Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII. - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytyuł do kolejnej części naszego wątku
Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. 5 11,36%
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam 10 22,73%
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki 7 15,91%
Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! 2 4,55%
RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. 12 27,27%
Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. 8 18,18%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-08, 12:05   #4171
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Monia a podzielisz się rozpiską swoją?
Ja kieruję się tym co jest w słoiczkach i tak będę gotowała.[COLOR="Silver"]
w sloiczkach czasem jest inaczej np. banan od 4 mies, a ja mam ze pozniej. ciezko powiedziec jak to ogarnac. lepiej chyba zwyczajnie nie myslec.

a oto moja lista, jescze z arturowych czasów:

4. miesiąc: przecier/sok z marchwi lub jabłka, sok porzeczkowy

5. miesiąc: zupki - ziemniak, marchew, dynia, pietruszka, seler (może uczulać), brokuł, kalafior, kapusta (mogą powodować wzdęcia), brukselka, groszek zielony, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, jabłko, dzika róża, czarne jagody, kleik bezglutenowy, kaszka kukurydziana, można podawać gluten (dzieci piersiowe)

6. miesiąc: zupki mięsne (kurczak, indyk, królik, cielęcina), patison, soczewica czerwona, ryż, kukurydza (kasze, mąki, płatki - również z brązowego ryżu), morela, gruszka, maliny, jeżyny, można podawać gluten (dzieci na mm) i ryby (uwaga na alergię – w przypadku wystąpienia podawać dopiero po 12. miesiącu)

7. miesiąc: pół żółtka (co drugi dzień), soczewica zielona, kalarepa, por (jeśli w rodzinie występuje alergia pokarmowa, to podajemy por dopiero od 10. miesiąca), burak (z tym samym zastrzeżeniem co w przypadku pora; ponadto barwi mocz na czerwono), banan (uwaga – kupki z widocznymi „robaczkami” to objaw zbyt szybkiego podania banana a nie robaczycy!)

8. miesiąc: jarmuż, świeże szparagi, sok z kapusty kiszonej (jedna łyżka - gdyby jednak pojawiło się zaczerwienienie wokół ust, przerywamy podawanie i ponowną próbę podejmujemy dopiero po 12. miesiącu), śliwki (węgierki, mirabelki, renklody i inne, także suszone), czereśnie, brzoskwinie, kiwi, winogrona, mango, melon, morele, daktyle, gruszki i rodzynki, kasza gryczana biała niepalona, kaszka krakowska, mąka sojowa, majeranek, kminek, koperek (suszony), sezam.

9. miesiąc: biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane, całe żółtko co drugi dzień, groch, szpinak i szczaw (jeśli dziecko ma problemy z nerkami, to nie), jeżyny, aronia, wiśnie, borówka amerykańska, porzeczki (białe, czerwone, czarne), arbuz, kasza jaglana, amarantus (mąka, ziarno), jęczmień, pestki i nasiona - słonecznik, dynia, tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano (ostrożnie przy alergii).

10 miesiąc: kaszki, kleiki, kasze, bułki, chleb, sucharki, awokado (nie, jeśli dziecko ma problemy z wątrobą lub zdarzyły się one w rodzinie), bakłażan, ogórek świeży gruntowy, papryka, rzodkiew, soja, cieciorka, pomidor gruntowy, fasola - biała, czerwona, bób (nie - jeżeli dziecko ma kłopoty z przewodem pokarmowym), ogórek kiszony, kapusta kiszona (jeśli po soku nie było czerwono wokół ust), borówki, żurawina, poziomki, truskawki, pasiflora, papaja, ananas, kiełki - soczewicy, soi, słonecznika, lucerny, rzodkiewki, pieprz, papryka słodka, kolendra, sól kamienna (nieoczyszczona i tylko odrobinkę), cynamon (ostrożnie przy alergii), szczypiorek, natka pietruszki, koperek, rzeżucha (świeże, ale nie ze szklarni).

11. miesiąc: całe jajko 3-4 razy w tygodniu, wędliny, produkty na bazie mleka (kefir, jogurt, twarożek, także danonki), rzepa, cykoria, figi.

12. miesiąc: sałata, rzodkiewki, cebula, czosnek, pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, cytryna, limonka, pszenica (mąka, kiełki, ziarno), orzechy - włoski, laskowy, nerkowiec i inne.

Dodatkowo:
1. Nowe produkty należy wprowadzać kolejno i pojedynczo, najlepiej do południa, zaczynając od niewielkich ilości i obserwując przez kilka kolejnych dni ewentualną reakcję dziecka. Kolejność wprowadzanych produktów może zostać zmieniona przez lekarza.
2. Jako tłuszcz do zup jarzynowych można używać wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub bezerukowego oleju rzepakowego (jest dostępny w sklepach ze zdrowa żywnością). Potrzebne jest to do przyswajania niektórych witamin.
3. Który miesiąc oznacza to - od ukończenia danego miesiąca życia.
4. Zaleca się, by wprowadzane produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo.
5. Konsystencja jarzyn i mięsa powinna zachęcać dziecko do żucia.

Grzyby leśne po 12 roku życia! Grzyby inne (pieczarki, boczniaki) po 3 roku życia. Ocet, ketchup, marynowane w occie warzywa, musztarda oraz ostre przyprawy niewskazane w diecie dziecka.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:09   #4172
Natka_
Zakorzenienie

Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.

Czyli nie tylko mój taki ruchomy przez sen

Cytat:
Napisane przez rysiki Pokaż wiadomość
Tylko tyle zdążyłam, muszę lecieć do sklepu i do pracy..
Wiecie co, mój tż bardzo dobrze opiekuje się małą, jak jestem w pracy to nie muszę się niepokoić, że robi coś nie tak jak potrzeba, ale mam jedyne co robi inaczej niz ja, to to, że potrafi zmieniać Asi pieluchy co chwilę. Schodzi nam w ciągu dnia ok 16pieluch.. Jak tak dalej pójdzie, to będę zarabiać tylko na pieluchy..
Jak mój mąż zostaje z Domkiem to tż schodzi więcej pampków, bo każde marudzenie Dominika on odbiera jako nasikany pampers
Nic mu nie mówię, żeby się nie zraził.

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
aaa miałam pisać, że kupiłam te majty z pampersa (ja z tych co same muszą przetestowac ) i jestem mega zadowolona , są super , wg mnie bardzo wygodne dla małego i ze ściąganiem nie mam problemu
Ja też je kupiłam! I jestem równie bardzo z nich zadowolona Przy kupie rozrywam boki

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
U nas też są takie zaczerwienienia, które raz się pojawiają, raz znikają. Lekarka stwierdziła, że zmiany atopowe i przepisała maść, żeby je smarować... A też i diete bezmleczną zrobiłam, proszki zmieniłąm, płyn do kapieli i dalej to samo...
Dobrze, że już blisko końca chorowania. My przez mrozy tez nie wychodzimy nigdzie (choć wczoraj juz bylismy) i rozumiem Cię z tymi spacerami. A w góry gdzie jeździcie?
Już prawie miesiąc siedzimy w domu Najpierw mąż nas pozarażał a teraz ta ospa
W góry mieliśmy jechać w okolice Nowego Sącza.
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:13   #4173
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość

Jak mój mąż zostaje z Domkiem to tż schodzi więcej pampków, bo każde marudzenie Dominika on odbiera jako nasikany pampers

Nauczy się odczytywać Domka i przejdzie u te przebieranie

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:14   #4174
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Dziubek a gdzie kupisz bebiko za 13 zł, bo nawet w biedronce podrożało
Stary 2012-02-08, 12:16   #4175
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też je kupiłam! I jestem równie bardzo z nich zadowolona Przy kupie rozrywam boki
ja też dla mnie super

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
u mnie kauflandzie w sobote było po 11,99
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:17   #4176
mamad1
Zadomowienie

Gdyby ktoś był zainteresowany, to są już w sprzedaży nowe numery miesięcznika "Mamo to ja"- 99gr i "Dziecko"- 1zł. W pierwszym artykuły m.in. o AZS, chorobach zakaźnych, a w drugim o rozszerzaniu diety.
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:18   #4177
83monia
Zakorzenienie

aa, dzieki za bo szczepienie przeszło jakby go nie było. ledwie zrobila echhhh i juz po wszystkim. kolejne dopiero po roczku. wtedy tez na ospe wietrzna zaszczepie.

Stary 2012-02-08, 12:19   #4178
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Czy Wasze maluchy też się wiercą przez sen? Kręcą głowką na prawo i lewo?
zdarza mu się często
Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
to będziemy trzymać kciuki.
dzięki
Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
ja też - w skarpetkach spię i czasem nawet w dresach cienkich przykryta kołdrą po uszy
ja tak miałam kiedyś, zawsze byłam zmarzlak a po ciąży mi się coś zmieniło i zwykle narzekam że za ciepło w domu Aż się TŻ dziwi co mi się stało
Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Bo ja nie grałam i dlatego
i wszystko jasne czekasz aż się więcej nazbiera?
Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
trzymam kciuki Aniu - zabieg macie mieć w Krakowie?
bo może pisałaś ale mi umknęło..
tak, w Krakowie. Jak dobrze pójdzie to na noc wrócimy do domu.
Cytat:
aaa miałam pisać, że kupiłam te majty z pampersa (ja z tych co same muszą przetestowac ) i jestem mega zadowolona , są super , wg mnie bardzo wygodne dla małego i ze ściąganiem nie mam problemu
w superpharm są teraz w promocji, po chyba 48 zł.

Cytat:
Dziewczyny potrzebuje przepis na masę do antruta.
Ma któraś jakiś fajny?
mam taką fajną kakaową, z orzechami, jak odszukam to napiszę.

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:22   #4179
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Teliczku - dopiero doczytałam - strasznie mi przykro że Jasio tak się wymęczył - biedaczek... oby już kolejny taki zabieg nie był konieczny

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:22   #4180
SweetAngel1984
Zadomowienie

Cytat:
ja też dla mnie super

u mnie kauflandzie w sobote było po 11,99
no nieee... nastepnym razem mow to ja sie pisze na zakup i przesylke bo u mne inei ma tego sklepu a cena jak za pół darmo bo u nas po 16.99 jest

scio - Ty mój dietetyku wizazowy napisz mi jak ja mam ta kasze dodac do zupy wsypac lyzke i zamieszac czy zagotowac z ta kasza??? mam bobovite kaszka manna na mleku
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:22   #4181
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
zdarza mu się często

dzięki

ja tak miałam kiedyś, zawsze byłam zmarzlak a po ciąży mi się coś zmieniło i zwykle narzekam że za ciepło w domu Aż się TŻ dziwi co mi się stało

i wszystko jasne czekasz aż się więcej nazbiera?

tak, w Krakowie. Jak dobrze pójdzie to na noc wrócimy do domu.

w superpharm są teraz w promocji, po chyba 48 zł.

mam taką fajną kakaową, z orzechami, jak odszukam to napiszę.
o widzisz dziękuję za info
Stary 2012-02-08, 12:24   #4182
ellika
Rozeznanie

Cytat:

Dziewczyny potrzebuje przepis na masę do antruta.
Ma któraś jakiś fajny?
Zależy mi najbardziej na takim przepisie "od mamy".
Tż nieraz mówił o andrucie, który robiła jego mama, że był pyszny.
Jego mama już lata nie żyje a on nie pamięta jak robiła.
Więc szukam żeby mu dogodzić
Moje ulubione:

pół szkl. wody
margaryna
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić.
Gdy będzie zimne dodać 2 szkl. mleka w proszku i dobrze wymieszać.

Starcza na 2 paczki andrutów

Cytat:
a ta kaszka w ciągu dnia to nie mleczna ??
tak, czyli to wystarczy?
ellika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:25   #4183
zanetaa88
Zakorzenienie

Sweet o kasze manne chodzi ? Jaką masz w ogóle? Jak masz błyskawiczną, nalej sobie gorącej wody do niej kasze wymieszaj i odczekaj minutę i dodaj do obiadku.Możesz też dodać ją do gorącego obiadku, ale jest szansa że będą wtedy grudki, więc Ja wolę zrobić ją osobno. Jeżeli masz kaszę mannę mleczną to Ja dodaję do obiadu i podgrzewam.

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:25   #4184
agadus
Wtajemniczenie

monia powiem Ci że super wyszłyte suwaczki, za pomysł

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:37   #4185
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellika Pokaż wiadomość
Moje ulubione:

pół szkl. wody
margaryna
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić.
Gdy będzie zimne dodać 2 szkl. mleka w proszku i dobrze wymieszać.

Starcza na 2 paczki andrutów

tak, czyli to wystarczy?
kurde źle zapytałam, chodzi mi o to czy planujesz podawać kaszkę robiona na mleczku , bo jesli tak to powinna wystarczyć zamiast mleka.
Stary 2012-02-08, 12:40   #4186
ellika
Rozeznanie

tak to będą mleczne kaszki, czyli ok? nie za mało posiłków mlecznych?
ellika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:49   #4187
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
tak to będą mleczne kaszki, czyli ok? nie za mało posiłków mlecznych?
nie wiem czy się rozumiemy, mleczne kaszki robisz na wodzie i to może byc mało ale np ryzową kaszkę robisz na MM i gdybyś taką podała plus UU to powinno starczyć.
Pytanie do mam karmiących UU czy można taką kaszkę zrobić na swoim mleku , z tego co ja wiem to można .
Stary 2012-02-08, 12:49   #4188
Naataaszkaa
Raczkowanie

Cytat:
A jak sobie radzą w starciu z kupą?

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
moja to się bawi buzią , bo jak by włosy chwyciła, to odrazu wyrywa, dlatego musze mieć zawsze spiete
Tak ogólnie to moja też mi rwie.. ale jak idzie spać to już taka zmęczona jest i wtedy tak delikatnie właśnie się z nimi obchodzi

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość

[/I]Jutro jestesmy umowieni do doradcy w sprawie kredytu na dom
Super wiadomość

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
Jesteś wielka

Cytat:

Jestem przerażona!! Hania już któryś raz np podczas karmienia odwraca się gwałtownie w jedną stronę (tak jak to robi gdy ktoś np wchodzi do pokoju).. patrzy w jedno miejsce gdzie kompletnie nic nie ma, nic nie wisi na ścianie.. i się zaczyna uśmiechać tak jakby kogoś widziała! Mam pełne gacie!!

Na dodatek strzeliła mi kolejna żarówka (a po ostatnich takich akcjach Tż wszystko sprawdził, powymieniał itd).. ktoś mnie tu ewidentnie w tym domu nie lubi
Naataaszkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:55   #4189
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy się rozumiemy, mleczne kaszki robisz na wodzie i to może byc mało ale np ryzową kaszkę robisz na MM i gdybyś taką podała plus UU to powinno starczyć.
Pytanie do mam karmiących UU czy można taką kaszkę zrobić na swoim mleku , z tego co ja wiem to można .
taką? tzn. bobovita lub nestle? oczywiscie. nei gotujesz przeciez wtedy mleka. sprawa sie rypie dopiero jakbys chciala robic manne (nie ta z nestle czy bobovity) na mleku UU bo to gotowac trzeba a podczas gotowania wiekszosc witamin itp. z mleka UU sie kasuje, wiec nie ma to zbytnio sensu. wtedy lepiej ugotowac manne na wodzie i dodac np. do deserku, obiadku

APEL: nie pisac mi ze ejstem wielka! jestem wysoka i troche moze nabralam ciałka, ale nie jestem WIELKA

ile wam jedza dzieci MM na jeden raz? karmie raz dziennie kinge (w ramach [rzyzwyczajania, pediatra kazala HA w razie czego, ale widze ze hipp jej nic nie robi, bede wiec dawac dalej), ale zjada niewiele, 60-120 ml

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2012-02-08 o 12:57
Stary 2012-02-08, 12:56   #4190
brumek
Zakorzenienie

Dzień dobry

Kciuki za wszystkie szczepienia i wizyty

Ciekawe jak Justynka i jej wizyty?

Telik - a jak dziś oczko?

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Brumku, a mnie się wydaje, że to nie do końca jest tak. Mi też lekarka kazała "ograniczyć" nabiał, ale widzę, że ma to u nas sens bo Maja reagowała źle tylko wtedy, gdy tego nabiału/białka zjadłam za dużo w ciągu dnia. W momencie, kiedy od czasu do czasu zjem np. jakiś jogurt naturalny, ciastko na bazie mleka to nic jej nie jest więc czemu miałabym odstawiać nabiał w 100%? A tak w ogóle ostatnio jem nabiału coraz więcej i nic jej nie jest wyrasta z tego?
Ja tylko mówię, co czytałam i oglądałam w wywiadzie z jednym lekarzem. Babka jest kierowniczką kliniki neonatologi więc wzbudziła moje zaufanie Alt właśnie mówiła - wszystko albo nic.

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
wiem, ale pracuję nad tym
Może lepiej nie

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
My dziś się szczepimy.

Brumek, może już pisałaś (ale ja mam taaaakie zaległości, że pewnie za miesiąć doczytam) - smarowałaś buzię Tymkowi na wyjścia? Kiedyś pisałaś że niczym go nie smarujesz i pomyślałam, że to może brak kremu zimowego (tak przy okazji polecam mustelę cold cream )
Jeśli tak to może do pediatry pójść, chociaż oni często sterydy zaraz dają

Na początku nie smarowałam wcale, ale jak sie zrobił zimno, te ostatnie tygodnie, to zaczęłam smarować na spacery Nivea na każdą pogodę.
Sterydów to ja na pewno dziecku nie podam, póki nie będę miała 100%-owej pewności że to to.

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Powinni popracować na funkcją wielocytowania, bo jak zwykle nie pozaznaczało ponad połowy postów!
TAAAAAAAAKK!!!! Podpisuję się pod tym!

Cytat:
zaraz ide konczyc prasowac, umyc glowe. Kto pije dzis ze mna kawke
Kawkę bardzo chętnie, ale dopiero po spacerku

Cytat:
Trochę jest mi przykro, bo znajomi z którymi mieliśmy jechać w góry zachowali się niewporządku...
Czym podpadli, łobuzy?

Cytat:
Witam dziewuszki
łeb mi pęka noc raczej nieprzespana, K. budziła się z płaczem co godz, dwie i trzeba było ją usypiać, lulać, glaskać...raz też dentinoxem posmarowałam dziąsełka. tak mi jej szkoda, te zęby cholerne niech już się przebiją! czuć je już pod palcami, ale jeszcze kreseczek nie widać.
U nas kreseczki pojawiły się dzień przed przebiciem, wcześniej ich nie było widać. Więc może jesteście bliżej niż sie zdaje

Cytat:
Napisane przez Naataaszkaa Pokaż wiadomość
Wow! Jak na fakt nie grzania to i tak nie jest źle.. ale ja muszę mieć ciepełko.. poniżej 23 u mnie nie przejdzie
Też tak kiedyś miałam, ale teraz chłodzę celowo, żeby Tymek miał optymalną temperaturę

Cytat:

Nie mogę się doczekać, aż Tymek jeszcze trochę podrośnie, bo tez chcę je wypróbować. Tak je wszystkie zachwalacie

Cytat:
Ja na poczatku zaczęłam "cudować" z dieta, ale po 2 tygodniach bezmlecznych go obsypało i odpuściłam. Kiedyś juz podawałam tego linka, ale powtórzę: http://natablicy.pl/dieta-nie-sprawi...64da3139010000
Mamad, uwielbiam Cię Też tak myślę. Po prostu niemożliwe, żeby połowa polskich dzieci miała skazę czy cos takiego, kiedy w innych krajach Europy ten odsetek nie przekracza kilku procent!

Cytat:
aa, dzieki za bo szczepienie przeszło jakby go nie było. ledwie zrobila echhhh i juz po wszystkim. kolejne dopiero po roczku. wtedy tez na ospe wietrzna zaszczepie.

Kinga jest twardziel
My też na bank będziemy przeciw ospie szczepić.

Cytat:
w sloiczkach czasem jest inaczej np. banan od 4 mies, a ja mam ze pozniej. ciezko powiedziec jak to ogarnac. lepiej chyba zwyczajnie nie myslec.

4. miesiąc: przecier/sok z marchwi lub jabłka, sok porzeczkowy

5. miesiąc: zupki - ziemniak, marchew, dynia, pietruszka, seler (może uczulać), brokuł, kalafior, kapusta (mogą powodować wzdęcia), brukselka, groszek zielony, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, jabłko, dzika róża, czarne jagody, kleik bezglutenowy, kaszka kukurydziana, można podawać gluten (dzieci piersiowe)

6. miesiąc: zupki mięsne (kurczak, indyk, królik, cielęcina), patison, soczewica czerwona, ryż, kukurydza (kasze, mąki, płatki - również z brązowego ryżu), morela, gruszka, maliny, jeżyny, można podawać gluten (dzieci na mm) i ryby (uwaga na alergię – w przypadku wystąpienia podawać dopiero po 12. miesiącu)

7. miesiąc: pół żółtka (co drugi dzień), soczewica zielona, kalarepa, por (jeśli w rodzinie występuje alergia pokarmowa, to podajemy por dopiero od 10. miesiąca), burak (z tym samym zastrzeżeniem co w przypadku pora; ponadto barwi mocz na czerwono), banan (uwaga – kupki z widocznymi „robaczkami” to objaw zbyt szybkiego podania banana a nie robaczycy!)

8. miesiąc: jarmuż, świeże szparagi, sok z kapusty kiszonej (jedna łyżka - gdyby jednak pojawiło się zaczerwienienie wokół ust, przerywamy podawanie i ponowną próbę podejmujemy dopiero po 12. miesiącu), śliwki (węgierki, mirabelki, renklody i inne, także suszone), czereśnie, brzoskwinie, kiwi, winogrona, mango, melon, morele, daktyle, gruszki i rodzynki, kasza gryczana biała niepalona, kaszka krakowska, mąka sojowa, majeranek, kminek, koperek (suszony), sezam.

9. miesiąc: biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane, całe żółtko co drugi dzień, groch, szpinak i szczaw (jeśli dziecko ma problemy z nerkami, to nie), jeżyny, aronia, wiśnie, borówka amerykańska, porzeczki (białe, czerwone, czarne), arbuz, kasza jaglana, amarantus (mąka, ziarno), jęczmień, pestki i nasiona - słonecznik, dynia, tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano (ostrożnie przy alergii).

10 miesiąc: kaszki, kleiki, kasze, bułki, chleb, sucharki, awokado (nie, jeśli dziecko ma problemy z wątrobą lub zdarzyły się one w rodzinie), bakłażan, ogórek świeży gruntowy, papryka, rzodkiew, soja, cieciorka, pomidor gruntowy, fasola - biała, czerwona, bób (nie - jeżeli dziecko ma kłopoty z przewodem pokarmowym), ogórek kiszony, kapusta kiszona (jeśli po soku nie było czerwono wokół ust), borówki, żurawina, poziomki, truskawki, pasiflora, papaja, ananas, kiełki - soczewicy, soi, słonecznika, lucerny, rzodkiewki, pieprz, papryka słodka, kolendra, sól kamienna (nieoczyszczona i tylko odrobinkę), cynamon (ostrożnie przy alergii), szczypiorek, natka pietruszki, koperek, rzeżucha (świeże, ale nie ze szklarni).

11. miesiąc: całe jajko 3-4 razy w tygodniu, wędliny, produkty na bazie mleka (kefir, jogurt, twarożek, także danonki), rzepa, cykoria, figi.

12. miesiąc: sałata, rzodkiewki, cebula, czosnek, pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, cytryna, limonka, pszenica (mąka, kiełki, ziarno), orzechy - włoski, laskowy, nerkowiec i inne.

Dodatkowo:
1. Nowe produkty należy wprowadzać kolejno i pojedynczo, najlepiej do południa, zaczynając od niewielkich ilości i obserwując przez kilka kolejnych dni ewentualną reakcję dziecka. Kolejność wprowadzanych produktów może zostać zmieniona przez lekarza.
2. Jako tłuszcz do zup jarzynowych można używać wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub bezerukowego oleju rzepakowego (jest dostępny w sklepach ze zdrowa żywnością). Potrzebne jest to do przyswajania niektórych witamin.
3. Który miesiąc oznacza to - od ukończenia danego miesiąca życia.
4. Zaleca się, by wprowadzane produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo.
5. Konsystencja jarzyn i mięsa powinna zachęcać dziecko do żucia.

Grzyby leśne po 12 roku życia! Grzyby inne (pieczarki, boczniaki) po 3 roku życia. Ocet, ketchup, marynowane w occie warzywa, musztarda oraz ostre przyprawy niewskazane w diecie dziecka.
Monia, jesteś wielka (mówię to ostatnio codziennie ). Zapiszę sobie
Stary 2012-02-08, 13:05   #4191
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
Jestem przerażona!! Hania już któryś raz np podczas karmienia odwraca się gwałtownie w jedną stronę (tak jak to robi gdy ktoś np wchodzi do pokoju).. patrzy w jedno miejsce gdzie kompletnie nic nie ma, nic nie wisi na ścianie.. i się zaczyna uśmiechać tak jakby kogoś widziała! Mam pełne gacie!!

Na dodatek strzeliła mi kolejna żarówka (a po ostatnich takich akcjach Tż wszystko sprawdził, powymieniał itd).. ktoś mnie tu ewidentnie w tym domu nie lubi
Ups - a tak serio wierzysz w takie "rzeczy". Ja swego czasu nie wierzylam, ale zaczelam.

Tez sie ciesze ze sie umowilismy, bo zawsze to krok w przod. Troszke papierkow zalatwimy dopoki mam jeszcze urlop.

Marys teraz odstawila koncert, spac jej sie chcialo, nie mogla usnac, przytulala sie do mnie, butli nie chciala, probowalam lyzeczka jej dac mleko, ale nic. Polozylam na lezaczku noga pobujalam i w sekundzie jej powieki opadly. jak ja wyjmowalam z tego lezaczka nawet na chwile oka nie otworzyla.

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

brumku przymierzalam sie do spacerku - ale po tym co sie dzieje z Marysia nawet nie ide bo koncert by dawala i zaraz by na internecie byla wiadomosc ze kolejna szalona matka wyprawia cos ze swoim dzieckiem
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:15   #4192
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
w biedrze te 350g opakowanie kosztuje juz 16,99 a te 500g - 19.99

Cytat:
Gdyby ktoś był zainteresowany, to są już w sprzedaży nowe numery miesięcznika "Mamo to ja"- 99gr i "Dziecko"- 1zł. W pierwszym artykuły m.in. o AZS, chorobach zakaźnych, a w drugim o rozszerzaniu diety.
o muszę się zaopatrzyć dziś - może w tesco znajdę bo wieczorem jedziemy z tz na zakupki

Cytat:
super dla dzielnej Kingi

Cytat:

eee ja tam nie wierze w takie rzeczy

Stary 2012-02-08, 13:21   #4193
karolinee1983
Zadomowienie

Kuźwa... Miałam zacytowane, coś kliknęłam i paszoł wszystkie odpowiedzi uciekły

Będzie z pamięci zatem:
83monia - fajnie, że Kinga nie poczuła szczepienia
16 pieluch... w ciągu dnia któryś tatuś zmienił!?!? (sorry zapomniałam który ) to chyba do księgi guinnessa trzeba wpisać
Nataszkaa - może to duch? Brrrr...

Dalej nic nie pamiętam...

My po drugim dniu jedzenia marchewki... Było o niebo lepiej, zjadła pół słoiczka po pierwszej łyżeczce trochę ją zatelepało, ale później jakoś poszło może nie będzie tak źle

MAJA 06.08.2011 r.

Edytowane przez karolinee1983
Czas edycji: 2012-02-08 o 13:22
karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:25   #4194
SweetAngel1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Sweet o kasze manne chodzi ? Jaką masz w ogóle? Jak masz błyskawiczną, nalej sobie gorącej wody do niej kasze wymieszaj i odczekaj minutę i dodaj do obiadku.Możesz też dodać ją do gorącego obiadku, ale jest szansa że będą wtedy grudki, więc Ja wolę zrobić ją osobno. Jeżeli masz kaszę mannę mleczną to Ja dodaję do obiadu i podgrzewam.
thx
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:29   #4195
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Scio
mam nadzieję że jednak Pepti się przyjmie u Agatki - bo kupować Nutrę po 30zł za puchę to chyba ciężko by było - bo na refundację Nutry to chyba marne szanse są - ale swoją drogą debile że wykreślili Nutrę przeciez masa dzieci piła go -
jest jeszcze chyba Bebilon sojowy, Humana SL sojowa i Isomil na refundacje dla dzieci alergicznych - oby Agatce posłużyło pepti

Stary 2012-02-08, 13:31   #4196
iwonap79
Raczkowanie

Cytat:
adrij zapraszam na kawke to cos slodkiego zdazy sie zrobic
ja juz po kawce, dzis pije wode - maly kacyk po wczorajszym

Marys nadal ma dzien buntu na mleko, kaszka zjedzona 100 ml herbatki wypite i nadal dziasla zacisnietechyba jednak zeby

Jutro jestesmy umowieni do doradcy w sprawie kredytu na dom
idziesz do opena?
iwona
iwonap79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:32   #4197
agadus
Wtajemniczenie

Cytat:

my tu juz z dziewczynami pisałysmy o takich zdażeniach, dzieci maja szósty zmysł, i Hania kogos tam widzi, u mnie tez tak było, u Mariny, Iustyny, i jeszxcze któras pisała nie pamiętam,
u nie kiedys Oliwka (starsa córka) każdego wieczora widziała jakiegoś pana, stał przy oknie w mieszkaniu, Nati tez czasami ma że patrzy w sufit i się smieje, juz się przyzwyczaiłam chociaż dawno czegos takiego nie było

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:33   #4198
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rysiki Pokaż wiadomość
Wiecie co, mój tż bardzo dobrze opiekuje się małą, jak jestem w pracy to nie muszę się niepokoić, że robi coś nie tak jak potrzeba, ale mam jedyne co robi inaczej niz ja, to to, że potrafi zmieniać Asi pieluchy co chwilę. Schodzi nam w ciągu dnia ok 16pieluch.. Jak tak dalej pójdzie, to będę zarabiać tylko na pieluchy..

Cytat:
. Oto jaki mam plan, proszę skomentujcie:

5 UU
8 kaszka
10 soczek
12 obiadek
15 deserek
18 kaszka
20 UU
potem juz zależy od małej ile zechce UU

Czy w ciągu dnia powinna dostawać jakieś MM? Nigdy jej nie dawałam i nawet nie wiem jakie by jej dać. No i czym, bo ona butelki nie trawi
Chyba jest ok, tylko pytanie, czy Karola wytrzymuje 4 h między posiłkami?
8 kaszka a 12 obiadek?
Moja nie wytrzymuje, jak je kasze o 8 to ok 11 a nawet przed dostaje MM, o 14 obiadek, 16 deser - i tutaj to różnie wytrzymuje- czasami godzinę czasami dwie.

Nataszka może instalacja jest wadliwa? chyba duchów nie ma? robi się zwarcie i strzelają żarówki?

Byłyśmy na spacerze Całe 20 min bo kwękała.
Stary 2012-02-08, 13:33   #4199
youyou
Zakorzenienie

hej mamuśki,

byliśmy dziś w końcu na spacerze, u nas -9 i piękne słoneczko, Lila od razu padła i śpi do tej pory ja też się dotleniłam i od razu lepiej sie czuje

telik współczuję badania, biedny Jaś oby to juz było ostatnie i w końcu to oczko Wam sie zagoiło

aaaa Lilka kończy dziś 7 miesięcy

ugotowałam dziś pomidorową, zobaczymy czy panienka zechce...

iustyna podziwiam Cię że mogłabyś adoptować dziecko. Może to źle zabrzmi ale ja chyba nie potrafiłabym przygarnąć takiego obcego dziecka... Bałabym się że nie potrafiłabym go pokochać jak kocham własne..

Edytowane przez youyou
Czas edycji: 2012-02-08 o 13:35
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:34   #4200
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonap79 Pokaż wiadomość
idziesz do opena?
iwona

miałam pytać o to samo
Może do expandera

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości