|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Gosiu piszesz o podróży do Polski.. na pewno łatwiej samolotem.. ale gdzie cały FUN??
Ja wiem ,że to do Balbinki było, ale napiszę jak to u mnie jest.My baaardzo dużo jeździmy z mężem i mały musi się szybciutko przyzwyczajać, że auto to nasz drugi domek.. A że podróż zajmie w moim przypadku nawet 3 razy dłużej, to tym fajniej Zatrzymamy sie może u znajomej w UK, potem we Francji, potem u rodziny w Niemczech. Wiem że wariaci jesteśmy i mało ludzi zrobiłoby to samo.. Ale damy radę i będzie super. Byleby razem ![]() Oby tylko z maluszkiem było wszystko dobrze. Był cały i zdrowy.. Jeny ja mam ostatnio jakieś smutne myśli.. w nocy się obudziłam ze łzami na policzkach.. Za dużo złego w szpitalu widzę;/ |
|
|
|
#4772 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Hejka! Zważyłam się rano na nowej wadze, no nie polubiłam odczytu +11,5kg. w 36 tyg. No liczyłam że max. 12kg przytyje-no ale przecież nie będę się odchudzać teraz
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Monia to masz dylemat Musicie się poważnie zastanowić.
|
|||
|
|
|
#4773 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja to wiem ze jest kilka rodzaji tych znieczulen i ja mialam takie ze moglam chodzic wogole i mialam czucie a na czas parcia mi odlaczyli ![]() Nazywali to epidural wiec tez tak to nazywam
|
|
#4774 |
|
Zakorzenienie
|
a koniakonia coś się mało dziś udziela..
jak tam mąż - już na tyle sprawny by zrobić foteczkę? ![]() |
|
|
|
#4775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja wlasnie wciaglam obiadek, pyrki duszone z jajkiem smazonym (znaczy z dwoma ) i mizeria![]() I uciekam do szkoly rodzenia!
|
|
#4776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4777 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej mamuśki!
Cytat:
Cytat:
![]() A ostanio miałam spotkanie cukrzycowe. Rozdali glukometry nowiutkie, wszystkie paski, igły za darmo. Opieka prezentuje się tu więc bardzo dobrze i fachowo, szkoda, że jednak tak pózno wykrywają te cukrzyce i nie kierują na rutynowe testy wszystkich kobiet. Jedna babeczka tam przyszła z dzidzią, bo dalej ma mierzyć i trzymać dietę, a urodzila 3 tyg przed czasem. Właśnie przedwczesne porody są częste ponoć przy cukrzycy... Najbardziej zaszokowałą mnie dziewczyna w 35 tc. Na przerwie wyszła na papierosa...Pózniej położna opowiadała o tym, czego nalerzy unikać itp, i zadała pytanie, czy ktoś pali? Ona na to, że ona pali. Ile? Z 20 fajek dziennie! I w ogóle nie wydawała się być zmartwiona, jeszcze dodała, że bardzo cięzko pracowała nad nałogiem, ale się nie udało. I po zajęciach pierwsze co zrobiła, to odpaliła kolejnego papierocha! ![]() Niestety, są też i takie kobiety, tylko żal maluszka... |
||
|
|
|
#4778 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe.. Super.. a będziecie jechać waszym cacuszkiem ?Desiu, Ty miałaś epidural, bo z tego co pamiętam, to Ty na cesarkę jechałaś już podczas akcji porodowej, tak? Zależy od szpitala , w moim nie ma 'chodzących epidurali'. Tzn na ogół nogi masz sprawne, ale czasem ciężkie i mogą zawieść. Tu jak masz epidural, to wstać już nie możesz- nawet do kibelka. A spinal , który miała Aga całkowicie paraliżuje nogi.. A maskę miała dla dzidziusia, żeby jak najwięcej tlenu mu podać. My tu też dajemy tlen w czasie cesarki . A czemu Aga zareagowała, jak zareagowała na POPa- nie wiem. Ja w sumie nie miałam nigdy takiej reakcji u pacjenta na stole operacyjnym. |
|
|
|
|
#4779 |
|
Rozeznanie
|
A właśnie w nawiązaniu do papierosów. Czy któraś z Was paliła przed ciążą albo może mąż jest nałogowym palaczem? Bo u mnie nie mogę oduczyć męża palenia i niestety nie potrafi czasami się powstrzymać i pali przy mnie, a ja jak tylko poczuję zapach to od razu mnie głowa boli i mi niedobrze, dlatego uciekam od niego. Ale martwi mnie czy dzidzi nie szkodzi to że jednak w mieszkaniu jest dym papierosowy i ja go wącham. :/
|
|
|
|
#4780 |
|
Zadomowienie
|
ja ampułki z sola kupowałam w tej aptece http://kuzniazdrowia.pl/alergia-gilb...55ba029712abf0
|
#4781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wróciłam z zakupów , szłam do biedronki , ale mnie koleżanka zwinęła na kawę, tak że do biedronki nie doszłam A propos zakażenia od tż, to pewnie oni nie są najczęstszym źródłem, ale różnie to może być,bo od nas łapią itd. więc ja tam wolę z bara bara zrezygnować, a poza ciążami to ten pacior, jeśli nawet jest u mnie, to mi nie dokucza.Dla mnie ten seks na wywołanie na końcu ciązy wcale fajny nie był, więc sobie daruję bez żalu, no i u mnie to nie poskutkowało, bo ani prostaglandyny tż , ani masaże szyjki dwa razy robiony, ani butla oksytocyny akcji nie rozkręciły. Aaggaa nie no Ty się rozpakuj jak tylko będzie bezpieczny czas Monia spacerówkę założyłam jakoś po 5 miesiącach ,jakoś w czerwcu chyba, tylko ,że ja miałam opcję leżenia też w niej,zależy jak szybko dziecko siadać zaczyna,no i jak bardzo jest ciekawe świata, taki 5 miesięczniak to już chcę wszystko widzieć, no i jak tak kukać lubi to w gondoli będzie chciał siadać, a tam z reguły nie ma szelek zabezpieczających, ja mam w wózku pozycję do siedzenia w gondoli , ale spacerówka była lepsza.... Moim zdaniem , jeśli spacerówka się rozkłada na płasko, jest zabudowana ( w razie nagłej zmiany pogody itd.) to można dziecko w nią wkładać nawet wcześniej niż w 5 miesiącu A co do wożenia w foteliku nie mam przekonania do tej pozycji, te okrągłe plecki itd. u mnie odpada, chyba że na krótki czas. Aguska a jaki to ten pacior? jak to się mówi,jak nie urok to sraczka ![]() Lena tż dalej leży, pojechal do pracy , wrócił i źle się czuje nadal ![]() Ciekawe , Ktora z nas urodzi w moje urodziny ? 8 marca, oby nie ja
|
|
|
|
|
#4782 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przystanki na spanie- OBOWIĄZKOWO To za długa droga na jazdę nonstop. Tylko się zameczysz, a zero przyjemności..Ja jechałam do Ire w czerwcu tego roku. Z przystankiem nocnym w Monahium a potem gdzieś we Francji, a potem 5 nocy we Fr na kampingu..jazda na prom, nocleg przed promem z Fr do Ang.. i potem już cała reszta ciągiem.. I ta cała reszta była najgorsza.. |
|
|
|
|
#4783 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to w tym rajdzie chodzi Syreny, Warszawy i czasem inne zabytki się pojawiają. Ponoć świetna zabawa przy tym jest ![]() O epiduralu czytałam, że zakładają cewnik, bo nie mozna chodzić i nie czuć, że chce się siusiu. Więc wydaje mi się, że też nie pozwalają chodzic po ZZO. Cytat:
|
|
#4784 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja paliłam przed ciążą ok paczki dziennie do momentu aż dowiedziałam się że jeste w ciąży i od tamtej pory ani maszka . Natomiast mąż pali z tym że ma całkowity zakaz palenia w domu wychodzi na balkon zresztą w samochodzie już też przy mnie nie pali nawet goście w domu wychodzic musza na balkon no sorry ale mając nałóg trzeba się liczyc z tym że to palacz powinien się dostosowac do zasad panujących w domu a nie odwrotnie a i tak tż ma rzucic fajki bo nie chcę żeby śmierdzący do dziecka podchodził ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- a co do podróży to prawdopodobnie pod koniec lata jak będzie wszystko ok wybierzemy się do teściowej do Holandii (ok 1050km) na tydzień z tym że na trasie możemy zrobic przystanek w Hanoverze u ciotki mojej na nocleg. Ale to zależy od tego jaka będzie dzidzia i samopoczucie
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#4785 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4786 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4787 |
|
Zakorzenienie
|
A propos podróży i spania dziecka to tak jak piszą w poradnikach jest najlepiej, podróż (jazda samochodem czynna
) najfajniej wychodzi jak dziecko śpi, nie za miło się jedzie jak dzieciaczek się drze
|
|
|
|
#4788 |
|
Rozeznanie
|
no- ogarnęłam wszystko do końca, ugotowałam obiad więc teraz czas na przyjemności
pisałyście,że Wy nadal nie możecie na kawę patrzeć. a ja jak ten odwrotowiec ostatnio mam właśnie fazę na nią nawet mi herbata tak nie smakuje jak kawusia... Maskara. Monia co do wózka,to tak- u mnie da się spacerówkę na całkowicie płasko rozłożyć. i widzisz-mówiłam,że ten wózek dziecku krzywdy nie zrobi Gosia mnie o to samo chodzi co i anagat.. czyli o to,że można coś zwiedzić,zobaczyć itd itp. a w samolocie to żadna frajda. poza tym ja wiem jak dzieci uprzykrzają podróż. Za każdym razem trafiał się jakiś dzieciak co całą drogę darł się wniebogłosy. Więc wolę oszczędzić sobie i bogu ducha winnym ludziom nerwów. poza tym już "lecieliśmy" w myślach i muszę przyznać,że mielibyśmy jeszcze większe zamieszanie niż zazwyczaj. bo tu wózek,tu bagaże,tu dziecko,a w drodze powrotnej doszłaby nam moja babcia. Więc podziękowaliśmy Anagat ja nie żartowałam z tym tirem. Może bardziej mi chodziło o coś typu mała ciężaróweczka taka do 3.5t. nie wiem,czy dobrze zrozumiałam- wy będziecie też chwilke mieszkali jak coś w tym campingu? bo jeśli tak to mini tir odpada siłą rzeczy. a co do mieszkań umeblowanych to ja nie wiem jak jest w innych rejonach UK,ale u mnie bynajmniej ciężko jest wynająć dom z meblami. Ba! nawet z tzw "white goods"... Albo teraz taki okres jest,albo naprawdę ich nie ma. My mieliśmy tyle szczęścia,że ten do którego się przeprowadzamy ma meble. Bo byśmy niestety finansowo nie dali rady kupować tych gratów wszystkich... No i nie jest ono aż tak drogie.Bo np to 1-sze na które się zdecydowaliśmy to facet chciał 6stów/tydzień za gołe ściany i z wielką łaską wstawioną pralkę i małą lodówkę...
|
#4789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie dał rady ![]() Pali moja Mama i wychodzi na balkon, teraz to już mówię,że ma palić u siebie w pokoju ( choc nie znoszę tego, no ale taki mróz to mi Jej żal) w oknie.Kiedyś paliłam imprezowo , ale za to jak się dorwałam do paki na imprezie to siwy dym normalnie....i pewnie sobie jeszcze zadymię , bo między ciążami i karmieniem do piwka raz czy dwa razy zapaliłam
|
|
|
|
|
#4790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co jak prowadzę auto czyz w ogóle czymś jade, to w brzuchu mam spokoj. Do czasu aż robię się głodna.
|
|
#4791 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i hamburgerki domowe ,żeby nie było za zdrowo
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-02-02 o 17:22 |
|
|
|
|
#4793 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzieki ivonka za link, wiadomo ze gdyby zapytac 10 fizjoterapeutow i bylyby zdania podzielone, tak wiec z pewnoscia nie bede plegac na mojej fizjoterapeutce ale tez nie bede sie sugerowac artykulem, ale dal mi sporo do myslenia, bo ja obawialam sie tylko o plecki i o ta pozycje polsiedzaca a faktycznie w gondoli lub ogolnie na plasko dziecko ma niesamowicie wiecej swobody, moze sobie podnosic glowke, mozna dzidzie polozyc na brzuszku itd. oczywiscie ze ja nie trzymalabym Hani w tym wozku - czyt. w tym foteliku pol dnia w domu. Tz brat mowil ze ich coreczka w takim samym wozku spala dosc czesto w ciagu dnia....i pozniej mieli - jak to nazwal problemy bo strasznie im wierzgala nogami i raczkami jak ja kladli do lozeczka i teraz tak sobie mysle, czy moze dlatego ze byla skrepowana w tym foteliku (ale on nie bierze pod uwage ze byla pol dnia albo wiecej w foteliku), wiec taks ie zastanawiam. o watpliwosciach uzywania lezaczkow czytalam w ''jezyku niemowlat'' autorka jest ich przeciwniczka , nazywa je ''diabelskimi''. Dzieki ivonka jeszcze raz, bede sie dowiadywac. hmm tak sobie jeszcze przypomnialam, ze moja przyjaciolka teraz rehabilutuje swoja 9 miesieczna coreczke, bo jeszcze nie siada i ogolnie jest bardzo bierna jesli chodzi o mobilnosc. kolezanka przyznala ze z pierwszym dzieckiem wiecej spedzala czasu na stymulacje z mlodsza, jako ze ta sie sie nie wyrywala to glownie lezala w lezaczku i wygladala na zadowolona. wiec wiadomo to moze byc przyczyna ale nie musi. ogolnie to powiem ze nie jest latwo byc na emigracji w ciazy bo np. mentalnosc i kultura Polakow i Anglikow bardzo sie od siebie roznia i trudno jest byc po ktorejs stronie bo i tu i tu sa plusy, dlatego ja jestem gdzies w srodku i trudno mi podejmowac decyzje i czesto musze isc za tym co mowi intuicja ![]() tak jak np. dzisiaj jak zadzwonilam do poloznych w sprawie tego co mi wycieklo rano, kazala to opisac i mowi ze mozemy sie spotkac ale ona powie mi to samo co przez telefon, ze to na pewno pozostalosci po krwi po badaniu ktore mialam we wtorek wieczorem i jesli nie towarzyszy temu bol jak na okres to zebym sie nie martwila no chyba ze bede miala jeszcze te wycieki przez kilka dobrych dni to wtedy mam dzwonic do szpitala albo jak bedzie swieza krew, i mowi do mnie ze to dosc czesto spotykane jesli bada sie niepotrzebnie kobiete w ciazy tutaj polozne sa bardzo przeciwne badaniu ginekologicznemu w ciazy, no tylko ze innej drogi nie bylo aby mi to sprawdzili. brazowego wycieku juz wiecej nie bylo od rana. |
|
|
|
|
#4794 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tutaj coś z mojego zawodowego podwórka - wpływ papierosów na późniejsze problemy w nauce dziecka: http://www.mamazone.pl/artykuly/na-c...-sie-ucza.aspx |
|
|
|
|
#4795 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4796 |
|
Rozeznanie
|
Monia ja też nie sugeruje się jedna opinią, ani tekstem -staram sie dociekać...ale potem i tak to my musimy podjąć ostateczną decyzje. Ja pewnie też będę woziła w foteliku czasami dłużej niż 30 minut i w leżaczku też położę maleństwo. Chyba chodzi o to żeby nie przesadzać w żadną stronę. Ale jeśli chodzi o wózek to nie wyobrażam sobie długich spacerów bez gondoli. Szkoda że u was ta miękka się nie nadaje
Miałabyś dylemat z głowy.
|
|
|
|
#4797 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do 2 artykułu o wpływie na naukę, to muszę przyznać, że mój tato pali od 18 roku życia i jakoś ja i siostra odkąd pamiętam prymuski w szkole. Więc nie do końca się z tym zgodzę Ale co do chorób układu oddechowego i innych schorzeń to myślę, że ma to znaczący wpływ :/ Podsyłam mu w pracy linki tego typu żeby mu uświadomić, że nie mi szkodzi ale swojemu dziecku :/
|
|
|
|
|
#4798 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No ale przy dziecku to przerwy musza byc,trzeba nakarmic ze spokojem,przewinac,moze przespacerowac sie troche,zaczerpnac oddechu.Tak mi sie wydaje.Moze kiedys tez sprobuje dluzszej podrozy z maluszkiem,nie mowie nie.
|
|
#4799 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I w sumie wątpię, czy da sie tak ciągiem z dzieciątkiem- wg mnie się nie da. Bo przecież dziecko nie może spędzić 24 godzin non stop w foteliku.. Nawet żeby nakarmić czy przewinąć, musisz się zatrzymać, bo inaczej narażasz dzidzia .. Karolca.. wyslij detale podróży.. może sie przyłączymy naszym staruszkiem????? ![]() A co do cewnikowania.. to niestety u mnie w szpitalu cewnikują- odsiusiowują, a potem cewnik wyciągają..grrr. tego nei umiem wyjaśnić. Bo wydaje mi sie, że ryzyko infekcji wzrasta z każdym takim cewnikowaniem, a w czasie porodu to na ogół kilka ich musisz mieć. Na szczęście w większości szpitalu normalnie zakładają cewnik i zostawiają do 'po porodzie' |
|
|
|
|
#4800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w 2011 jechali do Edynburga ![]() A to się oficjalnie nazywa Europejski rajd Syren i Warszaw.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.

Ja wiem ,że to do Balbinki było, ale napiszę jak to u mnie jest.

, bo mam podejrzenie,że może właśnie poprzednio to wtedy do mnie wróciło , bo skoro w posiewie nie było w 37 tygodniu to niewykluczone ,że wrócił do mnie później ten paciorkowiec, więc tym razem abstynencja całkowita.
) i mizeria

nawet mi herbata tak nie smakuje jak kawusia... Maskara.