Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011 - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-22, 20:17   #1771
mooonik
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Nie wiem, może te kaszki tak jak gluten - muszą być wprowadzone, ze względu na ich wagę dla organizmu maluszka. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale w tych schematach żywienia dla dzieci z mm jest zupelnie inaczej, można dawać soki czy kompot, a u piersiowych dzieci ta ilość produktów jest o połowę mniejsza. To mnie zastanawia.
A herbatki dajesz? A tam nie ma cukru?
Soki samemu to raczej trudne.

A tak w ogole to się tu boję normalnie wchodzić. Jaka ze mnie matka - cukier daję, grzechotek nie parzę, nie chowam wg poradników.
Stresujecie mnie normalnie.
herbatki daje pół porcji niż przewidziane na opakowaniu, bo podobno nie wolno samej wody tez dawać no i ona słodzona glukozą, a to lepsze niż cukier
tych schematów jeszcze nie zgłębiałam dokładnie, dopiero mam zamiar się zabrać za to
a do soków- sokowirówka sama nie mam jakby co mam tylko wyciskacz ręczny, ale jego to do pomarańczy używam

eee tam boisz od razu i tak każda z nas zrobi i robi tak jak uważa sama, a wymienić się poglądami to chyba jeszcze można? przynajmniej dopóki ACTA nie weszła w życie

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:20   #1772
aa2
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
herbatki daje pół porcji niż przewidziane na opakowaniu, bo podobno nie wolno samej wody tez dawać no i ona słodzona glukozą, a to lepsze niż cukier
tych schematów jeszcze nie zgłębiałam dokładnie, dopiero mam zamiar się zabrać za to
a do soków- sokowirówka sama nie mam jakby co mam tylko wyciskacz ręczny, ale jego to do pomarańczy używam

eee tam boisz od razu i tak każda z nas zrobi i robi tak jak uważa sama, a wymienić się poglądami to chyba jeszcze można? przynajmniej dopóki ACTA nie weszła w życie
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:24   #1773
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
no stressa to ja miałam jak napisałam posta , az poszłam karmic małego i sie wejsc bałam

a żeby nikt nie poczuł sie urażony to wyjasniam ze pisze to po to bo czasem mam wrazenie ze wszystko idzie w jednym kierunku i potem mamusie o innych poglądach moga własnei bac sie cos napisac aby linczu ni ebyło sama sie zastanawiałam czy napisac......
szanuje wasze poglądy i brawo ze takowe macie a napisałam co napisałam bo miałam wrazenei ze za chwile zaczie sie nagonka na wszystkie rzeczy z cukrem i ja osobiści poczułabym sie dziwnei to czytajac a wiedzac ze moje dzieicei taka zjadłozaczełabym sie zastanawiac czy az taka krzywde robie.....a myśle że nie

nieeeeee no nie, to nie o to chodzi, że jest jedna najwyższa racja i jej się ma każdy słuchać i wg niej postępować
ja tylko mówię, że jak się da to chciałabym małej oszczędzić od niemowlęcia szprycowania cukrem w białej postaci, o
przecież tak czy inaczej skosztuje czekolady, ciastek czy innych słodkości kiedyś, to nieuniknione. Kwestia zostaje kiedy, a ja chciałabym jak najpóźniej. Ale jak się nie będzie dało inaczej to sie przecież nie potnę z tego powodu

i nooooo nie bójmy się pisać własnego zdania, co?

Julitka

Stary 2012-01-22, 20:32   #1774
anciaahk
kosmitka

Cytat:
no stressa to ja miałam jak napisałam posta , az poszłam karmic małego i sie wejsc bałam

a żeby nikt nie poczuł sie urażony to wyjasniam ze pisze to po to bo czasem mam wrazenie ze wszystko idzie w jednym kierunku i potem mamusie o innych poglądach moga własnei bac sie cos napisac aby linczu ni ebyło sama sie zastanawiałam czy napisac......
szanuje wasze poglądy i brawo ze takowe macie a napisałam co napisałam bo miałam wrazenei ze za chwile zaczie sie nagonka na wszystkie rzeczy z cukrem i ja osobiści poczułabym sie dziwnei to czytajac a wiedzac ze moje dzieicei taka zjadłozaczełabym sie zastanawiac czy az taka krzywde robie.....a myśle że nie
Właśnie tak. Otóż to.
Cytat:

Ja nie wiem, co to acta, więc luzzz. Jestem chwilowo wyłączona .Przepraszam.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:42   #1775
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Post Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Cytat:
widziałam jak pisałaś o próbkach to dobrze, że dostałaś i możesz sprawdzić co Stasiowi podpasuje a po Oliatum widzę podobnie jak u mojej
po probkach doszłam że Emoilum to jest to dla mojego dziecka, widze duża poprawę po 3 dniach! Zakupiłam zarówno do kąpieli jak i krem , jak dla mnie rewelacja, nie ma aż takiej tartki , wkońcu zaczyna miec skórkę jak niemowlę

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
Małgoś, ale masz to Bondolino? może bym od ciebie odkupiła jak nie używasz ?
Nie mam jakieś inne, nie było drogie coś koło 50-60zł , tak jak mówie jakoś mi nie pasi, dużo Stasia nie nosze, bo potrafi się zabawić sam, ze dwa razy byłam zmuszona go nosić, a tak dalemy rade bez noszenia i lulania

Cytat:
tak przy okazji- wiecie, ze w danonku tym malutkim dla dzieci jest 2 łyżeczki cukru?
wszędzie cukier wysttępuje cóż zrobić

Cytat:
A tak w ogole to się tu boję normalnie wchodzić. Jaka ze mnie matka - cukier daję, grzechotek nie parzę, nie chowam wg poradników.
spórbuje robić sama soczki, jabłka mam, marchewke mam od mamy z ogródka, inne warzywa też posiadam domowe, narazie testuje gerbera, ale już nie długo na całego zacznę pichcić

ej ja też nie wygotowuje, czasem przepłucze , poradników od początku nie czytałam, robiłam wszystko na czuje i jakoś żyjemy, raz lepiej raz gorzej ale narazie wszystko ok

Cytat:
Jakie jazdy w nocy robi Staś?
od kilku dni, budzi sie co godzine, smok wystarczy czasem, ale zazwyczaj poprostu nie chce spać, dajmy na to przedwczoraj nie spał sobie od 3 do 5 i była zabawa ja ci daje smoka a ty wypluwasz... no i przysypiał na 5-10 minut i z powrotem to samo, dziś koło 4 się obudził i usnał wkońcu obok poduszki
było już tak pięknie że się budził co 3 godzinki, a teraz to se mogę zapomnieć
albo obudzi się z mega płaczem i nie idzie go uspokoić przez dobrych kilkanaście minut, pomaga żel na dziąsło i suszarka

wkońcu po cichu mam nadzieje ząb ujrzy światło dzienne bo już jest wyczuwany pod paluszkiem ale cicho

nie wiecie co to spanachany u nas to dość popularne słowo
spanachany to taki ktoś kto jest zmęczony np Staś zabawą i już chce spać, uspia wtedy w minute położony w łóżeczko

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:53   #1776
agnieszka 0605
Zakorzenienie

HEj

Jestem w szoku tak mało naskrobałyście, wow

Cytat:
pomijając różne teksty jak np: pani Moniczko dupeczka do góry albo mąż do doktora- tylko żeby mi tam otwór został
to pamiątka mega tylko mąż oberwał w ucho, że tak późno mi to pokazał
i wszystko na temat pani Moniczko

Cytat:
ja tylko mówię, że jak się da to chciałabym małej oszczędzić od niemowlęcia szprycowania cukrem w białej postaci, o

dokładnie Moniś mam takie samo zdanie jak Ty odnośnie np. cukru itp.
Wiadomo, że nie uniknie się pewnych rzeczy i nie zamknie dziecka w klatce, ale jeśli można jakoś opóźnić to wprowadzenie w nasze szare, chemiczne i niezbyt zdrowe życie to ja będę chciała to osiągnąć. Kiedyś pisałam, że nie chciałabym żeby Amelka oglądała tv zanim skończy rok, a ostatnio w Pierwszy rok życia dziecka wyczytałam, że optymalny czas, kiedy dziecko powinno coś oglądać to 2 latka. W kwestii gryzaków i ich wyparzania to co kilka dni wyparzam gryzaki, grzechotki rzadziej, maskotki piorę. W sterylizatorze 2 gryzaki się rozpłynęły, ale co tam Soki też będę chciała sama robić i wyciskać w sokowirówce Mam nadzieję, że mąż mnie nie wygoni z domu, bo taki sprzęt trochę kosztuje (blender, parowar, sokowirówka - oj to nie są tanie rzeczy )

To moje zdanie i moje plany odnośnie tego jak chce postępować z Amelką. To tak w ramach apelu mooonik - nie bójmy się pisać co myślimy
Wiem, że jestem szurnięta i moja sis uważa, że wariuje na punkcie małej, ale taka już jestem i kropka.

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:55   #1777
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
po probkach doszłam że Emoilum to jest to dla mojego dziecka, widze duża poprawę po 3 dniach! Zakupiłam zarówno do kąpieli jak i krem , jak dla mnie rewelacja, nie ma aż takiej tartki , wkońcu zaczyna miec skórkę jak niemowlę

spanachany to taki ktoś kto jest zmęczony np Staś zabawą i już chce spać, uspia wtedy w minute położony w łóżeczko
no to świetnie, że mu przypasował

spanachany bardziej mi się skojarzyło ze zmachany ale widzę to całkiem inne znaczenie

a i od dziś zachowuję swoje zdanie tylko dla siebie, tak sobie przemyślałam przy kąpieli

Julitka

Stary 2012-01-22, 20:58   #1778
Sharifa
Rozeznanie

Cytat:

Ja moge byc przewrazliwiona w druga strone, bo sama jako dziecko mialam nadwage i chcialabym tego uniknac dla mojej corki. Dlatego stawiam na naturalne cukry wystepujace np w owocach, a nie jeszcze dosladzany sloiczek taki maluch i tak dopiero poznaje smaki, wiec po co ma od razu jesc wszystko dosladzane ?

Wydaje mi sie rowniez, ze w polskich sloiczkach (owocowych) zwykle nie ma albo nie powinno byc dodatku cukru, w koncu to ma byc zdrowe jedzonko. Natomiast marokanskie produkty zwykle sa dosladzane mocno, dlatego oburzylo mnie, ze nawet do sloiczkow dla niemowlat ten cukier dodaja.

Cytat:
nieeeeee no nie, to nie o to chodzi, że jest jedna najwyższa racja i jej się ma każdy słuchać i wg niej postępować
przecież tak czy inaczej skosztuje czekolady, ciastek czy innych słodkości kiedyś, to nieuniknione. Kwestia zostaje kiedy, a ja chciałabym jak najpóźniej.
Ale jak się nie będzie dało inaczej to sie przecież nie potnę z tego powodu

Otoz to! Wlasnie tego bym chciala dla mojej corki - jak nie potrzeba, to po co mam jej juz dawac cukier? Wystarczy, ze marcheweczka slodka, owoce slodkie
Stary 2012-01-22, 21:05   #1779
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
HEj

Jestem w szoku tak mało naskrobałyście, wow

i wszystko na temat pani Moniczko

dokładnie Moniś mam takie samo zdanie jak Ty odnośnie np. cukru itp.
Wiadomo, że nie uniknie się pewnych rzeczy i nie zamknie dziecka w klatce, ale jeśli można jakoś opóźnić to wprowadzenie w nasze szare, chemiczne i niezbyt zdrowe życie to ja będę chciała to osiągnąć. Kiedyś pisałam, że nie chciałabym żeby Amelka oglądała tv zanim skończy rok, a ostatnio w Pierwszy rok życia dziecka wyczytałam, że optymalny czas, kiedy dziecko powinno coś oglądać to 2 latka. W kwestii gryzaków i ich wyparzania to co kilka dni wyparzam gryzaki, grzechotki rzadziej, maskotki piorę. W sterylizatorze 2 gryzaki się rozpłynęły, ale co tam Soki też będę chciała sama robić i wyciskać w sokowirówce Mam nadzieję, że mąż mnie nie wygoni z domu, bo taki sprzęt trochę kosztuje (blender, parowar, sokowirówka - oj to nie są tanie rzeczy )

To moje zdanie i moje plany odnośnie tego jak chce postępować z Amelką. To tak w ramach apelu mooonik - nie bójmy się pisać co myślimy
Wiem, że jestem szurnięta i moja sis uważa, że wariuje na punkcie małej, ale taka już jestem i kropka.
dzięki Aguś ale chyba jednak nie ma to sensu, mam wrażenie, że więcej z tego szkody niż pożytku
najwyżej bedziemy dwie szurnięte

Julitka

Stary 2012-01-22, 21:07   #1780
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
n
a i od dziś zachowuję swoje zdanie tylko dla siebie, tak sobie przemyślałam przy kąpieli
Pani Moniko - DOPROWADZAM PANIĄ DO PORZĄDKU
Forum to nie miejsce, gdzie panuje monopol na którym są osoby, które mają takie samo zdanie i np. zasady wg których postępują z dzieckiem. Każda ma prawo do własnego zdania i nie będzie za to "linczowana" itp.
Poza tym chyba nie mamy po 6 lat, żeby gdyby co się na siebie obrażać i targować, która to jest lepszą mamą. Każda z nas jest najlepszą mamą dla swojego dziecka i już!

Stary 2012-01-22, 21:08   #1781
anciaahk
kosmitka

Cytat:
spórbuje robić sama soczki, jabłka mam, marchewke mam od mamy z ogródka, inne warzywa też posiadam domowe, narazie testuje gerbera, ale już nie długo na całego zacznę pichcić

od kilku dni, budzi sie co godzine, smok wystarczy czasem, ale zazwyczaj poprostu nie chce spać, dajmy na to przedwczoraj nie spał sobie od 3 do 5 i była zabawa ja ci daje smoka a ty wypluwasz... no i przysypiał na 5-10 minut i z powrotem to samo, dziś koło 4 się obudził i usnał wkońcu obok poduszki
było już tak pięknie że się budził co 3 godzinki, a teraz to se mogę zapomnieć
albo obudzi się z mega płaczem i nie idzie go uspokoić przez dobrych kilkanaście minut, pomaga żel na dziąsło i suszarka

wkońcu po cichu mam nadzieje ząb ujrzy światło dzienne bo już jest wyczuwany pod paluszkiem ale cicho

Ja kupuję różnych firm, jakoś się tymi składami nie przejmowałam, jak poje teraz różne smaki i zacznie jeść tego więcej, to zaczynam gotowanie. Nie mam dostępu do domowego ogródka, ale może sklepowym też go nie otruję. A teśckiowa moja z kolei jest przeciwna takiemu gotowaniu, wierzy tylko w słoiczki.
Jaki masz żel do ząbków? Ja też obstawiam u nas ząbki w tym marudzeniu. Mamy podobną nocną zabawę ze smokiem, niestety . A jaki żel stosujesz? U nas do tego Franek mocno ulewa, nie wiem właśnie czy też nie od zębów.
Daję teraz kaszkę, to przynajmniej z wieczora lepiej śpi. Zje całą porcję 150 ml z 2 łyżeczkami kaszki mannej. I potem poprawi cycem po kąpieli i śpi do północy.

Nie mogę z Frankiem sztywno trzymać się tych schematów żywieniowych, bo jest duży, ma duży apetyt i potrzeby jedzeniowe. Jak zje wieczorkiem kaszkę to jest tak spokojny i szczęśliwy, że aż miło popatrzeć. Póki co to wyeliminowało nam częściowo 1 karmienie piersią, ale co zrobić.

Moonik masz te przemyślenia kąpielowe. Nadmiar pary wodnej?

Stary 2012-01-22, 21:10   #1782
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Moniko - DOPROWADZAM PANIĄ DO PORZĄDKU
Forum to nie miejsce, gdzie panuje monopol na którym są osoby, które mają takie samo zdanie i np. zasady wg których postępują z dzieckiem. Każda ma prawo do własnego zdania i nie będzie za to "linczowana" itp.
Poza tym chyba nie mamy po 6 lat, żeby gdyby co się na siebie obrażać i targować, która to jest lepszą mamą. Każda z nas jest najlepszą mamą dla swojego dziecka i już!
Cytat:

jaka u Was pogoda?

Julitka

Stary 2012-01-22, 21:18   #1783
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:

jaka u Was pogoda?
Ty nie zmieniaj tematu, bo w ucho i tak dostaniesz

Stary 2012-01-22, 21:18   #1784
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Ja też robię na czuja
A zabwki i gryzaki sterylizowałam po kupnie i jak upadnie na podloge brudna
Nie chce też tworzyć zbyt sterylnej atmosfery o to nic dobrego dla dziecka musi się gdzieś uodpornić na rozne szczepy bakterii

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 21:22   #1785
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kupuję różnych firm, jakoś się tymi składami nie przejmowałam, jak poje teraz różne smaki i zacznie jeść tego więcej, to zaczynam gotowanie. Nie mam dostępu do domowego ogródka, ale może sklepowym też go nie otruję. A teśckiowa moja z kolei jest przeciwna takiemu gotowaniu, wierzy tylko w słoiczki.
Jaki masz żel do ząbków? Ja też obstawiam u nas ząbki w tym marudzeniu. Mamy podobną nocną zabawę ze smokiem, niestety . A jaki żel stosujesz? U nas do tego Franek mocno ulewa, nie wiem właśnie czy też nie od zębów.
Daję teraz kaszkę, to przynajmniej z wieczora lepiej śpi. Zje całą porcję 150 ml z 2 łyżeczkami kaszki mannej. I potem poprawi cycem po kąpieli i śpi do północy.

Nie mogę z Frankiem sztywno trzymać się tych schematów żywieniowych, bo jest duży, ma duży apetyt i potrzeby jedzeniowe. Jak zje wieczorkiem kaszkę to jest tak spokojny i szczęśliwy, że aż miło popatrzeć. Póki co to wyeliminowało nam częściowo 1 karmienie piersią, ale co zrobić.

własnie to ulewanie... nie ulewał od maleńkości jakoś czesto, a teraz ze dwa/trzy razy dziennie, jeszcze sobie wepchnie tą rączkę (choć mu już wyjmuję ostatnio) i zwymiotuje, albo się zakaszle porządnie

z wieczora śpi jeszcze jako tako bo budzi się co godzina ale daje smoka i upyspia do 0-30 do 1

zaraz ci powiem co mam
Calgel

mój dalej na mamusinym cycusiu wogóle podchodze do tego tak teraz emocjonalnie , co mi się porobiło, trzymam go za łapkę, albo on trzyma cycusia i patrzy mi się w oczy, czasem odrywa ii się uśmiecha a czasem tak wierzga ii jje hrabia tylko jak go mam na rękach i stoje

25.08.2011

Stary 2012-01-22, 21:25   #1786
anciaahk
kosmitka

Asia własnie zamówiłam blender taki jak wklejałaś . Mam nadzieję, że będę zadowolona .

Stary 2012-01-22, 21:25   #1787
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Ja też robię na czuja
A zabwki i gryzaki sterylizowałam po kupnie i jak upadnie na podloge brudna
Nie chce też tworzyć zbyt sterylnej atmosfery o to nic dobrego dla dziecka musi się gdzieś uodpornić na rozne szczepy bakterii
no nie, ja już nic nie powiem o mleko pitym prosto od krowy, mama doiła mi do szklanki albo jak potrafiłam wyrwać marchewkę z ogródka obetrzeć z ziemi i jeść
piękne czasy to były

przypomniało mi sie, któregoś dnia jak mi Stasiek nie chciał usnąć, pomęczyłam się z nim trochę o 3 rano wkońcu padł, ale tak słodko spał na całej poduszce, że sama poszłam w nogi spać ostanio coraz częstsze to się robi , jak to dziecko terroryzuje rodziców

25.08.2011

Stary 2012-01-22, 21:28   #1788
anciaahk
kosmitka

Małgoś dla mnie cyc jest mega emocjonalny, od początku taki był, nie wiem, co to będzie, jak bedę musiała go odstawić.
Gin mi mówił, że jak nie odstawię do roku, to będę karmić do 3 lat .

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cotka ja przemywam te gryzaki, żeby nie było, ale pod bieżącą wodą i tyle. Na jakimś opakowaniu wyczytałam, by tak robić i robię. Ale gryzaków raptem ma ze 2, a reszta to normalne zabawki, grzechotki, ich się chyba nie da nawet wygotować.

A weźcie już z tą sterylizacją i cukrami, bo się zastrzelę i już.

Stary 2012-01-22, 21:28   #1789
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

hejka widzę że dyskusja na temat jedzonka wre
każdy ma swoje zdanie i ma prawo je wypowiedziec,ja sobie poczytam co piszecie, jakie macie przemyślenia i luzz, a będę robić po swojemu na początku będę dawać słoiczki, choć my dopiero będziemy w połowie lutego rozszerzać dietkę, a na wiosnę chciałabym gotować, ale jak nie wyjdzie to luz, jak dziecię dostanie coś ze słoika lub coś posłodzone to wg mnie się nic nie stanie. Jak wrócę do pracy i dziecię przejmie teściowa to ona na pewno będzie gotować Bartusiowi pyszne obiadki
Cytat:
Martusia my też jutro mamy obiadek u teściów z okazji dnia babci i dziadka, aż z wrażenia omal o swojej babci nie zapomniałam . Faaaaaaaajnie teraz jest móc to świętować.
fajnie fajnie

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Hej Wstaliśmy dzisiaj o 6.00, Szymon oczywiście już znowu śpi
Wczorajsza impreza udana (wiadomo, bez muzyki, goście przygnębieni po pogrzebie...zawsze wszystko na raz się zwala i komplikuje) Szymon dał popis grzeczności nawet spał tam 1,5h Potem pojechał do domu z dziadkami i bez zbędnego płaczu zasnął wtulony w moją piżamę
Słyszałyście, że w Biedronce były wózki spacerowe? Ciotka tż miała wczoraj taki i powiem szczerze, że całkiem fajny 100zł ponoć kosztował. Jadę do biedronki dzisia
dla grzecznego Szymonka
Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
dżem dobry my dzis megawyspane. mała obudziłam się po 6ej, zjadła o 7ej, zasnęła jeszcze do 8:40, obudziła sie a ja niewzruszona wetknęłam jej smoczek dałam tygryska i dziecię spało z mamunią jeszcze do 10ej.

no pięknie mala śpimy dziś też mieliśmy pobudkę o 6tej i wypił mleko i spał do 9tej
Melduję, że zakupiłam w Biedronce pluszowe klocki oraz biedronkę. czadowa jest. Wszyscy mnie pytają jak to możliwe, że taka zabawka tylko 20 zł kosztowała
prawda, prawda my tez mamy biedroneczke i Bartuś zachwycony klocki też zakupiliśmy będą na później bo mały jeszcze za dobrze nie chwyta takich rzeczy
Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
A my dzisiaj bedziemy probowac pierwszego gerberka jestem ciekawa jak Mikulowi bedzie smakowalo
i jak tam jedzonko>? smakowało Mikusiowi?
Cytat:
nooo masakra jak się rozpisały

Asiu cieszę się, że z Marcelkiem wszystko oki wiedziałam,że ta stara prukwa gadała od rzeczy :/

Acelinko jak egzamin??

Aga, Małgoś, Asia, Danika za pamięć
jak tam chorowitki- Martusiowy Bartuś? Lulla, Stokrotka, Danika? Kwilonek?? mam nadzieję,ze wszyscy zdrowi??

dla dzielnych dzieciaczków za szczepienia - na rota my też nie szczepimy

Archi jak tam Piotruś? śpi, nie śpi??

gotowanie grzechotek, gryzaków - ja nie robię tylko po kupnie przelewam wrzątkiem, potem raz na jakiś czas przeleję wodą z kranu.No chyba, że się pies dobierze to idzie pod wrzątek A miśki prałam w loveli- bo mam sporo swoich co pamiętają pożar z poprzedniego mieszkania więc były przejdzione dymem i usmolone, a jak dostajemy od mojej mamci to są często ze szpitala więc wolę wyprać, żeby tam coś poszpitalnego nie było. A jak dostaje nowe, zapakowane w opakowanie to nic nie robię, daje małej od razu do zabawy. Niech się przyzwyczaja
a w kwestii używanego gryzaka- fuuuuuuuuuuujj nigdy a też się napotkałam na takie aukcje...

Ancia - dla Frania na 5m jak to leeeeeeeeeeeeeeci..... a za wynik trzymam kciuki. I dzięki za te tabelki

słoiczki kontra własne gotowanie - ja chcę jak najwięcej gotować sama, ale jestem pewna, że nie uniknę słoiczka- na jakimś wyjściu, wyjeździe itp. A swojego zamrożonego nie będę brać bo się rozbabrze
natomiast jak chodzi o to, które lepsze to podejrzewam że i jedne i drugie z tych samych warzywek będą powstawać a dla mnie będzie to frajda jak córa będzie cieszyć mordkę do mojego jedzonka - tak wiem, próżność przeze mnie przemawia a i jeszcze jak sobie przeglądałam składy to niektóre słoiczki mają jakieś zagęszczacze, albo oszukane ilości owoca i uzupełnione sokiem, bez sensu. Nie wspominając o dodawaniu cukru;/

mam tylko jedną wskazówkę odnośnie gotowania warzywek- robić to w mundurkach, najwięcej witamin jest pod samą skórką i to najczęściej się przy obieraniu wyrzuca. Stąd gotować należy bez obierania, a dopiero gotowe obrać

no hej zgubo co za net niedobry
a dziękujemy, zdrówko tak se, katarek nadal jest, ale mam wrażenie że troszkę lepiej, podajemy kropelki i syropek wiec mam nadzieje że szybko przejdzie
Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
Czeeee sexi mamuski

Miałam popisac asle jestem tak zmęczona,że w zasadzie zamelduję po prostu, ze zyję

Cytat:

jaka u Was pogoda?

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 21:29   #1790
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Ty nie zmieniaj tematu, bo w ucho i tak dostaniesz
czekam

Cytat:
no nie, ja już nic nie powiem o mleko pitym prosto od krowy, mama doiła mi do szklanki albo jak potrafiłam wyrwać marchewkę z ogródka obetrzeć z ziemi i jeść
piękne czasy to były
i truskawkach prosto z ziemi i jeżynach prosto z krzaka i wytaplaniu w kałuży a potem wkładaniu rąk do buzi, albo grzebaniu w ziemi a potem zjadaniu czegoś bez mycia rąk to były czasy
a takieg mleka świezo udojonego, cieplutkiego to do dziś pamiętam smak

Julitka

Stary 2012-01-22, 21:30   #1791
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:

jasne że kwestia zdrowego rozsądku ale jak można uniknąć to czemu nie i co innego jedzenie raz na jakiś czas, a co innego codziennie
a cukry występujące w owocach to co innego niż dodanie cukru białego do deseru dla dzieci
No wiec wlasnie, wszystko jest dla ludzi ale rozsadnie i z umiarem a jesli moje dziecko bedzie mialo pare lat to zapodam mu deserek z cukrem a co!

Cytat:
Nie wiem, może te kaszki tak jak gluten - muszą być wprowadzone, ze względu na ich wagę dla organizmu maluszka. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale w tych schematach żywienia dla dzieci z mm jest zupelnie inaczej, można dawać soki czy kompot, a u piersiowych dzieci ta ilość produktów jest o połowę mniejsza. To mnie zastanawia.

Niby na tych słoiczkach jest informacja, że bez cukru,

Dziewczyny - dać wam wódki!!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Ancia prosze Cie

[QUOTE=aa2;31779698]no jasne ze mozna unikac i kazdy robi po swojemu , pisze o takim popadaniu z jednej skrajności w druga....
jeszcze moe powiem ze ta otyłość itd to dla mnie nie kwestia danonków al etez fury słodyczy która dzieci zjadaja, i nie mówie tu o całkowitej izolacji od tego typu przyjemności , ale o braku kontroli albo dawanie nieskończonej ilości

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:

Niby na tych słoiczkach jest informacja, że bez cukru,

Dziewczyny - dać wam wódki!!!!!!!!!!!!!! [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

[/COLOR]A tak w ogole to się tu boję normalnie wchodzić. Jaka ze mnie matka - cukier daję, grzechotek nie parzę, nie chowam wg poradników.
Stresujecie mnie normalnie.[
/QUOTE]

to i ja powinnam sie schowac z toba na razi ejeszcze ni edaje bo nie mam zielonego światła ale potem na pewno cos z tych pyszności zaserwuje
powiem wiecej mojej siostry dzieci jadły i słoiczki i danonki i zyja i mają sie dobrze powiem wiecej sa tak chude że przydaloby sie im troche przybrać-ot taki przykład z zycia ze nei ma co generalizować z żadną ze stron
To ja sie chowam z wami

Cytat:
dzięki Aguś ale chyba jednak nie ma to sensu, mam wrażenie, że więcej z tego szkody niż pożytku
najwyżej bedziemy dwie szurnięte
Ej bez przesady a poza tym dlaczego pomyslalas sobie w czasie kapieli ze swoje zdanie bedziesz zachowywala dla siebie? to ze sie ktos z Toba nie zgadza nie oznacza ze jest foch albo ze mamy milczec na ten temat bo nie taka jest idea forum
Stary 2012-01-22, 21:32   #1792
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
czekam

i truskawkach prosto z ziemi i jeżynach prosto z krzaka i wytaplaniu w kałuży a potem wkładaniu rąk do buzi, albo grzebaniu w ziemi a potem zjadaniu czegoś bez mycia rąk to były czasy
fakt i mamy sie dobrze ;p
a pewnie zadna nie miala wypazanego smoka czy zabawki

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 21:34   #1793
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
hejka widzę że dyskusja na temat jedzonka wre
każdy ma swoje zdanie i ma prawo je wypowiedziec,ja sobie poczytam co piszecie, jakie macie przemyślenia i luzz, a będę robić po swojemu na początku będę dawać słoiczki, choć my dopiero będziemy w połowie lutego rozszerzać dietkę, a na wiosnę chciałabym gotować, ale jak nie wyjdzie to luz, jak dziecię dostanie coś ze słoika lub coś posłodzone to wg mnie się nic nie stanie. Jak wrócę do pracy i dziecię przejmie teściowa to ona na pewno będzie gotować Bartusiowi pyszne obiadki

fajnie fajnie

dla grzecznego Szymonka

prawda, prawda my tez mamy biedroneczke i Bartuś zachwycony klocki też zakupiliśmy będą na później bo mały jeszcze za dobrze nie chwyta takich rzeczy

i jak tam jedzonko>? smakowało Mikusiowi?

no hej zgubo co za net niedobry
a dziękujemy, zdrówko tak se, katarek nadal jest, ale mam wrażenie że troszkę lepiej, podajemy kropelki i syropek wiec mam nadzieje że szybko przejdzie

Martus tak smakowalo ze byl placz, krzyk i zgrzytanie dziąslami jak skonczylismy mu dawac
Stary 2012-01-22, 21:35   #1794
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Małgoś dla mnie cyc jest mega emocjonalny, od początku taki był, nie wiem, co to będzie, jak bedę musiała go odstawić.
Gin mi mówił, że jak nie odstawię do roku, to będę karmić do 3 lat .
ja lubiłam karmić piersia, ale teraz to wręcz oszalałam na tym punkcie chyba dlatego że Staś jest kumaty już bardzo i jak chce to szuka, a jak nie chce to odrywa się od cycka i krzyczy jak by "nie"

też słyszałam tą opinię że jesli karmić to do roku bo potem ciężko z odstawieniem. Zamierzam do roku odstawić ale jak to będzie naprawdę to sie okaże

Cytat:
ja też pamiętam smak mleka

teraz już takiego nie wypije no way, mama mi jakiś czas temu przyniosła trochę od sąsiada to myślałam że haftnę na sam zapach

a truskawki najlepsze są z krzaka, albo maliny

25.08.2011

Stary 2012-01-22, 21:36   #1795
anciaahk
kosmitka

Moonik ja myślę, że tych szurniętych to trochę nas tu jest . I proszę mi tu nie ograniczać do dwóch .

Aga dwa razy do Ciebie o tym glutenie pisałam . A Ty milczysz jak zaklęta .

Dziewczyny mam gorszy czas, może te moje wypowiedzi źle brzmią, muszę odpocząć.

Stary 2012-01-22, 21:37   #1796
mooonik
Zakorzenienie

widziałyście to

Julitka

Stary 2012-01-22, 21:38   #1797
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Moonik ja myślę, że tych szurniętych to trochę nas tu jest . I proszę mi tu nie ograniczać do dwóch .

Aga dwa razy do Ciebie o tym glutenie pisałam . A Ty milczysz jak zaklęta .

Dziewczyny mam gorszy czas, może te moje wypowiedzi źle brzmią, muszę odpocząć.

Ancia wez, nic nie brzmi zle, co Ty
Stary 2012-01-22, 21:40   #1798
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
widziałyście to
aż se zrobie i ja :P

matki wariatki

25.08.2011

Stary 2012-01-22, 21:46   #1799
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Ej bez przesady a poza tym dlaczego pomyslalas sobie w czasie kapieli ze swoje zdanie bedziesz zachowywala dla siebie? to ze sie ktos z Toba nie zgadza nie oznacza ze jest foch albo ze mamy milczec na ten temat bo nie taka jest idea forum
heheh no właśnie dlatego Lulla, bo mnie nie zrozumiałaś teraz

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
fakt i mamy sie dobrze ;p
a pewnie zadna nie miala wypazanego smoka czy zabawki
ba! miałyśmy zapewne te smoki oblizywane przez naszych rodziców jak spadły na ziemię i potem wsadzane w buzię

Małgosia zgadzam się same wariatki, jedna większa od drugiej

Julitka

Stary 2012-01-22, 21:48   #1800
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Martus tak smakowalo ze byl placz, krzyk i zgrzytanie dziąslami jak skonczylismy mu dawac
no to ekstra
Cytat:
aż se zrobie i ja :P

matki wariatki

ale czad a gdzie żeście to znalazły?

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości