Mój pierwszy raz - wątek zbiorczy! - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-22, 20:44   #4441
viva91
na przekór do celu

Dot.: Mój pierwszy raz - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez ehhhhhhh Pokaż wiadomość
Pieniądze to pieniądze jakoś bym sobie poradziła ale nie mam pojęcia do którego lekarza się udać.. czy do seksuologa czy zbadać hormony do endokrynologa. Czytałam o dziewczynie która miała praktycznie identyczny problem i chodziła do seksuologa prawie rok wydawała na każdą wizytę chyba 50 zł i nic jej nie pomógł. Więc wiesz to nie jest jednorazowa wizyta.. musiałabym mieć na to więcej pieniędzy najpierw i tak tylko rozmawia. Naprawdę nie wiem gdzie się udać. Bo nie wiem czy to problem natury psychicznej czy fizycznej..
ale nie wiesz ile wizyt będzie tobie potrzebnych.
a co do dylematu gdzie się udać - poprosiłabym w tym wypadku o pomoc lekarza rodzinnego, lub zapytała na badaniu u ginekologa
Stary 2012-01-22, 20:47   #4442
ehhhhhhh
Przyczajenie

Właśnie jeszcze zapomniałam wam dodać najważniejszego - mam kuzynkę która ma 22 lata i ma to samo, a jest to moja bardzo bliska kuzynka od strony mamy i taty.
ehhhhhhh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:47   #4443
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

ciri15 Nic i nikt mnie nie podnieca.. Ale dlaczego aseksualna jak to jest w ogóle możliwe, nie czuję się w ogóle kobietą przez to.. dlaczego jestem jakaś inna
Ale to się zdarza... Nie jesteś jedyną taką osobą na świecie.

Jeszcze jedna moja myśl to taka, że może jesteś "tam" zbyt duża? Nie wiem jak dokładnie to się nazywa, ale można wtedy zrobić operację. Tyle że zrozumiałam, że Twój facet ma przyjemność i normalnie dochodzi, więc nie wiem, bo on by też to chyba czuł...

Doczytałam: przestań słuchać mamy. Możliwe, że masz spory problem z hormonami. Do ginekologa możesz iść na NFZ, nie potrzebujesz mamy zgody.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2012-01-22 o 20:55
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:48   #4444
ehhhhhhh
Przyczajenie

No chyba masz rację, pójdę do ginekologa i zapytam go co zrobić w tej sytuacji Dziękuję za rady.
Stary 2012-01-22, 20:51   #4445
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Właśnie jeszcze zapomniałam wam dodać najważniejszego - mam kuzynkę która ma 22 lata i ma to samo, a jest to moja bardzo bliska kuzynka od strony mamy i taty.
od strony albo mamy albo taty chyba bo tak to wyszło że twoi rodzice to rodzeństwo albo kuzynostwo

ale szczerze to nie mam pojęcia czy takie dolegliwości mogą być rodzinne kuzynka też z tym nic nie robi?
Stary 2012-01-22, 20:51   #4446
Śnieżka
Zakorzenienie

a ja mam pytanko,jak to jest z tymi globulkami,moga je stosowac dziewice?czytałam ze sa juz dla ''wspolzyjacych kobiet'' ale na forum czytałam ze niekoniecznie...moja siostra jest dziewica a chce rozp.współzycie i miec 100% bezpieczenstwo,nie wiecie jak to jest?no bo jednak na logike trzeba ja tam włozyc chyba na 5cm a dziewica ma błone(chociaz ona juz nie jak twierdzi na skutek pieszczot itd) wiec jest to jakas tam ''rana'' i ta piana z globulki moze powodowac jakies pieczenie czy cos nie wiem sama
Śnieżka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:54   #4447
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Śnieżka Pokaż wiadomość
a ja mam pytanko,jak to jest z tymi globulkami,moga je stosowac dziewice?czytałam ze sa juz dla ''wspolzyjacych kobiet'' ale na forum czytałam ze niekoniecznie...moja siostra jest dziewica a chce rozp.współzycie i miec 100% bezpieczenstwo,nie wiecie jak to jest?no bo jednak na logike trzeba ja tam włozyc chyba na 5cm a dziewica ma błone(chociaz ona juz nie jak twierdzi na skutek pieszczot itd) wiec jest to jakas tam ''rana'' i ta piana z globulki moze powodowac jakies pieczenie czy cos nie wiem sama
co do stosowania przez dziwice - jak najbardziej to jest możliwe, błona to nie zabetonowana ściana, globulka przez nią przejdzie no i - zdarzają się dziewice bez błony
co do pieczenia - z tym jest różnie, mnie nic nie piekło ale wiem że inne osoby narzekają na pieczenie.

a i te 100% bezpieczeństwo - lepiej z globulką połączyć prezerwatywę...

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-01-22 o 20:56
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 20:58   #4448
ehhhhhhh
Przyczajenie

Mój tata i jej tata to bracia, a moja mojej mamy mama i jej mamy mama to siostry czyli kuzynki

Ona się jakoś krępuje o tym mówić nawet ze mną, jakoś unika tego tematu, ale tak wyszło w rozmowie że ja jej powiedziałam o swoim problemie i wtedy okazało się że ma dokładnie to samo. Ona raczej nic z tym nie zrobi, znam ją i wydaje mi się że nie mogłaby nikomu o tym powiedzieć

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Ja bym nie ufała samym globulkom, faktycznie najlepiej połączyć je z prezerwatywą. Ale coś mi się wydaje że chyba chcesz właśnie uniknąć prezerwatyw i szukasz innego sposobu bo sama prezerwatywa też jest dobrym zabezpieczeniem jak się ją dobrze stosuje
Samą też można ją stosować aczkolwiek ja nie wiem czy bym się nie obawiała
Stary 2012-01-22, 21:03   #4449
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

A ja słyszałam, że globulki osłabiają działanie prezerwatyw, więc lepiej już samą prezerwatywę.

Stary 2012-01-22, 21:09   #4450
kika86
Raczkowanie

sama globulka jest zawodna, albo z gumką ja stosować albo wcale. Jak gumka jest dobra i PRAWIDŁOWO stosowana to inne metody są niepotrzebne.

175cm
70kg-66,5kg-65kg-63kg
kika86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 21:10   #4451
ehhhhhhh
Przyczajenie

Ciri15 - Najlepiej jest przeczytać ulotkę, ponieważ niektóre globulki zawierają środek który może obniżać skuteczność prezerwatywy, ale są też globulki przeznaczone specjalnie do używania z prezerwatywami np. Patentex Oval, nawet taka metoda jest polecana przez ginekologów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 21:11   #4452
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A ja słyszałam, że globulki osłabiają działanie prezerwatyw, więc lepiej już samą prezerwatywę.
Info z palca wyssane chyba raczej nic nie osłabia (na podstawie patentexu!), tyle że globulki strasznie się pienią, mogą powodować uczulenie, pieczenie, trzeba te 10min odczekać, później ta piana się wylewa, ahh ;p dobrze założona prezerwatywa nie zawodzi.
Stary 2012-01-22, 21:18   #4453
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Śnieżka Pokaż wiadomość
Dziewice mogą stosować globulki. Tyle, że jak już dziewczyny napisały — skuteczność globulek jest bardzo niska. Dlatego stosowanie ich jako jedynej metody antykoncepcyjnej, nie ma sensu. Zwykle globulki stosuje się jako dodatek do prezerwatywy
Stary 2012-01-22, 21:37   #4454
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ciri15 - Najlepiej jest przeczytać ulotkę, ponieważ niektóre globulki zawierają środek który może obniżać skuteczność prezerwatywy, ale są też globulki przeznaczone specjalnie do używania z prezerwatywami np. Patentex Oval, nawet taka metoda jest polecana przez ginekologów
Możliwe, ja nigdy nie próbowałam. Jeśli są takie specjalne to ok. Wiem że np. jeśli potrzebne jest dodatkowe nawilżenie to można używać tylko żelów na wodzie, żeby prezerwatywy nie uszkodzić.

Stary 2012-01-23, 20:36   #4455
Catherine003
Raczkowanie

Kilka dni temu przeżyłam pierwszy raz...byłam trochę zestresowana ale nic nie bolało Zresztą partner był bardzo delikatny.
Dzień po...bolało mnie podbrzusze- wyczytałam, że to normalne. Ale dzisiaj jest 3 dzień po stosunku a ja mam czasami delikatne skurcze (podobne przy zbliżającej się miesiączce albo w czasie pierwszych dni okresu ) Nie jest to mocny ból ale zastanawiam się czy wszystko jest ok...Czy też tak miałyście?
Do ginekolog wybieram się po skończeniu drugiego opakowania tabletek, wtedy też zrobi mi badanie dopochwowe.
Catherine003 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-23, 20:45   #4456
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Catherine003 Pokaż wiadomość
Kilka dni temu przeżyłam pierwszy raz...byłam trochę zestresowana ale nic nie bolało Zresztą partner był bardzo delikatny.
Dzień po...bolało mnie podbrzusze- wyczytałam, że to normalne. Ale dzisiaj jest 3 dzień po stosunku a ja mam czasami delikatne skurcze (podobne przy zbliżającej się miesiączce albo w czasie pierwszych dni okresu ) Nie jest to mocny ból ale zastanawiam się czy wszystko jest ok...Czy też tak miałyście?
Do ginekolog wybieram się po skończeniu drugiego opakowania tabletek, wtedy też zrobi mi badanie dopochwowe.
Według mnie normalne, też tak miałam na początku mięśnie i miednica muszą się przyzwyczaić do takich doznań
Stary 2012-01-24, 19:57   #4457
krk_ciekawa
Przyczajenie

Dot.: Pierwszy raz ile miałyście lat ?

15 lat. Faceta zostawiłam, ale pierwszego razu nie żałuję.
Co do kodowania-
krk_ciekawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 21:27   #4458
Skierka001
Rozeznanie

Dot.: Pierwszy raz ile miałyście lat ?

16,5 Może i trochę wcześnie, ale nie żałuję, bo jestem z nim 5 latek Pierwszy i jedyny
Skierka001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 00:37   #4459
molen
Raczkowanie

GG do molen

Wie może któraś z was czy plastry antykoncepcyjne naprawdę działają?
Zastanawiam się nad kupnem ale wolę zapytać osób, które wcześniej używały, są drogie ale z tego co wiem starczają na miesiąc.

"Wyciskaj z życia to, to co najcenniejsze.
Wyzwól energię, jak podpowiada serce."
molen jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-02, 08:03   #4460
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Napisane przez molen Pokaż wiadomość
Wie może któraś z was czy plastry antykoncepcyjne naprawdę działają?
Zastanawiam się nad kupnem ale wolę zapytać osób, które wcześniej używały, są drogie ale z tego co wiem starczają na miesiąc.
Przed podjęciem współżycia warto pójść do lekarza. Który z pewnością po pierwsze dobierze Ci odpowiednie środki antykoncepcyjne (zastanawiać nad kupnem to Ty się możesz do woli, ale może się okazać, że to nie będzie odpowiednia dla Ciebie metoda), a po drugie o wszystkim opowie dokładnie.

Z kolei jeśli chodzi o odpowiedź na ten moment, to:
- skoro plastry są dostępne jako jedna z metod antykoncepcji, to raczej dziewczyny nie stosują ich zamiennie z witaminą C Wniosek: muszą być skuteczne
- opakowanie tabletek też starcza na miesiąc
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 10:03   #4461
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ama4 Pokaż wiadomość
Przed podjęciem współżycia warto pójść do lekarza. Który z pewnością po pierwsze dobierze Ci odpowiednie środki antykoncepcyjne (zastanawiać nad kupnem to Ty się możesz do woli, ale może się okazać, że to nie będzie odpowiednia dla Ciebie metoda), a po drugie o wszystkim opowie dokładnie.
Zadam teraz głupie pytanie, ale to mnie ciekawi: na jakiej podstawie lekarz stwierdza, że tabletki/plastry nie są dla kogoś odpowiednie?

Stary 2012-02-02, 10:17   #4462
mandragona
Marudziara

Na podstawie wyników badań np, problemów z krzepliwością krwi, złych wyników wątrobowych etc.Czy też jeśli chodzi o sprawy hormonalne ...

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 12:13   #4463
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Na podstawie wyników badań np, problemów z krzepliwością krwi, złych wyników wątrobowych etc.Czy też jeśli chodzi o sprawy hormonalne ...
No w sumie prawda, co do dwóch pierwszych się zgadzam.
A co do ostatniego: przecież wypisują zarówno wtedy jak ktoś ma zły poziom hormonów jak i wtedy gdy ma hormony w normie...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-02, 13:44   #4464
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
No tak, tylko jak ktoś ma problem z krzepliwością krwi oraz ma złe wyniki wątrobowe, to tabletek raczej w ogóle nie dostanie. A sprawy hormonalne... Raczej niewielkie znaczenie mają. Ewentualnie jak ktoś ma problemy z np. hirsutyzmem, to dostaje silniejsze tabletki.
Z tego, co wiem*, to tabletki dobiera się metodą prób i błędów, więc całe go „odpowiednie dobranie tabletek” to pic na wodę.

*Pytałam już w kilku wątkach o to. Nikt mi nie dał sensownej odpowiedzi.
Stary 2012-02-02, 15:37   #4465
molen
Raczkowanie

GG do molen

Cytat:
U lekarza oczywiście byłam ale jestem niepełnoletnia, dlatego musiałam iść z mamą, która na pytanie lekarza "czy są mi potrzebne jakiekolwiek środki anty?" odpowiedziała przede mną, że narazie nie mam zamiaru współżyć. Tak więc wolałam sie narazie w tym temacie nie odzywać .
Szczerze mówiąc myślałam, że z doborem plastrów jest łatwiej niż tabletek : )

"Wyciskaj z życia to, to co najcenniejsze.
Wyzwól energię, jak podpowiada serce."

Edytowane przez molen
Czas edycji: 2012-02-02 o 15:40
molen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 19:18   #4466
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jest tylko jeden rodzaj plastrów na rynku Ale nie każdemu plastry pasują.
A ginekolog Ci nie da recepty na nie, jeśli rodzice się nie zgodzą.
Stary 2012-02-02, 21:39   #4467
ama4
High Quality Since 2007

Cóż, wszystko zależy od przypadku. Moje pierwsze tabletki z powodu problemów hormonalnych nie były tabletkami stricte antykoncepcyjnymi - takie było zalecenie lekarza. Moje drugie tabletki były konkretną odpowiedzią na konkretne problemy hormonalne plus przy okazji były też antykoncepcją. Moje trzecie tabletki były już bardziej na zasadzie na chybił-trafił, trochę też dlatego żeby odciążyć mój organizm po tych drugich. Także nie jest zupełnie tak, że tabletki są dobierane na zasadzie ence-pence, choć oczywiście zależy to i od podejścia lekarza i od zdrowia pacjentki. Ale tak czy siak, czy tabletki, czy plastry, czy cokolwiek innego, to nie kolor bluzki ze sklepu tylko hormony, więc warto decyzję podejmować biorąc pod uwagę szersze aspekty, a nie tylko to, na ile dany produkt starcza
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:45   #4468
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Cóż, wszystko zależy od przypadku. Moje pierwsze tabletki z powodu problemów hormonalnych nie były tabletkami stricte antykoncepcyjnymi - takie było zalecenie lekarza. Moje drugie tabletki były konkretną odpowiedzią na konkretne problemy hormonalne plus przy okazji były też antykoncepcją.
A możesz powiedzieć (tak ogólnikowo, bo nie wnikam w Twoje zdrowie hormonalne ), na jakiej zasadzie są te tabletki dobierane? Jakie problemy się leczy jakimi? Bo wiem tylko o tym, że Diane 35 jest przepisywana, jak ktoś ma problemy z androgenizacją.
I jak jest w przypadku kobiet z dobrze działającą gospodarką hormonalną? Tutaj już chyba tylko chybił-trafił, skoro tabletki nie mają leczyć/tymczasowo pomagać, lecz mają wręcz zaburzać coś, co działa dobrze.
Stary 2012-02-03, 10:20   #4469
ineczka7
Zadomowienie

Hm, ja tylko chciałam zauważyć, że rzeczywiście _kiepscy_ lekarze dobierają antykoncepcję hormonalną losowo (na ogół wszystkim swoim pacjentkom przepisując lek x). Jak udało mi się trafić do dobrego lekarza to 1) wypytał o wszystkie dolegliwości 2) sprawdził wyniki badań 3) wysłał na dodatkowe niezbędne badania, bo akurat ja mam sporo zaburzeń hormonalnych - i dopiero wtedy dobierał tabletki. Ba, z racji zaburzeń z paru stron dobieranie tabletek nie wyglądało jak stwierdzenie "będzie pani brała lek x" tylko lekarz przedstawił mi parę opcji ("jak zdecyduje się pani na lek x to on pomoże na to i na to, ale może zakłócić to i to" "w leku y jest taki i taki hormon, pomoże na to, ale może popsuć to" itd.) i razem wybieraliśmy najlepszą.

Tak więc najlepsza rada to znaleźć dobrego lekarza . I żeby pięć razy nie latać od razu przyjść z wynikami badań krwi (przez telefon można się przecież zapytać jakie wyniki badań przynieść jak chce się dobierać antykoncepcję hormonalną).
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-03, 10:40   #4470
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No tak, tylko jak ktoś ma problem z krzepliwością krwi oraz ma złe wyniki wątrobowe, to tabletek raczej w ogóle nie dostanie. A sprawy hormonalne... Raczej niewielkie znaczenie mają. Ewentualnie jak ktoś ma problemy z np. hirsutyzmem, to dostaje silniejsze tabletki.
Z tego, co wiem*, to tabletki dobiera się metodą prób i błędów, więc całe go „odpowiednie dobranie tabletek” to pic na wodę.

*Pytałam już w kilku wątkach o to. Nikt mi nie dał sensownej odpowiedzi.
Mam podobne wrażenie co do tego tematu.

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
U lekarza oczywiście byłam ale jestem niepełnoletnia, dlatego musiałam iść z mamą, która na pytanie lekarza "czy są mi potrzebne jakiekolwiek środki anty?" odpowiedziała przede mną, że narazie nie mam zamiaru współżyć. Tak więc wolałam sie narazie w tym temacie nie odzywać .
To trochę perfidne, że wbiła się do tego lekarza z Tobą.Widać, czego się boi.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości