Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-22, 21:44   #511
maryanna3
Zakorzenienie

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

Cytat:
Napisane przez PS I love you Pokaż wiadomość
tak gadasz, mnie dwóch facetów zgwalcilo w 2007 roku pod okiem kamer w dużym miescie w Polsce - i co?? gowno, nie dalo sie ich namierzyc
wczesniej straszyli mnie tym gwaltem przez telefon - smsami, wiec nie pier**l mi, ze taka ingiwilacja byla do tej pory bo gowno bylo skoro do tej pory boje sie przejsc przez grunwaldzka
To z punktu widzenia władzy, nie nie mówię o policji, było nieistotne. Nikogo wyżej nie interesowało że zostałaś zgwałcona i że się boisz, przykro mi. To kwestia beznadziejnej pracy organów ścigania.

Natomiast gdybyś podkurzyła jakiegoś dużo wyżej pana biznesmena czy polityka wyższego szczebla Twoja netowa i telefoniczna historia zostałaby przewertowana w te i wewte, nie byłoby z tym problemu. Wyższy priorytet.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 21:46   #512
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Zastanawia mnie jedna rzecz. Nie będę mogła wstawić zdjęcia z imprezy na fb, kiedy an stole będzie stała butelka coca-coli?
Czy biblioteki (są tez internetowe) będą w ogóle mogły funkcjonować? Załóżmy, że moja szkoły wykupuje 10 egzemplarzy Pana Tadeusza . Później biblioteka pożycza książki innym. To będzie legalne? Przecież nie dostała od Adama Mickiewicza zgody na piśmie, że może pożyczać jego książki
Będę musiała usunąć podpis z wizażu i mogę zapomnieć o jakimś tekście piosenki w opisie na gg?
wystarczy poczytać o ochronie własności intelektualnej ;-)
elektroniczne bazy danych, biblioteki - podlegają pod dozwolony użytek osobisty, czyli np. korzystasz z elektronicznych baz danych, jeśli potrzebujesz tego do nauki ;-)
co do coca-coli, to jest po prostu znak towarowy, ale nie używasz go przecież do niecnych celów
Cytat:
Naruszenie zarejestrowanego znaku towarowego zgodnie z art. 296 ust. 2 Ustawy o ochronie Prawa i własności przemysłowej polega na bezprawnym używaniu w obrocie gospodarczym:
  1. znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów („Honda” dla samochodów osobowych i „Honda” dla samochodów osobowych);
  2. znaku podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów, jeżeli zachodzi ryzyko wprowadzenia odbiorców w błąd, które obejmuje w szczególności ryzyko skojarzenia znaku ze znakiem towarowym zarejestrowanym (np. „Adidas” i „Adidos” dla obuwia sportowego);
  3. znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do towarów podobnych, jeżeli zachodzi ryzyko, o którym mowa wyżej
  4. znaku podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do
Stary 2012-01-22, 21:47   #513
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Mówię to w kontekscie paniki części osób, pt. : co z moimi książkami na studia. Sądzę,że nikt nie będzie ścigał autora podręcznika do gramatyki opisowej: ale taki dokument pozwala "w białych rękawiczkach" zablokować wszystkich dostawców niewygodnych, np. dla rządu informacji...
Teoretycznie tak, ale chodzi też o to, że nikt tych książek i materiałów nie będzie w internecie udostępniał z obawy przed karą.

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Jak moja mama studiowała to ksero było rarytasem. Jeżeli kogoś nie było na wykładzie to ludzie pisali na kalce, żeby dwie kopie notatek były. Książki przed egzaminami oblatywały cały akademik w myśl zasady "Ja uczę się od 14 do 16 a ty od 16 do 18". Dało się wtedy skończyć studia, teraz nie będzie tak źle bo ksero jest na porządku dziennym, chyba że też będą je inwigilować
Notatki z wykładu to jedno, a dostęp do książek do zupełnie inna sprawa. Tym bardziej, że np. w moim przypadku pewnych książek w Polsce nie dostanę i wszystkie te chomiki i pdf-y są dla mnie jedynym sposobem na zaliczenie przedmiotu. I wiem, że uczepiłam się tych książek
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 21:50   #514
Kreskaaa
Zakorzenienie

