|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
I na ktg mi wychodzą skurcze ponad 90 a ja ich w ogóle nie czuje
|
|
|
|
#1562 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
ty się bidulko namęczysz w tym szpitalu
|
#1563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() oooo a jakie sa te porodowe? ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Hm... albo mi sie wydaje, albo Natisska sie dlugo nie odzywala?
|
|
#1564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak zamierzam stąd dziś wyjść jeśli nie mają zamiarów wobec mnie
|
|
|
|
|
#1565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
spadam coś zrobić bo za chwilę moje dzieci wrócą z pracy i szkoły jaaakkk mi się nie chce..................... ......
|
|
#1566 |
|
Zakorzenienie
|
Czubaskuja tez tak mialam ale polozna mi to wytlumaczyla ze to stawianie macicy a nieskurcze i mialam je na 70 i czulam lekkie spinanie, a potem jak juz mialam skurcze prawdziwe to zwijalam sie a mialam je na30 :yes:
czesc w ogole my dzisiaj noc z tzna zmiane od 12 do 6 rano walczylismy, cycek, butla w zaleznosci od tego co obslugiwal ja lub tz. po zjedzeniu pol godz snu i od nowa, o 6 przebralam kupe wyslalam tz do drugiego pokoju bysie wyspal bo ja podsypialam jak on sie zajmowal i o 6 ksiaze zasnal i spal do 10 ![]() Ale ale pojawil sie pokarm dziekuje wam za dobre slowa
|
|
|
|
#1567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w szpitalu też kazali budzić może faktiko najadła się mm??? teściowa mówi, że pultasków dostałą i ma grubsze paluszki- ja tego nie widzę, czuję, że jest niedokarmiona Nie mówcie mi, że sobie radzę, bo sobie nie radzę
|
|
#1568 |
|
Wtajemniczenie
|
Imię wybieralismy dość długo, jeszcze drugie musimy wymyśleć, bo chcemy żeby Mała miała dwa imiona.
Dziś mnie tak zabolało miedzy odbytem, a szyjka, że myślałam,że się posram z bólu. Trwało to może 3-4 sekundy, ale ból okropny, jeśli skurcze porodowe to coś podobnego to ja rady nie dam.. |
|
|
|
#1569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie cos boli taki pasek brzucha od pepka tzn ciagnie jeszcze jak mi tam maly kopsa zada to koniec ,cala noc sie meczylam ani spac na boku bo ciaglo strasznie,moze wezme No-spe to poluzuje |
|
|
|
|
#1570 | |||
|
Wtajemniczenie
|
hej hej
Cytat:
![]() ooo super, ze tak szybciutko kochana i tak sobie nieźle musisz radzić, bo widzę, że jako tako tu nadrabiasz ![]() Cytat:
![]() że jak przy urodzeniu? nie kumam bazy achh przy twoim urodzeniu? i se myślę, jak mnie to ominęło...Cytat:
a u nas jakby mało było kłopotów, to do tego tż teraz stęka i leży, bo mu zęba wyrwali, bidulek mój... i sobie wyobraźcie, ze w tej mojej małej pipidówie wczoraj włamali się do domu mojej siostry, cała chata przetrząśnięta, szok po prostu
|
|
|
#1571 | |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamusie i Ciezarówki
Cytat:
Nie odzywalam sie ale podczytuje kibicuje i gratuluje Jakos tak mnie depresja dopadała .... po ostatniej wizycie okazalo sie ze moj maluszek jest porzadnie owiniety pepowina i dzis sie dowiem czy bedzie cc i kiedy.... mam na 16 wizyte. Chcialabym jak najszybciej miec to cc bo malemu nawet w brzuszku grozi niebezpiezenstwo.... I nic nie robie tylko licze ruchy, w nocy spac nie moge bo sie boje ze sie udusi ![]() W przyszlym tygodniu mam juz 39 tydz wiec mysle ze na dniach mnie rozpakuja, bede o to dzis blagac chyba bo psychicznie nie wytrzymuje.... do tego cisnienie mi skacze, okropna jest ta koncowka ![]() Co do skurczy, we wtorek mialam ktg i wyszly dwa skurcze na 100% a ja czylam je jako twardnienie brzuszka brak oddechu i lekki ucisk... lekarz mowil ze to sa przepowiadajace ![]() A jak czytam nasze Mamusie to sie okazuje ze po prorodzie jest o wiele trudniej, boje sie czy sobie dam rade majac meza, mame mieszkajaca obok i babcie ktora sie zaoferowala przyjechac na jak dlugo bede chciala wiec jestem pelna podziwu dla Agatka mimo ze nie wszystko wychodzi jak powinno to jestes bardzo dzielna Narazie spadam bo sie strasznie denerwuje dzisiejsza wizyta i musze sie czyms zajac bo zwariuje..
|
|
|
|
|
#1572 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny napiszcie czym smarujecie pupkę dzidziusia? nie wiem co kupić... jaka zasypka, czy krem?
|
|
#1573 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przy porodzie mojej Mamy wzielo i mnie dopadlo ![]() ja na szczescie w dwupaku i mam nadzieje tak jeszcze sobie pochodzic do terminu ciekawe, czy mi sie uda![]() Cytat:
|
|
#1574 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
Mijus cos sie nie odzywa... czyzby juz na porodowce byla? ja mam dzis termin a tu NIC, ZERO
|
#1575 |
|
Wtajemniczenie
|
Natisska, no, masz szczescie, ze sie odezwalas
![]() Trzymam w takim razie kciuki, zeby na wizycie zadecydowali o jak najszybszej cesarce, bo faktycznie zwariujesz od tych zmartwien. Chyba nie ma na co czekac w takim wypadku! Nie dziwie sie,ze deprecha Cie dopadla... Wierze jednak, ze wszystko bedzie dobrze. Podobno bardzo duzo dzieciaczkow rodzi sie owinietych w pepowine i nic sie zlego z nimi nie dzieje. No, ale wiadomo, ze chcesz miec to juz za soba
|
#1576 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki,ja tylko z małą nowinką
A teraz hit: Mój SYNEK może być DZIEWCZYNKĄ!!!!! Lekarz prowadzący ostatni raz w 20 tyg. powiedział że chłopak, a potem albo nie mógł sie dopatrzyć płci, albo twierdził że jest źle obrócone.Ostatnio jak go przycisnęliśmy to najpierw powiedział że coś widzi między nogami, ale "może to być pępowina", więc sprawdzał jeszcze raz i nic nie widzi... Zgłupieliśmy do reszty!!! A dziś na kontroli w szpitalu zapytałam przemiłej Pani Doktor czy by mi nie rozwikłała zagadki i ona twierdzi że skłania się ku Córce, ale dodała że ma stary sprzęt i nie widać jakoś super... Zgłupiałam do reszty... ![]() A i ktg mnie wkurzyło bo akcja skurczowa była płaska... Nic, zero!!! Pytałam kiedy mogę się spodziewać, a lekarka stwierdziła że szyjka się skraca, i powinnam urodzić w terminie, czyli około niedzieli. Zbuntowałam się, wróciłam ze szpitala do domu na nogach (a z 3 km), zrobiłam po drodze zakupy, zaraz poprasuje i odkurzę, może jakieś skurczybyki sie zrobią. |
|
|
|
#1577 | ||||
|
Rozeznanie
|
Ultra gratuluję
![]() Annyone oj mam nadzieję, że mój Mąż też będzie dla mnie wsparciem w czasie porodu No i że zdążę z lewatywą...Bebi trzymam kciuki ![]() Cytat:
Widać lepiej znosi nowe rodzeństwo niż niejeden starszak ![]() Cytat:
![]() Czekam na zdjęcia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My dzisiaj z Mężem idziemy do Filharmonii Nie żebym jakąś fanką była, ale mama ma bilety po 10 zł, to żal nie skorzystać Poza tym pewnie przez następne... 18 lat będziemy uziemieni w domu, więc chociaż teraz się wyrwiemy Oczywiście już musiałam pospać w ciągu dnia, żebym na wieczór miała siły
|
||||
|
|
|
#1578 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestem, jestem Pani położna bardzo miła kobitka, sama zawołała do mnie moją siostrę która czekała na korytarzu żebym miała z kim pogadać. Potem sama od siebie udzieliła kilku rad odnośnie "czy ja już rodzę?", pokazała mi sale ( 2 pokoje po 3 łóżka puste, więc chyba spokój mają chwilowo ), chciała pokazać jeszcze porodówkę, ale akurat sprzątali bo dziewczyna urodziła jak leżałam pod ktg...słyszałam ją w sumie jeden krzyk, ale dreszcz mi przeszedł po plecach. Podsłuchałam, że rodziła 12 hNo i czekam, jak do środy nie urodzę to mam wizytę i zobaczymy co tam słychać i widać ![]() Przepraszam, że Was tylko podczytuję, ale mam siostrę na pokładzie która stara się zająć mi czas, żebym nie dostała na łeb przez te oczekiwanie ...a jest blisko...Oczywiście jestem z Wami i wspieram Was duchowo i te rozpakowane i te jeszcze nie No i kciuki za Bebi...
|
|
#1579 |
|
Rozeznanie
|
kamciurka ma rację, to stawianie się macicy. Skurcze porodowe z pewnoscią będą cię bolały.
Moje dochodziły do 80 i nie mogłam ustać, uleżeć w miejscu. Co do kropelek na wzdęcia to ja polecam Bobotic. Ma taką samą dawkę symetykonu co osławiony Sab Simplex, a kosztuje 13-14zł a nie 50. |
|
|
|
#1580 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wyprawka cala niebieska? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() zazdroszcze tej filharmonii
|
|
#1581 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1582 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki stawiam dzis ciacho
Bo wlasnie dzis skonczyłam ćwierć wieku
|
|
|
|
#1583 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko kombinuje i zastanawia się czy usnąć czy nie (na moim łóżku oczywiście - chyba jej się dziś rano spodobało
) Wczoraj jak mi o 14 zasnęła to byłam tak padnięta, że też się położyłam, ale dzisiaj już zaczekam i wstawię obiad chociaż, żeby TZcik mógł zjeść od razu po pracy a nie jeszcze gotować Cytat:
Ja trochę ogarniam pokój jak mała śpi, jeszcze nie jesteśmy do końca zorganizowani w nowym pokoju, ale chodzę jeszcze w koszuli nocnej (tak położną przyjęłam dzisiaj
|
|
|
#1584 | ||
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=mala_stopka;3184631 2]wpółczuję tego ściagniecia w kroczu...okropne uczucie....oby szybko przeszło
a żółtaczka szybko przejdzie zobaczysz, przecież kiedys nie było naświetlania, a dzieci jakoś zdrowe były, także głowa do góry i zazdroszcze tych 200g... to własciwie zrobisz kupe i będziesz na zero [ /QUOTE]![]() Cytat:
Cytat:
Mam temp.35,4 st C od 3 dni i położna kazala mi isć do lekarza bo ta temp moze wpłyąc na mała,o 15 ide zapytac czy mnie przyjmie,a do tego dzis stukłam term rtęciowy Hania 100 lat i oczywscie szybkiego bezbolesnego wiesz czego
Moje słońce "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." Edytowane przez eliza1984 Czas edycji: 2012-01-26 o 14:29 |
||
|
|
|
#1585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I gdyby nie to, że kuzynka 3 lata temu podwędziła mi imię, to byłaby jeszcze Mają, no ale musimy wybrać coś innego Ale wszystko generalnie ma z Zyrafkami, tylko w łóżeczku pilnują jej 2 małe maskotki - pszczólki
|
|
|
#1586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() duzo duzo zdrowka ![]() Mijus jednak sie przeterminujemy tylko ze ja ostatnia kontrol mialam 11go stycznia, lekarza nie ma, dopiero w srode, a nie bede jechac 30 km na IP bo czuje sie dobrze, moje male sie rusza to nie ma co panikejszyn
|
|
#1587 | ||
|
Rozeznanie
|
hejka
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Agatek wez sie w garsc!!! Dziwisz sie kobieto, ze pokarmu nie masz? nie wiesz, ze jesli Ty sie stresujesz i denerwujesz to blokuje sie laktacja? Po co sie niepotrzebnie zamartwiasz? Jezeli Kindze sie ulewa to moze poczytaj dlaczego: Statystyka mówi, że co drugie dziecko ulewa. I tak było u mnie – jedno dziecko ulewało, drugie nie. Na szczęście, nie jest to nic groźnego i na pewno nie boli.Ulewanie może być (ale nie musi) jedną z oznak nietolerancji na białko mleka krowiego. Jeśli to alergia, dołączą się też inne objawy, jak zmiany na skórze i w wyglądzie kupki. Jeśli zaniepokoją cię takie objawy, skonsultuj się z pediatrą. Do lekarza musisz pójść koniecznie, jeśli dziecko ulewa i do tego nie przybiera na wadze. Dziurki w smoczku w sam raz Nikt jeszcze nie odkrył ostatecznych przyczyn ulewania. Teorii jest kilka. Ulewanie może wynikać z niedojrzałości układu pokarmowego, który osiąga dojrzałość po pół roku, a do tego czasu małe brzuszki nie potrafią jeszcze zatrzymać wszystkiego, co do nich trafiło. Ulewanie może też być oznaką przekarmiania dziecka. Przyczyną może też być nieodpowiednia technika karmienia piersią czy butelką – podczas jedzenia może połykać zbyt wiele powietrza. Jeśli otwór w smoczku jest zbyt duży, jest duże prawdopodobieństwo, że maluch połyka mleko wraz z powietrzem. Ale i gdy otwór smoczka jest zbyt mały, niemowlę ssie zbyt mocno, połykając powietrze. Zaradzić temu łatwo. Musisz kupić smoczki, które mają ilość dziurek dostosowaną do wieku dziecka, np. dla dziecka od urodzenia do trzeciego miesiąca są smoczki z dwiema maleńkimi dziurkami, a dla półrocznych mają już sześć dziurek. Na boku nie na wznak Pamiętaj, że jeśli ulane mleko zalało szyję, musisz dziecko umyć (wystarczy ciepłą wodą). Jeśli tego nie zrobisz, to niemal pewne, że w tym miejscu się odparzy. Jeśli ubranko jest przemoczone, to też je zmień, bo w przeciwnym razie, po kilku godzinach dziecko będzie brzydko pachniało. Co prawda ulewa się niewielka ilość jedzenia, ale już częściowo strawionego przez soki żołądkowe (przypomina zsiadłe mleko lub twarożek) i ma nieprzyjemny kwaśny zapach. Jest kilka sposobów, które pomagają zmniejszyć częstotliwość ulewania albo mu zapobiec. Dobrze jest po nakarmieniu dziecka, ponosić je w pozycji pionowej, aby mu się odbiło (można na to czekać nawet 45 minut). Lepiej układać malucha na boku niż na wznak i nie przewijać go ani nie przebierać od razu po jedzeniu. Poczekaj aż mleko "ułoży się" w brzuchu. Dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym lekarz może przepisać np. mleko typu AR (odpowiednie dla niemowląt ze skłonnością do ulewań). Dlaczego niemowlakowi ulewa się z buzi po jedzeniu? - Bierne, delikatne wypływanie pokarmu ( a nie chlustanie pod ciśnieniem) z ust niemowlaka jest fizjologicznym cofaniem się połkniętego pokarmu. Dzieciom ulewa się w pierwszych miesiącach życia z powodu niedojrzałości układu pokarmowego. Ulewanie jest bezpieczne i nie ma w nim nic niepokojącego, jeśli dziecko właściwie przybiera na wadze i nie widać po nim, że coś je boli. Przy tendencji do ulewania lepiej karmić dziecko z uniesionymi pod kątem 30 stopni główką i klatką piersiową, a po karmieniu przez godzinę unikać wykonywania manewrów ciałem dziecka , np. podczas przewijania. Przy karmieniu mlekiem modyfikowanym można stosować specjalne mieszanki przeznaczone dla dzieci z tendencją do ulewania oznaczone symbolem AR. Zawierają one mączkę z ziaren chlebowca świętojańskiego, która zagęszcza mleko utrudniając jego cofanie. Można również zastosować substancję zagęszczającą Nutriton dostępną w aptece.
|
|
#1588 |
|
Rozeznanie
|
Haniula wszystkiego naj!!! No i lekkiego porodu
|
|
|
|
#1589 |
|
Zadomowienie
|
hej mamuski
nasz noc nawet dobra troszke ciezko bylo zasnac ale potem z gorki rano wstal zjadl troszke pospal to ja sie ogarnelam i na spacer teraz wrocilismy on marudzil w lozeczku a ja szybko posprztalam obiadu nie gotuje bo codziennie to robie i slysze marudzenie ze za ciezkie zde takie ze siakie ze jemu na treningu nie dobrze jak sie naje.. wiec wam w d... niech je kanapki.. czlowiek nie spi zajmuje sie dzieckiem ugotuje i jeszcze zle.. teraz kawka z mlekiem kokosowym bo na krowie ma uczulenie.. i wizaz ![]() dziewczyny polecam wszystkim mama podawac espumisan od pierwszych dni zycia.. nie czekac na kolke.. my teraz doleczamy debridatem i potem epsumisan 2 razy dziennie.. i nie chodzi tu o nas ze nie spimy.. o dziecko ktore naprwde bardzo mocno boli brzusio..
|
#1590 |
|
Zadomowienie
|
widzę, że nie tylko ja mam dość
moja mała noc w noc zasypia o 23 po kąpaniu, budzi się o 2 w nocy i już nie śpi do 5 nic nie pomaga - noszenie, kołysanie, bujanie, karmienie - nic nic nic! o 5 to zasypia już chyba ze zmęczenia lub z nudów i się budzi o 6 z powrotem i powtórka ;/ chodze jak zombie ;/ jakby tego było mało, ma kolki, przeważnie wieczorami od 19 do 22-23 potrafi się niemiłosiernie drzeć, że kilka razy bałam się, że przyjdą sąsiedzi i mi coś powiedzą, bo była tak głośna, że dzwoniło mi w uszach ;/ no i nic nie pomaga na kolki - ciepla pieluszka, masowanie brzuszka, kropelki, cieplejsza kapiel masakra! byliśmy wczoraj u lekarza i mam odstawić mleko - zobaczymy dzisiaj dała znowu popis w nocy, usnęła o 5 bo ja już nie miałam siły jej nosić ( kręgosłup już mnie tak boli, że szok) no i o 5:30 znowu pobudka. Do 8 z nią walczyłam, potem puściły mi nerwy i dobrze, ze mąż był jeszcze to na chwilę ją wziął i usnęła, po czym po 10 minutach znowu wrzask.. w myślach miałam tylko słowa uski - oddam dziecko w dobre ręce, gratis wózek i łóżeczko ![]() teraz dopiero mogę coś zjeść, chociaż mała w wózku to chwilę kwiczy i muszę ja wiąść zaraz znowu.. ma-sa-kra ;/ Haniula 100 lat! i dzidziusia bez kolek |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.

ale u mnie mają 13 płacić na koniec miesiąca bo ponoć zmieniają się jakieś składki rentowe od lutego i wszystkim opłaca się płacić 13 jeszcze w styczniu więc może też dostaniesz

w sumie jeden krzyk, ale dreszcz mi przeszedł po plecach. Podsłuchałam, że rodziła 12 h

moje mleko jest mało treściwe/albo go za mało teraz- już na szczęście nawału nie mam
ale ssa z butli i z cyca, więc chyba się dogadalim z tym... teraz problem typu: mała ma czkawkę 5-7 x w ciągu dnia
dla Twojego tzta za to ze staje na wysokosci zadania
duzo duzo zdrowka