|
|
#271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Seksualne problemy katolików
Cytat:
Tak to jest, u kogoś widzieć drzazgę, a u siebie belki nie zauważać... Irytuje mnie ta hipokryzja.
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie, znajomy ksiądz od lat mieszka z tzw. gosposią, ktora z nim zamieszkała, kiedy była młodą dziewczyną. I w życiu nie uwierzę, że żaden biskup nie ma pojęcia, o co tak naprawdę chodzi, wszyscy oko przymykają, bo przecież najłatwiej "maluczkich" nauczać. Ludzie hipokryzję łatwo wyczuwają i co się potem dziwić, że nie widzą nic złego w seksie przed ślubem i jednoczesnym przyjmowaniu komunii. Przykład zwykle idzie z góry.
|
|
|
|
|
#273 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko, że takie ''praktykowanie wiary'' wg mnie sensu najmniejszego nie ma. Niby są jakieś zasady, ale ani hierarchowie ich nie przestrzegają (co nie przeszkadza im pouczać w tej samej kwestii innych), ani tzw. ''wierni'', bo jak się napatrzą na przykład ''z góry'', to nie mają motywacji. Rany, jakie to wszystko... ''skołtunione".
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mnie życie nauczyło, że od ludzi nie można wymagać uczciwości, bo ludzie sa z natury konformistami, chcą mieć święty spokój, najważniejsze jest "co inni powiedzą", więc ja tam specjalnie pretensji nie mam i mnie to nie dziwi, że pełno jest takich wyznawców.
Chociaż przyznam, że mnie ruszyło ostatnio, jak jakaś panna w watku o kolędzie się wypowiadała, że raz księdza wpuści, żeby jej nowy dom poświęcił, ale koperty oczywiście nie da i więcej już drzwi mu nie otworzy, bo już chyba sa jakieś granice chwalenia się własnym kołtuństwem. |
|
|
|
|
#275 |
|
Rozeznanie
|
Najsmutniejsze jest to, że tacy ludzie wcale nie mają problemów ze swoją wiarą. Problemy i rozterki mają Ci, którzy wiarę traktują poważnie, starają się według niej żyć i szukają wskazówek oraz przewodnictwa duchowego. A jak do tego próbują jeszcze myśleć i analizować, to rozterki pewne prawie na 100%.
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
My prosto z mostu zapytaliśmy naszego księdza (jedyny ksiądz jakiego znam, który w pełni zasługuje na to miano) jak postępować, kiedy jesteśmy wierzący, ale mieszkamy razem bez ślubu póki co (spowiedź, komunia święta itd.). Odpowiedź tylko potwierdziła to jaką postawę przybraliśmy od początku - że rzeczywiście spowiedź nie ma sensu, skoro nie żałujemy i nie postanawiamy poprawy (przecież po spowiedzi się nie wyprowadzimy do osobnych domów). Tym samym nie powinniśmy przyjmować komunii św. My się upewniliśmy w naszym postępowaniu i zdanie księdza przekazaliśmy rodzinie TŻa, która naciskała na przyjmowanie sakramentów
o ile nasze zdanie podważali, to księdza już nie bardzo...
|
|
#277 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: dlaczego uważasz, że jak jesteśmy wierzący i mieszkamy razem to nie możemy wziąć ślubu?
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2012-02-01 o 11:46 |
|
|
|
|
|
#279 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Celebre, już nie udawaj, że się dziwisz, jakbyś w Polsce nie żyła
Mnóstwo ludzi mieszka ze sobą przed ślubem kościelnym, czasem mam wrażenie, że wyjątki postępują inaczej i zwykle to budzi jednak podejrzliwość.
|
|
|
|
|
#281 |
|
Zakorzenienie
|
bo oprócz tego, że jesteśmy katolikami, to jesteśmy też ludźmi - niedoskonałymi, grzesznymi z ziemskimi problemami i wątpliwościami, dlatego nie pobraliśmy się po wyznaniu sobie miłości od razu, ale trochę się "sprawdziliśmy", dotarliśmy nawzajem, a teraz już planujemy, więc to tylko kwestia czasu organizacji itd.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#282 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego zapytałam i już wszystko wiem
|
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
Bo zasady wyznania większośc ludzi jednak nagina do własnych potrzeb i tym ułatwia sobie życie.
|
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: aha, Ty to nazywasz "naginaniem" zasad wyznania, ale pamiętaj, że każdy trochę inaczej może interpretować Słowo Boże (w końcu nie jest napisane "wprost", jest ponadczasowe), ważne żeby używać własnej inteligencji, dochodzić do własnych przemyśleń i się ich trzymać. Nie uznaję narzuconych, sztywnych interpretacji księży, bo w końcu to też ludzie i popełniają błędy, w dodatku niestety, co ksiądz to inne przekonania. Ja aktualnie, jak już wyżej pisałam, mam kontakt z księdzem, inteligentnym i wykształconym, który pomaga wierzyć "mądrze". Jednak, gdy zdarzyło mi się być na mszy poza swoją parafią, zdarzyły się sytuacje, kiedy podczas kazania wyszłam z kościoła. Nie chodzi o to, żeby być bezkrytycznym i ślepo trzymającym się tego, co powie każdy kapłan i nie zadającym pytań...
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2012-02-01 o 12:50 |
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno będziesz żałowała, że teraz mieszkasz z nim przed ślubem, skoro teraz nie żałujesz?
Jakieś pokrętne to myślenie mi się wydaje. |
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok, teraz wiem (wnioskuję po latach związku oczywiście), że jest dobrym człowiekiem, ale w chwili poznania i gdybyśmy od razu wzięli ślub, bym tego nie wiedziała. Teraz też nie mam 100% pewności co przyniesie przyszłość, różne rzeczy się zdarzają i nie można być wszystkiego w 100% pewnym, ale większe prawdopodobieństwo niepowodzenia byłoby, gdybyśmy wzięli od razu ślub. Zresztą nie wiem po co to piszę, bo jest to oczywiste Zresztą jakbym wyszła za chłopaka, którego "kochałam" mając 15 lat, tylko dlatego, że wg wiary powinnam i miałabym z nim być do końca życia to...
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2012-02-01 o 13:00 |
|
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
Amani - musisz żałować , żeby dostać rozgrzeszenie - to fakt.
Kościół a raczej pisany przez małe "k"- czyli rządzony przez kler , jest obłudny ; księża ( w większości przypadków) to niestety hipokryci, którzy każą się młodym z seksu przedmałżeńskiego spowiadać, żałować że się go uprawiało, ze schyloną głową i sercem pełnym pokory i żalu za grzechy odchodzić od konfesjonału. Następnie udać się do kasy- kancelaria parafialna, zapłacić 1000,00 PLN za udzielenie sakramentu , który trwa godzinę w kościele. a ksiądz za ten tysiąc zł sobie w burdelu poszaleje równo ![]() napiszecie , że nie każdy ksiądz- tak nie każdy, ale większość tak robi. jakieś problemy macie katolicy z seksem? brać przykład z księdza
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, ja po prostu nie widzę specjalnie sensu w zawracaniu sobie głowy takimi rzeczami. Logicznym dla mnie jest, że jeśli ktoś z różnych względów decyduje się mieszkać z TŻtem przed ślubem, to chyba jest dorosły, świadomy, wie, co robi i specjalnie żałować nie będzie - zresztą, bądźmy szczerzy, nie ma czego, bo krzywdy nikomu tym się nie wyrządza, a jak sama zauważyłaś, przynosi to więcej plusów niż minusów.
Też żal jak dla mnie raczej wynika z jakiegoś przywiązania do tradycji, a nie z autentycznych i głęboko przeżywanych wyrzutów sumienia, bo raczej mało kto dzisiaj wierzy, że Bóg - o ile istnieje - patrzy gdzie kto z kim mieszka. |
|
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja chodzę i uznaję (ten prawdziwy) Kościół, który na szczęście istnieje i słucham, widuję Księdza a nie zboczeńca, co się księdzem każe nazywać. Jestem osobą myślącą, nie zaślepioną. Mam wrażenie, że obecnie jak ktoś mówi, że jest katolikiem, to reszta z automatu utożsamia go z tym kościołem przez małe "k". Albo jest to: - moher od pana Rydzyka - Bogobojna cnotka, czerwieniąca się na słowo "seks", koniecznie wyglądem i zachowaniem odróżniająca się od otoczenia, ogólnie dziwna / młodzieniec z trądzikiem na twarzy, prześladowany przez rówieśników, ale wychowany w wierzącej rodzinie - małżeństwo alkoholików lub mąż, który w sobotę katuje żonę a w niedziele nakłada lakierki do kościoła, przesypiający pół mszy. Niestety, bardzo dużo jest takich przypadków, ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
Amani- mam taką opinię, ponieważ obserwuję co się dziele w moim Kościele parafialnym, załatwienie jakiejkolwiek sprawy oczywiście za opłatą i to nie małą.
Przykład- mojemu TŻ zmarła babcia, żeby mogła być pochowana na cmentarzu za miastem, trzeba być wziąć kartkę z pieczątką tamtego księdza , że daje " pozwolenie". Jeden głupi świstek kartki i ksiądz zaśpiewał 300,00 zł... Po " przepychance " słownej z księdzem musieliśmy tyle zapłacić, po znowu tamten drugi ksiądz , bez tej kartki nie odprawi pogrzebu... i Tak jednemu i drugiemu trzeba było dać. Paranoja i tak jest wszędzie. z każdej sytuacji życiowej czy to pogrzeb czy chrzest muszą maksymalnie człowieka wydoić. człowiek pogrzeb wyprawić musi przecież. Banda złodziei.... |
|
|
|
|
#291 |
|
BAN stały
|
nie zauważyłem tych problemów, wręcz przeciwnie jest coraz większe zainteresowanie seksem i temat przestaje już być tabu. Można to zobaczyć na stronie pewnego albumu...
|
|
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też nie robię z tego problemu życiowego, nie umartwiam się w żaden sposób. Dla mnie logicznie było, skoro jesteśmy oboje wierzący, podjąć na początku ten temat i obrać jakieś wspólne zdanie. Tak też zrobiliśmy, a dla świętego spokoju (bardziej rodziny TŻa, bo my pewni jesteśmy naszych racji ) zadaliśmy pytanie o tą kwestię naszemu księdzu. Chciałam umieścić w tym wątku swoją wypowiedź, bo zdaję sobie sprawę jak obecnie jest postrzegany KK: księża i katolicy. Ale to nie wiara jest głupia, ale (niektórzy) ludzie, którzy uważają się za wiernych.
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Wierzący nie jest dla mnie z automatu katolikiem uznającym słuszność zakazu seksu przed ślubem czy mieszkania ze sobą. Wychodzę z założenia, że jeśli chodzi o istnienie Boga i życie, które by Bogu odpowiadało, to nikt nic nie wie, ani ja, ani nawet ksiądz. Niektórym się jedynie WYDAJE, ze coś wiedzą, a w rzeczywistości też nie wiedzą nic.
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry za OT
|
|
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Też chciałam zapytać, czy iziczek88 ślub w swoim kościele weźmie
![]() Takie to są ludzie, na forach jadą po plebanach równo, a potem pokornie płacą i jak slugi uniżone się zachowują - to co się potem dziwić, że ksiądz królem gminy jest i tak się zachowuje, zwłaszcza, ze potencjał intelektualny i kulturowy wielu księży pozostawia wiele do życzenia, a nic nie psuje tak jak władza. |
|
|
|
|
#296 |
|
Raczkowanie
|
Ślub to ja już dawno wzięłam, ale nie katolicki
pogrzeb wyprawić chyba muszę tak, nie dla Siebie, tylko dla osoby która zmarła. więc pisanie, że piszę że złodzieje a płace , ma się nijak . jakbyś musiała 300 zł za pozwolenie , że kogoś bliskiego pochować chcesz w innym kościele zapłacić , a nie miałabyś z czego ( ZUS po 2 tyg daje kasę ) to byś zrozumiała ludzką gadanine i psioczenie na kler w PL. kościół= urząd skarbowy |
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Znam przypadek, gdy para chciała wziąć ślub w nie swojej parafii, a proboszcz strzelił focha i nie chciał wydać jakiegoś tam zaświadczenia. Jakoś załatwiono sprawę...
|
|
|
|
|
#298 |
|
Raczkowanie
|
Nie uważam, że wszyscy księża są tacy sami jak Ci z którymi miałam styczność, natomiast z racji tego, że mój TŻ jest prawosławny, miałam do czynienia z batiuszkami z tamtego Kościoła i co do np. seksu przedmałżeńskiego mają zupełnie inne podejście
zero pytań przed sakramentem intymnych i wstydliwych
|
|
|
|
|
#299 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na podstawie jednego przykładu wyrobiłaś sobie opinię o całym Kościele, to tak jakbyś będąc obcokrajowcem usłyszała o Polaku-złodzieju i wyzywała wszystkich Polaków, że to jedna banda złodziei... Cytat:
Pogrzeb to nie tylko 10zł dla pana kopiącego dół. Z jakiej racji całą uroczystość, miejsce na cmentarzu itd. ma Ci fundować ksiądz, który Ciebie pierwszy raz na oczy widzi?
|
|
|
#300 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie porównywała bym kk z bankiem, który jest instytucją stworzoną do zarabiania pieniędzy. Chociaż może to porównanie nie jest znowu takie ''od czapy''
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.

Tak to jest, u kogoś widzieć drzazgę, a u siebie belki nie zauważać... Irytuje mnie ta hipokryzja.

o ile nasze zdanie podważali, to księdza już nie bardzo...

Właśnie się dziwię dlaczego skoro się kochacie i juz mieszkacie ze sobą, jesteście wierzący to sie poprostu nie pobierzecie