Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1828 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-01, 18:56   #54811
ewcia1807
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści

Miskaa78
Skrętu nie ma co zazdrościć, nawet mniej kręcone, a zadbane i błyszczące są powodem do zazdrości

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 18:57   #54812
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
No i polazłam na Curly Emporium KCCC jeszcze nie dziś, poczekam na jakąś obniżkę Taki szaponik znalazłam KLIK Domyje to to oleje? Chyba powinno, bo już zapakowałam 3 do koszyka i jakaś automatyczna zniżka się naliczyła i mam 3 szampony za Ł10. Brać? Jeszcze jakiś żelik na wyprzedaży wyszukam
To nie jest skład w typie INCI więc nie wiem co mają w środku.
Nawet odżywka domyje oleje jak się uprzesz Tylko takich olejów używam :P

Uwaga! Ajrisz! Po przerwie Hej!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg A.jpg (42,4 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg B.jpg (45,6 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg C.jpg (49,2 KB, 43 załadowań)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 18:59   #54813
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Miskaa78
Skrętu nie ma co zazdrościć, nawet mniej kręcone, a zadbane i błyszczące są powodem do zazdrości

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 19:01   #54814
Alejsha
Raczkowanie

Cytat:
Ja tam wiem, że dzewczyny są pozytywnie zakręcone i żarcik zrozumieją
Miło, jak ktoś docenia twoje starania
Jantar jest zgodny z CG? Kallos nie jest ale i tak go używam (na wątku analizowym było o kallosie)

Kto nie umie chodzić, potknie się nawet o kamień.

06.09.2011 => zaczynamy zabawę w olejowanie
-->moje kręciołki<--
Alejsha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 19:02   #54815
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

no nareszcie
i skręt jest czyli zel sie ugotował i zagnieździł sie na włosach
nawet skręt większy ;>

Stary 2012-02-01, 19:03   #54816
pussynka
Raczkowanie

Eloe - bardzo dziękuję za informacje. Olejuję od prawie miesiaca i będę się starała cierpliwie robić to dalej, skoro tak radzisz

Ewcia - szamanko

A to, co ja mam dziś na głowie, to masakra jakaś!!! Nie do końca mogę znaleźć winnego 100%-owego, ponieważ pierwszy raz poszła Alterra pomarańczowa ale niestety po myciu okazało się, że lniany nie pachnie ciekawie, więc nałozyłam Bielendę. Juz nakładając czułam, że nic dobrego z tego nie będzie, puszenie się widziałam już na mokrych włosach! Dzisiaj totalna załamka... Obstawiam, że to brak lnianego. Ale to też znak, że bez stylizacji u mnie nie przejdzie chyba nigdy... Na szczęście żel już się chłodzi więc jutro trzasnę sobie Alterkę na włoski i zobaczymy czy też będzie tak źle jak dzisiaj - choć nie chce mi się wierzyć, żeby to ona (tak zachwalana) zrobiła u mnie takie spustoszenie - jakby piorun pier******ą normalnie!
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 19:05   #54817
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alejsha Pokaż wiadomość
Ja tam wiem, że dzewczyny są pozytywnie zakręcone i żarcik zrozumieją
Miło, jak ktoś docenia twoje starania
Jantar jest zgodny z CG? Kallos nie jest ale i tak go używam (na wątku analizowym było o kallosie)
Nie jest zgodny, zawiera silikon zmywalny wodą (?) , PEG i pq

Eh...dobrze wspominam Kallosa

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com

Edytowane przez ewcia1807
Czas edycji: 2012-02-01 o 19:06
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 19:07   #54818
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Dziewczyny, wybaczcie, że dziś tak bez cytowania i w ogóle, ale nie wyrabiam. Podczytuję was regularnie, widziałam rozmowę Ajrisz z Ewcią i... też mam problem. Może być tak, że włosy wcale nie potrzebują protein, a wręcz one robią im kuku? Przez pomyłkę () zamiast olejku, dałam do odżywki dwie-trzy krople keratyny i... Matko, co ja mam na głowie! Wyglądam, jakbym regularnie suszyła włosy prostownicą i miała rozdwojone na całej długości Po drugim myciu, już normalnym, nie widać poprawy! Są gorsze niż sprzed pielęgnacji, zupełnie się nie falują i naprawdę, nigdy nie miałam włosów w tak opłakanym stanie, walczę, żeby nie sięgnąć pod nożyczki...
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 19:08   #54819
Martek_
Zadomowienie

Udzielałam się tutaj troszkę jakieś 2 części temu i wracam do Was dziewczyny z podkulonym ogonem. Ciężko u mnie z systematycznością, ale teraz muszę dać radę
Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie

Umyłam włosy najzwyklejszym szamponem z SLS i dopiero teraz widzę, jak bardzo je zaniedbałam
Chcę przejść na OMO. Tak się zastanawiam - do mycia Babydream, ale co byłoby najlepsze na obydwa O o tej porze roku?
W domu mam jak na razie Balsam Joanny z Apteczki Babuni, z mlekiem i miodem b/s (lubimy się) i odżywkę normalizującą, również z Apteczki Babuni.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...enerujacy.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...i-chmielu.html
Dodatkowo pichcę sobie dzisiaj żel lniany.
Nie chce jak na razie całkowicie rezygnować z sylikonów, ale ograniczyć je do minimum.
Ehh.. czekają mnie chyba spore wydatki - oleje, maski, odżywki..
Stary 2012-02-01, 19:11   #54820
Alejsha
Raczkowanie

Cytat:

Ajri Gęsciutko Nawet bez lampy widać, że błyszczą
Tak się zastanawiam, dlaczego kobiety reklamujące odżywki do włosów mają tak zniszczone włosy Chyba nie odkryły jeszcze wizażu

Kto nie umie chodzić, potknie się nawet o kamień.

06.09.2011 => zaczynamy zabawę w olejowanie
-->moje kręciołki<--
Alejsha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 19:12   #54821
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Eloe - bardzo dziękuję za informacje. Olejuję od prawie miesiaca i będę się starała cierpliwie robić to dalej, skoro tak radzisz

Ewcia - szamanko

A to, co ja mam dziś na głowie, to masakra jakaś!!! Nie do końca mogę znaleźć winnego 100%-owego, ponieważ pierwszy raz poszła Alterra pomarańczowa ale niestety po myciu okazało się, że lniany nie pachnie ciekawie, więc nałozyłam Bielendę. Juz nakładając czułam, że nic dobrego z tego nie będzie, puszenie się widziałam już na mokrych włosach! Dzisiaj totalna załamka... Obstawiam, że to brak lnianego. Ale to też znak, że bez stylizacji u mnie nie przejdzie chyba nigdy... Na szczęście żel już się chłodzi więc jutro trzasnę sobie Alterkę na włoski i zobaczymy czy też będzie tak źle jak dzisiaj - choć nie chce mi się wierzyć, żeby to ona (tak zachwalana) zrobiła u mnie takie spustoszenie - jakby piorun pier******ą normalnie!
teraz tak sie zastanowiłam ja nie dostałam wytycznych od przełożonej

czyli trzymam kciuki za powodzenie jutrzejszej pielęgnacji

niedawno jak gotowałam zel to do gorącego dolaalm wody i płukanke robiłam, juz sobie nie wyobrażam co by było bez niego umiem juz robic sucharki - walę na głowe ile wlezie a on grzecznie sie odgniata

Stary 2012-02-01, 19:19   #54822
pussynka
Raczkowanie

Aha, jeszcze jedno Eloe - przepraszam, jestem całkowicie zielona w chemicznych tematach. te odżywki emolienowe, to które? Albo co mają mieć w składzie, jak rozpoznać czy cuś?

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
teraz tak sie zastanowiłam ja nie dostałam wytycznych od przełożonej

czyli trzymam kciuki za powodzenie jutrzejszej pielęgnacji

niedawno jak gotowałam zel to do gorącego dolaalm wody i płukanke robiłam, juz sobie nie wyobrażam co by było bez niego umiem juz robic sucharki - walę na głowe ile wlezie a on grzecznie sie odgniata
Dzięki, przydadza się

Ja płukankę zrobiłam, bo miałam osobna porcję na szczęście (co w sumie dziwne, bo na blacie była i się nie zepsuła), więc chociaz tyle. No ale rzeczywiście bez żeliku to jakaś masakra. Mam nadzieję, że jednak kiedyś dojdę do takiego poziomu, że i bez niego sobie poradzę (w końcu zabieranie go poza dom nie jest zbyt wygodne ani bezpieczne).
Stary 2012-02-01, 19:57   #54823
iga_s
Raczkowanie

hej dziewczyny, czytam was codziennie na telefonie, ale jednak to trochę utrudnia. Pottersa niestety nie było, ale mama jutro kupi mi BD. Mi również się kryzys udzielił Jedynie żel lniany je ratuje. Szczerze mówiąc to moich włosów mam dosyć. Ag Rafko jestem dożywotnią wielbicielką twoich włosów! A po cieniowaniu są jeszcze piękniejsze. Ajrisz śliczne są, żel im służy Ewcia ale bym była dumna gdyby mi nauczyciel włosy skomplementował
iga_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 20:02   #54824
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Tym bardziej, że ostatnio rzucili butle +25%
Ano, mam już zapas morelki zrobiony z tych +25% Czas się skusić na drugą, niech tylko pójdę do Rossmanna.
Cytat:
Ja nawet wlewam do wanny, do kąpieli
Też tak robię z badziewnymi szamponami, wlewam jako płyn do kąpieli. A że skórę i tak mam suchą na wiór i muszę się po wyjściu wysmarować masłem shea to i nie wysuszą za bardzo
Cytat:
Ugotowałam lniany!! Zaraz idę się dziabdziać :
Ja olałam lniany chwilowo. Mam dość smrodu zepsutego
Cytat:
Która pierwsza zaczęła tą kryzysową epidemię? Przyznać się
Może ja z moim wyprostem totalnym jakieś 2 tygodnie temu?
Cytat:
hmmmm, tez tak robiłam, póki co zrezygnowałam z silikonów i SLS. najpierw było gorzej z włosami, ale szybko się przekonały mam porównanie teraz i zdjęcia z sylwestra, nie kręciły się tak ładnie, i nie błyszczały tak zdrowo
Przypomnij mi później, żebym stawiła zdjęcia
Przez jakiś czas też nie używałam i owszem brak SLS im nawet służy (ale nie dłużej niż tydzień-dwa), natomiast potrzebuję zdecydowanie solidnego zabezpieczenia. Czy olejem czy silikonami - muszę na koniec dać coś treściwego, bo inaczej woda ucieka błyskiem. Moje włosy też mają to do siebie że ciężko je przeciążyć i najlepiej wyglądają (przynajmniej ostatnio) po zestawie: ciężki olej na noc + mycie odżywką (lub OMO, jeśli olej za ciężki) + mocno emolientowa odżywka d/s z keratyną + odżywka b/s, a na koniec stylizator z kropelką serum silikonowego. Jak dodam parę kropel oleju dodatkowo do d/s wyglądają jeszcze lepiej. Czyli generalnie zestaw po którym niejedne włosy byłyby tłuste i klapnięte, a moje są nawet dłużej świeże

Wstaw zdjęcia koniecznie!

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 20:04   #54825
claudiiin
Zadomowienie

Jakims cudem udalo mi sie Was nadrobic Mam nadzieje ze nie polknelo mi zadnego cytatu
Z racji niskiej temperatury wczoraj i dzis mialam czapke i jak dzis dotarlam na uczelnie i spojrzalam w lustro to sie przerazilam. Przy nasadzie wlosow jeden smalec za przeproszeniem (no i przyklap of course)... Normalnie po 1,5 doby od mycia nie ma czegos takiego (nigdy nie bylam z tych dziewczyn, ktore musza myc codziennie). To mozliwe zeby sama czapka zrobila mi takie kuku? Bo jesli to ma zwiazek z tym ze moje wlosy ostatnio sie pogorszyly i teraz beda mi sie na dodatek przetluszczac to chyba sie zalamie! Po to tak dbam o te wlosy zeby bylo coraz lepiej, nie gorzej...
Siedze z olejami a po nich pojdzie SLS, juz trudno. Od ostatniego minelo dopiero 2,5 tygodnia ale co poradzic. Modle sie tylko w duchu zeby to pomoglo, bo jak nie i bedzie trzeba rozszyfrowac co moze byc przyczyna to to bedzie jakas czarna magia

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Może lniany. Może Bingo shea. Oba te emolienty nie są specjalnie wnikające. Może być tak, że włosy ich nie lubią.
Czasem też i żel lniany działa w ten sposób, nawet jeśli nie było czego odgniatać.
Umyj szamponem z siarczanem i zastosuj to, co zwykle. Pielęgnuj normalnie. Jeśli nadal będzie tak samo, to możliwe, ze to kryzys. Jeśli sytuacja się zmieni i utrzyma, to będziesz celować w obciążenie lnianym lub shea.
Może powinnaś stosować więcej olejów wnikających skoro migdał tak dobrze działa?
Dzieki za rady
Wyniki powinnam miec jutro, jestem dobrej mysli, dzieki
Jesli bingo shea moje wlosy nie lubia to kiepsko, bo to 500ml...
Timotei szampon do suchych i zniszczonych
Timotei odzywka j.w.
Ja z kolei rowniez bardzo jestem ciekawa co to za szampon dzieciecy ktorego sklad podala Stasiek
Zebralo mi sie pare pytan, moze wypunktuje zeby bylo bardziej przejrzyscie Bede wdzieczna za odp
1. Przy nastepnym zamowieniu polproduktowym na pewno klikne jakies jednonienasycone oleje bo migdal dobrze dziala, ale czy warto tez wziac jakis wielonienasycony np. orzech wloski skoro lniany dziala nieco gorzej niz migdal i potencjalnie obciaza mi wlosy? Nie wiem czy juz sie zrazac do wielonienasyconych czy nie
2. Czy moglabys prosze napisac na czym opiera sie Twoja pielegnacja przy obecnym punkcie rosy? Wiem ze trzeba uwazac na humektanty, ze nie psikadla tylko kremy (ale nie wiem jakie) i w sumie na tym koniec... Jakich kosmetykow uzywasz?

3. Na olejowym ktos wrzucil dzis notke o tym, jakie oleje zawieraja duzo ceramidow i sa przez to polecane do wlosow zniszczonych, w pierwszej piatce byl slonecznik. Czy w takim najzwyklejszym slonecznikowym kuchennym tez mozna spodziewac sie ceramidow?

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nie, nie bredzisz. Znam sporo osób, u których podziałał. Sama próbowałam go rano ssać, ale u mnie odchudzanie polegałoby w tym przypadku na prowokowaniu torsji
A propos, gdzies wyczytalam jakoby lniany po otwarciu byl zdatny do spozycia tylko przez miesiac. To prawda? Chetnie sprobowalabym go pic (tym bardziej ze chce go szybciej zuzywac) ale teraz zwatpilam, date przydatnosci ma do kwietnia a na butelce nie ma zadnej informacji czy skraca sie ona po otwarciu. Jest tylko zeby trzymac w temp pokojowej

Cytat:
Raz babka od francuskiego powiedziała na lekcji, ze jestem ruda, ba, nawet mi to przetłumaczyła na francuski. Poczułam się, jakby mi ktoś dał w twarz... Rude włosy są fajne, ale innym jest w nich bardziej do twarzy, niż mnie AgRafka,ty masz fajny odcień i tobie pasuje
Za to moje włosy w słońcu są pomarańczowe, i zaczynam przypominać Anię Shirley... (a że mróz jest, to i piękna, słoneczna pogoda)
Uhh, na pewno powiecie, żeby nie farbować, ale jak już to ja chcę na ciemniejszy
Ehh witaj w klubie! Ja od rodziny slysze ze mam kasztan, a TZ sie czasami nabija ze jestem ruda bo wie jak bardzo staram sie pozbyc tych refleksow. Po dekolorze w sierpniu i nalozeniu brazowej farby przez niezbyt chyba ogarnieta fryzjerke mialam wiewiorkowy rudy i mimo trzykrotnego farbowania z czego 2 razy byl naprawde zimny odcien i tak ta rudosc po jakims czasie wylazi. Licze teraz na to ze dzieki radom dziewczyn kilka stron wczesniej kolor dluzej sie utrzyma

Cytat:
Aha, jeszcze jedno Eloe - przepraszam, jestem całkowicie zielona w chemicznych tematach. te odżywki emolienowe, to które? Albo co mają mieć w składzie, jak rozpoznać czy cuś?
Chyba Basia kilka dni temu pisala ze popularne emolientowe to np. Alterra morelowa, Garnier awokado i karite, Bingo shea i 5 alg Sama od siebie nic nie dodam bo nie wiem

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 20:17   #54826
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
gdzie o tych KCCC czy to drugie moge poczytać? Link Eloe mam ale może na forum coś jeszcze o tym jest a ja pierdoła znaleźć nie mogę stacjonarnie gdzie to da sie kupić?
TU masz link do analizowego.
TU do strony gdzie można go kupić

Cytat:

Patrz no jak gamoń ze mnie Bezrefleksyjne bym brała... Pogooglam, a jak nic nie znajdę to do nich napiszę

Edit:Nawet na butelce nie ma składu INCI... znalazłam info, że jest nie pieniący się, sulfate free Chyba wezmę

Edit2 Ajrisz cudniaste krzywuszki

Edytowane przez tiniaczek
Czas edycji: 2012-02-01 o 20:34
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 20:27   #54827
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Garnier AiK lepsza niż szampon jest odżywka-to jej używamy tu namiętnie i nagminnie, choć sa wyjatki, którym nie pasuje.
Brakuje jednak czegoś po myciu-choćby zabezpieczenia. Jeśłi łatwo obciażyć, to chociaż b/s. Ale spróbuj może d/s, choćby tego biovaxa, który masz i nie dopłucz do końca-wtedy bez b/s(bo na b/s najlepsze Joaśki, ale może trudno dostać u Ciebie, choć są tanie i wydajne-ja jako b/s daję mniej niż "kroplę" wielkosci dwuzłotówki-mam 3 i od sierpnia jeszcze żadna mi się nie skończyła)

Na skręt osobiście polecam żel lniany i "myk z ręcznikiem"(czyli jak rozumiem ugniatanie lub plunking), a najlepiej skręca dyfuzor, ale sam lniany z ugniataniem też powinien "zrobić" fale. Bo jeśli masz loki, to raczej skrętu specjalnie nie trzeba wydobywać.
I pokaż włoski!
Dziękuje za odpowiedź
Nie ma czego pokazywać, na razie. Co za tragedia mi wyszła. Z Garnierem (z serii Fructis) "dogadywałam" się zawsze dobrze no ale przez skład poszedł w niepamięć. AiK okazał się inny, znaczy szampon na razie. Obciążył mi włosy bardzo, mam wrażenie, że w ogóle nie da się go wypłukać z włosów (płukałam kilka razy włosy i ciągle jakby piana była, pewnie to ten SLS). Umyłam wczoraj nim włosy, zmywałam olejek i dziś rano pomyślałam, że to może wina oleju, umyłam włosy tym szamponem i efekt nadal się utrzymuje. Zupełnie się z nim nie zgrałam - cała butla poszła w odstawkę. Boję się przez to odżywki, nie wiem czy ją kupować. Zapach ma jednak nieziemski Przy tych dziecięcych szamponach, taki zapach jest boski
Żel lniany to dla mnie środek na suche gardło, nie przypuszczałam, że ma też takie zastosowanie póki tu nie zajrzałam
Zostanę pewnie z Biovaxem bo ogólnie mi odpowiada. Włosy są po nim cudowne choć nie działa na skręt. Z Joanny spróbuję, widziałam, że są u mnie dostępne.
B/s mam Radicala, mgiełkę, ale trudno mi się do niej przekonać i nie używałam jej praktycznie w ogóle, do teraz zastanawiam się po co ją kupiłam.
Z szamponami wypróbuję Alterrę którąś - znowu muszę na zakupy jechać

Nie lubię myć włosów w dzień, suszenie dyfuzorem też psuje efekt moich loków. Normalnie mam skręt typu 2c albo 3a i takie mam tylko z nocy. Natomiast myte w dzień wyglądają o wiele gorzej. Musiałabym sporo się napracować by wydobyć ich skręt a po nocy tego nie potrzebują.

Wiem też, że moje obecnie ścięcie włosów nie jest najlepsze. Mam dylemat bo jak mam włosy pocieniowane to włosy mi się kręcą jak szalone ale wizualnie włosów jest mniej (mam malutko włosów i tak) a kiedy mam obcięte na prosto (jak teraz) to skrętu nie ma ale mam efekt objętości i większej ilości włosów. Pokombinuje sobie jeszcze
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 20:33   #54828
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
TU masz link do analizowego.
TU do strony gdzie można go kupić

bardzo dzięki nie umiałam tego znaleźć a próbowalam

Claudiiin tez słyszalam o trwałości tego oleju, jednak mysle ze producent by zaznaczył to na opakowaniu, a specjalnie 2 razy oglądałam butelke i nic - spożyć przed końcem i odległa data ..

Stary 2012-02-01, 20:50   #54829
AjriszMarta
Zakorzenienie

USPOKÓJTA SIĘ!
Jest najgorsza możliwa pogoda, punkt rosy spada na łeb, sucho, zimno. Włosom przysługuje mieć kryzys. Poczekajcie, bliżej zera się unormuje za to puch wróci :P

Jesteście nieocenione CHoćbym miałam teksańską masakrę na głowie Wam i tak się podoba :P
Hm są za miękkie i zbyt puchate. Albo wiesiołek (był w rosołku do gluta) albo ostateczny rozwód z Isaną babassu (mam diablę już z rok, podrażnia mi bo ma IPA a i tak nie umiem jej oddać? Porażka :P )
Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wybaczcie, że dziś tak bez cytowania i w ogóle, ale nie wyrabiam. Podczytuję was regularnie, widziałam rozmowę Ajrisz z Ewcią i... też mam problem. Może być tak, że włosy wcale nie potrzebują protein, a wręcz one robią im kuku?
SLS i olejem!
Widać może tak być.
Zużyjesz na paznokcie ;]
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Udzielałam się tutaj troszkę jakieś 2 części temu i wracam do Was dziewczyny z podkulonym ogonem. Ciężko u mnie z systematycznością, ale teraz muszę dać radę
Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie
No pewnie
Cytat:
Chcę przejść na OMO. Tak się zastanawiam - do mycia Babydream, ale co byłoby najlepsze na obydwa O o tej porze roku?
W domu mam jak na razie Balsam Joanny z Apteczki Babuni, z mlekiem i miodem b/s (lubimy się) i odżywkę normalizującą, również z Apteczki Babuni.
Mogą być póki co. Miodowa na drugie O bo wydaje mi się bardziej tresciwa, chociaż sama zobaczysz czy miód Ci nie będzie puszył
Na przyszłość: dobrze zabezpieczają GArnier Awokado karite (żółta butla) albo Alterra morela
Cytat:
Ajri Gęsciutko Nawet bez lampy widać, że błyszczą

Nie wiem gdzie W widzicie blask i skręt
Ale zdrowe są, fakt :P
Cytat:
Tak się zastanawiam, dlaczego kobiety reklamujące odżywki do włosów mają tak zniszczone włosy Chyba nie odkryły jeszcze wizażu

Cytat:
Oleje, masła, woski, parafinę, silikon
Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
1. Przy nastepnym zamowieniu polproduktowym na pewno klikne jakies jednonienasycone oleje bo migdal dobrze dziala, ale czy warto tez wziac jakis wielonienasycony np. orzech wloski skoro lniany dziala nieco gorzej niz migdal i potencjalnie obciaza mi wlosy? Nie wiem czy juz sie zrazac do wielonienasyconych czy nie
Jesli lniany i orzech nie mają podobnej procentowo zawartości to warto
Cytat:
A propos, gdzies wyczytalam jakoby lniany po otwarciu byl zdatny do spozycia tylko przez miesiac. To prawda? Chetnie sprobowalabym go pic (tym bardziej ze chce go szybciej zuzywac) ale teraz zwatpilam, date przydatnosci ma do kwietnia a na butelce nie ma zadnej informacji czy skraca sie ona po otwarciu. Jest tylko zeby trzymac w temp pokojowej
Bosz myślałam że piszesz o żelu
Mam w lodówce przeterminowany prawie roczny. Nic mu nie jest. Ale pewnie część witamin uciekła
Cytat:
Chyba Basia kilka dni temu pisala ze popularne emolientowe to np. Alterra morelowa, Garnier awokado i karite, Bingo shea i 5 alg Sama od siebie nic nie dodam bo nie wiem
Dokładnie
Cytat:
Edit:Nawet na butelce nie ma składu INCI... znalazłam info, że jest nie pieniący się, sulfate free Chyba wezmę
Nie masz alergii to dawaj Bananowy
Kurka jakbym tak mogła sobie alergię wyłączyć, to wyobrażacie sobie te zakupy kompulsywne? Bo ja się boję myśleć :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 20:51   #54830
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
No wreszcie pokazałaś swoje falusy, super wyglądają
Cytat:
Zapomniałam jeszcze o biovaxie do wypadających, do ciemnych.
Emolienty to masła, oleje, alkohole tłuszczowe, silikony, parafina (też, prawda Ajrisz?).

edycja:
widzę, że prawda, napisałaś już to samo wyżej

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2012-02-01 o 20:53
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 21:23   #54831
86Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Hmmm... A według moich danych dzisiaj punkt rosy to -18°C, a wilgotność 66%
Pewnie zależy jeszcze od danego miasta
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Paula chyba teraz w UK czy coś
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To wiele wyjaśnia
dokładnie, więc podejrzewam, że gdybym była teraz w PL to one by nawet nie drgnęły
już po południu zrobił mi się wyprost ponownie, mimo, że wczoraj nawaliłam na nie porządną dawkę męskiej Isany.... nic nie trzyma

Cytat:
no prosze dałabyś trochę objętości, ja o swoją musze walczyć dyfuzorem (a jak prostowałam to musiałam na grubaśnej szczotce je wyciągać, żeby od skalpu się odbiły)

apel do rozhisteryzowanego zbiorowiska

Edytowane przez 86Paula
Czas edycji: 2012-02-01 o 21:26
86Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 21:28   #54832
SugarbabyLove
Zakorzenienie

komu mam podać skład produktu do analizy?
Stary 2012-02-01, 21:28   #54833
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
USPOKÓJTA SIĘ!
Jest najgorsza możliwa pogoda, punkt rosy spada na łeb, sucho, zimno. Włosom przysługuje mieć kryzys. Poczekajcie, bliżej zera się unormuje za to puch wróci :P
dzieki za podniesienie na duchu!

Cytat:
Jesli lniany i orzech nie mają podobnej procentowo zawartości to warto
Lniany 73% w tym 58% omega-3, orzech 84%... To duze podobienstwo?
Tak w ogole ten spis olejow Myszki to "szczegoly wnikania wg zawartosci kwasow tluszczowych". Czy nalezy to interpretowac tak, ze o wnikaniu (kwasow tluszczowych?) mowi grupa do ktorej olej nalezy (nasycone, jednonienasycone=wnikajac e, wielo=niewnikajace) a procent to jest ta zawartosc kwasow tluszczowych? Tak mi sie wydaje ale wole sie upewnic

Cytat:
Bosz myślałam że piszesz o żelu
Mam w lodówce przeterminowany prawie roczny. Nic mu nie jest. Ale pewnie część witamin uciekła
Haha nawet nie chce sobie wyobrazac jak wygladalby miesieczny zel lniany trzymany w temp pokojowej
Ale chyba go nie pijesz takiego?? Ja sie o samo przeterminowanie nie boje pod katem stosowania na wlosy tylko wlasnie pod katem spozywania I nie chodzi nawet o sam termin przydatnosci podany na butelce tylko o ta pogloske na temat tego ze trzeba go zuzyc w ciagu miesiaca po otwarciu. Miska, a moze to Ty pisalas o tym w jakims watku? Bo tak mi cos swita

EDIT
Sugar baby love, jest do tego odpowiedni watek- Analizy kosmetykow <cos tam cos tam> bez dyskusji i komentarzy W pierwszym jego poscie masz zasady umieszczania prosby o analize (w skrocie - pelna nazwa produktu, dokladny sklad, link do produktu w KWC lub gdzie indziej jak nie ma)

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-02-01 o 21:32
Stary 2012-02-01, 21:31   #54834
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
komu mam podać skład produktu do analizy?
W wątku analizowym
Wpisz nazwę produktu i dokładny skład wg INCI.

Stary 2012-02-01, 21:32   #54835
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość

Zapomniałam jeszcze o biovaxie do wypadających, do ciemnych.
Emolienty to masła, oleje, alkohole tłuszczowe, silikony, parafina (też, prawda Ajrisz?).

edycja:
widzę, że prawda, napisałaś już to samo wyżej
Dzięki Czyli parafina nie taka zła? Mam parafinę ciekłą, czy mam ją dodawać do odżywek bądź olejów? Takie rozbieżne opinie o niej słyszałam, że sama nie wiem - jedni mówia, że na suchą skórę, inni że wysusza sama a człek niedouczony i nie wie
Silikony Czyli mam wrócić do zła? Kurcze, tego się nie spodziewałam...
Garniera AK i Alterrę morelkę mam - szczególnie uwielbiam ta druga i praktycznie od miesiąca stosuję jako ds.
Powiedzcie jeszcze proszę czy mogę psikać mieszanką hydrolatu aloesowego z jantarem i płuklanką lnianą? Mam jeszcze ew. parafinę, glicerynę, HA, kolagen z elastyną, wit. A, C i E. Coś mogę wykorzystać czy lepiej nie?

Ajrisz - jaki blask! Skąd Wy go bierzecie? Ten blask i brak puchu - marzenie moje...
Stary 2012-02-01, 21:39   #54836
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Miska, a moze to Ty pisalas o tym w jakims watku? Bo tak mi cos swita
myślisz ?
nie pamiętam, na pewno pisałam o jego piciu na włosy i o działaniu odchudzającym, słyszałam o tym krótkim terminie ale z jednego źródla tylko i dlatego też sprawdzałam butelke swojego.
Jeśli to ja, przepraszam. Nie chciałam nikogo wprowadzić w błąd.

Stary 2012-02-01, 21:47   #54837
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
W wątku analizowym
Wpisz nazwę produktu i dokładny skład wg INCI.
dziekuje dziekuje juz tam napisalam zobaczymy co to z tego wyjdzie..
Stary 2012-02-01, 21:51   #54838
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Dzięki Czyli parafina nie taka zła? Mam parafinę ciekłą, czy mam ją dodawać do odżywek bądź olejów?
Nie jest zła, ale nie wiem czy taką ciekłą możesz dodawać

Cytat:
Takie rozbieżne opinie o niej słyszałam, że sama nie wiem - jedni mówia, że na suchą skórę, inni że wysusza sama a człek niedouczony i nie wie
Ajrisz i Eloe powiedzą więcej. Parafina jest dobra na suchą skórę. Fajnie działa ale tworzy na skórze film. Jeśli parafina nie jest usuwana systematycznie może się skumulować i wysuszać. Dobrze myślę?
Pamiętam, że czytałam gdzieś o tym odnośnie parafiny w kremach do rąk, że pomaga, ale najlepiej jeśli jest na dalszym miejscu w składzie (czyli dalej niż na 3).

Cytat:
Silikony Czyli mam wrócić do zła? Kurcze, tego się nie spodziewałam...
Niekoniecznie. Silikon to emolient, który pokryje włos filmem, ochroni przed czynnikami zewnętrznymi ale nie ma składników odżywczych. dziewczyny stosują silikony, możesz używać, jeśli Ci służą, ale pamiętaj o zmywaniu ich. Poza tym nie można używać samych silikonów, trzeba pamiętać też o innych emolientach - olejach, masłach - to one powinny znaleźć się na wysokim miejscu w składzie odżywki.

Cytat:
Garniera AK i Alterrę morelkę mam - szczególnie uwielbiam ta druga i praktycznie od miesiąca stosuję jako ds.
To super, że Ci służy.

Cytat:
Powiedzcie jeszcze proszę czy mogę psikać mieszanką hydrolatu aloesowego z jantarem i płuklanką lnianą? Mam jeszcze ew. parafinę, glicerynę, HA, kolagen z elastyną, wit. A, C i E. Coś mogę wykorzystać czy lepiej nie?
Możesz się psikać, ale teraz chyba za sucho na aloes. Lepiej zabezpieczać emolientami. Resztę możesz dokapywać do masek/odżywek. Z gliceryną uważaj, bo to humektant - na taką pogodę nieodpowiedni.
No i nie wiem co z parafiną.

Cytat:
Ajrisz - jaki blask! Skąd Wy go bierzecie? Ten blask i brak puchu - marzenie moje...
Oleje?

Stary 2012-02-01, 22:03   #54839
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Nie jest zła, ale nie wiem czy taką ciekłą możesz dodawać

Ajrisz i Eloe
powiedzą więcej. Parafina jest dobra na suchą skórę. Fajnie działa ale tworzy na skórze film. Jeśli parafina nie jest usuwana systematycznie może się skumulować i wysuszać. Dobrze myślę?
Pamiętam, że czytałam gdzieś o tym odnośnie parafiny w kremach do rąk, że pomaga, ale najlepiej jeśli jest na dalszym miejscu w składzie (czyli dalej niż na 3).

Czekam więc niecierpliwie na porady ekspertów, bo zamówiłam kiedys na ZSK i tak stoi a ja nie wiem co z nią robić :P A skóra sucha jak wiór...

Niekoniecznie. Silikon to emolient, który pokryje włos filmem, ochroni przed czynnikami zewnętrznymi ale nie ma składników odżywczych. dziewczyny stosują silikony, możesz używać, jeśli Ci służą, ale pamiętaj o zmywaniu ich. Poza tym nie można używać samych silikonów, trzeba pamiętać też o innych emolientach - olejach, masłach - to one powinny znaleźć się na wysokim miejscu w składzie odżywki.

Ja się boję głównie dlatego, że z założenia mamy unikać silikonów - a że ja się na nich nie znam (nie poznam w składzie), to słucham grzecznie co kupowac i używac (niestety musze znać dokładne nazwy produktów, bo sama to jak ślepiec). No i potem nie będę wiedziała czy zmyty czy nie, SLS przesuszy i takie błędne koło. Chcę spróbowac konkretnie, zdrowo. A jak nie wyjdzie, to się pomartwię później - dopiero miesiąc niecały od "odstawienia" więc zbyt dużo nie minęło.

Możesz się psikać, ale teraz chyba za sucho na aloes. Lepiej zabezpieczać emolientami. Resztę możesz dokapywać do masek/odżywek. Z gliceryną uważaj, bo to humektant - na taką pogodę nieodpowiedni.
No i nie wiem co z parafiną.

Humektant - znów trudne słowo O glicerynie też słyszałam podobnie jak o parafinie - albo ja cos pomieszałam (w każdym razie kupowałam oba produkty ze względu na skórę). No ale mam nadzieję, że Ajrisz dopomoże, bo ona to już ma wszystko obcykane

Oleje?
Olejuję cały czas dzielnie! Przed każdym myciem, czyli co 2-3 dni. Od dwóch myć omijam skalp, poniewaz stosuję na niego jantara.
W ogóle, to wielkie dzięki za zainteresowanie
mam nadzieję, że pogłębię wiedzę i z czasem będę zadawać coraz mniej głupich i oczywistych pytań, ale chemia to dla mnie czarna magia - ostatni raz ją miałam... no ze 20 lat temu (o żesz, ale ja stara jestem)

Normalnie mam ostatnio większą manię niż kiedykolwiek (choć zawsze miałam bzika na punkcie włosów - zazwyczaj na punkcie idealnego wyprostowania). TŻ już się przyzwyczaił, choć nieraz budzi się wystraszony, jak spię w czepku albo rękawiczkach

Edytowane przez pussynka
Czas edycji: 2012-02-01 o 22:05
Stary 2012-02-01, 22:37   #54840
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
myślisz ?
nie pamiętam, na pewno pisałam o jego piciu na włosy i o działaniu odchudzającym, słyszałam o tym krótkim terminie ale z jednego źródla tylko i dlatego też sprawdzałam butelke swojego.
Jeśli to ja, przepraszam. Nie chciałam nikogo wprowadzić w błąd.
Alez nie przepraszaj! Po prostu wiem ze ktos na wizazu, pewnie na forum pielegnacyjnym o tym pisal bo tylko tam moglam o tym przeczytac I to tez byla tylko wypowiedz na zasadzie "gdzies przeczytalam, ze..." Takze to zadne wprowadzanie w blad, a wrecz cenna informacja - w koncu warto sie upewnic jak to faktycznie jest z tym lnianym zeby w razei czego nie pic go bez sensu tym bardziej ze z tego co czytalam nie jest to zaden pyszny drink A u mnie chodzi glownie o to ze odczuwam lekki dyskomfort np. jedzac cos co jest przeterminowane chocby 1 czy 2 dni [tak juz mam od zawsze ] i nieciekawie dla mnie brzmi picie czegos co jest przeterm,inowane miesiac czy dwa
No ale nadal nie wiemy jak to wlasciwie jest z tym lnianym...

Cytat:
Normalnie mam ostatnio większą manię niż kiedykolwiek (choć zawsze miałam bzika na punkcie włosów - zazwyczaj na punkcie idealnego wyprostowania). TŻ już się przyzwyczaił, choć nieraz budzi się wystraszony, jak spię w czepku albo rękawiczkach
Witaj wsrod zbzikowanych Ja ostatnio cale popoludnia trace glownie na czytanie na wizazu o klakach

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości