|
|
#151 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - cz. V
Witam dziewczynki
ja juz przytomna!
|
#152 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
,---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- w sensie że Suchadę z awokado i granatem? Ja mam, bardzo fajna. Używałam na włosy również, ale bez ochów i achów. słuzy mi jako krem do ciała (ale ja mam bardzo suchą i atopową skórę) ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
|
|
|
#153 |
|
Zadomowienie
|
ehh...
mi winogronowy raczej nie słuzy, włosy mam bez życia i oklapnięte.... Próbowałam miesiąc walczyć. Chociaż zaczeły szybciej rosnąc (tak mi sie wydaje przyjamniej kupiłam wczoraj Alterre awokado i granat - może będzie lepiej ![]() A dziewczyny jak myślicie - czy szampony bez SLS mogą nie słuzyc? Używałam ich całe życie, od miesiaca stosuje naturalne i dostałam straszny łupież! i mimo olejowania odnosze wrażenie, że są bardziej suche....
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja miałam winogrono, ale jakos nie dawał w moim przypadku spektakularnch efektów
|
|
#155 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Keratyne dodajesz do masek czy odzywek lub tworzysz zupełnie cos wlasnego? i w jakich ilosciach?
|
|
#156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie patrz na zapach, liczą się efekty ![]() Cytat:
![]() Ja też kilka razy po tych delikatnych szamponach odczuwałam swędzenie, ale jak umyłam włoski szamponem z SLeS, to uczucie przechodziło ![]() Moja skóra głowy wymaga częstszego oczyszczania, nie mogę długo pod rząd używać delikatnych, włoski są wtedy bez życia i szybciej się przetłuszczają ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Czarna Orchidea wczoraj widziałam u mnie w drogerii ten żel Ziaja Ulga co pisałyśmy o nim i był po 6,90 zł Chyba po niego wrócę, może będzie godnym następcą uniwersalnego żelu BD i nada się do mojej buźki i przy okazji spróbuję do mycia włosków Jak myślisz są do siebie porównywalne?
|
|
#157 |
|
Zadomowienie
|
ale ja nie czuje swędzenia, tylko zostałąm zasypana łupiezem, praktycznie z dnia na dzien, i to takie obrzydliwe ilości, że czasem wstydze sie z domu wyjść... ehh...
![]() może to wina czapki, która noszę od początków tych mrozów... kupiłam szampon z ziaji przeciwłupiezowy i raz na 2 tygodnie będę myła włosy szamponem z silikonami. Nie mam innego pomysłu
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Łupież tez może być wynikiem nie domycia skóry głowy, albo po prostu akurat ten szampon, który kupiłaś Ci nie służy ![]() Z silikonami Czy może chodziło Ci o siarczany (SLeS itp.) ?
|
|
#159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Zadomowienie
|
kurcze zabij mnie, ale jeszcze tego z abardzo nie rozrózniam. Ja szampony dziele na komercyjne, czyli reklamowane jak nivea, dave, pantene (nie wiem jak sie pisze), gliss kur, fructis i niekomercyjne jak natura, ziaja, alterra, itp.
Jak napisałam wyżej - całe zycie myłam włosy tymi komercyjnymi. W temacie dbania o włosy dopiero raczkuje od końcówki grudnia. Oleje włosy 2/3 razy w tygodniu na całą noc winogronowym (teraz przerzuce się na alterre), i zmieniłam szampon na nature z czranej rzepy plus raz w tygodniu maska alterra. Nie wiem czy dobrze robie, ale tyle udało mi sie wyciągnąć z waszego wątku ![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
![]() a ile kosztuję? Wole sie przygotować - wydałam w tym miesiaciu juz ponad 150 na kosmetyki (biedna studentka ze mnie
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
dwa dni nie zaglądania na wizaz i nadążyć nie można
|
|
#162 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest jedyny powód, dla którego lubię zimę- chodzę wszędzie w czapce, więc mogę łazić z mega tłustymi włosami i nikt mnie nie wytyka palcami ![]() Za godzinę przychodzi do mnie uczeń, to zdążę jeszcze nałożyć migdała na długość ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Warto zainwestować w żel aloesowy(np. Gorvita z DOZu) i wcierać tak często, jak tylko się da. Przerzuć się na jakiś łagodniejszy szampon(np. HiPP, już nawet Babydream jest lepszy, Alterra, Biovax), a jeżeli to nie da efektów, to może po prostu nie są Ci pisane te "naturalne" szampony?
|
|
#163 | ||
|
Zadomowienie
|
Ja? No w życiu
Gdzież bym śmiala ![]() Cytat:
I zawsze kończylo się myciem i zapchanym sitkiem po kilku godzinach.. ![]() Cytat:
![]() Super! Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia! |
||
|
|
|
#164 |
|
Raczkowanie
|
z własnego doświadczenia- jaki olej polecacie do włosów przetłuszczających sie? kusi mnie kupno kokosowego, ale nie wiem, czy to dobry pomysł w moim przypadku
|
|
|
|
#165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak coś, to przełożę zakupy, bo mnie leń złapał i nie chce mi się myć włosów.Cytat:
Zamierzasz nakładać olej na skórę głowy? Jeśli tak, kokosowy niektórych może zapychać Chociaż u mnie świetnie się sprawuje na skórze głowy. Kwestia indywidualna. Do tłustej skóry polecane są oleje: słonecznikowy, rycynowy, konopny, neem, tamanu, jojoba, lniany. Każdemu pasuje co innego zarówno jeśli chodzi o pielęgnację skóry głowy jak i włosów. Olej kokosowy jest bardzo fajnym olejem, wnikającym we włosy i chroniącym je przed utratą protein podczas mycia szamponem. Niestety, nie wszystkim pasuje- jak każdy olej. Rycyna z kolei jest fajna, ale na włosy lepiej sprawdza się w miksach. Przed nałożeniem na skórę lepiej ją lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, wtedy jej konsystencja nie jest taka tępa. Tak czy inaczej, ja bym najpierw wypróbowała oleje spożywcze z kuchni Oliwę z oliwek, olej z pestek winogron...
|
||
|
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
W temacie olejowania dopiero raczkuję, chociaż swój kokos kupiłam z 1,5 roku temu, ale nie używałam go regularnie Właśnie siedzę z waxem Beauty Formulas i czekam na efekt . Powiedzcie mi czy taki olejek nadaje się na włosy? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...al.html&next=1 Podejrzewam, że nie przez ten zapach i barwnik no ale pomyślałam, że spytam doświadczone Włosomaniaczki Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowych, pięknych włosków
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
na skórę głowy kładę rycynowy z oliwą z oliwek, właśnie szukam takiego na włosy. Niby wiem, ze to skóra głowy się przetłuszcza, ale włosy też mam takie właśnie tłustawe
Dzięki za odpowiedź |
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciężko powiedzieć, jaki olej będzie obciążał włosy wzmagając ich przetłuszczanie. Jak dla mnie, kokos jest na tyle lekki, że włosy się po nim jakoś szybciej nie przetłuszczają, ale nie dam sobie ręki uciąć, że u Ciebie też tak będzie
|
|
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej, dopiero zobaczyłam, że nowy wątek.
![]() Mam następną pokusę, okazało się że moja mama juz z kolezankami o moim włosomaniactwie rozmawia, a tu koleżanka, że tez olejuje. No i poleciła podobno cudowny specyfik. Na włosy i na ciało, olej z korzenia łopianu z ziołami: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html Moze to będzie jedyny olej dzięki któremu nie będą mi wypadać włosy ![]() Zaraz się biorę za nadrabianie
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I chyba wszystkie były zadowolone
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo rzadko jakiś kosmetyk mnie uczula, ale nigdy aż do tego stopnia. Wiem, że ma duże grono zwolenniczek, ale może niektórzy są nie wrażliwi na tą substancję, która nam zaszkodziła.Muszę się pochwalić, że robię sobie olej czosnkowy Teraz tylko zostało mi czekać kilka długich tygodni aż to wszystko się 'przegryzie'
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Pedzicie jak szalone, 3 dni mnie nie bylo i juz nowy watek
![]() Jestem w domu rodzinnym i korzystam z dobrodziejstw kuchni, czyt. miod, olej lniany, siemie lniane, a poza tym wyhaczylam u mamy kilka fajnych kosmetykow, np. balsam Potters ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Ja tez "po sesji" obiecalam sobie jakies samorobny olej ![]() Mysle nad czosnkowym, rumiankowym lub lopianowym. |
|
|
|
|
#174 | ||
|
Zakorzenienie
|
I na to, i na to
. Co prawda użyłam go dopiero dwa razy na włosy, ale efekty jakie daje są zauważalne. Kłaczki błyszczą, wyglądają bardzo zdrowo. I co dla mnie ważne, nie obciąża! . Ma śliczny zapach. Myślę, żeby dodać kilka kropelek do mojego psikacza.Cytat:
Cytat:
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jesczze nie stosowałam, ale już u mnie stoi i czeka az wykończe pozostałe
|
|
#176 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a ja uzywalam heenary na koncowki i baaardzo fajnie, nie lubie zabezpieczac olejem na sucho bo wiecznie dawalam za duzo, a heenara w stalej postaci jest taka hmm kremowa? i bardzo fajnie nawilzyla mi koncowki, nakladam codziennie, moze sie przyzwyczaje do zapachu przed wielką probą ale moje wlosy kokos baardzo lubia wiec mam nadzieje ze bedzie dobra.
|
|
#177 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#178 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No tak
|
|
#180 |
|
Zadomowienie
|
Uff,w końcu was dogoniłam
![]() Wczoraj zmyłam po pierwszej nocy ze mną masło shea - myłam 2 razy dla pewności. Muszę się przerzucić na 1 łyżkę oleju na włosy - kiedyś mi starczało mimo,że miałam dodatkowe 8 cm włosów więcej A teraz kładę 2-3 i czuję,że za dużo. Nie wiem,co się ze mną stało
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.

ja juz przytomna! 

Czy może chodziło Ci o siarczany (SLeS itp.) ?

W temacie olejowania dopiero raczkuję, chociaż swój kokos kupiłam z 1,5 roku temu, ale nie używałam go regularnie