|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
![]() ad 1 ja chyba będę kłaść kocyk z pieluchą tetrową? nie wiem, latem może się spocić, więc może bez kocyka a sama pielucha? Na pewno bez poduszki ad 2 wydaje mi się, że na kocyku czy macie na podłodze, na kanapie na kocyku - różnie, żeby się nie nudziło ![]() to moje gdybania oczywiście, doświadczone Mamy powinny się lepiej wypowiedzieć
|
|
|
|
|
#2372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Ale niech się doświadczone mamy wypowiedzą ![]() Ad.2) Też się nad tym zastanawiałam i wymyśliłam, że można wykorzystać gondolę z wózka. Dlatego też patrzyłam na to, żeby miała funkcję kołyski, żeby w razie czego można było trochę dziecko pobujać. No i wygodną rączkę, żeby można było łatwo przenosić do innych pomieszczeń
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-01-21 o 22:58 |
|
|
|
|
#2373 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wpadłam na to, a wózek rozmontowany będziemy trzymać, bo stelaż składany w walizkę
|
|
|
|
|
#2374 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla chlopczyka Dominik ![]() Ja osobiscie nie moge sie przekonac do starych imion ... Cytat:
wrzuc fotke jak sie prezentuje i super z ta wyprawka Mysmy dzisiaj mieli jechac rozgldnac sie za meblami do pokoju dziecka ale niestety nas zasypalo
|
|
|
#2375 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry... choć normalnie dla mnie o tej porze, to by jeszcze była noc dobra
Ale wczoraj mnie zmogło spanie o 20, więc teraz już spać nie mogę... Pada śnieg chyba całą noc, mam przecudny widok z mojego 9. piętra. WSZYSTKO BIAŁE... Wszystkie auta, dachy, chodniki, drogi, wszystko po prostu Bo Medicover, z którego karty korzystam, rozwiązał umowę z placówką, do której chodziłam, a nie stać mnie na wizyty prywatne po 200 zł i jeszcze badania do tego... ![]() Cytat:
Jeszcze tylko dzień, noc i już będzie poniedziałek ![]() Cytat:
Teraz możesz już zacząć wyglądać trzeciego... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Imię przepiękne Bardzo długo był to najpoważniejszy konkurent dla mojego Kaja Wiecie co, ja mam nową teorię... W majowych mamach dominacja chłopców już jest chyba nie do obalenia, natomiast jak pietrusia ostatnio pochwaliła się, że będzie dziewczynka, to w czerwcówkach płeć piękna nieśmiało wysunęła się na prowadzenie 4:3 Więc może czerwcowe mamy będą mieć więcej dziewczynek ![]() Cytat:
Zajmij się spokojnie przeprowadzką, a potem powinno być jeszcze pod dostatkiem czasu na wyprawkę Cytat:
Ad. 2. Dla maluszka, ale i dla wstającego starszaka będą dobre wszelkiej maści składane kojce (można złożyć i schować w razie potrzeby), np. http://allegro.pl/kojec-berber-horn-...048285352.html http://allegro.pl/kojec-berber-kaja-...047170783.html Z rozwiązań bardziej mobilnych do użycia w domu, ale też np. do zabrania wygodnie na działkę, nad wodę bardzo podoba mi się to: http://allegro.pl/babymoov-kojec-nam...046388110.html Ale to ostatnie dla dziecka, które tylko leży lub siedzi i nie wstaje jeszcze, a tamte dłużej posłużą i możesz w miarę bezpiecznie spuszczać dziecko z oka, jak siedzi w takim kojcu, a Ty musisz wyjść na chwilę z pokoju. Natka bardzo mi się podoba, ale wolałabym imię Anastazja i zdraniać podobnie jak Nataszę. Ta Natasza jakaś taka nie nasza dla mnie Nie polska, już wolę Natalię, ale to wiadomo rzecz gustu Cytat:
Gratuluję decyzji co do wózka i szybkiego przekonania tż Gdzie wybrałaś, w Machowej? ![]() Chciałam zauważyć, że zbliżamy się do połowy wątku. Można powolić wymyślać już nowe tytuły ![]() Czy słyszałyście może o bobomigach? Znacie kogoś, kto stosuje? Jak nie znacie, to wpiszcie po prostu bobomigi w google i youtube ![]() Kiedyś to znalazłam i wygląda rewelacyjnie. Chciałabym bardzo porozumiewać się tak z dzieckiem, ale nie wiem, czy będę dość wytrwała i cierpliwa, żeby je uczyć, zanim zobaczę pierwsze efekty. Poza tym w różnych radach piszą, że najlepiej jeśli cała rodzina je stosuje w kontakcie z dzieckiem, a u mnie nie wiem, czy znajdę jakichś sprzymierzeńców, tż nastawiony sceptycznie, może Maksiu mi pomoże
|
|||||||
|
|
|
#2376 | |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny trochę mnie nie było a wy jak zwykle naprodukowałycie się strasznie
![]() Ja to już nie mam siły do wyboru imienia każdy z rodziny wydzwania i najpierw pyta jakie wybraliśmy a potem próbuje nas namówic na swoją wersje a mnie jak narazie się zadne nie podoba no normalnie żadne ostatnio zdecydowałam że wybiore jak się mała urodzi ale co bedzie to zobaczymy. Cytat:
nie widzielismy go wcześniej ale jak zobaczyliśmy to obydwoje odrazu krzyknęliśmy "bierzemy" jest leciutki świetnie się prowadzi można zamontować nosidełko Maxi Cosi ma skrętne koła i jak narazie jako jedyny amortyzatory więc jak dla nas same zalety![]() A jaki kolorek Tobie najbardziej się podoba bo my wzieliśmy turkusowy... Kism ja też nie mogę spać ale to bardziej przez nerwy ...ostatnio oglądałąm porodówke i stwerdziłam nigdy więcej ..mam teraz takiego stracha przed porodem że jak mój mąż wszedł do domu a program się właśnie sko,nczył to mu powiedziałam żeby sie do mnie nie odzywał no chyba zaczynam panikować
|
|
#2377 |
|
Raczkowanie
|
My jeszcze nie mamy wybranego imienia, ale jak na razie podobają się nam obydwojgu imiona Oskar albo Patryk. Może do maja jeszcze coś znajdziemy?
Spać nie mogę, a synek coś mnie podkopuje od środka
|
|
|
|
#2378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość moich koleżanek tam rodziła i są w sumie zadowolone. W tym szpitalu w Oławie rodziła kuzynka mojego męża i też była zadowolona.
|
|
#2379 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Kism ranny ptaszek z Ciebie ![]() Ja już z kawusią do was wpadłam lecz za nim doczytałam o co napisałyście już mi się kończy M dzisiaj mnie opuści ehh takie życie niestety. Jakby kogoś interesowało od jutra w lidlu są rzeczy dla malusich milusińskich,body,komplet y,pajace. |
||||
|
|
|
#2380 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A wy macie jakieś opinie na temat Borowskiej? Jakieś argumenty czemu nie? |
|
|
|
|
#2381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W życiu nie poszłabym tam rodzić. Mój tata konsultuje im pacjentów, mówi, że jest to nowoczesny szpital, w którym panuje burdel związany z zarządzaniem i w ogóle ze wszystkim. Sami lekarze, którzy tam pracują, a których znam, odradzają kompletnie poród na borowskiej. Moja pani laryngolog, która operowała mi przegrodę, na codzień pracuje właśnie w tym szpitalu i operowała mnie na nfz w swoim szpitalu na pilczycach. Wiesz, to są opinie nie od strony pacjentów, ale od strony medycznej, która tam pracuje. O Brochowie też różne rzeczy słyszałam, ale wypada najsensowniej z tych wszystkich no plus opieka medyczna. Ale na 100% jeszcze nie jestem pewna.
|
|
#2382 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzidzia będzie miała swój pokój, ale ja często bywam w salonie i kiedy dzidzia nie będzie spała chcę żeby tam ze mną siedziała, ale jak???
Mam ją kłaść na podłodze na macie edukacyjnej czy na kocyku? Na kanapie? Kupię bujaczko-leżaczek, ale na razie będzie do niego za mała. Mąż chce kołyskę, ale wolałabym żeby mnie dziecko widziało,a ja je. A może postawić kolejne łóżeczko???Nie wiem Jeżeli nie jest to problem finansowy, możesz zainteresować się cocoonababy - można postawić wszędzie, jest leciusieńki, fizjologiczny i opinie o nim są rewelacyjne. Przypuszczam, że gdybym miała go przy pierwszym dziecku, my nie mordowalibyśmy się tak z refluksami i dziecko by się tak nie męczyło... Na pewno nie kładłabym noworodka na samej macie, bo nie może mieć tak sztywno pod pleckami. Uważam, że gondola, jak pisały dziewczyny, to świetny pomysł, jeżeli nie chcesz dodatkowo wydawać pieniędzy Niestety nie mogę wstawić linka, bo mi się pojawiają trupie czachy. Wpiszcie po prostu cocoonababy, to wyskoczą Wam od razu hurtownie. Matko, niedługo nie będzie sobie można nawet wózka czy pieluch polecić na wątku, bo już to będzie reklama
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-01-22 o 11:12 |
|
|
|
#2383 |
|
Rozeznanie
|
nie slyszalam do tej pory o bobomiganiu ani nie znam nikogo kto stosowalby ta metode. przeczytalam wlasnie artykul i wydaje sie to dosc ciekawe. cale szczescie ze jest jeszcze czas zeby sie nad tym zsstanowic, wiecej poczytac...no i najpierw rodzice musieliby sie sami nauczyc tego jezyka zeby moc porozumiewac sie z dzieckiem. mozna zaczac oczywiscie od kilku podstawowych zwrotow.
w sprawie wyprawki to gratuluje wszystkim mamuskom zdecydowania i wyboru wozka, ja jutro zamawiam na necie kolderke i posciel i podgrzewacz elektroniczny. krok po kroku do celu |
|
|
|
#2384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To zawsze są najcenniejsze opinie
|
|
|
|
|
#2385 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no to graatulacje - bo albo nie musisz dużo kupować, albo naprawdę Ci się cenowo udaje ja jeszcze nie wiem w ilu się zamknę ale na pewno nie w 2 tyś a szkoda tak czy siak już niebawem wszystko zacznę kupować, czekam tylko na usg 29 stycznia i idę zamawiać![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
no no widać ruchy do przodu. Gdzie wreszcie znalazałaś kołderkę która Ci się spodobała?
|
||||||
|
|
|
#2386 |
|
Konto usunięte
|
Cześć.
Ależ znowu miałam sny, tym razem nie były przerażające, ale do cna realistyczne i to było straszne. Ale nieważne, chcę szybko o nich zapomnieć. Pobudka dwa razy oczywiście, ale jedna z powodu męża, bo nastawił sobie budzik na 8 (myślał, że pójdzie porobić zdjęcia, ale pogoda nie dopisuje jednak). Na dzisiaj nie mam żadnych planów, jedynie zrobić obiad i potem załadować zmywarkę. Jeśli chodzi o wyprawkę, ja wciąż nie mam nic, zero. Ale po połówkowym może zacznę coś kupować, bo podoba mi się coraz więcej rzeczy, m.in. teraz te kojce, które posłałyście. A to dosyć duże wydatki, więc lepiej je rozłożyć. A dziecko do takiego kojca można od jakiego wieku wkładać? Przyda się nam też, jak dzidzia będzie u teściowej (jak już pisałam, mieszka blisko). A jeśli chodzi o szpitale, to mam coraz większy mętlik. O ile jeszcze tydzień temu byłam prawie zdecydowana, tak teraz opinie w internecie i rozmowa takiej jednej babki z moją mamą kompletnie mi namieszały. W necie chwalą bardzo taki jeden szpital, a rzeczona babka rodziła niedawno w jeszcze innym, który niestety skreśliłam już dawno i baaaaaardzo sobie chwaliła poród tam, mówiła, że leżała długo w wannie i bardzo jej to pomogło w bólach i w ogóle miło wspomina poród tam. No i ja potem siedzę i myślę, a nikt za mnie tego wyboru nie dokona... |
|
|
|
#2387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czy już nawet nie można zadać pytania, żeby nie być posądzonym o namawianie? Przecież ja właśnie napisałam, że nie wiem, czy dam radę i pytałam o opinię, a nie namawiałam: |
|
|
|
|
#2388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny ja mam znowu problem. Powrócił temat potencjalnej pracy mojego męża na pomorzu. Spotkał się z prezesem, który przedstawił mu warunki i wypadło to bardzo słabo. Miały być duże pieniądze, a zaoferowano mu 2500 zł brutto przez pierwsze 3 miesiące, w trakcie których będzie pracował normalnie na produkcji, a po tym okresie 3000-3500 brutto na stanowisku kierowniczym.... Kurczę, powiem Wam, że słaba opcja, ja uważam, że nasz wyjazd dla takich pieniędzy nie jest tam warty, ja za 3 miesiące rodzę, a to miałoby być od lutego. Więc bez sensu jest to, żebym jechała z nim... POoza tym jeśli pojedzie, musimy zrezygnować z mieszkania, które wynajmujemy, bo z pieniędzy, które będzie zarabiać nie opłaca się przecież go utrzymywać (on musi utrzymać przecież swoje mieszkanie tam gdzie będzie pracować). JA muszę się wprowadzić do rodziców z powrotem.... EH, wszystko nie tak jak być powinno. Mąż rozważa, bo to praca dla jakiej skończył te studia i w ogóle i jedyne co za tym przemawia to doświadczenie jakie mógłby tam zdobyć. Z jednej strony strasznie bym chciała, żeby tam pojechał, wiem, że to jest coś o czym marzył, ale z drugiej strony uważam, że gra jest niewarta świeczki. On chce tam popracować 2-3 lata, w trakcie których nic nie będzie z tego oprócz jego punktu do cv.... Nie wiem co mam zrobić.
|
|
#2389 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Właściwie cały ten tydzień jesteśmy całe dnie poza domem. Spotkaliśmy się jeszcze z czterema wykonawcami i facetem od podłogi, więc wszystkie popołudnia na budowie spędziliśmy. Poza tym, jak nie wybór płytek, to oglądanie parkietu, farb, kibli i innych pierdół
Cieszy mnie to ogromnie, bo długo czekałam na ten moment, ale czasu pochłania od cholery Jak ja bym chciała tak pójść do sklepu, zobaczyć płytki i powiedzieć "o te mi się podobają, biorę". Albo kibel. A jak chodzę, oglądam, macam... A jak wracamy do domu to rysuję projekty, robię wizualizacje na srylion sposobów bo muszę być przekonana do swojej decyzji. Generalnie jestem osobą zdecydowaną i nie mam problemów z podejmowaniem decyzji, ale tu chodzi jednak o dużą kasę i pewnie na pół życia to robimy, więc muszę wszystko przemyśleć. Zazwyczaj przed kupnem rzeczy droższych razem z mężem sprawdzamy i dużo czytamy, ale dzięki temu zawsze jesteśmy zadowoleni z podjętych decyzji. Cytat:
Który lekarz Cię przyjmował? Cytat:
![]() W Aresie kupowałaś? Cytat:
).Tutaj macie na pewno ustabilizowane życie, przyjaciół, znajomych, a tam... wszystko w pewnym sensie od nowa. I to za marne pieniądze. Tylko proszę mnie nie łapać za słowa, ze piszę marne. Ale jeśli miałabym się przenosic na drugi koniec Polski i organizować sobie życie od nowa to musieliby mnie skusić dużą kasą, niczym innym. ![]() Powodzenia w podjęciu słusznej decyzji. ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
|
|
|
#2390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zawsze można robić to o czym się marzyło całe życie. Taki lajf...
|
|
|
#2392 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- też bym została, a jak się mąż uprze że chce spróbować to posłała bym go samego. Prawda jest taka że chyba do końca nie zna waruknów pracy tam, a co będzie jak się okaże że wcale mu się ta praca nie podoba albo warunki są do kitu. Wiesz obiecywać awans po okresie próbnym to oni mogą ale gwarancji że tak się stanie nikt mu pewnie nie da na piśmie, i co wtedy? |
||
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale może się znajdą. Bo jak widać, ta metoda, jak każda nowość, bardzo często spotyka się z negatywnymi opiniami. A wystarczy czasami spróbować i się przekonać. Albo spróbować i uznać, ze to nie dla nas ![]() Ja jestem otwarta na wszelkie nowinki, i w wychowywaniu dziecka też będę chciała stosować, co jak tutaj widać, często spotyka się powszechnym sprzeciwem. Nikogo siłą nie będę zmuszać do stosowania jakichś konkretnych metod, ale jeśli będę używać np. pieluch wielorazowych, to i osoba która dzieckiem będzie się opiekowała (czy to będzie babcia, czy opiekunka), będzie musiała się przekonać ![]() To samo tyczy się np. jedzenia mięsa czy słodyczy. Jeśli ktoś dziecku jakichś produktów nie daje, to rozumiem jego sprzeciw jeśli ktoś inny tę zasadę łamie. Kurczę, Radomski ma bardzo dobre opinie... Ale cóż... jak nie ma sprzętu to i najlepszy lekarz nic nie zdziała. Szkoda, że taka sytuacja Cię spotkała.
|
|
|
#2394 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli tak, to przepraszam, kapukat. Chyba już jestem przewrażliwiona...
|
|
|
|
#2395 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
![]() nic się nie stało Kism.... właśnie poprzedni post był w kwestii wyjaśnienia że ja nie chciałam być źle zrozumiana i że wiem że możemy być przewrażliwione na słowa
|
|||
|
|
|
#2396 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Seka -tak w Aresie za spacerówke i budke daliśmy 1100zł wiec nie jest taki drogi no i chcieliśmy koniecznie nosidełko Maxi Cosi wiec to koszt 500zł ale dla bezp go biore ..generalnie ma wszytsko czego szukalismy lekki prowadzi się jedną ręką ma amortyzatory duze popmpowane koła przednie skrętne dziecko jest dosyc wysoko jak usiade na krześle to bede miała łatwy dostęp w kazdje wersji wózka nie bede sie musiałą schylac do małej..no póki co jest naparwde fajny a pózniej w użytkowaniu się zobaczy..aha i wogóle tam pracuje kolega mojego męża i on nam polecił ten wózek mówił ze nie miał jeszcze na niego reklamacji więc chyba mozna mu zaufac
|
|
#2397 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.bajka.net/index.php?p3435...kola-pompowane Ale powiem szczerze, że w rzeczywistości dużo ładniej wyglądał niż na tych zdjęciach Wygląda prawie identycznie jak Tako Jumper, tylko tak jak pisałam wcześniej różnica jest taka, że stelaż aluminiowy (lżejszy), inny rodzaj montowania gondoli i spacerówki do stelaża i kółka ma trochę zgrabniejsze (Jumper miał grubsze opony, moim zdaniem trochę przesadzone) ![]() Cytat:
A nie wiesz czy tam zostawiają dziecko przy matce zaraz po porodzie na te 2 godz. czy zabierają? I jak z porodami rodzinnymi, mają jakaś salę osobną czy w tych pokojach 1-osobowych? ![]() Z tym miejscem urodzenia to faktycznie trochę jaja Ale moim zdaniem powinno być zapisane takie, gdzie się dziecko zapisuje do USC, a nie gdzie się rodzi. No bo co jak się urodzi w taksówce gdzieś w polach w drodze do szpitala? ![]() Wózek w Machowej Plusem jest to, że powyżej 1000zł jak sie płaci gotówką to dostaje się 10% zniżki, więc przy wózki za 1400zł wychodzi 1260zł, więc całkiem fajny rabacik ![]() Oglądnęłam filmiki o bobomigach na necie i jestem trochę sceptycznie nastawiona. Wydaje mi się, że i tak każda mama ma jakiś kontakt ze swoim dzieckiem, przeważnie też na początku przy pomocy gestów, więc można sobie swoje gesty wymyślać, niekoniecznie te narzucone. Ja raczej nie skorzystam z tego Cytat:
Ja miałam wrażenie, że on ma miększe amortyzatory od Tako Jumpera, ale może mi się tylko wydawało. A wzięliście też aluminiowy stelaż? My się zdecydowaliśmy na kolor szaro-limonkowy (taki seledynek), od razu się zakochaliśmy w tym kolorze, chociaż akurat Jumper był w kolorze szaro-turkusowym i też bardzo ładnie wyglądał Cytat:
Ale myślałam, że te rzeczy typu wanienka, przewijak, łóżeczko itd. są droższe. A się okazało, że takie najzwyklejsze (a wcale nie jakieś brzydkie czy badziewne) są w całkiem przyzwoitych cenach, np. przewijak ok. 55zł, wanienka ok. 20zł, stojak pod wanienkę 55zł, łóżeczko też takie zwykłe, proste można kupić za 150zł, więc nie jest tak źle z tą wyprawką Poza tym, przynajmniej na razie, nie mamy zamiaru kupować rzeczy, które mogą okazać się zbędne, więc nasza wyprawka ogranicza się raczej do takich podstawowych rzeczy, które muszą być już od początku, a resztę najwyżej będziemy później dokupować jak zajdzie potrzeba. Nie ma co szaleć ![]() Wózek SEKA (nie Seko), model Carlo Lux ![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2398 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, jak to jest z miejscem urodzenia? Jak urodzę dziecko w innym mieście, to akt urodzenia jest w USC tego miasta czy jak? Ech, kolejne biurokratyczne problemy
|
|
|
|
#2399 |
|
Raczkowanie
|
Z innej beczki - od którego tc brałyście preparaty witaminowe w ciąży?
Na razie miałam dobre wyniki badań i lekarz kazał się wstrzymać, ale ostatnio żelazo wychodzi na pograniczu i zastanawiam się czy już zaczynać ![]() Oczywiście polecane preparaty również mile widziane. Co do USC, to dziecko powinno się zarejestrować w ciągu 14 dni od urodzenia w USC właściwym dla miejsca urodzenia dziecka, czyli krótko mówiąc USC właściwym dla miasta, w którym będziesz rodzić Jeśli żadne z rodziców nie mieszka w miejscu urodzenia dzicka, możecie zgłosić urodzenie do USC właściwego dla jednego z was (wtedy ten USC i tak przekaże dokumenty do USC właściwego dla miejsca urodzenia, ale Wy nie będziecie musieli tam jeździć).P.S. Chyba że będziesz rodzić na statku albo w samolocie - wtedy w USC Śródmieście Warszawa
Edytowane przez liveinhope Czas edycji: 2012-01-22 o 13:37 |
|
|
|
#2400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wyprawka - gratuluje -robicie to z głową, ja też tak do tego podeszłam, nic na siłę - będę kupować tylko to co najbardziej mi jest potrzebne, wiem że muszę kupić łóżeczko, materacyk, przewijak oddzielny, wanienkę, no i wózek - a reszta wyjdzie w praniu. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31772690]Dziewczyny, jak to jest z miejscem urodzenia? Jak urodzę dziecko w innym mieście, to akt urodzenia jest w USC tego miasta czy jak? Ech, kolejne biurokratyczne problemy [/QUOTE]no tutaj tylko o papier a jak ja biedna nawet nie wiem jaki paszport moje dziecko będzzie miało? Polski czy Irlanddzki? gdzie mam się udać co wypełnić czy muszę akt urodzenia dostarczać do ambasady....blleee SzmaragdowyKotek to cocoonobaby jest fantastyczne co prawda widziałam tylko obrazki a ceny jeszcze nie - ale pomysł naprawdę całkiem fajny
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.

Wybrałam jednak Teutonie Beyou. Facet ją pomierzył i okazało się, że jest większa niż myślałam. Trzeba teraz na nią czekać ok. 10tyg.!!!

wrzuc fotke jak sie prezentuje

Jeszcze tylko dzień, noc i już będzie poniedziałek 

pieknie.... dzis bylam w ikei i wrocilam z niczym.... znowu ogarnia mnie panika 

13.08.2011