|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nie ważne gdzie, lecz ważne jak, kolejne z nas powiedzą TAK!- PM 2012 cz XVIII
Możliwe ,że dlatego bo róże mają kolce...Ale przypomniało mi się że róże to łzy....ja w takie rzeczy nie wierze..
gdybyśm y w takie coś wierzyły to już dawno byśmy wylądowały w psychiatryku :P
|
#422 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nie ważne gdzie, lecz ważne jak, kolejne z nas powiedzą TAK!- PM 2012 cz XVIII
|
|
|
|
#423 |
|
Zadomowienie
|
Róże maja bardzo rozbudowaną symbolikę i można znaleźć właściwie wszystko
nawet Wikipedii jest sporo o tym -> http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa "Róża jest wieloznacznym symbolem w chrześcijaństwie[24]. Czerwona róża jest symbolem męczeństwa, w szczególności Jezusa Chrystusa ze względu na krwisty kolor i pięciokrotność okwiatu (związek z pięcioma ranami), a jej kolce nawiązują do korony cierniowej[24]. W pieśni pasyjnej Dobranoc Głowo Święta Jezus nazwany jest kwiatem różanym. Róża jako delikatny kwiat wyrastający spośród kolców jest z kolei symbolem Maryi jako osoby niepokalanie poczętej wśród grzeszników[17]. Jednym z określeń Marii jest Róża Syjonu[19], innym – pojawiającym się w litanii loretańskiej jest Róża Duchowna (Rosa Mystica), co może być nawiązaniem do pojawiającej się w Pieśni nad pieśniami róży Saronu. Jest to symbol róży niewiędnącej odzwierciedlającej nieprzemijającą miłość Matki Boskiej do Boga i ludzi[25]. Jest to przeciwieństwo innego znaczenia róży – symbolu przemijania rzeczy doczesnych[24]. Symbolika róży dała również początek chrześcijańskiemu różańcowi. Jednym ze sposobów wyrażania hołdu lub uznania przez papieży jest wręczanie złotej róży[26]." a ty tylko odnośnik chrześcijanski |
|
|
|
#424 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam mieć wina i alkohole kolorowe z Niemiec, mieliśmy je przywieźć po 50tce mojej Chrzestnej, czyli na początku marca, ale przez wzgląd na jej stan zdrowia impreza odwołana, nikt z nas nie jedzie do DE. No i nikt z DE nie przyjedzie do nas, więc albo kupię wszystko w PL, albo poczekam aż druga ciotka przywiezie mi to tydzień przed weselem (a co jak czegoś zapomni lub kupi nie takie jak trzeba...). Tak samo z ozdobami na ciasteczka, w Niemczech jest większy wybór i taniej wychodzi. Będę musiała kupić tutaj. A to dopiero wierzchołek góry lodowej. A nie ma dnia bym odpuściła sobie jakies sprawy ślubne, codziennie trzeba cos dograć, załatwić, zorientować się... Moja sukienka... 20 mam pierwszą przymiarkę, więc i tak za wiele nie zobaczę. O dziwo w tej kwestii jeszcze jestem spokojna ![]() Ładne inspiracje! Bukiet Cytat:
Dużo zdrówka i sił na jutro!!!!
|
|
#425 | |
|
Wtajemniczenie
|
jestem jak najbardziej za
Cytat:
[/QUOTE]zgadzam się! No ile można słuchać o takich rzeczach: perły - źle, róże - źle, buty z odkrytymi palcami - obraza boska; odkryte ramiona w kościele - grzesznica; bzdury, bzdury i tyle. Szkoda, że nie zapytałam się Pani w poradni co mysli o tym, że Panna Młoda będzie bez welonu i z perłami Chyba by z krzesła spadła...
|
|
|
#426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#427 |
|
Zadomowienie
|
ja nie jestem wierząca i nie biorę ślubu kościelnego ale uważam że jak ktoś wierzy to i w te "zabobony" wierzyć powinien skoro są symbolami jego wiary - no bo czemu wierzyć w jedno a w inne nie? rozeta (róża) jest w każdym prawie kościele i ma dużą symbolikę zresztą uważam że jest to ciekawe.. owszem trudno jest rozróżnić który symbol jest "religijny" a który świecki a chrześcijanizm ma bardzo rozbudowaną symbolikę.
wiem ze to każdego osobista sprawa ale ja nie widzę różnicy w tym ze ktoś uważa że seks przed ślubem jest grzechem takim samym jak nieodpowiedni strój w kościele |
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#430 |
|
Rozeznanie
|
na dwójce jest program z wpadkami ślubnymi
|
|
|
|
#431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast rozumiem oburzenie co do roznegliżowanych Pannach Młodych. Kościół to nie jest miejsce, gdzie wypada założyć suknię z koronkowym gorsetem pod którym widać gdzie PMka ma pępek. Mi się to nie podoba i mnie taki widok w kościele bardzo razi.....
|
|
|
#432 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wiem bo tż siostra mieszka w pingwilandii od 10lat, i ostatnio teściową opierdzieliła że nie dała złotego łańcuszka z krzyżykiem bo uważa że dziecku krzyża się nie daje |
|
|
|
|
#433 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak jak pisałam wyżej symbolika jest tak rozległa że każdej rzeczy można przypisać zarówno dobre jak i złe znaczenie. Nie dajmy się zwariować - tylko nie zgadzam się ze stwierdzeniem że róża nie jest symbolem a krzyż jest - niektóre symbole mają większe znaczenie ale ogólnie wiara jest silne oparta na symbolice i uważam ze jak ktoś wierzy to powinien mieć tego świadomość I nie powinno się tego traktować wybiórczo. |
|
|
|
|
#434 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
3 miesiące to już nie przelewki ![]() Cytat:
Cytat:
Bardzo fajne zestawienie, choć buty mogły by być bardziej zakryte [1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;32015335]słyszałam to dzieci są za☠☠☠isteDzieciaki są niemożliwe. Moje dzisiaj tak rozrabiały i do tego były taki głośne, więc mówię, że jak dalej będą takie głośne to usiądę i będę płakać, na to dziewczynka: to niech pani już siada i płacze ![]() Cytat:
Edytowane przez ona8686 Czas edycji: 2012-02-02 o 17:39 |
|||||
|
|
|
#435 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Co do przedślubnego zmęczenia materiału to ja już jakiś czas temu stwierdziłam ze najchętniej to bym zasnęła i obudziła się w kwietniu na panieński, jak już wszystko będzie gotowe a teraz ta zima mnie jeszcze dodatkowo zniechęca, bo najchętniej bym się zakopała w jakimś ciepłym miejscu ale byle do wiosny i zobaczycie że wróci zapał |
|||
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
Wszyscy, tylko kasa i kasa, choćbyśmy spali na kasie albo mieli korę znoszącą złote jajka
Przepraszam, ale mnie to tak irytuje Byliśmy w USC, najpierw u TŻ po jego Akt urodzenia, był problem, bo z jednego miasta wyłączyło się inne i w papierach zamieszanie. Moja mam ma to samo i brat również. Dotarliśmy do mojego USC, przyjmę jego nazwisko i dziecka (bardzo lubię to słowo) będą miały tak samo. Byliśmy w biurze nieruchomości. Co za babka tam pracuje, jakoś nie była zachwycona, że nie chcemy banku, do którego nas zaprowadziła i pośrednika nam wciskała. Jak to jest z tymi pośrednikami? |
|
|
|
#437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo fajne ! Kolczyki śliczne, ale ja takich długaśnych raczej bym nie założyła
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w większości urzędów mają burdel i jak przychodzi petent, to tylko mu się za nic obrywa i jeszcze musi za to zapłacić. Ja miałam taką sytuację, że jak ileś lat temu robiłam paszport i poszłam po akt urodzenia, to miałam na nim wpisane, że mój biologiczny ojciec nosi nazwisko panieńskie mojej mamy (nie wzięli ślubu, nie żyli ze sobą, ja nosiłam do 6 roku życia mamy panieńskie nazwisko). I sobie baba nie chciała dać przetłumaczyć, że mają błędy w papierach ![]() A teraz siedzę, popijam herbatkę na rozgrzewkę i działam z tłumaczonkiem. |
|
|
|
|
#439 |
|
Zadomowienie
|
myślę że nie ma co dalej tego tematu ciągnąc bo zwariujemy tak jak gdybyśmy chciały poznać wszystkie znaczenia i symbole.
ale skoro już w tego typu temat weszłyśmy to zapytam co ze zwyczajem ślubnym: coś starego, coś nowego, coś pożyczonego, coś niebieskiego? czy u was sie stosuje i czy zamierzacie? wszystkie pany młode które znam zawsze miały te wszystkie rzeczy - ja tez zamierzam |
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#441 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam się z pracy - dziś tu takie nudy, a po wczorajszym wolnym dniu nie mogę się przyzwyczaić, że dziś czwartek... A do tego mało pacjentów z powodu mrozów - minus 18 w Bielsku
![]() Cytat:
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;32014641]Witajcie Wiktusiaczek idź koniecznie do neurologa ja miałam takie omdlenia kilka lat temu i mi zrobili rezonans i coś mi tam wyszło, ale nie pamiętam dokładnie bo papiery leżą u mojej mamy w domu, tomografia nie zawsze wykazuje niestety :[/QUOTE] Pójdę, pójdę... Cytat:
Podeszwa jest jasnobrązowa, marker czarny, permanentny - buty białe, z New Looka. Fotka z aukcji w załączniku |
||
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aczkolwiek nie przeszkadza mi, gdy ktoś sam je stosuje, byle z glową Bo np. mialam kiedys chlopaka, u ktorego w rodzinie wszyscy byli bardzo przesądni. Mieli jednakże czarnego kota i robili niezłe wygibasy w domu, żeby tylko nie przechodził im przez drogę, hehehe skręcali, cofali się, siadali, pluli za siebie, no cuda na kiju |
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam, musiałam...
|
|
|
|
|
#444 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo w zasadzie podwiązkę i tak się ma to już niebieski jest, nowa bielizna, stary pierścionek, a od kogoś pożyczę coś np. grosik ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
mogli sobie wziąć rudzielca
|
||
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;32019085]ja tam będę miała
bo w zasadzie podwiązkę i tak się ma to już niebieski jest, nowa bielizna, stary pierścionek, a od kogoś pożyczę coś np. grosik ![]() [/QUOTE]nie wkładaj grosika do buta, odcisk będziesz miała i tyle |
|
|
|
#446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z moich doświadczeń to nitro prawie wszystko rozpuści ale na delikatnym podłożu może jednak zostawić ślad.. |
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciotka ostatnio do mnie, że podobnież jak się roznosi zaproszenia to nie powinno się siadać, bo szczęście się zostawia |
|
|
|
|
#448 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Zakorzenienie
|
jak to jest z tymi pośrednikami?
---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#450 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ślub masz w tym samum dniu co ja! Cytat:
Ja bym na bank spanikowała Zrób jak najszybciej niezbędne badania (widac w naszym chorym kraju nawet do tego lekarze się przyłożyć nie potrafią i człowiek musi za to płacic ). Chociaż też mi się wydaje, że to może z czasem samo minąć po prostu Trzymam kciuki ![]() A butki za☠☠☠iiiiaaaaszcze! Mega wysokie, ale boskie Cytat:
Piękne Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.

gdybyśm y w takie coś wierzyły to już dawno byśmy wylądowały w psychiatryku :P

Poza tm ślubuje zaraz po Tobie i mam jedynie 4 dni więcej na organizację a mam wrażenie że jestem w czarnej 

Chyba by z krzesła spadła...

Przepraszam, musiałam...

). Chociaż też mi się wydaje, że to może z czasem samo minąć po prostu
Trzymam kciuki