|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
![]() tynka moja szwagierka w ten sposób szczepiła corke |
|
|
|
|
#2612 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Ja mam termin na kwiecień z OM na 20. Więc bardziej prawdopodobne że już temperatury dodatnie. Więc czy wtedy też najlepiej werandować?
|
|
|
|
#2613 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamietam dokladnie, chyba 200 zł placilam. I tak, ta 5w1 czy 6w1 zmniejsza ilosc ukluc bo jest tylko jedno uklucie. Na rotawirusy i pneumokoki nie szczepilam dziecka dodatkowo. Uwazam, ze nie ma takiej potrzeby. I ani razu Filip nie chorowal mi na zapalenie pluc ani nie mial ostrej biegunki. ![]() Jesli chodzi o rotawirusy: Jesli myjemy jak nalezy rece, zachowujemy czystosc i higiene przy sporzadzaniu posilkow, raczej nasze dziecko nie zarazi sie bakteria i nie bedzie mialo ostrej biegunki zakaznej.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-25 o 12:35 |
|
|
|
|
#2615 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jestem i mam dobre wiadomosci!
Jedna z nerek jest juz tylko powiekszona minimalnie Jednakze mam polecenie umowic sie na usg 3d ze szczegolowym badaniem nerek aby sprawdzic wszystko dokladnie ![]() Viktoria juz bez dwoch zdan jest dziewczynka, dokladnie widzialam wargi sromowe Dostalam skierowanie na glukoze 75 g, nawet nic nie musialam mu mowic, sam mi dal. Przez 3 tygodnie przytylam 3 kg, ale to wiedzialam bo tylko lezalam ciagle i jadlam, wiec nic dziwnego ![]() Ale nawet mi nic nie powiedzial ![]() Infekcja intymna zaleczona, szyjka dluga i zamknieta Generalnie najbardziej udana wizyta od dluzszego czasu, wiec jestem mega szczesliwa! Ide Was teraz ponadrabiac!
|
#2616 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Ja wyszlam po niecalym tygodniu jakos.Werandowalam dzicko najpierw.Ale rodzilam latem,bylo bardzo cieplo.Duzo zalezy od pogody.Jak bedzie wiac i padac to nie wyjde tak szybko,ale jak bedzie ladnie mysle,ze po kilku dniach juz moze.
|
|
#2617 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cieszę się razem z Tobą
|
|
|
|
|
#2618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się że wszystko dobrze ![]() I że Viktoria nie zmieni już się w chłopca
|
|
|
|
|
#2619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozatym to super wiesci, fajnei ze macie sie dobrze bo dawno Was nie bylo! Apropos ulozenia, Viki jest juz ulozona glowka w dol, ale dopiero 29 tydzien wiec pewnie jeszcze moze mi psikusa zrobic Ale mnie to nie martwi, jesli bedzie miala byc cesarka to ok, wszytsko jedno byle wszytsko mialo szczesliwe zakonczenie
|
|
#2620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mysle, ze wtedy werandowanie mozna sobie odpuscic i od razu isc na spacer na 15 minut w pierwszy dzien. My z mezem bylismy na pierwszym spacerku jak maly mial okolo tygodnia zycia.
|
|
#2621 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Położna mówiła, że przy temperaturze od 10 stopni można od razu postawić w słoneczku pod uchylonym oknem (tak, żeby nie raziło i nie zawiało) a po 3 -4 dniach powoli wychodzić na zewnątrz. Cytat:
|
||
|
|
|
#2622 |
|
Zadomowienie
|
Monia na mnie najlepiej przeczyszczajaco dziala przed ciaza xenna extra, 2-4 tabletek na noc, a rano nie moglam wyjsc z toalety.
Na sr wszyscy mówia zeby szczepic na co sie tylko da ,sama teraz nie wiem Aguska a czy ty szczepilas Filipka tymi skojarzonymi szczepionkami? Desia super wiesci ![]() mnie doszly sluchy ze jak sie za szybko z dzieckiem wyjdzie na dwor to moze sie udusic, ale nie bralam tego powaznie lece na krotki spacer
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-01-25 o 12:46 |
|
|
|
#2623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja przenosilam 11 dni adasia i nie mialam zadnego usg po 28 tygodniu bodajze i nikt mi nie sprawdzal ile mam wod plodowych czy ktg czy cos Dopytaj sie dokladnie jak to jest, w razie czego (wiem ze to pewnie drogie) ale macie polskich ginekologow, ktorzy moga dobadac ja tego nie mialam wtedy w szwecji
|
|
#2624 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
super!Cytat:
![]() ja mam termin na początek kwietnia i myślę, że tak po tygodniu zacznę werandować dziecko przy otwartym oknie parę dni i później powoli zaczniemy wychodzić na spacerki stopniowo zwiększając ich długość. Martwi mnie tylko gdzie ja będę spacerować...mieszkam w kiepskiej dzielnicy...strach wychodzić poza osiedle
|
|
#2625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i super ze 100% dziewczynka
|
|
#2626 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie sie kupuje taka kostke? Tez chce ![]() Mnie rowniez czeka okulista, duza masz wade? I jaka wogole? Ja mam tylko krotkowzrocznosc -6 i -7,5, ale skontrolowac dno oka itd trezba
|
|
#2627 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Ja syna pierwszy raz wzięłam na spacer jak miał tydzień ale to już był początek sierpnia A teraz zobaczę jak z pogodą.Oczywiście da się sprawdzać czy dziecko jest ciepło po karku, ale jak jest zimno w domu kiedy jeszcze się w piecu nie pali to ma zimne rączki i nóżki to wiadomo, że trzeba cieplej ubrać. A jak jest za ciepło to plecki zaraz się robią spocone. U niemowlaka przegrzanie widać od razu po potówkach. Ja się zaopatruję w czopki glicerynowe bo wcześniej nie miałam i strasznie się męczyłam. I napewno poproszę męża żeby mi jogurty do szpitala dostarczył. Właśnie z dziećmi to jest różnie i z ich rozwojem. Mój syn miał 13 m-cy jak zaczął chodzić , ale był strasznie drobniutki zresztą dalej tak jest. Wcześniej w okolicach 7 miesiąca jeździł w chodaku, ale jak już nabrał wprawy to zaczął z niego wypadać i zabrałam. Więc jak miał 9 m-cy to nauczył się raczkować. Ale właśnie mój syn jest z lipca 2009 i też już bardzo ładnie mówi, a sąsiad mój jest z marca 2009 i dopiero zaczyna mówić. No i Aguśka mówiła, że jej synek już jest wysoki bo chodzi w rozmiarach 98- 104 a mój dopiero 92 z niektórymi jeszcze 86. No i waży całe 11kg a je ile chce czasem to nawet się dziwie gdzie to on mieści tyle jedzenia a wszystkie spodnie są zwężane albo na szelkach nosi bo spadają z pupci. No i nóżkę ma maleńką r. 22-23. A ten kolega z marca ma rozmiar ubrań 92 a nogę już 26- 27 ;D także nie ma reguły i w razie czego nie zamartwiać się. I nie przejmować się przechwałami typu: moje młodsze a już mówi, Twoje jeszcze jest nie itp
|
|
#2628 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedys wiadomo bylo inaczej, ale na chwile obecna wiadomo juz ze nie ma bezpiecznej ilosci alkoholou w ciazy, po co ryzykowac? U mnei to walsnie wszyscy patrzyliby jak na wyrdna matke jakbym sie napila/zapalila
|
|
#2629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja szczepilam na podstawowe szczepienia czyli wzw, blonica tezec krztusiec, gruzlica itd. bez dodatkowych czyli bez pneumokokow i rotawirusow. I tak jak pisalam, Filip nie chorowal mi nigdy na zadna ostra biegunke zakazna(ktora moze wywolac rotawirus) ani na zapalenie pluc(ktore moga wywolac pneumokoki). Cytat:
Jednak wiadomo ze skora malca takiego po urodzeniu jest delikatniejsza niz np takiego 2latka. I z Filipem chociaz do godziny czasu przy temp. minus 5 bym wyszla ale z noworodkiem juz na duzo krocej. No i im zimniej tym dluzej trzeba przyzwyczajac noworodka do temperatury.
|
|
#2630 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieje ze TZ przemysli i przeprosi, oni czasami jak dzieci, co w mysli to i na jezyku ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Powodzenia, kciuki zacisniete!
|
|
#2631 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiesz jak to się pisze przez internet, chcesz przekazać jedno-ale wychodzi drugie. Co do koszulek to pewnie masz absolutną racje- bo jako doświadczona mamuśka jesteś nieoceniona w swoich doświadczeniach i ciesze się że mogę czytać twoje rady Ale tak jak mówię, to już będę musiała te ładniejsze koszulki przecierpieć-taka próżna jestem :PCytat:
|
||
|
|
|
#2632 |
|
Zadomowienie
|
Co do szczepionek ja nie kupowałam tych skojarzonych. Były te pierwsze szczepienia po 3 na raz. Nie wolno ich rozdzielać, bo jednego dnia można dać parę kłuć następnego już nie dopiero po miesiącu. Ale moje dziecko dobrze je znosiło, bo inne potrafią chorować nawet gorączkę mają. Mój zwyczajnie był płaczliwy przez ten dzień.
Nie szczepiłam od pneumokoków i ratawirusa i moje dziecko nie chorowało. Z tego co raz słyszałam to moi znajomi szczepili swoje dziecko na te wszystkie możliwe choroby i dodatkowe. Później się rozchorowało ale już nie wiem dokładnie na co i dostali ochrzan od lekarza, że dziecko ma za dużo przeciwciał i musiało odczekać aż 6 miesięcy, żeby się ustabilizowało i dopiero wtedy szczepić kolejne dawki.
|
|
#2633 |
|
Zakorzenienie
|
Doberek
![]() Spróbuję nadrobić później bo gonicie jak szalone ![]() U mnie prywatnie średnio, więc humor też średni niestety. W poniedziałek ide do gina i ciekawa jestem czy zrobi USG Czy jeszcze później Dalej męczy mnie rwa, nocki średnio przespane, za to w dzień jestem aktywna i właściwie wszędzie piechotuję
|
|
|
|
#2634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Filip juz chodzi w samym 104 hihi i juz jest akurat na niego, ale tak jak piszesz kazde dziecko sie inaczej rozwija, trzeba wziac pod uwage dziedziczenie i inne rzeczy. I np zabka pierwszego mial ksiazkowo bo w 6 m-cu zycia ale chodzic zaczal pozniej. ![]() No i Twoj synek jak piszesz jest drobniejszy, a moj to kawal chłopa ![]() Ja Filipa nie wkladalam do chodzika, bo uwazam, ze wieksza krzywde mozna dziecku zrobic, a nie ma co przyspieszac, moj raczkowal dlugo bo przez pol roku w sumie no i sam zaczal stawiac kroki wlasnie w wieku 16 m-cy. Ciezko bylo, bo chcialam juz zeby chodzil, bo ciagle na tych kolanach hihih i te kolana w spodniach przetarte ale widocznie takie mial tempo A chodziki tez zbyt bezpieczne nie sa, ja mialam roczek i wypadlam z chodzika i stracilam przytomnosc. Wiadomo ze sa teraz lepsze te chodziki, ale slyszalam ze i z tych dzieci wypadaja.
|
|
#2635 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja pamietam ze u mnie w podstawowce polowa klasy nie potrafila plynnie czytac w 5 klasie Masakra
|
|
#2636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciesze sie, ze moge pomoc, bo wlasnie taki jest moj cel pisania tutaj![]() A co do koszulki, na pewno Ci sie przyda, jak nie w szpitalu to w domku.
|
|
#2637 |
|
Wtajemniczenie
|
desia888 super że same dobre wieści z dzisiejszej wizyty
![]() Aguskaa to 200 zł za te szczepionki 5w1 to za jedną czy już za cały komplet? ![]() Tynka no u mnie na sr też położna zaleca te szczepienia i to bardzo, mówi nawet żeby poprosić dziadków czy inne ciotki i wujków którzy chcą przyjść z jakąś zabawką żeby zamiast tej zabawki zrzucili się na szczepionki
|
#2638 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień doberek
![]() Nie mam pomysłu na obiad.. Cytat:
super, że wszystko ok, życzę by Mała się obróciła co tak rzadko nas odwiedzasz?gratulacje My dziś zaczynamy 28 tydzień![]() Cytat:
ja też mam za tydzień bez USG ![]() A mogę zapytac jaką masz wadę wzroku? ja też mam i nie wiem czy specjalnie iśc jeszcze do okulisty, w sumie gin mi nie kazał, a jak byłam na początku ciąży u okulisty (z innch względów) to było wszystko ok (ciśnienie w oku, dno oka itd) aaagga gratuluję 35 tygodnia! woow, to już tak niewiele! ![]() Cytat:
![]() no i dobrze, że już tak nie boli!!! Cytat:
no to za Ciebie i Maluszka też trzymam kciuki ![]() 88natka super fotki! ![]() Cytat:
Nie życzę oczywiście, ale czasem tak jest że dzieci, których mamy piły będąc w ciąży dopiero później mają problemy neurologiczne, emocjonalne itd.. |
|||||
|
|
|
#2639 |
|
Rozeznanie
|
a propos szczepień teraz na tvn style o tym jest
|
#2640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), mój też jest taki - nigdy mi nic nie powiedział złego. I zawsze pociesza, że przecież teraz to normalne i mam się nie przejmowac
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.

Później mój TŻ jedzie z kolegą po pieczarki tzn. taką kostkę którą trzyma się w piwnicy i potem ma się własne grzybki
za dzisiejsze wizyty 
wiesz jak to się pisze przez internet, chcesz przekazać jedno-ale wychodzi drugie. Co do koszulek to pewnie masz absolutną racje- bo jako doświadczona mamuśka jesteś nieoceniona w swoich doświadczeniach i ciesze się że mogę czytać twoje rady