Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-20, 20:40   #751
Ily
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Troszkę dzis zawaliłam no ale ...

R

Śniadanie : 3 kromki pieczywa orkiszowego z maslem , z jajkiem , salatą i papryką.

IIŚ: Jogut (0% tłuszczu)

O: sphagetti ze szpinakiem , tawrożkiem i makaronem pełnoziarnistym.

K: Sałatka : zielona sałata , pomidor , jajko , cebula + wszystko polane jogurtem naturalnym z czosnkiem.

I zjadłam pare frytek....

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkują sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 21:02   #752
pysia124
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
nie jest źle Życzę powodzenia aha, dużo masz jeszcze do przytycia?

jeszcze 4 kg ..
Stary 2012-01-20, 22:16   #753
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
R -> U:
/jem węglowe kolacje, ale na razie częściej białkowe; wolę stopniowo przejść na U/

1. 2 kromki razowca z serkiem ricotta i miodem, koktajl (banan, 1/2 awokado, jogurt naturalny, siemię lniane).
2. serek wiejski (200g) z 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego, oliwkami, pomidorem i ziołami.
3. dahl z czerwonej soczewicy z pomidorami, szpinakiem, ziemniakiem i groszkiem, 2 grzanki z mieszanego chleba '7 ziaren'
gdzieś w międzyczasie wpadł pasek mlecznej czekolady
2x 8min abs,
1x 8min buns
1x 8 min arms
20 minut rozciągania

4. (będzie) 2 wędzone podudzia kurczaka (lub, zamiast nich, domowa galaretka z kurczaka), 2 jaja gotowane, jakieś warzywo.

wyjątkowo dużo nabiału, wiem.[COLOR="Silver"]
Jako taka lekka redukcja to ok, ale jeśli chcesz schudnąć to ogranicz się do 1jednego posłku z nabiałem i wybierz tylko jeden jego rodzaj np. tylko ten serek ricotta -na redukcji lepiej unikać wysokoprzetw,(wiejski i homo są właśnie takimi) - produktów z autopsji-po ograniczeniu nabiału (kilka razy w tyg) do twarogu (chudego z olejem/orzechami/siemieniem) i kefiru nat. minęły problemy z zaparciami i kg leciały szybciej.
No i ja te 32min abs'ów wykorzystałabym zdecydowanie w inny sposób
rozciąganie jest super, szczególnie na łydki, no ale skuteczne po jakichś aerobach,
Na kolacje albo mięso albo jaja, nie warto mieszać 2 różnych źrodeł białka, to nie pomaga organizmowi, na R najlepiej wybierać proste połączenia.
i trochę mało tłuszczy, ale w sumie nie wiem co kryje się z obiedzie i co wybrałaś na kolację.

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2012-01-20 o 22:17
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 22:18   #754
agniusia17
Rozeznanie

Moje żałosne P, 7-9 kilo do przytycia...

I.serek wiejski z płatkami, śliwkami suszonymi, kilkoma orzechami nerkowca; kromka bułki z osełką, szynką wiejską i papryką, kawa z mlekiem pół na pół
II.2 plastry białego sera polane jogurtem truskawkowym, garść zdrowego błonnika, kromka chałki i mandarynka, kilka śliwek suszonych
prawie pół wędzonego dorsza

filiżanka mleka z miodem i czosnkiem
III. miseczka zupy ogórkowej, ziemniak, pieczeń wieprzowa w sosie, buraczki zasmażane
IV. kawa z mlekiem, jogurt naturalny z mandarynką, garścią orzechów, płatków,
marchewka, plaster szynki maźniętej majonezem lekko

mleko z czosnkiem

V. bułeczka z ziarnem, masłem, wędliną i serem białym, ogórek zielony

po: twarożek domowy z Piątnicy, kilka łyków sporych Kubusia, kilka tabletek na gardło, Fervex do picia

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 23:08   #755
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Jako taka lekka redukcja to ok, ale jeśli chcesz schudnąć to ogranicz się do 1jednego posłku z nabiałem i wybierz tylko jeden jego rodzaj np. tylko ten serek ricotta -na redukcji lepiej unikać wysokoprzetw,(wiejski i homo są właśnie takimi) - produktów z autopsji-po ograniczeniu nabiału (kilka razy w tyg) do twarogu (chudego z olejem/orzechami/siemieniem) i kefiru nat. minęły problemy z zaparciami i kg leciały szybciej.
No i ja te 32min abs'ów wykorzystałabym zdecydowanie w inny sposób
rozciąganie jest super, szczególnie na łydki, no ale skuteczne po jakichś aerobach,
Na kolacje albo mięso albo jaja, nie warto mieszać 2 różnych źrodeł białka, to nie pomaga organizmowi, na R najlepiej wybierać proste połączenia.
i trochę mało tłuszczy, ale w sumie nie wiem co kryje się z obiedzie i co wybrałaś na kolację.
dziękuję to nie r, to przejście z redukcji na utrzymanie. napisałam, że wyjątkowo więcej nabiału dziś zjadłam i na mnie nie ma to złego wpływu; z wypróżnianiem nie mam najmniejszego problemu, a na kilogramach średnio mi zależy, bo nie chcę chudnąć; chcę zredukować minimalną warstewkę tłuszczyku, a na wierzch wyciągnąć mięśnie
poza tym jakie 32 minuty abs'ów? nie dałabym rady robić 32 minuty brzuszków.
moim celem jest ogólna poprawa sylwetki, ale chcę to robić na utrzymaniu, bo już zauważyłam spowolnienie metabolizmu i chcę temu przeciwdziałać. jak mogę to robię hiit lub siedzę na siłowni, ale w ferie średnio mam taką możliwość. rower i bieganie aktualnie odpadają, więc pozostają ćwiczenia w domu. ćwiczę te 8-minutówki od dawna i, słysząc pochlebne opinie, szukam efektów u siebie (podobno są; ja nie jestem obiektywna). ale skoro nie bardzo się nadają twoim zdaniem, to co proponujesz?
na kolację wybrałam wędzone pałki i jaja, nie rozumiem, czemu nie powinno się mieszać mam ochotę, to jem (utrzymanie). a na obiad napisałam, co się składało soczewica, pomidory, szpinak i ziemniak, do tego grzanki. nic więcej, pomijając bulion.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2012-01-20 o 23:18
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 00:10   #756
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
może dodam wczorajsze U do oceny...

2 kromki graham grubo z masełkiem, pomidorem i solą, kawa z mlekiem
pomarańcza, znów kawa (tym razem z automatu), 2 cukierki czekoladowe
duży kawałek ryby przygotowanej na parze + surówka z marchewki, jabłka, papryki, kukurydzy z musztardowym dressingiem
kawa parzona z mlekiem, 2 wafelki przekładane krówkowo-śmietankową masą i pół rurki z kremem
kromka graham z masłem, szynką z indyka i ogórkiem świeżym + kubek barszczyku instant
podbijam i dodaję dzisiejsze, proszę o jakąś opinię.

• bułka z dynią, połówka z masłem i serkiem wiejskim, a druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiem
  • banan, kawa rozpuszczalna, 2 kostki 'Ritterki' marcepanowo-pomarańczowej
  • talerz zupy szczawiowej z grzankami, marchewką i całym jajkiem
  • mały jogurt naturalny, jabłko, mandarynka
  • 2 kromki graham, każda z masłem szynką z indyka i pomidorem

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 14:05   #757
nikol12
Rozeznanie

Moje U ( walczę z bulimią) : - dzisiaj 4 posiłki , bo wstalam o 11 :
I : pełna miseczka pł. kukurydzianych( pewnie z ok. 50-60g), zalana mlekiem ( wlałam tyle, żeby zalało płatki), garścią orzechów, dużym jabłkiem, kubek cappucino
II : talerz zupy ogórkowej z wczoraj, 2 kromki razowca - jedna z masłem, a druga ( gruba była ) z twarożkiem, 2 parówki wieprzowo - drobiowe z ketchupem
III : jogobella ananasowa z 2 mandarynkami, jabłko, po kostce białej, gorzkiej czekolady
IV : pół kostki chudego twarogu wymieszago z 3 łyżkami jog.nat. surówka z marchwi i selera, kubek kakao na mleku 2%

I jak to wygląda? bardzo proszę o ocenę to dla mnie ważne
Dzisiaj obiad taki nie konkretny bo jestem sama w domu i nie chcialo mi się nic gotować
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 14:21   #758
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U ( walczę z bulimią) : - dzisiaj 4 posiłki , bo wstalam o 11 :
I : pełna miseczka pł. kukurydzianych( pewnie z ok. 50-60g), zalana mlekiem ( wlałam tyle, żeby zalało płatki), garścią orzechów, dużym jabłkiem, kubek cappucino brzmi fajnie, ale... nie masz rewolucji żołądkowych po połączeniu jabłka z mlekiem? chyba, że któreś gotujesz, bo jak ja połączę surowe, to latam do kibla co 5 minut
II : talerz zupy ogórkowej z wczoraj, 2 kromki razowca - jedna z masłem, a druga ( gruba była ) z twarożkiem, 2 parówki wieprzowo - drobiowe z ketchupem fajnie
III : jogobella ananasowa z 2 mandarynkami, jabłko, po kostce białej, gorzkiej czekolady o ile jogobella nie light, to jest ok
IV : pół kostki chudego twarogu wymieszago z 3 łyżkami jog.nat. surówka z marchwi i selera, kubek kakao na mleku 2% fajnie, gdyby nie to, że we wszystkich posiłkach masz nabiał zamień go na jaja, makrelę wędzoną, śledzia czy coś nienabiałowego, bo co za dużo, to nie zdrowo

I jak to wygląda? bardzo proszę o ocenę to dla mnie ważne
Dzisiaj obiad taki nie konkretny bo jestem sama w domu i nie chcialo mi się nic gotować
fajnie, fajnie

Steven Tyler
Stary 2012-01-21, 16:25   #759
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
Mam ostateczną odpowiedź na pytanie wszystkich osób z ED pt. "Czy jem wystarczająco dużo/mało, zdrowo/niezdrowo"

Poniższa rozpiska prawidłowej diety pochodzi z książki "Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania" wydanej w 2011 roku. Autorem rozpiski jest dietetyk Helen Cordery i jest ona opracowana szczególnie dla osób z anoreksją, bulimią lub objadających się kompulsywnie, ale de facto każdy, kto nie ma przewlekłych chorób typu zanikająca tarczyca, może z tego korzystać

Zdjęcia w załączniku, bo nie chce mi się przepisywać.

WAŻNE UWAGI

• trzeba jeść KONIECZNIE co 3-4 godziny !!! Jeśli będziesz się głodzić lub robić większe odstępy - rzucisz się na jedzenie w przypływie głodu wywołanym naturalnym spadkiem cukru (spada właśnie ok 3 godziny po ostatnim posiłku) co jest praktycznie równe wpadnięciu w błędne koło (duży głód -> rzucam się na jedzenie i jem za dużo -> wyrzuty sumienia -> przeczyszczanie się/głodówka -> głód -> rzucam się na jedzenie...), oraz wedle zasady że rano je się najwięcej. Mit że po 18:00 się już nie je wcale sprzedajcie ludziom pracującym na nocnej zmianie i czekajcie na ich rekcję
  • osoby z anoreksją powinny zwrócić szczególną uwagę żeby posiłki były bogate w wapno (macie niedobór i na tym cierpi kościec),
  • osoby z bulimią muszą uważać na jedzenie dużej ilości owoców, jeśli widzą że mimo diety nadal wymiotują, bo kwasy zawarte w owocach przeżerają szybko zęby. Bezpiecznie jest raz dziennie zamienić porcję owoców na sok (ale tylko raz dziennie, bo sok nie ma kwasów, za to ma więcej cukru),
  • osoby z kompulsywnym objadaniem się, mające znaczną nadwagę lub otyłe - jeśli dziennie jecie ok 3-4 tysiące kalorii NIE MOŻECIE zejść nagle do 1200, bo osoba ważąca ok. 100 kilo lub uprawiająca dużo sportu zawsze wydatkuje więcej energii. Musicie zejść najpierw o ten 1000 w dół i jak już poczujecie się na tym poziomie komfortowo - wtedy zejść jeszcze trochę niżej. Wasza waga spadnie już przy 2000kcal, które jest średnią statystyczną dziennego zapotrzebowania dla kobiet. Dopiero jak będziecie miały nadal nadwagę przy 2000kcal możecie pomyśleć o diecie 1200kcal.
  • osoby z anoreksją mają spowolnioną przemianę materii (bo nie mają paliwa, by działała szybciej), stąd pokarm dłużej zalega w brzuchu a tym samym macie wrażenie po 3 godzinach, że jesteście najedzone i nie macie ochoty na kolejny posiłek. Musicie go zjeść, nawet żeby to była gałka lodów. Organizm karmiony regularnie ruszy z przemianą materii i wkrótce ten przykry objaw zniknie
  • jeśli czujecie się głodni szybciej niż 3 godziny po ostatnim posiłku i boicie się, że to się skończy zjedzeniem lodówki wraz z zamrażarką - wypijcie ciepłą herbatę, napój, czystą zupę (np. barszczyk instant),
  • pijcie do 2l wody dziennie, zwłaszcza jeśli pijecie dużo kawy (która ją wypłukuje) a najlepiej zrezygnujcie z większej ilości kawy, niż filiżanka do śniadania.
Jak zawsze najbardziej jednak polecam indywidualne spotkanie z dietetykiem, niemniej jak ktoś nie ma na to szans to to będzie dla niego dobra dieta mimo wszystko

PAMIĘTAJ - ZMIENIENIE SAMEJ DIETY NIE WYLECZY Z ZABURZEŃ ODŻYWIANIA Zaburzenia te to zapalenie płuc. Jedzenie/niejedzenie to katar. Dieta to jedynie chusteczka, nie antybiotyk.

-------------------------------------------------------------------------

Do dziewczyn którym obiecałam cały ten dział z książki - wkrótce wyślę, muszę go tylko doczytać żeby widzieć gdzie jest sens robić zdjęcia a czemu nie ma sensu zdjęć robić, bo poruszają treści stricte terapeutyczne, które Was nie zainteresują

Mam nadzieję, że mój post jest na tyle związany z tematem, że nie łamie postanowienia regulaminowego : Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło" ?
Proszę moderatorów o wyrażenie opinii, jeśli można

Podbijam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_6287.jpg (108,3 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_6288.jpg (107,7 KB, 15 załadowań)

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-01-21 o 16:29
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 16:48   #760
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
fajnie, fajnie
jogobella oczywiście nie light a co do kłopotów z trawieniem to owszem miałam latem , ale teraz cudownie ustały masz rację dużo tego nabiału kolację zmienię na coś innego może jakieś placuszki,makaron z czymś albo kanapki może być taka kolacja , czy nie za bardzo?
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 17:46   #761
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
jogobella oczywiście nie light a co do kłopotów z trawieniem to owszem miałam latem , ale teraz cudownie ustały masz rację dużo tego nabiału kolację zmienię na coś innego może jakieś placuszki,makaron z czymś albo kanapki może być taka kolacja , czy nie za bardzo?
mmm, pewnie, że może być! jesteś na U, więc możesz jeść to, na co masz ochotę

Steven Tyler
Stary 2012-01-21, 18:49   #762
Anianiani
Raczkowanie

U:

I. Ryż brązowy na mleku z migdałami, miodem, cynamonem i gruszką,
kawa z mlekiem.
II. Makaron razowy zapieczony z tuńczykiem, cebulą, czosnkiem, kukurydzą, papryką i serem żółtym, sok marchwiowy jednodniowy.
trening siłowy
Po: banan
III. Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym, brązowy ryż, surówka z marchewki.
IV. Espresso ze spienionym mlekiem, serek wiejski z pestkami słonecznika,
mały kawałek szarlotki razowej.
V. Omlet z dwóch jaj na oliwie z wędzonym łososiem, pomidorem i bazylią, kromka chleba żytniego maźnięta Almette jogurtowym.
VI. Kubek kawy zbożowej na mleku, dwie marchewki, mandarynka.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 18:58   #763
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
U:

I. Ryż brązowy na mleku z migdałami, miodem, cynamonem i gruszką,
kawa z mlekiem.
II. Makaron razowy zapieczony z tuńczykiem, cebulą, czosnkiem, kukurydzą, papryką i serem żółtym, sok marchwiowy jednodniowy.
trening siłowy
Po: banan
III. Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym, brązowy ryż, surówka z marchewki.
IV. Espresso ze spienionym mlekiem, serek wiejski z pestkami słonecznika,
mały kawałek szarlotki razowej.
V. Omlet z dwóch jaj na oliwie z wędzonym łososiem, pomidorem i bazylią, kromka chleba żytniego maźnięta Almette jogurtowym.
VI. Kubek kawy zbożowej na mleku, dwie marchewki, mandarynka.
jeśli to U to super
aha banan był zaraz po siłowym, a posiłek II i III w ile czasu od treningu?

zaręczona 30.03.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
Stary 2012-01-21, 19:19   #764
Keymo
Przyczajenie

wegetariańskie Uuuuu. Właściwie to jeszcze stabilizacja trwa .
Nie wiem czy nie za dużo nabiału. Jakoś nie wiem czym go zastępować

I. naleśniki gryczane z serkiem homo, jabłkiem, przyprawą do piernika i syropem klonowym.

II. reszta serka homo z nerkowcami, orzechami laskowymi,2 łychami płatków jęczmiennych i niecałą łyżeczką dżemu

III. kotleciki z soczewicy z pieczarkami, szpinak z fetą & warzywa z patelni z przyprawami

IV. 180g twarogu z papryką

jak to wygląda? proszę o rady co możnaby zmienić ;>
Keymo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 19:50   #765
morphine88
Zadomowienie

dzisiejsze R->U:

1. owsianka (4 łyżki płatków, trochę otrąb i zarodków) z serkiem wiejskim, migdałami, ananasem i prażonymi wiórkami kokosowymi.
20 minut hiit
2. 2 gotowane jaja z kapką ketchupu, 2 kromki (prawdziwego ) razowca z chudą szynką wieprzową.
3. pierś z kurczaka, ziemniaki i papryka podsmażane i duszone w białym winie.
20 minut rozciągania nóg na szpagat ^^
4. będzie makrela wędzona i jakieś warzywo

?

Steven Tyler
Stary 2012-01-21, 20:06   #766
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Miało być luźniej więc dzisiejszy, wypowie się ktoś :

1. kubek kakao-kawy na mleku 2% i kilka kawałków bloku czekoladowego, po chwili: ryba ( chyba mintaj) 4-5 średnich kawałków i 3-4 ogórki kiszone
/jabłko/
2.owsianka( 6łyż. owsianych na mleku 2%) po: 2 i 0,5 dużej mandarynki
chwilę potem 2 paski gorzkiej czekolady
3. 2 i 0,5 dłuugiego kabanosa wieprzowego z czosnkiem i po pół.godz. pudełko sałatki z tuńczykiem, brązowym ryżem, kapustą pekińską, cebulą, koperkiem, mieszanką meksykańską ze słoika ( kukurydza, groszek, fasola czerwona, papryka itp.) i z chrzanem
4. teraz jem : pół wędzonej makreli z marchewką, kawałkiem kalarepy i papryki czerwonej
5. za ok. 2godziny będzie kolacja z TŻ : trotilla pszenna kupna, a w środku sałatka mojego wykonania: kapusta pekińska, pieczarki,cebula, kukurydza, marchew, kurczak opanierowany w jajku mące i przyprawie do kebaba, pewnie też ketchup i do tego kieliszek czerwonego wina

piłam herbaty różne i trochę wody

chyba wszystko

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2012-01-22 o 11:54
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 20:11   #767
Anianiani
Raczkowanie

Cytat:
jeśli to U to super
aha banan był zaraz po siłowym, a posiłek II i III w ile czasu od treningu?
Dziękuję
II koło 10, trening miałam 11-12.30, zaraz po treningu banan, a III jakoś między 13.30 a 14.00

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 20:20   #768
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
dzisiejsze R->U:

1. owsianka (4 łyżki płatków, trochę otrąb i zarodków) z serkiem wiejskim, migdałami, ananasem i prażonymi wiórkami kokosowymi.
20 minut hiit
2. 2 gotowane jaja z kapką ketchupu, 2 kromki (prawdziwego ) razowca z chudą szynką wieprzową.
3. pierś z kurczaka, ziemniaki i papryka podsmażane i duszone w białym winie.
20 minut rozciągania nóg na szpagat ^^
4. będzie makrela wędzona i jakieś warzywo

?
No, to jest akurat erka.
Nie rozumiem za bardzo tego rozdzielenia w ćwiczeniach...
po interwałach dajesz rozciąganie statyczne, potem dynamiczne a na koniec wykopy i git.

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
Dziękuję
II koło 10, trening miałam 11-12.30, zaraz po treningu banan, a III jakoś między 13.30 a 14.00
to idelanie.
ten ser żółty (tłuszcze) z deka nie pasuje... ale sama nie wiem jak to się ma do U.. więc jest ok, przecież nie będziesz jadła kurczaka i ryżu , ileż można...

zaręczona 30.03.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
Stary 2012-01-21, 21:05   #769
Milka1224
Rozeznanie

Dzisiejsze U (późno wstałam )

I grahamka na pół - zapieczona z ricottą i orzechami/twarogiem i ogórkiem

jabłko

II ryba po grecku (dorsz, marchewka, pietruszka, por) z ziemniakami i pieczarkami

III (zaraz po II) pełny kubek czystego żurku

IV chyba podwójna porcja pasztetu z soczewicy na ciepło z tego przepisu: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2...-weganski.html pycha z pomidorem i ogórkiem
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 21:58   #770
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
Ciekawe czy ktoś mnie jeszcze pamięta
Mam tylko pytanie: macie jakieś propozycje co można zrobić sobie na obiad szybko/zdrowo? (chodzi mi o studencki obiad... wiadomo, brak czasu, więc wtedy cały dzień jem same bułki, a już mam tego dość;/ )

dalej walczę ze sporą niedowagą, moje dzisiejsze coś:
1. bułka grahamka z biedronki z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą, trochę powideł śliwkowych
2. pierś z kurczaka grilowana z kaszą kryczaną i buraczkami
3. jogurt naturalny z miodem, kiwi i kostką czekolady mlecznej
4. bułka grahamka z masłem, szynką i warzywami
5. zaraz zjem serek wiejski z powidłami śliwkowymi

do bani ;/ ...
o matko, chcesz na tym przytyć?
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 22:15   #771
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
No, to jest akurat erka.
Nie rozumiem za bardzo tego rozdzielenia w ćwiczeniach...
po interwałach dajesz rozciąganie statyczne, potem dynamiczne a na koniec wykopy i git
po interwałach umieram, więc nie robię nic prawidłowo hiit wygląda tak: rozgrzewka - właściwe interwały - ochłonięcie.
a rozciągam się później w domu, bo dla siebie uczę się szpagatu; w sumie nie wiem, czemu umieszczam to w jadłospisie, bo to pewnie i tak nie ma na nic wpływu.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
o matko, chcesz na tym przytyć?
nie bierz jej na poważnie, to wytrawna edka, która właściwie nie wiem jakim cudem jeszcze żyje, bo miała (ma?) poważną niedowagę, a rady innych bierze sobie do serca w tym samym stopniu, co irish.

Steven Tyler
Stary 2012-01-21, 23:45   #772
madziarskosc
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!
Od jakiegoś czasu śledzę uważnie ten wątek, analizuje Wasze jadłospisy, przyswajam sobie Wasze rady i opieram na tym swoje jadłospisy. Nie jestem pewna czy są one dobrze skomponowane, dlatego chciałabym Was prosić o ocenę i o rady

Na początek chciałabym powiedzieć, że moja waga jest w normie. Ręce i nogi mam nie za chude, ale tez nie grube, biodra wąskie, nie mam też wciecia w talii. Niestety mam wielki brzuch, zwłaszcza pod pępkiem. Dodatkowo cierpię na częste wzdęcia, co powoduje że wyglądam jakbym była w zaawansowanej ciąży(nie jest to tylko moje zdanie, mówią to też osoby widzące mój brzuch po jedzeniu).
Wraz z nowym rokiem postanowiłam się wziac za siebie. Postawiłam przede wszystkim na zdrowe odżywianie się z lekką redukcją, żeby zapobiegać wzdęciom i żeby zrzucić oponkę spod pępka. Poza tym chciałabym wzmocnić mieśnie brzucha, żeby "trzymały" jelita i zmniejszały wzdymanie sie brzucha po jedzeniu. Od 2 stycznia zaczęlam przywiązywać większą uwagę do tego, co jem, planować posiłki, chodzę też na fitness. Od tego czasu straciłam 2kg, mój brzuch jest wyraźnie mniejszy(nie mam wzdęć), niestety oponka tłuszczowa stawia duuuży opór. No i nie ukrywam, że często zdarzają mi się drobne grzeszki. Dlatego postanowiłam zacząć pisać na forum, żeby dowiedzieć się co robię dobrze, a co źle oraz żeby mieć większą mobilizację do nie popełniania więcej żadnych grzechów

Proszę Was o ocenę mojego jutrzejszego jadłospisu:

R

1. Śniadanie: grahamka-polowa z grubą warstwą chudego twarogu i pomidorem, druga połowa z 2-3plastrami wędliny drobiowej z sałatą, pomidorem i papryką, pół jabłka ze skórką, zielona herbata.
2. II Śniadanie: Jogurt naturalny z 2 mandarynkami i cynamonem. Do pochrupania surowa marchewka.
3. Obiad: Chili con carne z chudego mięsa (mniej niz 7%tł.) z papryką, cebulką, pomidorami, czerwoną fasolą, pół torebeczki brązowego ryżu, 2 szklanki czerwonej herbaty
4. Podwieczorek: Pół kostki chudego twarogu z jogurtem naturalnym, olejem z pestek winogron i ziołami, do tego garść orzechów(włoskie i pistacje)
5.Kolacja: 2 jajka na twardo, sałatka z sałaty, papryki, pomidora.

Co o tym sądzicie?
madziarskosc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 00:00   #773
kasiekasiek
Zadomowienie

Baaardzo długo mnie tu nie było, ale skoro już weszłam, to wstawię swoje U. Dość sporo pieczywa, bo jestem wygłodzona (dwa dni jechałam na suchych bułkach i biszkoptach z powodu jakichś rewolucji jelitowych )

Moje U:

I Śn.: 2 kromki żytniego razowego ze słonecznikiem, z odrobiną masła, 3 plastrami polędwicy, plasterkiem sera żółtego i kawałkiem zielonego ogórka.
spora muffinka czekoladowa

II Śn.: jabłko, podwójny tost z żytniego razowego z szynką, serem i keczupem

Obiad: warzywa na patelnie + duże udo z kurczaka (gotowane)

dwa rządki gorzkiej czekolady, herbata

Kolacja: 2 kromki żytniego razowego z masłem, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, kawałkiem czerwonej papryki i kawałkiem zielonego ogórka
kasiekasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 08:32   #774
Keymo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Keymo Pokaż wiadomość
wegetariańskie Uuuuu. Właściwie to jeszcze stabilizacja trwa .
Nie wiem czy nie za dużo nabiału. Jakoś nie wiem czym go zastępować

I. naleśniki gryczane z serkiem homo, jabłkiem, przyprawą do piernika i syropem klonowym.

II. reszta serka homo z nerkowcami, orzechami laskowymi,2 łychami płatków jęczmiennych i niecałą łyżeczką dżemu

III. kotleciki z soczewicy z pieczarkami, szpinak z fetą & warzywa z patelni z przyprawami

IV. 180g twarogu z papryką

jak to wygląda? proszę o rady co możnaby zmienić ;>
podbijam , bo zaraz znowu zostanę ominięta xD
i dodaję dzisiejsze, prawdopodobnie takie będzie ^^ bo tylko to mam w lodówce.

I. żytnie pancakes na mleku sojowym z bananem,podane z jogurtem naturalnym z kostką gorzkiej czekolady pomarańczowej lindt i łyżeczką cukru brązowego

30min rower stacjonarny + 15 min rozciągania

II. serek wiejski z różnymi pestkami

III. 2 jajka sadzone z kaszą jaglaną & kalafiorem polanym olejem lnianym

IV. twaróg z czymś prawdopodobnie jak zwykle.
Keymo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 11:48   #775
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez madziarskosc Pokaż wiadomość

Proszę Was o ocenę mojego jutrzejszego jadłospisu:

R

1. Śniadanie: grahamka-polowa z grubą warstwą chudego twarogu i pomidorem, druga połowa z 2-3plastrami wędliny drobiowej z sałatą, pomidorem i papryką, pół jabłka ze skórką, zielona herbata. <ladnie
2. II Śniadanie: Jogurt naturalny z 2 mandarynkami i cynamonem. Do pochrupania surowa marchewka. <lepszy bylby serek homogenizowany naturalny, więcej białka niż jogurt
3. Obiad: Chili con carne z chudego mięsa (mniej niz 7%tł.) z papryką, cebulką, pomidorami, czerwoną fasolą, pół torebeczki brązowego ryżu, 2 szklanki czerwonej herbaty <ladnie
4. Podwieczorek: Pół kostki chudego twarogu z jogurtem naturalnym, olejem z pestek winogron i ziołami, do tego garść orzechów(włoskie i pistacje) <super
5.Kolacja: 2 jajka na twardo, sałatka z sałaty, papryki, pomidora. <tez super

Co o tym sądzicie?
fajnie, zdrowo, powiedz tylko ktore to posilki okolotreningowe
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 12:35   #776
Mortha
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość

Maria, Maria mrugasz do mnie oczkiem o przepis? ; d
ja mrugam o przepis
Farsz jakoś zrobię, ale nie wiem co z ciastem (tak zeby bylo dobre na redukcji)

Wieś - to nie miejsce zamieszkania, to stan umysłu...

Mortha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 12:38   #777
madziarskosc
Raczkowanie

Riddle92, dzieki za ocenę
Wiem, że w tym drugim śniadaniu jogurt to nie najlepszy pomysł ale lubię go i od dawna jem go zawsze na drugie z jakimś owocem. Czasem dosypuję do niego też otręby. Czasem zamiast jogurtu jest serek wiejski lekki...nie wiem, po prostu tak lubię Ale postaram się przekonać do serka homo.

Dziś nie ma okołotreningowych, bo zupełnie nie mam czasu na ćwiczenia-sesja, nauka...Najbliższe wyjście na fitness zapowiada się dopiero we wtorek Ale cwiczę przynajmniej 4 razy w tygodniu, często po 2 godz. pod rząd, więc chyba źle nie jest. Zwlaszcza, że do tej pory prowdziłam siedzący tryb życia i zero aktywności...
madziarskosc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 12:42   #778
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phynn

duży kawałek ryby przygotowanej na parze + surówka z marchewki, jabłka, papryki, kukurydzy z musztardowym dressingiem
kawa parzona z mlekiem, 2 wafelki przekładane krówkowo-śmietankową masą i pół rurki z kremem
kromka graham z masłem, szynką z indyka i ogórkiem świeżym + kubek barszczyku instant

• bułka z dynią, połówka z masłem i serkiem wiejskim, a druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiem
  • banan, kawa rozpuszczalna, 2 kostki 'Ritterki' marcepanowi-pomarańczowej
bardzo prosiłabym o wgląd do tych jadłospisów. chciałabym wiedzieć jak wypadają pod względem jakościowym zwłaszcza.. i ogólnie czy prezentują się w miarę /ekhm/ normalnie ? o ile to w moim przypadku możliwe.

wczorajsze :

• bułka z dynią z masłem, jedna połówka z serkiem wiejskim i ogórkiem świeżym, druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiem
  • talerz zupy jagodowej z makaronem, zaraz po duży kawałek domowego ciasta z jabłkami i konfiturą z pigwy
  • bułka orkiszowa z ćwikłą, sałatą, szynką z indyka, plasterkiem sera żółtego; pół papryki czerwonej
  • reszta zupki j.w

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 14:06   #779
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Phynn

• banan, kawa rozpuszczalna, 2 kostki 'Ritterki' marcepanowi-pomarańczowej
bardzo prosiłabym o wgląd do tych jadłospisów. chciałabym wiedzieć jak wypadają pod względem jakościowym zwłaszcza.. i ogólnie czy prezentują się w miarę /ekhm/ normalnie ? o ile to w moim przypadku możliwe.

wczorajsze :

• bułka z dynią z masłem, jedna połówka z serkiem wiejskim i ogórkiem świeżym, druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiem
  • talerz zupy jagodowej z makaronem, zaraz po duży kawałek domowego ciasta z jabłkami i konfiturą z pigwy
  • bułka orkiszowa z ćwikłą, sałatą, szynką z indyka, plasterkiem sera żółtego; pół papryki czerwonej
  • reszta zupki j.w
ilosciowo mało - jak na R.

Co do jakosci to ja tu w ogóle nie widzę białka. Serek wiejski na kanapce czy parę plasterków szynki to nie jest wystarczająca ilosc. Tłuszczy też nie widzę. Moim zdaniem jakosciowo kicha.

Moje dzisiejsze R (pobudka 0 11):
I. 3 kromki chleba sojowego z polędwicą z indyka i masłem
II. Zupa z kapusty (niekiszonej) z warzywami, na kurczaku + skrzydełko
III. będzie: szbycel z mięsa wieprzowo - wołowego (smażony bez tłuszczu, w mięsie nie ma bułki i jest bez panierki) z sałatką polaną oliwą
przekąska: w pracy wpadnie kefir
IV: będzie makrelka i marchewka do pochrupania przed tv
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 14:45   #780
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

sub.
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości