|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Z imieniem to przeboje były
Nie mogliśmy się zdecydować Ale w końcu zostało Zuzia Chyba to jedyne imię jakie podobało się jednocześnie mi i mężowi
|
|
|
|
#3452 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
Cytat:
Czeka mnie prasowanko reszty rzeczy dla małej ale nie mogę się zabrać za to.. Na razie posprzątałam mieszkanko i myślę co na obiad
|
||
|
|
|
#3453 |
|
Raczkowanie
|
hejka
ja byłam wczoraj u ginka i znowu dobre wieści: odkąd biorę nospę 3x1 zmniejszyły mi się zastoje w nerkach Dostałam L4 aż na miesiąc to będzie 39 tc! I wtedy wizyta - trochę dziwne, bo myślałam że pod koniec częściej się chodzi. Tylko mocz mam kontrolować co tydzień i w razie czego wepchać się bez kolejki na wizytę albo prosto na izbę przyjęć. A może urodzę do tego 39tc? Bo ginek mówi że główka jest już niziutko, ale nie wiem czy to o czymś świadczy? Byłam tez na urologii, po wynik histopatologiczny tego bełtu co mi przed świętami moczowód zatkał i był to krwisty skrzep z drobnymi zwapniałymi złogami, czyli chyba nic złego. Byłam też w pracy, kierownik pytał się ile jest macierzyńskiego, bo na sezon pasuje do pracy wrócić. Raczej wyjścia nie będę miała, bo i tak umowa do dnia porodu i teoretycznie to mogłabym 20 tyg+4 i jeszcze zasiłek dla bezrobotnych tez się potem należy - ale po tych 20 to pewnie wrócę bo z 1 wypłaty to z kasą krucho, a praca wyjątkowo mi pasuje bo blisko i w miarę opłacalna. We czwartek maja audyt i kolega przepisuje wszystkie arkusze - szalony. Żona go chyba do tego czwartku nie zobaczy. Taki tylko plus z ciąży że omijają mnie te przyjemności w pracy. Ja nie moge sie doczekać porodu bo wiem, że wtedy skończą sie moje dolegliwości pęcherzowe no i oczywiście głaskanie brzucha i piersi wchodzi w grę. Będziemy zapraszać małego na ten świat Pewnie odstawie też nospę - niech sie dzieje wola nieba.
|
#3454 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
zapowiada sie spory synek my dzisiaj zaczynamy 35 tydzien
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#3455 |
|
Rozeznanie
|
No a ja właśnie się przeziębiłam i tak się martwię, czy dzidzi nie zaszkodzi kaszel i katar :/ Ginekolog zapisał mi kilka leków jakie można przyjmować w ciąży, ale coś czuję że raczej nie pomogą. Może macie jakieś skuteczne i bezpieczne metody na pozbycie się kaszlu i kataru
|
|
|
|
#3456 | |||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
To swietnie,ze masz dobre wiadomosci! Slyszalam o lisciach malin i oleju rycynowym na przyspieszenie porodu ![]() ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
|
|
#3457 |
|
Zadomowienie
|
aaagga, ale rosnie ci synek
mój tez ma duza głowe, ostatnio jak mialam robione USg wdg ostatniej miesiaczki 28t 4dni a on mial głowke na 31t4 dni.tak sie zastanawiam czy w szpitalu jeslibysmy zaczely teoretycznie wczesniej rodzic , beda brali pod uwage termin z ostatniej miesiaczki czu z usg.. Jolka my tez mamy ogrzewanie gazowe i za kazdym razem jak jest cos nie tak z piecykiem to okazuje sie ze trzeba przeczyscic jakas tam rurke ,która jest brudna od tych spalin.Swoja droga wygoda jest, ale rachunki tez nie małe za gaz. Ja katar przetrzymalam i po 3 dniach męki zaczelo przechodzic, kaszel tez mnie troszke meczył, a jak zjadlam kanapke z czonskiem to bylo o wiele lepiej a moim marzeniem podczas gdy mialam zatkany nos byl otrivin do nosa;D
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-01-28 o 17:09 |
|
|
|
#3458 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3459 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a oleju rycynowego to bym sie bała stosować i nie wiem jak ![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
a twój synek faktycznie podobnie jak mój 3 tyg większy, będziemy mieć mądrale
|
|
#3460 |
|
Rozeznanie
|
Oj ja z tym przyspieszaniem porodu to bym się bała. Też ogólnie kiepsko znoszę ciąże, ciągle coś mi dolega, a to wymioty, bóle brzucha i okropna zgaga i kiepskie wyniki badań i czekam z niecierpliwością aż nadejdzie dzień rozwiązania, ale im bliżej tym bardziej się boję. Słyszałam, że przyspieszyć poród może seks i kilka koleżanek tak właśnie zaczęło wcześniej rodzić
Także chyba coś w tym jest
|
|
|
|
#3461 |
|
Zadomowienie
|
mam wpisana z ost miesiaczki, wiec pewnie beda kierowac sie tym co w karcie
niby ten porod wydaje mi sie jeszcze taki odległy , a z drugiej strony to jeszcze kilka tygodni ![]() bola mnie dzis plecy , czuje ze mały ułozyl sie calym ciałkiem po mojej prawej stronie i mi tam buszuje ![]() ciekawe czy z tym przyspieszaniem to przyspiesza sex jako penetracja czy sam orgazm i skurcze macicy czy moze ta sperma ja mysle ze trzeba jak nawiecej sie ruszac, chodzic wtedy jest ucisk na szyjke i moze szybciej wszystko sie zacznie nie chcialabym przenosic, bo pewnie kazdego dnia po terminie bylabym cala w nerwach.
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-01-28 o 17:23 |
|
|
|
#3462 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- idę w końcu do tego sklepu, bo nigdy nie wyjdę z domu..
|
|
|
|
|
#3463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam termin z om na 10 marca a z usg na 13 wiec roznica nijaka
|
|
|
|
#3464 |
|
Rozeznanie
|
U mnie też termin z om 11 marzec ale z usg to ciągle data inna wychodzi nawet wyszło, że może być wcześniej bo dzidziolek duży jest (34 tydzień - waga 2400g)
A czy któraś z Was przyszłych Mamuś ma może zwierzaka w domku, bo ja mam pieska i w związku z tym mam małe obawy o to czy nie będzie zazdrosny o dzidziusia. |
|
|
|
#3465 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kolejna mamusia córeczki, witamy, witamy ![]() Cytat:
Wiki jest śliczna i synek też będzie - pewnie łamacz damskich serc jak Aguśki Filipek ![]() Wczoraj też dyskutowałam z TŻ (oczywiście przez tel, bo widzieć się będziemy dopiero za 1,5tygodnia...) o tym jak to było kiedyś z tym wszystkim. Otaczały nas rzeczy sztuczne, przepełnione chemią i barwnikami, a jakoś nie było tyle chorób. U mnie tak samo, z USG na 5 kwietnia, a z OM na 7 więc po siódmym dopiero będzie panika ![]() aaagaa, no to masz wielkiego chłopa w sobie a jak wasze wagi urodzeniowe i wzrost wyglądał? Może ma w kogo iść Dominik No i dobrze, że nie pracujesz i stres Cię omija, odpoczywaj aby już do końca były same dobre wiadomości. Co do tych wizyt to ja też tego nie rozumiem... Ja teraz między kolejnymi mam odstęp 6 tygodni a co potem
|
|
#3466 |
|
Przyczajenie
|
Co do przyspieszania porodu - faktycznie seks ma na to wpływ
Zwłaszcza nasienie naszych panów. Znajdują się w nim jakieś substancje, które powodują rozwieranie szyjki macicy. No i niestety wiem to z własnego doświadczenia bo w 32tc wylądowałam w szpitalu z plamieniem. Plamienie było spowodowane minimalnym rozwarciem szyjki, a to z kolei było po wieczornych igraszkach Na szczęście nic poważnego się nie zadziało i po 3 dniach obserwacji wypuścili nas do domku![]() Mamuśki, powiedzcie mi, co pakujecie do szpitala? Bo ja już sama zupełnie nie wiem... Jakbym chciała zabrać wszystko, co każą na różnych stronach i forach to musiałabym co najmniej busem na porodówkę jechać |
|
|
|
#3467 |
|
Rozeznanie
|
U mnie to już torba spakowana ale muszę przepakować ją i rozdzielić na dwie. W jednej będą rzeczy dla mnie, a w drugiej dla dzidzi. Dla siebie spakowałam:
koszula na poród koszulki po porodzie 3 szt majtusie jednorazowe biustonosz do karmienia wkłady i podpaski szlafrok kapcie kosmetyki wkładki laktacyjne osłonki na piersi podkłady jednorazowe ręcznik do porodu i po porodzie skarpetki woda niegazowana talerzyk, sztućce i kubek ręcznik papierowy i papier toaletowy A dla dziecka: pajacyki w dwóch rozmiarach 56 i 62 po kilka sztuk body skarpetusie niedrapki pieluchy pampers czapeczki kombinezonik na wyjście rożek kocyk ręczniki smoczki butelki w razie coś oliwa z oliwek kosmetyki Oilatum lub Nivea Baby pieluchy tetrowe i flanelowe chusteczki nawilżające Chyba wszystko zapisałam
|
|
|
|
#3468 |
|
Zakorzenienie
|
ale piszecie babeczki
![]() zmęczona jestem strasznie dziś jeszcze z mężem sie pokłóciłam, jak zwykle wszystko moja wina ale nie ważne na pocieszenie kupiliśmy łóżeczko, materac, przewijak, fotelik do samochodu maxi cosi, wanienkę, pieluchy flanelowe i karuzele nie pytajcie ile zapłaciliśmy! na szczęście nie ze swoich pieniędzy bo byśmy byli bankrutami
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-01-28 o 17:55 |
|
|
|
#3469 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale może też być po moim tacie lub po teściowej (tfu, tfu) ja ur. 40tc+4 3900 g tż ur. 36tc 2600 g a Dominik już ma coś niewiele ponad 3 kg (34 tc +3) no właśnie, też nie czaję tych wizyt ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
|
|
#3470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale najważniejsze zeby byl zdrowy i żebyś ty wyzdrowiała ze wszystkiego juz ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
łóżeczko i materac moi rodzice reszta moi teściowie
|
||
|
|
|
#3471 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No to synuś spory jest Ale szybciutko z niego spadnie ta waga po urodzeniu Ja jako noworodek byłam pulchna, ciężka i wogóle jak kulka wyglądałam a teraz całe życie (oprócz ciąży) chuda jak szkielet Nie ma reguły, aby tylko zdrowy maluszek był A co do wizyt to od początku ciąży mam jeden raz w miesiącu wizytę czyli średnio co 4 tygodnie wypada wizyta Zależy od ginekologa
|
|
|
|
|
#3472 |
|
Wtajemniczenie
|
witam kolejne nowe mamusie
![]() ja dziś tylko na chwile wpadam poczytać co tam naskrobałyście bo cały dzień z mężulem spędzam. Najpierw ładnie posprzątaliśmy tzn maz sprzątał ja piekłam murzynka a później go nadzorowałam a teraz leżemy przed tv i sie zastanawiamy co za filmik wieczorkiem oglądnąć ![]() Ja też na wizyty co 4 tyg chodze, choć myślałam że im bliżej porodu tym częściej ale skoro lekarz nie widzi takiej potrzeby to nie bede sie narzucała
|
#3473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3474 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
to pewnie już wszystko macie, teraz tylko czekanie na dzidzię![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- a na obiadek robię kopytka ![]()
|
|||
|
|
|
#3475 | |
|
Zakorzenienie
|
za fotelik dalisli 370zl
Cytat:
![]() jeszcze ubranka muszę posegregować na najmniejsze z najmniejszych i spakować torbę do szpitala ![]() moj synek w 30tyg wazyl 1300 na obiad dzis mielismy u tesciowej schabowe |
|
|
|
|
#3476 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Idzie w lepsze, magia wizażowych kciuków jak zwykle działa! Cytat:
Teściowie na piętrze mają psa. Kiedyś już opisywałam. Stworzenie niewychowane, brutalne i wręcz namolne. Niszczy zabawki, domaga się uwagi i bycia na piedestale, zazdrosny o kota, rzuca się na niego bez przyczyny. Uważa, że może wszystko a teściowie nie wyprowadzają z błędu. Z tym psem będzie mega problem, trzeba będzie bronić przed nim dziecko. Jeszcze większy problem będzie z wytłumaczeniem teściom, że pies się z żalu nie zes*a jeżeli będą go na chwilę zostawiać i nie przyprowadzać tutaj. Bo przyprowadzają nawet kiedy przychodzą o coś zapytać! |
|||
|
|
|
#3477 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A teraz gdy spędza ze mną 24h na dobę to troszkę jej głupota do główki strzeliła i zaczyna się bulwersować gdy nie zwracam na nią uwagi, chce być w centrum zainteresowania, jak mąż z pracy wraca to jak anioł się zachowuje a jak jestem z nią sama to diabeł wcielony, nic się mnie nie słucha. Dlatego mam mały dylemat, ale nie chcę się z nią rozstawać, bo wiem sama że wychowywanie się ze zwierzaczkami ma też swoje zalety
|
|
|
|
|
#3478 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3479 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za dobre wieści ![]() Cytat:
Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-01-28 o 19:26 |
|||
|
|
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ale ja slyszalam, ze szyjka macicy w prawidlowej ciazy poddaje sie dzialaniu spermy (bo ona zmiekcza szyjke) dopiero po 38 tygodniu ciazy
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.

Nie mogliśmy się zdecydować 

a na załatwienie w ostateczności mam czopki ale boję się
Dostałam L4 aż na miesiąc to będzie 39 tc! I wtedy wizyta - trochę dziwne, bo myślałam że pod koniec częściej się chodzi. Tylko mocz mam kontrolować co tydzień i w razie czego wepchać się bez kolejki na wizytę albo prosto na izbę przyjęć. A może urodzę do tego 39tc? Bo ginek mówi że główka jest już niziutko, ale nie wiem czy to o czymś świadczy?
no i oczywiście głaskanie brzucha i piersi wchodzi w grę. Będziemy zapraszać małego na ten świat
Pewnie odstawie też nospę - niech sie dzieje wola nieba.
ja właśnie myślę a muszę na zakupy iść

a co potem