![]() |
#1 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Seksualne problemy katolików
W jednym z ostatnich numerów "Polityki" ukazał się artykuł pt. "Seks w licheńskim sanktuarium".
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo...nktuarium.read Najbardziej zdziwiły mnie zamieszczone tam listy do księdza i odpowiedzi: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie chcę zostać źle zrozumiana, że znowu jakiś atak na katolików czy co ![]() Ale mam nieodparte wrażenie, że te wszystkie problemy są generalnie sztucznie stworzone przez tę właśnie etykę seksualną ![]() I naprawdę współczuje ludziom, borykającym się z takimi "problemami". Wy też czy jestem w tym odosobniona ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-10 o 20:33 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seksualne problemy katolików
Nie wiem co napisać bo mam banana na twrzy ale mam wrażenie ,że ci ludzie nie mają w sobie spontaniczności i radości z seksu i bycia razem bo non stop analizuja czy tak dobrze i czy Bóg sie nie obrazi .
Nie wiem jak można aż tak mocno i w takiej sferze powierzyć się komukolwiek i pozwolic aby obcy człowiek, mówił co jest dla nich dobre a co złe,jednocześnie być może narażając ich na utrate zdrowia -w przypadku mięśniaków i spirali . A teraz spadam bo zaraz przyjdzie Wyrak ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-10 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Proszę przyjąć zasadę, że pieszczoty, czyli odbywanie gry wstępnej, są zgodne z planem Boga
![]() A skąd on wie co jest zgodne z planem Boga, a co nie ? ![]() Artykuł czytałam, owszem. Byłam wstrząśnięta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego, co wiem, to efektem mięśniaków są wręcz krwotoki podczas okresu, ze znajomej krew się lała tak, że w wannie siedziała po prostu. Co skutkuje anemią. A tu ksiądz beztrosko "doradza" ![]() Albo kobieta z czwórką dzieci, która chce używać prezerwatywy, bo leczy się psychiatrycznie. A może ona zwyczajnie nie ogarnia życia z tyloma dzieciakami, nie każdy jest stworzony do rodziny wielodzietnej? Nie dość, że ma problemy z psychiką, to jeszcze ma się seksu pozbawić, bo: ARGUMENT - cukrzyk może żyć bez słodyczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]() Nie no ![]() A już fakt że seks oralny jeśli nie zakończy się pełnym aktem jest grzechem to mnie rozłożyło na łopatki ![]() ![]() Uf... jakie to szczęście i łaska że nie ma zakazu przeżywania 2 orgazmów w trakcie jednego stosunku , kamień z serca ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak zwykle, Polityka
![]() ![]() Bo jak wiadomo, polski antyklerykal to ma przegwizdane, kosciol sie wszedzie tym biedaczkom miesza ![]() Czysta obsesja, jakby nie patrzec. PS. A to, ze Ci, co najglosniej postekuja o nie zagaladaniu innym pod koldre, jak chodzi o wierzacych, to bryluja w temacie ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że Bóg wisi nad małżeńskim łożem i zanosi się płaczem jak widzi te wszystkie wstętne bezeceństwa ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie weszłam na to forum i poczytałam trochę...
http://www.forum.szansaspotkania.net...opic.php?t=537 Strach pomyśleć, jakie ludzie sobie tworzą problemy i jakie frustracje to budzi. I utwierdzam się w przekonaniu, że to właśnie ta etyka najpierw tworzy problemy, a potem nieudolnie usiłuje je rozwiązywać. A ludzie z problemami i powiększającymi się frustracjami zostają ![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- A właśnie: proszę wszystkich o olewanie Wyraka i nieodpowiadanie na jego posty. Nie chodzi o to, żeby wszyscy mieli takie samo zdanie, bo cenna byłaby wypowiedź wizazanek, o których wiem, że są praktykującymi katoliczkami, jak to widzą, ale dyskusja z Wyrakiem rozwali wątek. ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-10 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja się jednak obawiam tego i cały czas stoję na baczności by nie doszło do czegoś więcej, by On sie nie posunął do czegoś bardziej, jest we mnie lęk i to psuje spontaniczność spotkania, jest tez we mnie obrzydzenie i paniczny lęk jak On mówi o swoim podnieceniu seksualnym, a jak myślę o współżyciu to też lęk, szczególnie na myśl o męskich genitaliach. Myślałam ze ja nie mam z tym problemu ale to co raz bardziej wychodzi ten lęk, panika, jakieś obrzydzenie.Nie wiem od czego zacząć, by zająć się tym problem. Mam takie reakcje, że jak ja poczuję jakieś podniecenie, albo zobaczę że Jemu tak przyjemnie to od razu mówię, a może to grzech tak leżeć, > a możne my grzeszymy i później oboje się zamartwiamy i wpadamy w lęk. Nie mam pytań po prostu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Vixen, gdybym Cię nie znała i nie kojarzyłabyś mi się z antykatolicyzmem, to patrzyłabym na ten wątek inaczej
![]() ![]() Myślę, że większość katolików potrafi sobie radzić z takimi sprawami i sami wiedzą co jest dobre, a co złe. Niektórzy ludzie stosują się do tej właśnie etyki seksualnej. Czasami przekroczą jakąś granicę i mają wyrzuty sumienia, a one są podstawą do rozgrzeszenia. Jeśli to jest dla nich tak bardzo ważne i noszą to głęboko w sercu, to nie stanowi to pewnie dla nich większego problemu, więc nie musisz ich żałować ![]() Z resztą z jednego postu kobiety czy mężczyzny nie jesteśmy w stanie ocenić, czy to pożycie jest udane czy nie. Z resztą, co mnie to obchodzi jak się innym powodzi. ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Ta porada księdza też mnie zabiła:
Cytat:
A po ślubie to już oczywiście takich spraw nie ma, wszyscy wierni i uczciwi? Bo ludzie nie będący katolikami nie mają prawa być wierni i odpowiedzialni? Jak można takie głupoty ludziom opowiadać? http://www.forum.szansaspotkania.net...opic.php?t=508 Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-10 o 21:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
_vixen_ Ty zawsze jakieś cudo znajdziesz
![]() z całym szacunkiem, do osób wierzących, ale są jakieś granice ciemnoty ![]() wedle tych przekonań seks=prokreacja - jak u zwierząt ![]() co tam kto robi, to jego sprawa, ale jak wchodzimy w temat zdrowia, to już się robi niebezpiecznie niech kobieta rodzi, ile Bóg da, a potem jakoś będzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale poważnie, naprawdę te problemy mnie zdziwiły. I chyba są autentyczne, bo na tej stronie szansaspotkania.net faktycznie widnieją. No a odpowiedzi to na pewno są prawdziwe - i to jest chyba najgorsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Oj tam, żeby jedna opcja była na maksa różowa (chociaż w tym kontekście to kolor mi się nasunął specyficzny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
No tutaj akurat grozą wieje.
A teraz kolejny hit. Wątek o antykoncepcji. Uwaga, uwaga, wszystkie dziewczyny szukające mężów, nie stosujcie jej, bo: Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Takie kobiety mają szansę na lepszych mężów, z którymi będzie się im szczęśliwiej żyło. Tiaaa...a potem szukanie porady u Brata
![]() ![]() I ciekawe założenie można wyczytać między wierszami w wywodzie wyżej...że kobieta, która stosuje antykoncepcję żyje pod ciągłym panowaniem wzwiedzionego penisa, i nigdy nie odmawia seksu (bo ma kompleksy i jest niepewna siebie) ![]() Jacyś kosmici chyba wypisują te farmazony, jak babcię kocham ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-03-10 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgodzę się, że niektóre problemy tych ludzi zaliczają się pod absurdalne fobie ![]() Jednak my, osoby uprawiające seks bez ślubu tego tak czy siak nie zrozumiemy. Jestem głęboko wierząca, ale kocham się ze swoim chłopakiem. Nie rucham się z byle kim jak zwierzątko, tylko odbywam miłosny akt z osobą którą kocham. Okazujemy sobie uczucia, chcemy być jednością. Istnieją poważniejsze grzechy niż seks przedmałżeński.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ale czy ksiądz nie potrafi pojąć, że w normalnym związku to facet nie "korzysta" z ciała kobiety, kiedy tylko mu się żywnie podoba, tylko dlatego, że ona stosuje antykoncepcję, ale wtedy, kiedy RAZEM mają na to ochotę?
Ja nie wiem, czy to jakaś czarna magia jest czy co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wiem, że to zakrawa o paranoję, ale tak to funkcjonuje i stąd się biorą problemy tych ludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Czytalam tego typu wynurzenia juz wczesniej. Nie wiem, czy naprawde trzeba tak tych wszystkich gorliwych katolikow zalowac, w koncu to ich wybor, moze sa szczesliwi zyjac w zgodzie z naukami swojego kosciola, takze tymi dotyczacymi seksu...
A juz wysmiewanie takich ludzi naprawde wydaje mi sie nie byc w porzadku - niech kazdy robi co chce w swoim lozku i radzi sie tez kogo chce ![]() Btw. Bardziej niz katolikow zal mi jest np. dziewczyn rozpaczliwie szukajacych np. na forach internetowych ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak: Nie zgadzam się z kościołem w tej kwiestii, co nie znaczy, że już nie jestem katoliczką. Po prostu myślę racjonalnie i jako wolny człowiek nie mam obowiązku dostosowywać się do każdego punktu regulaminu. Bóg wie, że go kocham i to jest najważniejsze. Nawet jeśli według kościoła katolickiego grzeszę. W Biblii nigdzie dobitnie nie pisze, że seks przedmałżeński jest zakazany.
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I faktycznie uważasz, że są szczęśliwi, bo jakoś z tych wątków to nie wynika, wynika za to coś przerażającego moim zdaniem? Cytat:
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-10 o 21:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
W tym artykule było jeszcze wyjaśnienie, że nie należy uprawiać seksu analnego, ponieważ nie jest to seks, bo dotyczy układu pokarmowego, a nie rozrodczego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Mi tam ich nie żal ani ich nie wyśmiewam. Po prostu dziwię się, że dorośli ludzie dają sobie tak prać beret i nie potrafią z siebie wykrzesać nawet odrobiny samodzielnego, krytycznego myślenia. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dokładnie: Bardziej Boga interesuje czy w Niego wierzysz, kochasz Go i jesteś ogólnie pojętym dobrym człowiekiem, niż to, czy uprawiasz seks przed ślubem i stosujesz antykoncepcję. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Odpowiada
![]() No nie powiedziałabym ![]() Poczytaj te wątki: http://www.forum.szansaspotkania.net/ Właśnie problem polega na tym, że to nie daje szczęścia, tylko rodzi frustrację. To ta ideologia tworzy problemy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.