|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54571 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
Przepraszam, że was tak męczę, ale mam prośbę czy któraś mogłaby mi wytłumaczyć jak myć odżywką? To znaczy wiem, że mam dokładnie wymasować skalp, ale czy po myciu odżywką nakładamy inne? Czyli na przykład jak teraz myję OMO to po szamponie nakładam na kilka minut odżywkę, spłukuję, a później nakładam b/s to przy myciu odżywką mogę tak robić dalej czy jednak za dużo odżywek i zbyt obciąży mi to włosy? Jeszcze myślę żeby robić tak, że kilka myć wykonam odżywką, a jedno mycie będzie OMO.
|
|
|
|
|
#54572 | ||
|
Zadomowienie
|
O, czyli miałam rację że nadaje się do mycia
A jak pachnie... Cytat:
Cytat:
Tzn w sensie że nie przy jednym myciu?
|
|
#54573 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja teoretycznie unikam silikonów i pq ale z pottersa nie zrezygnuję
![]() Cytat:
Cytat:
Mnie nie obciąża, musisz wypróbować jak sprawdzi się u Ciebie. Cytat:
O, MissT mnie ubiegła, napisałyśmy to samo
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-01-30 o 17:42 |
|||
|
|
|
#54574 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ayrine ale pieknoty!!! A u mnie dzis nowosci - mama kupila nam te nowe Timotei Organic, rozowa linie. Siedzialam akurat z domowa maska z dobrodziejstw wszelakich (zoltko, miod, cytryna, rycyna, oliwa z oliwek, olej rybi, alterra morelowa, zel lniany, pantenol), ktora jak zwykle przetrzymalam za dlugo bo 3h No i postanowilam wyprobowac Timotei, mimo ze dzis w sumie chcialam dac SLS [bo obciazenie], ale pomyslalam ze dam wlosom jeszcze jedna szanse ![]() Szampon: zaskakujaco dobrze sie pienil. Mam wrazenie ze porzadnie domyl wszystko co mial Na wizazu czytalam opinie o tym ze jest tepy i niewydajny, na mnie nie zrobil takiego wrazenia a wrecz odwrotne Zapach jest minusem - jakis taki dziwny, chemiczny, nie podobal mi sie Odzywka: baaaaaaardzo dziwna... Ma konsystencje mleczka; nie tak kremowa jak Alterra, nie tak luzna i lejaca jak np. Hegron. Po nalozeniu niespodzianka - odzywka znika na wlosach Nalozylam ok. 2x wiecej niz normalnie Alterry i mialam wrazenie ze nadal nic na tych wlosach nie ma. Pochodzilam 10 czy 15 min. pod czepkiem i przyszla kolej na przeczesanie grzebieniem i splukanie z glowa w dol. Rozczesywanie bylo dramatem, same koltuny Doslownie jakbym wlosy umyla SLSem i nie nalozyla odzywki. Moze to tez wina dluzej przetrzymanego jajca, ale tak czy siak po gestej Alterrze nie bylo takiego problemu. Duzo wlosow wyszlo ;/ Zapach jak wyzej.Pozniej nalozylam babunie, odcisnelam w koszulke, zel lniany, plunking i teraz schna. Jak wyschna to dam znac jaki jest efekt po Timotei
|
|
|
#54575 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chodzi mi o to, że np. przez cztery dni myłabym odżywką, a piątego OMO.Dziękuje za pomoc dziewczyny
Edytowane przez iga_s Czas edycji: 2012-01-30 o 17:53 |
|
|
|
|
#54576 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak to spoko. Też tak robię
|
|
#54577 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
są mięciutkie, aż chciałabym je non stop dotykać ale jedyne co robię to je głaszczę po umyciu... pokazuję im, jaka jestem z nich dumna dziękuję
|
|
|
|
#54578 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#54579 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#54580 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
kręcioły masz boskie jaaaaaaaaaa ale cudeńka |
|
|
|
|
#54581 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Cytat:
Piękne!!! Cytat:
Cytat:
Ja staram się choć raz w tyg. umyć sama odżywką(myję 3 razy w tyg.) i nakładam jeszcze wtedy d/s i b/s. Po myciu O są bardziej błyszczące i miękkie, ale szybciej się przetłuszczaja. Dzis własnie wypada dzień na mycie O, ale nie mogłam się doczekać eksperymentów z konopnym i teraz się zastanawiam, czy go zmyję samą odżywką. Próbował ktoś? (Rytm tygodniowy mniej wiecej mam tak ustalony: -pn-mycie odżywką, po niej d/s i b/s -środa-mycie OMO (przy czym pierwsze O to maska) -sobota-mycie OMO (pierwsze O to olej nakładany w piątek na całą noc) No i zjadło mi post Ayrine, a przecież nie cytowałam tak dużo. Kochana, przepiękne-lśniące, zdrowe, dlugie!!!
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-01-30 o 18:25 |
||||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#54582 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny - staram się czytać na bieżąco, ale przy małym dziecku na prawdę nie daję rady.
Operujecie tu tyloma skrótami, że nie jarzę wszystkiego. Proszę o wyjaśnienie jak dla głupka: 1. Poproszę o dokładną nazwę (najlepiej link z jakąś fotką ) do tego kremu z biedronki, którego używacie na włosy.2. Pisane tu było o jakiś tabletkach do łykania na porost, co je można w doz zakupić (skrót CP czy coś? czytałam po drodze w autobusie i nie wiem czy dobrze kojarzę) - poproszę jakąś pełną nazwę. 3. Sporo tu piszecie o hennach - pewnie są tu jakieś kolejne długaśne wątki na ten temat. Może jest jakaś ściąga (link) co do farbowania włosów na blond. Mam naturalny ciemny blond podatny na farby i rozjaśnianie. Nie chcę katować włosów rozjaśniaczem a chciałabym uzyskać złoty blond. Czy to możliwe henną w ogóle? Czy laik w farbowaniu poradzi sobie z farbowaniem włosów henną w domu? Znalazłam dzięki wam fajnego sprzedawcę na All, ale muszę jeszcze widzę sporo poczytać na ten temat zanim zakupie. Gdzieś jest jakiś opis pielęgnacji loków po hennie- bo widziałam, że coś o tym piszecie. Muszę zgłębić temat, bo jutro chcę zrobić jakieś zamówienie półproduktów do mieszania z odżywkami, bo bez tego jednak moje włosy nie dają rady - miały rok przerwy i kompletna porażka. Chatul - może ty byś mi opisała swoją pielęgnację i czym uzyskałaś taki kolor włosów? Kojarzę cię z wątku o przetłuszczających się włosach i typ włosa mamy chyba podobny. Choć twoje się już pięknie kręcą a moim do tego teraz daleko.
|
|
|
|
#54583 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i moj tygodniowy plan jest taki, ze raz idzie olej, raz domowa maska przed myciem, raz maska wzbogacona czyms jakos ds.Cytat:
2-calcium panthotenicum KLIK 3-rozjasniac henna chyba sie nie da, mozna domowymi sposobami typu plukanki rumiankowe, miod, cytryna, a zloty odcien mozna wlosom blond nadac uzywajac TEGO Sama jednak nie uzywam zadnej z tych rzeczy wiec w razie gdybym cos pomieszala poprawcie mnie ![]() Co do dzisiejszych eksperymentow z Timotei musze powiedziec ze efekt mi sie podoba. Wloski blyszcza, sa miekkie i nawilzone. Nie wiem na ile to zasluga maski przed myciem a na ile odzywki... W kazdym razie szampon wszystko domyl, a odzywka nie obciazyla. Gdyby nie te trudnosci z czesaniem to bylabym zadowolona Nalozylam znow ten wodnisty zel lniany i tym razem sa sucharki ale tylko gdzieniegdzie. Nie odgniatam ich dzis, moze do rana jakos wloski dzieki temu wytrzymaja ![]() Wizaz przez jakis czas nie dzialal i juz mialam zespol odstawienia ;D Nie moglam sobie nawet zrobic przerwy w nauce na poczytanie o klakach... Ale moze dzieki temu jest nadzieja ze zdam jutro zalke
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-01-30 o 21:13 |
||
|
|
|
#54584 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A pielęgnacja wygląda mniej więcej tak: I Miód z wodą na skalp (i włosy) — w ramach dbania o odrosty na ~3 godzinyII Gloria (lub inna odżywka) + olej na ~3 godziny III Mycie odżywką — Lorys albo Naat IV Mycie samego skalpu szamponem rumiankowym Polleny-Malwy (ma SLeS!) V Rozczesanie włosów, ugniecenie ich i nałożenie odżywki/kremu b/s — ostatnio kokosowe mleczko do ciała Yves Rocher VI Wgniecenie dużej ilości mrożącego żelu Joanny — to mój ideał VII Ręcznikowanie przez ~30 minut, jeśli jest wieczór to kładę się spać z mokrymi, tylko zwijam je odpowiednio i śpię na takich zwiniętych, jeśli jest to ranek/popołudnie, to suszę suszarką z dyfuzorem (i zimnym nawiewem). Na zielono zaznaczyłam te czynności, które są najistotniejsze dla zdrowia i wyglądu włosów
|
|
#54585 |
|
Kazar Lady
|
ajtam ajtam
foty z dzisiejszego wieczora (obiecuję ze nie będe Was tak zalewać moimi fotkami, ale dzis jeszcze muszę sie pochwalić)
|
|
|
|
#54586 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#54587 |
|
Zakorzenienie
|
Kascysko rzeczywiście widać różnicę
Loczki jak zwykle cudniaste![]() Miśka jest się czym chwalić |
|
|
|
#54588 |
|
ma zielone pojęcie
|
iga9, pomyliłam się przy podawaniu producenta szamponu. Producentem nie jest Pollena-Malwa, ale Pollena-Savona. Chociaż nie wiem czy ma to dla Ciebie większe znaczenie
|
#54589 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czy moge dokapywac tej keratyny codziennie do odzywki b/s (myje codziennie wlosy) czy bedzie zbyt czesto? Z tego co zrozumialam nadmiar protein objawia sie lamliwoscia i suchoscia wlosow, prawda? z olejami tez pokombinuje, mam chyba zbyt duzo kosmetykow i przez to nie wiem co mi sluzy, a co nie, bo laduje wszystko na raz nie mam ani jednego sprawdzonego zestawu
Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2012-01-31 o 06:34 |
|
|
|
|
#54590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieję, że jak wrócę tu z nowym zdjęciem za miesiąc to będzie jeszcze lepiej (chyba że namówię TŻ-a żeby mi zrobił foto po wizycie u fryzjera )
|
|
|
|
|
#54591 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#54592 |
|
Kazar Lady
|
|
|
|
|
#54593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tak, nadmiar może prowadzić do łamliwości ![]() Nakładaj sobie pojedynczo kosmetyki, będziesz wiedzieć co Ci służy, a co należy odstawić
|
|
#54594 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#54595 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zabiedronkowałam dzisiaj włosy na noc, zaraz zmywanie, ale jeszcze się nie zdecydowałam co i jak
|
|
#54596 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam kryzys. Z chęcią bym wyprostowała włosy. Albo scięła ;<
|
#54597 |
|
Raczkowanie
|
A ja wczoraj cos nie mogłam się tu wbić
![]() Przejeżdżałam koło kauflandu, więc napalona postanowiłam nabyć Hegrona, Glorię, Bingo czy Joaśki a tu :dupa: Był tylko Hegron za ponad 8zł a poza tym kompletnie nic! Ale na szczęście był Rossmann, więc własnie nabyłam metoda kupna olejek Brzoza i Pomarańcza Jeszcze nie nakładałam, ale zapach rzeczywiście jest booosko!Ogólnie wszystko byłby dobrze, gdyby nie fakt, że zamknęłam na parkingu kluczyki w aucie... :facepalm: Czego to myśli o włosach nie robią z człowiekiem... |
|
|
|
#54598 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
i co? Po zapasowe musiałaś jechać?
|
|
|
|
|
#54599 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kusi mnie chociaz powyciagac je na okraglej szczotce Dzisiaj rowny miesiac pielegnacji, dla chetnych zdjecia wrzucilam do codziennika https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post31957280 kiedy ja nadrobie te 40 stron...
|
|
#54600 |
|
Raczkowanie
|
Masakra! Zadzwoniłam po kumpla, co mieszka blisko, żeby pojechał ze mna po TŻ do pracy (chyba nie musze dodawac, że w środku zostały klucze od domu i torebka z dokumentami - moimi i auta). Na szczęście stare autko i otworzył... swoim kluczykiem
![]() Ale muszę chyba zacząć brać relanium jak mam jakies nerwy, bo źle się to kończy ostatnio... PS Ale i tak później najbardziej byłam zła za brak odzywek, które chciałam kupić (: |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.

.

A jak pachnie...
Tzn w sensie że nie przy jednym myciu?

Zapach jest minusem - jakis taki dziwny, chemiczny, nie podobal mi sie
Doslownie jakbym wlosy umyla SLSem i nie nalozyla odzywki. Moze to tez wina dluzej przetrzymanego jajca, ale tak czy siak po gestej Alterrze nie bylo takiego problemu. Duzo wlosow wyszlo ;/ Zapach jak wyzej.
są mięciutkie, aż chciałabym je non stop dotykać
a jak błyszczą!

(obiecuję ze nie będe Was tak zalewać moimi fotkami, ale dzis jeszcze muszę sie pochwalić)
Loczki jak zwykle cudniaste
-47-48-49-50