|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
jestę wieszczę
|
Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#572 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy
A propos tego eos ,że kobiety tak często rzekomo się od seksu wymigują a facetom tylko jedno w głowie to poczytaj sobie ponizsze wątki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=475666 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=581565 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=311086 ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Jeśli się zgodzisz of korz To w ramach akcji "przygarnij kropka "Cytat:
|
||
|
|
|
|
#573 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#574 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znam swoja wartosc ![]() ![]() Cytat:
![]() Kiedy jest w domu o 14, to jest zombie, ale zwykle pozmywa i cos ugotuje. Albo po prostu ugotuje. Gotujemy na zmiane. Ja lubie gotowac, wiec mi to nie przeszkadza. Generalnie nie wymagamy od siebie za duzo po pracy ![]() My nie sprzatamy po pracy Witaj, witaj, gdzie bylas, jak Cie nie bylo?
|
||
|
|
|
|
#575 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#576 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Dlatego, że na początku swoją własną intepretację głosiłeś niczym prawdę objawioną. Ileś osób zwyczajnie nie zgodziło się z Twoją interpretacją.
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym, pisałam już: „Inna sprawa, że całe to bycie ze mną to nie tylko bycie ze mną w łózku (choć to również). To dzielenie ze mną życia. Dzielenie dobrych i złych chwil, wspieranie, pomaganie, chęć mieszkania ze mną oraz zasypiania i budzenia się obok mnie, rozmawianie ze mną na różne tematy, słuchanie o moich pasjach, opowiadanie o swoich pasjach, dbanie o mnie i moje zdrowie, spędzanie ze mną dużo czasu itd. Z nikim innym TŻ nie chce tak dzielić swojego życia ”To dzielenie dobrych i złych chwil, wspieranie, pomaganie, chęć mieszkania ze mną oraz zasypiania się i budzenia obok mnie itd. to całość. Osobno ileś z tych rzeczy może dzielić jeszcze z innymi osobami, ale w całości — tylko ze mną. Poza tym, dlaczego wypowiedź, że mój TŻ chce być ze mną i tylko ze mną, interpretujesz tak jakby tam było jedynie „tylko ze mną”, a nie skupiasz się na pierwszym członie — „chce być ze mną”? Mojemu TŻ-owi chodzi o rzeczy, które może robić ze mną (i z innymi osobami) oraz o rzeczy, które może robić tylko ze mną. Cytat:
Cytat:
Czyli nie chodzi o samą potrzebę bliskości jaką ma facet, ale o zaspokojenie potrzeby bliskości jaką ma kobieta. A nawet nie tyle o zaspokojenie potrzeby bliskości kobiety, co o przekonanie się, że w związku nadal jest wszystko w porządku. Cytat:
|
|
|
#577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eos tutaj próbuje wmawiać,że każda kobieta z natury garnie się wręcz do wykonywania obowiązków domowych bo ma to we krwi. Natomiast dla mężczyzny takie czynności są uwłaczające i jednocześnie się do nch nie nadajeW UK jestem. Problemy z netem miałam na początku ![]() ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#578 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#579 | |||||||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
3, 5. Tu się nie ma co zdumiewać, tylko przyjmować rzeczy takimi jakie one są. 4. Jak tam chcesz. 6. Wątek nie dotyczy analizy porównawczej. Załóż swój będziemy porównywać. 6. (1) Emocje mamy wszyscy. Różnice wynikają stąd, że naszymi rządzi testosteron, a Waszymi estrogeny. Wsio! 6. (2,6,7) Logika jest bardzo prosta - potrzeb mamy mnóstwo, ale niektóre mają wszyscy faceci (normalni, zdrowi, hetero, ...) i te są najważniejsze. Nie ma wśród najważniejszych bliskości, aczkolwiek są mężczyźni, którzy też jej bardzo potrzebują. 6. (3) Pewny siebie facet nie potrzebuje potakiwaczki, ale nie potrzebuje też wiecznie prowadzić walki w domu. Tej ma w nadmiarze poza domem, a w domu chce lojalności, wsparcia, seksu dla rozluźnienia i świętego spokoju. Inaczej pewny siebie facet zmieni dom. 8. Myśl sobie co chcesz. Nie uważam Was za gorsze, tylko inne. Cytat:
2. Czyli rzuciłaś te żywe skamieniałości patriarchatu chociaż z początku wydawało Ci, że zmierzacie w jednym kierunku? Oni zmienili kierunek, Ty zmieniłaś, czy źle Ci się na początku wydawało? 3. Czyli mówiąc poprzednio o możliwości poświęcenia dla partnera kłamałaś. Może dlatego, że był to post na temat? Pierwszy od tak dawna? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie Asiu! Eos próbuje się dowiedzieć co wiecie o potrzebach mężczyzn i czy jego teza, że większość z Was nie ma o tym bladego pojęcia jest słuszna. Jak do tej pory jest słuszna, bo tylko parę z Was wie o co tak naprawdę facetom chodzi w związkach z Wami. Jedne nie wiedzą o co chodzi i są same, inne zaraz będą same, a część wie mało, ale reaguje prawidłowo, bo ma dużą intuicję i dzięki niej ciągnie dalej szczęśliwie swoje związki. Ale wiedza o potrzebach mężczyzn w związkach jest w większości mizerniutka! |
|||||||||||||
|
|
|
|
#580 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Już Ci napisałam, że nie wszyscy. Ja bardzo chętnie. I to same poza sportem. Mam kilka przyjaciółek. Jedna pokłóci się z facetem. Chociażby nie miała racji, wszystkie stoją murem za nią. Czasem jest mi trochę ciężko, ale to babeczka i w dodatku przyjaciółka, trzeba ją chronić .Moja siostra - prędzej pomoże kobietom niż mężczyznom. LO - obojętnie co się działo, babeczki zawsze stały po swojej stronie. Chociażby nie wiem co. Tak tak, oczywiście. eos, skup się i nie czytaj wybiórczo. Streszczę Ci jego poglądy, z którymi chętnie się obnosił. Otóż najważniejsze w związku jest dla niego, aby żona miała taką samą religię i poglądy. Najważniejsza jest wspólna modlitwa. Seks w związku jest zbędny, bo jest grzeszny, chyba że chodzi o prokreację, ale to i tak tylko w dzień owulacji i raz, bo po co więcej. Najbardziej przerażające jest to, że niektórzy jego kumple też mieli takie zdanie. ![]() Już wiemy, że nie wszyscy, nawet jak są zdrowi i hetero. Uwierz mi, że aby dowiedzieć się czego ktoś pragnie w związku najbardziej, wystarczy go zapytać. Zapytałam jednego : "czy będziesz ze mną w białym związku?" Odpowiedział : "tak". Jest zdrowy, heteroseksualny i nawet normalny, no popatrz . Co mi po potrzebach, które Ty uważasz za najważniejsze, jak co i rusz spotykam kogoś, kto temu przeczy?
|
|
|
|
|
|
#581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i jakie to ma znaczenie?Myślisz,że będę mu dawać Chyba sobie jaja robisz Myślisz,że ktoś tu płacze bo facet dom zmieni? Krzyż mu na drogę - jak nie pasuje to niech se zmienia. Ja też nie chce faceta szowinisty, a jakbym trafiła to też bym dokonała zmiany. Myślisz,że by mi potem płakał,że jednak mógł posprzątać po sobie? Żebym wróciła? Może tak, może nie. Co mnie to? Jak mi się będzie czuł chłop niezaspokojony to niech odchodzi do takiej z większym libido - skoro to dla niego najważniejsze. PS Kpiną jest ,że śmiesz mówić o naszej nikłej wiedzy na temat mężczyzn podczas gdy sam nie masz żadnej na temat większości kobiet |
|
|
|
|
|
#582 | ||||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Nie. Nie byłabym zachwycona tym, że przytyłam, a nie tym, że facet dał mi szczerą odpowiedź.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym, „potrzebuje (bliskości) tak, jak kobieta”? Czy wszystkie kobiety tak samo bardzo potrzebują bliskości? Czy w ogóle wszystkie kobiety potrzebują bliskości? Cytat:
|
|
|
#583 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 4. Chcę uzyskać obiecaną odpowiedź na moje pytanie z postu 413 a Ty się wymigujesz albo masz Alzheimera ![]() 6. Jeśli nie przeprowadziłeś analizy porównawczej potrzeb obu płci, to na jakiej podstawie wyciągnąłeś wniosek o różnicach tych potrzeb? Nie można stwierdzić, że potrzeby kobiet i mężczyzn się od siebie różnią bez ich uprzedniego porównania. Nie będę dublować wątków, gdyż wątek o potrzebach kobiecych już istnieje, tylko Ty go szerokim łukiem omijasz, aby przypadkiem nie skonfrontować swoich poglądów z rzeczywistością.6.1. Skoro przyznajesz, że obie płcie ulegają emocjom, to dlaczego kobietom przypisujesz emocjonalność a mężczyznom racjonalizm? ![]() 6 (2,6,7). Możesz pokazać nam pełnomocnictwo, którego udzielili Ci wszyscy zdrowi, heteroseksualni mężczyźni do wypowiadania się w ich imieniu i ustalania im hierarchii potrzeb? ![]() 6 (3) Związki bez różnic zdań są nudne. ![]() 1. Jak już wspomniałam, nie wierzę w bezinteresowną solidarność wyłącznie ze względu na płeć, ale jako przykłady solidarności kobiet połączonych wspólnym celem mogę podać choćby działalność Twoich "ulubionych" sufrażystek i feministek, które jednak potrafiły zjednoczyć się w słusznej sprawie przeciw dyskryminacji. 2. Skąd Ci przyszło do głowy, że to były jakieś skamieniałości patriarchatu? :ha haha:3. Nie kłamałam. Mówiłam o swojej gotowości do RACJONALNYCH poświęceń.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-01-25 o 10:25 |
|
|
|
|
|
#584 | |||||||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Doła, bo usłyszała szczerą odpowiedź na własne pytanie! Właśnie, dokładnie tak, co potwierdziłaś sama piętro wyżej. Cytat:
Cytat:
Bo ono wyklucza interakcje z innymi, a skoro tak, to jego odpowiedź dotyczy wyłącznie potrzeb, które zaspokaja wyłącznie z Tobą. Obiad może zjeść z kimś innym. Cytat:
Cytat:
Oczywiście. Libido mamy różne i wpływ na nie ma bardzo wiele czynników. Męska seksualność zależy od konkretnych egzemplarzy, jest wbrew pozorom bardzo delikatna i łatwo ją zaburzyć. Ale nawet jeśli facet chce, czy powiedzmy może się kochać raz w tygodniu, to i tak tego od kobiety potrzebuje przede wszystkim. Cytat:
Najważniejsze żebyś znała trzy podstawowe swojego i przyznała mu prawo do oczekiwania od Ciebie, że będziesz je spełniać. Wtedy będzie wszystko dobrze z jego strony. Cytat:
4. Nie mam kłopotów z pamięcią i napisałem Ci wtedy, że odpowiem pod warunkiem, że Ty odpowiesz na wcześniej zadane przeze mnie pytania. Twoje pytania w tym poście były ucieczką od moich pytań i tego nie kupuję. Jest równouprawnienie! Kto pierwszy pytał, temu pierwszemu należą się odpowiedzi. Gdybyś była słabą, delikatną kobietką uległbym Ci w tej kwestii. Ale wojowniczce? W życiu! 6. Nic się w nim nie dzieje, a istnienie osobnych wątków o kobietach i mężczyznach nie przeszkadza w istnieniu wątku wyłącznie o różnicach. Ja różnice znam. Znam również potrzeby swoje i mężczyzn, a ten wątek założyłem, aby się przekonać jak duże jest Wasze zrozumienie potrzeb mężczyzn. Nieduże! Z paroma bardzo pozytywnymi wyjątkami oczywiście. 6.1. Bo kobiety są bardziej emocjonalne, bardziej zmienne, bardziej 'wielowątkowe', a emocje to ich całe życie. 6 (2,6,7) Jeszcze nie potrzebuję umocowań prawnych do przedstawiania swoich poglądów. 6 (3) Przekonywanie się do swoich racji, ścieranie poglądów, czy wręcz kłótnie i awantury nie są jedynym sposobem na nudę w związku. Znam wiele lepszych. 1. Taka solidarność, że sama wstydzisz się głośno powiedzieć, że jesteś feministką??? A ja się nie wstydzę przyznać, że jestem antyfeministą i wspieram bezinteresownie wszystkich szowinistów. 2. Bo w jakiś sposób od Twoich feministycznych wyobrażeń prawdziwego mężczyzny musieli odbiegać. A jak odbiegali, to musieli być przeżytkiem patriarchatu. Przecież nie powiesz mi, że nowocześni partnerzy popierający feminizm i mający wszystkie porządane cechy współczesnego mężczyzny nie nadawali się do związku! 3. Czyli o brak gotowości do jakichkolwiek poświęceń. Wg mnie kłamałaś, bo gdy przedstawiłem Ci ekonomicznie racjonalny przykład, to zaczęłaś kręcić, że zmieniłabyś pracę, pracowała w domu, że to by było poświęcenie dla dziecka, itd. A ja podałem konkretną sytuację i oczekiwałem konkretnej odpowiedzi - tak/nie. Po raz kolejny boisz się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. A swoją drogą (przymrużone oczko widziałem) to na wizażu ciągle uczę się od Was nowych znaczeń pojęć, które wydawało mi się, że dobrze znam np. 'racjonalizm' i 'poświęcenie'. Do tej pory w swej naiwności sądziłem, że działanie racjonalne to działanie oparte na faktach, kalkulacjach, przemyśleniach podjęte po rozumowym rozważeniu wszelkich za i przeciw, a poświęcenie, to działanie oparte na emocjach nie mające z racjonalizmem wiele wspólnego. A tymczasem, całkiem znienacka dowiaduję się, że istnieje coś takiego jak 'racjonalne poświęcenie'? Wybacz, ale taki sprzeczny epitet, to może wydumać tylko inna chodząca po tej Ziemi sprzeczność - kobieta. |
|||||||||||||
|
|
|
|
#585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#586 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Ale jak Asia chce, to on czasami też nie chce. Brawo, eos, braaawo! "Wielu" nie "wszyscy". Robisz postępy. Jestem z Ciebie dumna.Faktem jest, że KAŻDY mężczyzna lubi placki ziemniaczane. Jak nie, to jest chory. Chociaż oczywiście, jakby najpierw powiedział "bez wahania tak" a później sprostował, że jednak nie, to eos stwierdziłby na odwrót. Co zostało już obalone. Twoje "z pewnością" jest już nudne. Wszyscy się zmieniają. Dorastamy do różnych ról, do różnych wyzwań. Ty się nie zmienisz np. z niebieskiego ptaka w bardziej poważnego ojca rodziny, gdy na świat przyjdzie Twoje dziecko? Czy żaden mężczyzna po 50-tce nie staje się z pełnego energii ekstrawertyka w ponurego dziada? Znalazłam u byłego. Seksu nie było w pierwszej trójce. Owszem, występuje zjawisko "nie dzisiaj, kochanie" po obu stronach. Niestety nie wszystkich. A ja bezinteresownie wspieram wszystkie rozwódki, które są rozwódkami z winy męża lub wspólnej.
|
|
|
|
|
|
#587 |
|
Konto usunięte
|
Przestań Eos z tymi faktami, bo nie dajesz nam żadnych faktów.
Twoje podparcie to obserwacje, które kłócą się z naszymi, więc wcale nie wiesz lepiej. To, że mamy różne obserwacje, dowodzi, że faceci są różni, a nie tacy, jak ty mówisz. |
|
|
|
|
#588 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W zasadzie masz rację. Dowiedziałem się czego chciałem i nie ma sensu tego kontynuować. Żegnam w tym wątku. |
|
|
|
|
|
#589 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() Tak, dowiedziałeś się, że nie znamy Twoich potrzeb ![]()
|
|
|
|
|
|
#590 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#592 |
|
jestę wieszczę
|
to fajnie
potrzebowałeś na to tyyyyle postów, a wystarczyło mnie zapytać, to bym Ci powiedziała ![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- o to to!
|
|
|
|
|
#593 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tam często TŻ-a pytam o to, czy mu się jakaś moja fryzura podoba. A kompleksów na punkcie fryzury nie mam ![]() Cytat:
Czasem trzeba coś poważnie przemyśleć, by móc dać odpowiedź zgodną z własnymi przekonaniami/przewidywaniami itd. Cytat:
|
|
|
#594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"tak napisałaś: wygrałem, wygrałem" Z moim poprzednim facetem zerwałam bo mi nie pasił, więc na nic Twoje teorie
|
|
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
Selekcjonerka jak zza firanki zagląda i kibicuje
![]() Niesamowite, myślałam, że troll nie da spokoju i będzie ciągnąć temat w nieskończoność. A tu się poddał! |
|
|
|
|
#597 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A jak inaczej rozmawiać z tyloma rozemocjonowanymi (z drobnymi wyjątkami) kobietami na raz? Nie czerpię Asiu z tego żadnej satysfakcji! Po prostu zwracam Ci uwagę, że nie zawsze nasze teoretyczne deklaracje są zgodne z naszymi zachowaniami w praktyce. To, że poprzedniego rzuciłaś nie zmienia faktu, że za aktualnym pojechałaś pomimo początkowych gróźb pod adresem jego i waszego związku. I tyle. To nie złośliwość z mojej strony tylko stwierdzenie faktu, że tak naprawdę, to ile prawdy znamy o sobie zależy tylko i wyłącznie od tego ile udało nam się zweryfikować na własnej skórze. Mikadoo też się mądrzyła, że kobieta powinna się skupić na sobie i mieć gdzieś czego facet od niej oczekuje, a gdy facet zapytał ją czy śpi w piżamce, czy bieliźnie, to w popłochu założyła wątek pytając - 'o co też mu może chodzić?' O nic Mikadoo! Przecież faceci nie chcą seksu więc to wykluczone, nie mają również innych potrzeb, a jak któryś ma, to kobieta absolutnie nie musi się nimi przejmować. On zwyczajnie chciał podtrzymać z Tobą rozmowę. Zabrakło mu innych tematów więc chciał poznać Twoje zdanie na temat aktualnych trendów w modzie nocnej weryfikując jednocześnie swoje spostrzeżenia odnośnie Twojego gustu, stylu i klasy. Ale seks??? Co to, to nie! Wykluczone! |
||||
|
|
|
|
#598 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#599 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
4. Ależ ja już Ci dawno odpowiedziałam, że gra wstępna jest tylko rozgrzewką a nie celem samym w sobie dla obu płci, a Twojej odpowiedzi ani widu ani słychu. Wstydzisz się przyznasz, że czytujesz Harlekiny do poduszki? ![]() 6. Skoro Twoje założenie o różnicach potrzeb płci nie opiera się na żadnych badaniach ani analizach porównawczych, to oznacza, że jest po prostu wyssane z palca i tyle. ![]() 6 (1.) Niczym nie poparty stereotyp od lat tłoczony kobietom do głów, w efekcie czego te bardziej podatne na wpływy naprawdę w to wierzą i ostatecznie zachowują się tak, jak się od nich oczekuje zgodnie z teorią tzw. naznaczenia społecznego. Mnie tam emocje nigdy nie przyćmiły trzeźwego spojrzenia i znam wiele racjonalnie patrzących na świat kobiet. Nawet tutaj na Wizażu ich nie brakuje. ![]() 6(2.6.7.)Nie potrzebujesz umocowań prawnych do przedstawiania WŁASNYCH poglądów, ale powinieneś się na nich oprzeć, kiedy wypowiadasz się w imieniu wszystkich zdrowych, heteroseksualnych facetów. W przeciwnym razie jesteś uzurpatorem. 6 (3). Nigdzie nie pisałam o karczemnych kłótniach czy awanturach, ani o tym że ścieranie poglądów to JEDYNY sposób na nudę? Nadinterpretujesz, wyolbrzymiasz i dopowiadasz coś sobie jak za przeproszeniem baba jakaś. ![]() 1. Nie wstydzę się moich poglądów feministycznych, czego dowód znajduje się chociażby w tamtej wypowiedzi :” To że zaliczyłeś mnie do szacownego grona feministek przyjmuję jako komplement, bo skoro już musisz klasyfikować i sortować wszelkie zjawiska, to lepiej być wrzuconą do wora niedobrych feministek niż emocjonalnych kobietek.” Ale nie jestem Matką Teresą i z nikim nie solidaryzuję się bezinteresownie. Popieram ruch feministyczny, ponieważ leży to w moim interesie i jest zgodne z moimi przekonaniami. Uważam, że ludzie powinni mieć równe prawa i obowiązki w każdej sferze życia. Nie chcę stykać się z przejawami dyskryminacji, szklanym i sufitami, itp. Twoja solidarność z innymi szowinistami też nie wypływa z dobroci serca ale ze strachu przed utratą przywilejów. Wspierasz antyfeminizm, bo masz w tym interes. 2.Moje normy są tak wyśrubowane, że aby się w nich zmieścić nie wystarczy NIE być reliktem patriarchatu. :co jest:3.Nie ma w tym żadnej sprzeczności. Decyzja o poświęceniu nie musi być podjęta pod wpływem emocji, ale po przekalkulowaniu wszystkich „za” i "przeciw” i rozważeniu różnych rozwiązań. Właśnie w taki sposób podeszłam do podanego przez Ciebie przykładu, uznałam poświęcenie w tym wypadku za niekonieczne, nieopłacalne i podjęłam najbardziej racjonalną ekonomicznie decyzję (praca zdalna w elastycznych godzinach z domu oznaczałaby rezygnację z przedszkola czy opiekunki, czyli oszczędności wraz z ciągłym zasilaniem domowego budżetu przez dwie pensje, a znalezienie lepiej płatnej pracy pozwoliłoby utrzymać stopę życiową na dotychczasowym poziomie mimo opłat za przedszkole a być może nawet ją zwiększyć. Racjonalne poświęcenie nie jest oksymoronem. Wielu ludzi poświęca coś, żeby w przyszłości ugrać więcej, np. rezygnuje z krótkoterminowej wygody na rzecz długofalowych zysków.
|
|
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
wykończycie chłopa
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.

Nie widzę ku temu racjonalnych przesłanek, bo wygodnictwo faceta i chęć finansowego ubezwłasnowolnienia kobiety się do takowych nie zaliczają. 

Nie można stwierdzić, że potrzeby kobiet i mężczyzn się od siebie różnią bez ich uprzedniego porównania. Nie będę dublować wątków, gdyż wątek o potrzebach kobiecych już istnieje, tylko Ty go szerokim łukiem omijasz, aby przypadkiem nie skonfrontować swoich poglądów z rzeczywistością.
"Wielu" nie "wszyscy". Robisz postępy. Jestem z Ciebie dumna.