Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-25, 12:28   #2611
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Cytrynko jeszcze nie maz, ale moze juz niedlugo
nie moge narzekac, no wiadomo samych zalet to on nie ma, bo rzadzic pieniedzmi to wyjatkowo nie potrafi i potrafi grac cale weekendy w gre, a pozniej ciezko mu sie odnalezc w rzeczywistosci
ale wiele cech wyniosl z domu chyba, wychowywany przez wyluzowana ciotke, takze tego wyluzowania tez stopniowo ucze sie od niego, bo moj ojciec byl despotyczny strasznie wiec ciesze sie ze sie tej cechy oduczam i ze trafilam na Tzta - ktory jest całkowitym przeciwienstwem mojego ojca.
a to przepraszam
tynka moja szwagierka w ten sposób szczepiła corke
Stary 2012-01-25, 12:28   #2612
Nikii89
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Jezeli bedzie zima, najpierw bede werandowac, czyli ubiore jak na spacer i otworze okno na 15 minut.
Na nast. dzien wyjde na spacer na 15 minut, potem na pol godziny i tak bede zwiekszac stopniowo ten czas do godziny czasu
Ja mam termin na kwiecień z OM na 20. Więc bardziej prawdopodobne że już temperatury dodatnie. Więc czy wtedy też najlepiej werandować?
Stary 2012-01-25, 12:31   #2613
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
na ostanich zajecia w sr bylo spotkanie z pediatra i mowa o szczepionkach skojarzonych 5 w 1 i 6 w 1, strasznie to drogie jesli dobrze zroumialam i w sumie chodzi chyba tylko o mnienjsza ilosc kłuć, moze wy cos wiecej powiecie na ten temat?
a bedziecie szczepic przeciwko rotawirusom i pneumokom? z tego co ta pani doktor mówila to przeciwko rotawirusom jest płatne , a przeciwko pneumokom refunuduje urzad miasta, bynajmniej u nas.

Monia ja przed ciaza uzywalam czopków glicerynowych, ale i tak uwazam ze doustne srodki sa lepsze, zawsze po tym czopku jak mialam zaparcie kupa poszla, wiec dzialaja , ale nie oczyszczaja tak jak tabletki albo herbatki

co do paneli to ja w tej chwili uzywam sidolux , ale ja mam jasne panele wiec moze dlatego zacieków nie widac.

No wczoraj mnie naleciało na pichcenie, Tz wszystko smakuje, wiec radosc tym wieksza
Tynka a jakie tabletki konkretnie?

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
a to przepraszam
tynka moja szwagierka w ten sposób szczepiła corke
no cos Ty - ja sie nie gniewam

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 12:33   #2614
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
na ostanich zajecia w sr bylo spotkanie z pediatra i mowa o szczepionkach skojarzonych 5 w 1 i 6 w 1, strasznie to drogie jesli dobrze zroumialam i w sumie chodzi chyba tylko o mnienjsza ilosc kłuć, moze wy cos wiecej powiecie na ten temat?
a bedziecie szczepic przeciwko rotawirusom i pneumokom? z tego co ta pani doktor mówila to przeciwko rotawirusom jest płatne , a przeciwko pneumokom refunuduje urzad miasta, bynajmniej u nas.
Tak kazda ta szczepionka 5w1 czy 6w1 jest odplatna.
Nie pamietam dokladnie, chyba 200 zł placilam. I tak, ta 5w1 czy 6w1 zmniejsza ilosc ukluc bo jest tylko jedno uklucie.
Na rotawirusy i pneumokoki nie szczepilam dziecka dodatkowo. Uwazam, ze nie ma takiej potrzeby. I ani razu Filip nie chorowal mi na zapalenie pluc ani nie mial ostrej biegunki.
Jesli chodzi o rotawirusy: Jesli myjemy jak nalezy rece, zachowujemy czystosc i higiene przy sporzadzaniu posilkow, raczej nasze dziecko nie zarazi sie bakteria i nie bedzie mialo ostrej biegunki zakaznej.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-25 o 12:35
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 12:34   #2615
desia888
Wtajemniczenie

Ja jestem i mam dobre wiadomosci!
Jedna z nerek jest juz tylko powiekszona minimalnie czyli wraz z rozwojem nerek zaczal mocz schodzic lepiej a druga nerka nadal tak samo, ale nie wiecej niz bylo co tez jedt dobrym znakiem
Jednakze mam polecenie umowic sie na usg 3d ze szczegolowym badaniem nerek aby sprawdzic wszystko dokladnie
Viktoria juz bez dwoch zdan jest dziewczynka, dokladnie widzialam wargi sromowe
Dostalam skierowanie na glukoze 75 g, nawet nic nie musialam mu mowic, sam mi dal.
Przez 3 tygodnie przytylam 3 kg, ale to wiedzialam bo tylko lezalam ciagle i jadlam, wiec nic dziwnego
Ale nawet mi nic nie powiedzial
Infekcja intymna zaleczona, szyjka dluga i zamknieta
Generalnie najbardziej udana wizyta od dluzszego czasu, wiec jestem mega szczesliwa!
Ide Was teraz ponadrabiac!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 12:35   #2616
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Dziewczyny? uzywala ktoras z Was czopkow glicerynowych, czy to dobry pomysl na poporodowe problemy z wyproznieniem?
Uzywalam i pomagaly mi.To bezpieczna opcja,wiec na pewno mozna sprobowac.

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
No to na pewno stwarza dzieciom szerokie perspektywy.Znam faceta wychowanego w Szwecji,zdobyl swietne wyksztalcenie,jezdzil po swiecie za darmo,za dobre wyniki w nauce,zna swoja wartosc,nikt go nie krytykowal nigdy,nie tlumil jego pasji,jakie by one nie byly.I to ponoc jest naturalne tam.

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
A tak z innej beczki... wiem że jeszcze jest trochę czasu... ale mam pytanie : jak myślicie po jakim czasie najlepiej wyjść z dzidzią na pierwszy spacer? na jak długo? i czy przedtem będziecie dziecko "werandować"?
Ja wyszlam po niecalym tygodniu jakos.Werandowalam dzicko najpierw.Ale rodzilam latem,bylo bardzo cieplo.Duzo zalezy od pogody.Jak bedzie wiac i padac to nie wyjde tak szybko,ale jak bedzie ladnie mysle,ze po kilku dniach juz moze.
Stary 2012-01-25, 12:37   #2617
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Jedna z nerek jest juz tylko powiekszona minimalnie czyli wraz z rozwojem nerek zaczal mocz schodzic lepiej a druga nerka nadal tak samo, ale nie wiecej niz bylo co tez jedt dobrym znakiem
Jednakze mam polecenie umowic sie na usg 3d ze szczegolowym badaniem nerek aby sprawdzic wszystko dokladnie
Dostalam skierowanie na glukoze 75 g, nawet nic nie musialam mu mowic, sam mi dal.
Przez 3 tygodnie przytylam 3 kg, ale to wiedzialam bo tylko lezalam ciagle i jadlam, wiec nic dziwnego
Generalnie najbardziej udana wizyta od dluzszego czasu, wiec jestem mega szczesliwa!
Super desia Cieszę się razem z Tobą
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 12:39   #2618
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się że wszystko dobrze
I że Viktoria nie zmieni już się w chłopca
Stary 2012-01-25, 12:39   #2619
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natkulec Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki!

Byłam wczoraj na USG, Madzia ułożona miednicowo a mamy już 34 tydz, więc prawdopodobnie czeka nas cesarka, mam kolejną wizytę 16 lutego i wtedy będę wiedzieć już na 100%. Wolałam rodzić naturalnie, ale cóż, najważniejsze że wszystko z Nią w porządku, waży 2448g i ma długie nogi
To trzymam kciuki zeby jeszcz sie przekrecila!
Pozatym to super wiesci, fajnei ze macie sie dobrze bo dawno Was nie bylo!

Apropos ulozenia, Viki jest juz ulozona glowka w dol, ale dopiero 29 tydzien wiec pewnie jeszcze moze mi psikusa zrobic
Ale mnie to nie martwi, jesli bedzie miala byc cesarka to ok, wszytsko jedno byle wszytsko mialo szczesliwe zakonczenie

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-25, 12:39   #2620
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
moje dwie przyjaciolki wlasnie teraz to przerabiaja, ze tak powiem.
jednej corcia urodzonka w kwietniu 2011 jeszcze nie siada sama, nawet nie probuje, neurolog stwierdzil ze za malo byla stymulowana ruchowo, przyjaciolka przyznala racje, z dzieckiem wszystko jest ok, tylko ruchowo troszke sie wolniej rozwija, chodza na zajecia i sa juz postepy.

druga psiapsiola napisala mi wczoraj ze bede musiala sie z tym zmierzyc jako rodzic, a mianowicie, ze co czlowiek to opinia, a decyzje i tak trzeba podjac samemu. jej starszy synek (rodzony w pazdzierniku 2009)jeszcze nie mowi, cos tam sobie belkocze i mruczy ale nie mowi praktycznie zadnych slow, zdrowy jak ryba. i teraz rady ja zalewaja z kazdej strony, kazdy mowi co innego.
Dokladnie Monia. Mysle, ze trzeba uwaznie obserwowac swoje dziecko i nie panikowac. Czasem dla spokoju warto isc do neurologa ale naprawde nie ma co sie stresowac i przede wszystkim nie sluchac innych, bo mozna popasc w paranoje.
Cytat:
Ja mam termin na kwiecień z OM na 20. Więc bardziej prawdopodobne że już temperatury dodatnie. Więc czy wtedy też najlepiej werandować?
Roznie jest w kwietniu, jednak raczej tak jak piszesz temp. sa dodatnie.
Mysle, ze wtedy werandowanie mozna sobie odpuscic i od razu isc na spacer na 15 minut w pierwszy dzien.
My z mezem bylismy na pierwszym spacerku jak maly mial okolo tygodnia zycia.
SZYMONEK

Stary 2012-01-25, 12:40   #2621
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
A tak z innej beczki... wiem że jeszcze jest trochę czasu... ale mam pytanie : jak myślicie po jakim czasie najlepiej wyjść z dzidzią na pierwszy spacer? na jak długo? i czy przedtem będziecie dziecko "werandować"?
Moja wszechwiedząca mama mówiła, że po 2 tygodniach na kwadrans dziennie, co 2 dni troszkę dłużej.
Położna mówiła, że przy temperaturze od 10 stopni można od razu postawić w słoneczku pod uchylonym oknem (tak, żeby nie raziło i nie zawiało) a po 3 -4 dniach powoli wychodzić na zewnątrz.

Cytat:
Stary 2012-01-25, 12:44   #2622
tynka88
Zadomowienie

Monia na mnie najlepiej przeczyszczajaco dziala przed ciaza xenna extra, 2-4 tabletek na noc, a rano nie moglam wyjsc z toalety.

Na sr wszyscy mówia zeby szczepic na co sie tylko da ,sama teraz nie wiem
Aguska a czy ty szczepilas Filipka tymi skojarzonymi szczepionkami?

Desia super wiesci oby tak dalej

mnie doszly sluchy ze jak sie za szybko z dzieckiem wyjdzie na dwor to moze sie udusic, ale nie bralam tego powaznie

lece na krotki spacer

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2012-01-25 o 12:46
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 12:49   #2623
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
ivonka dzieki za odpowiedz, bo ja juz raczej usg podczas ciazy nie bede miala, wiec tak bylam ciekawa, czy jest usg tuz przed porodem czy polozenie dziecka ''wychodzi na jaw'' podczas porodu. oj to dobrze
ja porodowke obejrzalam raz i podziekowalam, za bardzo sie wczuwalam a mamusie styczniowo-lutowe bardzo fajnie opisuja porody, ale ja to mam chyba za bujna wyobraznie jednak
Monia, jesli jest podobnie jak w szwecji a z tego co piszesz to jest - to mi nie robili usg w szpitalu, polozne badajac brzuch ustalaja bez problemu ulozenie dziecka.
Ale ja przenosilam 11 dni adasia i nie mialam zadnego usg po 28 tygodniu bodajze i nikt mi nie sprawdzal ile mam wod plodowych czy ktg czy cos
Dopytaj sie dokladnie jak to jest, w razie czego (wiem ze to pewnie drogie) ale macie polskich ginekologow, ktorzy moga dobadac ja tego nie mialam wtedy w szwecji

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-25, 12:57   #2624
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
super!

Cytat:
Dokladnie Monia. Mysle, ze trzeba uwaznie obserwowac swoje dziecko i nie panikowac. Czasem dla spokoju warto isc do neurologa ale naprawde nie ma co sie stresowac i przede wszystkim nie sluchac innych, bo mozna popasc w paranoje.

Roznie jest w kwietniu, jednak raczej tak jak piszesz temp. sa dodatnie.
Mysle, ze wtedy werandowanie mozna sobie odpuscic i od razu isc na spacer na 15 minut w pierwszy dzien.
My z mezem bylismy na pierwszym spacerku jak maly mial okolo tygodnia zycia.
Gdzieś w poradnikach przeczytałam, żeby nie wychodzić z dzieckiem na spacer jak jest temp. niższa niż -6...w marcu/kwietniu mam nadzieję, że już takich niskich temp. nie będzie
ja mam termin na początek kwietnia i myślę, że tak po tygodniu zacznę werandować dziecko przy otwartym oknie parę dni i później powoli zaczniemy wychodzić na spacerki stopniowo zwiększając ich długość.

Martwi mnie tylko gdzie ja będę spacerować...mieszkam w kiepskiej dzielnicy...strach wychodzić poza osiedle będziemy chyba krążyć na około bloku :/
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 13:00   #2625
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
To cudowne widomosci:jup i:
No i super ze 100% dziewczynka
SZYMONEK

Stary 2012-01-25, 13:01   #2626
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
zakręcony chłopak
u mnie odkurzanie przejął mąż i nawet dobrze bo ja jakoś nie lubię

Może jeszcze jednak się przekręci jakoś. Ale i tak dobrze że wszystko w porządku i te długie nogi

Mój jak ma jechać na zakupy to zawsze mnie wyciąga bo nie lubi ich robić. Te podejmowanie decyzji : jakie masło, ser, czy szynka itp. Dlatego na zakupy jeździmy razem ja wybieram on nosi

Haha już od małego córeczka kopie tatusia

Przynajmniej teraz wie jakie to uczucie

Dzień dobry Wam
dziś zaczynam 29 tydzień
ogólnie się nie wyspałam. O 3.00 wstałam siusiu i nie umiałam zasnąć więc ok.4.20 wstałam zrobić TŻ śniadanie do pracy, potem się położyłam z nadzieją że uda mi się zasnąć, o 5.10 zadzwonił budzik pogadałam z mężem i później dalej się męczyłam dość długo. W końcu udało mi się zasnąć nie wiem nawet o której i spało mi się w najlepsze gdyby dziadek nie obudził mnie głośnym oglądaniem TV Czy on nie może zamykać sobie drzwi do pokoju jak chce oglądać telewizor????

Jutro mam wizytę niestety bez USG Później mój TŻ jedzie z kolegą po pieczarki tzn. taką kostkę którą trzyma się w piwnicy i potem ma się własne grzybki

A w piątek czeka mnie wizyta u dentysty i okulisty - chcę się dowiedzieć czy nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego, bo mam wadę wzroku fakt nie dużą ale lepiej się upewnić

za dzisiejsze wizyty
Czyli nadal idziemy leb w leb
Gdzie sie kupuje taka kostke? Tez chce
Mnie rowniez czeka okulista, duza masz wade? I jaka wogole?
Ja mam tylko krotkowzrocznosc -6 i -7,5, ale skontrolowac dno oka itd trezba

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-25, 13:03   #2627
Roksape
Zadomowienie

Hej!

Ja syna pierwszy raz wzięłam na spacer jak miał tydzień ale to już był początek sierpnia A teraz zobaczę jak z pogodą.

Oczywiście da się sprawdzać czy dziecko jest ciepło po karku, ale jak jest zimno w domu kiedy jeszcze się w piecu nie pali to ma zimne rączki i nóżki to wiadomo, że trzeba cieplej ubrać. A jak jest za ciepło to plecki zaraz się robią spocone. U niemowlaka przegrzanie widać od razu po potówkach.

Ja się zaopatruję w czopki glicerynowe bo wcześniej nie miałam i strasznie się męczyłam. I napewno poproszę męża żeby mi jogurty do szpitala dostarczył.

Właśnie z dziećmi to jest różnie i z ich rozwojem. Mój syn miał 13 m-cy jak zaczął chodzić , ale był strasznie drobniutki zresztą dalej tak jest. Wcześniej w okolicach 7 miesiąca jeździł w chodaku, ale jak już nabrał wprawy to zaczął z niego wypadać i zabrałam. Więc jak miał 9 m-cy to nauczył się raczkować. Ale właśnie mój syn jest z lipca 2009 i też już bardzo ładnie mówi, a sąsiad mój jest z marca 2009 i dopiero zaczyna mówić. No i Aguśka mówiła, że jej synek już jest wysoki bo chodzi w rozmiarach 98- 104 a mój dopiero 92 z niektórymi jeszcze 86. No i waży całe 11kg a je ile chce czasem to nawet się dziwie gdzie to on mieści tyle jedzenia a wszystkie spodnie są zwężane albo na szelkach nosi bo spadają z pupci. No i nóżkę ma maleńką r. 22-23. A ten kolega z marca ma rozmiar ubrań 92 a nogę już 26- 27 ;D także nie ma reguły i w razie czego nie zamartwiać się. I nie przejmować się przechwałami typu: moje młodsze a już mówi, Twoje jeszcze jest nie itp
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 13:07   #2628
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
A ja, podpinając się jeszcze pod tematykę namolnej rodziny, chciałabym zapytać, czy wam tez proponują alkohol?
Dla mnie brzmi to niewyobrażalnie, nawet spray do gardła z alkoholem to dla mnie ryzyko, a tu przy świętach, rocznicach, imieninach itp. oferują mi lampkę wina, szampana i mówią, że to nic nie szkodzi, taka ilość to nie ma znaczenia. Oczywiście odmawiam, ale patrzą na mnie jak na debila (to chyba ja tak powinnam patrzeć...) i komentują, że wpadam w paranoję i nie ma się co stresować.
Nie zrozumcie mnie źle, środowisko ani nie jest patologiczne, ani nie ma tu osób z chorobą alkoholową, ale zdarzyło mi się odkąd wiem, że jestem w ciąży ze 4-5 razy coś takiego. Te same osoby, te same argumenty.
A znakomitości we wmawianiu, że to nie szkodzi, szczególnie wyrób domowy, należą oczywiście babcie moja i męża.

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

aż mi głupio, że śpię jak suseł i jedynym problemem jest wstanie na pierwsze siku a boli spojenie...
Wow, bardzo dziwne podejscie w sumie!
Kiedys wiadomo bylo inaczej, ale na chwile obecna wiadomo juz ze nie ma bezpiecznej ilosci alkoholou w ciazy, po co ryzykowac?
U mnei to walsnie wszyscy patrzyliby jak na wyrdna matke jakbym sie napila/zapalila

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-25, 13:10   #2629
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Na sr wszyscy mówia zeby szczepic na co sie tylko da ,sama teraz nie wiem
Aguska a czy ty szczepilas Filipka tymi skojarzonymi szczepionkami?

mnie doszly sluchy ze jak sie za szybko z dzieckiem wyjdzie na dwor to moze sie udusic, ale nie bralam tego powaznie
czego to ludzie nie wymysla
Ja szczepilam na podstawowe szczepienia czyli wzw, blonica tezec krztusiec, gruzlica itd. bez dodatkowych czyli bez pneumokokow i rotawirusow. I tak jak pisalam, Filip nie chorowal mi nigdy na zadna ostra biegunke zakazna(ktora moze wywolac rotawirus) ani na zapalenie pluc(ktore moga wywolac pneumokoki).
Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość

Gdzieś w poradnikach przeczytałam, żeby nie wychodzić z dzieckiem na spacer jak jest temp. niższa niż -6...w marcu/kwietniu mam nadzieję, że już takich niskich temp. nie będzie
Tez czytalam ze do minus 10 stopni wychodzi sie z dzieckiem.
Jednak wiadomo ze skora malca takiego po urodzeniu jest delikatniejsza niz np takiego 2latka. I z Filipem chociaz do godziny czasu przy temp. minus 5 bym wyszla ale z noworodkiem juz na duzo krocej. No i im zimniej tym dluzej trzeba przyzwyczajac noworodka do temperatury.
SZYMONEK

Stary 2012-01-25, 13:13   #2630
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
z dobrych wieści: dziś zaczynamy 35 tc , a po walentynkach będę teoretycznie w terminie (z OM termin na 8.03)
teściowe zawieźli moje siuśki do lab-u

Ponieważ moje życie wygląda tak, że tylko leżę na płasko (jak wstanę mam niesamowite parcie na mocz przy pustym pęcherzu i krwawienie z pęcherza) a tylko w tej pozycji prawie nic mnie nie boli - pożaliłam się tż-owi że będę się panicznie bała znów zajść w ciążę. Powiedział mi że jestem egoistką No faktycznie, bo wcześniej chcieliśmy 3 dzieci - ale teraz sytuacja z mojej perspektywy wygląda troszkę inaczej. Ewentualnie on zgadza się żeby 1 adoptować. To się nazywa troskliwy i opiekuńczy mąż.
Wow, no faktycznie egoistka z Ciebie
Mam nadzieje ze TZ przemysli i przeprosi, oni czasami jak dzieci, co w mysli to i na jezyku

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Ja wizyte mam o 16
Dzis pojedzie ze mna maz, bo juz autem zle mi sie jezdzi

Konia kciuki za wizytke!

Mała czekamy na zdjecia
Nie wiedzialam ze Ty tez dzisiaj
Powodzenia, kciuki zacisniete!

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-25, 13:15   #2631
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
o tym zdaniu mowilam.
Wygotowywanie a wyparzanie to dwie rozne rzeczy
A odnosnie koszulek, to zrobisz jak uwazasz, chcialam tylko dobrze doradzic.
Agusieńko kochana wiesz jak to się pisze przez internet, chcesz przekazać jedno-ale wychodzi drugie. Co do koszulek to pewnie masz absolutną racje- bo jako doświadczona mamuśka jesteś nieoceniona w swoich doświadczeniach i ciesze się że mogę czytać twoje rady Ale tak jak mówię, to już będę musiała te ładniejsze koszulki przecierpieć-taka próżna jestem :P

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
i dupa... nie dam rady ich wrzucić na email... mam je o oryginalnych rozmiarach od fotografa ( aby można było plakat zrobić) i nie chcą się załadować... może tu mi się uda dodać choć jedno... no nie tu też nie mogę... ok poproszę aby przysłali mi z dwie fotki w małym rozmiarze i wtedy Wam pokarzę ...bardzo ładne zdjęcia ale zobaczyłam na nich jaka jestem wielka... ( nie chodzi o mój piękny brzusio) i okropnie wyglądam w mojej fryzurze...muszę coś z tym zrobić bo mi się nie podoba...
Mała a nie możesz ich np. otworzyć w paincie i tam zmniejszyć? Ja często "obrabiałam" tak nawet zabezpieczone przed edycją pliki.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 13:19   #2632
Roksape
Zadomowienie

Co do szczepionek ja nie kupowałam tych skojarzonych. Były te pierwsze szczepienia po 3 na raz. Nie wolno ich rozdzielać, bo jednego dnia można dać parę kłuć następnego już nie dopiero po miesiącu. Ale moje dziecko dobrze je znosiło, bo inne potrafią chorować nawet gorączkę mają. Mój zwyczajnie był płaczliwy przez ten dzień.
Nie szczepiłam od pneumokoków i ratawirusa i moje dziecko nie chorowało.

Z tego co raz słyszałam to moi znajomi szczepili swoje dziecko na te wszystkie możliwe choroby i dodatkowe. Później się rozchorowało ale już nie wiem dokładnie na co i dostali ochrzan od lekarza, że dziecko ma za dużo przeciwciał i musiało odczekać aż 6 miesięcy, żeby się ustabilizowało i dopiero wtedy szczepić kolejne dawki.
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 13:20   #2633
joanaros
Zakorzenienie

Doberek
Spróbuję nadrobić później bo gonicie jak szalone

U mnie prywatnie średnio, więc humor też średni niestety.
W poniedziałek ide do gina i ciekawa jestem czy zrobi USG Czy jeszcze później
Dalej męczy mnie rwa, nocki średnio przespane, za to w dzień jestem aktywna i właściwie wszędzie piechotuję
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 13:21   #2634
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Hej!

Ja syna pierwszy raz wzięłam na spacer jak miał tydzień ale to już był początek sierpnia A teraz zobaczę jak z pogodą.

Oczywiście da się sprawdzać czy dziecko jest ciepło po karku, ale jak jest zimno w domu kiedy jeszcze się w piecu nie pali to ma zimne rączki i nóżki to wiadomo, że trzeba cieplej ubrać. A jak jest za ciepło to plecki zaraz się robią spocone. U niemowlaka przegrzanie widać od razu po potówkach.

Ja się zaopatruję w czopki glicerynowe bo wcześniej nie miałam i strasznie się męczyłam. I napewno poproszę męża żeby mi jogurty do szpitala dostarczył.

Właśnie z dziećmi to jest różnie i z ich rozwojem. Mój syn miał 13 m-cy jak zaczął chodzić , ale był strasznie drobniutki zresztą dalej tak jest. Wcześniej w okolicach 7 miesiąca jeździł w chodaku, ale jak już nabrał wprawy to zaczął z niego wypadać i zabrałam. Więc jak miał 9 m-cy to nauczył się raczkować. Ale właśnie mój syn jest z lipca 2009 i też już bardzo ładnie mówi, a sąsiad mój jest z marca 2009 i dopiero zaczyna mówić. No i Aguśka mówiła, że jej synek już jest wysoki bo chodzi w rozmiarach 98- 104 a mój dopiero 92 z niektórymi jeszcze 86. No i waży całe 11kg a je ile chce czasem to nawet się dziwie gdzie to on mieści tyle jedzenia a wszystkie spodnie są zwężane albo na szelkach nosi bo spadają z pupci. No i nóżkę ma maleńką r. 22-23. A ten kolega z marca ma rozmiar ubrań 92 a nogę już 26- 27 ;D także nie ma reguły i w razie czego nie zamartwiać się. I nie przejmować się przechwałami typu: moje młodsze a już mówi, Twoje jeszcze jest nie itp
Tak ja jak za cieplo ubralam malego to zaraz mial potowki dokladnie!
Filip juz chodzi w samym 104 hihi i juz jest akurat na niego, ale tak jak piszesz kazde dziecko sie inaczej rozwija, trzeba wziac pod uwage dziedziczenie i inne rzeczy. I np zabka pierwszego mial ksiazkowo bo w 6 m-cu zycia ale chodzic zaczal pozniej.
No i Twoj synek jak piszesz jest drobniejszy, a moj to kawal chłopa
Ja Filipa nie wkladalam do chodzika, bo uwazam, ze wieksza krzywde mozna dziecku zrobic, a nie ma co przyspieszac, moj raczkowal dlugo bo przez pol roku w sumie no i sam zaczal stawiac kroki wlasnie w wieku 16 m-cy. Ciezko bylo, bo chcialam juz zeby chodzil, bo ciagle na tych kolanach hihih i te kolana w spodniach przetarte ale widocznie takie mial tempo A chodziki tez zbyt bezpieczne nie sa, ja mialam roczek i wypadlam z chodzika i stracilam przytomnosc. Wiadomo ze sa teraz lepsze te chodziki, ale slyszalam ze i z tych dzieci wypadaja.
SZYMONEK

Stary 2012-01-25, 13:26   #2635
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:

Skoro tylko Redds, to dlaczego sprzedają powyżej lat 18?
Swoją drogą, nie ma drogie panie sprawiedliwości (aczkolwiek tu bym jej nie wymagała) bo by jemy surowe marchewki i mamy wyrzuty sumienia z powodu batona czy coli, a np. żona kuzyna całą ciążę paliła jak smok, piła co w ręce weszło a dziecko jest urodzone o czasie i zdrowiuteńkie!

Mój mnie opiernicza jak za szybko zrywam się z sofy czy idę na zakupy, nie wolno mi też kucać, myć armatury czy sprzątać za dużo naraz.
Doceniam, że przejął kota, odkurzanie, zmywarkę i łazienkę, ale momentami SZLAG JASNY MNIE TRAFIA kiedy energia rozpiera albo widzę, że on robi coś nie tak.

To i tak zrobiłaś ucztę przynajmniej w porównaniu do tego, co ja ugotuję - zazwyczaj jest to coś, co mogę robić na siedząco albo wrzucić do garnka i usiąść.

Co do informacji - powycinałam ordynarne reklamy itp, poszukam więcej poradników i tez dorzucę, ale pamiętajcie dziewczyny, wszystkie info skonsultujcie z pediatrą, bo to info poglądowe i nie do wszystkiego mam zaufanie.
Ale najbardziej cieszy mnie część pt. choroby, szczepienia i karta rozwoju, czyli kiedy oczekiwać prób siadania, raczkowania
Ale czasami problemy w zwaizku z piciem/paleniem przez matke objawiaja sie pozniej trudnosciami z koncentracja, nauka w szkole! Astma czy alergi i nne rozne problemy rowniez moga pojawic sie pozniej i miec z tym zwaiazek, nie zycze jej tego ale moment porodu i 10 pkt w skali apgar to jeszcze nie wszystko
Ja pamietam ze u mnie w podstawowce polowa klasy nie potrafila plynnie czytac w 5 klasie , nie przechodzily dzieci z klasy do klasy, moim zdniem mialo to z wiazek z mala swiadomoscia co w ciazy szkodzi, wrecz tak jak pisalyscie byl kieliszek przy okazji jak najbardziej wskazany!
Masakra

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-25, 13:28   #2636
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Agusieńko kochana wiesz jak to się pisze przez internet, chcesz przekazać jedno-ale wychodzi drugie. Co do koszulek to pewnie masz absolutną racje- bo jako doświadczona mamuśka jesteś nieoceniona w swoich doświadczeniach i ciesze się że mogę czytać twoje rady Ale tak jak mówię, to już będę musiała te ładniejsze koszulki przecierpieć-taka próżna jestem :P
Ciesze sie, ze moge pomoc, bo wlasnie taki jest moj cel pisania tutaj
A co do koszulki, na pewno Ci sie przyda, jak nie w szpitalu to w domku.
SZYMONEK

Stary 2012-01-25, 13:41   #2637
aalegna
Wtajemniczenie

desia888 super że same dobre wieści z dzisiejszej wizyty
Aguskaa to 200 zł za te szczepionki 5w1 to za jedną czy już za cały komplet?
Tynka no u mnie na sr też położna zaleca te szczepienia i to bardzo, mówi nawet żeby poprosić dziadków czy inne ciotki i wujków którzy chcą przyjść z jakąś zabawką żeby zamiast tej zabawki zrzucili się na szczepionki
Stary 2012-01-25, 13:47   #2638
lena_mi
Zakorzenienie

Dzień doberek

Nie mam pomysłu na obiad..

Cytat:
Napisane przez natkulec Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki!

Byłam wczoraj na USG, Madzia ułożona miednicowo a mamy już 34 tydz, więc prawdopodobnie czeka nas cesarka, mam kolejną wizytę 16 lutego i wtedy będę wiedzieć już na 100%. Wolałam rodzić naturalnie, ale cóż, najważniejsze że wszystko z Nią w porządku, waży 2448g i ma długie nogi
woow jaka duża Madzia super, że wszystko ok, życzę by Mała się obróciła co tak rzadko nas odwiedzasz?

Cytat:
witajcje!!

33 tydzien zaczac czas
gratulacje My dziś zaczynamy 28 tydzień

Cytat:

Jutro mam wizytę niestety bez USG Później mój TŻ jedzie z kolegą po pieczarki tzn. taką kostkę którą trzyma się w piwnicy i potem ma się własne grzybki

A w piątek czeka mnie wizyta u dentysty i okulisty - chcę się dowiedzieć czy nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego, bo mam wadę wzroku fakt nie dużą ale lepiej się upewnić
Trzymam kciuki za wizyty! ja też mam za tydzień bez USG
A mogę zapytac jaką masz wadę wzroku? ja też mam i nie wiem czy specjalnie iśc jeszcze do okulisty, w sumie gin mi nie kazał, a jak byłam na początku ciąży u okulisty (z innch względów) to było wszystko ok (ciśnienie w oku, dno oka itd)

aaagga gratuluję 35 tygodnia! woow, to już tak niewiele!

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Coś tam jeszcze jest,ale już nie ma tego napięcia co wywołuje ból

Idę się szykować na wizytę , pozdrawiam Wszystkie Mamuśki
kciuki za wizytę!
no i dobrze, że już tak nie boli!!!

Cytat:
Ja wizyte mam o 16
Dzis pojedzie ze mna maz, bo juz autem zle mi sie jezdzi
oo Aguśka, Ty też dziś wizytę masz no to za Ciebie i Maluszka też trzymam kciuki

88natka super fotki!

Cytat:

Skoro tylko Redds, to dlaczego sprzedają powyżej lat 18?
Swoją drogą, nie ma drogie panie sprawiedliwości (aczkolwiek tu bym jej nie wymagała) bo by jemy surowe marchewki i mamy wyrzuty sumienia z powodu batona czy coli, a np. żona kuzyna całą ciążę paliła jak smok, piła co w ręce weszło a dziecko jest urodzone o czasie i zdrowiuteńkie!
za parę lat może wyjśc że to wcale nie było takie mądre..
Nie życzę oczywiście, ale czasem tak jest że dzieci, których mamy piły będąc w ciąży dopiero później mają problemy neurologiczne, emocjonalne itd..
Stary 2012-01-25, 13:47   #2639
karo_z
Rozeznanie

a propos szczepień teraz na tvn style o tym jest
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 13:51   #2640
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
moj Tz na szczescie przez 5 lat ponad jestesmy razem, nigdy nie zwrocil mi uwagi, zwlaszcza teraz jak jestem w ciazy, wiec z racji tego ze jedno drugiego za bardzo do roboty w domu nie zagania to bywa ze maly balagan sie w domu robi, bo mi w ciazy wszystko fruwa i powiewa i zyje sobie jak najbardziej bezstresowotzn Dzidzia jest najwazniejsza i przejmuje sie tylko ciaza. wychodze z zalozenia ze jak sie nie posprzata dzisiaj, to zrobi sie to jutro. ale wiem ze sa osoby ktore takiego podejscia nie toleruja...i rozumiem, bo tez kiedys bylam pedantyczna. moze po ciazy mi to wroci
mowie do Tz ktoregos dnia ''przepraszam, ze tylko leze i nic nie robie, ale jak bede normalnie mogla chodzic to bede juz wiecej robila'' a on: no cos ty za co przepraszasz, najwazniejsze abys dobrze sie czula,a jak to nic nie robisz? robisz mi codziennie snaidanie i obiad a to duzo (bo my w pracy mamy pol godziny na obiad i spedzamy ten czas w domu, Anglicy jedza kanapke na lunch, wiec dla nich ok, ale my jemy gotowany obiad - czemu sie dziwia, wiec fajnie jak sie juz przychodzi i obiadek jest gotowy), bo jak pracowalam to gotowalam cos rano i jak przychodzilismy na lunch to odgrzewalismy w mikrofali, a czesto to juz nie to samo.
Kochany mąż (właśnie doczytałam, że niedługo - mąż ), mój też jest taki - nigdy mi nic nie powiedział złego. I zawsze pociesza, że przecież teraz to normalne i mam się nie przejmowac

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości