|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
U mnie w rodzinie się jeździło duużo z maluszkami- ja miałam 12.5 roku.. siostra 3 lata, brat i siostra 6 mies. Upchani z dwojgiem rodziców w 5 osobowe auto z bagażami i wioooo do Niemiec Świetnie pamiętam te nasze wariackie wyjazdy..Najgorsza była 3 latka.. bo miała chorobę lokomocyjną. Ale ja mimo, że sie wtedy już na poważnie dzieciakami opiekowałam, to jednak nie byłam mamą.. a teraz będę, więc wiadomo że sama się boję.. ale na pewno damy radę. Musimy mieć dużo kasy na karcie kredytowej ubezpieczenie zdrowotne dla maluszka i wszystko się da ![]() P.S. wraca z nami też nasz psiulek- to dla tych które mnie z wątku nie kojarzą.. |
|
|
|
|
#4802 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
![]() Pyrki to ziemniaki?
|
|
|
|
|
#4803 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nic nie poradzimy
|
|
|
|
|
#4805 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() Ale kawy staram się teraz mniej pic, albo bezkofeinową Bez herbaty nie umiem życ...
|
||
|
|
|
#4806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4808 |
|
Rozeznanie
|
Moja znajoma paliła nałogowo 2 paczki dziennie i jak dowiedziała się że jest w ciąży to ograniczała palenie aż zeszła do 4 papierosów dziennie. Lekarz powiedział, że gorsze dla dziecka by było to jakby rzuciła tak drastycznie palenie, bo pewnie by to się na jej zdrowiu odbiło jak i na dziecka. I córeczka urodziła się zdrowa, ma już prawie rok i żadnych problemów z nią nie mają. Więc z tym paleniem to ja nie wiem jak jest tak naprawdę. Ale ja i tak ucieka od palaczy jak się da.
|
|
|
|
#4809 |
|
Zakorzenienie
|
tak pyrki to ziemniaki
|
|
|
|
#4810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobno to chodzi o stres - że jak się rzuca palenie to stres który tym wywołujesz może miec zły wpływ na dzidzie, ja bardziej bym się stresowała paląc dalej - że coś dziecku zaszkodzę.. W sumie od palenia mnie nie odrzuciło (niektórym dziewczynom przestaje "smakowac" jak zajdą w ciążę, mi się nadal czasem chce), ale w życiu bym nie zapaliła ze świadomością że mała to wdycha.. |
|
|
|
|
#4811 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A mnie zaraz szlak trafia jak to widzę :/
|
|
|
|
|
#4812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie dziwne tłumaczenie
|
|
|
|
|
#4813 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A odnosnie gadulstwa przymusowe lezenie oduczylo mnie tego Cytat:
Do spacerowki go przenioslam chyba cos kolo roczku przed ukonczeniem roczku jakos ale dokladnie nie pamietam ![]() Cytat:
![]() Mam nadzieje ze nigdy nie bede chora i "uwiazana" do lozka. ![]() A za sprzatanko porzadne wezme sie w marcu ![]() No czytalam ze jakis czas temu byla osobista pielegniarka dla swojego meza wiec moze tak jej sie to spodobalo ze teraz nie moze bez tego zyc ![]()
|
|
#4814 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Balbinka czytalas ten artykul od ivonki? widzisz moja spacerowka sie nie wyklada na plasko i jest jakas taka uboga, niezabudowana. Tz przeczytal ten artkul i w sumie powiedzial ze cos w tym pewnie jest. i ze jednak wystawiamy na ebayu ta maszyne bo juz ma mnie dosyc z tym moim ''juz sama nie wiem'' i chce miec juz swiety spokoj i wozek z glowy, bo wiem jaki chce, wiec tylko klikne i bedzie z glowy. oczywiscie czytajac opinie o tych wozkach jest wszystko cacy - ale mnie interesuje jak to sie ma do rozwoju ruchowego dziecka. co do ksiazki ciazowej to ja mam ''personal maternity record'' gdzie sa wszystkie info po moich badaniach no i dodatkowo dostalam taka ogolnie o ciazy i porodzie itd. co do podrozy to moge polecic prom z Harwich do Holandii (nocny prom - 7 h na pokladzie, ale kabiny sa super, lazienka tez super w kazdej kabinie, mozna sie wyspac, wykapac. no jesli ktos znosi dobrze 7h plyniecia - bo mnie nad ranem zaczelo mulic i z promu zjezdzalismy a ja zbylam zmulona. ale ja ogolnie nie lubie dlugich podrozy samochodem, a zwlaszcza przez Niemcy gdzie 140km/h to jest powolutku i jest nudna trasa bo ciagle to samo, wiadomo szybko sie cale Niemcy pokonuje, ale dla mnie to bardzo stresujace jest i jestem wykonczona. ale np. z UK do Wloch przez Szwajcarie ...przez Alpy..przeslicznie bylo. |
|
|
|
|
#4815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Asika namów męża żeby nia palił w domku - w końcu jest Was dwoje przeciw jednemu ![]() *alkoholu |
|
|
|
|
#4816 |
|
Rozeznanie
|
anagat nie no-stopy na zajęcie się dzieckiem będą. chodzi mi o taki dłuższy odpoczynek. Właśnie po to żeby się zdrzemnąć czy coś...
A gdzie wykupujesz ubezpieczenie dla dziecka?? Dziewczyny z UK- wy po porodzie załatwaicie dziecku tą niebieską europejską kartę zdrowia czy nie?? a i co do tego tekstu,że dzieci palaczy mają problemy z nauka... miałam nie komentować,ale już po prostu nie wytrzymałam... Jak dla mnie. Powtarzam- jak dla mnie to to jest kompletna bzdura.Ani ja ani żadne z trójki mojego rodzeństwa NIGDY nie mieliśmy problemów z nauką. Świadectwa z paskiem w moim domu to norma była i jest i zapewne będzie. Bo mała Ninka już teraz nas zaskakuje. Ma dopiero 4lata a potrafi już pisać,czytać i liczyć. Ja też w jej wieku to umiałam. A takie teksty dla mnie po prostu są kolejnym powodem do tego by wystawiać zaświadczenia o tych wszystkich dys... Bo "mama paliła,tata palił to mam prawo udać debila i iść po świstek" ( tekst kolegi z gimnazjum ). I w dniu egzaminu 75% uczniów wymigiwało się tym świstkiem.... Powtórka była na maturze... Ale powtórzę się:to TYLKO moje zdanie. Żeby mi ktoś potem nie zarzucił,że popieram palenie w ciąży (nawet bierne) albo że nie daj Panie wyśmiewam się z osób naprawdę chorych.
|
#4817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4818 |
|
Rozeznanie
|
ale dziewczyny lecicie
lada moment nowy wątekwidzę, że dyskusja na temat palenia w ciąży - na pewno zdrowe to nie jest, tak samo jak picie alkoholu, narkotyki czy inne grzeszki typu cola itp. ale co do tych problemów z nauką w szkole wśród dzieci palaczy to może nie przesadzajmy... nie chce mi się czytać ale jak oni niby to udowodnili... może dziecko po prostu było mniej inteligentne i nie musiało to wynikać z palenia, picia czy czegokolwiek tylko z genów po prostu nie każdy ma IQ na poziomie Dody ![]() ![]() ja też jestem dzieckiem palacza - mój tata palił od zawsze i to dużo - 2 paczki dziennie (rzucił dopiero jakieś 4 lata temu jak zaczęły mu płuca wysiadać i budził się po nocach ze strasznym kaszlem) ani ja, ani mój brat problemów z nauką nigdy nie mieliśmy, czerwone paski itd. studia ukończyłam z wyróżnieniem... więc nie sądzę, że to że mój tata palił miało wpływ na zdolność przyswajania przeze mnie wiedzy |
|
|
|
#4819 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chodziło mi tylko o tą opinię. Bo jakby nie było mnie np obraża takie wrzucanie wszystkich do tego samego worka....
|
|
#4820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() UWAGA.. mój mąż zamierza upiec ciasto hihi zobaczymy co z tego będzie Do tego ma być to ciasto drożdżowe![]()
|
|
|
|
|
#4821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37cbxmqsll1h4j.png http://suwaczki.slub-wesele.pl/200503293538.html Edytowane przez ivonka7 Czas edycji: 2012-02-02 o 18:35 |
|
|
|
|
#4822 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
No ale nie wiesz jak bys sie uczyla nie bedac narazona na bierne palenie.Moze nie tylko nie mialabys problemow z nauka,ale bylabys geniuszem np? Ja mam problemy z pamiecia,zajmuje mi sporo czasu nauczenie sie czegos.Nie uwazam sie za debila,studia skonczylam,ale na pewno jest wiele osob,ktorym przyszlo to latwiej.Mama palila przy mnie.Nie wiem czy to dlatego,moze nie. Jednak nie chcialabym narazac dziecka. No to powiedz mi Balbinka,palenie przy dzieciach jest ok tak?To mozna np podawac dziecku po trochu trucizny do jedzenia,bo moze tez nie zaszkodzi,tak?To to samo.I ja mam zal o to,ze mama palila przy mnie i w ciazy tez.Mam tez klopoty z krazeniem,moze to tez przez to,nie wiem.
|
|
#4823 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do planów męża to widać,ze ambitny, bo zaczyna od wyższej półki![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
Gosiu,proszę przeczytaj ostatni akapit mojej poprzedniej wypowiedzi,a następnie to,co pogrubiłam? Rozumiesz teraz? Ech te problemy z nadinterpretacją mnie rozwalają... A! i jakbyś mogła to przytocz mi zdanie z mojego postu,w którym napisałam,że palenie przy dzieciach jest ok. Wtedy będzie miało sens odpowiadanie na te pytaniaa co do bycia geniuszem to dziękuję jakoś nie miałam nigdy aspiracji żeby zostać następczynią wielkiego Einsteina Mnie wystarcza to co mam w głowie
|
|
#4824 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czasami czuć smród siarki napływający z rafinerii nawet w obrębie 20 km od Płocka :/ Więc aż dziwne że jeszcze żyję na tym świecie w takim razie :/
|
|
|
|
|
#4825 |
|
Zadomowienie
|
ufff co do palenia, ja od zawsze jestem na NIE.
Ja totalnie nie rozumiem moich kolegów lekarzy, którzy palą. Jeden jedyny raz wystarczy zobaczyć pacjenta z zaostrzeniem POChP (z ang. COPD) na intensywnej terapii, żeby zrozumieć.. Ci ludzie- palacze z długim stażem duszą się własnym oddechem.. nie mogą oddychać.. Wygląda to tragicznie, a dla nich jest to przerażające , często kończy się intubacją.. Ogólnie straszne.. |
|
|
|
#4826 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dokładnie!
|
|
#4827 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja myślę dokładnie tak samo, że nie jesteśmy w stanie określić co tak na prawdę miało wpływ na to, że ktoś jest na coś chory lub mniej zdolny - może być to zarówno palenie, picie, ale też zanieczyszczenie powietrza, czy wybuch elektrowni jądrowej jak to było w Czarnobylu, skutki takich katastrof ekologicznych odczuwalne są przez dziesięciolecia i nikt nie jest w stanie określić co konkretnie miało wpływ na daną osobę |
|
|
|
|
#4828 |
|
Zadomowienie
|
Taaa mój mężuś ataki ambicji czasem ma
Najważniejsze ,że ma thermocuda On mu pomoże![]() A prywatnego ubezpieczenia nie mam dla siebie, bo nie uważałam go za konieczne.. Dodatkowo jeszcze starałam się o dzidzia przez jakiś czas, więc nie wiedziałam czy się załapię czy nie.. Bo tam musi być okres karencji.. że masz ubezpieczenie a w ciążę zajść możesz dopiero po okresie tej karnecji.. Jak szybciej, to i tak Ci prywatne nie przysługuje na ciążowe sprawy.. a ja innych spraw w sumie nie mam, plus mam łatwy dostęp do szpitala tak czy siak ![]() Ale dla małego jak się da to bym może wykupiła, tylko przypuszczam, że je trzeba brać na rok. A na rok to ja go nie chcę. Więc pewnie pozostaje wyrobienie karty UE. Na pewno będę załatwiać bardzo szybciutko tak jak i paszport, więc dam znać, co i jak. |
|
|
|
#4829 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4830 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Nie napisalas,ze to popierasz tylko ze nie masz klopotow z nauka.No ale przyznasz chyba,ze takie klopoty moga wystepowac,bo nikotyna jak narkotyk dziala.Wiec mysle,ze mialas szczescie,ze nie odczuwasz negatywnych skutkow. A z innej beczki: moja corcia zostala wybrana dzis do sekcji plywackiej bo bardzo dobrze plywa.Jeszcze nie wiem jak to bedzie wygladalo i od kiedy,no ale na pewno basen bedzie miec czesciej jak raz w tygodniu,co mnie bardzo cieszy. Trzy razy w tygodniu ma rozne zajecia sportowe na dworze,raz w tyg basen,a bedzie wiecej.Ciesze sie,ze ma tyle ruchu.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

U mnie w rodzinie się jeździło duużo z maluszkami- ja miałam 12.5 roku.. siostra 3 lata, brat i siostra 6 mies. Upchani z dwojgiem rodziców w 5 osobowe auto z bagażami i wioooo do Niemiec
) i mizeria

nawet mi herbata tak nie smakuje jak kawusia... Maskara. 

chodziło mi tylko o tą opinię. Bo jakby nie było mnie np obraża takie wrzucanie wszystkich do tego samego worka....
widać,ze ambitny, bo zaczyna od wyższej półki
Gosiu,proszę przeczytaj ostatni akapit mojej poprzedniej wypowiedzi,a następnie to,co pogrubiłam? Rozumiesz teraz? Ech te problemy z nadinterpretacją mnie rozwalają... A! i jakbyś mogła to przytocz mi zdanie z mojego postu,w którym napisałam,że palenie przy dzieciach jest ok. Wtedy będzie miało sens odpowiadanie na te pytania