Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII. - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytyuł do kolejnej części naszego wątku
Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. 5 11,36%
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam 10 22,73%
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki 7 15,91%
Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! 2 4,55%
RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. 12 27,27%
Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. 8 18,18%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-01, 11:15   #2521
wodaqua
Zadomowienie

Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.

Witajcie!
Dziś miałam radosny dzień - kończę 30 lat (Natko, zmień na liście w wolnej chwili, proszę) i nawet się cieszę, bo nie czuję tego na swoim karku, jednak całą radochę przesłoniło mi zmartwienie koleżanki, która zadzwoniła z informacją, że jej 5-tygodniowy synek musi mieś niebawem operację na serduchu - ma 4 dziurki i inaczej nie da rady. Popłakałyśmy do słuchawki i mam doła, do z tym wszystkim, idę do Zosi
Miłego dnia, mimo wszystko!
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:17   #2522
aania_20
Zakorzenienie

Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
No pycha, pycha- Panie Grycan też tak pewnie mówiły, a teraz są żywą reklamą swoich lodów.
chyba antyreklamą
Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
moje dziecko rano mnie do zawalu doprowadziło przespał pieknie noc od 19 do 5:30 (nie chwalę) zjadł mleczko i jak nie puścił fontanny tak chlusnał ,że od razu go wziełam pionowo bo bałam się,że sie zachłyśnie .

a dla zainteresowanych sprawą porwania Madzi, wczoraj przeczytałam komentarz pewnej laski, sprawdziłam ,że to prawda i nie mam pytań, mianowicie:
mama małej twierdzi,że jak się zorientowała,że ktoś3 ją śledzi była w kontakcie telefonicznym z bratem i mężem, napad miał miejsce o 18. A tatuś o 17:55 udostępnił jakiś filmik na swoim profilu fb
trochę dziwne,że wiedząc ,że jego żonie i dziecku grozi niebezpieczeństwo , siedział spokojnie w domu na fb...

Biedny Szymuś...
A z tą Madzia to naprawdę bardzo dziwna sprawa... mam tylko nadzieję że ktokolwiek się tym dzieckiem zajmuje i nie zrobił mu krzywdy

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Beata ale mnie ucieszylaś, zupełnie o tym zapomniałam
A internet jeszcze mozna odliczac?
można
Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Głupie pytanie:
dzisiaj na obiad piersi ( jeszcze nie brumkowe- ale mam w planach)- na kotlety kroicie piersi wzdłuż? ( wiecie, bo one są grube..) czy tak rozbijacie?
bo jak rozkroję to trochę opadu zostanie, bo one takie głądkie idealnie nie są, maja wióry po boku..- nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi.
zwykle odcinam tą mniejszą częśc (taką ze spodu) a resztę delikatnie rozbijam
Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
moja siostra korzystala, ja tez bym korzystala gdyby u nas byl a tak musialam radzic sobie sama. I nie poddalam sie, nie dalam MM
szkoda że tak mało świadomych dziewczyn...

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Problem też tkwi w tym, że dużo kobiet nie zdaję sobie sprawy, że są takie coś jak "kryzysy laktacyjne" - gdyby nie forum też o tym bym nie wiedziała. Potem miałam świadomość, że wydaję mi się że mam mało mleka, że mi go brakuje a tu że to kryzys. Pewnie gdybym nie wiedziała o tej sprawie tego dnia kiedy nie miałam tego pokarmu aż tyle podałabym MM, bo myślałabym że pokarm mi się kończy... nie wiem jak u Was,ale u mnie dużo znajomych mówi właśnie, że straciły pokarm w 3 miesiącu w 6 tygodniu, a kieyd pytam czy wiedzą że jest takie coś jak "kryzys laktacyjny" odpowiadają "nie"

dokładnie...
mamad1 bardzo dobrze napisała, zgadzam się,
Głupie porównanie ale mnie się kojarzy od razu z braffiterką, też fajny zawód a sytuacja podobna, mało kto wie że takowa jest

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ile takie 6cio miesięczne dzieci powinny zjadać obiadku?
Mały słoiczek, duży?

nie wiem.
Adaś czasem zje miseczkę, czasem dwie łyżki...
ale nie zmuszam jak nie chce

Biedny Brumek, wszyscy się do jej piersi dobrali

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...niewiedze.html

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

wodaqua, STO LAT!!!!!
Trzymam kciuki za synka koleżanki
!

Edytowane przez aania_20
Czas edycji: 2012-02-01 o 11:49
aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:21   #2523
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Marinko az 2 kwietnia?OMG

Paticzku,Natko,Kajool,Shi rko dam znać jak dojedziemy i będę informować

Będzie dobrze

Nerolka trzymam za Izunię !!!!!

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Witajcie!
Dziś miałam radosny dzień - kończę 30 lat (Natko, zmień na liście w wolnej chwili, proszę) i nawet się cieszę, bo nie czuję tego na swoim karku, jednak całą radochę przesłoniło mi zmartwienie koleżanki, która zadzwoniła z informacją, że jej 5-tygodniowy synek musi mieś niebawem operację na serduchu - ma 4 dziurki i inaczej nie da rady. Popłakałyśmy do słuchawki i mam doła, do z tym wszystkim, idę do Zosi
STO LAT KOCHANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! SPEŁNIENIA MARZEŃ

koleżance współczuję, trzymam kciuki za maluszka !!

Lili mój wciąga zawsze duży słoiczek i to już od ponad miesiąca i chętnie by jeszcze drugi wciągnął.

Marinka szkoda ,że badania nie będzie ale dobrze,że nie pojechałaś na darmo.

mały śpi od 40 minut a ja zdążyłam w końcu brwi doprowadzić do ładu tak a propo koleżanka mówiła ,że sobie debiluje brwi i nie szło jej przetłumaczyć
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:21   #2524
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
podczytywałam Was bo byłam chora, brałam antybiotyki jutro ostatni dzień, jest lepiej ale dalej katar męczy, Oliwka od soboty u rodziców(ferie ma) a Nati nie bylo dobrze, bo gorączka utrzymywała się od piątku do poniedziałku do ok 39,3, tak że po nocach nie spałam i plinowałam żeby zbijać gorączkę bo sam nurofen przy takiej temperaturze nie działał musiałam dodać czopki z paracetamolem, ale oprócz gorączki i katarku żadnych objawów, w sobotrę podałam antybiotyk( w piątek byliśmy u lekarza) ale wczoraj rano jak zobaczyłam wysypkę na brzuszku, odetchnęłam z ulgą, bo temperatura z trzydniówki ale antybiotyk i tak muszę jeszcze dzisiaj podać,
i tak u nas się działo,
Ale się rozłożyłyście NIe dość że sama się męczysz, to pewnie jeszcze stresujesz gorączką małej, współczuję

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Dobrze będzie
Ja w tej chwili też na wypoczynkowym do kwietnia, potem wychowawczy i nie widzę żadnej innej przyszłości dla siebie, tym bardziej że wszystko muszę zaczynać od początku

Ja niby mam gdzie wracać, ale chodzi o to, że ... nie chcę Na razie. Bo nie chcę przeoczyć niczego z rozwoju Tymka, chce być teraz cały czas z nim. Nie po to tyyle czasu na niego czekałam, żeby teraz oddać go na pół dnia komuś innemu Marzy mi się zostać z nim do roku.
A z drugiej strony boję się że wtedy wypadnę z obiegu w pracy i już będzie trudniej i z powrotem i z utrzymaniem się w niej. A pracy nie chciałabym zmieniać, bo w tej mi było bardzo dobrze... Ot, dylematy młodej mamy

Cytat:
kogo ja widzę o tej porze???
brumek???? o świcie???
Nooo :ziewa: Mąż mnie obudził. Bo Tymek cały czas śpi
Tzn. rano wstał, próbowałam go nakarmić, ale odmówił i teraz dalej śpi.

Cytat:
Brumku na razie nie mysl co to bedzie, bedzie dobrze
A jeszcze wczoraj mialam ci napisac, zebys podala Tmkowi paracetamol. Moja lekarka powiedziala, ze lepszy p. bolowy niz dziecko, ktore sie meczy.

Pisze do was wiece skad Nadal jak piate kolo u wozu. Ale jestem na azie happy, ze Szymek chyba w dobrych rekach. Niania uzy go zasypiania w lozeczku a nie na raczkach. Ja nie mialam cierpliwosci. W ogole przychodze a moj syn czysciutki, nakarmiony. Wczoraj zjadl tak ladnie obiad, caly sloik 190. Ja wiem, ze dla was to malo ale dla mojego chuchra to duzo. A w pon. bedzie moj maz ale sie ciesze.
Po pierwsze: no wiem, wiem, musi być ALe sama wiesz jak jest, człowiek się lubi zamartwiać
Po drugie: tak chyba zrobię następnym razem. Wczoraj nic mu nie było, więc na razie mam nadzieję że przeszło.
Po trzecie: Fajnie że niania się tak dobrze sprawuje. To bardzo ważne żeby między mamą a taką osobą "zaiskrzyło"

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość
troszkę lepiej antybiotyk zaczyna robić swoje jak sobie zarażę Żbika to spłukam się w kiblu
Fajo Tzn. że działa, nie że chcesz sobie krzywdę robić

Cytat:
No właśnie Czy choc jedna mam z forum szukałą pomocy u doradcy laktacyjnego , gdy miałą problemy z karmieniem UU? Czy nie łatwiej pogodzić się z faktem, że "mam za mało pokarmu" i podać MM? Przepraszam - nie chcę nikogo urazić, bo to indywidualna sprawa każdego. Chciałąm tylko obrazowo to pokazać. W swoim środowisku też nie spotkałam żadnej mamy, która by skorzystałą z poradni laktacyjnej...
Ja bym szukała gdyby była potrzeba. Przed porodem wypisałam sobie telefony do kilku konsultantów laktacyjnych i były w pogotowiu. NA szczęście nie było takiej potrzeby. Chociaż w szpitalu codziennie miała dyżur pielęgniarka laktacyjna i łaziłam do niej pokazywać co i jak robię i czy to jest ok. Bo niby było, ale chciałam mieć pewność. Bo bardzo mi zależało

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Hej kochane, ja na szybko bo mały dokazuje.
A jak ząb dzisiaj?

Cytat:
Znalazłam kiedyś stronę z doradcami laktacyjnymi i nie wiem czy te osoby były pielęgniarkami czy położnymi. Niestety u mnie w mieście takiego kogoś nie było, co mnie zmartwiło, bo chętnie z takiej rady bym skorzystała.Dokładnie dużo kobiet nie wie, że jest ktoś taki jak doradca laktacyjny, myślę że jeżeli by się w jakiś sposób nagłośniło, rozreklamowało sprawę to co raz więcej kobiet by z nich korzystało...Ja sama widziałam po sobie, że chciałam ale nie miałam dostępu.Kobieta która sobie nie radzi z karmieniem, a wydawało się jej na początku że jest to łatwe szuka jakiegoś wsparcia w tej dziedzinie...przynajmniej ze mną tak było, no ale musiałam sobie sama w końcu pomóc i tyle dobrego że mam wizaż.Wiesz nie stać mnie zrobi sobie kurs bo mam takie powołanie a nie mam zawodu pielęgniarki ani położnej... chce to wykorzystać a nie żeby mi sobie leżało i czekało na nie wiadomo no co...
widzę w tym jakiś sens, natomiast nie wiem czy sam kurs mi coś da, chciałabym mieć doświadczenie, a jeżeli chce mieć większe doświadczenie niż tylko moje piersiowe to musiałabym się poruszać wśród pielęgniarek położnych i tu był by mały problem...

Problem też tkwi w tym, że dużo kobiet nie zdaję sobie sprawy, że są takie coś jak "kryzysy laktacyjne" - gdyby nie forum też o tym bym nie wiedziała. Potem miałam świadomość, że wydaję mi się że mam mało mleka, że mi go brakuje a tu że to kryzys. Pewnie gdybym nie wiedziała o tej sprawie tego dnia kiedy nie miałam tego pokarmu aż tyle podałabym MM, bo myślałabym że pokarm mi się kończy... nie wiem jak u Was,ale u mnie dużo znajomych mówi właśnie, że straciły pokarm w 3 miesiącu w 6 tygodniu, a kieyd pytam czy wiedzą że jest takie coś jak "kryzys laktacyjny" odpowiadają "nie"
Znalazłam tutaj: http://www.kobiety.med.pl/cnol/index...d=12&Itemid=15

Masz rację, że kobiety nie wiedzą, a gdyby wiedziały i w ogóle miały jakąś wiedzę na ten temat, to zamiast 15 % piersią karmiłoby 70%. A na pomoc lekarzy w szpitalu czy zwykłych pielęgniarek, nie laktacyjnych, często nie ma co liczyć, bo dla nich najprościej jest powiedzieć "butle" i mieć problem z głowy. U mnie, w dużym mieście, takie poradnie są na każdym kroku, ale w mniejszych miastach to faktycznie nisza do wypełniania. Taaaa, w tej dziedzinie w Polsce (zresztą nie tylko w Polsce) jest mnóstwo do zrobienia

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość
Ale się napaliłam na tego kurczak w cieście, zrobię go w sobotę
Tak sobie pomyślałam, że dodam jeszcze do piersi w kieszonkę suszone pomidory, a zamiast żółtego sera położę pleśniaka, bo obydwoje lubimy te dwa składniki. Już mi ślinka leci
Ja też robię różne wariacje z tym nadzieniem. Bardzo lubię np z pieczarkami
Stary 2012-02-01, 11:22   #2525
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
tak
zmienił się tylko jedna zasada - zrezygnowano z ograniczenia polegającego na wymogu korzystania z Internetu w miejscu zamieszkania. i odliczenie nie może przekraczać bodajże chyba 760zł czyli nie może być wyższe niż coś około 63zł miesięcznie
dzieki ale sie ciesze bo juz słysząłam ze Internetu nie można.

Cytat:
a pytanko dała któraś do zupki buraczka??
Ja daje, ale nie gotuje razem z warzywami, tylko osobno umytego w skórce (w całości).

woda stówa i kciukasy za synka koleżanki

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:23   #2526
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Wodaqua 100 lat, szczęścia,pociechy z męża i Zosieńki.

Mam nadzieję,ze ten Maluszek jest bardzo silny i da rady, trzymam kciuki i pomodlę się za niego. A nie wiesz gdzie ma mieć tę operację?
Stary 2012-02-01, 11:24   #2527
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

[QUOTE=marzena_S;31977704

A może dołączysz do rozmów?[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez adrji Pokaż wiadomość

może się dołączysz do rozmów - polecam
Cytat:

Napisz coś więcej. My też chętnie poczytamy
Cytat:
Dołączam się

dołącz do nas

Jesli moge do was dolaczyc to z mila checia .... co prawda jestem juz na watku wrzesniowek...ale co mi tam....
Ale Wy pedzicie z tymi postami.....
Moja wlasnie spi ...a jestesmy na etapie rozszerzania diety i wyrzynajacego sie zeba ...( mam nadzieje ze lada chwila to nastapi)

Brumku chyba skusze sie na Twoje piersi.... tez kurczka of kors
Stary 2012-02-01, 11:27   #2528
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie!
Sto lat kochana !!!!!!
30-jest super Chociaż, kiedy mi wskakiwała tak 3 zamiast 2 to jednak przez chwilę smutno się zrobiło

A koleżance bardzo współczuję. To taki koszmarny stres musi być

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

dokładnie...
Głupie porównanie ale mnie się kojarzy od razu z braffiterką, też fajny zawód a sytuacja podobna, mało kto wie że takowa jest
Masz rację! Świetne porównanie
Stary 2012-02-01, 11:27   #2529
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
Jesli moge do was dolaczyc to z mila checia .... co prawda jestem juz na watku wrzesniowek...ale co mi tam....
Ale Wy pedzicie z tymi postami.....
Moja wlasnie spi ...a jestesmy na etapie rozszerzania diety i wyrzynajacego sie zeba ...( mam nadzieje ze lada chwila to nastapi)

Brumku chyba skusze sie na Twoje piersi.... tez kurczka of kors
a pewnie ,że dołączaj, co dwa wątki to nie jeden
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:28   #2530
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
dziś w DDTVN lekarz powiedział ,że dzieci do roku czasu moga wychodzić na spacer do temp. -5 , starsze do -10
te do roku tylko werandować przy otwartym oknie przy takich mrozach
Ciekawe... Ja teraz nie chodzę na spacery niestety. Niestety, bo Mały nie może się przyzwyczaić i zawsze czeka, że pójdziemy... Ale mróz też potrzebny i na pewno kiedyś zacznie mniej mrozić Oby szybko

Cytat:

Zła matka ze mnie. Dzisiaj się zorientowałam, że dawałam dziecku kaszkę bobovity która była otwarta już miesiąc ( a może być tylko 3 tygodnie) już nawet zapach straciła Debilka
Nie panikuj. Myślę, że producent przewidział takie przypadki i te 3-4 tygodnie jest trochę z zapasem

Cytat:
podczytywałam Was bo byłam chora, brałam antybiotyki jutro ostatni dzień, jest lepiej ale dalej katar męczy, Oliwka od soboty u rodziców(ferie ma) a Nati nie bylo dobrze, bo gorączka utrzymywała się od piątku do poniedziałku do ok 39,3, tak że po nocach nie spałam i plinowałam żeby zbijać gorączkę bo sam nurofen przy takiej temperaturze nie działał musiałam dodać czopki z paracetamolem, ale oprócz gorączki i katarku żadnych objawów, w sobotrę podałam antybiotyk( w piątek byliśmy u lekarza) ale wczoraj rano jak zobaczyłam wysypkę na brzuszku, odetchnęłam z ulgą, bo temperatura z trzydniówki ale antybiotyk i tak muszę jeszcze dzisiaj podać,
i tak u nas się działo,
Zdrówka życzę!

Cytat:
Pisze do was wiece skad Nadal jak piate kolo u wozu. Ale jestem na azie happy, ze Szymek chyba w dobrych rekach. Niania uzy go zasypiania w lozeczku a nie na raczkach. Ja nie mialam cierpliwosci. W ogole przychodze a moj syn czysciutki, nakarmiony. Wczoraj zjadl tak ladnie obiad, caly sloik 190. Ja wiem, ze dla was to malo ale dla mojego chuchra to duzo. A w pon. bedzie moj maz ale sie ciesze.
(Dla mojego słoiczek to za dużo Na razie nawet z połową małego ma problemy)
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:28   #2531
agadus
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie!
Dziś miałam radosny dzień - kończę 30 lat !
100 latklask i:

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:29   #2532
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:

dokładnie...

No Ja nie wiem
Kto to taki?

Wodaqua kochana uśmiechu życzę Ci od rana,
niech rośnie zdrowo Twoja słodka dama.
Niech mąż codziennie kręgosłup Ci masuję
i całe ciało niech wycałuję
STO LAT STO LAT !

: roza:

Lili śmietana + koncentrat, mieszam i zalewam misz masz.Śmietana 18%, często też robię: cebulę podsmażam, oregano bazylia dodaję pokrojona w paski papryke i szynkę, dorzucam makaron rurki i właśnie ten sos sos powinien zgęstnięć i na góre na talerzu sera

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:30   #2533
adrji
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Paticzku,Natko,Kajool,Shi rko dam znać jak dojedziemy i będę informować

Będzie dobrze
Nerola ja tez dołączam do kciuków

i musze się przyznać - że jestem też jedną z fanek twoich postów,
do tej pory zza krzaków ale super się czyta twoje doświadczone rady
mam nadzieje, że jak wrocicie będzie Cię znowu troche wiecej

Kajool mój nigdy jeszcze nie zjadł małego sloiczka 130 i też kruszyna,
wczoraj byliśmy u lekarza wkoncu z ciągle -3 wskoczył na 10 centyl
adrji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:33   #2534
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Wodaqua 100 lat i spelnienia marzen

Bella Ty masz blizniaczki i zawsze chcialam Ci zadac pytanie...jak sobie radzisz...?? A jak bylo po porodzie mialas jakas pomoc?? ( wtedy jeszcze Was nie czytalam ) ale masz podwojne szczescie.....
Stary 2012-02-01, 11:34   #2535
SweetAngel1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Ja przez mgłę, ale jednak...
no wiesz.....

Cytat:

A ja juz powoli przestawiam Małego na spanie o 21:30

Dobrze będzie
Ja w tej chwili też na wypoczynkowym do kwietnia, potem wychowawczy i nie widzę żadnej innej przyszłości dla siebie, tym bardziej że wszystko muszę zaczynać od początku
to tak jak ja do kwietnia na wypoczynkowym a potem macierzynski.....

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
czytałam.. powodzenia dla tż-ta w pracy i szybkiego wyjścia na prostą
a nie przypadkiem zaczął 6 miesiąc? bo 5 chyba właśnie skończył
thx

heh masz racje skonczyl 5 mc

Cytat:
Sweet witaj w domu i gratulacje dla Igorka.
w domu najlepiej......

Cytat:

Sweet zguba nie uciekaj nam tak bo po tyłku dostaniesz!
obiecuje poprawe.....

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
hej pewno ze pamietamy

chyba zakonczyl 5 miesiac idzie mu 6 ale brawa
heh tak masz racje

Cytat:

(a przypadkiem tydzień temu nie skończył 5 miesięcy?)
tak tak
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:35   #2536
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Marzena a na tvn player nie ma tego?

Ja melduje sie ze jeszcze zyje. Wczoraj u dentysty nie ciekawie. Do roboty kilka zębów, ale najgorsza ta 8. Ona rośnie miw szczęce i napiera na 7, która boli i mam zdecydować czy ratować 7, zleczyć ją kanałowo a 8 wydłutować i opercyjnie, z tym, ze musze miec wtedy wszytskie zęby wyleczone, czy 7 usuwać i ta 8 na jakiś czas może zostać
Wczoraj zatruła mi 7, ale dziś i tak boli, nie wiem czy przez ten napór, czy przez to ze wiercona i naruszona.
Masakra.

Wczoraj o 20.30 juz wszyscy spaliśmy
Miałam podobnie i nic nie zrobiłam (mój błąd). Skończyło się tym, że 8 weszła pod korzenie 7, tamta obumarła i trzeba było wyrwać...Do tego pod naporem 8 inne zęby się kruszyły. Musisz się dobrze zastanowić, co zrobić

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość

Przeczytałam pobieżnie i muszę uciekać... Moja córka ostatnio dochodzi do wniosku, że na mamusinych rękach najlepiej będę pewnie siedzieć w krzakach i czytać chociaż, bo nie wiem czy da mi popisać
Ja też ostatnio mam podobne dni. Siedzę w krzakach z małą na rękach... wiszę pół dnia na pasku, ale co z tego, jak nie mogę nic napisać

Cytat:
Aha, dzień dobry

Zgadnijcie co... Nie ma wody!!!!!!!!!! A karteczka owszem wisi, że jutro i pojutrze nie będzie. O dzisiejszym dniu ani słowa!
A dzień dobry, Pani chyba też wczoraj szybciej się położyła, co? Jak o 2.00 przebudziłam się karmić Zuziaka to pomyślałam: "o właśnie bym się kładła spać ".

Cytat:
troszkę lepiej antybiotyk zaczyna robić swoje jak sobie zarażę Żbika to spłukam się w kiblu

justynko co u Was?
zdrowia Ci życzę i nie zarażaj Żbika . Mi wczoraj pomogły 2 aspiryny i sen. Nadal kicham, prycham i smarkam, ale nie czuję się tak paskudnie jak wczoraj.

dobry dzień!
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:36   #2537
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
No właśnie Czy choc jedna mam z forum szukałą pomocy u doradcy laktacyjnego , gdy miałą problemy z karmieniem UU? Czy nie łatwiej pogodzić się z faktem, że "mam za mało pokarmu" i podać MM? Przepraszam - nie chcę nikogo urazić, bo to indywidualna sprawa każdego. Chciałąm tylko obrazowo to pokazać. W swoim środowisku też nie spotkałam żadnej mamy, która by skorzystałą z poradni laktacyjnej...
Ja próbowałam, najpierw w szpitalu, potem dwie położne i żadna nie mogła mi pomóc. Najbliższa poradnia laktacyjna ok. 30 km ode mnie a ja nie zmotoryzowana. Ja jestem zdania ze doradca laktacyjny (który nie jest położną i nie musi się zajmować milionem innych spraw) powinien być w każdym szpitalu i chociaż raz w tygodniu mieć dyżur w przychodniach.

Cytat:
ja nie Dziubka, ale ostatnio robiłam roladki z kuraka i dałam cienki plasterek boczku, paprykę świeżą czerwoną, serek( do jednych zółty do drugich gorgonzole) troszkę smyrnełam przecierem pomidorowym smażyłam na oleju rzepakowym

ja korzystałam, bo pani od SR była też doradcą, ale po dwóch miesiącach mleko zanikało Żbik darł się ile siły z głodu i nie było zmiłuj się nawet pani Lakacyjka mówiła daj butle, bo nie ma wyjścia

a pytanko dała któraś do zupki buraczka??
Ja. W K. jest mój przepis

Cytat:

Dziewczyny ile takie 6cio miesięczne dzieci powinny zjadać obiadku?
Mały słoiczek, duży?
Tyle ile zje. Nie na siłe. Agata zjada czasem cały duży słoiczek, czasem 3/4 a czasem pół

Aaa zapomniałam się pochwalić. Agatul dostał paczkę Mikołajową od M. z pracy a fajnie bo nie żadne słodycze tylko słoiczki (M. im powiedział, ze słoiczki, bo sie pytali).

I znów się zraziłam do Hippa, nie dość ze słodzą owoce, to solą słoki 7+

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:36   #2538
Marina1
Zakorzenienie

dziubku, nerolka chyba lepiej, że dzis nie ma badania, jak rozmawiałam z babą przez tel. to powiedziała, że to kwestia jednego ucha, a im dziecko większe, tym więcej można sprawdzić.A ja chora, zdecham, gorączkę mam, mały też mi cos pokasłuje, jakby nie patrzeć to ponad godzina drogi, a taki mróz na polu.

Brumeczku dzięki, ze pytasz, napisałam co prawda powyżej gdzieś, ząb lepiej, chociaż boli jeszcze ( ale stawiam na obruszanie, jak agadus pisała )

wodaqua 1000000000000000 lat kochana nasza !
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:37   #2539
agadus
Wtajemniczenie

Nerola, zapomniałaś o mnie, ja też trzymam kciuki

Monia fajnie, ze jestes

Stary 2012-02-01, 11:37   #2540
patik87
Zakorzenienie

WODAQUA STO LATEEEEK NAJLEPSZEGO, PIĘKNY WIEK

Zdrówka dla maluszka koleżanki, musi być dobrze.

Dziewczyny jak robicie sos serowy?

Agadus jejku ale wysoką gorączkę miała mała, ja bym spanikowała. Dobrze, ze poszła precz.
Stary 2012-02-01, 11:39   #2541
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
moja siostra korzystala, ja tez bym korzystala gdyby u nas byl a tak musialam radzic sobie sama. I nie poddalam sie, nie dalam MM

Ja też bym szukałą pomocy, gdyby była taka potrzeba. Sama się zbuntowałam, gdy lekarka kazałą mi dokarmiać MM bez podstaw (przynajmniej ja nie widziałam powodu). Chodzi mi tylko o to, że nie znam OSOBIŚCIE żadnej mamy, która by korzystałą z poradni laktacyjnej, za to wiele takich, które "miały za mało pokarmu"... Tylko o to mi chodziło...

Cytat:
ja korzystałam, bo pani od SR była też doradcą, ale po dwóch miesiącach mleko zanikało Żbik darł się ile siły z głodu i nie było zmiłuj się nawet pani Lakacyjka mówiła daj butle, bo nie ma wyjścia
A to przepraszam. Nie wiedziałam.

Cytat:
Ja chciałam, szukałam ale nie znalazłam.
Doradcy byli tylko ewentualnie telefoniczni , co mnie nie satysfakcjonowało. Nie umiałam sobie poradzić z tym, żeby Emilie złapała poprawnie brodawkę dlatego karmiłam na początku w nakładkach...Miałam kryzysy że jednak podam MM,ale chciałam UU ze względu na odporność i jakoś przeszłam po swojemu ten kryzys...

Fajnie, ze jednak przetrwałaś nawet bez doradcy
Ja też nie słyszałam wcześniej o kryzysach laktacyjnych Zresztą zanim skojarzyłam, że go miałam, zdążył minąć
Masz rację, że potrzebni są doradcy laktacyjni. Tylko u nas nawet lekarze nie maja podstawowej wiedzy na temat laktacji... Niestety. Temat rzeka... Poczytaj sobie: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,1...armu_.html?v=2
Stary 2012-02-01, 11:43   #2542
agadus
Wtajemniczenie

Cytat:

Dziewczyny jak robicie sos serowy?

Agadus jejku ale wysoką gorączkę miała mała, ja bym spanikowała. Dobrze, ze poszła precz.
ja ne panikowałam, bom ja matka doświadczona Oliwka kiedys też taka miała, i dzwoniłam do lekarza i mówiła co robic jak bardzo wysoka,
ale cieszę się juz trzydniówka za nami, bo uodparnia dziecko na całe życie, Oliwka tez miała w wieku 6 miesięcy,
teraz to plamy pozostawały, ale kilka dni i zejdą

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

o matko o tej porze tyle ludzi na wątku

Stary 2012-02-01, 11:45   #2543
SweetAngel1984
Zadomowienie

Cytat:
Sweet

Cytat:

Pamiętamy i o Ciebie pytamy

za skończone miesiące
thx

Cytat:
mały śpi od 40 minut a ja zdążyłam w końcu brwi doprowadzić do ładu tak a propo koleżanka mówiła ,że sobie debiluje brwi i nie szło jej przetłumaczyć
mi sie marzy kosmetyczka i fryzjer.... przez te finansowe klopoty od 4 mc nie widzialam tych przyjemnosci

a ja wlasnie splilam garnek z obiadkiem Igora.....
bo wyje i marudzi dzis od rana i nic nie moge zrobic....

chyba oszaleje
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:45   #2544
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bym szukała gdyby była potrzeba. Przed porodem wypisałam sobie telefony do kilku konsultantów laktacyjnych i były w pogotowiu. NA szczęście nie było takiej potrzeby. Chociaż w szpitalu codziennie miała dyżur pielęgniarka laktacyjna i łaziłam do niej pokazywać co i jak robię i czy to jest ok. Bo niby było, ale chciałam mieć pewność. Bo bardzo mi zależało

Znalazłam tutaj: http://www.kobiety.med.pl/cnol/index...d=12&Itemid=15

Masz rację, że kobiety nie wiedzą, a gdyby wiedziały i w ogóle miały jakąś wiedzę na ten temat, to zamiast 15 % piersią karmiłoby 70%. A na pomoc lekarzy w szpitalu czy zwykłych pielęgniarek, nie laktacyjnych, często nie ma co liczyć, bo dla nich najprościej jest powiedzieć "butle" i mieć problem z głowy. U mnie, w dużym mieście, takie poradnie są na każdym kroku, ale w mniejszych miastach to faktycznie nisza do wypełniania. Taaaa, w tej dziedzinie w Polsce (zresztą nie tylko w Polsce) jest mnóstwo do zrobienia
U mnie pielęgniarka tylko pokazała jak trzymać i koniec.
Po tym pokazie miałam brodawki w ranach

I powiem że jestem w szoku, że tylko 15% karmi piersią, ale wiem że powód nie tkwi w nich samych tylko brak pomocy też tu ma znaczenie.
Pomyślałam sobie o tych kobietach które tej pomocy potrzebują, tego wsparcia,słowa pocieszenia, ze karmienie piersią nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać po czasie...wiem, że taka pomoc jest potrzebna.Kiedyś Reni Rusis mowiła o Karmieniu piersią w DDTVN że powstaje jakieś stowarzyszenie, czy coś.Musiałabym się zagłębić.

Stary 2012-02-01, 11:54   #2545
wodaqua
Zadomowienie

Cytat:
wodaqua, STO LAT!!!!!
Trzymam kciuki za synka koleżanki
!
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
woda stówa i kciukasy za synka koleżanki
Dzięki!
Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Wodaqua 100 lat, szczęścia,pociechy z męża i Zosieńki.

Mam nadzieję,ze ten Maluszek jest bardzo silny i da rady, trzymam kciuki i pomodlę się za niego. A nie wiesz gdzie ma mieć tę operację?
Dziękuję!
Cytat:
Sto lat kochana !!!!!!
30-jest super Chociaż, kiedy mi wskakiwała tak 3 zamiast 2 to jednak przez chwilę smutno się zrobiło

A koleżance bardzo współczuję. To taki koszmarny stres musi być
Dzięki!!
Cytat:
100 latklask i:
Dziękuję!
Cytat:
Wodaqua kochana uśmiechu życzę Ci od rana,
niech rośnie zdrowo Twoja słodka dama.
Niech mąż codziennie kręgosłup Ci masuję
i całe ciało niech wycałuję
STO LAT STO LAT !

: roza:
WOW! Dziękuję!
Cytat:
Dziękuję! Witaj i nie uciekaj!
Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
wodaqua 1000000000000000 lat kochana nasza !
Dziękuję !
Cytat:

Dziękuję w imieniu Kubusia i jego mamy
Póki co są w szpitalu w Olsztynie, ale operacja raczej w Gdańsku, jeszcze robią badania... A tylko na kontrolę ze szmerami pojechali
Jakoś nie mogę o niczym innym myśleć... To ich pierwsze, bardzo wyczekane dziecko, mają po 40 lat i chyba były jakieś problemy z zajściem. Tak mi ich szkoda, nawet nie wiem jak mam ją pocieszyć
Zosia śpi, muszę się czymś zająć
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:55   #2546
agadus
Wtajemniczenie

dla mnie ta poradnia laktacyjna bo takie .....nie wiem ...zbędne, ale nie jednej mamie pomogła,
a ja mam pytanie
dziewczyny, co szykujecie na 14 lutego??

Stary 2012-02-01, 11:56   #2547
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
witaj
Cytat:
No Ja nie wiem
Kto to taki?

zajmuje się fachowym doborem biustonoszy w odpowiednim rozmiarze.
I wyjaśnianiem że 75b to nie jest uniwersalny i jedyny rozmiar

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Ja próbowałam, najpierw w szpitalu, potem dwie położne i żadna nie mogła mi pomóc. Najbliższa poradnia laktacyjna ok. 30 km ode mnie a ja nie zmotoryzowana. Ja jestem zdania ze doradca laktacyjny (który nie jest położną i nie musi się zajmować milionem innych spraw) powinien być w każdym szpitalu i chociaż raz w tygodniu mieć dyżur w przychodniach.

też tak uważam. Może kiedyś tego dożyjemy

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 11:57   #2548
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
1. Ja niby mam gdzie wracać, ale chodzi o to, że ... nie chcę Na razie. Bo nie chcę przeoczyć niczego z rozwoju Tymka, chce być teraz cały czas z nim. Nie po to tyyle czasu na niego czekałam, żeby teraz oddać go na pół dnia komuś innemu Marzy mi się zostać z nim do roku.
A z drugiej strony boję się że wtedy wypadnę z obiegu w pracy i już będzie trudniej i z powrotem i z utrzymaniem się w niej. A pracy nie chciałabym zmieniać, bo w tej mi było bardzo dobrze... Ot, dylematy młodej mamy

2. Masz rację, że kobiety nie wiedzą, a gdyby wiedziały i w ogóle miały jakąś wiedzę na ten temat, to zamiast 15 % piersią karmiłoby 70%. A na pomoc lekarzy w szpitalu czy zwykłych pielęgniarek, nie laktacyjnych, często nie ma co liczyć, bo dla nich najprościej jest powiedzieć "butle" i mieć problem z głowy. U mnie, w dużym mieście, takie poradnie są na każdym kroku, ale w mniejszych miastach to faktycznie nisza do wypełniania. Taaaa, w tej dziedzinie w Polsce (zresztą nie tylko w Polsce) jest mnóstwo do zrobienia
1. Ja nie mam gdzie wracać z powodu przeprowadzki. Zresztą i tak chciałam zmienić pracę...
Nie szukam nowej pracy, bo nie mam z kim zostawić Małego. Poza tym on teraz najbardziej potrzebuje mamy. Emerytury nam szybko nie grożą, więc jeszcze dość się napracuję. Trochę to uszczupli nasz budżet, opóźni niektóre plany, ale są ważniejsze sprawy.
Z drugiej strony nie chcę zostać zgorzkniałą matką bez aspiracji, nierozwijającą się...
2. w szpitalu, w którym rodziłam też była pani od laktacji. Bardzo mi pomogła, zwłaszcza dała wsparcie emocjonalne, gdy zabrali mi Małego, bo za mało przybierał na wadze. Nawet laktator mi sprzedała "na krechę" (bo mąż nie zostawił mi gotówki). Jednak inne dziewczyny, które tam rodziły, nawet nie wiedziały o jej istnieniu... A położne były różne. Na dobrą sprawę nikt mi nie pokazał po porodzie jak mam przystawić dziecko do piersi. Za to przyniesiono mi butelkę MM, że mogę dziecko nakarmić...

Wodaqua sto lat!!!
Stary 2012-02-01, 11:58   #2549
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też bym szukałą pomocy, gdyby była taka potrzeba. Sama się zbuntowałam, gdy lekarka kazałą mi dokarmiać MM bez podstaw (przynajmniej ja nie widziałam powodu). Chodzi mi tylko o to, że nie znam OSOBIŚCIE żadnej mamy, która by korzystałą z poradni laktacyjnej, za to wiele takich, które "miały za mało pokarmu"... Tylko o to mi chodziło...

Fajnie, ze jednak przetrwałaś nawet bez doradcy
Ja też nie słyszałam wcześniej o kryzysach laktacyjnych Zresztą zanim skojarzyłam, że go miałam, zdążył minąć
Masz rację, że potrzebni są doradcy laktacyjni. Tylko u nas nawet lekarze nie maja podstawowej wiedzy na temat laktacji... Niestety. Temat rzeka... Poczytaj sobie: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,1...armu_.html?v=2
Moim zdaniem też są potrzebni.
I nie że sobie siedzą i czekają na mamuśki,
tylko sprawę trzeba nagłośnić, mówić o tym, rozwiązywać problemy wspólnie...
Lekarze u mnie zadaję tylko pytanie : czym Pani karmi?odpowiadam "piersią" - "ok" i finito.
Poczytam,dziękuję

Stary 2012-02-01, 12:00   #2550
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:

Bella Ty masz blizniaczki i zawsze chcialam Ci zadac pytanie...jak sobie radzisz...?? A jak bylo po porodzie mialas jakas pomoc?? ( wtedy jeszcze Was nie czytalam ) ale masz podwojne szczescie.....
Bella to nasza wątkowa superwoman . Też ją kiedyś pytałam jak sobie radzi . A koleżanka udziela się u wrześniówek, czy bezwątkowa? Jak bezwątkowa, to my mamy u nas jedną wrześniówkę - Bridę, tylko gdzieś nam się chwilowo zapodziała . Można zostać dla towarzystwa

Brida!!!! Gdzieś jest?!

Cytat:
ja ne panikowałam, bom ja matka doświadczona Oliwka kiedys też taka miała, i dzwoniłam do lekarza i mówiła co robic jak bardzo wysoka,
ale cieszę się juz trzydniówka za nami, bo uodparnia dziecko na całe życie, Oliwka tez miała w wieku 6 miesięcy,
teraz to plamy pozostawały, ale kilka dni i zejdą

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

o matko o tej porze tyle ludzi na wątku
A Kuba jeszcze nie zaliczył trzydniówki, albo nie zauważyłam . Nooo ruch na wątku jak za czasów porodów .

Wodaqua!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! Sto lat kochana, pociechy z męża i córki, pracy, rodziców i .
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości