|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
hej laseczki ja tak szybko po łebkach bo nawet czasu nie mam usiasc poczytac
po pierwsze co do krostek bpo przez nie przechodziliśmy ja przemywałam tzw krochmalem woda zmieszana z mąką ziemniaczaną i tak kilka razy dziennie a jak szłam na dwór to buzke smarowałam linomagiem krostki mineły za to ,mamy inny problem znowu kupki ;( już nie mam sił tak ładnie robił sam i znowu nie może ich sam zrobić do tego bardzo mocno zaczął mi ulewać wypite mleko - chyba mu nie służy te bebiko choć długi czas było dobrze w poniedziałek chyba będe musiała isc do lekarza ;( bo to juz nie jest zwykłe ulewanie on wymiotuje chyba bo tego mleka wypływa strasznie dużo jak dostanie 90ml to z 40 czy nawet 40ml odrazu mu sie uleje mimo ze mu sie odbije to czasami po 2 godzinach od jedzenia biore go na rece albo zmieniam mu pieluche patrze a tu juz mu leci ciurkiem lub tak nagle chluśnie ;( jestem juz na granicy wytrzymałosci ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- co do jedzenia to Misiu je w dzien idealnie co 3 godzinki w nocy budzi mi sie tylko raz na jedzenie tak ok 5-6 rano bo on zasypia dopiero o 2-3 w nocy tak jakj w ciazy chodzilam spac tak on idealnie o tej godzinie zasypia bo wieczorem spi do 19 potem jest zabawa o 20 lub 21 kąpiel potem mleczko no i nire zasypia odrazu tylko leży z oczami jak 5zł i albo gaworzy albo marudzi steka lub ryczy
|
#2402 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Hej mamusie
![]() Jak Agatek pisała urodziłam 22.01.2012 o godz. 6.25 synka. Daliśmy mu na imię Kacperek taki kompromis między moim Natanem a męża Cezarym Mały zrobił dziadkom prezent z czego obaj się ucieszyli bo mój tata został prawdziwym dziadkiem a teściu już był dziadkiem ale tez się ucieszył.Poród miałam wywoływany i w skrócie masakra, nie będę opisywać żeby nie straszyć mamusiek z lutego, ale tego co przeżyłam nie życzę nikomu i chyba zrezygnuję z kolejnego dziecka bo jeżeli kolejny poród miałby tak wyglądać to dziękuję bardzo. Mały ogólnie dobrze, śpi, je, trochę marudzi, z rana potrafi od 7 nie spać do 10 lub 11 a potem tak co 2,5-3 h się budzi. Niestety wylazło nam jakieś uczulenie, cały jest czerwony, najpierw to były krostki potem zlało się to w czerwone place. Dzwoniłam do położnej po konsultacji tel bo nie przyjdzie bo nie może stwierdziła że pewnie skaza białkowa, obserwować jak się nie poprawi w poniedziałek do lekarza. Tyle to i bez położnej wiedziałam ehh. Nic nie pisałam tak długo bo potrzebowałam czasu żeby dojść do siebie, powoli już lepiej się czuję, zaczynam trochę ogarniać sytuację, chociaż przyznam że nie jest to łatwe i czasem mam ochotę zasnąć i obudzić się za jakieś 5 miesięcy kiedy mały będzie już większy ale trzeba przywyknąć do nowej sytuacji i wierzyć że dam radę. Co do Agatka to mam z nią kontakt, jest jej ciężko ale więcej nie będę na razie pisała najpierw zapytam czy mogę bo może nie chcieć a jak się zgodzi to napiszę w klubie. |
|
|
|
#2403 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamusie karmiace piersia, tak mi sie wlasnie przypomnialo, jak kuzynka mi mowila, ze jej na laktacje pomagala bawarka. Podobno jak pila, to pozniej jej mleko z cycochow tryskalo. Moze warto sprobowac?
|
#2404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi też położna o tym mówiła a na zmniejszenie pokarmu pić mocną herbatę podobno pomaga. |
|
|
|
|
#2405 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja to nie wiem czy bym przełknęła.... ja mleka nienawidzę... a juz na ciepło w ogole wywołuje u mnie odruch...
|
||
|
|
|
#2406 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u na w dzień czasem ma fazy na brak snu, w tygodniu jak jesteśmy sami to zaśnie ma pól h czy godzinkę miedzy karmieniami a tak to muszę organizować mu jakoś czas w końcu za parę dni miesiąc kończy więc nie będzie już tylko spał i jadł ![]() no to niech mąż robi czy leci po zakupy Cytat:
dzieci są różne póki ładnie śpi w nocy to jest ok, odeśpisz dzienny maraton ![]() Cytat:
|
|
|
#2407 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2409 |
|
Wtajemniczenie
|
Neska, czytam sobie teraz o tym i zdania sa podzielone. Jednym niby pomaga, innym nie
![]() Pisza, ze karmi jest dobre. Bambusiek o tym juz wspominala. Polecaja tez herbatke koperkowa ![]() Mala, ucaluj Agatka od nas...
|
#2410 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do tego spania to moze i masz racje...w sumie coraz starszy sie robi a córka mojej kuzynki np w wieku 3 miesiecy juz tylko jedna drzemke w dzien miała bo na wiecej nie udawało im sie jej przekonac ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
herbatke pije na laktacje z hippa a ona własnie ma w składzie koperek.... |
||
|
|
|
#2411 | |
|
Wtajemniczenie
|
juz zrobil
![]() jak wroci z pracy, to bede zajadac Cytat:
chociaz teraz wlasnie dokladnie mi sie przypomina sytyuacja, jak 10 lat temu moja siostra prosi szwagra, zeby jej zrobil bawarke, bo ma cos malo mleka... a pozniej znowu bez problemu karmila klocuszki ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Pisza jeszcze, ze bardzo wazny jest spokoj, relaks i podejscie typu "nie ma opcji,zebym nie wykarmila dziecka". Podczas karmienia zapewnic sobie i dziecku wygode, przyjemna muzyczke, przyciemnic swiatlo i starac sie "wyluzowac" ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Wklejam z innego forum - zebrane rady kilku mam: Podtrzymanie i zwiększenie laktacji:
|
|
#2412 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
wlasnie chyba sobie kupie karmi, jeszcze zobacze moze to chwilowe
|
|
|
#2413 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona w ogole funkcjonuje wg schematu: budzi sie 10 i nie spi wcale do ok 12 w tym czasie 2-3razy je... potem zasypia do ok 14 i znow 2h czuwania ale tu raczej sobie pod koniec ucina drzemke, ale tylko na reku Cytat:
ja nie cieprie - wiec pije mleko i herbate oddzielnie
|
|
#2414 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jakiego laktatora używasz?
|
|
#2415 |
|
Zadomowienie
|
no baa
![]() swinga Medeli
|
|
#2416 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny.
Znowu mnie nie było, bo zdążyłam do was napisać, załatwić kilka spraw i na następny dzień znów byłam w szpitalu. Teraz jestem w domu, ale jak to lekarz zapowiedział "wypuszczam panią na weekend", co wg. niego oznacza że jutro wrócę z ponownie podniesionym ciśnieniem. Generalnie to obniżyli mi ciśnienie za pierwszym razem i po powrocie do domu, mimo przyjmowania leków, wzrosło aż do wartości 170/120. Znowu szpital, zwiększyli dawkę i znowu opadło, teraz w domu, znowu powoli rośnie i chyba rzeczywiście czeka mnie powrót. Podobno tym razem już będą się zastanawiać czy nie wywołać bo to już 37t3d dziś są. Albo będą mnie trzymać jak najdłużej. Jeśli uda się i ciśnienie będzie się trzymać w rozsądnych granicach to muszę 2 razy w tygodniu robić zapisy i przepływy. Tyle że nie mam pojęcia gdzie to robić. O ile KTG może mi zrobią w którymś szpitalu, to przepływy z tego co wiem wszędzie są płatne po 150 zł Dobra nie marudzę. Widzę że parę osób urodziło i gratuluję . Mam nadzieję że moje słoneczko, mimo tego ciśnienia i nerwów też będzie całe i zdrowe.
|
|
|
|
#2417 |
|
Zakorzenienie
|
Dark Lady mam ten sam problem z przepływami. Nie pozostaje mi nic innego jak jeździć co tydzień do Łodzi gdzie usg mam za darmo ale na paliwo idzie fortuna
MartuNiunia pisała do mnie że nic się nie rusza i chyba w pon wyjdzie. Ja miałam straszna noc, zbijałam gorączkę bo pod 39 podchodziła;/ poszłam spać po 4. Teraz jest lepiej ale leże i mam wszystko podstawiane pod nos. I jeszcze do tz dzwonią koledzy bo jednemu się syn urodził i chcą pępkowe pić |
|
|
|
#2418 |
|
Rozeznanie
|
Dzień Dobry
![]() Ja też po nocy niezbyt udanej. Nie mogłam spać i zasnęłam chyba po 4 i o dziwo wstałam o 9 w miarę wyspana. Dziewczyny które już urodziły mam pytanie. Czy miałyście potrzebę używania laktatora od razu po przybyciu do domku? Bo zastanawiam się czy kupić go już czy po porodzie?
|
#2419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czubasek widzę że też na sam koniec wszystko ci się zwala. A powiedz mi gdzie masz to USG za darmo? Czy ja też bym mogła z tego korzystać? Bo ja mam zalecenie że 2 razy w tygodniu mam je robić, a jak łatwo policzyć do końca terminu wyjdzie mi ze 6 razy takie USG. Ty chociaż wiesz w którym szpitalu rodzić, ja teraz po pobycie w ICZMP mam dylemat, bo tam znają mój przypadek, ale z drugiej strony widzę stosunek personelu . Czy ktoś tu rodził na oddziale położniczym kliniki matczyno-płodowej ICZMP?Czubasku a czemu cię jeszcze tak długo trzymają? Czemu nie wywołują? U mnie lekarz stwierdził że chcą dociągnąć jak najbliżej terminu z tym zbijaniem ciśnienia. |
|
|
|
|
#2420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mam problemów z ciśnieniem, tylko łożysko jest już dojrzałe od 33 tyg więc muszą mi sprawdzać przepływy. Jak się pogorszą to moment wywołują poród. Teraz mam wizytę w czwartek, to będzie 39 tydzień więc myślę że już mnie zostawia i coś podadzą bo nie wiadomo kiedy łożysko przestanie funkcjonować. Na razie mam uważać na ruchy małej
|
|
|
|
|
#2421 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i w zasadzie u mnie sie sprawdziło, bo juz nie mam co ściagać
|
|
|
|
|
#2423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz na butli noce sa zupełnie inne....wczoraj znow zasnał po kąpieli i karmieniu (ok 20) i spał do 1.30 , zjadł, zasnął, potem jedzonko tuz przed 5 spanko, przed 8 jedzonko i spanko i spi jeszcze teraz on w koszu a tz w łóżku ![]() a na cycu to własie jak pisałam 3 godziny ssania i dalej płacz... a ja juz zasypiałam na stojąco prawie albo na siedząco.... |
|
|
|
|
#2424 | |
|
Zakorzenienie
|
dph ja nie kupilam od razu laktatora i żałuje, bo duzo przepłaciłam a itak był potrzebny. W szpitalu nie mialam, udostepnili medele ale dużo kobiet miało swoj
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
A pozniej już w ogole nie umiała zassać bo była dokarmiana i cyca juz nie chciała Teraz szczerze mowiac juz nawet nie chce probowac jej przystawić bo wiem jak to sie konczy![]() Kasik zmien mi prosze na pierwszej stronie, że rodziłam CC Edytowane przez Haniula Czas edycji: 2012-02-05 o 11:04 |
|
|
|
|
#2425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2427 | ||
|
Zadomowienie
|
Mamuśki czy kąpiecie swoje pociechy CODZIENNIE
My do wczoraj tak robiliśmy ale na wizycie u pediatry zaleciła nam co 2gi dzień... no i nie wiem teraz co zrobić... ja bym wolała codzień go kąpać, sama jestem wymyta więc co mam i synka nie wykąpać ale podobno jego zewn bariera się wymywa i lepiej co 2gi dzień, więc zgłupiałam ciut ![]() Nasza nocka spoko, jedzonko 22-3 i 7 i spaliśmy sobie wszyscy potem do 10 więc super Cytat:
![]() ![]() Cytat:
mi to stara lekarka po 80tce ostatnio powiedziała ale nie odezwałam się żeby jej do słuchu odpowiedzieć bo co ją intersuje mój problem jaki miałam że teraz tak a nie inaczej musze karmić swoje dziecko... mój laktator imituje ssanie dziecka i jakoś nie braknie pokarmu i oby tak dalej bo bym chciała jak najdłużej go karmić swoim mlekiem
|
|
|
#2428 |
|
Rozeznanie
|
witam
nie było mnie 2 dni i tyle do nadrobienia. Te 2 dni byly dla mnie bardzo ciężkie i zresztą nadal jest ciężko! Myślałam ,że juz będzie coraz lepiej z moim kroczem,ale niestety jest coraz gorzej,jest większy ból niż po porodzie.Bylam w szpitalu na izbie przyjęc i lekarz stwierdził ,ze zapalenia nie ma,ale mnie całe krocze ciągle drapie i szczypie,a rana strasznie boli -znowu siadac nie mogę a co za tym idzie nawet Bartusia nakarmic nie mogę bo niby jak na leżąco butelką????? leżc zreszta zabardzo też ni mogę bo łąpią mnie straszne skurcze obu bioder i nie mogę wstac - boję sie ,że sparalizuje mi obie nogi taki to ból.Bardzo pomaga mi tż i mama,no ale mam takie wyrzuty ,że nie mogę zając się dzieckiem ,że nawet sobie n ie wyobrażacie tego,tak bardzo boli mnie ten fakt,że nawet nakarmic go nie moge!!! Do tego wszystkiego zaraz skonczy mi sie chyba pokarm,dzisiaj odciagnęłam tylko 40 ml z obu piersi!!a do tej pory nie musiałam dokarmiac mm! Wszystko dzieje sie w jednej chwili,chyba zwariuje!!! |
|
|
|
#2429 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za rady w sprawie laktatora
w takim razie zaraz zamawiam na allegro aventa ręcznego mam nadzieję że się sprawdzi i że przyjdzie w odpowiednim czasie ![]() MissZuzia co do tej kąpieli to różnie ludzie robią i mówią ale ja osobiście na pewno będę kąpać dziecko co dziennie. Nie wyobrażam sobie porządnie nie umyć maleństwa przecież wiadomo że takie dziecko robi często kupki i wogóle, wiadomo że je wycieramy podczas przewijania ale co kąpiel to kąpiel. Ale każdy robi wg uznania
|
#2430 |
|
Rozeznanie
|
Witam !
My juz od srody w domu, wyszlismy po 3 dobach jakos szybko jak po cc ale ja sie dobrze czulam wiec skakalam z radosci. Bo mialam dosc tematu karmienia i z tego co czytam duzo mam po cc mialo z tym problem. Pokarmu mialam zero (pojawil sie na 5 dobe w domu) a one ciagle kazaly mi przystawiac malego ktory w ogole nie ssal a mm dawaly z wielka laska po wielu godzinach kiedy maly juz wrzeszczal na maksa z glodu to bylo straszne ehhhhAle w domu bajka maly je spi ja spi czasami ma tak ze z godzine, dwie nie spi ale zawsze w dzien a i tak nie trzeba nic z nim robic bo lezy sobie i nie placze cuudo ![]() Dzis konczymy tydzien Co do kapania, my narazie co drugi dzien a codziennie podmywamy dupala. I chyba tak zostanie. Ahh i strasznie zaluje ze mam tak malo ciuszkow 56 r, siedze i zamawiamiam teraz na all, te 62 to chyba beda dobre za miesiac albo wiecej a z siusiakiem to jakas masakra zalewa mi wszystko jak przebieram go a czasami jak nie zawine pod spod to i siuski wyjda z nad pieluchy nie nadazam z praniem ![]() Jutro zdjecie szwow boje sie. Ahh i kwestia brzucha. Tydzien po cc nadal mam taki 4 miesiac to normalne?wydaje mi sie ze nigdy sie nie wciagnie ![]() Lece wrzucic zdjecie malego do klubiku, potem napisze opis porodu musze was jeszcze doczytac
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

Mały zrobił dziadkom prezent z czego obaj się ucieszyli bo mój tata został prawdziwym dziadkiem a teściu już był dziadkiem ale tez się ucieszył.

a wczesniej na lajcie 120 z jednej.... wiec musimy dokarmiac. my mamy bebilon 1 bo tez bebilonem (tylko w płynie gotowym) dokarmiali w szpitalu wiec nie chcielismy zmieniac... Ja jednak wstawiam to co sciagne do lodówki bo jakos sie boje zostawic tak po prostu. ponadto czytałam, ze w temp pokojowej moze stac 4h (tak tez połozne w szpitalu mi mowily) a nigdy nie wiem za ile sie junior obudzi (chociaz zwykle co 3h je). Szkoda mi bardzo, ze mam tak mało pokarmu no ale co poradze? w łeb sobie nie strzele przeciez... chociaz juz nieraz sie poryczałam z tego powodu :/
dzieci są różne
musi być 60
w sferze marzeń 58

w takim razie zaraz zamawiam na allegro aventa ręcznego mam nadzieję że się sprawdzi i że przyjdzie w odpowiednim czasie
boje sie. Ahh i kwestia brzucha. Tydzien po cc nadal mam taki 4 miesiac to normalne?wydaje mi sie ze nigdy sie nie wciagnie