Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-08, 22:23   #1411
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012

koniakonia myślę, że to najlepsza decyzja, Nineczka na pewno będzie tęsknic, ale dacie radę, tak jak pisałaś - lepiej teraz na 5 dni niż w razie czego na dłużej. Trzymam kciuki za Ciebie i Kaję i Ninę też - żeby jak najłagodniej przeszła ten czas Odzywaj się koniecznie!
A czy dobrze zrozumiałam że za dwa tygodnie cesarka? woow
Stary 2012-02-08, 22:26   #1412
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
ja po usg

No i będzie chłopak
Lekarz powiedział że jak się urodzi dziewczynka to wejdzie pod stół i zacznie szczekac duże jajka było widac i dieta cukrzycowa chyba zaczęła działąc na dzidziusia bo już nie jest taki ogromny w stosunku do tygodnia ciąży i tak jak ostatnio termin z usg miałam na 15 kwietnia tak teraz z usg jest na 25 kwietnia a z OM na 21. idę robic leczo mojemu mężowi - a swoją drogą jaki ten szczęśliwy że syn będzie wreszcie trzeba się poważnie nad imieniem dla syna zastanowic
gratuluję poznania płci! w końcu Mały się przestał wstydzić!

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Wróciłam
Nawet nie biorę się za nadrabianie dałyście czadu dziewczyny!

Od razu dziękuję za wszystkie miłe słowa i wsparcie, dzielnie doczytałam w szpitalu gdzieś do 16 strony.

Szpital zdążył poprawić opinię w moich oczach, bo o ile dieta cukrzycowa w ich wersji i brak glukometrów to kwestia nieprzystosowania do ciąż problematycznych, to cała reszta wyszła na światowym poziomie.
W tygodniu już załatwiono mi 3 konsultacje, badania zlecili i od razu zrobili takie same jak poradnia w Krakowie (!!!) to trzeba przyznać, że warunki są rewelacyjne.
Ciepło - gorąco! Kaloryfery dają radę.
Ciepła woda w prysznicach - 3 prysznice na oddział, 4 toalety (a sal 3 po 3 osoby)
Czysto, nie jest tłoczno, położne równe babki (poza 2 marudami, ale chamstwa czy braku szacunku nie było)
Szpital nie oszczędza na badaniach.
Dzwonki alarmowe nawet nie są potrzebne, położne same chodzą i sprawdzają jak jest.
Aparat usg ma kilka miesięcy.
Na ginekologię mogą wchodzić wszyscy, godzin odwiedzin niespecjalnie się trzymają.
Na położnictwo tylko ojcowie dzieci (odpada problem z teściami, rodzicami, tonami znajomych) na noworodki nikt poza matką i ew. ojcem, jeżeli matka wyniesie dziecko do niego ze wspólnej sali.
Szpital zapewnia dziecku wszystko, co trzeba, w razie czego sklepiki oferuja pełne zestawy do porodu, w tym podkłady bella i koszule.
Ogólnie - świetne miejsce, jak się nie ma problemów z ciążą!

Co do mnie. Skończyłam dziś antybiotyki, więcej brać nie muszę, bakterie wybite. Mam zalecenia, wypis odbiorę sobie jutro.
Czuję się ogólnie świetnie, muszę tylko w nocy podjadać - mam bardzo nisku cukier w nocy (61) i stąd ketony.
Mała żwawa i kopie jak Chuck Norris z półobrotu.
Rodzić mogę jedynie w Katowicach na Ligocie albo w Krakowie na Kopernika.
Dom nawet nie zdemolowany, kot ma rozcięte oko i śledzi mnie jak opętany po całym domu
Uhhh, chyba sobie pójdę spać nieco wcześniej dzisiaj

Jeszcze raz dzięki za słowa otuchy!
To teraz w którym szpitalu byłaś?
Gdzie będziesz rodzić?

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
mnie strasznie plecy bolą

czy któraś z Was zamawiała kocyk od rodzyneczki ?
Ja kupiłam ten:
http://allegro.pl/mieciutki-cieply-k...068697257.html

z polaru...nie za ciepły nie za lekki, taki w sam raz na wiosnę

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Jestem
ponadrabiam zaś

Zacznę od tego że Mała waży wg pomiarów 3785 g, ale od razu zaznaczam ,że możliwość pomyłki jest do 500 g, z Niną też była waga za duża podana, więc pewnie i tu jest lekko zawyżona, pewnie części ciała które mierzą mają moje Dziewczyny duże.Główka okrągła raczej czyli będzie mała Konia , bo tż to ma jajo.Ogólnie dziecko jest duże i wszystko z Nią w porządku.Wod płodowych bardzo dużo,ale nie za dużo, stąd duży brzuch itd.
A ponieważ mam bakterie znów i z tą krzepliwością jest ta sprawa to pan gin zadzwonił przy nas do ordynatora co ma mnie ciąć i uradzili,że dobrze by mnie było położyć na antybiotyk w kroplówce.Podadzą , posiew zrobią i mogę się umawiać na cięcie, bo dziecko duże jest i jak będę wyleczona będzie dobry moment na to, czyli licząc że wszystko pójdzie po naszej myśli to za dwa tygodnie, ale to dogadam w szpitalu.
Trochę mi mina zrzedła , wiadomo czemu , bo ja tam do szpitala mogę iść i na miesiąc, ale Ninka ( i tu mi sie oczy mokre robią ), będę tęsknić przeokrutnie. Chyba minę miałam niewyraźną ,bo gin mówi ,że ma ewentualnie inną propozycję, bo wie ,że mam dziecko w domu ....że mogę zdecydować się na leczenie w domu doustne, ale wiadomo,że co kroplówa to kroplówa ...kazał przemyśleć w domu sprawę, w razie co receptę mam na leki.
Podjęlismy z tż decyzję,że się kladę, bo wolę teraz na 5 dni niż potem gdyby jednak dziecko bylo chore leżeć 14 dni albo dłużej, no i wiadomo,że najważniejsze bezpieczeństwo tego Maluszka, a nie chcę sobie pluc w twarz potem,że mogłam się położyć.
Jutro daję sobie dzień na ogarnięcie, uszykuję pokój do końca, ciuszki dla Małej na wyjście ( bo to róznie może przecież być) i sobie torbę taką na teraz, a resztę gdybym jednak do porodu została to mi tż dowiezie.
Smutno mi tylko z powodu rozstania z Niną,nigdy na tak długo się nie rozdzielałyśmy, nawet na jedną noc nie ( tylko na czas jakiś imprez ale to wracałam ) , więc z tym będzie słabo.
Mimo wszystko myślę, że podjęliśmy słuszną decyzję.
Załatwiam sobie net do szpitala , jutro też muszę przyatakować bibliotekę i w piątek przed pracą tż jadę.

Idę nadrobić, przepraszam za tak długi wywód,wybaczcie
oj, trzymam kciuki, żeby wszystko było oki! Ninka będzie Cię odwiedzać...dacie radę!
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 22:28   #1413
koniakonia
Zakorzenienie

Dzięki Dziewczyny
pewnie,że będzie ok,jedno dobre, że sobie dogadam szczególy co i jak z tym moim cc i się na nowo oswoję z lekarzami i położnymi...

Ale musieliśmy mieć miny jak gin mówił,że za 2 tygodnie mogę rodzić bo się smiał z nas.

A i jedno odkryłam,dzisiaj miałam ktg i poczułam ,że to już końcówka , wszystko mi się przypomniało jak to było itd.i w końcu chyba do mnie dotarło,że będę mamą podwójną zaraz ( nie ma to jak mieć refleks)
Pytałam też tż czy mocno narzekałam na ból jak znieczulenie zeszło ? Odpowiedź:no najszczęśliwsza to nie byłaś

Z racji tego ,że wiem co tam dają do jedzenia zamówilismy pizze i się objadłam jak prosiak.Jutro muszę sobie wałówę naszykować

Karo Z 5 dni przeleci, Niny mi nie przywiozą,bo to 50 km i w sumie nie chcę , bo pewnie bym ryczala, Ona może też , więc musimy to przeżyć na odległość, ale w gardle mnie ściska.Ale damy radę ,siła wyższa , przecież nie jadę na wakacje.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-02-08 o 22:33
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 22:34   #1414
mag_99
Rozeznanie

konia czyli już niedługo! jeszcze w lutym będziesz mieć drugie dziecię... ech a do tej pory to jeszcze się takie odległe wydawało... a tu już kumkura jedną nogą na porodówce, dzisiaj Ty...
a co do decyzji to ja też myślę, że słusznie postąpiłaś trochę będziecie tęsknić z Niną, ale przynajmniej bezpieczniej dla drugiego dziecka

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 22:34   #1415
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Mnie przed 10 też dla nikogo nie ma
Nawet dziecko mnie o wczesniejszej porze nie kopie. A pies wstaje około 11 dopiero, jak zjem śniadanie
to tak jak i mnie jak mam wstać rano, na jakieś badania czy na uczelnię, to jest to dla mnie koszmar.
dzidzia mnie kopie ale z rana, jak mąż wstaje, potem chyba usypia znów z mamą.

Cytat:
Jestem
ponadrabiam zaś

Zacznę od tego że Mała waży wg pomiarów 3785 g, ale od razu zaznaczam ,że możliwość pomyłki jest do 500 g, z Niną też była waga za duża podana, więc pewnie i tu jest lekko zawyżona, pewnie części ciała które mierzą mają moje Dziewczyny duże.Główka okrągła raczej czyli będzie mała Konia , bo tż to ma jajo.Ogólnie dziecko jest duże i wszystko z Nią w porządku.Wod płodowych bardzo dużo,ale nie za dużo, stąd duży brzuch itd.
A ponieważ mam bakterie znów i z tą krzepliwością jest ta sprawa to pan gin zadzwonił przy nas do ordynatora co ma mnie ciąć i uradzili,że dobrze by mnie było położyć na antybiotyk w kroplówce.Podadzą , posiew zrobią i mogę się umawiać na cięcie, bo dziecko duże jest i jak będę wyleczona będzie dobry moment na to, czyli licząc że wszystko pójdzie po naszej myśli to za dwa tygodnie, ale to dogadam w szpitalu.
Trochę mi mina zrzedła , wiadomo czemu , bo ja tam do szpitala mogę iść i na miesiąc, ale Ninka ( i tu mi sie oczy mokre robią ), będę tęsknić przeokrutnie. Chyba minę miałam niewyraźną ,bo gin mówi ,że ma ewentualnie inną propozycję, bo wie ,że mam dziecko w domu ....że mogę zdecydować się na leczenie w domu doustne, ale wiadomo,że co kroplówa to kroplówa ...kazał przemyśleć w domu sprawę, w razie co receptę mam na leki.
Podjęlismy z tż decyzję,że się kladę, bo wolę teraz na 5 dni niż potem gdyby jednak dziecko bylo chore leżeć 14 dni albo dłużej, no i wiadomo,że najważniejsze bezpieczeństwo tego Maluszka, a nie chcę sobie pluc w twarz potem,że mogłam się położyć.
Jutro daję sobie dzień na ogarnięcie, uszykuję pokój do końca, ciuszki dla Małej na wyjście ( bo to róznie może przecież być) i sobie torbę taką na teraz, a resztę gdybym jednak do porodu została to mi tż dowiezie.
Smutno mi tylko z powodu rozstania z Niną,nigdy na tak długo się nie rozdzielałyśmy, nawet na jedną noc nie ( tylko na czas jakiś imprez ale to wracałam ) , więc z tym będzie słabo.
Załatwiam sobie net do szpitala , jutro też muszę przyatakować bibliotekę i w piątek przed pracą tż jadę.

będzie dobrze!
szkoda, że musisz córcię zostawić na tyle dni, mi pewnie też by było ciężko.

Trzymaj się kochana

idę spać, bo już padam dobranoc wszystkim!

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 22:39   #1416
tikki85
Zakorzenienie

Koniakonia...2 tyg . Jak ja będę mieć 2 tyg to chyba umrę ze strachu. Mam nadzieję, że mnie niespodziewanie weźmie tak ze 2 tyg przed tp., żebym się tak nie stresowała .

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Ja też już idę spać
DOBRANOC
Stary 2012-02-08, 22:43   #1417
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Koniakonia...2 tyg . Jak ja będę mieć 2 tyg to chyba umrę ze strachu. Mam nadzieję, że mnie niespodziewanie weźmie tak ze 2 tyg przed tp., żebym się tak nie stresowała .

No też właśnie miny mieliśmy takie jakby zdziwione w sumie nie wiem czemu, ale jak tak się w domu siedzi i mowi 2-4 tygodnie to jakoś tak wiecie.... a jak mi to ktg zrobili i ten dźwięk jak jadącego pociągu z tej maszynki, a potem gin mówi, to wie Pani kiedy chcę pani urodzić? to jakby mnie ktoś walnął w łepek i powiedział halllloł rodzimy nie śpimy
Nie jest wykluczone ,że to jednak się do 4 tygodni przeciągnie ,bo zobaczymy jak posiewy będą wyglądać, ale już bliżej niż dalej jesteśmy.
Muszą taki dobry moment wybrać, bo też chodzi o uniknięcia zakażenia rany itd.Mam nadzieję,że będzie dobrze.

Czas edycji: 2012-02-08 o 22:44
Stary 2012-02-08, 22:45   #1418
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Dziewczyny
pewnie,że będzie ok,jedno dobre, że sobie dogadam szczególy co i jak z tym moim cc i się na nowo oswoję z lekarzami i położnymi...

Ale musieliśmy mieć miny jak gin mówił,że za 2 tygodnie mogę rodzić bo się smiał z nas.

A i jedno odkryłam,dzisiaj miałam ktg i poczułam ,że to już końcówka , wszystko mi się przypomniało jak to było itd.i w końcu chyba do mnie dotarło,że będę mamą podwójną zaraz ( nie ma to jak mieć refleks)
Pytałam też tż czy mocno narzekałam na ból jak znieczulenie zeszło ? Odpowiedź:no najszczęśliwsza to nie byłaś

Z racji tego ,że wiem co tam dają do jedzenia zamówilismy pizze i się objadłam jak prosiak.Jutro muszę sobie wałówę naszykować

Karo Z 5 dni przeleci, Niny mi nie przywiozą,bo to 50 km i w sumie nie chcę , bo pewnie bym ryczala, Ona może też , więc musimy to przeżyć na odległość, ale w gardle mnie ściska.Ale damy radę ,siła wyższa , przecież nie jadę na wakacje.
No to rzeczywiście trochę daleko...:/
Dacie radę na pewno! 5 dni to nie jest aż tak długo

Stary 2012-02-08, 22:47   #1419
Capsta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Ja całą noc śpię na jednym boku. Jakoś tak zawsze zasnę kamiennym snem, że się nie ruszam i później jak się obudzę to umieram z bólu biodra
Ja śpię na jednym bo na drugim nie mogę wyleżeć nawet 15 min (ból żeber odczuwany też jakby parzenie skóry - dziwne uczucie)
Nad ranem, mimo zmęczenia, muszę wstawać na krótką rundkę po mieszkaniu i dopiero mogę próbować położyć się ponownie..

Skarbinka
Capsta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 22:48   #1420
karolca
Zakorzenienie

ja w piatek dowiem sie jak ma się moja szyjka... jak będzie bez większych zmian to nie muszę szykować się chyba na szybszy poród, ale jak się skróciła... to oj

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 22:48   #1421
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
No też właśnie miny mieliśmy takie jakby zdziwione w sumie nie wiem czemu, ale jak tak się w domu siedzi i mowi 2-4 tygodnie to jakoś tak wiecie.... a jak mi to ktg zrobili i ten dźwięk jak jadącego pociągu z tej maszynki, a potem gin mówi, to wie Pani kiedy chcę pani urodzić? to jakby mnie ktoś walnął w łepek i powiedział halllloł rodzimy nie śpimy
Nie jest wykluczone ,że to jednak się do 4 tygodni przeciągnie ,bo zobaczymy jak posiewy będą wyglądać, ale już bliżej niż dalej jesteśmy.
Muszą taki dobry moment wybrać, bo też chodzi o uniknięcia zakażenia rany itd.Mam nadzieję,że będzie dobrze.
w sumie to na wynik posiewu się trochę czeka...oni muszą jakoś wyhodować te bakterie, nie?

Stary 2012-02-08, 22:50   #1422
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Capsta Pokaż wiadomość
Ja śpię na jednym bo na drugim nie mogę wyleżeć nawet 15 min (ból żeber odczuwany też jakby parzenie skóry - dziwne uczucie)
Nad ranem, mimo zmęczenia, muszę wstawać na krótką rundkę po mieszkaniu i dopiero mogę próbować położyć się ponownie..
też czuję taki ból, ale niezależnie na którym boku śpię... narazie najlepiej mi na plecach, albo z jednej strony pod plecy wkładam sobie kołdrę i śpię tak jakby na skos...

Dobranoc dziewczyny, już mi się oczy zamykają same

Stary 2012-02-08, 22:51   #1423
alamig
Zakorzenienie

Konia, trzymam mocno kciuki Oby Ci te dni szybciutko zleciały
Stary 2012-02-08, 23:06   #1424
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
w sumie to na wynik posiewu się trochę czeka...oni muszą jakoś wyhodować te bakterie, nie?
tak z 5 dni hodują, tak zawsze czekałam na wyniki, więc 5 dni antybiotu, potem pewnie musi być przerwa , posiew i wynik , 2 tygodnie lekko

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Cytat:
No to rzeczywiście trochę daleko...:/
Dacie radę na pewno! 5 dni to nie jest aż tak długo
przeleci to jakoś, książki sobie wezmę, laptopa i będzie ok
Stary 2012-02-08, 23:35   #1425
gosia261282
Gang Iren

Ale dzis pedzicie

Cytat:
Ja takiej przyjemności po porodzie nie będę miała aby iść i kupić tonę ciuchów dla siebie ze względów finansowych niestety
Mąż również mnie pociesza, twierdzi że tylko brzuch mi przytył ale wcale nie bo trochę w uda i tyłek poszło...
Może przeginam bo niby 9,5kg nie wiele ale dla mnie wiele bo ja już walczyłam z nadwagą i cudem schudłam więc wiem jak jest ciężko a teraz będę musiała przechodzić to znowu.
E no bez przesady,zaraz tony ciuchow nie trzeba mysle kupowac.Mi wystarczy jeden ciuszek w nagrode
Ja tez mam 9.5 kg w tyg 31+3.I uwazam ze to malo!W pierwszej ciazy mialam +12kg i nic mi z nich nie zostalo.Nie wiem wiec z czym masz problem.W ciazy sie tyje,to normalne.

Cytat:
Wróciłam
Nawet nie biorę się za nadrabianie dałyście czadu dziewczyny!
Super,ze jesztes juz w domku

Cytat:
A macie zamiar kupić mleko w proszku "1" na początku tak w razie "W" aby dokarmiać dziecko jak by np. nie chciało jeść Waszego albo jak byście miały za mało czy coś...??

Jeżeli tak to jakie??

Bo zastanawiam się czy nie kupić tak w razie czego.
Ja nie bede kupowac mleka.Nie wierze w to,ze mleka moze byc za malo,a im czesciej dziecko sie przystawia,tym wiecej mleka.Podanie sztucznego na laktacje nie wplynie pozytywnie,no i na dziecie tez.

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Mam wiesci od Małej:
Pisze, ze papaweryna dziala i lezenie tez. Chociaz w nocy obudzily Ją skurcze i bol mocniejszy od @ do 3:40 liczyla i byly co 5 minut.
Potem bol oslabl i zasnela. Ale przed 5 rano znow i dopiero po 2 zastrzyku papaweryny ma lzej. Ktg dzidzi ok, skurcze na 20-30.
Takze wyciszyli jej skurcze no i szyjke ma mocna skoro przy tak mocnych skurczach szyjka daje rade.
I Mała dziekuje ze jestesmy z nia myslami!
Super,ze wyciszyli skurcze.Trzymaj sie Mala!

Cytat:
Ja się o nic nie obawiam, ale zastanawiam się czy jego nie interesuje to ile waży teraz dziecko?? w 22tc ważyło 580g gdzie teraz mamy prawie 32tc i pewnie waga poszła znacznie w górę ja sama chciałabym to wiedzieć a lekarz to już wogóle powinien chociaż jakiś podgląd szybki, ale nie...
i nie wiem czy iść wydać 100zł aby sprawdzić tylko wage skoro reszta jest ok według lekarza
Jolka mysle,ze nie ma co przesadzac,skoro wszystko jest ok,to nie martw sie na zapas.Ja mialam tylko dwa USG i wiecej miec nie bede,bo tu nie robia.W 20 tyg ostatnie bylo.No i mam porownanie jak prowadzi sie ciaze w Polsce,a jak w Anglii,ale sie nie przejmuje i wierze,ze wiedza co robia.W koncu to cywilizowany kraj.Tutaj nie mialam WCALE podanej wagi dziecka.Tez przez mysl mi przeszlo,by jechac prywatnie do gina polskiego,ale wybilam sobie to z glowy.Nie bede sie nakrecac niepotrzebnie,sprawdzac itp.Wszystkie kobiety tu sa pod taka sama opieka i nie wiedza nawet,ze moze byc inaczej.Dlatego dalam sobie na luz,cala ciaza bez gina,badan tez niewiele,dwa USG i jakos mam sie dobrze,dziecko mysle ze tez,bo dokazuje caly czas.

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

No to wrzucam wielorybka w 36 tygodniu
Sliczny brzusio

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Ja też chodzę na NFZ, miałam już 3 razy USG, i teraz koło 32 tygodnia znów idę. Ale rzeczywiście sporo znajomych miało na NFZ tylko 3 razy USG.
Z jednej strony szkoda, bo też chciałabym częściej widywać swojego maluszka - tak jak więszkość dziewczyn na każdej wizycie..
No ale trudno.
Ja w pierwszej ciazy tez mialam USG na kazdej wizycie,a teraz dla odmiany tylko dwa razy w calej ciazy.

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Mag.. przypuszczam, że nic by sie nie stało.. miałabyś ich mniej i tyle.. Ale to tylko przypuszczenie.
W Polsce wykonuje się za dużo interwencji, podaje za dużo leków..

Ja mam tak samo twardnienia po kilkadziesiąt razy dziennie.. Dość hmm bolesne twardnienia. Mam je od 21 tc, nie biorę nospy, pracuję po kilkanaście godzin na dobę często..
Nie jestem na fenoterolu, nie miałam KTG, a wszystko nadal przebiega łądnie, dzidzia rośnie, kopie..
Cóż inne podejście..
Plus za dużo czasu wolnego.. Polska jest chyba jedynym krajem, w którym kobieta może całą ciażę przesiedzieć na zwolnieniu, mimo że jej nic nie jest.

Ja widzę teraz po sobie.. od tygodnia mam za dużo czasu wolnego i głupie myśli..

W pracy może łatwo nie jest, ale uwierzcie mi , że się da. A głowa zajęta i ciąża szybciej mija.

U mnie głównym problemem jest niemiła atomosfera i zbyt długie godziny pracy.. tu tkwił cały problem.
Musze sie zgodzic.Chociaz jakbym byla w Polsce,to pewnie zastanawialabym sie o czym ona pisze,jak to?
Tez nie biore nic,zero lekow.Pracuje (praca stojaca-8 godz) i zylakow mi przybywa,ale dla dziecka to male poswiecenie.No i faktycznie,mniej czasu na glupie mysli,typu tu rozstepik,tam cos jeszcze.I mam wiekszy luz w sobie.

Cytat:
Jestem
ponadrabiam zaś

Zacznę od tego że Mała waży wg pomiarów 3785 g

Konia dasz rade w szpitalu,czas zleci szybko.Z naszym forum nie moze byc inaczej Wiem co czujesz,bo jak moja cora miala 2,5 roku tez bylam w szpitalu i bardzo zle to znosilam.Ale moje dziecko...wcale jakos nie tesknilo.Chociaz bylo to pierwsze nasze rozstanie.Mala cyganicha
Stary 2012-02-09, 07:36   #1426
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hejka,

czyżbym dzisiaj była pierwsza??

Ja już oczywiście na nogach bo mój tż to nawet nie umie po cichu się ubrac

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Nowaken.. łożysko miałam sprawdzone na ostatnim USG w 24 tc. Było na tylnej ścianie, czyli prawidłowo.. ono się nie przemieści..
No tu mam wątpliwości ale zapytam w piątek na wizycie.

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
A ja właśnie dostałam wiadomość od koleżanki, która 3 dni temu w 34 tc trafiła do szpitala z krwawieniem z powodu jak sie okazało rozwierającej się szyjki, że dzis nad ranem urodziła. 49 cm, 2,140 kg....maluszek
Gratulacje dla koleżanki

Cytat:
Jestem
ponadrabiam zaś

Kochana trzymaj się dzielnie, wiem że masz serce rozdarte pomiędzy dzieci ale będzie dobrze pięć dni minie i wrócisz do Niny

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 08:04   #1427
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
koniakonia myślę, że to najlepsza decyzja, Nineczka na pewno będzie tęsknic, ale dacie radę, tak jak pisałaś - lepiej teraz na 5 dni niż w razie czego na dłużej. Trzymam kciuki za Ciebie i Kaję i Ninę też - żeby jak najłagodniej przeszła ten czas Odzywaj się koniecznie!
A czy dobrze zrozumiałam że za dwa tygodnie cesarka? woow
Hej hej,

no tak liczę,że jak dostanę 5 dni antybiotyk, potem przerwa musi być chyba ( nie wiem ile dni) posiew i wynik z 5 dni i jak będzie ok to coś koło tego będą coś ze mną robić,żeby ten moment dobry wykorzystać Ale to już na miejscu z tym ordynatorem dogadam.Mam zamiar wrócić do domu jeszcze.Moj gin mówi ,że jak mnie Pan Krzysztof nie będzie chciał puścić to mam do niego zadzwonić to On coś pogada , ale wiadomo że nie będę napierać,zdrówko najważniejsze.W razie "W "plan z tż mamy już jakby to zgrać, bo przecież jutro nie będę się targać z podkladami itd.

Pewnie Nina nie zauważy za bardzo czy wyszłam na kawę na godzinę czy na 5 dni zresztą juz zostawała z Babcią jak byłam w pracy , więc damy radę.Jeszcze tak sobie myślę,ze co ja się tu rozczulam nad sobą jak ta biedna Patrycja w szpitalu tak cierpi i jak Ona musi tęsknić , to ta moja sprawa to nic.Wczoraj gadałam z Jej Mamą i aż serce pęka.W sobotę chciałam iść z Niną na balik charytatywny dla Pysi , ale wyszło jak wyszło.
Aguśka sorry ,że tak wcześnie napisałam do Ciebie, rety ale ze mne dzwon , o tej godzinie pewnie śpisz, tu piszę , bo smsa sorrowego nie będę słać

Lena
priva wysmyczę w szpitalu , tam będę mieć czasu na dumanie bardzo duzo.

Czas edycji: 2012-02-09 o 08:07
Stary 2012-02-09, 08:13   #1428
Kathi75
Zakorzenienie

DZiendoberek

koniakonia lepiej tak niz mialabys przelezec w szpitalu do porodu a o powiklania nietrudno . Zaaplikuja ci kroploweczke i wrocisz do corci , a w domku beda mieli przedsmak jak to bedzie jak pujdziesz rodzic

Jolkaaa ja nie kupuje mleka , raz ze dla podswiadomosci tka paczka zle robi i walczyc sie nie hcce jak mleczka mniej w cycuchach a dwa niewiadomo czy dziecie nie alergik bedzie i nie bedzie potrzebowal innego

Aguska tam buziaki i usciski dla MAlej !

karolca to ja trzymam kciuki za ta Twoja szyjke

Ja dzis trole w domu , powiedzmy , bo musze skoczyc po jakies zakupy bo lodowka pustkami swieci , ale maz mi dzieci przywiezie z przedszkola , a to juz dobrze bo nie musze stac i marznac na przystanku
Na pocieszenie ze taka wielka jestem kupilam sobie sukienke letnia , taka do ziemi zeby cellulit zakryc i wystajacy brzuch

Nie moge juz sie doczekac porodu
Ja bym chiala miec ten tydzien do lub pare dni , bo mi juz tak ciezko , wszystko boli a tu trzeba jeszcze 3 tygodnie i pare dni przezyc
We wtorek mam wizyte ostatnio u ginekologa i ciekawa jestem jak tam mala lezy

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 08:18   #1429
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn, które kupiły już sobie koszulki do karmienia (chodzi mi o te najtańsze do 20 zł) pewnie jak już je macie w domku to będziecie mi mogły podpowiedzieć, które się wam wydają wygodniejsze do samego karmienia Te z rozpięciem na guziczki na samym środku czy z dwoma rozpięciami po bokach Bo chcę kliknąć, ale nie wiem które
Ja dostalam od mamy dwie koszule z rozpieciami po bokach i moim zdaniem te guziczki sa problematyczne, tzn wygodniej mi w takiej koszuli z dekoltem w szpic - wyciagam cyca i jade, a tu najpierw trzeba rozpiac itp - ale jak kto woli moja mama twierdzi ze zaplacila za te koszule po ok 30 zl, bo to polskiego producenta (identyczne jak na all za 17 zl chyba sa i ja skrzyczalam, no ale tak sie wytlumaczyla)
Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Ja też jestem na NFZ od początku i moja doktor takie szczegółowe robiła mi po 12 tyg, po 20 i teraz w 34. U niej nie ma KTG ale jak mam wizyty co miesiąc to sprawdza na USG tętno dziecko, wcześniej mówiła o położeniu i płeć jak pytałam- to akurat na szybko. I chyba miałam Jolkaa tak jak Ty w 24 tc a teraz aż 34 tc takie bardzo szczegółowe z pomiarami dziecka, płeć, położenie, przepływy w pępowinie, ilość wód... Więc nie przejmuj się aż tak bardzo bo może teraz będzie robił to USG a sądzę, że nawet będzie musiał.

Jak byś Ty się źle czuła czy coś by było nie tak to napewno by Ci zrobił USG, ale skoro widzi, że Ty się dobrze czujesz i wyniki są w normie to robi jak robi.

Mój mały dzisiaj nie chciał spać szalał cały dzień. A od godziny 16 włączyło mu się ze zmęczenia ADHD i umyślał sobie skakanie z krzesełka na ławę. A im bardziej go od tego odciągaliśmy tym bardziej próbował.... Padł o 20 :P

Konia co tam się dzieję, że idziesz do szpitala?

Emigra
Nie martw się tak swoją wagą. Widzę, że brzuś masz naprawdę spory a do tego mówisz, że jesteś opuchnięta więc to napewno sporo kg A jak dzidziuś będzie ładnie ssał cyca to powinnaś szybko wrócić do wagi. Zresztą tego Ci życzę
A dzidziuś naprawdę dużo wyciąga z mamy i jak szybko brzuszek się schodzi przy karmieniu

Ja mam nadzieję karmić piersią. Pewnie znowu będę mogła wykarmić 3 na raz więc z tym raczej problemu nie będzie. Modlę się tylko, żeby teściowa nie daj Boże nie zamyślała mi znowu przepajać dziecko z butelki. To wtedy bedzie ok. Ja miałam problem bo mój syn nie chciał żadnej mieszanki, ja straciłam pokarm a on to co wypił to zwrócił i była męka. Teraz tego błędu nie chcę...
Slonko, ja sie waga nie przejmuje, to Jolcia miala wczoraj kryzysik ja wyluzowalam juz dawno, bo przeciez nic nie zrobie teraz a jako bunt zaczelam sobie dogadzac ciasteczkami od wczoraj
Cytat:
Jestem
ponadrabiam zaś

dacie rade dziewczyny podejrzewam, ze Ty kochana bardzdiej to przezywasz niz Ninka ona owszem bedzie tesknic, ale dzieci sa takie ze jak im sie zajecie znajdzie to nie mysla o niczym innym no i trzymam oczywiscie kciuki za udana kuracje

dzien doberek
Jakas niewyspana jestem, dzisiaj siku obudzilo wyjatkowo dopiero o 4.30 ale najgorsze u mnie jest to ze nie budzi mnie parcie na cewke, a bol brzucha taki ze ledwie wstac z lozka potrafie, ide zgieta do wc i jak sie wysiurkam to jest luzik... chyba taki moj ciazowy urok
sniadanko zjedzone, dzien lenia uwazam za rozpoczety
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 08:21   #1430
desia888
Wtajemniczenie

Dzien Dobry!
Witam sie po dobrze przespanej nocce, siusisu 3 razy tylko-u mnie to w normie, potrafie sie budzic co godzine wiec nie narzekam na 3 razy
Ale jak sie ibudzilam taka nie przytomna o 3 i czlapalam na isku i sobie wyobrazilam ze za chwile bede miala takie male, ktore bede tak na spiku przebierac , karmic to sie tak zastanowilam, jak dam rade?
No ale wiem ze dam bo raz juz dalam!

Wczoraj jak suszylam ciuszki i skladalam akurat adas byl ze mna w lazience i az piszczal z radosci na widok tych malenkich slodkich ubranek
On tak czeka na swoja mala siostrzyczke ze szok!

Konia, wow 2 tygodnie i bedziesz miec malenstwo przy sobie, zazdroszcze bo juz sie nie moge doczekac

Gosiu, ja mam dosyc podobne zdanie co Ty na temat opieki nad ciezarna za granica bo sama pierwsza ciaze w szwecji a druga tutaj i tez sadze wlasnie ze jesli jakis problem sie pojawia to tak samo jak u nas biora do szpiatala, robia badania itd.
A co do mleczka to czasami moze go braknac, wlaciwie piersi sa skonstruowane zeby mleczko po porodzie bylo ale czesto mysle ze mamusie same zadreczajac sie , psychicznie i nieswiadomie blokuja laktacje, tak bylo u mnie (chyba), dlatego tym razem wrzuce sobie na luz z tym karmieniem i mam nadzieje ze bedzie ok!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 08:38   #1431
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

A u mnie pada śnieg i jest go sporo jak na Wielkopolskę

Stary 2012-02-09, 08:56   #1432
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
A u mnie pada śnieg i jest go sporo jak na Wielkopolskę
U mnie tez
Super to wyglada za oknem, ale jesli to polezy do wieczora to raczej do sr sie nie wybiore sama samochodem

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:01   #1433
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Gratuluję również 30 tygodnia
gratuluję chłopca ... w końcu ujawnił swe klejnoty
ja jutro idę na USG na 13.30 i dowiemy się czy lekarz potwierdzi że syn czy jednak okaże się niespodzianka i córka

Super że wróciłaś do Nas
A gdzie zamierzasz rodzić Kato czy Krk?
nadal trzymam za Małą dobrze że udało się wyciszyć te skurcze
Decyzja jeszcze nie padła - wydawało mi się, że w Krk na Kopernika, ale opinie o położnych i ogólnie są tragiczne. Na Ligocie już byłam, jest ok, no i trasa dojazdu o połowę krótsza... Ehhh, przemyślę to starannie.

Cytat:
i teraz muszę się nad tym zastanowić

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

a teraz czy któraś korzystała z tego kalkulatora ? czy sprawdza się ?
Jak dla mnie się nie sprawdza - ja korzystałam z brafittera na stronie triumpha, ale chyba go już nie ma.

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość

A gdzie teraz leżałaś? na kopernika?
leżałam w szpitalu powiatowym w Chrzanowie. a pacjentki na oddziale podobnie jak ja, były też spoza powiatu - jednak szpital ma renomę.

Cytat:
Jestem
ponadrabiam zaś

Też tak bym zadecydowała. Uszy do góry, trzymam kciuki i zazdroszę... na oddziale napatrzyłam się na dziewczyny które przychodziły do porodu i za 2-3 dni wychodziły z maleństwami. Ale mnie zazdrość brała

Cytat:
gratuluję poznania płci! w końcu Mały się przestał wstydzić!
To teraz w którym szpitalu byłaś?
Gdzie będziesz rodzić?
Byłam w Chrzanowie, szczerze polecam (mają gaz rozweselający, nie boją się cesarek!)
Ale jako słodka babka muszę wybrać między Krakowem-Kopernika a Ligotą. Do tej pory myślałam o Koperniku, ale Ligota jest bliżej, sprawdziłam sama ginekologię, no i jechać z noworodkiem do domu 30km zamiast 70 to jednak różnica... Chyba postawię na Ligotę. No ale decyzja może się zmienić jeszcze.
[/QUOTE]

Cziqua, gratuluję chłopaka!

A u mnie, wg. om, zaczyna się 30 tydzień!

Apropos 30 tygodnia, w szpitalu napatrzyłam się na ekstremalne sytuacje, jedna z nich dotknęła dziewczynę w 33/34 tygodniu. Dostała rzucawki
To wyglądało... no... strasznie. Całą ciążę miała wysokie ciśnienie i olała sprawę. W szpitalu zbadali mocz-białko 160. Biegiem zabrali ją na cięcie, gdy zaczęła mdleć i miała mroczki przed oczami. Wieźli ją obok mojej sali, trzęsącymi rękami pisała smsa do męża. Zdążyli z cc zanim zaczęła drżeć na całym ciele i przed śpiączką. Całe szczęście, że oddział jest bezpośrednio połączony z porodówką i noworodkami, a tam całą dobę, mają anestezjologa pod ręką. Dziecko zdrowe jak rydz, ona też już potem ok, ale położne tuż po przewiezieniu jej na cc, chodziły blade.
Wczoraj cięli też dziewczynę, która prawdopodobnie paliła całą ciążę. 39 tydzień, a dziecko wzrostowo 34. Stwierdzili,że dziecko przestało rosnąć, a matka-palaczka nie pomaga. Nie wiem jeszcze co dalej, dowiem się, jak pojadę jutro rano po wypis. Ale ogółem - SZOK!
Stary 2012-02-09, 09:03   #1434
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
U mnie tez
Super to wyglada za oknem, ale jesli to polezy do wieczora to raczej do sr sie nie wybiore sama samochodem
Niech tylko stopnieje do jutra bo muszę sama jechać na Ułańską na wizytę a wolałabym bez drogę bez śniegu jeszcze muszę gdzieś "sprzedać" na 2 godziny

Stary 2012-02-09, 09:17   #1435
Asika21
Rozeznanie

Dzień dobry! Ja dzisiaj niestety niewyspana jestem bo moja psina całą noc szczekała, zdenerwowała się hałasem dobiegającym z klatki. Komuś się zachciało o 2 w nocy w piwnicy sprzątać :/ A że piwnicę mam na samej górze, nad moim mieszkaniem więc było naprawdę ciekawie :/
Konia decyzja jak najbardziej słuszna, poleżysz te parę dni i przynajmniej będziesz miała świadomość, że nic złego się nie stanie. A może wrócisz ze szpitala z pięknym, zdrowym maleństwem
Oj a ja coś ostatnio dziwne pobolewania miewam w dole brzucha, nie jest to ból nie do wytrzymania, ale bardzo mnie zastanawia. Ale nie panikuję, przecież w końcu to 36 tydzień więc może już powoli się przygotowuję do rozwiązania

http://zuziulek.blogspot.com/
Asika21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:18   #1436
cziqua
Zadomowienie

Cytat:

Cziqua, gratuluję chłopaka!

A u mnie, wg. om, zaczyna się 30 tydzień!

a dziękował dziękował

no i gratuluję 30 tygodnia no i dobrze że do nas powróciłaś cała i zdrowa

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:29   #1437
tynka88
Zadomowienie

hejj)
TZ wyprawiony do pracy ja po herbatce w trakcie śniadanka, tak jak wczoraj buła z serem i dzemem , czeka mnie troszke porzadków, śniło mi się ze trafiłam do szpitala i wszyscy mysleli ze ja juz do porodu a ja bylam dopiero w 32 tc i polozna wyjeła mi czopa na siłe i przekręcała dziecko w brzuchu

Nie jedzenie slodyczy i czipsów daje efekty w moim przypadku bo od tygodnia nie przytylam nic, a nawet pół kg schudłam

Moja macica chyba w koncu zaczela trenowac i przygotowywac sie do wielkiego dnia, bo jak wczesniej mialam 1-2 twardnienia brzucha w ciagu dnia, tak tearz zwlaszcza po poludniu i wieczorem jest ich wiecej i czuje delikatne kłucia tak w środku, moze ta moja długaśna szyjka sie cos rusza

dziewczyny polozna na sr mowila zeby sobie jakies przekaski do porodu wziac sama nie wiem w co sie zaopatrzyc zeby jakiejs wielkiej kupy po tym nie bylo, a ze dało troche sil- czekolada??

i jeszcze mam pytanie czy wszystkie z was beda uzywac tej fridy do nosa, czy ktoras zamierza uzywac gruszki?

Ja tez spie praktycznie cala noc na lewym boku, ale rano jak mam wstac to tak mnie krocze, pachwiny bola, ze ledwo do toalety dochodze, nawet mały dzis ułozony po lewej stronie ,bo widzialam gulke

Konia jakby mnie lekarz na wizycie, która mam za tydzien powiedział ze za dwa tygodnie mam rodzic, to chyba bym o własnych siłach nie wyszła z gabinetu trzymam kciuki za Ciebie i Ninke , 5 dni to nie tak długo, a dziada trzeba wytępic

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2012-02-09 o 09:31
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:37   #1438
Asika21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
hejj)
TZ wyprawiony do pracy ja po herbatce w trakcie śniadanka, tak jak wczoraj buła z serem i dzemem , czeka mnie troszke porzadków, śniło mi się ze trafiłam do szpitala i wszyscy mysleli ze ja juz do porodu a ja bylam dopiero w 32 tc i polozna wyjeła mi czopa na siłe i przekręcała dziecko w brzuchu

Nie jedzenie slodyczy i czipsów daje efekty w moim przypadku bo od tygodnia nie przytylam nic, a nawet pół kg schudłam

Moja macica chyba w koncu zaczela trenowac i przygotowywac sie do wielkiego dnia, bo jak wczesniej mialam 1-2 twardnienia brzucha w ciagu dnia, tak tearz zwlaszcza po poludniu i wieczorem jest ich wiecej i czuje delikatne kłucia tak w środku, moze ta moja długaśna szyjka sie cos rusza

dziewczyny polozna na sr mowila zeby sobie jakies przekaski do porodu wziac sama nie wiem w co sie zaopatrzyc zeby jakiejs wielkiej kupy po tym nie bylo, a ze dało troche sil- czekolada??

i jeszcze mam pytanie czy wszystkie z was beda uzywac tej fridy do nosa, czy ktoras zamierza uzywac gruszki?

Ja tez spie praktycznie cala noc na lewym boku, ale rano jak mam wstac to tak mnie krocze, pachwiny bola, ze ledwo do toalety dochodze, nawet mały dzis ułozony po lewej stronie ,bo widzialam gulke

Konia jakby mnie lekarz na wizycie, która mam za tydzien powiedział ze za dwa tygodnie mam rodzic, to chyba bym o własnych siłach nie wyszła z gabinetu trzymam kciuki za Ciebie i Ninke , 5 dni to nie tak długo, a dziada trzeba wytępic
Co do przekąsek to mi położna powiedziała, żeby żelki sobie kupić A że uwielbiam żelki to napewno się w nie zaopatrzę
Ja nie kupiłam fridy jeszcze ale zamierzam zakupić, bo słyszałam, że gruszka nie jest wcale dobra dla noska dzidzi. Także na 100% będę używać fridy
Ja chyba też jakbym usłyszała, że rodzę za 2 tyg to bym z gabinetu nie wyszła. A torbę to bym chyba 24h/dobę sprawdzała czy aby o niczym nie zapomniałam

http://zuziulek.blogspot.com/
Asika21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:43   #1439
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Apropos 30 tygodnia, w szpitalu napatrzyłam się na ekstremalne sytuacje, jedna z nich dotknęła dziewczynę w 33/34 tygodniu. Dostała rzucawki
To wyglądało... no... strasznie. Całą ciążę miała wysokie ciśnienie i olała sprawę. W szpitalu zbadali mocz-białko 160. Biegiem zabrali ją na cięcie, gdy zaczęła mdleć i miała mroczki przed oczami. Wieźli ją obok mojej sali, trzęsącymi rękami pisała smsa do męża. Zdążyli z cc zanim zaczęła drżeć na całym ciele i przed śpiączką. Całe szczęście, że oddział jest bezpośrednio połączony z porodówką i noworodkami, a tam całą dobę, mają anestezjologa pod ręką. Dziecko zdrowe jak rydz, ona też już potem ok, ale położne tuż po przewiezieniu jej na cc, chodziły blade.
Wczoraj cięli też dziewczynę, która prawdopodobnie paliła całą ciążę. 39 tydzień, a dziecko wzrostowo 34. Stwierdzili,że dziecko przestało rosnąć, a matka-palaczka nie pomaga. Nie wiem jeszcze co dalej, dowiem się, jak pojadę jutro rano po wypis. Ale ogółem - SZOK!
Gratuluje 30 tc

a co do przezyc ze szpitala... nie rozumiem tych kobiet ktore nie dbaja o siebie w ciazy... jak mozna olac zbyt wysokie cisnienie czy palic cala ciaze papierochy? Nie rozumiem i koniec.
Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
hejj)

czekolada chyba bedzie ok, ja tez musze o czyms pomyslec

ja mam gruszke do noska, jak nie bedzie sie sprawdzac to zaopatrze sie w fride

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cziqua widze ze imie dla synusia wybrane - piekne

Asika, wlasnie zauwazylam ze idziemy leb w leb z ciaza - u mnie rowniez 35+5 dzisiaj

Mam mega lenia... i jestem jakas oslabiona chyba. Zjem müsli i sie chyba zdrzemne jeszcze...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:44   #1440
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej

konia dobrze ze mi napisalas juz eska, bo tak bym spala i spala a potem nie moge si eogarnac. Poszukam linka do tego co chcialas
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości