|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Evitka przepraszam cię, że dopiero dzisiaj piszę, ale wczoraj zasnęłam przy kompie
![]() najpierw napiszę Ci z tymi pęknięciami na kominie. musicie przejść się po sąsiadach poprosić, żeby nie palili przez jakieś 3 godziny w piecah, które są podłączone do tego komina. zakupić klej szamotowy, odnaleźć miejsce pęknięcia, powinny byc ryski na tynku, zrobic wgłębienie na jakieś 5 cm. w kształcie trójkąta, rys.1, potem zalać go tym klejem szamotowym i dobrze jak sąsiedzi napalą, bo szybciej klej wyschnie. Potem też jakąś mazią szamotową wymazać na zewnatrz to co kleiliście i dopiero tynk. to była jedna opcja druga jest zgłoszenie wszystkiego do PSP oni wpadną z kontrolą, zrobia pomiary zakarzą palenia w piecach mieszkańcom do odwołania, czyli do puki właściciel nie zamontuje wewnątrz komina wkładu kominowego, albo nie wymieni komina na nowy, to są bardzo duże koszty i jest dośc uciążliwe. a teraz sprawa waszej wentylacji. Więc tak: tym syfem co u was czuć, to czuć dla tego, że w domu macie zbyt mało tlenu a jak sie pali w piecu gazowym, to jeśli on nie ma dostarczonej odpiowiedniej ilości tlenu, to zasysa go z otoczenia wszystkimi dziurkami, szczelinami, otworami i w ten sposób zasysa tez śmierdzące syfy. dlaczego wieje wam z tych kratek, a dlatego, że na zewnątrz jest dużo chłodniej niż w domu i powietrze wychodzące i wchodzące się miesza i tym samym szybciej ochladza proponuję byście zainwestowali w rekuperator ścienny. poczytaj sobie w necie na jakiej zasadzie działa, ja tu nie będę tego pisała, ale napiszę tylko, że dzieki niemu 50% ciepla, które wydobywa się na zewnątrz jest odzyskiwane z powrotem
|
#1382 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
GMYRELKA napisz mi,dlaczego taki siad jest zly i nie prawidlowy jaki widac u Kariny na zdjeciach
SARA Ty kiedys chyba pisalas o tym zlym siadaniu ...napisz cos wiecej.ja szukam w necie ale nic nie moge znalesc
|
#1383 |
|
Zakorzenienie
|
evitka tak miałam tobie pisać odnośnie tych odpowietrzników, u nas tez czasami tak wiało, i niewiadomo czemu jakoś samo przestało. Na starym mieszkaniu też mieliśmy zakryty lufcik, ale to piecyk gazowy włanczaliśmy tylko do kąpania, czy mycia garów, i wyłanczaliśmy. Wiało tak że nie szło w wannie usiedzieć, bo na mokrym ciele jeszcze bardziej czuć. Później dla bezpieczeństwa tylko polowe zekleiliśmy taką bawełnianą ściereczką. Tylko jak pisałam trzeba uważać jak piecyk włączony. Zawsze tez mamy okna plastiki rozszczelnione.
U was największym problemem mogą być sąsiedzie co tak palą ![]() Ja jakbym miała komin to chyba bym sobie w mieszkaniu kominek postawiła podobają mi się strasznie, i wtedy cieplutko. Wy z tego co pamiętam to w kamienicy mieszkacie, może dowiedz się w urzędzie miejskim czy starostwie o nadzór budowlany, i się tam podpytaj tak nie wiem czy to ważne ale uprzejmie donosze
|
|
#1384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Evitka miałam Ci zdjęcia wózka zrobić i zapomniałam. Jak mała pójdzie spać to zrobie
|
|
|
#1385 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pisałam wam, że po świętach byłam uśpić psa mamy, zakopaliśmy go z tz'tem obok lasu, ja kilka nocy nie spałam, ciągle miałam przed oczami widok, że on leży w tej ziemi do tej pory ryczec mi się chcę, a ona sniegiem zakryła to dziecko i jakimiś gałęziami ![]() ![]() masakra ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- My byłyśmy dziś u lekarza, Amelka ma zapalenie oskrzeli i lekarz nie jest pewien czy na płuca nie weszło pierwszy raz na antybiotyku jest ![]() a w sobote kilka razy kaszlnęła, wczoraj też tylko troszkę, a dziś już widać, że ją rozkłada czy możliwe że idą jej 6?? piątki już ma wybite a w miejscu szóstek ma takie napuchnięte dziąsła i wygląda jak by miały w przeciągu kliku dni wyjść 6
|
|
#1386 |
|
Rozeznanie
|
czy miałyście kiedyś buciki firmy Mazurek dla dzieci?
jak z ich jakością, jak z podeszwą? potrzebuję na szybciora kupić Juli jakieś baletki do stroju czarownicy na bal karnawałowy, nie łudzę się, że będą dobre na wiosnę, więc coś w przystępnej cenie szukam i na allegro natknęłam sie na tego Mazurka, ale na necie nie ma o nim opini możecie coś napisać?
|
#1387 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pierwsze 2 wady - kardiolog nie daje nadziei na całkowite wyzdrowienie, a ponieważ to takie małe dziecko nie wiadomo jak to się będzie rozwijało i w jakim tempie, ale raczej wcześniej czy później będzie musiała przejść jakiś zabieg, natomiast na arytmię magnez pomaga i mam nadzieję że już w przyszłym roku (optymistka ze mnie) nie będzie śladu po tych wzbudzeniach Z nerką jest to o tyle powiązanie, że już prawdopodobnie z życiu płodowym ta niedziałająca nerka "wpłynęła" na serce. Teraz to już idzie oddzielnie. minka26 - ale jest 20 zębów mlecznych ![]() Zdrówka dla Ameli |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Evitka- zdjęcia wózka
|
|
|
#1389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
Lind -
![]() ![]() jestem wredna, ale opisy, gdzie Misiek robi kupę mnie mocno rozbawiły. Żeby Cię pocieszyć, Igor upodobał sobie wannę i w czasie kąpieli robi - tak z 30% kup do wanny :P Kochany Jak ja lubię to sprzątać
|
#1391 |
|
Rozeznanie
|
a moja Juleczka woła pięknie kupę
podchodzi do mnie i mówi"mamusiu kupa ciśnie " siada na muszli a jak już zrobi to krzyczy żeby robaka spłukać
|
#1392 |
|
Rozeznanie
|
Wstępne wyniki sekcji zwłok Madzi - przyczyną śmierci był tępy uraz tyłogłowia. Nie zaprzecza to zeznaniom matki.
Czyli malutka nie umarła z wyziębienia... |
|
|
|
#1393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tz go kąpie to jego problem co zrobić z kupą w wannie... Jak zrobi gdzie indziej to ja myję Michała a on sprząta dowody zbrodni![]() Cytat:
![]() Ja mam wrażenie że Michała jak już przyciśnie to tak z zaskoczenia- bo ostatnio to przybiegł do mnie i mówi i jednocześnie już stęka a zanim zdążyłam do niego podbiec to już w majtkach pełno... A na nocnik jak siada to raz przyciśnie, stęknie i mówi "nie ma" i juz wstaje, nie da się go namówić na dłuższe posiedzenie
|
|
#1394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to samo właśnie usłyszałam...
|
|
#1395 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdrówka życzę U Eryka 6 wyszły jak miał około 4,5roku,to już są zęby stałe, i nasze dzieci za malo miejsca chyba na nie mają Cytat:
![]() Pewniejsze że choć mała nie cierpiała
|
|
|
#1396 | |
|
Wtajemniczenie
|
no własnie wiem... ale piątki już wyszły częściowo a dalej dziąsła ma nabrzmiałe i widać że coś tam się przeciska
chyba, że to dalej od piątek jeszcze takie napuchnięte dziś już nawet na necie sprawdzałam i pisały mamy, których 3 letnie dzieci miały już szóstki wolałabym żeby jednak to nie było to, bo jak stałe to niech jej później wyjdą, na dłużej starczą ![]() Cytat:
|
|
#1397 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Ja już wracam powoli do rzeczywistości . Musziałam dzisiaj ogarnąć syf domowy jaki się zrobił podczas naszej nieobecności. Remont na korytarzu trwa nadal i końca nie widać . Chyba zacznę strzelać .Moje dziecko na urlopie dało się nieźle we znaki, tzn. miała lekki kryzys i co chwila się darła, właściwie głównie o to że tatuś znika np. w łazience . Oczywiście mamy etap - JA SIAMA i krzyk. Usłyszałam parę razy od teściowej że najlepiej dziecku dać w dupę i wszelkie histerie przechodzą i że nie mogę się dziwić że Zosia tak reaguje skoro ją wychowuję bezstresowo. Skomentowałam tylko że to że dziecko nie jest bite nie znaczy że jest wychowywane bezstresowo. Temat się skończył. Teściowa jest taka trochę dziwna bo z jednej strony ona jest z tych dzieci, które rodzice lali za co popadło i gdzie popadło i wie że to nie przynosiła efektu a z drugiej strony uważa że tylko taka metoda jest skuteczna. Wolę przemilczeć niż niepotrzebnie się kłucić.Zosia coraz bardziej zżywa się z tatusiem i czasami jest naprawdę ciężko jak Tż musi gdzieś isć. Niedawno pytałam kiedy ona przestanie wołać ciągle mama i mama. Teraz jest na okrągło tata, tata ..... . Jest nadzieja że przejdzie.Evitka - jeżeli czuć u Was smród spalenizny a nie palicie to moze być oznaka nieszczelnych kominów. Tak jest bardzo często w starych kamieniacach. Powinniście to zgłosić jak najszybciej w Waszej administracji, mają obowiązek utrzymywać kominy w dobrym stanie. Z kominkiem w kamienicy nie jest tak łatwo. Trzeba się postarać o zezwolenia na przebudowę. Ci, kórzy przerobili a nie mają stosownych zezwoleń niech się modlą żeby nie było żadnych kontroli. Sa powazne kary pieniężne pomijając to ze to niebezpieczne ponieważ do kominków są inne przekroje kominów i coś tak jeszcze. Jestem prawie na czasie bo Tż miał w pracy taką sytuację. Nie będę się rozpisywała bo historia była długa ale efekt był taki że nadzór budowalny nakazał rozbiórkę kominków i powrót do piecy i dosolili takie kary że ludzie musieli brać kredyty Cytat:
) a na górze gdzie spaliśmy było chłodniej. Wietrzenie obowiązkowe.W domu mamy za ciepło ale ciężko jest zrobić niższą temp. bo musiałabym zupełnie zakręcić grzejniki a wtedy może pojawić się wilgoć (suszę w mieszkaniu bo nie mamy suszarni). Na spacery wychodzimy obowiązkowo codziennie. Raz teraz w górach nie wychodziłyśmy jak było naprawdę zimno i do tego duży wiatr. Zamarzło mi wnętrze nosa i wróciłam do domu. Cytat:
Cytat:
|
|
#1398 |
|
Zakorzenienie
|
ja po silownii,nogi mnie napier...:P ale coz;P
pokaze troche mlodej ![]() o tyle dobrze,ze nie zanarzla i tak nie zmarla Madzia....
|
|
#1399 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale u nas było tak, że mała budziła się ok tygodnia z suchą pieluchą, potem całkowicie przestaliśmy jej zakładać na wakacjach w listopadzie. Ale jak pisałam Madzi, żeby położyła małego bez pieluchy spać, to myślałam, że on też generalnie budzi się z suchą pieluchą, tylko zdarza mu się zmoczyć ale już wszystko jasne... jak budzi się z całą mokrą to po prostu trzeba poczekac na jego czas ![]() nie wysłał nas na prześwietlenie, dał antybiotyk i w piątek mamy znów przyjść. Nie był pewnien do końca czy coś już się tam dzieje w tych płucach, bo słuchał, słuchał i nie mógł dosłuchać. Ale małą już dziś rozwaliło, gorączkę na 38stopni, ale czytałam, żeby nie zbijać, że organizm walczy. Mała nieźle to znosi, tylko trochę marudna.
|
|
#1400 |
|
Zakorzenienie
|
Minka- to tak jak Zosia miała, zakasłała kilka razy i dostała gorączke i już prawie oskrzela były. Jakbyśmy czekali jeszcze dzień to też by pewnie płuca już były.
|
|
#1401 |
|
Wtajemniczenie
|
Aga ja prawdę mówiąc nie wiem czemu
Ale już wielokrotnie to słyszałam ... Dziecko powinno mieć proste nogi z przodu albo siedzieć po turecku. Marci jak mu powiem "nóżki na kokardkę" to siada ale tylko na chwilę za sekunde znowu ma tak do tyłu wykrzywione ![]() evi zrób coś z tym matko jedyna!! Toż to brzmi strasznie
|
#1402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale po tych wczorajszych pocałunkach to pewnie i ją zaraz złapie ![]() ja jakaś słaba jestem, w ogóle życia we mnie nie ma łeb mnie ciągle boli, żołądek, spać mi się chce
|
|
#1403 | |
|
Zakorzenienie
|
drcron, bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź
ten rekuperator to za drogi (parę tysięcy), a my generalnie będziemy chcieli się stąd wyprowadzić, ale poszukamy może innego tego typu rozwiązania. Generalnie zgłosił M.sprawę do zarządcy i wyślą kominiarzy i zobaczymy co dalej. Nie popuścimy na pewno i będziemy się starać, żeby to oni ten śmierdzący, nieszczelny komin naprawili (ten u nas w pokoju). Sprawa arktycznego wiatru w kuchni i nieszczęsnej kratki też będziemy się kominiarza radzić, bo mówcie co chcecie, ale to nie jest normalne żeby przy takim mega grzaniu było 15 stopni i niemalże w kurtkach trzeba by siedzieć co by nie zmarznąć i się przed wiatrem ochronić, nawet jak jest zimno na dworze. Nie słyszałam żeby ktoś tak miał. Aha, M. mówi że jeszcze może ten komin być za krótki i nam niemal prosto z dworu wieje... minka, zdróweczka dla amelci drcron, lenka miała w zeszłym roku jedne mazurki. Już tak dobrze nie pamiętam, ale chyba byłam zadowolona. Takie skórkowe, miękkie były, sztywny zapiętek-standard sara, bardzo dziękuję za zdjęcia ![]() materiał faktycznie lipnie dość wygląda, ale sam wózek mi się podoba. A jak ty go oceniasz w kwestii "klekotności"?-on taki bardziej klekoczący, wiesz, czasem są takie co sprawują wrażenie, że się rozsypią czy stabilniejszy bardziej? i te kółka-w końcu guma czy plastik? generalnie chodzi mi o to, czy wg ciebie taki wózek ma szanse dłużej posłużyć czy raczej nie? bo tak przeglądałam all i prawie nic mi się nie podoba, przynajmniej nic na co chciałabym wydać tyle kasy.... Lind, u nas też lipa nocnikowa zaś...a tak się cieszyłam.... a u nas już było tak fajnie i zaś regres-szcza często w gacie, czasem nawet kupę walnie. Wie gdzie się robi, wszystko wie, powie, a zeszcza się w gacie.... Będę cierpliwa Cytat:
, moja zaraz powie co zrobiła, ale nie przeszkadza jej to na tyle, żeby tego nie robić A erwiemu daj se poszczać w nocy jeszcze -jak robi znaczy że mu się chce i już. Tu nie ma nic do oduczania. Jak będzie się budził z suchą to mu nie będziesz zakładać izz, u nas od paru dni młoda ma mega pier.dolca, a ja jestem u kresu cierpliwości. Do tego nie poszła dziś spać, mimo że wstała o 6.00 i dawała mega czadu-cały dzień darcia japy, wymuszeń (ja się nie daje wcale, więc potrafiła się 40 min o coś drzeć), próbowała mnie bić, wszystko na nie, wszystko jej nie pasowało...ech... teraz słyszę że jęczy, więc może to zębole... co do teściowej, to "bici" zawsze biją albo przynajmniej uważają, że skoro oni wyrośli na ludzi...itp...takie błędne koło. Ja to mam niewyparzoną japę to bym pewnie nie wytrzymała żeby nie odszczeknąć Tż dziś zgłosił i zobaczymy co będzie. W tym roku ma być remont dachu, to jeśli ten komin za krótki (ten w kuchni) to to też pewnie by od razu naprawili. Ale tak czy inaczej musimy ich przycisnąć i niech nawet wszystko przebudują, a ma być bezpiecznie. Nieszczelne to są na pewno te kominy stare madzia, z kominkiem to nie takie hop siup, faktycznie. Bo i skomplikowane to jest w sensie montażu, i drogie i pozwolenia, i kochana na 40m to sama rozumiesz.... darusia, oliwcia jak zawsze super ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- dziewczyny z tym siadaniem, to wam chodzi o takie siadanie, gdzie zamiast pupa na piętach, to te pięty (no, całe nogi) się rozjeżdżają jakbyw literkę "W"? (albo "M") jeśli tak, to tak się nie powinno siadać, bo po prostu będzie się miało krzywe nogi-sąsiadów dziecko tak siadało (kupę lat temu) i jeszcze jak go widywałam jako szkolne dziecko to tak miał nogi na iksa, nie wiem jak to wytłumaczyć. Generalnie albo po turecku, albo nogi z przodu prosto albo pupa na piętach, duże palce razem
|
|
|
#1404 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Olka ma taki w przedszkolu ale już go dzieciaki wykończyły ![]() Mam nadzieję że cholerny mróz się skończy choć z prognoz w TV się nie zapowiada . ja tam mam już dość . teraz z pracy o 14stej wychodzę . siedzimy po połowie bo w pracy też mam zimno . Witryny są wielkie i ciężko to ogrzać a piec cały czas chodzi . OBy do wiosny . Agnieszka nie zazdroszczę śniegu , ja tam go nie lubię . wiem dziwak ze mnie
|
|
#1405 |
|
Zakorzenienie
|
ania, nie zawsze aż takie ale niedawno było za jeden miesiąc chyba 486zł, a za drugi jakoś 380zł (raz na 2 miechy dostajemy od razu 2 rachunki,niby prognozowe, i czasem się zdarzało, że wtedy następny był np."tylko" 200zł, ale to rzadko. Ostatnio co najmniej 380zł jest, co i tak jest dla mnie kosmosem w takim kurniku)
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2012-02-07 o 13:16 |
|
|
|
#1406 |
|
Zakorzenienie
|
na 2 u lisa reportaz o madzi jest
|
|
#1407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo się jednak cieszę że się za to wzięliśmy... Jeszcze ze 2m-ce pieluch nie kupię![]() Na szczęście z siadaniem nie mamy problemów. Misiek sam spontanicznie od zawsze siada albo z nogami do przodu lub po turecku... Ale Misiowy kuzyn ma z tym problem, ma już diagnozę ortopedy ale nie wiem pamiętam jak się jego wada nazywa Evitka brrr 15 st chyba bym zamarzła. U mnie też zimno ale nie aż tak ok 18 st... brrr...
|
|
#1408 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wprawdzie Megi prosiła żeby nie chwalić się co dzieciaki gadają ale ja muszę się podzielić radością. Ja uwielbiam jak Zosia coraz więcej słów/zdań powtarza tak po dziecięcemu. To jest urocze, słodkie i nie wiem co jeszcze
. Bardzo bym się cieszyła gdyby mówiła jak Lenka, Gabrysia albo Michasia ale paplanie Zosi jest najwspanialsze na świecie. Mogłabym ją zjeść![]() Darusia - Oliwka jak zwykle do schrupania Cytat:
Cytat:
Widzisz już miałam Cię pytać czy przypadkiem nie chcecie zamienić mieszkania albo sprzedać. Najlepiej z wiosną albo latem żeby ludziska nie widzieli że takie "przyjemności" mogą czekać. Wiem ze to świństwo ale ... Widać nasze córy mają podobny etap w oznajmianiu własnego JA . Trzeba przetrwać i tyle - będzie dobrze. My to mamy teraz i inni mają to przed sobą . Czasami tylko żałuję że nie kupuję stoperów do uszu . Może to zębole . Cały czas gmera w buzi. Moja teściowa nie raz przywaliła mojemu Tz-wi jak był mały i dobrze wie że to nie było dobre. Sama przyznawała mi się do tego ze łzami w oczach. Na szczęście Tż nie jest zwolennikiem bicia, co najwyżej jest do bólu stanowczy i wtedy dopiero jest darcie bo to tatuś nie pozwala.
|
|
#1409 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to czasem już mam dość gadania... ale takiego w kółko to samo... A najbardziej nie lubię jęczenia - "ale ja chce to.." "do cioci.." "babe chcę.." i tak w kółko... o i wygibasów przy ubieraniu się - nie raz mam ochotę zostać w domu jak pomyślę co będzie przy ubieraniu... Kiedy dzieci same zaczynają się ubierać? Tzn kiedy można liczyć że będzie to wychodzić bo Misiek próbuje czasem ale to wiecie często są majtki na głowę zakładane
|
#1410 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
będę czujna dziś miała 37,8, więc nic jej nie dawałam. zanim pójdę spać jeszcze sprawdzę Oglądam Lisa i normalnie mnie wkurza ten Rutkowski ![]() ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
Amelka z racji tego, że jeszcze mało mówi, to ciągle jest "mama...mama..." albo "mama chcę", "mama to", "mama tam" itp. itd.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

podobają mi się strasznie, i wtedy cieplutko. Wy z tego co pamiętam to w kamienicy mieszkacie, może dowiedz się w urzędzie miejskim czy starostwie o nadzór budowlany, i się tam podpytaj tak nie wiem czy to ważne ale uprzejmie donosze

W dzień juz tyle czasu nawet nie popuści w rajtuzy, a w nocy to przesikany

. Chyba zacznę strzelać
.
i że nie mogę się dziwić że Zosia tak reaguje skoro ją wychowuję bezstresowo. Skomentowałam tylko że to że dziecko nie jest bite nie znaczy że jest wychowywane bezstresowo. Temat się skończył. Teściowa jest taka trochę dziwna bo z jednej strony ona jest z tych dzieci, które rodzice lali za co popadło i gdzie popadło i wie że to nie przynosiła efektu a z drugiej strony uważa że tylko taka metoda jest skuteczna. Wolę przemilczeć niż niepotrzebnie się kłucić.
będę czujna