|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
na pewno łatwiej jest zrozumieć komuś kto przeżył coś podobnego, ja też miałam taka samą sytuacje jak Ty, strach towarzyszy do dziś, nikt poza mną i mężem oraz pracodawcą nic nie wiedział i miałam gdzieś co sobie pomyślą inni, najważniejsze było i jest dziecko.
|
|
|
|
#3992 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31981594]Maluch coś mało aktywny od wczoraj
Może jak zjem śniadanko, to się porusza coś. I jutro ostatni odcinek "Matek żon i kochanek" Mój synuś jak tylko zjem coś słodkiego to się budzi do kopniaków ![]() Cytat:
![]() Jakby mnie wtedy skontrolowali to na 99% zwymiotowałbym w trakcie kontroli ![]() Słuchajcie a mogę jeść dowolną ilość czosnku w ciąży?? |
|
|
|
|
#3993 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
,więc twoja księgowa mówiła chyba podobnie więc przelicz i może warto zapłacic 4 wyższe składki i mniec większy zasiłek, w końcu tanich pieluszek na lumpie nie kupimy ![]()
|
|
|
|
|
#3994 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja na czosnek nie mogę patrzeć, chociaż lubię (lubiłam?) ![]() zapach czosnku mnie zabija. myślę sobie (ale to tylko domysły, najlepiej zapytać lekarza ) że można zjeść ilość dowolną "tolerowaną przez język" - czyli jeśli oczy nie wychodzą z orbit, bo za ostre ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
cztery to i tak mi wyjdą ![]() a powiedz proszę jeszcze - czy zgłaszałaś w ZUSie, że mili państwo, będę płacić wyższe składki? czy po prostu płacisz w kolejnym miesiącu więcej i już? |
||
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31982812]Dziewczyny, jecie tuńczyka? Bo ja mam jakiegoś stracha, naczytałam się znowu, ale chyba jak jedną puszkę wymieszam z makaronem i zjemy na pół z TŻem, to się nic nie stanie?[/QUOTE]
musiałabyś go zjadać w ogromnych ilościach i codziennie - jedna puszka na pewno Ci nie zaszkodzi Smacznego
|
|
|
|
#3996 |
|
Zadomowienie
|
jak wypełniasz ten formularz na który co miesiąc wysyłasz do zusu(chyba DRA) to tam na końcu jest chyba napisana podstawa od której naliczasz i tam podaje kwote np. 5 tyś i od niej naliczas procentowo te wszystkie składki a tobie to niech zrobi księgowa bo w końcu za coś jej płacisz
|
|
|
|
#3997 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale masz rację, zgłoszę się do księgowości. Dzięki! |
|
|
|
|
#3998 |
|
Zadomowienie
|
Pisałam wczoraj, że też mam "liczne nabłonki płaskie" i moja gin powiedziała, że u kobiet w ciąży to nic nadzwyczajnego. Dała mi tabletki i za 3 tygodnie mam ponowić badanie moczu.
|
|
|
|
#3999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za 600 euro powiadasz - to gratuluję u nas za 600 euro dostaniesz tani wózek, który wygląda jakby się rozpadał i łóżeczko materacyki i może kilka ubranek na 0-3 miesiąca. Meble nawet w najtańszym sklepie to około 650 euro za trzy = znaczy przewijak komoda, łóżeczko i szafa. Nie mówiąc o reszcie
|
|
|
|
|
#4000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Cytat:
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-01 o 11:54 |
||
|
|
|
#4001 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja pomidory w każdej ilości pochłonę i w każdej postaci. od miesiąca jestem też uzależniona od wcinania kapusty kwaszonej i wąchania ogórków konserwowych
|
|
|
|
|
#4002 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() póki co zjadłam już 2 ząbki - męża wyprawiłam do pracy na cały dzień
|
|||
|
|
|
#4003 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
uwielbiam, kanapka z białego chleba + masełko + gęsto położone plasterki czosnku + sól ![]() ale główki czosnku już bym nie dała rady, do porcji dwuosobowej na obiad wrzucam max. 3 duże ząbki |
|
|
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31982812]Dziewczyny, jecie tuńczyka? Bo ja mam jakiegoś stracha, naczytałam się znowu, ale chyba jak jedną puszkę wymieszam z makaronem i zjemy na pół z TŻem, to się nic nie stanie?[/QUOTE]
nie jem, bo nie lubię ![]() naczynia pozmywane, powycierane. trzeba było, bo miska z naczyniami zalegała w wannie teraz muszę się umyć i pranie wstawić.
|
|
|
|
#4005 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() najlepi ej jak się przejdziesz do ZUSu ja jak poszłam i spyałam się o podwyższenie skąłdek to pani od razu wiedziała że jestem w ciąży bo kto chce płacic wyższy ZUS
|
|
|
|
|
#4006 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4007 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Już mnie drażni dyskusja na temat L4. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ja w pierwszych miesiącach ciąży czułam się duuuużo gorzej niż teraz. Jak teraz wcale nie oczekuję szczególnego traktowania mnie przez kogokolwiek, tak wtedy bardzo byłabym wdzięczna gdyby ktoś mnie przepuścił w kolejce lub ustąpił miejsca. Oczywiście nie domagałam się tego, bo wiem jaka byłaby reakcja ludzi (widać jaka jest Wasza reakcja), ale czasami aż płakać mi się chciało. Jak pojechałam na izbę przyjęć do szpitala z Babcią, to myślałam że zemdleję. Ani mnie, ani mojej Babci nikt nie ustąpił miejsca, bo po co Przecież brzucha nie widać. Ja słaniałam się na kuckach przy ścianie, a Babcia z gipsem na ręce obok mnie. Szkoda gadać. Ja jestem w stanie zrozumieć kobietę, która w 2 miesiącu ciąży prosi o ustąpienie miejsca w autobusie. Dodam jeszcze, że zanim dowiedziałam się, że jestem w ciąży (a już byłam) to w pracy już mnie dziewczyny traktowały "inaczej". Widziały, że ze mną jest coś nie tak. W momencie robiło mi się słabo, raz mi było ciepło, raz zimno na zmianę. Wtedy dziewczyny zwalniały mnie z obowiązków na tyle ile mogły, a ja siadałam i odpoczywałam. I wkurza mnie, jak koś generalizuje, że "Paniusie oczekują szczególnego traktowania" A gdzie zrozumienie jednej ciężarnej dla drugiej??? Każdy ten czas chce przejść po swojemu. Jedna nie chce zmieniać praktycznie nic w swoim życiu, a druga celebruje to na różne sposoby m.in. cackając się z sobą. I co nam do tego???Chciałabym już wiosnę i nawet nie ze względu na pogodę, ale baaaaardzo chce mi się już smacznych pomidorów i ogórków ![]() Przepraszam za mój długo wywód, ale musiałam się wygadać. Tak jakoś mnie nagła złość ogarnęła, a teraz mi jakby lepiej
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-01 o 12:22 |
|
|
|
#4008 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja składałam papier w sumie dwa razy, pierwszy tuż po otwarciu dg (nie pamiętam kurka nazw tych formularzy), drugi po pierwszym miesiącu dg. Nie pamiętam, czemu tak było ale powiedziswno mi, że jak będę płacić co miesiąc z tego samego konta i te same składki, to wystarczy że będę robić przelewy i nie muszę się fatygować więcej z tymi drukami.
|
|
|
|
|
#4009 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam ochotę na morelki, śliweczki, w ogóle na młode warzywa, też nie mogę się doczekać aż będzie wiosna, uwielbiam spacery po lesie
|
|
|
|
#4010 |
|
Zakorzenienie
|
A truskawki? Mnie się chce truskawek!
|
|
#4011 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla mnie jest oczywiste, że jeśli ktoś czuje się źle z dowolnego powodu (czy dolegliwości na którymkolwiek etapie ciąży, czy zwichnięta noga, czy cokolwiek innego, co sprawia, że ktoś czuje się fizycznie źle), to należy mu się siedzące miejsce w autobusie czy ustąpienie miejsca w kolejce. Zwykła ludzka kultura, nie trzeba być w ciąży, żeby czuć sie źle i potrzebować specjalnego traktowania ![]() ja "czepiałam się" (i trwam w swojej ocenie) tylko takich postaw, że "mi się należy, bo jestem w ciąży". A gdyby była taka sytuacja, że jest sobie starsza pani, ale w dobrej formie i jest młoda pani z ciążowymi nudnościami, to której z nich bardziej "należy się" miejsce siedzące? a zdrowiutka kobieta w ciąży i nastolatek z nogą w gipsie? możnaby tak wymieniać na pęczki wymyślone na prędce przykłady. W każdej z tych sytuacji tylko kwestią kultury osobistej i wykazania zrozumienia dla sytuacji drugiej osoby jest ustąpienie tego miejsca czy też pójście na inne ustępstwo, np. we wspomnianej kolejce. Ja się naprawdę nie czepiam osób, które mają faktyczne powody żeby iść na zwolnienie czy żeby domagać się przepuszczenia w kolejce. Ale z mojej strony zdecydowany EOT
|
|
|
|
|
#4012 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() wkurza mnie takie przeliczanie bo ja np płacąc 200-300 zł za lekarza nie płacę mniej zarabiając w zł (jest to dla mnie bardzo duża kwota) niż ktoś zarabiający w euro i płacacy 200-300 e za wizytę.Mój tż chce ten wózek, znajomi jedni i drudzy mieli i byli zadowoleni. Cytat:
Dobrze że odmówiłaś, na pewno trafi się coś lepszego Cytat:
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-02-01 o 12:44 |
||||||
|
|
|
#4013 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja nawet pracodawcy nie mówiłam co dokładnie wolę w ogóle do tematu pracy nie wracać bo mam przykre wspomnienia związane z pracą i moją ciążą
|
|
#4015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spacery po lesie też ![]() truskawki?? mniam, tylko czemu takie drogie |
|
|
|
|
#4016 |
|
Konto usunięte
|
![]() Tym bardziej, że już dawno za nami czasy, kiedy kobiety siedziały w domu, a to mężczyźni pracowali. Teraz kobieta idzie do pracy po szkole i pracuje do późnych lat. Te kilka miesięcy "odpoczynku" (cudzysłów nieprzypadkowy) to akurat dobry czas na przygotowanie się do wzmożonej aktywności - pracy przy dziecku, w domu, a w końcu i powrocie do pracy zawodowej i łączeniu tego wszystkiego. |
|
|
|
#4017 |
|
Rozeznanie
|
co do truskawek to kupuję sobie mrożone i robię z nich koktajl z mlekiem, albo dodaje do lodów mniam, to moja taka ciążowa zachcianka
|
|
|
|
#4018 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31984711]
![]() Tym bardziej, że już dawno za nami czasy, kiedy kobiety siedziały w domu, a to mężczyźni pracowali. Teraz kobieta idzie do pracy po szkole i pracuje do późnych lat. Te kilka miesięcy "odpoczynku" (cudzysłów nieprzypadkowy) to akurat dobry czas na przygotowanie się do wzmożonej aktywności - pracy przy dziecku, w domu, a w końcu i powrocie do pracy zawodowej i łączeniu tego wszystkiego.[/QUOTE]
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4019 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4020 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam właśnie ochotę na taki koktajl. chyba na zakupach tygodniowych sobie kupię ale dodam jogurt zamiast mleka.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

Może jak zjem śniadanko, to się porusza coś. 

,
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

masakra jakaś
Przecież brzucha nie widać. Ja słaniałam się na kuckach przy ścianie, a Babcia z gipsem na ręce obok mnie. Szkoda gadać. Ja jestem w stanie zrozumieć kobietę, która w 2 miesiącu ciąży prosi o ustąpienie miejsca w autobusie.
A gdzie zrozumienie jednej ciężarnej dla drugiej??? Każdy ten czas chce przejść po swojemu. Jedna nie chce zmieniać praktycznie nic w swoim życiu, a druga celebruje to na różne sposoby m.in. cackając się z sobą. I co nam do tego???

ale mam nadzieję że się coś ruszyło wkońcu.