|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Czyli załóżmy, że oboje mieszkamy w Krakowie, a ja urodzę w Warszawie. Wtedy co, trzeba dziecko zarejestrować w Warszawie? A potem wszystkie formalności? Przecież dziecko będzie miało meldunek w Krakowie i w ogóle będzie potrzebowało papiery na miejscu... Dałam przykład dwóch dalekich miast, ale na potrzeby dyskusji uznajmy, że Kraków i Warszawa są obok siebie
|
|
|
|
|
#2402 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31773247]Ja biorę witaminy od ok. połowy grudnia, czyli jakoś od 14-15 tygodnia. Po Prenatalu było mi niedobrze, musiałam kupić Pharmaton Matruelle.
Czyli załóżmy, że oboje mieszkamy w Krakowie, a ja urodzę w Warszawie. Wtedy co, trzeba dziecko zarejestrować w Warszawie? A potem wszystkie formalności? Przecież dziecko będzie miało meldunek w Krakowie i w ogóle będzie potrzebowało papiery na miejscu... Dałam przykład dwóch dalekich miast, ale na potrzeby dyskusji uznajmy, że Kraków i Warszawa są obok siebie [/QUOTE]Ogólnie rzecz biorąc powinnaś dziecko zarejestrować w Warszawie, ale zgodnie z tym co napisałam możesz też w Krakowie - tyle że wtedy dokumenty i tak polecą do Wawy. Takie przepisy. W każdym razie dziecko zawsze już będzie miało w papierach "urodzone w Warszawie". P.S. Z tego co kojarzę, dziecko otrzyma automatycznie meldunek tam, gdzie ma meldunek matka. Edytowane przez liveinhope Czas edycji: 2012-01-22 o 14:09 |
|
|
|
#2403 |
|
Konto usunięte
|
Ale jeśli potem dziecku będą potrzebne te papiery np. do ślubu, to będzie musiało jechać po nie do Warszawy? Czy to będą jakieś kopie tylko przesłane do tego miasta urodzenia?
|
|
|
|
#2404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2405 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Art. 29. Zameldowania na pobyt stały w stosunku do dzieci osób, o których mowa w art. 7 ust. 1 pkt 1, urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dokonuje z urzędu kierownik urzędu stanu cywilnego sporządzający akt urodzenia. Zameldowanie na pobyt stały następuje z dniem sporządzenia aktu urodzenia, w miejscu stałego albo czasowego pobytu rodziców albo tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa. |
|
|
|
|
#2406 |
|
Konto usunięte
|
Będę to musiała jeszcze rozwikłać przed czerwcem, bo sprawami urzędowymi będzie wyjątkowo musiał zająć się tatuś, a jemu to będę musiała wszystko powiedzieć krok po kroku co ma robić
U nas w małżeństwie od urzędów jestem ja, więc i tym razem się będę musiała zorientować z wszystkim, z położną, a potem mu tylko objaśnić.Z innej beczki: muszę sobie kupić wkładki laktacyjne i zacząć spać w biustonoszu, bo inaczej już prawie codziennie mam koszulę nocną do prania... Czy któraś z Was ma też tym problem? |
|
|
|
#2407 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31773977]Będę to musiała jeszcze rozwikłać przed czerwcem, bo sprawami urzędowymi będzie wyjątkowo musiał zająć się tatuś, a jemu to będę musiała wszystko powiedzieć krok po kroku co ma robić
U nas w małżeństwie od urzędów jestem ja, więc i tym razem się będę musiała zorientować z wszystkim, z położną, a potem mu tylko objaśnić.Z innej beczki: muszę sobie kupić wkładki laktacyjne i zacząć spać w biustonoszu, bo inaczej już prawie codziennie mam koszulę nocną do prania... Czy któraś z Was ma też tym problem?[/QUOTE] W USC wiszą w gablotkach specjalne rozpiski, co trzeba zrobić krok po kroku i jakie dokumenty mieć ze sobą - to zwykle niezbędne dla roztargnionych szczęściem tatusiów ![]() Co do dokumentów z innego USC, to niestety z tego co się orientuję tylko nieliczne zgadzają się na wysyłanie dokumentów, większość wymaga osobistego odbioru ale miejmy nadzieję, że to się wkrótce zmieni.
|
|
|
|
#2408 |
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek wszystkim. Fatalna noc za mną,o 3 obudziła mnie tak okropna zgaga jak jeszcze nigdy w życiu! Poszłam nastawić mleko, ale niewiele mi ono pomogło. I tak męczyłam się do 7 zasypiając i budząc się co chwilę. Że już nie wspomnę o koszmarach.
kism, rinco ja też zastanawiam się nad porodem w Roztoce, na dniach ma tam rodzić sąsiadka, więc jeśli chcecie napiszę coś więcej jak już będzie po. Tylko też nie wzięłam pod uwagę tego, że później w dowodzie Mały będzie miał miejsce urodzenia Roztoka Perse ja nie mam póki co tego problemu. Tzn nic mi z piersi nie cieknie i sama nie wiem, czy się tym cieszyć czy martwić. Ale ruchy też poczułam późno więc może taki mój urok
|
#2409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2410 |
|
Wtajemniczenie
|
To chyba indywidualna sprawa. Mnie w pierwszej ciąży nic nie ciekło i teraz też nie. Inna sprawa, że mleko też nie ciekło po porodzie, jak już było to wysoce pożądane
ale poważnie, to chyba nie ma jakiegoś przełożenia - mojej koleżance np. nic nie leciało w ciąży,a potem miała dużo mleka
|
|
|
|
#2411 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wow, to aktywnie zaczęłaś dzień Też bym chciała mieć tyle energii.. ![]() Co do pokarmu - z faktu, że i tak nie ma to żadnego wpływu na późniejsze karmienie, to nie wiem, czy jest się z czego cieszyć. Średnio to przyjemne i estetyczne :/ W jakiś sposób się cieszę, że mój organizm prawidłowo reaguje, ale tak jak piszę - to ponoć i tak nie ma żadnego znaczenia, jeśli chodzi o karmienie po porodzie, więc nie ma tu żadnej reguły. |
|
|
|
|
#2412 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31773977]
Z innej beczki: muszę sobie kupić wkładki laktacyjne i zacząć spać w biustonoszu, bo inaczej już prawie codziennie mam koszulę nocną do prania... Czy któraś z Was ma też tym problem?[/QUOTE] no no to na brak mleka na pewno nie będziesz narzekać. Ja tego nie mam, ale ja wielu rzeczy nie mam jakaś ta ciąża u mnie dziwaczna
|
|
|
|
#2413 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Dziewczynki
![]() Mi z moich dzieciecych piersi tez nic nie leci,ale za to w koncu widac ze jestem w ciazy. Mezus sie przerazil jak zobaczyl jak mi w ciagu tygodnia brzuchol wywalilo (tak do przodu) a jak dowiedzial sie ze za ok 4 miesiace rodzimy to zlapal sie za glowe ![]() Jak mi macica pozwoli to za 2 tyg ide zrobic odrosty, juz sie nawet zapisalam. Dziecko robi sobie przemeblowanie codziennie,teraz tez juz mu cos nie pasuje , dobrze ze chociaz on sie dobrze czuje![]() Co do imienia, musze sie zaczac powaznie zastanawiac, bo tak jak ktoras za Was napisała,ze kazdy mowi do malego chyba Stas cz y Filip i ze jak go nie nazwie to i tak kazdy tak bedzie tak do niego mowil U mnie to samo, Mariusz i koniec, a ja juz nawet zaczynam sie przyzwyczajac Najwyzej wymysle mu ksywe![]() Ciekawe czy u Pandzi sie wyjasnilo, kogo tam nosi..? |
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Biegnę nadrabiać.
|
|
|
|
#2415 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, tak sie zastanawiam....w sumie mamy jeszcze duzo czasu, ale temat zagaje juz teraz. Bo jak ktoras z nas zacznie rodzic, to my nie bedziemy wiedzialy co sie dzieje!
Myśle, aby - to juz na priv albo na mailu, aby ktoras z nas, nie wiem czy z pozniejszym terminem, czy ta ktora najczesciej zaglada i ma stałego neta, to juz mogą sie dziewuchy zgłaszac podała swoj nr telefonu, no i jak np ja zaczne rodzic to wysle smsa nie dosc ze bliskim ze zaczelo sie,to Was oczywiscie tez chcialabym powiadomic, a juz po...co i jak, wrazenia itd. Co Wy na to? Bo takie zastanawianie sie wspolnie na forum np czy Śliweńka juz rodzi bo sie nie odzywa..... to popadniemy w ciekawska paranoje, a po prostu dziewucha moze byc zmeczona i do nas nie zagladac
|
|
|
|
#2416 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą jak pracowałam w Wyższej Szkole wszelkie materiały studenci dostawali zxerowane, już na zajęcia. A tu choć to moja macierzysta uczelnia, dopiero dziś dostałam materiały (część) na niedzielny egzamin. Nie jestem zadowolona. Cytat:
![]() Cytat:
U mnie też nastrój kiepski... Nie mogę się jakoś pozbierać... Także łączę się z Tobą w samopoczuciu! |
|||
|
|
|
#2417 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
choć najlepsze już mi podkradli to każdego będę poprawiać do znudzenia (mam nadzieję, że oni się znudzą a nie ja) bo nie podobają mi się zdrobnienia jakie używają w rodzinie męża do swoich dzieci np. Martyna - Martyś (aż mi ciarki przechodzą) zamiast Martynka. My wybieramy imiona - nikt inny i wszyscy muszą się do tego dostosować ktoś mi sugerował jakieś imię i powiedziałam, że spoko ładne i jak będzie miał dziecko to niech je tak nazwie, bo ja mam inne pomysły ![]() U mnie już leci 17tc chyba czas pomyśleć o tym co będzie potrzebne, wyprawką się nie martwię narazie, wiele rzeczy mamy dostać dokupi się trochę, ale myślę nad pieluchami wielorazowymi i maleńką praleczką do nich niby trochę wydatków i zachodu z tym będzie, ale trzeba pomyśleć..
|
|
|
|
|
#2418 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31773977]Będę to musiała jeszcze rozwikłać przed czerwcem, bo sprawami urzędowymi będzie wyjątkowo musiał zająć się tatuś, a jemu to będę musiała wszystko powiedzieć krok po kroku co ma robić
U nas w małżeństwie od urzędów jestem ja, więc i tym razem się będę musiała zorientować z wszystkim, z położną, a potem mu tylko objaśnić.Z innej beczki: muszę sobie kupić wkładki laktacyjne i zacząć spać w biustonoszu, bo inaczej już prawie codziennie mam koszulę nocną do prania... Czy któraś z Was ma też tym problem?[/QUOTE] w którejś gazecie co mam pisze co trzeba załatwic po porodzie, musiałabym zeskanowac i wkleić ale TŻ okupuje stacjonarny ja wkładki mam juz na czarną godzinę, bo ostatnio jak nacisłam sutki to kropelki siary poleciału ale nie mam tak żebym miała plamy
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2012-01-22 o 16:53 |
|
|
|
#2419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ona uwielbia swoje imię w pełnej okazałości i tyle - i ma nikt go nie zmiękczać
|
|
|
|
|
#2420 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A mi się zaczął dzisiaj teoretycznie 20. tydzień Tak naprawdę 19. tydzień i 1 dzień., ale licząc po naszemu to już 20. |
|
|
|
|
#2421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mala77 z k. ma mój numer tel jakby co ![]() bo ja już zabezpieczona na wypadek wszelki bo już w szpitalu byłam na początku ciąży
|
|
#2422 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No ja dzisiaj ekstremalnie zaplamiłam koszulkę, a kupiłam sobie niedawno taki topik wygodny, to na noc będzie idealny. |
|
|
|
|
#2423 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślę, że to może byś spowodowane tym, że macica jednak idzie w górę a i maleństwo coraz więcej miejsca potrzebuje ![]() jednak zawsze najlepiej powiedzieć lekarzowi o swoich wątpliwościach O rany, ale fajnie, że udało Wam się wybrać i kupić wózki ![]() Ja już niby wybrałam, ale teraz zaczynam się martwić, że jak przyjdzie pora na zakup to tego x landera już nigdzie nie dostanę Cóż będę się cieszyć dopiero jak będę mieć wózek w domu ![]() Kism bardzo fajne te kojce, które pokazałaś teraz już wiem co mam mówić jak będą pytać co dla dziecka potrzebuje ![]() A do tego czasu w ciągu dnia jak będę coś robić w gondolce może sobie spać ![]() Ja w lecie kładłam pieluszkę do gondoli, ale wtedy miałam taką bez materacyka w środku natomiast jak było już chłodno to dawałam kocyk. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31770357]Cześć. A jeśli chodzi o szpitale, to mam coraz większy mętlik. O ile jeszcze tydzień temu byłam prawie zdecydowana, tak teraz opinie w internecie i rozmowa takiej jednej babki z moją mamą kompletnie mi namieszały. W necie chwalą bardzo taki jeden szpital, a rzeczona babka rodziła niedawno w jeszcze innym, który niestety skreśliłam już dawno i baaaaaardzo sobie chwaliła poród tam, mówiła, że leżała długo w wannie i bardzo jej to pomogło w bólach i w ogóle miło wspomina poród tam. No i ja potem siedzę i myślę, a nikt za mnie tego wyboru nie dokona...[/QUOTE] Mam ten sam problem z wyborem szpitala nawet powiedziałam już mojemu małżonkowi, że jak się wkurzę to w domu w wannie urodzę ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2424 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się. Nienawidzę jak ktoś tak mówi, mam jakieś negatywne skojarzenia...
![]() Jaki ciężki dzień dzisiaj... Ćmi mnie głowa. Jestem podenerwowana i zirytowana... Bolą mnie cycki... Wczoraj miałam jakieś paskudne skurcze, ale tylko kilka i przeszło. Wszystko mnie wnerwia... |
|
|
|
#2425 | |
|
Rozeznanie
|
W razie czego moge sie zglosic na kandydatke powiadamiajaca, tylko ze ja tez czesto odwiedzam szpitale i nie wiadomo czy od marca, kwietnia tam juz nie zostane:/ a tam z netem i w ogole opcja z komputerem to slabosc:/ moze z czasem ktos bardziej kompetentny sie zglosi
![]() Śliweńka dziewuszko nie nerwuj sie na mnie Cos sie we mnie obudzilo i przegladalam wozki, dobrze ze mamy winde bo nie wiem jak 45 kg mialoby wniesc 15kg+zawartosc, w sumie może nie takie fizycznie ciezkie, bo sztange na przysiad brałam zawsze 30-40kg ale to musi byc na prawde nie poreczne,jak na moje małe łapki![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2426 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba apap wezmę, bo nieciekawie zaczynam się czuć. Mam ochotę krzyczeć...
|
|
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
więc wklejam
artykuł z m jak mama numer listopadowy 2011
|
#2428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że co?
|
|
#2429 |
|
Zakorzenienie
|
Cicho dzisiaj... Chyba lody wsunę, może humor się ciut polepszy... I pewnie wybiorę się do sklepu.
|
|
|
|
#2430 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.

Jeśli żadne z rodziców nie mieszka w miejscu urodzenia dzicka, możecie zgłosić urodzenie do USC właściwego dla jednego z was (wtedy ten USC i tak przekaże dokumenty do USC właściwego dla miejsca urodzenia, ale Wy nie będziecie musieli tam jeździć).

Najwyzej wymysle mu ksywe
to każdego będę poprawiać do znudzenia (mam nadzieję, że oni się znudzą a nie ja) bo nie podobają mi się zdrobnienia jakie używają w rodzinie męża do swoich dzieci np. Martyna - Martyś (aż mi ciarki przechodzą) zamiast Martynka. My wybieramy imiona - nikt inny i wszyscy muszą się do tego dostosować

Dzisiaj juz czuje sie wporzadku