Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 21:51   #721
poppy seed
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
Utrzymanie
próba zdrowszego jedzenia, rozkręcenia metabolizmu i delikatnej poprawy sylwetki

1. domowa granola morelowo-migdałowa z jogurtem naturalnym. kubek kakao na mleku z miodem. 2 mandarynki.
2. grahamka z masłem, szynką drobiową i ogórkiem. jabłko.
3. polędwiczki wieprzowe w sosie, pół woreczka kaszy gryczanej, surówka z kapusty z marchewką, majonezem, rodzynkami i chyba czymś jeszcze, szklanka soku pomarańczowego
4. omlet z dwóch jaj z pomidorami, żółtym serem i pesto.

/w międzyczasie wpadła kawa z mlekiem. 10 min skoków na skakance & cwiczenia tamilee webb na brzuch (1 pakiet)

proszę o zerknięcie
podbijam.

Edytowane przez poppy seed
Czas edycji: 2012-01-19 o 08:39
poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 22:25   #722
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez talcia91 Pokaż wiadomość
Jeśli tak miałabym na to patrzeć to większość moich szczupłych, zdrowych koleżanek ma niedowagę mimo, że jedzą dwa razy więcej niż ja... Chciałabym po prostu wrócić do mojej wagi sprzed 1,5 roku ale jeśli to będzie 55-58kg, brak opony na brzuchu i obijających się o siebie przy każdym kroku ud to również będę szczęśliwa!
nie wiem jak wygladaja kolezanki, ale Twoje BMI przy takim wzroscie bedzie na dolnej granicy niedowagi, nizej jest wychudzenie.. wiec lepiej faktycznie sugeruj sie wygladem i centymetrami, a nie kilogramami
Oczywiscie nie twierdze, ze BMI to cos czego trzeba bezwzglednie sluchac, roznie to bywa.. mowie Ci tylko jak to sie przedstawia tak z boku

Madziuniusia - ladnie lubisz tak planowac na caly tydzien? ;d ja mam za duzo zachcianek
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 22:29   #723
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość

Madziuniusia - ladnie lubisz tak planowac na caly tydzien? ;d ja mam za duzo zachcianek
tzn szkołę mam i nie będę dzień w dzień wieczorem jechać po zakupy, tylko jutro sobie to załatwię
Stary 2012-01-18, 22:29   #724
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Ily Pokaż wiadomość
Dziękuje bardzo

Co do białka , to jem szynke drobiową na śniadanie zazwyczaj więc myslalam ze jest ok. <ale ile tej szynki jest? bo jesli ok 100 g to w porzadku, jesli plasterek to za malo.
Jak możesz zerknij ja jutrzejszy jadłospis :

Ś : 3 kromki chleba orkiszowego , jedna z : plaster sera białego , sałata , szynka , papryka. druga : serek śmietankowy almette z tym co wyzej i trzecia z masłem i jajkiem. <wyrzuc almette bo to niezdrowe i kaloryczne, reszta w porzadku

IIŚ: Kanapeczka z chelebem orkiszowym , serkiem almette , szynka drobiową , sałatą i papryką .<znow pytanie, ile szynki? No i jedna kanapeczka to malo, mogloby wpasc cos jeszcze

O: Kapuśniak lub spaghetti dietetyczne. <moze byc i kapusniak i spaghetti, byleby pojawilo sie tu bialko.. sam kapusniak to bedzie za malo

K: Activia pitna z błonnikiem + sałatka z jajkiem , pomidorem i sałata polane oliwą z oliwek. <Activia to jogurt, a jogurt nawet naturalny ma duzo weglowodanow, lepiej by bylo go dolozyc gdzie indziej, jesli juz musi byc, a tutaj do jajka dorzucic cos jeszcze bialkowego, moze np wieśniak?

Chciałam zapytać czy te serki smietankowe almette są w porządku na redukcje ? <nie są jak posmarujesz cienko raz na jakis czas, dla smaku, to ok, ale ogolnie to zadne zrodlo bialka
Jogurty naturalne wiem , ale czy taka activia nie zaszkodzi ? albo dziś kupilam jogurcik bez tłuszczu , naddaje sie ?
<w jogurtach nie chodzi o to, ze maja byc bez tluszczu, bo nawet te nieopatrzone oszukańczym "light" maja tego tluszczu kilka procent, chodzi o to ze maja duzo cukrów, a na to juz nikt nie patrzy ;d naturalne mozna zjesc, ale nie jako osobny posilek,nie jako zrodlo bialka
jw
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 22:42   #725
Margolcia0703181
Raczkowanie

U/P:

I. kromka orkiszowca z żółtym serem, kawa

II. banan, 0,5 l napoju mlecznego waniliowego (rozłożone w czasie

1h - fitness (bieżnia, crosser itd)

III. kawałek ciasta z budyniem i czekoladą, czarna kawa

IV. 4 kostki gorzkiej czekolady, jogurt nat z kilkoma wiśniami, kawa

V. 6 pierogów z mięsem
mięta z cytryną
VI. serek wiejski, 2 kromki orkiszowca z serem, kakao

VI. jabłko, herbata zielona
Stary 2012-01-18, 22:45   #726
sprotte
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sprotte Pokaż wiadomość
U/P (bardziej U, choć nie obrażę się o 1-2 kg):

start: dwie szklanki wody

śniad: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami z masłem, kiełbasą, sałatą, papryką i majonezem/ z masłem i serkiem ananasowo-orzechowym/ z masłem i serkiem Almette + słodzone kakao na mleku 3,2%

IIśniad: ciemna bułka z ziarnami z nutellą

obiad: 3 naleśniki z dżemem truskawkowym niskosłodzonym, nutellą i serkiem homo waniliowym

przekąska: jabłko, pomarańcza

kolacja: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami z masłem i serem pleśniowym/ z masłem, pieczenią rzymską i ketchupem/ z masłem i serkiem ananasowo-orzechowym + herbata z miodem

mało ruchu ostatnio, bo zimnooooo, ale 2x 25 min marszu zaliczone.

pokusi sie ktos mi to ocenic?
bo nie bardzo wiem, czy do konca dobrze jem...
i dzis:

start: dwie szklanki wody

śniad: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami masłem, kiełbasą, sałatą, papryką i majonezem/ z masłem i serkiem homo waniliowym/ z masłem i serem pleśniowym + słodzone kakao na mleku 3,2%

IIśniad: ciemna bułka z ziarnami z nutellą

przekąska: jabłko

III: smażony i panierowany kotlet z piersi z kurczaka, podsmażane warzywa na patelnię (marchew, kukurydza, fasolka szparagowa, papryka, ziemniaki), kilka pieczarek z zalewy octowej, trochę buraczków konserwowych

IV: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami z masłem i serem pleśniowym/ z masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym/ z masłem i pieczenią rzymską + herbata z miodem

????
cos sie nie moge doprosic......
mam uczucie, że waga rośnie :/
sprotte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 08:57   #727
GreenBalance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
podbijam.
Fajnie- smacznie i zdrowo. Może dorzucilabym gdzieś garść orzechów
Stary 2012-01-19, 09:07   #728
mpati86
Zadomowienie

U:

1. bułka razowaduża ze słonecznikiem: pół z serkiem capri włoskim i szynką konserwową,pół z masłem orzechowym, serkiem capri włoskim i konfiturą truskawkową; 1 banan; kawa parzona z mlekiem
2. jogurt naturalny zott; 1 jabłko
3. ryż czerwony; pierś z kurczaka gotowana; marchewka gotowana
4. kawał chleba razowego z soją z mozzarellą; 1 twarożek domowy piątnicy cały; pomidor cały z bazylią
wieczorem późnym
kawa parzona z mlekiem.

i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:43   #729
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Moje wczorajsze ,wrzucam bo mi się w miarę podoba, spojrzałby ktoś??

przed śniadaniem : 3 ptasie mleczka milka o smaku waniliowym
1. pół wędzonej makreli, marchewka, mały pomidor, trochę sałaty lodowej, kromka razowego chleba
/wielkie jabłko/
2.owsianka ( 6łyż. płatków owsianych na mleku 2%) po: żółty grapefruit
3.1/2 woreczka brązowego ryżu, smażony kurczak i surówka z dwóch startych marchewek i pół słoiczka buraczków z papryką
4.sałatka: 1/2 woreczka brązowego ryżu, sałata lodowa, mały pomidor, trochę czerwonej papryki i cała puszka tuńczyka w kawałkach
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:46   #730
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość

1. pół wędzonej makreli, marchewka, mały pomidor, trochę sałaty lodowej, kromka razowego chleba
/wielkie jabłko/
3.1/2 woreczka brązowego ryżu, smażony kurczak i surówka z dwóch startych marchewek i pół słoiczka buraczków z papryką
4.sałatka: 1/2 woreczka brązowego ryżu, sałata lodowa, mały pomidor, trochę czerwonej papryki i cała puszka tuńczyka w kawałkach
to na czym ty w końcu jesteś? wybacz, ale nie pamiętam, a wiem, że byłaś na P, potem na U, przytyłaś za dużo, więc na R...

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:57   #731
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Raczej jestem na U. Choć jakby coś tam spadło to bym się nie obraziła
Stary 2012-01-19, 14:59   #732
nikol12
Rozeznanie

Moje U pt.,, walczę z bulimią":
śniadanie : pół szklanki owsianych na szklance mleka 2%, z 2 orzechami włoskimi, pomarańczą i cynamonem
II śniadanie : 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym, jabłko
Po szkole : jogobella jagodowa, jabłko, cappucino
Obiad: 3 ziemniaki, 2 małe kotlety, duużo surówki z marchewki , selera i oliwy deser : miiiini jabłko, 2 kostki gorzkiej czeko., 2 daktyle susdzone
Podwieczorek:miseczka budyniu i 2 mandarynki
Kolacja: serek wiejski - 200g, kromka razowca, kawa z mlekiem

I jak ?? chcę zapobiec napadom ...
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 16:36   #733
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość

/wielkie jabłko/
Troche nudno i smutno mi sie wydaje.
Czesto w watku o grzeszkach piszesz, moze staraj sie na codzien jesc cos innego niz ryz brazowy/salata/makrela/kurczak albo jakos bardziej luzno? Wesolo? ale no zdrowo jest

Moje u/r (totalnie luzne, seriiooo )

1. Placuszki otrebowe z lyzka jog nat, jablkiem, pomarancza i cynamonem.
2. Serek wiejski, 2 marchewki i jablko
40 min szybkiego marszu po sniegu :-P
3. Indyk duszony w porach, cukini i pieczarkach (mala porcja)
4. Kilkanascie mandarynek, marchewka, male jablko, kilka czastek pomaranczy ( przez 2h grajac w scrabble )
5. Nie wiem, moze powtorka z obiadu ?

Duzo owocow ale je kochaaaaam!
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 18:12   #734
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wizjaa Pokaż wiadomość
Troche nudno i smutno mi sie wydaje.
Czesto w watku o grzeszkach piszesz, moze staraj sie na codzien jesc cos innego niz ryz brazowy/salata/makrela/kurczak albo jakos bardziej luzno? Wesolo? ale no zdrowo jest

Moje u/r (totalnie luzne, seriiooo )

1. Placuszki otrebowe z lyzka jog nat, jablkiem, pomarancza i cynamonem.
2. Serek wiejski, 2 marchewki i jablko
40 min szybkiego marszu po sniegu :-P
3. Indyk duszony w porach, cukini i pieczarkach (mala porcja)
4. Kilkanascie mandarynek, marchewka, male jablko, kilka czastek pomaranczy ( przez 2h grajac w scrabble )
5. Nie wiem, moze powtorka z obiadu ?

Duzo owocow ale je kochaaaaam!
Dziękuję za ocenę, a wstawiłam właśnie bo wreszcie udało mi się w miarę zdrowo, a jeśli chodzi o luz to szczerze nic oprócz owsianki ( bo jem ją codziennie) nie było planowane, a szczególnie druga część dnia, a co do kurczaka wiem ,że on taki pospolity ,ale ja już dawno go nie jadłam. Twoje fajne i widzę że miło spędzone popołudnie
P.S.: ja też kocham owoce
Stary 2012-01-19, 19:14   #735
Ilta
Zadomowienie

Mam ostateczną odpowiedź na pytanie wszystkich osób z ED pt. "Czy jem wystarczająco dużo/mało, zdrowo/niezdrowo"

Poniższa rozpiska prawidłowej diety pochodzi z książki "Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania" wydanej w 2011 roku. Autorem rozpiski jest dietetyk Helen Cordery i jest ona opracowana szczególnie dla osób z anoreksją, bulimią lub objadających się kompulsywnie, ale de facto każdy, kto nie ma przewlekłych chorób typu zanikająca tarczyca, może z tego korzystać

Zdjęcia w załączniku, bo nie chce mi się przepisywać.

WAŻNE UWAGI

• trzeba jeść KONIECZNIE co 3-4 godziny !!! Jeśli będziesz się głodzić lub robić większe odstępy - rzucisz się na jedzenie w przypływie głodu wywołanym naturalnym spadkiem cukru (spada właśnie ok 3 godziny po ostatnim posiłku) co jest praktycznie równe wpadnięciu w błędne koło (duży głód -> rzucam się na jedzenie i jem za dużo -> wyrzuty sumienia -> przeczyszczanie się/głodówka -> głód -> rzucam się na jedzenie...), oraz wedle zasady że rano je się najwięcej. Mit że po 18:00 się już nie je wcale sprzedajcie ludziom pracującym na nocnej zmianie i czekajcie na ich rekcję
  • osoby z anoreksją powinny zwrócić szczególną uwagę żeby posiłki były bogate w wapno (macie niedobór i na tym cierpi kościec),
  • osoby z bulimią muszą uważać na jedzenie dużej ilości owoców, jeśli widzą że mimo diety nadal wymiotują, bo kwasy zawarte w owocach przeżerają szybko zęby. Bezpiecznie jest raz dziennie zamienić porcję owoców na sok (ale tylko raz dziennie, bo sok nie ma kwasów, za to ma więcej cukru),
  • osoby z kompulsywnym objadaniem się, mające znaczną nadwagę lub otyłe - jeśli dziennie jecie ok 3-4 tysiące kalorii NIE MOŻECIE zejść nagle do 1200, bo osoba ważąca ok. 100 kilo lub uprawiająca dużo sportu zawsze wydatkuje więcej energii. Musicie zejść najpierw o ten 1000 w dół i jak już poczujecie się na tym poziomie komfortowo - wtedy zejść jeszcze trochę niżej. Wasza waga spadnie już przy 2000kcal, które jest średnią statystyczną dziennego zapotrzebowania dla kobiet. Dopiero jak będziecie miały nadal nadwagę przy 2000kcal możecie pomyśleć o diecie 1200kcal.
  • osoby z anoreksją mają spowolnioną przemianę materii (bo nie mają paliwa, by działała szybciej), stąd pokarm dłużej zalega w brzuchu a tym samym macie wrażenie po 3 godzinach, że jesteście najedzone i nie macie ochoty na kolejny posiłek. Musicie go zjeść, nawet żeby to była gałka lodów. Organizm karmiony regularnie ruszy z przemianą materii i wkrótce ten przykry objaw zniknie
  • jeśli czujecie się głodni szybciej niż 3 godziny po ostatnim posiłku i boicie się, że to się skończy zjedzeniem lodówki wraz z zamrażarką - wypijcie ciepłą herbatę, napój, czystą zupę (np. barszczyk instant),
  • pijcie do 2l wody dziennie, zwłaszcza jeśli pijecie dużo kawy (która ją wypłukuje) a najlepiej zrezygnujcie z większej ilości kawy, niż filiżanka do śniadania.
Jak zawsze najbardziej jednak polecam indywidualne spotkanie z dietetykiem, niemniej jak ktoś nie ma na to szans to to będzie dla niego dobra dieta mimo wszystko

PAMIĘTAJ - ZMIENIENIE SAMEJ DIETY NIE WYLECZY Z ZABURZEŃ ODŻYWIANIA Zaburzenia te to zapalenie płuc. Jedzenie/niejedzenie to katar. Dieta to jedynie chusteczka, nie antybiotyk.

-------------------------------------------------------------------------

Do dziewczyn którym obiecałam cały ten dział z książki - wkrótce wyślę, muszę go tylko doczytać żeby widzieć gdzie jest sens robić zdjęcia a czemu nie ma sensu zdjęć robić, bo poruszają treści stricte terapeutyczne, które Was nie zainteresują

Mam nadzieję, że mój post jest na tyle związany z tematem, że nie łamie postanowienia regulaminowego : Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło" ?
Proszę moderatorów o wyrażenie opinii, jeśli można
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_6287.jpg (106,5 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_6288.jpg (106,0 KB, 49 załadowań)

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-01-19 o 19:20
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 19:17   #736
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U pt.,, walczę z bulimią":
śniadanie : pół szklanki owsianych na szklance mleka 2%, z 2 orzechami włoskimi, pomarańczą i cynamonem
II śniadanie : 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym, jabłko
Po szkole : jogobella jagodowa, jabłko, cappucino
Obiad: 3 ziemniaki, 2 małe kotlety, duużo surówki z marchewki , selera i oliwy deser : miiiini jabłko, 2 kostki gorzkiej czeko., 2 daktyle susdzone
Podwieczorek:miseczka budyniu i 2 mandarynki
Kolacja: serek wiejski - 200g, kromka razowca, kawa z mlekiem

I jak ?? chcę zapobiec napadom ...
Jak dla mnie bardzo ładnie ten jadłospis wygląda - i ilościowo i jakościowo oraz ilościowo pod względem posiłków za dnia
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 20:06   #737
Margolcia0703181
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
U/P:

I. kromka orkiszowca z żółtym serem, kawa

II. banan, 0,5 l napoju mlecznego waniliowego (rozłożone w czasie

1h - fitness (bieżnia, crosser itd)

III. kawałek ciasta z budyniem i czekoladą, czarna kawa

IV. 4 kostki gorzkiej czekolady, jogurt nat z kilkoma wiśniami, kawa

V. 6 pierogów z mięsem
mięta z cytryną
VI. serek wiejski, 2 kromki orkiszowca z serem, kakao

VI. jabłko, herbata zielona
up up
Stary 2012-01-19, 20:32   #738
faworek7
Raczkowanie

Utrzymanie:

Sn:serek wiejski z bananem i rodzynkami,kawa z mlekiem cukrem brązowym
O:kotlet mielony,kasza gryczana z sosem pieczeniowym,domowe warzywa ze słoika
P:mały shake waniliowy,jablko
K:sałatka selerowa z kukurydzą, szynką,ananasem,serem,jaj kiem,ogórkiem i majonezem,mała kromka chleba razowego ,kawa zbożowa
faworek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 20:51   #739
pysia124
Raczkowanie

Przytycie :

kawa z mlekiem , dwa cukierki jogurtowe

Iś: 4 kromki żytniego: dwie z margaryną, szynką drobiową i musztardą, jedna z margaryną i dżemem , jedna z trójkącikiem serka topionego

o: woreczek kaszy gryczanej, gulasz wieprzowy z mięskiem (dużo ), surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek

p: trzy kromki żytniego: dwie z pasztetem i pomidorem , jedna z margaryną, szynką drobiową i ketchupem , 4 cukierki

k: płatki cookie crisps (ponad połowa 250g opakowania) z mlekiem 1,5% , 2 pomarańcze

kawa z mlekiem
Stary 2012-01-19, 22:17   #740
rudaaa90
Zadomowienie

Moje R (pierwszy mój post na tym forum więc nie zabijcie )
I - 5 plasterków szynki chudej, herbatka żurawinowa, szklanka soku pomarańczowego
II - sałatka grecka (oliwki czarne,oliwki zielone, papryka, ogórek, kapusta pekińska, ser feta) 2 tosty z serem, herbatka
III - zupa biały barszcz
IV - szklanka soku pomarańczowego, 2 ciasteczka kruche z marmoladą
V - 5 plasterków szyneczki

Edytowane przez rudaaa90
Czas edycji: 2012-01-19 o 22:21
rudaaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 22:23   #741
agnieszka16
Zadomowienie

redukcja
śniadanie: omlet francuski z dwóch jajek, z twarożkiem eko wymieszanym z wanilią i (roz)mrożonymi truskawkami i pokrojoną słodką brzoskwinią
pół godziny hula hoop
drugie śniadanie (w pracy): kanapka z bułki orkiszowej pełnoziarnistej z wędzonym łososiem, sałatą rzymską, rukolą, pomidorem, prażonymi pestkami dyni. woda z cytryną
przekąska: duża pomarańcza
obiad: pstrąg zapiekany w folii z winem i siekanymi migdałami, dwie łyżki ciemnego ryżu, brokuły, marchewka i kalarepka na parze
godzina pilates
kolacja: sałatka z sałaty, szpinaku, avokado, grillowanego kurczaka, pomidorków cherry, marynowanego imbiru
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 22:46   #742
MalaArielka
Wtajemniczenie

Moje dzisiejsze U/P:
I śniadanie: jajecznica z 2 jaj z łyżeczką siemienia lnianego, kromka jasnego chleba z masłem, słodzona herbata,

II śniadanie: drożdżówka z jabłkiem,

III posiłek: kotlet z piersi kurczaka panierowany, zapiekany z warzywami i dużą ilością żółtego sera, z 6 frytek, sałatka z zielonej sałaty, pomidora, oliwek itp., pasek czekolady nadziewanej,

IV posiłek( obiad): barszcz czerwony z burakami i ziemniakami, duża porcja makaronu z warzywami i kurczakiem, 3 michałki,

V posiłek: parówka, kromka jasnego chleba z masłem, ogórek korniszon, jabłko.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 23:31   #743
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U/P:
I śniadanie: jajecznica z 2 jaj z łyżeczką siemienia lnianego, kromka jasnego chleba z masłem, słodzona herbata,

II śniadanie: drożdżówka z jabłkiem,

III posiłek: kotlet z piersi kurczaka panierowany, zapiekany z warzywami i dużą ilością żółtego sera, z 6 frytek, sałatka z zielonej sałaty, pomidora, oliwek itp., pasek czekolady nadziewanej,

IV posiłek( obiad): barszcz czerwony z burakami i ziemniakami, duża porcja makaronu z warzywami i kurczakiem, 3 michałki,

V posiłek: parówka, kromka jasnego chleba z masłem, ogórek korniszon, jabłko.
fajnie, że praktykujesz 2 obiady, to lepszy sposób na tycie, niż opychanie się słodyczami, jak niektórzy. co nie znaczy, że należy od nich nadmiernie stronić, ale one mają być dodatkiem (jak u Ciebie), a nie głównym nabijaczem kcal.
ogólnie jako U/P może być, choć przeraża mnie '6 frytek' w III posiłku. mogłyby gdzieś wpaść jeszcze jakieś orzechy albo kaloryczny koktajl, np.: z awokado albo z mleczkiem kokosowym.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:
Napisane przez rudaaa90 Pokaż wiadomość
Moje R (pierwszy mój post na tym forum więc nie zabijcie )
I - 5 plasterków szynki chudej, herbatka żurawinowa, szklanka soku pomarańczowegoco to za śniadanie? tu powinno być coś pożywnego, np. kanapki z chleba razowego z tą szynką + herbata i ew. sok pomarańczowy albo owsianka z serkiem wiejskim czy innym twarożkiem, żeby było białko
II - sałatka grecka (oliwki czarne,oliwki zielone, papryka, ogórek, kapusta pekińska, ser feta) 2 tosty z serem, herbatka tu sałatka fajna, choć te tosty nie bardzo. ser żółty na redukcję się nie nadaje, poza tym to wygląda jak podwójny posiłek, lepiej byłoby, żebyś te tosty dorzuciła do I śniadania (zostawiając szynkę, herbatę i sok) a tu tylko ta sałatka
III - zupa biały barszcz jaki barszcz? z torebki, domowy, na kiełbasie? jakikolwiek jednak by nie był (bo zakładam, że nie na kurczaku) - nie nadaje się; zastąp grillowaną piersią z kurczaka, brązowym ryżem/pełnoziarnistym makaronem i zdrową surówką z oliwą z oliwek
IV - szklanka soku pomarańczowego, 2 ciasteczka kruche z marmoladą no tu też nie bardzo, ten sok i ciastka to same cukry; zjedz sobie lepiej serek homo naturalny z garścią orzechów, bo nnkt by się przydały
V - 5 plasterków szyneczki jako 'po kolacji' może być, ale jako kolacja nie bardzo; zrób z tego sałatkę - dodaj warzywa, oliwę z oliwek i więcej tej szynki, a będzie cacy
zabić nie zabiję, ale dobrze nie jest .

Steven Tyler
Stary 2012-01-20, 15:58   #744
nikol12
Rozeznanie

Moje U ( walczę z bulimią ) :
śniadanie : pełna miseczka różnych płatków ( kukurydzianych, owsianych i troszkę Just Fitów), jog.nat.- 180g, łyżeczka kakao, 2 orzechy włoskie, jabłko
Szkoła :- jabłko
-2 kromki razowca z masłem, serem żółtym i ketchupem
- jogurt naturalny % do picia (taki duży z biedronki- wiem...0%
Obiad: 2 talerze zupy ogórkowej, 2 małe placuszki ziemniaczane z cukrem
Deser : 3,5 kostki gorzkiej czekolady
teraz piję duży kubek cappucino
Potem : duża marchewka, pomarańcza
Kolacja: omlet biszkoptowy z 2 jajek z 50g chudego twarogu, jabłkiem, cynamonem

I jak to wygląda?
Nie za dużo?

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-01-20 o 16:10
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 17:00   #745
olik187
Rozeznanie

Cytat:
śniadanie : pełna miseczka różnych płatków ( kukurydzianych, owsianych i troszkę Just Fitów), jog.nat.- 180g, łyżeczka kakao, 2 orzechy włoskie, jabłko

I jak to wygląda?
Nie za dużo?

jest naprawde ok...w życiu nie za dużo
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 18:03   #746
talcia91
Przyczajenie

wczorajsze i dzisiejsze R
IŚ: 2 razowe grzanki + pierś z indyka + pomidor
IIŚ: pomarańcza + kawa z mlekiem + mały jogurt nat + 3 łyżki musli
O: kurczak + ryż + warzywa na patelni
P: mały jogurt nat + łyżeczka kakao
K: warzywa + ryż z obiadu

IŚ: 3 kromki razowego + pierś z indyka + ogórek
IIŚ: 2 razowe grzanki + serek kanapkowy + kawa z mlekiem
O: papryka faszerowana ryżem, mielonym z indyka, pieczarkami
P: mały jogurt nat + kilka rodzynek
K: mix sałat + pomidor + papryka
talcia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 18:57   #747
morphine88
Zadomowienie

R -> U:
/jem węglowe kolacje, ale na razie częściej białkowe; wolę stopniowo przejść na U/

1. 2 kromki razowca z serkiem ricotta i miodem, koktajl (banan, 1/2 awokado, jogurt naturalny, siemię lniane).
2. serek wiejski (200g) z 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego, oliwkami, pomidorem i ziołami.
3. dahl z czerwonej soczewicy z pomidorami, szpinakiem, ziemniakiem i groszkiem, 2 grzanki z mieszanego chleba '7 ziaren'
gdzieś w międzyczasie wpadł pasek mlecznej czekolady
2x 8min abs,
1x 8min buns
1x 8 min arms
20 minut rozciągania

4. (będzie) 2 wędzone podudzia kurczaka (lub, zamiast nich, domowa galaretka z kurczaka), 2 jaja gotowane, jakieś warzywo.

wyjątkowo dużo nabiału, wiem.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
Napisane przez talcia91 Pokaż wiadomość
wczorajsze i dzisiejsze R
IŚ: 2 razowe grzanki + pierś z indyka + pomidor fajnie
IIŚ: pomarańcza + kawa z mlekiem + mały jogurt nat + 3 łyżki musli ok
O: kurczak + ryż + warzywa na patelni też fajnie
P: mały jogurt nat + łyżeczka kakao tutaj zamień jogurt na serek homo naturalny albo wiejski; kakao może być, o ile jest naturalnie, a nie z tych dosładzanych
K: warzywa + ryż z obiadu na kolację raczej nie ryż, a białko (kurczak, ryba)

IŚ: 3 kromki razowego + pierś z indyka + ogórek ok
IIŚ: 2 razowe grzanki + serek kanapkowy + kawa z mlekiem co to za serek? pewnie jakiś typu almette, czyli tłusty. i czemu znowu kanapki? zjedz lepiej twarożek półtłusty z warzywami + ew. kromka chleba do tego
O: papryka faszerowana ryżem, mielonym z indyka, pieczarkami ok
P: mały jogurt nat + kilka rodzynek i znowu - jogurt na wieczór raczej nie bardzo, bo to węgle; chyba, że nie przeszkadza ci w chudnięciu
K: mix sałat + pomidor + papryka + białko
jw.

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:

I jak to wygląda?
Nie za dużo?
bardzo fajne U, a takie odskoki jak jogurt 0% zdarzą się każdemu; jeśli Ci smakuje, to pij. tylko postaraj się trochę wyluzować (wnioskuję, że nie do końca tak jest po '2 orzechach włoskich', '2 małych placuszkach', '3,5 kostki czeko' czy '50g twarogu' wszystko tak precyzyjnie wyliczone)

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2012-01-20 o 19:14
Stary 2012-01-20, 19:30   #748
Phynn
Zakorzenienie

może dodam wczorajsze U do oceny...

2 kromki graham grubo z masełkiem, pomidorem i solą, kawa z mlekiem
pomarańcza, znów kawa (tym razem z automatu), 2 cukierki czekoladowe
duży kawałek ryby przygotowanej na parze + surówka z marchewki, jabłka, papryki, kukurydzy z musztardowym dressingiem
kawa parzona z mlekiem, 2 wafelki przekładane krówkowo-śmietankową masą i pół rurki z kremem
kromka graham z masłem, szynką z indyka i ogórkiem świeżym + kubek barszczyku instant

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 19:33   #749
pysia124
Raczkowanie

Dzisiejsze P:

Iś: 4 kromki razowca: jedna z pastą z makreli , jedna z powidłami śliwkowymi a'la nutella (domowej roboty) , dwie z almette i ketchupem , pomarańcza , 3 cukierki , kawa z mlekiem

IIś: mała porcja sałatki z tuńczyka z majonezem

o: dużo ziemniaków (z margaryną) , dwa kawałki smażonego na głębokim tłuszczu panierowanego mintaja , dużo surówki z kapusty kiszonej z oliwą

p: 4 spore jabłka (były tak pyszne że nie mogłam się powstrzymać )

k: duża bułka grahamka z ziarnami: pół z almette i ketchupem, pół z margaryną i polędwicą sopocką , kromka razowca z pastą z makreli , kromka razowca z margaryną, polędwicą sopocką i musztardą , jabłko

i może jeszcze coś wpadnie ? kto wie czy znowu nie jabłko ... hahaha

ma ktoś ochotę ocenić ?
Stary 2012-01-20, 20:04   #750
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pysia124 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze P:

Iś: 4 kromki razowca: jedna z pastą z makreli , jedna z powidłami śliwkowymi a'la nutella (domowej roboty) , dwie z almette i ketchupem , pomarańcza , 3 cukierki , kawa z mlekiem

IIś: mała porcja sałatki z tuńczyka z majonezem

o: dużo ziemniaków (z margaryną) , dwa kawałki smażonego na głębokim tłuszczu panierowanego mintaja , dużo surówki z kapusty kiszonej z oliwą

p: 4 spore jabłka (były tak pyszne że nie mogłam się powstrzymać )

k: duża bułka grahamka z ziarnami: pół z almette i ketchupem, pół z margaryną i polędwicą sopocką , kromka razowca z pastą z makreli , kromka razowca z margaryną, polędwicą sopocką i musztardą , jabłko

i może jeszcze coś wpadnie ? kto wie czy znowu nie jabłko ... hahaha

ma ktoś ochotę ocenić ?
jeśli tyjesz to w sumie ok, a po tych jabłkach nie miałaś biegunki, bólów brzucha? w sumie jest ok, tłuszcze są, owoce warzywa też ale odpuść sobie 5jabłko, co za dużo to nie zdrowo, lepiej napij się melisy na dobry sen
Jeśli lubisz i masz kase (wiem że zdrowa dieta kosztuje) to dodaj avocado, banany, orzechy jakieś pestki, czekoladę, żółte/pleśniowe sery na kolację zrób makaron/ryż z oliwą mięsem i warzywami fajna lekka alternatywa do chlena który może powodować wzdęcia i poprostu sie znudzić
Popijaj soki warzywno-owocowe domowej roboty wyniszczony organizm aż prosi się o takie witaminym dodawaj do wszytkiego czego się da natkę pietruszki (wit.C) koperek i tymianek (reguluje trawienie, łagodzi problemy żałądkowe ) jedz też kasze-szczególnie mannę i jaglaną jest lekko strawna idelna na P.
nie jest źle Życzę powodzenia aha, dużo masz jeszcze do przytycia?

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości