Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1797 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-24, 08:26   #53881
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści

Ależ najazd nowowątkowców
Czyżby realizacja noworocznych postanowień?

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Nie ciachać, czekać do jutra
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie ciachać, poczekać do weekendu
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Eloe, zaczekaj do weekendu Z podobnych powodów
Skoro tak, to poczekamy Ale już mnie nosi - od listopada czekam na fryzjerskie ciachanie, odkładam i odkładam...
Dziękuję Wam

Na dziś nie jest tak źle jak sądziłam - nie ma smutnych korkociągów wiszących przy buzi, ale nieco więcej objętości, więc czekamy

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
A ja mam kryzys

Jesteśmy szczęściarami, bo nasze włosy mają na siebie własne pomysły. Ale i mamy to nieszczęście, że ponieważ włosy mają własne pomysły, musimy to uwzględniać.
Jednak od czego spinki, żabki, opaski, chustki? Uwierz mi, nikomu nie wyjdzie tak piekny loose bun, jak lokowanej głowie
Nikomu objętość nie podskoczy trzykrotnie po samym podpięciu włosów
Cytat:
Mam ochotę obciąć na krótko ale boję się efektu pudla/bufetowej/wielkiej głowy/trwałej jak u babci
pudel to tylko przy sporym skręcie. Bufetowa to po tapirze
Wielka głowa to po cięciu bezwarstwowym. Trwała jak u babci to też przy mocniejszym skręcie albo po nadmiarze polimerów.
Zatem nie tak łatwo o "ekstraefekty"
Główka do góry

Cytat:
Moje dzisiaj paskudne. Wczoraj była Vatika, potem Hipp na sklap+Babunia na długość i na chwilę Isana Babassu, na koniec płukanka+ żel lniany. Mam przyklap, wyprost i włosów strasznie mało się wydaje :/ ale są błyszczące i gładkie w dotyku...
Obciążyłaś jak nic.

Mysia m czekam na zdjęcia loczka
Może coś się w pogodzie wydarzyło takiego, że cie spuszyło? Wychodziłaś gdzieś? Gotowałaś?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 08:27   #53882
milena798
Rozeznanie

eri włoski wyglądają pięknie długość Ci bardzo pasuje, skręt no i objętość

Cytat:
Bardzo jestem ciekawa jak to u Ciebie wygląda, już wcześniej miałam jojczeć o zdjęcia

Fajne te fryzurki. Tylko do nich trzeba mieć albo na prawdę mocno kręcone włosy, albo dużo czasu i cierpliwości do wałków/papilotów/stylizacji, co jest niewykonalne na co dzień takie 3 mi się marzy, albo 1...

Dobra, nie ważne. Przypadkiem odkryłam coś dziwnego i gały mi prawie wylazły.
nie wiem, na ostatnim mocniej wychyliłam głowę do tyłu, ale bez przesady...na środkowym raczej mnie mocno nie skręciło, wręcz cierpiałam na wyprost. przecież w niecałe 2 tygodnie nie mogły mi tyle włosy urosnąć?! Już nawet nakładałam te dwa zdjęcia na siebie, linie mebli zgadzają się co do piksela, więc to nie jest wina perspektywy... Z rzeczy przyspieszających łykam tylko CP, 1-2 tabletki dziennie..(od początku grudnia i wcześniej efektów zero)
OMG !!! ale ci urosły nie zadręczaj już się tak bardzo ja Cię świetnie rozumiem też ciągle mówię, że znudziły mi się, że ciągle mam taką samą fryzurę ale tak na prawdę wiem, że nie byłabym zadowolona z jakiejkolwiek zmiany wystarczyło że chodze miesiąc w związanych a już tesknie za rozpuszczonymi tymi na które tak narzekałam a ty masz naprawdę piękne włosy mówie szczerze bez słodzenia

Cytat:
Ja chcę takie włosy KLIK!
kolor
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 08:36   #53883
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
zapomniałam napisac, po hennie włosy w ogóle mi nie wypadają !! zawsze na swetrach bluzkach miałam a teraz tylko podczas czesania na mokro wyrywam i tyla
Chyba muszę zacząć częściej hennować. Choć mam sporą normę wypadania

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Dziewczyny, natknelam sie dzis na cos takiego jak cassia I widze po zdjeciach ze nadaje wlosom przepiekny blask i poglebia kolor. Chetnie bym tego uzyla, ale...

czy po zastosowaniu cassii przyjmie mi sie pozniej normalnie farba chemiczna? mozna stosowac te dwie rzeczy rownolegle?
Moim zdaniem jeśli zastosujesz jako odżywkę, to tak. Ale jeśli jako "toner/farbę", to już nie.

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
A propos wypadania - po 7 miesiącach walki powoli zaczyna wracać mi objętość
wspaniale! Ile włosów!

Cytat:
( lniany niektórzy ludzie piją na włosy ze niby nie wypadają i że mocniejsze są)
Jest cała dieta oparta na ssaniu lub piciu lnianego oleju.

Aleście mnie natchnęły do olejowania. Dawno nie robiłam (w czwartek Vatika na godzinkę basenową, ale to się praktycznie nie liczy ), tylko co by tu... Jest orzech - efekt taki sobie, krokosz - nieco lepiej, Vatika - to na basen, bo za długo nie trzymam, kapka rycyny...
Chyba kupie len

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-01-24, 08:37   #53884
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra, nie ważne. Przypadkiem odkryłam coś dziwnego i gały mi prawie wylazły.
O mamo!! Też chcę!!
W moich aptekach nie ma CP !? Będę musiała na zamówienie z DOZ zbierać :P

CP - pantetonian wapnia czy jakoś tak KLIK

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 08:44   #53885
Maciek007
Przyczajenie

Nie mogę znaleść takiej informacji:
Jeśli mam myć włosy 1-3 razy na tydzień to co powinienem z nimi robić gdy biore prysznic/kąpiel a nie mam ich myć?
Ale już ścięte
Maciek007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 08:55   #53886
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez Juliszka Pokaż wiadomość
No ale rzeczywiście po przemyśleniach postanowiłam, że włączę więcej szamponu do mojej codzienności (do tej pory raz na cztery mycia stosowałam bez-SLSowy). I może nie będę taka obsesyjna pod względem skrętu jako takiego (bo moje włosy go tracą za dotknięciem szczotki, więc się nie czesałam).
Szampon nie jest złem ostatecznym. Ja na przykład potrzebuję go ok raz-dwa razy w tygodniu bo inaczej wyglądam jakbym sobie włosy brylantyną przylizała Wystarczy po prostu zabezpieczać długość odżywką i skalp jest oczyszczony a włosy zadbane

I nie bądź obsesyjna pod względem skrętu, moje włosy nie wiem czemu najlepiej wyglądają jak mam gdzieś czy się skręciły czy nie

yarrowia, ale ci urosły Jak wykończę Vitapil to lecę po CP

Zrobiłam dziś bombę proteinową na bazie Isany z bobasem. Dowaliłam końską dawkę keratyny, nieco mleka (bardzo lubię efekt jaki daje u mnie mleko w maskach), a poza tym mnóstwo innych dobroci. Zaraz zmywam, mam nadzieję że będzie lepiej. No i może zrobię zdjęcia dzisiaj, bo mam więcej czasu.

Muszę się w końcu zebrać i ugotować lniany. Niech mnie ktoś kopnie w zadek

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 08:58   #53887
milena798
Rozeznanie

Miss marsz gotować żel lniany !!

dziewczyny mam pytanie... Czy jest jakaś treściwsza odżywka od garniera AiK zgodna z CG?
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-01-24, 09:01   #53888
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciek007 Pokaż wiadomość
Jeśli mam myć włosy 1-3 razy na tydzień to co powinienem z nimi robić gdy biore prysznic/kąpiel a nie mam ich myć?
Możesz podpiąć to dłuższe żeby się nie moczyło albo nawet nie jak Ci nie przeszkadza
moje często jak się "naparują" i troszkę zmokną to się dokręcają lepiej ale nie każde tak muszą
Chyba że chcesz robić reanimację, to o tym jest wpis w FAQ -> syndrom dnia następnego
W wersji minimum to położenie na takie zaparowane włosy odrobiny żelu lub odżywki b/s
Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Kop w zadek
Ja musieć dla dziecia upichcić żel, olejek hydrofilny i myjadło

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie... Czy jest jakaś treściwsza odżywka od garniera AiK zgodna z CG?
Co rozumiesz przez treściwsza?
Bingo shea chyba jest cięższe

Stary 2012-01-24, 09:04   #53889
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Na dziś nie jest tak źle jak sądziłam - nie ma smutnych korkociągów wiszących przy buzi, ale nieco więcej objętości, więc czekamy

Obciążyłaś jak nic.

No właśnie, pomyślałam o tym jak już było za późno dziś mycie.
Vatikę muszę wykończyć, bo tak leżała sobie, czekała (nie wiem na co) i się okazuje, że termin ważności do stycznia 2012

Cytat:
Aleście mnie natchnęły do olejowania. Dawno nie robiłam (w czwartek Vatika na godzinkę basenową, ale to się praktycznie nie liczy ), tylko co by tu... Jest orzech - efekt taki sobie, krokosz - nieco lepiej, Vatika - to na basen, bo za długo nie trzymam, kapka rycyny...
Chyba kupie len
Może właśnie za długo ją trzymałam...hmm

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 09:05   #53890
milena798
Rozeznanie

Cytat:

Co rozumiesz przez treściwsza?
Bingo shea chyba jest cięższe
taka cięższa właśnie a masz skład tej bingo? bo szukałam na necie jakiś czas temu i nie mogłam znaleźć :/
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-01-24, 09:07   #53891
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Czy ja dobrze widzę, że masz włosy długości 50cm? pokazuj, ale już!
EDIT: Do tego grube i gęste

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2012-01-24 o 09:09
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 09:13   #53892
Eloe77

Cytat:
Właściwie od dobrych paru lat marzy mi się krótka fryzura, ale w końcu wyobrażam sobie jak taka będzie się układała i wracam do rzeczywistości
Mam propozycję: zamieść zdjęcie fryzurki, o której marzysz oraz obok najświeższe zdjęcie włosów. Pomyślimy.
Cytat:
Próbowałam już dawać mniej i więcej odżywek, próbowałam różnych ilości żelu, ugniatania, podpinania tylko tej jednej strony - nic nie pomaga
Daj im nieco czasu, proszę. Na początku na prawej miałam raczej falę niż lok, a w tej chwili - choć widać, że jest słabsza - nie ma aż takiej różnicy. Może być tak, że potrzebuje nieco więcej czasu.
A może być i tak, ze lubi inne rzeczy
Cytat:
Już w to nie wierzę, po 5 miesiącach nic nie drgnęło
Po 5 miesiącach to miałam kolejny kryzys, a nie drgnięcie
A kwaśne płukanki? Mycie z sokiem z cytryny?

Cytat:
Napisane przez Ayrine Pokaż wiadomość
niecałe 15 zł za pół litra, olej nazywa się Carotino no i poza włosami mam zamiar używać go też do smażenia a
Oglądałam go swego czasu, zastanawiając się, jak coś może się nazywać Carotino, skoro marchewy brak
A jak ze smażeniem? Fajny? Mam pewne obawy u siebie co do rzepaku, ale jeśli smaży się sympatycznie i smak jest przyjemny, to warto przemyśleć sprawę.

Cytat:
Napisane przez zakrecona_ona Pokaż wiadomość
z wierzchu włosy się kręcą, szczególnie z tyłu głowy <jak baranek...>, a pod spodem są PROSTE!! no może lekko falowane
Przeniosłam Cię i od razu odpowiem - możesz być niewłaściwie obcięta. Jeśli włosy są cięte jak proste - według jednej linii - to te spod spodu nie mają szans się nawet pokazać.
Pokaż zdjęcie włosów, coś poradzimy.
Cytat:
Dziwne jest też to, że te z góry są zniszczone, przesuszone i sztywne podczas gdy są mokre, a te spod spodu całkiem miłe i zdrowe!
To tez nie jest dziwne - wierzch jest bardziej narażony na zniszczenia, dlatego tak się zachowuje. Spód jest chroniony przez wierzch oraz przez sebum.
Pielęgnację też masz do poprawy.
Ale na początek zdjęcie!

Cytat:
Napisane przez Lattuga Pokaż wiadomość
Zostałam obdarzona kręconymi włosami, ale wciąż mam wątpliwości co do pielęgnacji
Wszystko jest tutaj - zacznij od 1. posta - tam wszystkie niezbędne linki.
Konkretne produkty ciężko polecić, gdy nie zna się włosów. Jest watek o tym, od czego same zaczynałyśmy. Link tez w 1. poście.

Cytat:
w sumie włosy nie cycki odrosną

Cytat:
No w moim przypadku odstawianie protein nawet na jedno mycie to ciężka sprawa. Guma, guma i jeszcze raz guma. Hennę mogę powtórzyć ale pourywanych włosów nie przykleję.
Dobrze by było przemyśleć kwestię emolientów u Ciebie, skoro włosy są bez keratyny gumowate. Możesz mieć za dużo wody albo je niepotrzebnie czymś niszczyć.

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
załączyłam zdjątka fryzur, które mi się spodobały w necie znalezione wszystkie

Ja poproszę najchętniej w komplecie z biustem

Cytat:
Napisane przez Lenka_1987 Pokaż wiadomość
wmasowuję przed każdym myciem olej we włosy i skórę głowy
Uwaga na to wmasowywanie w skórę głowy! Gdyby cokolwiek zaczęło się dziać - zwiększony świąd choćby - odstaw od razu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-01-24, 09:28   #53893
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
taka cięższa właśnie a masz skład tej bingo? bo szukałam na necie jakiś czas temu i nie mogłam znaleźć :/
Nie mam tutaj, w domu ;]
Ale skład jest ładny: woda, alkohole ccetylowe itp, cetrimonium methosulfate (chyba), shea, algi, zapach, konserwanty spożywcze, kwas cytrynowy. Z pamięci ale jest faktycznie taki krótki.
Używam od sierpnia i nie uczula w każdym razie, nie ma czym podrażniać i jest ciężka ;] ostatnio rozrabiam w kubeczku ;] jeśli dodam protein mam gwarantowany szampon co 2-3 mycia :P

Stary 2012-01-24, 09:28   #53894
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Miss marsz gotować żel lniany !!
Cytat:
Kop w zadek
Dobra, może się w końcu zbiorę
Cytat:
Dobrze by było przemyśleć kwestię emolientów u Ciebie, skoro włosy są bez keratyny gumowate. Możesz mieć za dużo wody albo je niepotrzebnie czymś niszczyć.
Hm... Emolientów w mojej pielęgnacji faktycznie jest sporo, ale jak zmniejszam ich ilość to robi się siano z puchem. Idealnie jest jak zmieszam coś mocno emolientowago z dużą ilością keratyny (jak dziś) wtedy włosy są błyszczące, a nie gumowate. Wczoraj po bezproteinowym myciu i odżywkowaniu nie mogłam rozczesać włosów, robiły się kołtuny a włosy rwały, dzisiaj z proteinami rozczesałam palcami bez problemu i kłaków poszło dwa razy mniej niż wczoraj. Co do niszczenia, zwykle moje mycie wygląda tak: myję z głową w dół odżywką, lub OMO z Babydreamem lub Alterrą migdał i jojoba, potem nakładam odżywkę d/s lub maskę, trzymam co najmniej pięć minut, spłukuję z głową w dół chłodną wodą. Następnie odciskam włosy w bawełnianą koszulę, prostuję się i rozczesuję je palcami (baaardzo delikatnie), potem znowu głowa w dół i nakładam odżywkę b/s ruchem ugniatającym, prostuję się, nakładam żel i suszę włosy z dyfuzorem na chłodnym lub lekko ciepłym nawiewie. Jeśli wychodzę na dwór włosy idą pod szalik i płaszcz żeby ich nadmiernie nie plątać, w nocy śpię w warkoczu. Pamiętam że daaawno temu jak miałam bardzo długie włosy i w ogóle o nie nie dbałam też się tak ciągnęły i miałam straszne kołtuny. Może taki już ich urok? To możliwe?

A, czasami jeszcze rozczesuję włosy z odżywką d/s grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami.

Skład Bingo z shea:
Aqua, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), Stearamidopropyl Dimethylamine, Ceteareth-20 (and) Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit, Glycerin; Aqua; Fucus Vesiculosus Extract, Enteromorpha Compressa Extract, Porphyra Umbilicalis Extract, Undaria Pinnatifida Extract, Lithothamniom Calcareum Extract, Parfum, Citric Acid, Methyl Paraben, Sodium Benzoate, Ethyl Paraben

Skład słowo w słowo przepisany z opakowania, znaki przestankowe też jak na opakowaniu. Nie wiem czemu tam jest dwa razy woda, ale jest

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2012-01-24 o 09:35
Stary 2012-01-24, 09:34   #53895
Lenka_1987
Zadomowienie

Cytat:
Uwaga na to wmasowywanie w skórę głowy! Gdyby cokolwiek zaczęło się dziać - zwiększony świąd choćby - odstaw od razu.
Na razie nic się nie dzieje, poza tym, że włosy zdecydowanie mniej się przetłuszczają, ale dziękuję za ostrzeżenie

A ja cuduje coś ze swoimi włosami, już sama nie wiem co Jakieś nowe metody wymyślam, kolejności zmieniam. I np. teraz, na noc zaolejowałam włosy, ale zamiast umyć je najpierw, a później maskę położyć, to dałam najpierw maskę na olej, na to folię, czapę, ręcznik, dopiję kawę i idę to zmyć (oczywiście odżywką) i nie będę już nic d/s nakładać. Zobaczymy co będzie jak wyschną
Lenka_1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 09:49   #53896
Eloe77

Cytat:
przecież w niecałe 2 tygodnie nie mogły mi tyle włosy urosnąć?!
rewelacja!
Może mogły? One też się nieco inaczej układają - na środkowym są bardziej w szeroki trójkąt, na końcowym już nie.

Cytat:
Ja chcę takie włosy KLIK!
Piękne! I ten boski czerwony kolor!

Cytat:
(kurczę, cytat nie daje się poprawić)
Już poprawiłam

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To teraz tylko pozostaje pytanie, dlaczego moje włosy same z siebie się nie pofalują...
Ciekawy przypadek
Jednak tak pewnie już mają albo falują delikatnie, gdy zrobisz to samo, tylko bez żelu. Moje mają podobnie - skręt jest, wszystko ok, ale nieco inaczej.
Żel jest po to,b y utrwalić wiązania tymczasowe. Zatem one się pojawiają i u Ciebie, ale możliwe, że na krótko.

Cytat:
Zależy od tego, jak wyglądają, jakie są, w jaki sposób się zachowują po jakich kosmetykach, jakie lubisz.
Możesz delikatnie ugnieść samą wodą albo mokrymi rękami z dodatkiem żelu. Możesz nałożyć nieco odżywki b/s.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
Kopniaczek pałeczka?

Cytat:
Jak dla mnie Alterra morelowa i Alverde awokado (ale ta w Dojczach ).

Cytat:
Może właśnie za długo ją trzymałam...hmm
To nie musi być ona - w końcu to kokos plus ziółka, więc małe szanse. Zmyłaś nadto BD. Stawiam raczej na to, co zrobiłaś później.

Miss Transept może tak być, ze po prostu takie są i potrzebują protein, by się nie rozmiękczać. Szczególnie, że bez emolientów siano z puchem...
Powiedz tylko, dlaczego rozczesujesz włosy bez odżywki? Owszem dadzą się rozczesać, ale poślizg masz mniejszy, więc siła rzeczy się będą ciągnąć i rwać w efekcie.
Cytat:
Pamiętam że daaawno temu jak miałam bardzo długie włosy i w ogóle o nie nie dbałam też się tak ciągnęły i miałam straszne kołtuny
A czy się bardzo puszyły?
Cytat:
A, czasami jeszcze rozczesuję włosy z odżywką d/s grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami.
I jak wtedy?
Cytat:
Skład słowo w słowo przepisany z opakowania, znaki przestankowe też jak na opakowaniu. Nie wiem czemu tam jest dwa razy woda, ale jest
Może rozpuszczone są w niej ekstrakty.

Cytat:
Napisane przez Lenka_1987 Pokaż wiadomość
Na razie nic się nie dzieje, poza tym, że włosy zdecydowanie mniej się przetłuszczają, ale dziękuję za ostrzeżenie

Cytat:
na noc zaolejowałam włosy, ale zamiast umyć je najpierw, a później maskę położyć, to dałam najpierw maskę na olej, na to folię, czapę, ręcznik, dopiję kawę i idę to zmyć (oczywiście odżywką) i nie będę już nic d/s nakładać. Zobaczymy co będzie jak wyschną
A czym zamierzasz zmyć?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-01-24, 09:50   #53897
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Woda drugi raz pewnie dlatego, że ekstrakty są wodne a nie np alkoholowe, glikolowe czy olejowe. W to chcę wierzyć ;P Widziałam ekstrakty glikolowe w "Trzy zioła" Savony i alkoholowe nie pamiętam gdzie ;]

Stary 2012-01-24, 09:58   #53898
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Miss Transept może tak być, ze po prostu takie są i potrzebują protein, by się nie rozmiękczać. Szczególnie, że bez emolientów siano z puchem...
Powiedz tylko, dlaczego rozczesujesz włosy bez odżywki? Owszem dadzą się rozczesać, ale poślizg masz mniejszy, więc siła rzeczy się będą ciągnąć i rwać w efekcie.
Rozczesuję bez odżywki dlatego że kiedy myję z głową w dół i rozczeszę je z odżywką d/s a następnie się wyprostuję to mam pognieciony kołtun który nic wspólnego z falami nie ma. Po prostu jak się prostuję po myciu z głową dół to mam wszystkie włosy na czubku głowy zagięte w poplątanego czuba do przodu Może jak będą całkiem długie to ten problem zniknie (bardzo bym chciała, bo wiadomo że mniej męczenia włosów). A rozczesuję je na tyle delikatnie że właściwie włosów wypada mi kilka, chyba że nie użyję protein, wtedy się rwą więc leci więcej.
Cytat:
Woda drugi raz pewnie dlatego, że ekstrakty są wodne a nie np alkoholowe, glikolowe czy olejowe. W to chcę wierzyć ;P Widziałam ekstrakty glikolowe w "Trzy zioła" Savony i alkoholowe nie pamiętam gdzie ;]
Aha! Na to nie wpadłam

Stary 2012-01-24, 09:59   #53899
vanadis
Wtajemniczenie

Nie wiem, czy był już ten temat poruszany ale od 30stycznia w lidlu w tyg. azjatyckim mają być oleje za 10zł 250ml
Ja mam sezamowy ale ze względu na porowatość sprawdza się słabo
Miała któraś z Was olej arachidowy (peanut oil) ?

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 10:41   #53900
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Rozczesuję bez odżywki dlatego że kiedy myję z głową w dół i rozczeszę je z odżywką d/s a następnie się wyprostuję to mam pognieciony kołtun który nic wspólnego z falami nie ma. Po prostu jak się prostuję po myciu z głową dół to mam wszystkie włosy na czubku głowy zagięte w poplątanego czuba do przodu Może jak będą całkiem długie to ten problem zniknie
Tez tak mam... Po wyprostowaniu sie ta czesc wlosow ktora jest blizej glowy jest jakby taka "zbita" Nie wiem czy to to samo co u Ciebie? Ale przez to zdecydowanie wole myc glowe normalnie w pozycji pionowej. Mam dlugie wlosy wiec chyba dlugosc wcale nie pomaga

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy był już ten temat poruszany ale od 30stycznia w lidlu w tyg. azjatyckim mają być oleje za 10zł 250ml
Masz na mysli ze jest kiepski do wlosow o wysokiej porowatosci? Ja taka mam, czyli lepiej sobie odpuscic?

Cytat:
Uwierz mi, nikomu nie wyjdzie tak piekny loose bun, jak lokowanej głowie
Natchnelas mnie i dzis wlasnie tak sie uczesze (A przynajmniej sprobuje)

Cytat:
To ja cię skuszę bardziej Pomarańczowy jest super Jest lekki a przy tym genialnie wygładza. No i ten zapach...

Cytat:
Moim zdaniem jeśli zastosujesz jako odżywkę, to tak. Ale jeśli jako "toner/farbę", to już nie
Hmm, nie wiem czym to sie rozni... Chodzi o dlugosc trzymania jej na wlosach?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 10:59   #53901
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
eri włoski wyglądają pięknie długość Ci bardzo pasuje, skręt no i objętość
Długość pasuje? A ja chcem zapuszczać...
Cytat:
wspaniale! Ile włosów!

Gdybym nie wpadła tutaj 7 miesięcy temu, nie byłoby ich. Byłyby cienkie, słabe, sztywne i przesuszone od prostownicy a ja bym ich nienawidziła.

Cytat:
Ja mam arachidowy. Jest bez zapachu i bez rewelacji, użyłam ze dwa razy na włosach i nie było wow, staram się więc używać w kuchni ale też mi nie podszedł

Cud nad Nerem (taką łódzką rzeczką ) się zdarzył! Myślałam, że już nie mam keratyny, a tymczasem znalazłam w szufladzie nieotwartą buteleczkę
Stary 2012-01-24, 11:06   #53902
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Tez tak mam... Po wyprostowaniu sie ta czesc wlosow ktora jest blizej glowy jest jakby taka "zbita" Nie wiem czy to to samo co u Ciebie? Ale przez to zdecydowanie wole myc glowe normalnie w pozycji pionowej. Mam dlugie wlosy wiec chyba dlugosc wcale nie pomaga
Tak, to dokładnie to. Nie pocieszyłaś mnie z tą długością... Ale może faktycznie spróbuję po prostu mycia w pozycji pionowej.

Czas na zdjęcia Nie wiem czemu włosy wyszły czarne, aż tak ciemne nie są. Dodatkowo bonus w postaci mojej jednookiej facjaty ustrzelonej z efektem smoka czyli "najpierw widać nos a potem resztę" Pofalowały się dzisiaj ładnie, tak delikatnie. Podoba mi się
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 24-01-12.jpg (75,1 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 24-01-12-01.jpg (103,2 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 24-01-12-02.jpg (138,9 KB, 45 załadowań)

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2012-01-24 o 11:09
Stary 2012-01-24, 11:19   #53903
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Gdybym nie wpadła tutaj 7 miesięcy temu, nie byłoby ich. Byłyby cienkie, słabe, sztywne i przesuszone od prostownicy a ja bym ich nienawidziła.
Ale wpadłaś
Cytat:
Cud nad Nerem (taką łódzką rzeczką ) się zdarzył! Myślałam, że już nie mam keratyny, a tymczasem znalazłam w szufladzie nieotwartą buteleczkę
Objaw zakupoholizmu chyba ;P i chomikarstwa
Cud nad Wisłokiem już był, regularnie otwieram szafkę a tu piździesiąt buteleczek i słoiczków nie iwem skąd Jeszcze dzisiaj odbiorę paczuszkę od Anwen Wczoraj przyszło awizo (dziwne, bo cały czas ktoś był w domu :P)

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Czas na zdjęcia Nie wiem czemu włosy wyszły czarne, aż tak ciemne nie są. Dodatkowo bonus w postaci mojej jednookiej facjaty ustrzelonej z efektem smoka czyli "najpierw widać nos a potem resztę" Pofalowały się dzisiaj ładnie, tak delikatnie. Podoba mi się
Pierwsze co widzę to OCZYSKA kobito!!

Stary 2012-01-24, 11:24   #53904
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Tak, to dokładnie to. Nie pocieszyłaś mnie z tą długością... Ale może faktycznie spróbuję po prostu mycia w pozycji pionowej.

Ooooo.... jaki piękny owal twarzy, jakie piękne brwi i OCZY
Cytat:
Ale wpadłaś

I sklerozy
Cytat:
Cud nad Wisłokiem już był, regularnie otwieram szafkę a tu piździesiąt buteleczek i słoiczków nie iwem skąd Jeszcze dzisiaj odbiorę paczuszkę od Anwen Wczoraj przyszło awizo (dziwne, bo cały czas ktoś był w domu :P)
Stary 2012-01-24, 11:26   #53905
milena798
Rozeznanie

neta nie miałam od ok. 10.30 dopiero teraz włączyli dziady

Cytat:
Nie mam tutaj, w domu ;]
Ale skład jest ładny: woda, alkohole ccetylowe itp, cetrimonium methosulfate (chyba), shea, algi, zapach, konserwanty spożywcze, kwas cytrynowy. Z pamięci ale jest faktycznie taki krótki.
Używam od sierpnia i nie uczula w każdym razie, nie ma czym podrażniać i jest ciężka ;] ostatnio rozrabiam w kubeczku ;] jeśli dodam protein mam gwarantowany szampon co 2-3 mycia :P
no to faktycznie fajny skład szkoda ze u mnie nigdzie jej nie dostanę bo na dzień dzisiejszy nie mam maski do włosów została resztka mypy i glorii których nie używam

Cytat:
Jak dla mnie Alterra morelowa i Alverde awokado (ale ta w Dojczach ).
zaraz obczaje

Cytat:
Długość pasuje? A ja chcem zapuszczać...
tak mi się bardzo podoba ta długość. Ale zapuszczaj oczywiście a co!
Przypomniało mi się coś....mi zawsze wszyscy mowili nie zapuszczaj włosów! nie będziesz ładnie wyglądała. Gdybym ich wtedy nie posłuchała to włosy chyba miałabym już za pupe a teraz ci sami co odradzali zapuszczanie mówią o jak ci ładnie w długich włosach

Cytat:

Miss laseczka z ciebie włoski piękne faktycznie wyglądają jakbyś czarne miała tak sobie teraz pomyślałam że ładnie by Ci było w czerni podoba mi się twoja cera jest "taka czysta"i jasna
62 cm
Moje włosy

Edytowane przez milena798
Czas edycji: 2012-01-24 o 11:29
Stary 2012-01-24, 11:43   #53906
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Masz na mysli ze jest kiepski do wlosow o wysokiej porowatosci? Ja taka mam, czyli lepiej sobie odpuscic?
wiesz co, tak na prawde to nie wiem. sezamowy należy do jednonienasyconych, a dla porowatych kręciołków fajne są podobno wielonienasycone
mi trochę puszył ale nie wiem dlaczego, nie wiem czy to jest wina jakości tych olejów czy czego.

Cytat:

Ja mam arachidowy. Jest bez zapachu i bez rewelacji, użyłam ze dwa razy na włosach i nie było wow, staram się więc używać w kuchni ale też mi nie podszedł
To teraz się zastanawiam czy to nie jest wina jakości tych olejów Mój sprawuje się podobnie, więc raczej jednak nie kupie tego arachidowego

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 11:59   #53907
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

Cytat:
Ale wpadłaś

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Pierwsze co widzę to OCZYSKA kobito!!
oo dotarła ) mam nadzieję, że nic się nie wylało, bo o zabezpieczeniu taśmą pomyślałam już po wysłaniu paczki strasznie byłam zakręcona jak ją wysyłałam...

Miss Transept - piękna cera, oczy i włosy! W ogóle piękna z Ciebie kobieta

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 12:01   #53908
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
oo dotarła ) mam nadzieję, że nic się nie wylało, bo o zabezpieczeniu taśmą pomyślałam już po wysłaniu paczki strasznie byłam zakręcona jak ją wysyłałam...
oby

wisisz nam tysiac zdjec kobieto

Stary 2012-01-24, 12:12   #53909
Eloe77

Cytat:
Po prostu jak się prostuję po myciu z głową dół to mam wszystkie włosy na czubku głowy zagięte w poplątanego czuba do przodu
rozumiem, o co Ci chodzi. Może rzeczywiście mycie włosów w pozycji niepochylonej będzie rozwiązaniem dla Ciebie?
Sama przyzwyczaiłam się do tego "kołtuna" - nie miałam innego wyjścia, bo z objętością kiepsko. Ale nie myślę o nim, tylko po prostu stylizuję i susze włosy. Sam się odpowiednio układa a włosy nie są splątane.
Cytat:
A rozczesuję je na tyle delikatnie że właściwie włosów wypada mi kilka, chyba że nie użyję protein, wtedy się rwą więc leci więcej
Tak, jednak one w tym momencie, gdy je rozczesujesz na mokro, są najsłabsze.

Cytat:
Dziękuję
arachidowego nie miałam, ale jeśli puszy, to rzeczywiście albo odstawić, albo krócej zostawić na włosach.

Cytat:
Natchnelas mnie i dzis wlasnie tak sie uczesze (A przynajmniej sprobuje)
Będą zdjęcia?
Co do cassi - ziółka hinduskie są też w olejach, odzywkach i wówczas nie barwią - brak odpowiedniego środowiska i czasu aplikacji.

Cytat:
Gdybym nie wpadła tutaj 7 miesięcy temu, nie byłoby ich. Byłyby cienkie, słabe, sztywne i przesuszone od prostownicy a ja bym ich nienawidziła
W tym przypadku wpadka była pozytywna
Cytat:
To ja poproszę o cud nad Toporem
Jakoś ani keratyna ani pieniążki nie chcą się rozmnożyć
Akcja denko od dłuższego czasu trwa, tyle co heenarę wczoraj zakupiłam... Będzie hennowanie za miesiąc może, może za dwa...

Cytat:
Czas na zdjęcia
Bardzo romantycznie I te oczy
nic tylko się rozmarzyć!

Cytat:
została resztka mypy i glorii których nie używam
Możesz zastosować z inną odzywką (wymieszać) albo dokapać oleju.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
strasznie byłam zakręcona jak ją wysyłałam...
Jak na zakręcona przystało

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-01-24, 12:21   #53910
Ufiolka
Przyczajenie

Witam ponownie,

Niestety, nie daję rady czytać wszystkiego, co się tu dzieje. Głównie wzdycham zazdrośnie do zdjęć Waszych włosów Jesteście nieustanną inspiracją i kopalnią pomysłów.

Dzisiaj chciałam się podzielić moimi spostrzeżeniami po 2 tygodniach CG.

Przedstawię:
- moją aktualną pielegnację
- moje pierwsze obserwacje (w skrócie: jest lepiej niż przed, 0 problemów z nową pielęgnacją)
- mój przepis na dobry włosowy dzień
- 2 fotki z wczoraj, na których nic nie widać, ale ja jestem szczęśliwa

Na początek, moja pielęgnacja:

Myję włosy rano. Umycie wieczorem poskutkowało nastroszoną szopą po przebudzeniu.
Włosy falowane do ramion, cienkie, puszą się jak opętane, wymagają ciągłego dokarmiania.

Mycie:
Malwa, Studio Gloria, Maska do włosów suchych, zniszczonych i farbowanych

Odzywka d/s
Powyższa Gloria
lub
Garnier Naturalna Pielęgnacja Awokado i Karite (chwilowo bardziej "lubię" Glorię, rano mi się spieszy a Gloria jest szybsza)

Odżywka b/s
Joanna Naturia Pokrzywa i Zielona Herbata

Stylizacja
Nivea balsam do loków Flexible Curls (mała butelka z wgięciami na palce)

Uwagi:
-Odzywkę b/s i balsam do stylizacji nakładam na ociekające włosy. Na to ręcznik - plunking na pół godziny.
Zdejmuję ręcznik, czekam aż wyschną. Czasem trochę odgniatam, jak są już suche lub prawie suche.

Dodatkowe produkty, używane zamiennie na noc, 2-3 razy w tygodniu:
-Mleczko jedwabne z Biochemii Urody
-Olej granat i awokado z Rossmana (wtedy rano przed myciem na suche włosy daję Joaśkę z pokrzywą, spłukuję i przechodzę do mycia Glorią. Bardzo się cieszę, że mogę zmyć olej odżywką!)

Second day hair:
Ostatnio rzadko się zdarza, ale jeżeli już - daję na suche włosy trochę tego balsamu Nivea i wio

Teraz wrażenia:
Zaczęłam CG licząc na 2 efekty: zmniejszenie dokuczliwego swędzenia skóry głowy i poprawę kondycji włosów.

To pierwsze udało się częściowo. Jest pewna poprawa, podejrzewam jednak, że albo muszę jeszcze poczekać, albo myć skórę głowy czymś łagodniejszym od Glorii.

Po dokonaniu samooceny stanu włosów i konsultacji z niezbzikowanym na tym punkcie Ukochanym, stwierdzam:
-lekką poprawę kondycji włosów
-lekką poprawę połysku
-lekkie zmniejszenie puszenia

Negatywnych skutków ubocznych nie zaobserwowano

Włosy nie są obciążone.

Przywyczaiłam się już, że skręt i ułożenie włosów są codziennie inne, ale czasami rezultat jest naprawdę dobry. Tu muszę jeszcze wspomnieć o czymś, co stało się dla mnie niemal odkryciem Ameryki. Efekt wydaje się być powtarzalny, ale muszę spełnić wszystkie warunki
Tak więc mój aktualny przepis na Good Hair Day:
-wieczorem obficie spryskuję włosy mleczkiem jedwabnym z biochemii lekko rozcieńczonym wodą (wmasowywanie nierozcieńczonego nie daje tak dobrego efektu.)
-rano myję i odżywiam maską Gloria
-Glorię trzymam parę minut, spłukuję, na mokre włosy:
-nakładam dużo Joaśki z pokrzywą (nie obciąża!). Dużo - pewnie 1.5 - 2 łyżki stołowe na włosy do ramion
-nakłam balsam Nivea - "normalną" ilość
-plunking 20-30 minut
-zdjąć ręcznik, nie dotykać włosów!

Efekt - dużo lepszy niż zwykle połysk, mniejsze puszenie, lepszy skręt.

Wczoraj po takim czymś miałam z przodu, po mojej prawej, mniej kręcącej się stronie, 2 spiralki o_0
Spiralki, jak i wygląd tyłu włosów, do obejrzenia na załączonych fotkach.

Uwaga techniczna do fotek:
Robiłam je sama, moim antycznym telefonem, w toalecie. Jakość jest słaba i jest lekko ciemno , ale za to nie ma tu sztucznego połysku od lampy, który u mnie bardzo przekłamuje. Według mnie widać "artystyczny nieład" z tyłu włosów - ale mnie się on podoba, przejawia ślady skrętu i potencjał połyskowo - antyfrizzowy

Dodatkowy bonus tego wszystkiego: mina osoby, ktorej powiesz, ze od 2 tygodni nie myłaś włosów szamponem - bezcenna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20120123_wizaz_tyl.jpg (6,5 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: png 20120123_wizaz_loczek.png (26,2 KB, 27 załadowań)
Ufiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości