|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Aaagga
Ale widzę, że już jest![]() Cytat:
A jak masz ochotę się denerwować i walczyć, to przyjrzyj się, czy faktycznie prezes nie zatrudni nikogo na Twoje miejsce kilka tygodni po wygaśnięciu umowy, nie zdziwiłabym się, jeżeli jakąś młodą, niezależną, albo taką po 40-tce. W tym kraju nie ma miejsca dla młodych matek ![]() Mam nadzieję, że białko się uspokoi... |
|
|
|
|
#2342 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
aaaga ja choruje na zespół nerczycowy zaczeło się gdy miałam 17 lat bałko 1500 mg opuchnięte powieki i nogi miałam 2 biopsje i chyba wziełam na to wszystkie możliwe leki ale nigdy nie miałam 0 przed ciaza miałam w granicach 100-200 a teraz 30-40 lekarz odradzał mi ciąże bo bał się że białko wzrośnie na szczęscie jest inaczej. Trzymam kciuki żeby tobie się obniżyło
|
#2343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do pierwszego: taki kloc, nie dziwne że ciągle głodny - niestety już wiem że ma geny po mnie tzn. skłonności do tycia + dużą głowę (biedny chłopak pozna w życiu co to dieta ale dopiero za parę-paręnaście lat )co do drugiego: nie zapominaj że jeszcze czeka mnie wyjmowanie DJ i rekonwalescencja układu moczowego po tym przyjemnym doświadczeniu - nie spodziewam się że szybko to pójdzie jak wyniki się nie polepszą to gin mnie zostawi w piątek w szpitalu na badania, bo bakterii nie ma a stan zapalny raczej jest
|
|
#2344 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja powiem szczerze, dziwię się, że jeszcze Ci nie dali, bo nieważne, czy dietę stosujesz ścisłą czy nie, jeżeli cukier jest za wysoki to insulina być powinna, marudzenie lekarzy Cię nie wyleczy. A nie ma sensu moim zdaniem się głodzić, bo nie dość, że w ciąży to chyba najgłupszy z możliwych pomysłów, to jak pisałam gdzieś wcześniej, nikomu nie życzę kwasicy acetonowej. Ja bym po prostu powiedziała, że nie jestem w stanie utrzymać tego cukru i już, i dla dobra dziecka poproszę insulinę. Przecież to nie narkotyk ani żadna przyjemność się kłuć, nie powinni robić problemów. A jeżeli jesteś zainteresowana, poproszę dziś Karolcę o dostęp do maila (chyba już zasłużyłam, co?) i wrzucę materiały nt. cukrzycy które dostałam wczoraj w klinice Jagiellońskiego. |
|
|
|
|
#2345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2346 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to ja ze swoją śmieszną kamicą to się po protu chowam... Cytat:
Przy okazji, u mnie dziś ketony zero! Wyjęcie DJ to kwadrans, po tym kilka godzin latania do kibelka non stop, kilka dni sikania na czerwono, ale nic więcej. Bardziej martwią mnie złogi w nerkach, trzeba będzie je urodzić :/ Jak nie ma bakterii, to jest dobrze, znaczy że nerki nie są zatkane, nie ma ryzyka wodonercza i nie trzeba interweniować chirurgicznie. To daje Twojemu maluchowi więcej czasu spokojnie w brzuchu! Ale stan zapalny... Aaaa, może się to wypłuka, albo rozgoni czymś delikatnym, bo chyba dopuszczają furagin w ciąży. ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
Postaram się wysłać te materiały z jakimś może opisem, bo dużo to wyjaśnia. Ja np u poprzendiego diabetologa dostalam 2 broszury i do widzenia, a tu godzinne szkolenie, na którym dowiedziałam się, że: cukry po 1 śniadaniu zawsze będą wyższe niż po każdym innym posiłku. na śniadanie nie wolno jeść nabiału kolację dzielić na dwie, tu wskazany jest jogurt lub chudy ser jeść co dwie, max 3 godziny! NIE JEŚĆ NIC CO SŁODZONE JEST SŁODZIKIEM! jakikolwiek by ten słodzik nie był, może spowodować u dziecka fenyloketonurię (nie mam pojęcia co to jest, ale zauważyłam, że praktycznie na każdej "pysznej" rzeczy pisze, że się to właśnie dla osób chorych nie nadaje. |
|||
|
|
|
#2347 |
|
Zakorzenienie
|
cottonpuma dzięki za wsparcie
zadzwonilam tam i trafiłam na jakąś babkę co się mało zna bo ciągle o coś jakiejś innej pytała. kazała mi przyjechać w czwartek i dadzą mi tą insulinę przynajmniej nie będę się tak martwić tymi cukrami!
|
|
|
|
#2348 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i ta powiedziała ze dość sporo ale że ich to nie rusza a ta pani mówi to dobrze bo to tak człowiekowi ulży... ona już drugi raz będzie rodzić więc troche doświadczenia ma ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
nie dziwie ci się że się tym podłamałaś ale myśl pozytywnie może uda się jednak znaleźć raz dwa pracę po macierzyńskim i życze ci żeby była o wiele lepsza i lepiej płatna niż ta poprzednia
|
|
#2349 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i dla was zdrowiej i mniej nerwów. W końcu, do jasnej ciasnej! |
|
|
|
|
#2350 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dba o ciebie
|
|
#2351 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze dziewczyny, ale macie problemy z tymi nerkami!
Serdecznie wspoczuje Ja ide jutro na wizyte i jesli nadal beda nerki u Viki powiekszone to bedziemy robic szczegolowe usg nerek w 30 tygodniu, bardzo sie boje! No i nadal nie zrobilam badania cukru bo stwierdzilam ze poczekam do jutra i jesli mi nie bedzie kazal zrobic to mu powiem ze chce juz bo sie tym denerwuje! Nie chcialam robic tego poza jego plecami jakby bo jest to tez jakis brak zaufania, moze lepiej z nim pogadac i tyle. Dzisiaj zaczelam 29 tydzien i mam 13 kg na plusie, ostatnie tygodnie 1 kg tygodniowo Ciekawe czy gin jakos wage skomentuje Co do chodzenia przy skurczach to nie zawsze jest to takie proste Ja dopoki nie dostalam zzo to wlasnie sie wilam Ale to pewnie u kazdego inaczej ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Mala - super ze po wizycie szyjka nadal tak jak byla! Trzymam kciuki abys dotrwala do 21 (chyba) lutego Gosiu, (chyba) poruszylas temat dzieci dwujezycznych, moge Ci powiedziec na wlasnym przykladzie, Adas jest dwujezyczny, u Nas w domu rozmawialismy po szwedzku a ja do adasia od samego poczatku mowilam po Polsku. Adas w tej chwili problemu zadnego nie ma, byl okres ze chodzilam z nim do logopedy jak bylismy w PL bo seplenil,ale sepleni dzieci nawet wychowane w Polsce, w chwili obecnej mowi plynnie w obydwoch jezykach bez zadnego akcentu! Dzieci sa wspaniale i chlona jak gabki Acha i jak ja sie wczesniej dowiadywalam to mowiono mi ze bedzie mieszal jezyk szwedzki i polski z poczatku co okazalao sie kompletna bzdura bo bylo dokladnie tak jak ktos juz opisal ze zmienia jezyk w ciagu kilku sekund w zaleznosci w jakim jezyku sie do niego odezwiesz i nigdy przenigdy nie zdazylo mu sie wtracic szwedzkiego wyrazu w polskim zdaniu czy odwrotnie! Jestesmy juz w takim momencie ze lubi sie np ze mnie ponabijac kiedy ja wymawiam jakies trudniejsze szwedzkie slowo i powiem jakos kulawo, bo ja juz plynnie po szwedzku nigdy mowic nie bede tylko mam swoj polski akcent, a ten maly szkrab to wylapuje i sie ze mnie razem z TZ nabijaja
|
#2352 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry dziewczynki
Czuję się dużo lepiej, brzuszek już nie jest taki twardy, nie mam pojęcia co to było, ale na pewno pogadam o tym z moją ginką na najbliższej wizycie.Wczoraj byłam na SR - mowa była o porodzie, etapach itd.. I zaczęło do mnie docierac że to już za 3 miesiące.. Niesamowite jak ta dzidzia musi się nagimnastykowac (a my z nią) żeby mogła wyjśc na świat (położna wszystko nam pokazywała na fantomie - jak się powinna obrócic w miednicy, potem w kanale rodnym i potem znów jak główka jest już na zewnątrz). Dziś kolejne zajęcia, będziemy kąpac laleczki ![]() Dziewczyny, czy u Was w szpitalach w przypadku cesarki też mąż nie może byc obecny? Ani nawet wejśc do sali pooperacyjnej? Tutaj tak jest ![]() karolca - niesamowita ta Twoja Córa Silna kobietka ![]() nowaken trzymam kciuki za wujka! ![]() Cytat:
szczególnie nisko, z lewej strony hihi śmieszne uczucie![]() Zia ślicznie wyglądasz, no i pięęękne kwiaty! ![]() i MoniqW - pięknie! Mam taką samą bluzeczkę (pewnie z allegro ? )ooo i bablinka się pokazała (ale mam zaległości!) kolejna piękna Mamusia ![]() anagat jaki maleńki masz brzusio - pozazdrościc, pewnie śmiagasz jeszcze że hoho ![]() Roksape nie zazdroszczę sytuacji z teścmi, wiem że nawet najwięszka sympatia w takiej sytuacji gdy mieszka się razem może się zmienic w niechęc.. Tym bardziej że też nie zniosłabym wstrącania się w wychowanie dziecka w taki sposób. Kochana, musisz chyba na spokojnie i bez nerwów porozmawiac z teścmi, muszą zrozumiec że zmieniło się wiele od czasów kiedy oni wychowywali dzieci, a poza tym nie każdy musi wychowywac w ten sam sposób.. Cytat:
mniaaaam, uwielbiam kukurydzę!!! ![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- pempek współczuję rozumiem, że umowa była na czas określony?
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-01-24 o 11:03 |
||
|
|
|
#2353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej, hiihiihi, slodziak Filip ![]() Ostatnio leżymy z tż i Niną przed spaniem i mówię :pokaż gdzie jest dzidzia? A Ona podnosi koszulkę tż i pokazuje na brzuch i mówi :tu też jest ![]() pempek po złym czasie zawsze przychodzi dobry |
|
|
|
|
#2354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymaj się Kochana, mam nadzieję, że białko spadnie!!!
|
|
|
|
|
#2355 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie! Mam pytanko czy wanienkę do kąpieli kupowałyście z leżaczkiem bądź siedziskiem dla niemowlaka, czy to w ogóle zdaje egzamin??? Jak myślicie?
|
#2356 | |||
|
Gang Iren
|
Dzien dobry.
Dziekuje [QUOTE=Aguśkaa83;31806725]Boze 17 dzieci ![]() ![]() Bo wiesz czemu ja tak ciagle rozmyslam nad tamtymi czasami...bo przeciez bol spojenia czy rwy kulszowej czy kregoslupa krzyzowego tez kobietki wtedy mialy i bol krocza i bol piersi i nawet bedac twardym, to jednak bol byl zawsze ten sam, a warunki duzo gorsze. No i dalej mi sie to nie miesci w glowce mojej malej /QUOTE] Co do tych kobiet dawniejszych,to pewnie ze mialy te same bole i te same problemy(a nawet wieksze,bo nie mialy takich ulatwien jak my teraz),ale mysle ze po prostu tak sie nie skarzyly,braly to za rzecz normalna-boli,bo tak musi byc.Pamietam z dziecinstwa ciotke-staruszke,wychowala szescioro dzieci,maz zmarl krotko po porodzie najmlodszego.Ona sama bardzo schorowana,na koncu miala raka,bardzo cierpiala,a ciagle byla usmiechnieta,przejmowala sie problemami innych ludzi.Pamietam jak kiedys powiedziala do mamy mojej,gdy ta ja zapytala jak to robi,ze mimo cierpienia ma usmiech na twarzy i sie nie skarzy,ciotka odpowiedziala,ze przynajmniej jak ja boli to wie,ze jeszcze zyje.Mysle,ze czesto marudzimy niepotrzebnie,ze wiele rzeczy wyolbrzymiamy.Czasem jest mi glupio,ze z blahych powodow mam dola.I na dola nie pomaga lezenie i ryczenie,czy objadanie sie slodyczami,tylko wziecie sie za jakas robote.I to chyba pomagalo tym kobietom,one nie mialy czasu na uzalanie sie. Cytat:
Super,ze jestes zadowolona. Cytat:
Ja mialam tak samo,tez nie przedluzyli mi umowy,wiec po macierzynskim mialam bezrobocie pol roku(bo nie umialam zostawic tak malego dziecka) i dopiero poszlam do pracy. [QUOTE=Aguśkaa83;31809123]Hej ![]() Filip lezy w lozku i wola: dzidzius sie rusza! ![]() Ide do niego, smieje sie, a on trzyma sobie reke na klatce piersiowej i znow to mowi Tak wiec mam kompana ciazowego hihi A wogole budzil mnie, w rece ma sztuczne jedzenie i daje mi do buzi: "masz mama rybke""masz zjedz miesko" /QUOTE] Swietny jest Filipek Sama ciazy nie musisz przechodzic i glodu nie zaznasz.Super ![]() Cytat:
Ja uciekam,musze zajac sie wypisywaniem roznych dokumentow i zrobic porzadek w papierach,bo juz nic nie moge znalezc,ogarnac mieszkanie itp "przyjemne" prace. Pewnie wieczorem wejde,bo popoludnie poswiecam corce.Cos ostatnio chce ciagle ze mna spedzac czas,ani nie gra na psp,ani tv nie oglada.Wiec uczymy sie razem,gramy w rozne gry,ukladamy puzzle,czytamy ksiazki itp.Chyba doszla do tego,ze juz niedlugi czas bedzie miec monopol na mame
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak Filipek dba o mame i juz od rana mi do łóżka kurczaki i rybki serwuje
![]() Oby tylko nie chcial dzidzi nic serwowac ![]() Co do chodzenia przy mocnych skurczach, zgadzam sie z desia, nie jest to proste, ja sie zwijalam w klebek i sciskalam reke meza tak ze mu zsiniala ![]() Cytat:
desia oby jutro okazalo sie, ze wszystko w porzadku z nerkami małej
|
|
#2358 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Damy radę!![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2359 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieńdobry
![]() Jedząc śniadanie ( duża zwykła bułka z serkiem białym ) zauważyłam że nie mogę jej skończyć...dziwnie się zapchałam...a byłam mega głodna... i jakoś niedobrze mi się zrobiło... ale minęło i teraz mam smaka na pomarańcza ![]() * Karolca fajowy filmik! Mój maluszek też tak szaleje... dziś ok 6 rano ( wstawałam po leki) kopną mnie tam mocno, ze leżałam w strachy przed kolejnym kopniakiem i zasnąć nie mogłam... ale odpuścił i był już delikatniejszy... * dziewczyny ja też jestem pod wrażeniem dawnych czasów i kobiet, które rodziły po 8-ro dzieci... w nie najlepszych warunkach, do tego ciężko pracowały, bez niań, pralek, zmywarek... i troszkę moja głowa tego nie ogarnia... teraz to jest co najmniej szokujące dla mnie...ale powiem Wam, że jak leżałam w szpitalu to była ze mną na sali dziewczyna gdzieś przed 30... wesoła i rozgadana ... ale po opowieściach wiadomo było, że sytuację mają niełatwą mimo to rodziła 5-tą córeczkę...rok po roku! Masakra! * ja robię właśnie końcowe pranie ciuszków dla Tymonka...i jutro ładnie poukładam w komodzie... * Na 12:00 mam pogrzeb i niestety nie idę... dziwnie mi z tym i przykro mi , że nie będę mogła się pożegnać z babcią... całe życie będę miała to uczucie braku pożegnana!
|
#2360 |
|
Zakorzenienie
|
Do Niny nie miałam leżaczka , oglądałam i się zastanawiałam i chyba jednak nie kupię, bo mi to by chyba zawadzało w tej wanience, ja malusią obracałam przodem tyłem itd. może jak będzie większe dziecko, 2-3 miesiące to kupię, drogie to nie jest.
|
|
|
|
#2361 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
) zajmie się teściowa, która nota bene teraz zawodowo jest nianią więc tym sie nie muszę przejmować![]() no i chciałam jeszcze dodać, że baaaardzo współczuję wszystkim tym, które mają problemy z nerkami PS. umowę miałam do końca roku, byłam na zwolnieniu od października, ale zdalnie z domu pracowałam jeszcze do grudnia, więc myślałam, że skoro ich nie olałam, to oni nie oleją mnie, ale płonne nadzieje jak widać.... |
|
|
|
#2362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja rowniez bylam w sr wczoraj tyle ze w pon gimnastyka, wyklady mamy w czwartki.Mi tez ciezko uwierzyc ze zaczelam 29 tydzien, ludzie jak ten czas leci! A niektore z dziewczyn juz na poczatku marca rodza, ale im zazdroszcze
|
|
#2363 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale staraj sie nie martwic, napewno znajdziesz dobra prace jak odchowasz troszke maluszka Cytat:
Cytat:
Cytat:
nikt nikogo nie bedzie zmuszal, jak kobieta nie daje rady to moze lezec, siedziec, siedziec na pilce, pojsc do wanny na kapiel relaksujaca czy pod prysznic, a jak kobieta da rade to chodzic ![]() Aguska, Filipek slodziak maly Gosia, corcia pewnie chce sie Toba nacieszyc poki nie musi sie dzielic z rodzenstwem
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||||
|
|
|
#2364 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
do zwyklej wanienki wkladalam, ale jak Filip byl wiekszy. Noworodka najlepiej kapalo mi sie trzymajac na reku ![]() Cytat:
Czasem warto cos zmienic w zyciu.
|
|
#2365 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Juz w sumie 3 razy byly powiekszone, wiec jakos mam zle przeczucia ![]() Ewcisz ja mialam do adasia ten lezaczek do wanienki od pierwszych dni z taka mata antyposlizgowa zaraz i bardzo sobie chwale, zbyt balam sie trzymac na reku, nawet balam sie TZ pozwolic na to Wiec jak dla mnie to byl bardzo udany zakup Tym razem mam wanienke od razu tak wyprofilowana ze jakby byl ten lezaczek tylko po prostu jest to w calosci Bede tylko cos podkladac zeby malej nie bylo twardo, jakas pieluche albo cos, jeszcze nie wiem Acha i jeszcze wspominalyscie o rozkach, ja wogole nie mialam gdyz w szwecji wogole tego nie ma w zwiazku z tym nie kupowalam i tez bylo dobrze A teraz wlasnie nie wiem czy kupic czy nie
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-01-24 o 11:21 |
|
|
|
|
#2366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuje sytuacji z pracą wiem jak strasznie cięzko się przestawic na takie jedzenie często i po trochu, mi sie udało, ale czasem sie ze mnie śmieją znajomi, że wyglada to tak jakbym ciągle jadła |
|
|
|
|
#2367 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo sama już nie mogę się doczekac końca kwietnia...pisałyście ile dni zostało.. mi 92...... ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-01-24 o 11:25 |
||
|
|
|
#2368 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo za porady w sprawie wanienki
chyba kupię z tym siedziskiem najwyżej po prostu nie będę używać jak będzie mi to przeszkadzało
|
#2369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ja tez juz taka niecierpliwa jestem Chce zeby juz porod byl wspomnieniem i zeby Viki byla z nami cala i zdrowa Tym bardziej ze pierwszy raz w zyciu mam mieszkanko z wlasnym ogrodkiem, wczesniej mialam jak jeszcze mieszkalam u mamy, ale jednak to nie to samo! No i juz nie moge sie doczekac zeby sobie tam wisona posiedziec, rozpalic grilla, juz mam nawet taka wizje, goscie, grill, Viki grecznie spi w wozeczku a ja sie relaksuje juz bez brzuszka, i nawet (o ile nie karmie ) moge sobie na papieroska i jakis kieliszek winka pozwolic ![]() Oj ale sie rozmarzylam... A ten fotelik napewno Ci sie przyda, fajna rzecz!
|
|
#2370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.

Ale widzę, że już jest
źle mi z tym strasznie mimo ze coś podejrzewałam

)
zadzwonilam tam i trafiłam na jakąś babkę co się mało zna

i ta powiedziała ze dość sporo ale że ich to nie rusza
nie dziwie ci się że się tym podłamałaś

i zdawalo mi sie ze widzialam to u Ciebie 

ale staraj sie nie martwic, napewno znajdziesz dobra prace jak odchowasz troszke maluszka