Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-07, 12:26   #211
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Mnie przy przewracaniu z boku na bok ciągną wiązadła, ale to raczej normalne. Poza tym Majeczka szaleje ostro. Niech się dziewczyna bawi , co jej będę bronić, dzięki temu wiem, że wszystko jest ok. Rogala nie mam, ale pomaga mi taki wielki pluszowy wałek, który kupiłam będąc w pracy, jako wychowawca kolonijny w Karpaczu. Mąż się śmieje, że ja jak idę spać, to z całym osprzętowaniem, chociaż wczoraj mi współczuł, bo nie mogłam sobie znaleźć miejsca i w końcu usiadłam na łóżku z mega irytacją. Teraz mam tak, że zasypiam gdzieś 22-23 a budzę się o 5 rano i leżę leżę i jak mam szczęście, to przysypiam do tej 8:30

Fajnie... ja tu jeszcze nie miałam badanej szyjki , żyję w błogiej nieświadomości sobie
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:32   #212
kism
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Dzień dobry!
U mnie małe postępy w sprawie wyprawki, tż zaczął ze mną szukać i rozmawiać o mebelkach Wczoraj zapadła decyzja, że będzie jednak łóżeczko turystyczne. Tż takie się o wiele bardziej podoba, jeszcze znalazł sprzymierzeńca w Maksie i zostałam przegłosowana Zresztą w praktyce to łóżeczko też ma wiele zalet
Poza tym dopracowałam swoją listę
justys, z tydzień temu obiecałam, że porównam Twoją listę z moją... Lepiej późno niż wcale Myślę, że na Twojej liście jest wszystko, co potrzebne na początek i wiele akcesoriów ekstra, które wg jednych mam bardzo ułatwiają życie, a wg innych były nieprzydatne. Ale jak będzie w danym przypadku, to już każda mama musi na sobie i dziecku wypróbować. Jedna jedyna rzecz, którą bym dopisała, to Apap w czopkach - dobrze mieć pod ręką nawet małe opakowanie w razie jakiejś nagłej temperatury u dziecka.

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
Witam o poranku. Szykuję się do wyjścia, robię sobię właśnie śniadanko..ale ogólnie to najchętniej zostałabym w domu - niestety obowiązki wzywają
kapukat, a jakież to masz obowiązki takie pilne z samego rana? Coś przegapiłam?

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
ja mialam 1 pobieranie z reki, pozniej tylko z palca i na glukometr
Ja miałam 2 razy dokładnie z tej samej kropeczki z ręki, zdziwiłam się... Ale pielęgniarka jak weszłam na drugie pobranie po prostu zapytała, czy mnie to nie boli, powiedziałam, że nie, więc mi wbiła się w to samo miejsce. Na szczęście nie mam z tym problemów

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
pobrania z palca nijak sobie nie wyobrażam
Ale w sensie, że nie wiesz jak to się robi czy nie wiesz, jak Ty byś się przy tym zachowała?

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Muszę już przestać o tej płycie myśleć i się cieszyć nadal moją córcią

Cytat:
wstrzymalam sie do dzis z zamawianiem calej wypraki u tego sprzedawcy, no ale dzis tz poszedl do roboty i chyba nie da mi to spokoju i zamowie :PP
Oj, czuję, że jednak trochę "kup teraz" dzisiaj tam poleci

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
Jutro idę na usg nie mogę się doczekać... czy to możliwe, że w 20tc będzie "dowciapne" ? bo zastanawiam się czy iść z pełnym pęcherzem... choć u mnie jest on cały czas pełny
Wg mojego gina dziecko od 15 tc ogląda się już tylko przez brzuch, ale jak już dziewczyny pisały szyjkę też dowcipnie...

Cytat:
Napisane przez aaaggusia Pokaż wiadomość
wczoraj moglam sobie dodatkowo gratisowo posluchac mojego malenkiego serduszka bo polozna na SR przyniosla taki maly detektor tętna i każdej z nas słuchała... bardzo miły gest z jej strony
Ale fajnie...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:34   #213
ania_85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
Jutro idę na usg nie mogę się doczekać... czy to możliwe, że w 20tc będzie "dowciapne" ?:
mi zrobili w 21tc dopochwowe zeby tylko sprawdzic stan szyjki, a z dziecka bylo widac tylko owłosioną główkę
ania_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:48   #214
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Cytat:
ja umieram na samą myśl o pobraniu krwi, co miesiąc przy morfologii dostaję wariacji przed gabinetem pobrań

pobrania z palca nijak sobie nie wyobrażam
A ja myslałam ,że to tylko ja mam tak z tym pobieraniem witam w gronie he he

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
U mnie jest różnica 11 dni nawet tzn. z OM termin mam na 22 czerwca a z usg co pójdę to bliżej początku czerwca czyli był już 18.06, 12.06, 11.06 a ostatnio 10.06.

Jeszcze odnośnie kosmetyków, jak któraś z dziewczyn mających już wypróbowane na swoich dzieciakach kosmetyki, miałaby chwilę i napisała których konkretnie używała ico trzeba kupić, najlepiej linki poprosze, bo ja wzrokowcem jestem to potem w sklepie sobie szybko wyłapię taki kosmetyk.
http://allegro.pl/oilatum-soft-emuls...083805975.html to do mycia i natłuszczania jednocześnie ( niektórzy jeszcze potem czymś smarują, ja nie ,ale to sama zobaczysz jak skóra się będzie zachowywać ) http://www.cefarm24.pl/378,sudocrem-250-g.html to do pupy po przewijaniu ( jest bardzo wydajne, wystarczy minimalna warstewka ) i do tego chusteczki nawilżone (jakie były pod ręką, bo mała na całe szczęście nie miała uczulenia ) oraz pampersy Pampersa ,ale słyszałam ,że ponoć dada z biedronki też super ( jedynie jakich nie mogłam używać do hugies, u mnie się nie sprawdziły) miłych zakupów
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:56   #215
rinco
Wtajemniczenie

Ech, ja znowu w pracy i jak tu na chwilkę wchodzę i widzę ile piszecie, to ja też tak chcę, a nie mogę

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Ok
Obrzeża? No w sumie tak, ale autobus co 5-10 min tam jeździ... Ważne, że się znalazł argument dla chłopa
claudik, poczytaj tu... https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post32105758 i kilka kolejnych postów Ja idę z rinco
Cytat:
rinco, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że tak ujawniam naszą dysputę
A gdzie tam, im będzie nas więcej tym weselej

Dla nas ten szpital to obrzeża, bo my się bardzo rzadko zapuszczamy w tamte rejony, no ale oczywiście najważniejszy to był ten pretekst do chodzenia razem (o autobusach nic nie wiem, ciiiii.... )

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
Stokrotko zobacz co znalazłam przed sekundą :
http://www.kadry.abc.com.pl/czytaj/-...ilki-chorobowe
Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci oj ulżyło mi Ale co ja tam dojrzałam!! Że najniższa w tym roku to 1500zł? Czyli netto 1294,35 zł. A ja za styczeń od szefa dostałam 1150zł, to coś mi nie pasuje. Skoro zasiłek 1294,35 zł to i chyba wynagrodzenie tyle samo, czyż nie?
Źle to chyba obliczyli bo to wychodzi niecałe 1150zł.
A to ciekawe, widocznie na chorobowym inaczej odliczają te całe podatki czy co to jest, że wychodzi więcej. Bo normalnie to się powinno dostawać 1111zł z groszami (najniższa pensja) a tutaj wychodzi prawie 1300zł - to jest bardzo dobra wiadomość Jak ktoś rzeczywiście tyle zarabia to się opłaca iść na zwolnienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32128146]Czy zwykłe badanie też jakoś może ocenić szyjkę czy tylko USG?[/QUOTE]

Mi zawsze gin bada szyjkę ręcznie, ale ostatnio, oprócz ręcznego badania zrobił mi też USG dowcipne. Sprawdzał czy szyjka jest dobrze zamknięta czy coś takiego.

Dobra, koniec przerwy, wracam do roboty, a tak mnie coś plery dziś napirzają z prawej strony, o ja biedna...

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2012-02-07 o 12:59
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:58   #216
clauudik
Rozeznanie

Dzień doberek wszystkim
Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Czyli nie ma reguly ze w 23 tyg to juz powinnam mocne kopniaki czuc

Ale super To bez testu powiedzialas mezowi ze jestes w ciazy?
To było tak jakoś spontanicznie później, po powrocie do kraju poczekałam do planowanej daty @ i zrobiłam test. Ahh kiedy to było... wydaje się, że dopiero co, a tu już 7 miesiąc!
Cytat:
Witam Panie w nowej części wątku
(...)
Aha, jeszcze mam pytanie do Pań, które tak jak ja skazane są na cesarkę (lub po prostu planują w ten sposób z własnych powodów wydać dziecko na świat) - czy jakoś specjalnie się do tego przygotowujecie?
Ja do tej pory "chadzałam" do, jak się okazało, dość niekompetentnego lekarza, który wyznawał zasadę "ciąża to ciąża" i tyle. A ja się czuję jakaś wyobcowana, nie wiem nawet, jak się przygotować do szpitala. Piszecie o podkładach poporodowych i innych rzeczach potrzebnych po porodzie sn, a ja zastanawiam się, czy w przypadku cięcia należy mieć taki sam zestaw, czy inny.
Wiem, że mogę i powinnam dowiedzieć się tego od lekarza (wizyta u nowej pani doktor za tydzień. Ale ciekawi mnie, czy są tu obecne kobitki tak samo jak ja kwalifikowane do cesarki.
A mogę spytać dlaczego jesteś "skazana na cc"? Ja chciałam, ale powoli się przekonuję do porodu sn
Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
cześć!! wróciłam właśnie z glukozy i była całkiem dobra. spokojnie szło ją wypić.
zuch dziewczyna ja się śmiałam, że smakuje prawie jak herbata mojego męża słodzi prawie 4 łyżeczki
Cytat:
ja mialam 1 pobieranie z reki, pozniej tylko z palca i na glukometr[COLOR="Silver"]
Ja obie z ręki, ale jak się jest honorowym dawcą krwi to te kilka ml nie robi wrażenia, nawet przy podwójnym kłuciu tej samej ręki
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32127646]Oj raczej nie może być dowcipne... Ja już w 12 tc miałam przez brzuch i od wtedy tylko tak. Czasami trzeba potrząsnąć dzieciem, żeby coś zobaczyć, nie wyobrażam sobie tego przy USG dowcipnym [/QUOTE]

Cytat:
Dzień dobry!
U mnie małe postępy w sprawie wyprawki, tż zaczął ze mną szukać i rozmawiać o mebelkach Wczoraj zapadła decyzja, że będzie jednak łóżeczko turystyczne. Tż takie się o wiele bardziej podoba, jeszcze znalazł sprzymierzeńca w Maksie i zostałam przegłosowana Zresztą w praktyce to łóżeczko też ma wiele zalet
Poza tym dopracowałam swoją listę
justys, z tydzień temu obiecałam, że porównam Twoją listę z moją... Lepiej późno niż wcale Myślę, że na Twojej liście jest wszystko, co potrzebne na początek i wiele akcesoriów ekstra, które wg jednych mam bardzo ułatwiają życie, a wg innych były nieprzydatne. Ale jak będzie w danym przypadku, to już każda mama musi na sobie i dziecku wypróbować. Jedna jedyna rzecz, którą bym dopisała, to Apap w czopkach - dobrze mieć pod ręką nawet małe opakowanie w razie jakiejś nagłej temperatury u dziecka.
(...)
Ja miałam 2 razy dokładnie z tej samej kropeczki z ręki, zdziwiłam się... Ale pielęgniarka jak weszłam na drugie pobranie po prostu zapytała, czy mnie to nie boli, powiedziałam, że nie, więc mi wbiła się w to samo miejsce. Na szczęście nie mam z tym problemów
Wg mojego gina dziecko od 15 tc ogląda się już tylko przez brzuch, ale jak już dziewczyny pisały szyjkę też dowcipnie...
Dokładnie, dzidzia jest już za duża żeby ją dokładnie obejrzeć, ale ja na każdej wizycie mam sprawdzaną szyjkę. Odebrałam wyniki glukoza wyszła w normie (wg norm podanych przy wynikach, jutro dowiem się co na to moja gin) i pozbyłam się bakterii i innych złych rzeczy z moczu czyli przynajmniej nie faszerowałam się antybiotykiem na darmo

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:06   #217
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Dobra, koniec przerwy, wracam do roboty, a tak mnie coś plery dziś napirzają z prawej strony, o ja biedna...

Jeszcze tylko troszkę do końca lutego i coś czuję, że od marca będziesz nasza!

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Odebrałam wyniki glukoza wyszła w normie (wg norm podanych przy wynikach, jutro dowiem się co na to moja gin) i pozbyłam się bakterii i innych złych rzeczy z moczu czyli przynajmniej nie faszerowałam się antybiotykiem na darmo
Super!
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:13   #218
8ewus8
Zadomowienie

tahito dzięki

Ja doświadczenia z pieluchami nie ma, tyle, co czytałam na forach w necie, ale ja dotarłam do informacji, ze te dada to niezbyt są tzn. gdzieś znalazałam wypowiedź, że fajne, niedrogie i zaczęłam szukać czegoś na ich temat i kolejne wypowiedzi nie były już takie pozytywne.

Ja narazie nastawiam się na pampersy, ale różnie to może być, bo np. synek mojej kolezanki bardzo źle reagował na nie i musiała zmienić na jakies inne, ale nie pamiętam na co.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:14   #219
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Byłam dziś na 2 zajęciach w szkole rodzenia i dzis pocwiczyłam sobie, obym tylko zakwasów nie miała

W sobotę idziemy z położna z sr do nas do szpitala poogladac porodówke, zobaczyc co i jak, popytac Juz nie moge sie doczekac
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:15   #220
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Freya_85 Pokaż wiadomość
Na każdej wizycie muszę się rozpłaszczyć na fotelu ginekologicznym i gin sprawdza mi noramlnie macając palcami szyjkę i wiekość macicy.
u mnie tak samo
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:17   #221
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Ech, ja znowu w pracy i jak tu na chwilkę wchodzę i widzę ile piszecie, to ja też tak chcę, a nie mogę

A gdzie tam, im będzie nas więcej tym weselej

Dla nas ten szpital to obrzeża, bo my się bardzo rzadko zapuszczamy w tamte rejony, no ale oczywiście najważniejszy to był ten pretekst do chodzenia razem (o autobusach nic nie wiem, ciiiii.... )

A to ciekawe, widocznie na chorobowym inaczej odliczają te całe podatki czy co to jest, że wychodzi więcej. Bo normalnie to się powinno dostawać 1111zł z groszami (najniższa pensja) a tutaj wychodzi prawie 1300zł - to jest bardzo dobra wiadomość Jak ktoś rzeczywiście tyle zarabia to się opłaca iść na zwolnienie

Mi zawsze gin bada szyjkę ręcznie, ale ostatnio, oprócz ręcznego badania zrobił mi też USG dowcipne. Sprawdzał czy szyjka jest dobrze zamknięta czy coś takiego.

Jakby tak było, to bym się bardzo cieszyła A jak będzie to się okaże. Mogłoby być jeszcze więcejbo te zarobki to są tragiczne, a tu tyle wydatków, i jeszcze lekarzowi kasę "trzeba" dawać.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:33   #222
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
wysokość zasiłku jest liczona ze średniej z 12 miesięcy przed rozpoczęciem zwolnienia tak więc będzie brana kwota brutto - składki spoleczne jakie zostały zapłacone do ZUS przed zwolnieniem bez względu na etat - któraś już to wcześniej tłumaczyła
.
aha to ja nie wiem, ja pracuje dopiero od wrzesnia w tej firmie i podobno nie ebdzie mi obliczana srednia tylko dostane tyle ile w mcu styczniu mialam na umowie tak sie dowiedzialam.... zobaczymy jak to bedzie w praktyce ale dowiadywalam sie u samego zrodelka wiec mam nadzieje, ze dostane ta pensje juz za caly etat,nie za 1/4etatu.

co do ciagniecia w pachwinach ja tez mam od paru tyg i jak dotad nie przeszlo i nic nie wskazuje na to, ze przejdzie ;]boli juz mnie prawie wszytko

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

sudrokrem stosuje sie profilaktycznie po kazdej kapieli czy tylko, kiedy dziecko bedzie mialo odparzony tylek ??
boo kupilam juz taki krem- i mysle czy to dziala jak ten sudokrem http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/produkt/33498/4062300143722/HiPP_Krem_pielegnacyjny_p rzeciw_odparzeniom.html i teraz do niego chcialabym dokupic jeszcze cos do kapieli
eh nie wiem sama... tym kremem sie tylko tylek smaruje ??
moge kupic krem hippa, cos do kapieli nivea, chusteckzi innych firm- czy lepiej wsyztko z jednej serii i firmy?

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-02-07 o 13:39
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:35   #223
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A ja z bólami mam tak, że poboli i mam kilka tygodni spokoju, po czym boli co innego. Na przykład teraz boli mnie kręgosłup (ale to chyba z jakiejś złej pozycji spania albo zbyt gwałtowanie się obróciłam, albo sama nie wiem) i brzuch, ale tak jakby po bokach i dosyć wysoko, choć to są chwilowe bóle.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:37   #224
anulka4771
Wtajemniczenie

Witajcie!
właśnie byłam z Filipem u dentysty i o dziwo mój synus był taki dzielny że szokAni razu nie zajęczał a miał bardzo dużą dziure.Ale uważam że to podejście tego pana(dętysty) bardzo fajny,mówił wszystko co robił Filipowi,że wiertła chodzą jak formuły,że wywierci robaki i zakleji plastelinką.
Bo kiedys jak byłam z nim robic zęba to darł się w niebo głosy

Pobijam pytanie łożysko 2 stopnia w 26 tyg to chyba zle,prawda?

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:41   #225
8ewus8
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32131009]A ja z bólami mam tak, że poboli i mam kilka tygodni spokoju, po czym boli co innego. Na przykład teraz boli mnie kręgosłup (ale to chyba z jakiejś złej pozycji spania albo zbyt gwałtowanie się obróciłam, albo sama nie wiem) i brzuch, ale tak jakby po bokach i dosyć wysoko, choć to są chwilowe bóle.[/QUOTE]
na tą stronę chyba lepiej już nie będzie

Mnie też ciągle coś boli. A to ta nerka się odzywa a to boli mnie jakby jajnik a to ciągnie mnie brzuch...i tak w koło.

Na jutro umówiłam się z kolezanką, która ma rocznego chłopca. Podpytam ją o szpital głównie.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:45   #226
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Pobijam pytanie łożysko 2 stopnia w 26 tyg to chyba zle,prawda?
Ja jestem w 22. i mam 1. stopnia i wczoraj dużo o tym czytałam (bo się o tym dowiedziałam, nie miałam pojęcia o tym wcześniej), wg mnie nie masz się czym martwić.
Ja nigdzie nie umiałam znaleźć żadnej klarownej publikacji o tej skali Granumma, gdyby ktoś miał to pod ręką, to chętnie poczytam.

http://forum.styl.fm/dojrzalosc-lozy...mma.t75036.htm i ten post:
"Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że dojrzałość łożyska ocenia lekarz nie jest to wyliczenie USG, więc na pewno jeśli coś by go zaniepokoiło to by powiedział! Jeśli nie ma przy tej II informacji, o zbyt licznych zwapnieniach etc. to na pewno wszystko jest w porządku!

Wyczytałam, że II stopień jest charakterystyczny dla trzeciego trymestru ciąży i nie jest to absolutnie żadna nieprawidłowość!! Niektórzy mają II już od 25 tygodnia i też wszystko jest ok.
Na samym początku łożysko ma stopień 0, od połowy ciąży powinno mieć już I, trzeci trymestr II i potem okolice terminu III - no ale to wszystko też na pewno zależy od konkretnego lekarza i jego 'skali ocen'. Niektórzy uznają, że jest jeszcze stopień IV."

A tu wątek na wizażu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=77621

Wciąż uważam, że nie masz się co martwić.

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2012-02-07 o 13:56
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:53   #227
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:

Jeszcze tylko troszkę do końca lutego i coś czuję, że od marca będziesz nasza!
A żebyś wiedziała

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Jakby tak było, to bym się bardzo cieszyła A jak będzie to się okaże. Mogłoby być jeszcze więcejbo te zarobki to są tragiczne, a tu tyle wydatków, i jeszcze lekarzowi kasę "trzeba" dawać.
A to swoją drogą, ale już samo to, że się na zwolnieniu dostaje więcej niż jak się pracuje to nie zachęca do chodzenia do pracy Wieczorem się wgryzę w temat i spróbuję poszukać jak to naprawdę jest.

Poza tym mam kolejne pytanie
Czy da się wyczuć jak dziecko ma czkawkę? Bo czasem czuję takie jakby regularne kopniaczki i nie wiem czy to czkawka czy nadzwyczajne poczucie rytmu u mojego dziecka
Stary 2012-02-07, 14:15   #228
andzya
Zakorzenienie

ja dzisiaj zrobiłam badania, między innymi glukozę - 133 to chyba dobry wynik ?
Płyn do wypicia masakryczny, do teraz nie chce mi się po nim jeść, ale na szczęście mam już z głowy.
Reszta okej, chociaż badania moczu niezbyt pozytywne wyszły. Zobaczymy co na to gin powie.
Najbardziej martwiące jest to, że żelazo biorę już 2 miesiące, a wyniki dalej mam słabe.
Ale tak jak powiedziałam, gin w piątek niech się do tego ustosunkuje.
Stary 2012-02-07, 14:23   #229
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
sudrokrem stosuje sie profilaktycznie po kazdej kapieli czy tylko, kiedy dziecko bedzie mialo odparzony tylek ??
boo kupilam juz taki krem- i mysle czy to dziala jak ten sudokrem http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/produkt/33498/4062300143722/HiPP_Krem_pielegnacyjny_p rzeciw_odparzeniom.html i teraz do niego chcialabym dokupic jeszcze cos do kapieli
eh nie wiem sama... tym kremem sie tylko tylek smaruje ??
moge kupic krem hippa, cos do kapieli nivea, chusteckzi innych firm- czy lepiej wsyztko z jednej serii i firmy?
Sodokrem po każdej kąpieli, obsmarować cały tyłek.
I zdecydowanie kosmetyki z jednej linii. Jak się okaże, ze uczulają to odstawiasz całość i szukasz czegoś innego. A jak kupisz coś Hipp, coś Nivea, a coś jeszcze z innej firmy, to nie dojdziesz do tego co uczula.

Ale mam dzisiaj od rana biegania... właśnie z budowy wróciłam, muszę się brać za obiad. A o 17 wychodzę na zajęcia z chustowania

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 14:24   #230
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:

Poza tym mam kolejne pytanie
Czy da się wyczuć jak dziecko ma czkawkę? Bo czasem czuję takie jakby regularne kopniaczki i nie wiem czy to czkawka czy nadzwyczajne poczucie rytmu u mojego dziecka
Czkawka to takie delikatne, regularne ruchy, jakby kopniaczki. Bynajmniej u mnie

Byłam dzisiaj w sklepie dla dzieci i mam kilka pytań.
1. Pieluszki tetrowe mają być rozmiaru 80x80???
2. oglądałam ręczniki w przeróżnych rozmiarach i nie wiem w końcu jaki kupić
3. Czy wszystkie wkładki laktacyjne są takie duże jak Avene??? U mnie to one są wielkości 3/4 piersi. Wyobrażałam sobie je jakoś inaczej, ze są mniejsze.
4. Widziałam piękną pościel satynową do łóżeczka, ale czy satyna jest ok???

Zapisałam się do szkoły rodzenia. Zaczynam w czwartek. Szczerze, nie chce mi się. 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące po 2 godziny, no ale może akurat mi się spodoba.
Tak z ciekawości, trochę nie kumam dlaczego jedna szkoła oferuje zajęcia 2x w tygodniu przez 2 miesiące, a inna 5 spotkań, a cena ta sama??? Zastanawiam się jak to jest, że jedni chcą przekazać ta wiedzę przez 2 miesiace, inne przez miesiąc. Pani powiedziała mi, że oni nie leją wody jak w innych szkołach. Moze lepiej iść na te 5 spotkań...cholercia, nie wiem.
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 14:27   #231
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
ja dzisiaj zrobiłam badania, między innymi glukozę - 133 to chyba dobry wynik ?
Płyn do wypicia masakryczny, do teraz nie chce mi się po nim jeść, ale na szczęście mam już z głowy.
Reszta okej, chociaż badania moczu niezbyt pozytywne wyszły. Zobaczymy co na to gin powie.
Najbardziej martwiące jest to, że żelazo biorę już 2 miesiące, a wyniki dalej mam słabe.
Ale tak jak powiedziałam, gin w piątek niech się do tego ustosunkuje.
Mi wyszło 79 mg/dl. Niby norma jest 65-140 więc chyba jest ok

Nasz skarb 06/05/2012

Stary 2012-02-07, 14:30   #232
Timii
Rozeznanie

melduje sie w nowym watku! ale nadajecie dziewczyny, szok! ja dzis troszke podczytuje w pracy, normalnie to jest niemozliwe ale dzis luzniejszy dzien. za to w domu prawdziwy armagedon - pudla wszedzie gdzie sie spojrzy.

jesli chodzi o kapiel to ja wybieram wanienke anatomiczna, nie wyobrazam sobie kapieli w wiadrze.
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 14:33   #233
clauudik
Rozeznanie

ale właśnie odkryłam, że mam glukozę w moczu... staram się nie panikować i wytrzymać do jutrzejszej wizyty

Nasz skarb 06/05/2012

Stary 2012-02-07, 14:46   #234
Konto usunięte

Ale mam bajzel w mieszkaniu... Od czwartku nie sprzątałam, a tu wygląda jak po Armageddonie i jak w mieszkaniu studentów :/
Stary 2012-02-07, 14:46   #235
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Sodokrem po każdej kąpieli, obsmarować cały tyłek.
I zdecydowanie kosmetyki z jednej linii. Jak się okaże, ze uczulają to odstawiasz całość i szukasz czegoś innego. A jak kupisz coś Hipp, coś Nivea, a coś jeszcze z innej firmy, to nie dojdziesz do tego co uczula.

Ale mam dzisiaj od rana biegania... właśnie z budowy wróciłam, muszę się brać za obiad. A o 17 wychodzę na zajęcia z chustowania
ok dzieki,
nie zamawialam sudokremu, chyba on dziala jak ten krem co juz mam, najwyzej dokupie sudokrem w aptece. Gruszki, fridy i nci do nosa gtez nie kupowalam, kupi sie jak ebdzie potrzebne.
tak ogolnie zamowilam juz wyprawke nie opanowalam sie
chce rozlozyc wydatki troche bo pozniej sie boje wsyztkiego naraz kupowac

ok ide za sciane do babci na zupe :P
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 14:53   #236
Olik23
Raczkowanie

GG do Olik23

Cytat:
ok dzieki,
nie zamawialam sudokremu, chyba on dziala jak ten krem co juz mam, najwyzej dokupie sudokrem w aptece. Gruszki, fridy i nci do nosa gtez nie kupowalam, kupi sie jak ebdzie potrzebne.
tak ogolnie zamowilam juz wyprawke nie opanowalam sie
chce rozlozyc wydatki troche bo pozniej sie boje wsyztkiego naraz kupowac

ok ide za sciane do babci na zupe :P
agatka661,

po co stosować sudokrem profilaktycznie? Nie stosuj go codziennie, bo to bez sensu, tylko jak się coś zaczyna dziać na pupie dziecka. Na co dzień stosuj delikatne ochronne preparaty jak linomag, bambino itp.
Olik23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 14:57   #237
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olik23 Pokaż wiadomość
agatka661,

po co stosować sudokrem profilaktycznie? Nie stosuj go codziennie, bo to bez sensu, tylko jak się coś zaczyna dziać na pupie dziecka. Na co dzień stosuj delikatne ochronne preparaty jak linomag, bambino itp.
Też tak słyszałam, wczoraj nawet jedna z doświadczonych mam pisała, ze sudocrem tylko wtedy jak cos się dzieje.
Stary 2012-02-07, 14:57   #238
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Czkawka to takie delikatne, regularne ruchy, jakby kopniaczki. Bynajmniej u mnie

Byłam dzisiaj w sklepie dla dzieci i mam kilka pytań.
1. Pieluszki tetrowe mają być rozmiaru 80x80???
2. oglądałam ręczniki w przeróżnych rozmiarach i nie wiem w końcu jaki kupić
3. Czy wszystkie wkładki laktacyjne są takie duże jak Avene??? U mnie to one są wielkości 3/4 piersi. Wyobrażałam sobie je jakoś inaczej, ze są mniejsze.
4. Widziałam piękną pościel satynową do łóżeczka, ale czy satyna jest ok???

Zapisałam się do szkoły rodzenia. Zaczynam w czwartek. Szczerze, nie chce mi się. 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące po 2 godziny, no ale może akurat mi się spodoba.
Tak z ciekawości, trochę nie kumam dlaczego jedna szkoła oferuje zajęcia 2x w tygodniu przez 2 miesiące, a inna 5 spotkań, a cena ta sama??? Zastanawiam się jak to jest, że jedni chcą przekazać ta wiedzę przez 2 miesiace, inne przez miesiąc. Pani powiedziała mi, że oni nie leją wody jak w innych szkołach. Moze lepiej iść na te 5 spotkań...cholercia, nie wiem.
Ja też dzwoniła w sprawie szkoły rodzenia wypytać mi powiedziała ze będzie 8 spotkań i to kosztuje 100zł a ty ile płacisz ?
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 15:05   #239
rinco
Wtajemniczenie

A nie ma u Was jakiejś szkoły przy szpitalu, która byłaby za darmo?
Stary 2012-02-07, 15:10   #240
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Ja też dzwoniła w sprawie szkoły rodzenia wypytać mi powiedziała ze będzie 8 spotkań i to kosztuje 100zł a ty ile płacisz ?
Za 2 miesiące, 2x w tygodniu po 2 godziny 170zl za miesiąc, czyli 340 za całość, a w innej szkole za 4 spotkania po 2,5godziny + 1 spotkanie sam na sam gdzie będzie mnie uczyć kapać dziecki itp, 340zł. Mieszkam na Krzykach i szukałam jak najbliżej mieszkania. Na ulicy Wałbrzyskiej szkoła jest za darmo, ale nie wiem gdzie mieszkasz.

Jaką szczotkę kupujecie do czesania dziecka??? Są z tak różnych materiałów, że nic nie wiadomo.

Oglądałam sprzęty które chcę kupic: Laktator medeli 570zl, podgrzewacz 301zł, niania z detektorem ruchu 610zl
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości