|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
|
|
|
|
#1172 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cytat:
mam nadzieje, ze tez bede tak miala ![]() a co najczesciej jadasz? Cytat:
juz przekazuje Agatkowi
|
|
#1173 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupilam niane z monitorem oddechu z angelcare tzn odkupilam od innej mamy uzywany i sporo taniej.
nawet jak sie nie sprawdzi nie bedzie tragedi ze wydalismy kupe kasy niepotrzebnie. Jutro zaczynam 37 tydzien i normalnie nic mi nie jest, zadnych skorczy,bolesci,brzuch wysoko,spokoj i cisza. A termin za 3 tygodnie no ale czas zaczac sie wiecej ruszac,pomeczyc TZ i zaczac pic herbatke. |
|
|
|
#1175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pearperl może ja coś pomogę: - mój też mały dobrze ssie, ssie godzine, zasypia, po czym budzi się z wrzaskiem bo jest głodny. Ja niestety nie jestem taka twarda, żeby wisieć na cycku cały dzień. Do tego nie mogę patrzeć jak się delikatnie mówiąc drze z głodu. Odciągam ręcznym laktatorem i daję mu w butli, a cyca ssie jak chce się poprzytulać albo troszkę jeszcze podjeść. Po butli 100-120 ml mojego pokarmu śpi 3-4h. Dzięki temu nie zwariowałam. - jak Agatek ściąga pokarm niech spróbuje masować i uciskać piersi (dosłownie jakby chciała się wydoić)- u mnie to skraca czas odciągania do 10-15 min z obu cyców (odciągam ręcznym aventem). - jak Agatek wysiada psychicznie niech da Kinii butle - to nic złego, a zmęczona i zestresowana płaczem dziecka mama na pewno nie wyprodukuje więcej pokarmu. - laktację najlepiej się rozkręca przystawianiem do piersi (ale oczywiście tak, żeby nie zwariować) i dodatkowo ściągając laktatorem. - przechowywanie pokarmu: 1. temperatura pokojowa ok 21 stopni - do 12h (ja odciagam do butelki i pokarm czeka sobie aż mały się obudzi , nie ma potrzeby podgrzewania, jest to bardzo wygodne) 2. lodówka - niektórzy przechowują nawet tydzień, ja do 48h. Ściągam do opakowania aventu i metkuję - wpisuję godzinę i datę odciągnięcia oraz ilość. W takim opakowaniu zawsze mam jedną porcję. Nie wolno podgrzewać pokarmu w mikrofali, ponieważ zmienia jego strukturę. Pokarmem z lodówki wspomagam się jak siada mi laktacja: np. dziś odciągam zdecydowanie mniej pokarmu i małemu nie starcza. Dzięki temu mogę podać mu swój pokarm zamiast mm. Jak laktacja u mnie się dziś nie rozkręci to mały dostanie butlę do poduszki. 3. zamrażarka - 3-6 miesięcy. Zdania w literaturze są podzielone
|
|
|
|
|
#1176 |
|
Zadomowienie
|
hej Mamusie
Kasia gratulacje expresowego porodu! kurcze też bym tak chciała ![]() moja głodomorra śpi więc zdążyłam Was nadrobić, no i musze sie sama ogarnąć, bo całe przedpołudnie odsypiałam ![]() wpadnę jeszcze pod wieczór pear co do Agatka to mleko można przechowywać w lodówce ( jak już będzie zimne) kilka dni albo w zamrażarce ( chyba miesiąc lub 2). Ze ściąganiem nie pomogę, mi medela mini electric w ogole nie podpasowała i leży nieużywana. A z mlekiem to może niech pije herbatki laktacyjne i przystawia Kinie jak najbardziej do cyca. Moja to na początku tyle wisiała przy cycku, że w ogóle nawału pokarmu nie miałam, bo wszystko wyjadała No i co Agatek je, że mała jest po pół godzinie głodna? no i ile karmi? moze mała je za krótko? a słyszy, że malutka połyka mleko? może warto sie skontaktować z doradcą laktacyjnym? ja miałam konsultację jak byłam w szpitalu |
|
|
|
#1177 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1178 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla żółwika ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie było tak że w tę noc w środe co urodziłam nakarmiłam małą bez problemu ale druga noc już była masakryczna, mała prawie cały czas się darła......chodziłąm z nią po korytarzu zapłakana i walczyłąm sama ze sobą czy poprosić pielęgniarki o mm ale z płaczem dawałam cyca choć z sutków prawie leciała krew. W piątek wyszłyśmy do domu i wieczorem juz nie wytrzymałam bo ból był nie do zniesienia i czułąm że w cyckach nic nie ma W tej chwili pokarmu mam wiecej zdaza sie tylko raz lub 2 razy dziennie ze musze dać mm po cycu ale to dosłownie 30 lub 40ml wypije i wystarczy. Sama widzę ze juz coraz mniej mm pije a w noce tylko na cycu są ![]() Pokarmu już nie odciągam od tyg. ale wcześniej trzymałam w lodówce(można takie przechowywać 5 dni) a podgrzewałam tak ze wlewałam do butelki a butelkę do miseczki z wrzątkiem ![]() Agatek głowa do góry....wiem ze to jest ciężkie, sama przepłakalam swoje z tego powodu ale naprawdę jak sie nie poddasz to będzie tylko lepiej ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Ach.....zapomniałam sie przywitać ![]() Cześć kochane No i gratulacje dwóm nowym mamusiom ![]() Edit. jaśli chodzi o czas odciaganie to ja walczyłąm przez półtorej godziny wiec te 40 min to nie tak długo. Robiłam tak ze odciągałam wtedy jak mała była po mm i spała.
Edytowane przez kasikzaki Czas edycji: 2012-01-22 o 16:13 |
||||||||
|
|
|
#1179 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje za odpowiedz. Zaraz wszystko przekaze Agatkowi.
Nikotynko, Agatka wypiscili za szpitala, bo wlasnie niby wszystko bylo ok, chociaz w szpitalu tez podobno dokarmiali mm. Pozniej obserwowali, jak Agata przystawia Kinie i stwierdzili, ze jest ok i ze moga isc do domu. Tez pytalam, czy slyszy, jak Mala przelyka i podobno slyszy takie lekkie sapanie.
|
#1180 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krzysztof Piotr Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mleka nie musi Ci zlecić lekarz, możesz sama wybrać, ale możesz też zapytać... A dlaczego nie możesz karmić? a czułości nigdy za wiele...Cytat:
Cytat:
Jak ją boli przy karmieniu, to niech spróbuje tego co napisałam wyżej - głębiej podawać pierś - mnie bolą też jak tylko nie zauważę że mała źle złapała (np w nocy - karmię na leżąco przez sen...) po bebilonach itp dzieci lepiej śpią - ale jeśli chce karmić piersią to niech unika - bo dzidzia się może szybko odzwyczaić (ale wcale nie musi, jeśli najpierw podaje się pierś i na dokładkę mm, ale ja np. nie będę tak próbować, bo się boję że jej się nie będzie chciało ssać jak dostanie gotowca w butli)... a odciągnięty pokarm można włożyć do lodówki na 24h lub do zamrażarki na dłużej - nawet kilka miesięcy, podgrzewa się najlpiej podgrzewaczem, albo w "kąpieli wodnej". Mi jak gdzieś wychodziłam siostry podgrzewały obiema metodami i było ok... To zamrożone mleko wyciągałam trochę wcześniej, albo jak było kryzysowo to sobie wyciągały i też podgrzewały w kąpieli wodnej lub podgrzewaczem do butelek - ja trzymałam mleko w zamrażarce w szklanych słoiczkach a i tak nie było problemu, bo jak się wkłada do zimnej wody i stopniowo pogdrzewa (nie do wrzątku) to nie pęknie... Ja nie trzymałam pokarmu w lodówce dłużej niż 24h bo mi się kiedyś "skwaśniał" po jakimś dłuższym przechowywaniu (ale to wcale nie był tydzień) - więc jak się dłużej trzyma, to na pewno trzeba sprawdzać czy jeszcze dobry jest...
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2012-01-22 o 16:20 |
||||||
|
|
|
#1181 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to normalne, ja też miałam problem i w ogóle mały przestał ssać bo się denerwował i problem był potem z nim a nie z moim brakiem teraz mam dużo pokarmu, dzięki laktatorowi wczoraj nawet dwa ściągniecia po 100ml wylałam bo za dużo a nie chcę trzymac niewiadomo ile w lodówce - mam na 3 karmienia wprzód ![]() mój teraz je po 100ml co 3godz, mały głodomór Cytat:
widać co szpital to inne teorie!
|
|
|
#1182 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- No ja maksymalnie przechowuję mleko w temperaturze pokojowej 6h i zawsze wącham czy się nie skwasiło. Te 12h które w teorii można przechowywać wydają mi się również przesadzone. Chociaż podobno w mleku kobiecym bakterie rozwijają się bardzo wolno. |
|
|
|
|
#1183 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nawet moj tz jak uslyszal, o czym rozmawiam z Agatkiem zaczal sie madrzyc, "ze pani na SR mowila..." i faktycznie zapamietal cos, co mi totalnie wylecialo z glowy, a bylam przekonana,ze on tam w ogole nie uwaza ![]() co do teorii, to faktycznie, co szpital to opinia
|
|
#1184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1185 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic z tego nie rozumiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
przyda się ![]() może by tak wrzucić to do K do rad mamuś? |
||||
|
|
|
#1186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Zadomowienie
|
No dokładnie, tak jak napisałam wyżej....nie można sie poddać, później jest już tylko lepiej......Trzymam kciuki za Agatka.
|
#1188 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lucy a jak ty to liczysz? 35 i 1 dzień to już 36? Wtedy są 4 tyg. i kilka dni zawsze. Poza tym ja mam termin na 21 luty a mam już 35 i 4 dni, wszystkie te suwaki itd liczą inaczej, sama już nie wiem nic
|
|
|
|
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
![]() jesli Agatek ma mało pokarmu to niech pije herbatke na laktacje (ja mam hipp natal) i wody ok 2 litry i próbuje odciagac zeby pobudzic laktacje. ja mioałam ten sam problem w szpitalu,. ale tam butle jednorazowe (100ml ) Bebilonu są na oddziale i mozna bylo brac ile sie chce. wiec przez jeden dzien mały był na butli a ja odciagałam i piłam herbatke i wode i jakos ruszyło...no i musi sie nie załamywac bo psychika tez bardzo działa a mój maluch jest taki nienajedzony wiecznie ze masakra... nie chce odejsc od cyca... ale sie najada chyba bo nie wrzeszczy....a w szpitalu wtedy jak mialam mało pokarmu to krzyczał w kółkomartwi mnie jedno- przeziebiłam sie cholera jasna.... do małego podchodze tylko na karmienie i tylko w masce a tak moja mama i tz sie nim opiekuja... tak bardzo sie boje,zeby sie nie zaraził |
|
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam termin na 13 lutego tj p0niedzialek,wg kalendarza od jutra to sa 3 poniedzialki czyli 3 tygodnie zreszta jak polozna mi sama powiedziala dziecko i tak nie ma kalendarza (a szkoda) i polozna mam na 15 lutego ostatnia wizyte
|
|
|
|
#1192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu od pierwszego dnia ost. miesiączki odliczam tygodnie. W każdą niedzielę rozpoczynam nowy tydzień. Dzisiaj 36. Na mój chłopski rozum do przyszłej niedzieli będę w 36tygodniu ![]() eeee, nie znam się na tym
|
|
|
|
|
#1193 |
|
Zadomowienie
|
nocka dzisiejsza dala rade.. ale boje sie tej.. tzt od jutra wraca do pracy.. zobaczymy jak dam rade..
a i zapomnialam Igor w piatek skonczyl miesiac ![]()
|
#1194 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie!
Gratuluje wszystkim świeżo upieczonym mamusiom. Mam nadzieję, że o mnie nie zapomniałyście. Jest teraz u mnie mama i nie mam czasu na wizaz. Widzę, że dużo mnie ominęło A teraz najważniejsze: sms od AgiMili Dziś o 12.30 przez poród naturalny urodził się Marcelek. 3460g, 52cm. Gratuluję Aga |
|
|
|
#1195 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wspolczuje ci chorobska Cytat:
![]() GRATULUJE AGA!!!!!!!!!!!
|
|
|
#1196 |
|
Wtajemniczenie
|
AgaMili, gratulacje!!!
Witamy Marcelka !!! Uska, to Nawojka, wracaj w koncu do nas
|
#1197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- jeszcze tylko 11 styczniówek zostało do rozpakowania ![]() .....a potem lutówki |
|
|
|
|
#1198 |
|
Raczkowanie
|
Agamili gratulacje! Witamy kolejnego maluszka na swiecie!
Uska, no wlasnie, zapomniec o takiej rocznicy? :p gratulacje dla Igorka, teraz amy dwa niemowlaki na watku ![]() u nas nocka spokojna, nawet wsawalam tylko dwa razy, kolki sobie poszly ![]() TZ do mnie dzwonil, wraca na walentynki do domu glodmorra poleci samolotem, ciekawe.
|
#1199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
super!! gratuluje!!---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- dzziewczynki mam termin na czwartek, ale kompletnie nic mnie nie boli, czasem cos zakluje i maly mocno daje mi popalic, jego ruchy sa juz nawet ze tak powiem malo przyjemne, chodzic nie moge bo boli mnie kregoslup i dol brzucha. czy cos konkretnego powinno dac mi do zrozumieinia ze niedlugo bedzie porod? chcialabym juz urodzic ...
|
|
#1200 |
|
Rozeznanie
|
Cześć kochane
Pracowity miałam dziś dzień...ufff. Pofarbowałam włoski, ogarnełam brwi i rzęsy i kocura Poszalałam w kuchni Zrobiłam rosół, pomidorówkę, pieczeń i drugą szarlotkę...wczorajsza poszła do kosza bo stłukłam żarówkę i wpadło mi szkło do niejDph – super, że z tatą ok ![]() Kasiahexe – gratulacje kochana dzieki za pozytywny opis… kolejny oddech nadzieji![]() Monia – synuś boski Boroo – trzymaj się dzielnie kochana Czubasek – kochana pozazdrościć takiej kąpieli…fiu fiu , brawo dla tż ![]() Pearl – zazdraszczam sesji ![]() Bambusiek – super, że wszystko u Was w porządku ![]() Kaczuszka – powodzenia Agatek – trzymaj się dzielnie kochana! Co do mleka to może po prostu jej pokarm jest mało kaloryczny dla małej…czasami tak jest. Powinna dokarmiać mm i ściągać swoje i się nie stresować. Dark Lady - za wyprawkę ![]() Cieżaroweczka – powodzenia i kciuki mocno zaciśnięte ![]() Aga - gratulacje
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.

dla żółwika
Kochane! Mam do Was ogromna prosbe! Ciagle nie mozemy zdecydowac sie na imie dla malego. Na bank nie chce Kuby, Adasia, Michala, Stasia. Blagam pomozcie! Wybierzcie moze po 3 imiona, a moj TZ sobie poczyta i cos na pewno razem wymyslimy 
bo za dużo a nie chcę trzymac niewiadomo ile w lodówce - mam na 3 karmienia wprzód
w sferze marzeń 58

nic z tego nie rozumiem 

cały czas mam uczucie ciągniecia brzucha w dół. Szwagierka mówi żebym zadzwoniła do prowadzącej bo może mi się akcja zaczyna ale to nie są skurcze i tak poleguje od rana

glodmorra poleci samolotem, ciekawe.
Gabrysia - 09.02.2012