|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV
Cytat:
Włosy mi się bardziej elektryzują odkąd zmieniłam szampon czyli tydzień czasu (zmieniłam na Palmolive 'Długie i błyszczące') przeważnie używam Dove. Włoski czeszę szczotą z naturalnego włosia z Avonu i po niej właśnie mi sie bardziej elektryzują a podobno od takich szczotek nie powinny:/ Grzebienia używam z szeroko rozstawionymi ząbkami też z Avonu ale tylko włoski mokre czeszę. Płynu do płukania używam. Czyli z tego co rozumiem to ograniczyc kosmetyki z SLS?! Jakie możesz mi polecić? (szampon odżywka maska) I jeszcze jedno czy ta odżywka z Isany wygładzająca może być bo wczoraj ja kupiłam i szkoda ją wyrzucać. |
|
|
|
|
#4772 |
|
Zadomowienie
|
witajcie
trafiłam tu dzięki Izuś zaczynam przygodę z olejowaniem włosów, wczoraj pierwsza wcierka z oleju łopianowego <mam problemy po farbowaniu włosów ze skórą głowy> potem umyłam głowę szamponem z mydlnicy dla włosów suchych i nie nałożyłam żadnej odżywki, włosy dało się rozczesać, i chociaż nie są może jakoś szczególnie podatne na układanie i trochę mam siano na głowie to mimo wszystko jestem zadowolona z efektów przede wszystkim zniknęły wszystkie czerwone plamy i łuszczenie skóry trochę zaczyna mnie głowa swędzieć i nie wiem czy to efekt olejowania czy stare problemy zaraz pojawią się na nowo...no ale pożyjemy zobaczymy.... chciałabym zrezygnować z tradycyjnego farbowania u fryzjera i mam pytanie..... czy są oleje, które przywracają włosom naturalny kolor?? nie chodzi mi o farbowanie na ciemno jak np. olejem z liścia orzecha tylko o przywrócenie naturalnego koloru włosa?? a dużo mam już siwych żeby zrezygnować z farbowania ale chętnie spróbowałabym odbudować swój naturalny kolor |
|
|
|
#4773 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli jest napisane: Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum to w składzie znajduje się parafina
Piłam pokrzywę i drożdże. Olejuję włosy od 30.08.2011 Stosuję pielęgnację a'la CG, choć jestem SG Owsiankę jem regularnie od 10.10.2011 Od zawsze się ODCHUDZAM Edytowane przez ania smerfetka Czas edycji: 2012-02-02 o 11:53 |
|
|
|
#4774 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4775 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może szczotka też jest powodem, nie mam pojęcia. Ja używam plastikowej z Avonu od lat i nie narzekam tej zimy na elektryzowanie. Może też dlatego że zmieniłam pielęgnację na zgodną z CG choć jestem absolutnie prostowłosa. No i olejuję włosy. Może dzięki temu też uniknęłam tego problemu tej zimy. A ta Issana wygładzająca to która? Ta z olejkiem babassu? A jeszcze wracając do silikonów to nie musimy całkiem wyrzucać ich z naszej pielęgnacji. One są dobre, szczególnie zimą, bo oblepiając włos chronią go przez mrozem i uszkodzeniami mechanicznymi. Tylko należy dbać o to by je usuwać z włosów by nie nazbierało się za dużo tego "dobrodziejstwa".
Piłam pokrzywę i drożdże. Olejuję włosy od 30.08.2011 Stosuję pielęgnację a'la CG, choć jestem SG Owsiankę jem regularnie od 10.10.2011 Od zawsze się ODCHUDZAM Edytowane przez ania smerfetka Czas edycji: 2012-02-02 o 11:56 |
|
|
|
|
#4776 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4777 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ok, doczytałam, że Dove, no to nie jest najlepszy szampon...
Edytowane przez eiri Czas edycji: 2012-02-02 o 12:09 |
|
|
|
|
#4778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4779 |
|
Raczkowanie
|
Ona jest dobra dla kręconowłosych bo nie zawiera silikonów. Ale ogólnie jest dość słabą odżywką i nadaje się nawet do mycia włosów. Po myciu w tradycyjny sposób też można ją oczywiście stosować.
|
#4780 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje bardzo
|
|
|
|
#4781 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam proste włosy
|
|
|
|
|
#4782 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ojjjjj, właśnie zauważyłam że my na olejowym. A myślałam że tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=579214 Przepraszam! I wracam do oliwy z oliwek. To był pierwszy olej z jakim zaczynałam i chcę zobaczyć czy mając ciut większe doświadczenie znów będę z OzO zadowolona.
Piłam pokrzywę i drożdże. Olejuję włosy od 30.08.2011 Stosuję pielęgnację a'la CG, choć jestem SG Owsiankę jem regularnie od 10.10.2011 Od zawsze się ODCHUDZAM Edytowane przez ania smerfetka Czas edycji: 2012-02-02 o 12:20 |
|
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
hej uzywala ktoras zWas tego olejku???
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,46718,alterra-cellulite-hautol-birke-orange.html&next=1
|
#4784 |
|
Zakorzenienie
|
przyszla moja heenara
w moim odczuciu pachnie troche mydlano ale ladnie.
|
#4785 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ponawiam swoje pytania, dziekuje tez za odp w sprawie OCM. jantara nie bylo w dozie ![]() z gory dziekuje za Wasze odpowiedzi i rozjasnienie mojego metliku w glowie
|
|
|
|
|
#4786 |
|
Zadomowienie
|
W kuchni została mi resztka oliwy z oliwek, więc ostatnio użyłam jej dwa razy na włosy - no i w zależności co pod nią, to różny efekt. Nie mniej, efekt zdaje się lepszy niż np po samym lnianym, czy kokosowym.
Któraś z Was kiedyś pisała, że u niej oliwa z oliwek tez się duzo lepiej sprawuje od lnianego/kokosowego. Czy w takim wypadku macie jakąś propozycję innych olei, podobnych w działaniu do oliwy z oliwek?
|
|
|
|
#4787 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4788 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co myślisz o szamponie Babydream? Ma dość dobre opinie ale niestety okropnie plącze włoski i słabo się pieni. Nadaje się on do użytku codziennego czy raczej nie? Ja na ogół lubię jak mi się szampon pieni. A co do odzywek to na razie zostanę przy tej z Isany z olejkiem babassu. Jeśli chodzi o olejowanie to myślę że co drugi dzień na razie będę. |
|
|
|
|
#4789 | |||||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli masz kręcone włosy, serdecznie zapraszam na zakręcone podforum. Zapoznaj się z faq, pigułką, a potem pytaj na wątku pielęgnacyjnym. Tylko proszę przeczytaj koniecznie faq i pigułkę ![]() Pozdrawiam, za dużo już ot ![]() Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-02-02 o 13:31 |
|||||||
|
|
|
#4790 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczeta, mozna dolaczyc?
![]() zostalam 'zarazona' olejowaniem oczywiscie przez wizaz i znajoma ktora podala link do bloga anwen rok temu mialam dekoloryzacje, potem zaczelam uzywac profesjonalnych szamponow i masek loreala (absolut repair) potem kolejnym zakupem byly ampulki power B absolut itd.. potem dopiero doczytalam na blogu ile to ma silikonow chociaz nie powiem, pomogly mi i wlosy wygladaja zdecydowanie lepiej ale od 19 stycznia zaczelam swoja przygode z olejowaniem do tego kupilam profesjonalna maske loreala z olejkiem z orzechow macadamia (bez silikonow i parabenow). Pierwszym olejkiem jaki kupilam byl alterry-migdaly i papaja, podobno bardzo polecany ale dopiero pozniej doczytalam ze ma rycynowy w skladzie ktory przyciemnia wlosy no wiec pytanie mam, jak to jest z tym przyciamnianiem czy to da sie to wyplukac czy tam jest nie wielka jego ilosc i nie przyciemni mocno wlosow? (z racji tego ze robilam dekoloryzacje strasznie boje sie przyciemnienia wlosow). Drugi olej jaki zamowilam i wlasnie do mnie dotarl jest kokos z efavitu Wyprobuje w sb przed myciemchcialabym jeszcze kupic olejek ze slodkich migdalow ale ten malutki na dozie jest w tej chwili niedostepny wiec na razie zostane przy tych 2, wyprobuje kokos
|
#4791 |
|
Rozeznanie
|
A ja ostatnio nabyłam olejek z Alterry granat + awokado. Muszę powiedzieć, że pachnie dosyć specyficznie, na początku skojarzył mi się z octem.
Ale później zaczęłam wyczuwać jakąś nutę maliny coś w ten deseń. Na włosy działa dosyć dobrze, są bardziej mięsiste i cięższe. Do tej pory użyłam go 4 razy, zobaczymy jak będzie się dalej sprawował. Dorwałam także Jantar, który jest tak zachwalany. Wzięłam od razu 2 buteleczki, bo ciężko go dostać. Także mam nadzieję na znaczną poprawę, szczególnie zależy mi na nowych włosach, bo ostatnio mi się przerzedziły.
|
|
|
|
#4792 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny w DOZ-ie są oleje np:
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5801-Olej_ze_slodkich_migdalow _Profarm_100_ml http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p12671-Olej_avocado_100_ml http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5800-Olej_jojoba_100_ml http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p14389-Olej_z_nasion_winogron_Pr ofarm_100_ml używałyście może któregoś? Do olejowania włosków czy do OCM? dobre są? nadają się w ogóle? Edytowane przez XoXJuSsStYnKaXoX Czas edycji: 2012-02-02 o 13:35 |
|
|
|
#4793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jantar był na Dozie 31 stycznie około 22 przez chyba godzinę. 1. Oleje nakładamy przed myciem, a nie po nim. Nie każdy szampon z SLES zawiera silikony. 2. Byłam uzależniona od lakieru do włosów. Butla szła mi w 2 tygodnie. Odstawiłam go i włosy czują się lepiej. Więc moim zdaniem żadnego, lakier wysusza, na ogół. 3. Dziewczyny zmywają oleje również odżywkami. Szampon z SLES w zależności od potrzeb. Niektórzy raz na tydzień, inni raz na miesiąć. 4. Jedwab Biosilk to najgorsze co może być, bo zawiera alkohol. Lepszy jest CHI albo L'Biotica. Warto stosować w celu zabezpieczenia końcówek przed zniszczeniami. 5. U mnie henna wypłukała się po 2 myciach, więc siłą rzeczy nie polecam, ale niektóre dziewczyny używają z powodzeniem. Podobno fajne dla włosów są farby Biokap http://www.biokap.pl/strona-glowna/ Co do zamówienia na Biochemii po co Ci 2 żele hialuronowe? Zdecyduj się na jeden. Informacji możesz poszukać na wątku poświęconym temu sklepowi https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=547328 Jak włosy są zniszczone to ich nie posklejasz trzeba stopniowo obcinać jeśli nie chcemy tracić od razu iluś centymetrów z długości. Odpowiedź na Twoje pytania padła wiele razy
|
|
|
|
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do OCM nie używałam
|
|
#4795 |
|
Raczkowanie
|
Heroldin ślicznie Ci dziekuje
ciesze się, że zareagowałaś na moja prosbe o pomoc
|
|
#4796 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
Mam w domu kilka olejków i uzywam ich w zalezności od tego jaki mam humor
![]() A że włoski olejuję niemal codziennie to przynajmniej raz w tygodniu musi być. Dodaje tez kilka kropel do maski bingo i do psikacza domowej roboty z keratyna i dpantenolem. Pierwsza buteleczka migdała 100ml zeszła mi bardzo szybko bo nie umiałam jeszcze oszczędnie olejować teraz starcza mi na dość długo bo wylewam łyżkę na spodeczek, maczam palce i przeciągam je po pasmach. A włoski mam dość długie.
|
#4798 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sa zimnotloczone(info na stronie producenta), nie maja zadnych dotatkow, tylko sam wlasciwy olej. Nadaja sie i do olejowania i do OCM. Ja mam z migdalow, szalu nie robi u mnie na wlosach(a inne dziewczyny go bardzo chwala), dlatego zuzywam go do OCM. Ale jak wiadomo, kazdy musi sie na wlasnych wlosach przekonac co mu pasuje.
|
|
#4799 |
|
Zadomowienie
|
Odnośnie tamtego postu o ceramidach, ponawiam - jakieś wnioski odnośnie oleju krokoszowego?
|
|
|
|
#4800 |
|
Zakorzenienie
|
The rock, śliczne włosy
![]() Dzisiaj raniutko zmyłam Babassu i, niestety, włosy są po nim zbyt wygładzone i sypkie. Ten efekt jest u mnie niepożądany . Chyba zużyję go wyłącznie na końcówki.
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.

bez problemu rozczesałam włoski wysuszyłam (bo nie lubię się kłaść spać z mokrą głową
a było już dość późno i nie chciało mi sie czekać aż same wyschną) Włoski puszyste, mięciutkie fajne takie ale jednak muszę chyba jeszczew jedwab lub coś na końcówki zainwestować bo takie lekko szorstkie są

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,46718,alterra-cellulite-hautol-birke-orange.html&next=1
w moim odczuciu pachnie troche mydlano

chociaz nie powiem, pomogly mi i wlosy wygladaja zdecydowanie lepiej ale od 19 stycznia zaczelam swoja przygode z olejowaniem
wiec na razie zostane przy tych 2, wyprobuje kokos
Ale później zaczęłam wyczuwać jakąś nutę maliny coś w ten deseń. Na włosy działa dosyć dobrze, są bardziej mięsiste i cięższe. Do tej pory użyłam go 4 razy, zobaczymy jak będzie się dalej sprawował. 
teraz starcza mi na dość długo bo wylewam łyżkę na spodeczek, maczam palce i przeciągam je po pasmach. A włoski mam dość długie.