|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
ja za 12 szt. płaciłam 14 zł
|
|
|
|
|
#4682 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
u mnie takich ciemnych nie było, ja mam taki beżowy z misiem (były jeszcze białe i niebieskie) widziałam, że potem przecenili je na 48,5 zł |
|
|
|
|
#4683 |
|
Zadomowienie
|
Rybka, tam chyba dużo więcej miejsca nie ma w tych miseczkach. Po prostu krój szpiczasty jest
Zresztą moje cycki też dość szpiczaste hehe Następny kupię 75 e na wszelki wypadek. Ale staniczek bardzo ładnie uszyty. warstwa 'do ciała' z mięciutkiej bawełny. Z tyłu 6 możliwości regulacji. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2012-02-02 o 13:39 |
|
|
|
#4684 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja sie z moimi alergiami chociazbt nachodzilam ostatnio wiec wiem, co lekarz to opinia, bylam np w sierpniu u alergolog z w ysypka na wew stronie dloni to stwierdzila ze pewnie od mycia nczyn ale testow mi nie zrobi bo nie ma akuart i skasowala 100 zl ![]() Nastepny alergolog pobral wycinek do badania histopatologicznego aby stwierdzic czy to alergia czy luszczyca krostkowa no i okazalo sie ze jednak luszczyca, tak ze 2 lekarzy, jeden strzelil w ciemno, drugi konkret! Swoja droga wlasnie do tego drugiego lekarza chodze, ale to tylko taki przyklad. Mnie nie chodzi o piekne slowka itd tylko konkrety! Co do ulotek to wlasnie tez o tym pisalam , czlowiek musialby sie bac zwykluych lekow nawet bez recepty brac gdyby mial sie tak wszytskim przejmowac! Ja tylko jak czytam Twoje wypowiedzi na temat zzo to mam wrazenie ze Ty na maksa odradzasz a w sumie codziennie te zabiegi wykonujesz ![]() Do zzo sa rowniez wskazania o czym nie piszesz, ja Ciebie rozumiem na zasadzie nie bo nie i tyle. Mnie to nie przekonuje po prostu. Co ze wszytskimi dziewczynami, ktore maja planowana lub beda mialy spontaniczna cesarke? Maja sie juz na zapas martwic i bac tego jak ognia? To tak samo troche jakbym ja tutaj sobie usiadla i opisala teraz strasznie makabryczny porod ze szczegolami dziewczynom, ktore zaraz zaczna rodzic. Napewno wiele z nas tutaj dostanie zzo bo nie bedzie moglo zniesc bolu albo po prostu ze wzgledu na cc, wiec chyba lepiej napisac cos bardziej optymistycznego? Tym bardziej ze chyba zzo nie moze byc czystym zlem?
|
|
#4685 |
|
Zakorzenienie
|
Karo89 wszystko przyszło szybko (ja też wziełam opcje podraniową) tylko bez tego pragonu co mnie troche zirytowało, no i to bujanie sie znimi na maila... po 3-4 dni mi nie odpowiadali, musiała pisac raz jeszcze i dlatego nie jestem zadowolona, bo gdyby sprzęt przyszedł uszkodzony to dopiero byłaby jazda, choć pewnie jakbym sie wkurzyła to wrzuciłabym wszystko do samochodu i do nich podjechała z awanturką
|
|
|
|
#4686 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
urodził się w terminie bo wtedy 3 kwietnia urodziny ma moja babcia (92 lata)
|
|
|
|
|
#4687 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry Mamuśki!
![]() Cytat:
Ja w ogóle po założeniu krążka krwawiłam bardzo mocno i czułam ból, ale to dlatego, że przy zakładaniu się ścianki pochwy, czy szyjka dość mocno poraniły, także pewnie jest to normalne na początku. Po paru dniach wszystko przeszło i teraz nie czuję w ogóle że tam coś jest ![]() No ale jednak silne upławy mi o tym przypominają... Ty krwawiłaś po założeniu krążka? Podobno posiew powinno się zrobić przed założeniem (tzn wyniki znać przed założeniem), ale jak u Ciebie tak u mnie sytuacja wymagała nagłego działania nie było czasu i wyniki przyszły jak już krążek we mnie siedział...na szczęście było czysto. Oby Twój wynik też był ok ![]() Teraz co drugi dzień biorę globulki profilaktycznie, bo jest to jednak ciało obce i infekcje mogłyby się pojawić. Ty coś bierzesz? też masz takie upławy mocne? Cytat:
![]() A ja też dziś na sr idę i też będzie temat pielęgnacja. Mąż niestety w tym tygodniu na popołudniówki a dziś dodatkowo jeszcze na 12 h więc będę się uczyc sama... Cytat:
![]() trzymam kciuki oby się udało wcelować ![]() Cytat:
tylko, że ja ubrana czekałam jeszcze godzinę na tego kuriera Cytat:
jednak prałam drugi raz te ciuszki, które się ostatnio prały w lodowatej wodzie (grzałka się zepsuła)...może nie potrzebnie, ale jednak mam pewność że wypłukało się wszystko dokładnie z proszku...
|
|
#4688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Piękna data: 3 kwietnia - sama mam wtedy urodziny ![]() A tak poza tym to zauważyłam że na naszej liście na 1 stronie wątku mamy nieaktualne lata, bo przecież w 2012 każda z nas jest o rok starsza rocznikowo. Karolca zajmiesz sie tym?
|
|
|
#4690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, my myśleliśmy, żeby tam podjechać też jak Tż będzie miał towar tam zawieźć, żeby sobie odebrać osobiście, ale akurat w tedy nie mieli zamówień na tamten rejon. Tylko nie wiem z której to części Wawy jest? bo my tak jak jeździmy to wjeżdżamy od strony Magdalenki, lotniska itp. i nie wiem czy byłoby to nam po drodze... Ale mi się nic nie chce a tu uczyć się muszę, i obiad zrobić... iw32 to Ty celować będziesz
|
|
#4691 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
my to chyba jednak podobny gust mamy
|
|
|
|
|
#4692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4693 |
|
Zakorzenienie
|
nie kumam swojej wagi na panelach pokazuje inną wage, na dywaniku inną i na płytkach też inną
|
|
|
|
#4694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mysle ze niejedna dziewczyne zzo uratowalo psychicznie i jesli juz sie nie daje rady a istnieje mozliwosc to moim zdaniem nalezy korzystac. Skutki uboczne ma wszytsko, nawet picie coca coli
|
|
#4695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jeszcze nie mam 26 lat aby zmieniać sobie wiek
|
|
#4696 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja rocznikowo mam 33 ale ze urodziny mam w pazdzierniku to przeciez nadal mam 32 ![]() ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
Ona - nie postarzajmy sie bez potrzeby
|
|
#4697 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
mi już teraz jak byłam w szpitalu wpisali "27 letnia pacjentka..." a ja jestem z listopada
|
||
|
|
|
#4698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie odradzam epiduralu. Ja go po prostu sama nie chcę. Mam jakieś silne wewnętrzne przekonanie, że po pierwsze dam sobie radę bez;D hehe.. a po drugie, że to właśnie mnie dopadną jakieś powikłania Epidural nie jest beee.. tylko jest to już działanie INWAZYJNE, mogące mieć rzadkie , ale baardzo poważne konsekwencje. Robiłam ich setki i na ogół one SĄ bezpieczne, ale jednak.. Przy np. indukowaniu porodu i oksytocynie, sama doradzałabym pacjentce epidural. Chcę tylko, żebyście wiedziały, że to nie jest tak, że epidural jest w 100% bezpieczny. Nic nie jest. Po drugie , cesarki z reguły nei robi się epiduralu (chyba że kobieta już go miała założonego do porodu). Robi się spinal- czyli POP nie ZOP. TO jest inna przestrzeń, inna igła, inne mimo wszystko działanie. I tu znowu.. jak jest cesarka to masz do wyboru albo znieczulenie ogólne, albo spinal. No i drugie jest znaaacznie bardziej bezpieczne, dadatkowo widzisz swoje maleństwo od razu po narodzeniu, a w krajach zachodnich- UK i Irlandia, przy cesarce masz partnera, mamę czy kogo tam chcesz na sali operacyjnej. Co uważam za rewelację.W Polsce niestety nie ![]() Ja nikogo nie chcę straszyć, wszystko jest dla ludzi, ale wszystko ma swoje jakieś tam lepsze czy gorsze skutki uboczne. No i nie rozumiem czemu Wy sie boicie dolarganu, po przeczytaniu jedej ulotki, a skutki uboczne innych procedur już Was nie interesują, albo im zaprzeczacie. Chyba lepiej wiedzieć, że to normalne, że np. podczas cesarki w POPie może nagle zrobić nam sie niedobrze, możemy zwymiotować podczas operacji, bo ciśnienie nam nagle spada. Albo że po zrobieniu POPa nadal możemy czuć dotyk (co często przeraża kobiety , które o tym nie wiedzą), a w żadnym wypadku nie powinniśmy czuć bólu. Nie wiem, lepiej czy nie, być świadomym? |
|
|
|
|
#4699 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ok. 1500zł piechotą nie chodzi...Cytat:
Ładnie i popularnie u nas na wątku ![]() Ja mam urodziny 1 kwietnia - przewalona data, ale bardzo wesoła i w tym roku nawet wypada w niedzielę, tak samo jak ja się urodziłam.
|
|
#4700 |
|
Zadomowienie
|
ja bym wolala w 38 tygodniu
ale pewnie małemu sie nie bedzie spieszyc a tak na powaznie to cierpliwie bede czekac, nie chcialabym miec porodu wywolywanego a tym bardziej cesarki, wiec nawet jesli dzidzia bedzie chciala tydzien dluzej w brzuszku pomieszkac to nie mam zamairu go tego pozbawiać![]() u mnie bigosik juz sobie pyka zjadłam 3 naleśniczki z serem i dzemem przypieczone ze smietanka i cukrem, niebo w gębie choc ten moj apetyt mnie przerażaco do znieczulenia to ja bede musiała stawic czolo bolom bo w szpitalu w ktorym rodze nie ma takiej możliwosci.co do lekarza to moj poprzedni gin byl rownym gosciem, ciagle zartowął, miły usmiechniety serdeczny , ale zeby pomoc to juz gorzej, mój obecny gin czasem humorzasty, czasem małomówny ,ale oddalabym mu sie z zamknietymi oczami ( jakby to nie brzmiało ![]() Dobrze ze mój mąz rzadko chodzi w koszulach , bo nie cierpie ich prasowac ![]() własnie podokuczałam troche synkowi, bo leniuszek chyba jakas drzemke sobie uciął a dzis rano rozmawialismy z TZ jakie to fajne ze z tego troche nudnego zycia codziennego , takiego czesto powaznego i szarego bedziemy razem z maluszkiem przestawiac sie na ten swiat dzieciecy, kolorowy, codziennie cos nowego, plac zabaw, pierwsze kroki pierwsze slowa rozmarzyłam sie![]() dziewczyny wspolczuje zatok , wiem co to za ból, u mnie sa dwa rodzaje albo potwórny bol zatok promieniujacy na cała głowe , czasami mialam odczucie jakby mnie ktos skopał po głowie. A drugi to uczucie zatakengo nosa, łzawienie oczu, bol głowy. Pomagaja troche inhalacje z olejkiem mentolowym, ciepłe okłady, otrivin ii najbardziej mnie pomagał ( ale musialam zazyc jak pojawily sie pierwsze objawy) ibuprom zatoki. co do przemywania oczek to normalnie przemywa sie przegotowana woda, a sola gdyby pojawilo sie jakies ropienie ,ampułka 30 gr kosztuje. W moim tesco te kombinezony po 40 pare złotych
|
#4701 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A pozatym to nie jest tak ze dolargan moze miec wplyw na dziecko i dziecko po porodzie moze miec problemy z oddychaniem? A przy ewentualnych skutkach ubocznych epiduralu mozna mowic ale dotyczy to glownie matki a na dziekco raczej wplywu nie ma?
|
|
#4702 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
tylko mi sie bardziej podoba moje 24 lata niż 23 A tak poza tym trzeba zacząć myśleć nad nowym tytułem kolejnego wątku, bo z waszym tempem to nawet się nie obejrzymy i będzie 5tys. postów A w kolejnym to pewnie już któraś z nas będzie rozpakowanaIdę robić łazanki a nie chce mi sie nic robić-kręgosłup mnie strasznie boli od wtorku
|
|
|
#4703 |
|
Rozeznanie
|
A mnie chyba tam nie ma wogóle dodanej
Ale ja jakoś nie wiem czemu sama zawsze sobie wiek zawyżam hehe
|
|
|
|
#4704 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nie byłoby Wam po drodze, bo to jest po 2 stronie Wisły, a do tego mw. po skosie od miejsca, w którym Wy do Warszawy wjeżdżacie, więc pchać sie tam przy ostatnio pozamykanych mostach i ulicach byłoby dla Was koszmarem mi też tam nie jest po drodze, a nawet blisko nie jest (mieszkam na Woli, a dokładnie na pograniczu Woli, Śródniescia i Żoliborza), ale napewno bliżej niz Wam ![]() Cytat:
ja mam termin na 5 marca i nie chciałabym, że dzidzia wcześniej sie na świat wybrała, a dokładnie nie chciała bym żeby to był 29 lutego
Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-02-02 o 14:19 |
||
|
|
|
#4705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może wyciagnij średnią z tych 3 pomiarów ![]() Cytat:
ja niestety juz zaliczyłam swoje urodziny w tym roku
Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-02-02 o 14:20 |
||
|
|
|
#4707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to będzie już 38 tydzień u mnie, więc... bezpiecznie już będzie
|
|
#4708 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do zatok to ja mialam teraz w ciazy pierwszy raz w zyciu i poniewaz nie wiedzialam co to takiego to doczekalam do takiego stanu ze mi polowa twarzy spuchla, nie zycze nikomu zatok- masakra Moze gdybym wczesniej miala kiedys to bym od poczatku wiedziala ze to teraz zatoki i jaoks w poczatkowej fazie zadzialala i by mi przeszlo i obylo sie bez antybiotyku ![]() Ale wiadomo-polak madry po szkodzie Aguska, co sie nie udzielasz?
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-02-02 o 14:22 |
|
|
|
|
#4709 |
|
Zadomowienie
|
ja tez juz zaliczyłam urodzinki
i nawet imieniny ![]() ja tez jak mnie 3 lata temu pierwszy raz złapało to nie wiedziałam co to, tak mnie głowa bolala, porobiłam badania podstawowe, mialam juz rozne mysli, ale pozniej trafiłam do laryngologa i wyszlo szydło z worka raz mi poszło z czołowych na uszy , myslalam ze mi głowa odpadnie.
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-02-02 o 14:23 |
|
|
|
#4710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Większość pacjentek, którym robię epidurale i które mają rozwarcie> 3 cm (bo ja tu robię nawet przy 1 cm) wcześniej spróbowało petydyny. Mi się to dość logiczne wydaje.. bo no z mojej perspektywy to wygląda tak. Przychodzi rodzić kobieta, która dajmy na to tak jak ja, nie chce epiduralu (BO NIE ) .. no i zaczynają się paskudne bolesne skurcze..No i pielęgniarka proponuje zastrzyk p/ bólowy.. Ja najpierw wypróbuję zastrzyk zanim dam sobie wsadziś igłę w kręgosłup. Dla niektórych jest to jakieś rozwiązanie i ból jest łagodniejszy przez jakiś czas i obywa się bez epiduralu, innym nie pomaga wcale i tak czy siak proszą o epidural. No i apropo Twojego pytania. Tutaj dają petydynę na początku przy małym rozwarciu.. więc jest czas, żeby jej poziom w organizmie się zmniejszył. Oglądam trochę tych porodów i nie zauważyłam jakiejś wielkiej różnicy w zachowaniu noworodków bez lub z petydyną.. Może są odrobinę bardziej podsypiające.. ale to nie jest regułą. (możecie się spytać, czemu jako anestezjolog oglądam porody- ja po prostu lubię położnictwo i jak już schodzę robić epi , to jak coś się ciekawego dzieje, to często zostaję, jak mam trochę czasu )Co do problemów z oddychaniem u noworodków, to są one baaardzo rzadkie przy zdrowym donoszonym noworodku widziałam dosłownie kilka razy.. i to nie z powodu petydyny tylko np. aspiracji smółki (rzadko sie zdarza), albo jak jest tzw. fetal distress.. czyli na KTG występuje bradykardia-wolna akcja serca płodu i trzeba szybciutko robić cesarkę. Popytam się u mnei ginekologów, jak statystycznie wygląda depresja oddechowa wśród noworodków u matek, które dostały petydynę. To Ci dam znać. Nie umiem znaleźć tych informacji w necie
Edytowane przez anagat Czas edycji: 2012-02-02 o 14:31 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.

Piersi mam bardziej okragle niz wystawione do przodu, a rozmiar to rozmiar... Ale moze po porodzie bedziesz miala wypelnione cale miseczki jak Ci maly cycuchy powyciaga 

żeby był taki jak chcecie, żeby kupić 

mi już teraz jak byłam w szpitalu wpisali "27 letnia pacjentka..." a ja jestem z listopada