Wyobrażacie sobie 26 tysięcy ludzi na ulicy Warszawy?? :O Na MN było ponad 10... I to było naprawdę DUŻO.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 21:51   #515
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawia mnie jedna rzecz. Nie będę mogła wstawić zdjęcia z imprezy na fb, kiedy an stole będzie stała butelka coca-coli?
Czy biblioteki (są tez internetowe) będą w ogóle mogły funkcjonować? Załóżmy, że moja szkoły wykupuje 10 egzemplarzy Pana Tadeusza . Później biblioteka pożycza książki innym. To będzie legalne? Przecież nie dostała od Adama Mickiewicza zgody na piśmie, że może pożyczać jego książki
Będę musiała usunąć podpis z wizażu i mogę zapomnieć o jakimś tekście piosenki w opisie na gg?
Wydaje mi się, że po 100 latach od śmierci prawa autorskie wygasają...

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 21:54   #516
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizka1987 Pokaż wiadomość
prawa autorskie są niezbywalne natomiast majątkowe prawa autorskie wygasają po upływie 75lat od śmierci.
Stary 2012-01-22, 21:56   #517
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
70 lat. Artykuł 36 prawa autorskiego o tym mówi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 21:58   #518
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
prawa autorskie są niezbywalne natomiast majątkowe prawa autorskie wygasają po upływie 75lat od śmierci.
No, ale napisałam o śmierci więc jak ma zbyć skoro nie żyje ,
A z tym okresem 70 lat to dzięki bo tego to nie wiedziałam .

Edytowane przez elizka1987
Czas edycji: 2012-01-22 o 22:03
Stary 2012-01-22, 22:00   #519
Shee'naz
Wtajemniczenie

http://www.youtube.com/watch?v=pbfHkymNUPA
Shee'naz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:00   #520
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
No, ale napisałam o śmierci więc jak ma zbyć skoro nie żyje ,
A z tym okresem 10 lat to dzięki bo tego to nie wiedziałam .
chodziło o to, że one nie wygasają, nawet i 500 lat po śmierci autora ;-)
Stary 2012-01-22, 22:03   #521
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
chodziło o to, że one nie wygasają, nawet i 500 lat po śmierci autora ;-)
A jeśli autor nie ma rodziny i nikomu tych praw nie przekaże?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 22:05   #522
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
o rany, dziewczyno
autorskie prawa osobiste - są niezbywalne i nigdy nie wygasają, nie możesz się ich zrzec ani przenieść na inną osobę.
na tej zasadzie nie podpiszesz się pod Panem Tadeuszem mówiąc, że jest Twój
Stary 2012-01-22, 22:05   #523
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Na konto bankowe, na większość kont pocztowych i chyba obecnie nawet na facebooka logujesz się przez SSL, czyli połączenie jest szyfrowane...
No tak...ale czy one będą miały znaczenie skoro chcą nas inwigilować? W ten sposób, to wiele stron zrobi sobie połączenie szyfrowane et voila! Skoro na facebooku też w ten sposób bytuje...no to on się będzie miał świetnie

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:05   #524
kasiaen1
Zadomowienie

prawo do posiadania autorstwa jest niezbywalne (jeśli ktoś jeszcze nie zakumał - Pan Tadeusz będzie należał do Mickiewicza zawsze, a właściwie jego autorstwo jest niezbywalnie przypisane do tego dzieła), wszelkie prawa autorskie majątkowe, zarządcze wygasają po 70 latach od śmierci autora, a w przypadku kilku autorów- od śmierci tego który umarł ostatni.

Edytowane przez kasiaen1
Czas edycji: 2012-01-22 o 22:08
kasiaen1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:07   #525
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Jesli zmarly nie ma rodziny, testamentu etc to spadek idzie do Panstwa.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:12   #526
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
o rany, dziewczyno
autorskie prawa osobiste - są niezbywalne i nigdy nie wygasają, nie możesz się ich zrzec ani przenieść na inną osobę.
na tej zasadzie nie podpiszesz się pod Panem Tadeuszem mówiąc, że jest Twój
Sory ale nie zrozumiałaś tego co mam na myśli. Nie marzy mi się podpisywanie pod Panem Tadeuszem.
Fakt pomyliłam prawa autorskie z majątkowymi .
A uwaga o nie zakumaniu była nie na miejscu .
Jamestown mnie zrozumiała bo o to mi chodziło.

Stary 2012-01-22, 22:15   #527
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Sory ale nie zrozumiałaś tego co mam na myśli. Nie marzy mi się podpisywanie pod Panem Tadeuszem.
Fakt pomyliłam prawa autorskie z majątkowymi .
A uwaga o nie zakumaniu była nie na miejscu .
Jamestown mnie zrozumiała bo o to mi chodziło.
ale ja też w którymś z moich poprzednich postów uwzględniłam prawa majątkowe, które wygasają.

aa, i jeszcze
Cytat:
Zgodnie z art. 23 ust. 1 prawa autorskiego dopuszczalne jest nieodpłatne korzystanie bez zezwolenia twórcy z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego, z wyjątkiem wykorzystania cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego do stworzenia własnego utworu oraz korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
Zgodnie z tym artykułem nie będzie raczej[styl do poprawy] karalne pobieranie z Internetu (poprzez technologie inne od programów P2P) plików MP3 i filmów czy kopiowanie książek[1]. Odpowiedzialność cywilna i karna może zaistnieć wówczas, gdy osoba będzie udostępniała albo – tym bardziej – sprzedawała (przykładowo w sieci bezpośredniej wymiany plików) różnego rodzaju utwory (np. filmy, mp3 czy zdjęcia) podmiotom innym niż określone w ustępie 1 art. 23[2].
Artykuł 23 nie ma natomiast zastosowania wobec programów komputerowych[3], co oznacza, że korzystanie z programów chronionych prawem autorskim bez posiadania na nie licencji, nawet tylko do użytku osobistego, jest karalne. Oprócz odpowiedzialności karnej osobie, która narusza prawa autorskie, grozi odpowiedzialność cywilna[4].
Ograniczenia co do dozwolonego użytku osobistego ustanawia art. 35 prawa autorskiego, który mówi, iż dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy. Przykładowo naruszeniem zasad korzystania z utworu do użytku osobistego będzie wykonanie bardzo dużej ilości kopii jakiegoś utworu w celu np. jego rozpowszechniania.
Stary 2012-01-22, 22:38   #528
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
No tak...ale czy one będą miały znaczenie skoro chcą nas inwigilować? W ten sposób, to wiele stron zrobi sobie połączenie szyfrowane et voila! Skoro na facebooku też w ten sposób bytuje...no to on się będzie miał świetnie
Abstrahując od paniki, której mam już dość, ujmę to wszystko czysto teoretycznie.

SSL szyfruje połączenie między serwerem, a użytkownikiem, czyli to co przesyłasz do i odbierasz z serwera. Logując się do banku cała sesja odbywa się po SSL czyli nikt nie widzi co tam sobie na tym koncie masz ani jakie jest Twoje hasło (jeśli oczywiście zachowujesz wszystkie środki bezpieczeństwa typu sprawdzenie czy certyfikat SSL nie jest "lewy"). Na Facebooku z tego co mi właśnie powiedziano bo sama nie używam także cała sesja odbywa się przez SSL, ale co z tego, skoro to, co tam wysyłasz, jest później publicznie widoczne?

Dostawca internetu widzi nagłówki i wie z jakimi serwerami się łączysz, więc żadna różnica, że przesył danych był szyfrowany skoro dane te są później publiczne

Jak ktoś znajdzie jakieś nieścisłości to możecie mnie poprawiać, przyznaję się bez bicia, że zdarzało mi się przysypiać na wykładach z sieci komputerowych

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Jeśli ktoś byłby zainteresowany - FileSonic właśnie wyłączył możliwość ściągania plików z innego konta niż to, z którego zostały one przesłane.

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2012-01-22 o 22:22
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:50   #529
jagnaaa
Raczkowanie

Czytam dzisiaj informacje o ACTA i aż głowa mnie boli , co to się dzieje za naszymi plecami. Czy zauważyłyście może ze padł twitter, który był ważnym źródlem inf o tym co robią anonimowi, ciekawa jestem kto to spowodował

Edytowane przez jagnaaa
Czas edycji: 2012-01-22 o 22:52
jagnaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 22:53   #530
_Nikki_
Zakorzenienie

W czasie jak padł Twitter, padła też telewizja ale może to zbieg okoliczności.

_Nikki_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:55   #531
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Abstrahując od paniki, której mam już dość, ujmę to wszystko czysto teoretycznie.

SSL szyfruje połączenie między serwerem, a użytkownikiem, czyli to co przesyłasz do i odbierasz z serwera. Logując się do banku cała sesja odbywa się po SSL czyli nikt nie widzi co tam sobie na tym koncie masz ani jakie jest Twoje hasło (jeśli oczywiście zachowujesz wszystkie środki bezpieczeństwa typu sprawdzenie czy certyfikat SSL nie jest "lewy"). Na Facebooku z tego co mi właśnie powiedziano bo sama nie używam także cała sesja odbywa się przez SSL, ale co z tego, skoro to, co tam wysyłasz, jest później publicznie widoczne?

Dostawca internetu widzi nagłówki i wie z jakimi serwerami się łączysz, więc żadna różnica, że przesył danych był szyfrowany skoro dane te są później publiczne

Jak ktoś znajdzie jakieś nieścisłości to możecie mnie poprawiać, przyznaję się bez bicia, że zdarzało mi się przysypiać na wykładach z sieci komputerowych

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Jeśli ktoś byłby zainteresowany - FileSonic właśnie wyłączył możliwość ściągania plików z innego konta niż to, z którego zostały one przesłane.
Ahaaaa...ok, czyli o to nie muszę się martwić Dzięki

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 22:55   #532
WhiteCherry
Zakorzenienie

nie będzie niczego! ;-)
Stary 2012-01-22, 22:55   #533
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez jagnaaa Pokaż wiadomość
Czytam dzisiaj informacje o ACTA i aż głowa mnie boli , co to się dzieje za naszymi plecami. Czy zauważyłyście może ze padł twitter, który był ważnym źródlem inf o tym co robią anonimowi, ciekawa jestem kto to spowodował
Chodzi ci o http://twitter.com/anonymouswiki ? Popatrz, ile ludzi siedzi na tej stronie. 20tys. Co jakiś czas nie można na nią wejść przez przepełnienie, nie dlatego, że zablokowali twittera

Nie tylko filesonic jest zablokowany. Ja własnie gromadzę zapasy, bo muszę ściągnąć kilka odcinków seriali i bardzo dużo serwerów do wysyłania plików padło
Dlaczego oni blokują strony już teraz, skoro to cholerstwo podpisujemy dopiero 26
Stary 2012-01-22, 22:57   #534
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagnaaa Pokaż wiadomość
Twitter się po prostu na chwilę przeciążył, dajcie spokój

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ----------

Cytat:
Nie tylko filesonic jest zablokowany. Ja własnie gromadzę zapasy, bo muszę ściągnąć kilka odcinków seriali i bardzo dużo serwerów do wysyłania plików padło
Dlaczego oni blokują strony już teraz, skoro to cholerstwo podpisujemy dopiero 26
To akurat jest raczej prewencja właścicieli serwerów po akcji z Megaupload, a nie efekt SOPA/ACTA
Stary 2012-01-22, 23:01   #535
kasiaen1
Zadomowienie

oj już nie szukajcie sensacji boje się, że istota sprawy się rozmyje przez jakieś bzdury typu "blog kasi tusk zablokowany przez acta"
Stary 2012-01-22, 23:01   #536
Mitsukki
Naczelny Hipster

Ojeju, luz, nie padł twitter Anonymous tylko cały twitter się przeciążył. Normalna sprawa, bywa, a teraz się dzieje dużo i szybko, to normalne, ze serwer się spocił
Zresztą już działa.

Co to znaczy, ze telewizja wysiadła?

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 23:02   #537
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Chodzi ci o http://twitter.com/anonymouswiki ? Popatrz, ile ludzi siedzi na tej stronie. 20tys. Co jakiś czas nie można na nią wejść przez przepełnienie, nie dlatego, że zablokowali twittera

to jeszcze nic pewnego
Stary 2012-01-22, 23:03   #538
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
oj już nie szukajcie sensacji boje się, że istota sprawy się rozmyje przez jakieś bzdury typu "blog kasi tusk zablokowany przez acta"
Dokładnie. Zawsze u nas musi każda akcja przerodzić się w siedlisko fanatyków teorii spiskowych i pierdół zamiast głównego wątku

Anonimowi "wstrzymali ogień" do czasu usłyszenia wyników jutrzejszej rozmowy.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 23:03   #539
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Ojeju, luz, nie padł twitter Anonymous tylko cały twitter się przeciążył. Normalna sprawa, bywa, a teraz się dzieje dużo i szybko, to normalne, ze serwer się spocił
Zresztą już działa.

Stary 2012-01-22, 23:06   #540
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość

może prądu chwilowo wizażanka nie miała

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości