|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#53881 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Ależ najazd nowowątkowców
![]() Czyżby realizacja noworocznych postanowień? ![]() Skoro tak, to poczekamy Ale już mnie nosi - od listopada czekam na fryzjerskie ciachanie, odkładam i odkładam...Dziękuję Wam Na dziś nie jest tak źle jak sądziłam - nie ma smutnych korkociągów wiszących przy buzi, ale nieco więcej objętości, więc czekamy ![]() Jesteśmy szczęściarami, bo nasze włosy mają na siebie własne pomysły. Ale i mamy to nieszczęście, że ponieważ włosy mają własne pomysły, musimy to uwzględniać. Jednak od czego spinki, żabki, opaski, chustki? Uwierz mi, nikomu nie wyjdzie tak piekny loose bun, jak lokowanej głowie Nikomu objętość nie podskoczy trzykrotnie po samym podpięciu włosów Cytat:
Wielka głowa to po cięciu bezwarstwowym. Trwała jak u babci to też przy mocniejszym skręcie albo po nadmiarze polimerów. Zatem nie tak łatwo o "ekstraefekty" Główka do góry ![]() Cytat:
Mysia m czekam na zdjęcia loczka Może coś się w pogodzie wydarzyło takiego, że cie spuszyło? Wychodziłaś gdzieś? Gotowałaś?
|
|
#53882 | ||
|
Rozeznanie
|
eri włoski wyglądają pięknie
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#53883 | ||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aleście mnie natchnęły do olejowania. Dawno nie robiłam (w czwartek Vatika na godzinkę basenową, ale to się praktycznie nie liczy Jest orzech - efekt taki sobie, krokosz - nieco lepiej, Vatika - to na basen, bo za długo nie trzymam, kapka rycyny...Chyba kupie len
|
|
#53884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W moich aptekach nie ma CP !? Będę musiała na zamówienie z DOZ zbierać :P CP - pantetonian wapnia czy jakoś tak KLIK |
|
|
|
|
#53885 |
|
Przyczajenie
|
Nie mogę znaleść takiej informacji:
Jeśli mam myć włosy 1-3 razy na tydzień to co powinienem z nimi robić gdy biore prysznic/kąpiel a nie mam ich myć?
|
|
#53886 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I nie bądź obsesyjna pod względem skrętu, moje włosy nie wiem czemu najlepiej wyglądają jak mam gdzieś czy się skręciły czy nie yarrowia, ale ci urosły ![]() Zrobiłam dziś bombę proteinową na bazie Isany z bobasem. Dowaliłam końską dawkę keratyny, nieco mleka (bardzo lubię efekt jaki daje u mnie mleko w maskach), a poza tym mnóstwo innych dobroci. Zaraz zmywam, mam nadzieję że będzie lepiej. No i może zrobię zdjęcia dzisiaj, bo mam więcej czasu. Muszę się w końcu zebrać i ugotować lniany. Niech mnie ktoś kopnie w zadek
|
|
#53887 |
|
Rozeznanie
|
Miss marsz gotować żel lniany !!
dziewczyny mam pytanie... Czy jest jakaś treściwsza odżywka od garniera AiK zgodna z CG?
|
#53888 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje często jak się "naparują" i troszkę zmokną to się dokręcają lepiej ale nie każde tak musząChyba że chcesz robić reanimację, to o tym jest wpis w FAQ -> syndrom dnia następnego ![]() W wersji minimum to położenie na takie zaparowane włosy odrobiny żelu lub odżywki b/s Cytat:
![]() Ja musieć dla dziecia upichcić żel, olejek hydrofilny i myjadło ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
Bingo shea chyba jest cięższe |
|||
|
|
|
#53889 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
No właśnie, pomyślałam o tym jak już było za późno dziś mycie.Vatikę muszę wykończyć, bo tak leżała sobie, czekała (nie wiem na co) i się okazuje, że termin ważności do stycznia 2012 ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#53890 |
|
Rozeznanie
|
taka cięższa właśnie
|
#53891 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
pokazuj, ale już! ![]() EDIT: Do tego grube i gęste
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-01-24 o 09:09 |
|
|
|
|
#53892 | |||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
A może być i tak, ze lubi inne rzeczy Cytat:
A kwaśne płukanki? Mycie z sokiem z cytryny? Cytat:
A jak ze smażeniem? Fajny? Mam pewne obawy u siebie co do rzepaku, ale jeśli smaży się sympatycznie i smak jest przyjemny, to warto przemyśleć sprawę. Cytat:
Pokaż zdjęcie włosów, coś poradzimy. Cytat:
Pielęgnację też masz do poprawy. Ale na początek zdjęcie! Cytat:
Konkretne produkty ciężko polecić, gdy nie zna się włosów. Jest watek o tym, od czego same zaczynałyśmy. Link tez w 1. poście. Cytat:
Cytat:
![]() Ja poproszę tę najchętniej w komplecie z biustem ![]() Uwaga na to wmasowywanie w skórę głowy! Gdyby cokolwiek zaczęło się dziać - zwiększony świąd choćby - odstaw od razu.
|
|
#53893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale skład jest ładny: woda, alkohole ccetylowe itp, cetrimonium methosulfate (chyba), shea, algi, zapach, konserwanty spożywcze, kwas cytrynowy. Z pamięci ale jest faktycznie taki krótki. Używam od sierpnia i nie uczula w każdym razie, nie ma czym podrażniać i jest ciężka ;] ostatnio rozrabiam w kubeczku ;] jeśli dodam protein mam gwarantowany szampon co 2-3 mycia :P
|
|
|
|
|
#53894 | |
|
Zadomowienie
|
Dobra, może się w końcu zbiorę
Cytat:
To możliwe?A, czasami jeszcze rozczesuję włosy z odżywką d/s grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami. Skład Bingo z shea: Aqua, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), Stearamidopropyl Dimethylamine, Ceteareth-20 (and) Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit, Glycerin; Aqua; Fucus Vesiculosus Extract, Enteromorpha Compressa Extract, Porphyra Umbilicalis Extract, Undaria Pinnatifida Extract, Lithothamniom Calcareum Extract, Parfum, Citric Acid, Methyl Paraben, Sodium Benzoate, Ethyl Paraben Skład słowo w słowo przepisany z opakowania, znaki przestankowe też jak na opakowaniu. Nie wiem czemu tam jest dwa razy woda, ale jest
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2012-01-24 o 09:35 |
|
|
|
|
#53895 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja cuduje coś ze swoimi włosami, już sama nie wiem co Jakieś nowe metody wymyślam, kolejności zmieniam. I np. teraz, na noc zaolejowałam włosy, ale zamiast umyć je najpierw, a później maskę położyć, to dałam najpierw maskę na olej, na to folię, czapę, ręcznik, dopiję kawę i idę to zmyć (oczywiście odżywką) i nie będę już nic d/s nakładać. Zobaczymy co będzie jak wyschną
|
|
|
|
|
#53896 | ||||||||||
|
|
rewelacja!Może mogły? One też się nieco inaczej układają - na środkowym są bardziej w szeroki trójkąt, na końcowym już nie. Cytat:
Już poprawiłam ![]() Cytat:
![]() Jednak tak pewnie już mają albo falują delikatnie, gdy zrobisz to samo, tylko bez żelu. Moje mają podobnie - skręt jest, wszystko ok, ale nieco inaczej. Żel jest po to,b y utrwalić wiązania tymczasowe. Zatem one się pojawiają i u Ciebie, ale możliwe, że na krótko. Cytat:
Możesz delikatnie ugnieść samą wodą albo mokrymi rękami z dodatkiem żelu. Możesz nałożyć nieco odżywki b/s. ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
Cytat:
).To nie musi być ona - w końcu to kokos plus ziółka, więc małe szanse. Zmyłaś nadto BD. Stawiam raczej na to, co zrobiłaś później. Miss Transept może tak być, ze po prostu takie są i potrzebują protein, by się nie rozmiękczać. Szczególnie, że bez emolientów siano z puchem... Powiedz tylko, dlaczego rozczesujesz włosy bez odżywki? Owszem dadzą się rozczesać, ale poślizg masz mniejszy, więc siła rzeczy się będą ciągnąć i rwać w efekcie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#53897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Woda drugi raz pewnie dlatego, że ekstrakty są wodne a nie np alkoholowe, glikolowe czy olejowe. W to chcę wierzyć ;P Widziałam ekstrakty glikolowe w "Trzy zioła" Savony i alkoholowe nie pamiętam gdzie ;] |
|
|
|
|
#53898 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#53899 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem, czy był już ten temat poruszany ale od 30stycznia w lidlu w tyg. azjatyckim mają być oleje za 10zł 250ml
Ja mam sezamowy ale ze względu na porowatość sprawdza się słabo Miała któraś z Was olej arachidowy (peanut oil) ?
|
#53900 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy to to samo co u Ciebie? Ale przez to zdecydowanie wole myc glowe normalnie w pozycji pionowej. Mam dlugie wlosy wiec chyba dlugosc wcale nie pomaga ![]() Cytat:
Cytat:
(A przynajmniej sprobuje)Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#53901 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja chcem zapuszczać...Gdybym nie wpadła tutaj 7 miesięcy temu, nie byłoby ich. Byłyby cienkie, słabe, sztywne i przesuszone od prostownicy a ja bym ich nienawidziła. Cytat:
![]() Cud nad Nerem (taką łódzką rzeczką ) się zdarzył! Myślałam, że już nie mam keratyny, a tymczasem znalazłam w szufladzie nieotwartą buteleczkę
|
|
#53902 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czas na zdjęcia Nie wiem czemu włosy wyszły czarne, aż tak ciemne nie są. Dodatkowo bonus w postaci mojej jednookiej facjaty ustrzelonej z efektem smoka czyli "najpierw widać nos a potem resztę"
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2012-01-24 o 11:09 |
|
|
|
|
#53903 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cud nad Wisłokiem już był, regularnie otwieram szafkę a tu piździesiąt buteleczek i słoiczków nie iwem skąd Jeszcze dzisiaj odbiorę paczuszkę od Anwen Wczoraj przyszło awizo (dziwne, bo cały czas ktoś był w domu :P)---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Pierwsze co widzę to OCZYSKA kobito!! |
||
|
|
|
#53904 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I sklerozy ![]() Cytat:
|
|
#53905 | ||
|
Rozeznanie
|
neta nie miałam od ok. 10.30
Cytat:
szkoda ze u mnie nigdzie jej nie dostanę została resztka mypy i glorii których nie używam ![]() tak Przypomniało mi się coś....mi zawsze wszyscy mowili nie zapuszczaj włosów! nie będziesz ładnie wyglądała. Gdybym ich wtedy nie posłuchała to włosy chyba miałabym już za pupe ![]() Cytat:
włoski piękne faktycznie wyglądają jakbyś czarne miała tak sobie teraz pomyślałam że ładnie by Ci było w czerni
Zakręcona WŁOSOMANIACZKA CG od 1 lipca 2011 Zapuszczam włosy - długość włosów w skręcie 62 cm Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy Edytowane przez milena798 Czas edycji: 2012-01-24 o 11:29 |
||
|
|
|
#53906 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mi trochę puszył ale nie wiem dlaczego, nie wiem czy to jest wina jakości tych olejów czy czego. Cytat:
|
|
#53907 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) mam nadzieję, że nic się nie wylało, bo o zabezpieczeniu taśmą pomyślałam już po wysłaniu paczki strasznie byłam zakręcona jak ją wysyłałam...Miss Transept - piękna cera, oczy i włosy! W ogóle piękna z Ciebie kobieta
|
|
#53908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wisisz nam tysiac zdjec kobieto
|
|
|
|
|
#53909 | ||||||
|
|
Cytat:
Sama przyzwyczaiłam się do tego "kołtuna" - nie miałam innego wyjścia, bo z objętością kiepsko. Ale nie myślę o nim, tylko po prostu stylizuję i susze włosy. Sam się odpowiednio układa Cytat:
Cytat:
Dziękuję arachidowego nie miałam, ale jeśli puszy, to rzeczywiście albo odstawić, albo krócej zostawić na włosach. Cytat:
![]() Co do cassi - ziółka hinduskie są też w olejach, odzywkach i wówczas nie barwią - brak odpowiedniego środowiska i czasu aplikacji. Cytat:
Cytat:
![]() Jakoś ani keratyna ani pieniążki nie chcą się rozmnożyć Akcja denko od dłuższego czasu trwa, tyle co heenarę wczoraj zakupiłam... Będzie hennowanie za miesiąc może, może za dwa... Bardzo romantycznie ![]() nic tylko się rozmarzyć! Możesz zastosować z inną odzywką (wymieszać) albo dokapać oleju. ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Jak na zakręcona przystało
|
|
#53910 |
|
Przyczajenie
|
Witam ponownie,
Niestety, nie daję rady czytać wszystkiego, co się tu dzieje. Głównie wzdycham zazdrośnie do zdjęć Waszych włosów Jesteście nieustanną inspiracją i kopalnią pomysłów.Dzisiaj chciałam się podzielić moimi spostrzeżeniami po 2 tygodniach CG. Przedstawię: - moją aktualną pielegnację - moje pierwsze obserwacje (w skrócie: jest lepiej niż przed, 0 problemów z nową pielęgnacją) - mój przepis na dobry włosowy dzień - 2 fotki z wczoraj, na których nic nie widać, ale ja jestem szczęśliwa ![]() Na początek, moja pielęgnacja: Myję włosy rano. Umycie wieczorem poskutkowało nastroszoną szopą po przebudzeniu. Włosy falowane do ramion, cienkie, puszą się jak opętane, wymagają ciągłego dokarmiania. Mycie: Malwa, Studio Gloria, Maska do włosów suchych, zniszczonych i farbowanych Odzywka d/s Powyższa Gloria lub Garnier Naturalna Pielęgnacja Awokado i Karite (chwilowo bardziej "lubię" Glorię, rano mi się spieszy a Gloria jest szybsza) Odżywka b/s Joanna Naturia Pokrzywa i Zielona Herbata Stylizacja Nivea balsam do loków Flexible Curls (mała butelka z wgięciami na palce) Uwagi: -Odzywkę b/s i balsam do stylizacji nakładam na ociekające włosy. Na to ręcznik - plunking na pół godziny. Zdejmuję ręcznik, czekam aż wyschną. Czasem trochę odgniatam, jak są już suche lub prawie suche. Dodatkowe produkty, używane zamiennie na noc, 2-3 razy w tygodniu: -Mleczko jedwabne z Biochemii Urody -Olej granat i awokado z Rossmana (wtedy rano przed myciem na suche włosy daję Joaśkę z pokrzywą, spłukuję i przechodzę do mycia Glorią. Bardzo się cieszę, że mogę zmyć olej odżywką!) Second day hair: Ostatnio rzadko się zdarza, ale jeżeli już - daję na suche włosy trochę tego balsamu Nivea i wio ![]() Teraz wrażenia: Zaczęłam CG licząc na 2 efekty: zmniejszenie dokuczliwego swędzenia skóry głowy i poprawę kondycji włosów. To pierwsze udało się częściowo. Jest pewna poprawa, podejrzewam jednak, że albo muszę jeszcze poczekać, albo myć skórę głowy czymś łagodniejszym od Glorii. Po dokonaniu samooceny stanu włosów i konsultacji z niezbzikowanym na tym punkcie Ukochanym, stwierdzam: -lekką poprawę kondycji włosów -lekką poprawę połysku -lekkie zmniejszenie puszenia Negatywnych skutków ubocznych nie zaobserwowano ![]() Włosy nie są obciążone. Przywyczaiłam się już, że skręt i ułożenie włosów są codziennie inne, ale czasami rezultat jest naprawdę dobry. Tu muszę jeszcze wspomnieć o czymś, co stało się dla mnie niemal odkryciem Ameryki. Efekt wydaje się być powtarzalny, ale muszę spełnić wszystkie warunki Tak więc mój aktualny przepis na Good Hair Day: -wieczorem obficie spryskuję włosy mleczkiem jedwabnym z biochemii lekko rozcieńczonym wodą (wmasowywanie nierozcieńczonego nie daje tak dobrego efektu.) -rano myję i odżywiam maską Gloria -Glorię trzymam parę minut, spłukuję, na mokre włosy: -nakładam dużo Joaśki z pokrzywą (nie obciąża!). Dużo - pewnie 1.5 - 2 łyżki stołowe na włosy do ramion -nakłam balsam Nivea - "normalną" ilość -plunking 20-30 minut -zdjąć ręcznik, nie dotykać włosów! Efekt - dużo lepszy niż zwykle połysk, mniejsze puszenie, lepszy skręt. Wczoraj po takim czymś miałam z przodu, po mojej prawej, mniej kręcącej się stronie, 2 spiralki o_0 Spiralki, jak i wygląd tyłu włosów, do obejrzenia na załączonych fotkach. Uwaga techniczna do fotek: Robiłam je sama, moim antycznym telefonem, w toalecie. Jakość jest słaba i jest lekko ciemno , ale za to nie ma tu sztucznego połysku od lampy, który u mnie bardzo przekłamuje. Według mnie widać "artystyczny nieład" z tyłu włosów - ale mnie się on podoba, przejawia ślady skrętu i potencjał połyskowo - antyfrizzowy ![]() Dodatkowy bonus tego wszystkiego: mina osoby, ktorej powiesz, ze od 2 tygodni nie myłaś włosów szamponem - bezcenna
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Ale już mnie nosi - od listopada czekam na fryzjerskie ciachanie, odkładam i odkładam...

takie 3 mi się marzy, albo 1...
Już nawet nakładałam te dwa zdjęcia na siebie, linie mebli zgadzają się co do piksela, więc to nie jest wina perspektywy... Z rzeczy przyspieszających łykam tylko CP, 1-2 tabletki dziennie..(od początku grudnia i wcześniej efektów zero)

A ja chcem zapuszczać...