|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
HANIULA gratulacje
![]()
|
#1772 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
acha apropo szczepionek to my szczepimy normalnym systemem
tylko pneumokoki dobierzemy jak bedzie szedl do zlobka.a co do basenu to my tez ruszamy od 3 miesiaca chyba Kama w to samo miejsce bo z tego co wiem jest tylko jedno we Wroclawiu na Rogowskiej?Pieluszki juz mamy
|
#1773 |
|
Raczkowanie
|
Haniula -
![]() neska22, ja też mam problem z ropiejącym oczkiem, i właśnie tylko jedno małej tak łzawi i ropieje.. podobno może to oznaczać zatkany kanalik łzowy - i trzeba to rozmasowywać bo potem jak się nie odblokuje to igłą udrożniaja i rodzice muszą w czasie zabiegu trzymać dziecko i to bez znieczuleń itp (moja siostra przechodziła przez to z synkiem na oba oczka).. ale ja nie umiem tego rozmasować, nie iwem jak to robić i chyba nie bedę bo jeszcze źle to robiąc pogorszę sytuacjęszukałam informacji na ten temat co by tu zrobić ale nie wiem - może też w pon pójdę do lekarza po coś a w ogóle to zmartwił mnie ortopeda - Pola ma jeden staw biodrowy słabo wykształcony i musi nosić te sztywne majtki - na razie non stop przez 2 miesiące a potem zobaczą ![]() smutno mi, ale musimy bo może zwichnąć sobie biodro bo kość ma bardzo małą powierzchnię oparcia w stawie - dobrze że tak szybko z nią poszłam, to może krócej będzie nosić to cholerstwo
Edytowane przez Psotnika Czas edycji: 2012-01-28 o 15:22 |
|
|
|
#1774 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A my zaczynamy 38 tydzień! Udało nam się też dziś zrobić przemeblowanie w sypialni w końcu i już chociaż mebelki stoją na swoim miejscu ![]() ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1775 |
|
Raczkowanie
|
a co do szczepień - my weźmiemy to 5w1, bo 6w1 jest duuuzo droższe a różnica tylko jednego wkłucia..
natomiast rotawirusy odpuszczamy sobie - nie będzie kontaktu z innymi dziećmi za bardzo, a drogie to bardzo no i trzeba kuć już teraz - a jak dla mnie i tak w polsce to się tych szczepień strasznie dużo robi takiemu maluszkowi a pneumokoki to później dopiero jak będzie starsza się zrobi
|
|
#1776 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Haniula, gratulacje !!!!
Witamy Lenke !!!! Cytat:
a wtedy jak to wyglada? jednego dnia dziecko jest 5 razy klute? czy rozklada sie to na kilka dni? ![]() Psotnika, glowka do gory. Skoro tak wczesnie to wykryliscie, to powinno byc dobrze i za jakis czas nie bedziesz o tym pamietac Cytat:
my kazde zajecia na sr mielismy z inna polozna, wiec chyba do nas przyjdzie polozna z przychodni musze sie wlasnie wiecej na ten temat dowiedziec, jak to jest a co do kolek, to ja chyba bede dzialac profilaktycznie poki co, to chyba zadnego watkowego dzieciaczka one nie ominely ![]() Cytat:
na kiedy masz termin?
|
|
#1777 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny nam oczko ropialo ok miesiaca..
stosowalismy moje mleko do przemywania, ciepla wode(nie wolno rozrzedza wydzieline), czarna herbate zaparzalam i maczylam wacik i przeciecieralam i sol fizjologiczna w amuplkach i ona dala rade przecieralam oczko za kazdym razem jak byla ropka plus rano i przed kapiela i przeszlo aa i najwaznijesze przestalam myc malemu buzie w wanience tylko bralam wacik maczylam w wodzie przed kapiela przecieralam i dopiero do wanienki.. a co do masowania kanalika to nie wiem czy wiecie ale ten kanalik jest na nosie bo ja najpierw masowalam tam w konciku a lekarka mnie uswiadomila ze to nie to tylko w kaciku ale na nosku
|
#1778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
herbata ale nie bardzo pomaga- tylko na chwile i sól to samo.... musze spróbowac masowac ten kanalik ino tylko musze oblukac w necie gdzie on jest ![]() a ja własnie skapitulowałam z moimi bolącymi brodawkami i wlasnie odciagnełam melko... na razie z jedne piersi 120ml... zaraz bede drugą....wsadze do lodówy i bede go na razie karmic butlą.... trudno- co bedzie to bedzie... ale ja juz sie poryczałam z bólu- mama mi doradzilaz ebym przestała go przystawiac a zaczęła odciac bo to mi sie nigdy chyba nie zagoi...... najwyzej zostanie na butli z moim mlekiem... |
|
|
|
|
#1779 |
|
Zadomowienie
|
GRATULACJJE DLA KOLEJNYCH SZCZESLIWYCH MAMUSIEK
))I oczewiscie gratulej rownie kolejnych rozpoczetych tygodni JUz tuz tuz ![]() Witamy razem z LIvka ![]() My w koncu przewlczyłysmy i karminy piersia staram sie zeby to było przynajmniej 8 razy na dobe ale czasami nie wychodzi :/ i jest troszeczkę mniej nie wiem czy ona sie najada zazwyczaj je tak ok 30 min :/dzisiaj LIVIA tydzien i jutro jedzmy rano do szpitala zobaczyc czy zaczeła w koncu przybierac na wadze ![]() Dobrze ze napisałyscie o tym chrząkaniu młoda tez tak jakos dziwnie posapuje i dalam jej troche wody morskiej i odciagnelam troche z noska frida i chyba pomogło ![]() I kurde koleny problem to mlodej ciazko przychodzi odbijanie :/ kłade ja potem na boku zeby miec pewnosc ze jak jej sie uleje to sie nie zadławi ale ja juz nie wiem czy to dobrze bo wszyscy mówia ze dziecka powinno spac na plecach :/
Edytowane przez kasiahexe Czas edycji: 2012-01-28 o 16:15 |
|
|
|
#1780 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Chciałabym Wam przedstawić Michalinkę ur. 25.01.2012 o 8.45.
Waga : 3370 wzrost. 56 cm. Obie czujemy się świetnie... Mała bardzo spokojna.
|
|
|
|
#1781 |
|
Zakorzenienie
|
gratulacje dla Hani i maluszka
tez juz bym chciala cieplo choc u nas zimy raczej sa w plusie no i zero sniegu w tym roku sniegu nie bylo,zaloze sie ze spadnie jak mi przyjdzie z wozkiem a malutkim wychodzic wiec lepiej niech juz snieg tej zimy nie spada. Dzis kupilam herbatke z lisci i zabieram sie za picie jeszcze z siebie swira w sklepie zrobilam bo pytalam o truskawkowa a to ma byc malinowa ,pani pyta na co mi to a ja odchylam kurtke i pokazuje "a na to" haha a ekspedientka mowi ze to to i dobrze bo bym wyszla z niczym. Polecala mi tez jakis olejek do kapieli ktory tez niby przypiesza ale nie wiem co to za olejek na razie az tak zdesperowana nie jestem to w koncu 38tydz bedzie w poniedzialek no ale dobrze wiedziec co maja w sklepie w razie czego posle mmeza ![]() a w ogole to wyszlam dzis 1 raz z domu od wtorku :/ |
|
|
|
#1782 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w dzień jak mam go na oku to na plecki i brzusio staram sie Cytat:
fajne pucolki ma
|
||
|
|
|
#1783 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla Hani i dla Ciebie Ciężaróweczko! ![]() niestety żadne z magicznych zaklęć, które dziś wypowiadałam nie działa Syf jaki był, taki jest ![]() Ale nie żebym się leniła! nie, nie! Uszyłam pościel dla Małej |
|
|
|
#1784 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień doberek
co do sapek to mój <Michaś też to miał bardzo charczał tak śmiesznie chrapał i sapał gdzieś wyczytałam ze od tego moze dziecko dostać katarek i właśnie nie wiem czy dlatego mały nie dostał tego katarku pewnei za późno zaczełam mu nawilżać tą śluzówkę no ale teraz często odciągam aspiratorem mamy nawilżac zpowietrza i widze że katarek już coraz mniejszy spacery też chyba pomagają bo małemu super się śpi na dworze o 13 byłam z nim na spacerku i do teraz śpi wypił tylko na śpika mleko o 15 godzinieco do sab simplex to nam życie uratował że tak powiem położne w szpitalu mi mówiły że dzieci w tym wieku kolek nie mają więc gdy mały mi tak strasznie płakał wyginał sie i prężył nie miałam pojęcia co mu dolega dużo prutał ale nei mógł robić sam kupek musiałam mu pomagać czopkami i dopiero jak zaczełam mu podawać sab simplex moja położna mi powiedziała bym mu dawała z 3-4 razy dziennie prze dkażdym posiłkiem na łyżeczce 15 kropli to mineło wszytsko jak ręką odjął mały do dziś nei ma ani kolek ani problemów z kupkami mały już coraz częściej się uśmiecha tak fajnie wygląda jak do niego mówię a on wpatruje sie we mnei jak w obrazek i słucha i robi takie śmieszne miny jak by wiedział o czym mówię
|
#1785 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja czytam o szczepionkach i spotkalam sie opiniamii, zeby w ogole nie szczepic, bo niby wieksze sa szanse,ze sie zaszkodzi szczepionka niza ze zachoruje
![]() i badz tu madry... na razie pozostaje przy tym,zeby zaszczepic refundowanymi
|
#1786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ewentualnie zastanowie sie nad rotawirusami.... |
|
|
|
|
#1787 |
|
Wtajemniczenie
|
aha co do układania dzieci jedna pani mi powiedziała że nie powinno sie kłasć dziecka na boku wiec takich rad nie słuchajcie DZIECKO POWINNO SIĘ KŁAŚĆ NA KAŻDYM BOKU POWINNO SIĘ ZMIENIAĆ POZYCJĘ TAK BY RAZ LEŻAŁO NA PRAWYM RAZ NA LEWYM BOCZKU!!!!! trochę na pleckach trochę na brzuszku a nawet bardzo dobrze jest kłaść na brzuszku bo wtedy dzieciaczkowi lepiej odchodzą gazy i go tak nie męczą
pamiętajcie też o głowcę by dzieciaczkowi obracać by spało troche na lewej i troche na prawej stronie bo jak bedzie cały czas spać np na lewej stronei to potem nie bedzie chcialo przekrecać głowki na prawą strone u mojego brata córeczka miała taki problem że ciągle główkę przekręcała na prawą strone i jak próbowali jej przekrecać na lewą to bardzo płakała bo coś ją tam bolało nie pamiętam dokładnei co bo lekarz to im jakoś tłumaczył wszystko
|
#1788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1789 |
|
Wtajemniczenie
|
my szczepienie mamy na 8lutego wykupuje te droższe za 120zł by mały był kuty tylko raz a nie 3 razy bo jak widziałam jak go w spzitalu pokuli jakei miał rączki posiniaczone to aż mi serce pękało na ten widok wiec ja już jestem uczulona na samo słowo szczepienie nie chce by mały cierpiał
|
#1790 |
|
Zadomowienie
|
hej
jak tylko bede mogla to pewnie wreszcie dolacze do was![]() gratuulacje wszytskim mamusiom!!!
|
#1791 |
|
Wtajemniczenie
|
Neska, ja wlasnie tez myslalam o rotawirusach,ale dopiero po 2 roku zycia, wtedy jest jedna dawka
Jakos tematy typu "lepiej szczepic skojarzonymi, zeby bylo mniej klucia i dziecko mniej cierpialo" do mnie nie trafiaja. Niech patrza na mnie jak na wyrodna matke, mam to gdzies. Na razie wiecej bylo przypadkow powiklan po skojarzonych, a nie pojedynczych. Kazda z nas byla szczepiona pojedynczymi i jakos zyje, ma sie dobrze i nie pamieta tych szczepionek
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1793 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i tak, szczepienia skojarzone, to moim zdaniem super biznes dla firm,ktore je produkuja, ktore pewnie maja "ciche kontrakty" z lekarzami, a pielegniarki promuja te skojarzone pewnie przez wzglad na mniejsza ilosc pracy i ryku dzieci...
Dżony Edytowane przez pearpearl Czas edycji: 2012-01-28 o 17:13 |
|
|
|
|
#1794 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1795 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a dzis wyjelam ze skrzynki poczt sab simplex - kur.de niemieckiego nie znam ale on ma blisko 70mg/ml wiec teoretycznie mniej powinnam dac a ten twoj w jakim stezeniu ![]() Cytat:
GRATULUJE!!!!!!!!! Cytat:
gratki
|
|
|
#1796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja na początku dawałam małemu tylko 7 kropli tego sab simplex i mi położna powiedziała że bez sensu taka dawka bo to nic nie daje to tak jak bym zażywała np 1/4 antybiotyku w takiej dawce tez mi nie pomoze wtedy mi kazała dawać przed każdym posiłkiem (tzn 3-4 razy dziennie) te 15 kropli
|
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1798 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dla Haniuli GRATULACJECytat:
Cytat:
my idziemy w przyszłym tygodniu albo za dwa... Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#1799 |
|
Rozeznanie
|
witam Mamuśki
Gratulacje dla Haniuli i Cię żaróweczki ![]() ![]() ![]() Uska,AgaMili,Eiliza widzę,że mamy te same problemy ...mój Bartuś też czasami tak krzyczy ,że przesada ,jakbym mu krzywdę robiła,napina się,czerwony jak burak i nie wiadomo co robic,wtedy masuje brzusio,kładę ciepłap ielusze,mały pije rumianek itp i co co ??no i czasami nic sie nie zmienia!!!! Narazie nie dostawiam Bartusia do cycka bo te nakładki uciekają a on się wtedy złości,ściągam mleko i karmię go butelką,zdażylo się też ,że dokarmiłam go Bebilonem . poza tym maly jadł trochę cyca ale mało i potem nie wiedzialam ile dac mu butelki Miałam ogromne wyrzuty sumienia,że nie dostaje cycka i niestety ten żal łapie mnie od czasu do czasu..... Monika czy ten Sab Simplex to niemieckie lekarstwo???? Bo ja mam niemieckie krople Lefax i nie jestem pewna czy one pomagają Bartusiowi. |
|
|
|
#1800 |
|
Rozeznanie
|
Podczytywałam Was od piątku tylko na telefonie, więc nic nie cytuję...
Gratuluję rozpakowanym mamusiom A tak sobie dzisiaj rano pomyślałam właśnie o Haniuli, czy już urodziła ![]() W piątek byliśmy w filharmonii i Wojtusiowi chyba się podobało Za to w łazience spotkała mnie niespodzianka. Wchodzę, patrzę a tak 2 dziewczynki po ok. 12 lat i jedna 40-latka czekają w kolejce. No to sobie myślę, że raczej nikt mnie nie przepuści, zresztą kolejka nieduża, więc ok. A tu wychodzi jedna pani z kabiny, tamta 40-latka już próbuje wejść (przed tymi 12-latkami...) a pani z kabiny mówi, że teraz to wchodzi pani w ciąży Na początku powiedziałam, że mogę poczekać ale pani nalegała i mówiła, że dzidziuś czekać nie może ![]() Co do szczepień, to CHYBA też bardziej skłaniam się ku bezpłatnym z tego samego powodu, co Pearl. Wczoraj w nocy jakieś schizy miałam, że mogę zacząć rodzić. Niby mamy jeszcze równe 3 tygodnie do terminu, więc spokojnie mogę rodzić i sobie myślę, że już bym chciała Wojtusia, ale z drugiej strony, to niech sobie tam jeszcze siedzi, bo troszkę przerażenie mnie bierze jak sobie pomyślę, że zostanę matką ![]() Ostatnio pisałam, że koleżanka siostry jeszcze mi naszykowała parę rzeczy po swoich dzieciaczkach i dostałam od niej laktator Tommee Tippee ręczny jak nowy , leżaczek ale od nie jest na płasko rozkładany (ma wgłębienie), więc chyba i tak kupimy nowy a ten zawieziemy do teściów i będziemy z niego korzystali, jak Wojtek chociaż miesiąc skończy (o ile w ogóle się tam wybierzemy tak wcześnie ) no i jeszcze parę ubranek i wkładki laktacyjne Z laktatora jestem najbardziej zadowolona, bo miałam tylko po siostrze taki z pompką w kształcie gruszki i trzeba było troszkę siły jednak użyć, żeby tą gruszkę ścisnąć, a poza tym brakowało kilku elementów, które w sumie nie wiem, gdzie bym dokupiła. A tutaj okazało się, że tylko butelki brakowało a ja i tak miałam kupione 2 butelki tej firmy, więc ekstra
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.

i to bez znieczuleń itp (moja siostra przechodziła przez to z synkiem na oba oczka).. ale ja nie umiem tego rozmasować, nie iwem jak to robić i chyba nie bedę bo jeszcze źle to robiąc pogorszę sytuację
smutno mi, ale musimy bo może zwichnąć sobie biodro bo kość ma bardzo małą powierzchnię oparcia w stawie - dobrze że tak szybko z nią poszłam, to może krócej będzie nosić to cholerstwo

waga 3230g wzrost 55cm
No i w jakich ilosciach i o jakich porach? 

Syf jaki był, taki jest 

musi być 60