wymarzony pierścień mocy część XXII - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-09, 09:04   #3301
asiuk
Zakorzenienie

Dot.: wymarzony pierścień mocy część XXII

Haniu, pierwszy najfajniejszy Zresztą jestem niechętna typowo różowym rzeczom typu wózek, fotelik. Myślę przyszłościowo o kolejnym dziecku i wolę kupić coś neutralnego.

Już nie mówiąc, że koleżanka TŻ cały czas miała urodzić drugą córkę, Majkę - badało ją kilku lekarzy, bo miała problemy, i zawsze było hasło "dziewczynka". A tu niespodzianka - wylazła "Majka, co ma jajka"

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:08   #3302
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość

A propos opłat w domu - my nie mamy wielkich kredytów, więc niby powinno być ok, ale jak wzięliśmy kredyt na węgiel w listopadzie chyba, to jeszcze się nie umiemy pozbierać - dziś jest 9. dzień miesiąca, TŻ ma na koncie 750 zł, ja - 1000 zł.
to i tak dobrze Nam na wydatki na ten miesiąc zostało może z 600zl

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Cytat:
Haniu, pierwszy najfajniejszy Zresztą jestem niechętna typowo różowym rzeczom typu wózek, fotelik. Myślę przyszłościowo o kolejnym dziecku i wolę kupić coś neutralnego.

Już nie mówiąc, że koleżanka TŻ cały czas miała urodzić drugą córkę, Majkę - badało ją kilku lekarzy, bo miała problemy, i zawsze było hasło "dziewczynka". A tu niespodzianka - wylazła "Majka, co ma jajka"
Zgadzam się że pierwszy najfajniejszy

mi się "niechcący" kupuje dużo niebieskiego, mam niebieskie wózki. Ale dziewczyna w razie czego też będzie mogła w takim jeździć

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:12   #3303
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:

Hłe hłe
Asiuk, ale 1750 zł do końca miesiąca, to chyba nie dramat. Tzn zależy co jeszcze musicie zapłacić z tego...
Asiuk, wiadomo, że człowiek się szybko przyzwyczaja do lepszego...TŻ dostał podwyżkę, to szybko przywykliście

Dziewczyny, mam pytanie. Jak już wspominałam, studia zaprzątają mój mózg i wyjałowiły mnie trochę z kulinarnych pomysłów...a za jakiś czas robię imprezy urodzinowe dla TŻ. Jak na imprezę dla rodziny mam jakies pomysły, to nie wiem za bardzo jak się ustawić co do znajomych..bo będzie 17 osób Podrzućcie jakieś pomysły - może na jednogarnkowca jakiegoś... i może jakieś ciekawe nowe przekąski, które szybko można zrobić w ilościach półprzemysłowych
No i wszystko musi być w miarę 'bezpieczne', bo wśród gości będą 3 ciężarne

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:24   #3304
asiuk
Zakorzenienie

Dramat może i nie, ale z naszymi zarobkami powinniśmy odłożyć spokojnie co miesiąc 1000 zł.

Gdy mieliśmy mniej kasy (i Ewy nie było...), to co miesiąc mieliśmy jakieś tam oszczędności.

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2012-02-09, 09:36   #3305
xzora
Zakorzenienie

haniu, zdecydowanie fotelik nr 1

Cytat:
W ogóle miałam wczoraj kolejną rozmowę z TŻ na temat kasy. Stwierdziliśmy, że za dużo wydajemy na żarcie, które w 20 - 30% musimy potem wywalać, bo się zdąży zepsuć. I kupujemy może za często produkty droższe, typu jakieś mieszanki sałat, parmezan za 90 zł/kg, droższe wędliny, których i tak nie dojadamy. Od zmiany pracy TŻ mamy 2 tys. więcej w portfelu, a nam już całkiem nie starcza na odłożenie czegokolwiek.
Rzeczywiście sporo jedzenia marnujecie. My jedzenia praktycznie nie wyrzucamy. Duże zakupy robimy raz w tygodniu i wtedy kupujemy stałe produkty, które zawsze nam schodzą.

Cytat:
Dziewczyny, o której zwykle jecie kolację (ostatni posiłek danego dnia)? I co to jest - coś na ciepło/sałatki/kanapki?
kolację jem 2-3h przed snem, zazwyczaj zaraz po 19.00
zawsze mam z nią największy problem, bo po 17.00 jem duży obiad i za bardzo głodna po tej 19.00 nie jestem. W dni, kiedy następnego dnia biegam, zazwyczaj jem ciemne pieczywo z twarogiem, staram się coś bardziej treściwego, białkowego. A kiedy nie biegam, to różnie, czasem owoce i wafel ryżowy, płatki z mlekiem, zależy co mam w domu. Ostatnio przez te mrozy mój ostatni posiłek zaczyna się o 17.00, a kończy o 20.00
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 09:53   #3306
sanetka
Zakorzenienie

Ja mam gorszy problem z jedzeniem. Jak wstaje do B. po kilka razy to gdzieś po północy jestem strasznie głodna, aż mi niedobrze.
Głupio tak w nocy jeść, zresztą jakbym zaczęła chodzić po domu to obudziłabym małego i tak się męczę
TZ mówi że też tak ma

Stary 2012-02-09, 10:16   #3307
hania811
Zakorzenienie

Helo

Dzięki dziewczyny za pomoc Kliknęłam ten niebiesko- czerwony

Cytat:
Cześć!

Haniu, abstrakcja z urlopem, bo jakoś nie wyobrażam sobie wyjazdu gdzieś z Ewą tylko we trójkę. Wieczory trzeba by spędzać w hotelu/domku - generalnie w miejscu noclegu, co nie jest atrakcyjną wizją No i z kasą krucho.

Czemu sama musisz kupić zestaw do lewatywy?!

A propos opłat w domu - my nie mamy wielkich kredytów, więc niby powinno być ok, ale jak wzięliśmy kredyt na węgiel w listopadzie chyba, to jeszcze się nie umiemy pozbierać - dziś jest 9. dzień miesiąca, TŻ ma na koncie 750 zł, ja - 1000 zł.
W ogóle miałam wczoraj kolejną rozmowę z TŻ na temat kasy. Stwierdziliśmy, że za dużo wydajemy na żarcie, które w 20 - 30% musimy potem wywalać, bo się zdąży zepsuć. I kupujemy może za często produkty droższe, typu jakieś mieszanki sałat, parmezan za 90 zł/kg, droższe wędliny, których i tak nie dojadamy. Od zmiany pracy TŻ mamy 2 tys. więcej w portfelu, a nam już całkiem nie starcza na odłożenie czegokolwiek.

Dziewczyny, o której zwykle jecie kolację (ostatni posiłek danego dnia)? I co to jest - coś na ciepło/sałatki/kanapki?
Ja po ciuchutku planuję wyjazd z Manią we wrześniu i właśnie chce jechać tylko w trójkę. Wiem już jakby to było gdybyśmy pojechali ze znajomymi..ja o 20 do pokoju młodą usypiać a mąż z resztą znajomych na piwo. A guzik- jedziemy w trójkę, Mania lulu a my na taras wino pić i gadać Zresztą myślę że będziemy na etapie takiego przemęczeni,a że sami będziemy padać o 21

Muszę bo szpital oszczędza Nie zastanawiałm się nad tym- kazali mieć to muszę kupić

My mamy podobnie z jedzeniem. Co prawda jakoś ostatnio jest lepiej - bo mąż przekonał się że serek almette otworzony w środę w czwartek nadal nadaje się do jedzenia ale i tak..dziś wyrzuciłam ze 40 dag szynki (a też kupujemy tylko taką bez konserwantów 50 zł za kg)

Zarabiamy w ciul kasy...i wszytsko wydajemy co do grosika- jeszcze się zapożyczyć lubimy.

Dla nas 1700 zł na miesiąc życia to kwota lekko przerażajaca Mamy w tym miesiacu odłożone 2500 zł i wątpię że wystarczy. No ale muszę w to lekarza wliczyć, KTG i USG

Ja jem na 4 godziny przed snem, czyli 22- bo chodzę spać o 2

Cytat:

Ja też myślę przyszłościowo- będę sprzedawać ten fotelik i myślę że czerwono- niebieski prędzej kupią

Nie no u mnie chyba nie będzie takiej niespodzianki. Na ostatnim USG lekarz pokazywał mi "hamburgera" Jak w mordę strzelił cipka

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
to i tak dobrze Nam na wydatki na ten miesiąc zostało może z 600zl

Zgadzam się że pierwszy najfajniejszy

mi się "niechcący" kupuje dużo niebieskiego, mam niebieskie wózki. Ale dziewczyna w razie czego też będzie mogła w takim jeździć
Ja bym nie przeżyła do końca tego tygodnia za taką sumę

Sanetko wiesz..mi też się kupuje dużo niebieskiego- z tym ze ja będę córkę miała Dlatego mąż powiedział a kup jej ten róż Wszystko mam niebieskie- wózek, reczniki, kocyk, spodenki ostatnio niebieskie kupiłam- nawet jedną zmianę pościeli mam niebieską- no ale ta akurat po synku brata
Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Hłe hłe
Asiuk, ale 1750 zł do końca miesiąca, to chyba nie dramat. Tzn zależy co jeszcze musicie zapłacić z tego...
Asiuk, wiadomo, że człowiek się szybko przyzwyczaja do lepszego...TŻ dostał podwyżkę, to szybko przywykliście

Dziewczyny, mam pytanie. Jak już wspominałam, studia zaprzątają mój mózg i wyjałowiły mnie trochę z kulinarnych pomysłów...a za jakiś czas robię imprezy urodzinowe dla TŻ. Jak na imprezę dla rodziny mam jakies pomysły, to nie wiem za bardzo jak się ustawić co do znajomych..bo będzie 17 osób Podrzućcie jakieś pomysły - może na jednogarnkowca jakiegoś... i może jakieś ciekawe nowe przekąski, które szybko można zrobić w ilościach półprzemysłowych
Ja zarabiam 1000 zł więcej - i myślałąm że ten 1000 będę odkładać. Od września dwa razy mi się udało- no ale poszło na wózek, położną i fotelik- wiec i tak tego na koncie nie mam

Butter zupełnie nie wiem. Moja ekipa lubi ostatnio kupić sery , włedliny, oliwki, łososia, jakieś warzywa pocięte- do tego dużo bagietki , masło czosnkowe i dipy. Na ciepło robię od chyba 5 imprez- chorizo z pieczarkami i zupę cebulową Chorizo hicior bo faktycznie pyszne, a robi się 10 min.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 10:30   #3308
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość

Ja bym nie przeżyła do końca tego tygodnia za taką sumę

Sanetko wiesz..mi też się kupuje dużo niebieskiego- z tym ze ja będę córkę miała Dlatego mąż powiedział a kup jej ten róż Wszystko mam niebieskie- wózek, reczniki, kocyk, spodenki ostatnio niebieskie kupiłam- nawet jedną zmianę pościeli mam niebieską- no ale ta akurat po synku brata
Damy radę, tym bardziej że w zamrażarce pełno zamrożonych obiadków, dziecko obkupione. Pewnie na przyjemności starczy (tzn na jakąś książkę)

Mnie wkurza stereotyp- róż dziewczynka, niebieski - chłopiec. Jak kupuję B. ubrania to wszędzie widzę niebieskie. A ja go lubię np w zielonym czy czerwonym

Stary 2012-02-09, 10:45   #3309
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć!

Emilko, kuchnia fajna, choć te uchwyty jednak nie do końca mnie przekonują. Bakłażanowy na pewno będzie pasować, tylko wtedy trzeba dobrze dobrać odcień drewnopodobnego blatu (chłodniejszy).
Do drewnopodobnego blatu na pewno będzie świetnie pasować grafitowa płyta grzejna.
Ja mam dwa kolory frontów - na górze jest brzoza, na dole - ciemnoszara okleina z bardzo cienką ramką brzozową, uchwyty mam akurat podłużne, proste.
Myślę, że propozycja Miśka odnośnie kolorowych dodatków to też dobre rozwiązanie.

Haniu, abstrakcja z urlopem, bo jakoś nie wyobrażam sobie wyjazdu gdzieś z Ewą tylko we trójkę. Wieczory trzeba by spędzać w hotelu/domku - generalnie w miejscu noclegu, co nie jest atrakcyjną wizją No i z kasą krucho.

Czemu sama musisz kupić zestaw do lewatywy?!

Dzięki Asiuk za opinię na temat mebli. Pamiętam, że kiedyś pisałyśmy już o blatach i kuchniach, masz meble ikeowe, wrzuć jakieś fotki swojej z uwzględnieniem drewnianego blatu

Rozmawiałam wczoraj z TŻtem i spodobał mu się pomysł całej białej zabudowy. Myślę, że przy tym zostaniemy, chyba, że pojawi się jeszcze jakiś koncept
Mi się te uchwyty (i podobne) podobają, moim zdaniem są dość wyjątkowym wykończeniem.

Co do blatu, zastanawiamy się jeszcze nad czarnym lub grafitowym, oprócz drewnopodobnego.
LV mi kiedyś przesyłała fotki swojej kuchni właśnie z białą zabudową i czarnym blatem, fajnie to wygląda, choć u niej chłodno przez czarne uchwyty i jasnoszare płytki... u mnie myślę, że dałoby się uzyskać ciepły efekt dzięki beżom.

------------

Wymyśliliście jakiś wakacyjny pomysł? My mamy wielką nadzieję, że dwutygodniowe wakacje samochodem z przyjaciółmi na południe Europy, ale na razie nic nie piszę, żeby nie zapeszyć.

Muszę napisać, że u nas o dziwo nasz system oszczędnościowy działa bez zarzutu i od października systematycznie odkładamy pieniądze.
Pewnie kuchnia nas wytrzebi, ale co tam. Na koncie musi jeszcze zostać kasa na wakacje

Co do wyrzucania jedzenia, to u nas też się tak zdarza niestety. Szczególnie pieczywo, ale często też warzywa.
Z wędlinami nie ma problemu, bo kupujemy niewiele.

Kolację jem najczęściej ok. 19-20 lub wcale - jeśli jem obiad o 17.30-18.
Ostatnio jem sałatki: z tuńczykiem lub jakimś białym serem i warzywami. Albo z braku pomysłu jogurt naturalny.
Ale był czas, że wcinałam kanapki. Uwielbiam dobry świeży chleb lub bułki.
Teraz staram się nie jeść pieczywa wcale, albo tylko trochę na śniadanie.

Cytat:

Z jednogarnkowców może potrawkę z kurczaka w białym winie?

To jeden z wariantów potrawek Jamiego Olivera, jest jeszcze opcja wołowina w piwie, wieprzowina w cydrze, jagnięcina w czerwonym winie.

To coś w stylu Hani wieprzowiny/wołowiny w piwie (pysznej).

Plusem jest to, że można te potrawki rozmaicie podać: po prostu z jakimś dodatkiem, albo w kokilkach zapieczonych z ciastem francuskim na wierzchu, albo z kluseczkami, albo zapieczone z warstwą ziemniaków.

Aaa, ale to alkohol, a miało być bezpiecznie...

Z przekąsek ja ostatnio praktykuję roladki z tortilli z różnym nadzieniem (łosoś, koperek, serek kanapkowy), szynka, papryka, pikle...

Może pieczarki w cieście z jakimś kremowym nadzieniem?

-------------------------------

Muszę Wam jeszcze napisać, że wczoraj zostałam kompletnie zaskoczona przez moich szefów. Dostałam premię za wprowadzenie pewnego rozwiązania... Czasem tak jest, że się maksymalnie napracuję i efekt jest taki sobie, sama jestem średnio zadowolona. A czasem coś przychodzi łatwo, bez większych przygotowań, czy obmyślania. To była właśnie ta druga sytuacja. Bardzo się cieszę i jestem mega zaskoczona, bo nie słyszałam, żeby wcześniej zdarzyła się tego typu gratyfikacja w podobnym przypadku....

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Butter, jeszcze może po prostu jakąś dobrą zupę krem, którą można wzbogacić fetą, albo grillowanym kurczakiem/indykiem/polędwiczkami lub malutki kuleczkami z mięsa mielonego?

W zasadzie może być wtedy pieczarkowy, brokułowy, porowy, albo jak Hania pisze, zupa cebulowa.
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 10:53   #3310
ButterBear
Zakorzenienie

Emilko, gratuluję

Co do potraw, to dziękuję Ci za propozycje ale niestety wszystkie te mięsa itp nie wchodzą w grę, bo wszystkie są w alkoholu, więc nie dla koleżanek w ciąży.
Zupy też nie widzę w tej sytuacji, bo trochę ciężko będzie mi podać równocześnie 17 osobom

Co masz na myśli pisząc pieczarki w cieście?

Hania

Stary 2012-02-09, 11:04   #3311
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Damy radę, tym bardziej że w zamrażarce pełno zamrożonych obiadków, dziecko obkupione. Pewnie na przyjemności starczy (tzn na jakąś książkę)

Mnie wkurza stereotyp- róż dziewczynka, niebieski - chłopiec. Jak kupuję B. ubrania to wszędzie widzę niebieskie. A ja go lubię np w zielonym czy czerwonym
No tak jak dziecko obkupione i lodówka zapchana to jakoś dacie radę

Mnie też wkurza ten stereotyp...chyba dlatego na przekór dla Mani niebieskie kupuję

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Co do blatu, zastanawiamy się jeszcze nad czarnym lub grafitowym, oprócz drewnopodobnego.
LV mi kiedyś przesyłała fotki swojej kuchni właśnie z białą zabudową i czarnym blatem, fajnie to wygląda, choć u niej chłodno przez czarne uchwyty i jasnoszare płytki... u mnie myślę, że dałoby się uzyskać ciepły efekt dzięki beżom.

------------

Wymyśliliście jakiś wakacyjny pomysł? My mamy wielką nadzieję, że dwutygodniowe wakacje samochodem z przyjaciółmi na południe Europy, ale na razie nic nie piszę, żeby nie zapeszyć.

Muszę napisać, że u nas o dziwo nasz system oszczędnościowy działa bez zarzutu i od października systematycznie odkładamy pieniądze.
Pewnie kuchnia nas wytrzebi, ale co tam. Na koncie musi jeszcze zostać kasa na wakacje

-------------------------------

Muszę Wam jeszcze napisać, że wczoraj zostałam kompletnie zaskoczona przez moich szefów. Dostałam premię za wprowadzenie pewnego rozwiązania... Czasem tak jest, że się maksymalnie napracuję i efekt jest taki sobie, sama jestem średnio zadowolona. A czasem coś przychodzi łatwo, bez większych przygotowań, czy obmyślania. To była właśnie ta druga sytuacja. Bardzo się cieszę i jestem mega zaskoczona, bo nie słyszałam, żeby wcześniej zdarzyła się tego typu gratyfikacja w podobnym przypadku....

-
.
Do białej kuchni blaty zdecydowanie drewnopodone

Apropo kuchni wczoraj oglądałam film na TVN "88 minut" i głowny bohater miał kuchnię z bukowymi frontami na górze, fronty dolne jak z blachy, a do tego czarne blaty na wysoki połysk Bajka!!

Za wakacje Oby w tym roku się udało.

Ja ze względu na małe dziecko chciałabym zaliczyć kierunek mocno kraiobrazowy i nie gorący z połową września- do tego miejsce gdzie można dobrze zjeść i za bardzo nie ma co zwiedzać...może być w ciul drogo Chyba padnie na Kalabrię
Byle tylko Mała zdrowo się chowała

GRATULUJĘ i podziwiam działającego systemu oszczędnościowego!!!!!

Super że szefostwo Cię doceniło.

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Emilko, gratuluję

Co do potraw, to dziękuję Ci za propozycje ale niestety wszystkie te mięsa itp nie wchodzą w grę, bo wszystkie są w alkoholu, więc nie dla koleżanek w ciąży.
Zupy też nie widzę w tej sytuacji, bo trochę ciężko będzie mi podać równocześnie 17 osobom

Ale czemu nie wchodzą. Przecież alkohol wyparowuje. Nic tam procentów nie zostaje. Ja jem i risotto z winem i wołowinę w piwie i cebulową z winem

Zupy u nas podaje się tak że gar się niesie na stół i każdy sobie leje. Żaden problem. Ostatnio 20 osób zupą wykarmiłam.
Stary 2012-02-09, 11:20   #3312
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Emilko, gratuluję

Faktycznie dla 17 osób zupy nie podawałam, ale dla 14 tak - wystarczy pomoc jednej lub dwóch osób No, ale to kwestia preferencji.

Pieczarki smażone w cieście naleśnikowym (gęstym) lub z dodatkiem piwa, albo pieczone w cieście francuskim. Można na nie położyć trochę gęstego serka z jakimś dodatkiem .

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Haniu, Butter, dzięki

Z garem - świetny pomysł
Stary 2012-02-09, 11:35   #3313
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:

Ale czemu nie wchodzą. Przecież alkohol wyparowuje. Nic tam procentów nie zostaje. Ja jem i risotto z winem i wołowinę w piwie i cebulową z winem

Zupy u nas podaje się tak że gar się niesie na stół i każdy sobie leje. Żaden problem. Ostatnio 20 osób zupą wykarmiłam.
Nie wchodzą, bo wiem, że dziewczyny by tego nie tknęły.

Co do zupy, to też nie, bo to urodziny mojego męża - człowieka, który chronicznie nie znosi zup nie moge mu tego zrobić...ale dzięki za podpowiedzi

Cytat:
Faktycznie dla 17 osób zupy nie podawałam, ale dla 14 tak - wystarczy pomoc jednej lub dwóch osób No, ale to kwestia preferencji.

Pieczarki smażone w cieście naleśnikowym (gęstym) lub z dodatkiem piwa, albo pieczone w cieście francuskim. Można na nie położyć trochę gęstego serka z jakimś dodatkiem .

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Haniu, Butter, dzięki

Z garem - świetny pomysł
Emilko, o takich pieczarkach mówisz
Robiłaś kiedyś te w cieście francuskim? Bo to raczej trzeba najpierw same pieczarki podpiec, bo inaczej się ciasto rozmoczy, nie?

Hania

Stary 2012-02-09, 11:41   #3314
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:

Co do zupy, to też nie, bo to urodziny mojego męża - człowieka, który chronicznie nie znosi zup nie moge mu tego zrobić...ale dzięki za podpowiedzi

Emilko, o takich pieczarkach mówisz
Robiłaś kiedyś te w cieście francuskim? Bo to raczej trzeba najpierw same pieczarki podpiec, bo inaczej się ciasto rozmoczy, nie?
We francuskim cieście tylko jadłam, sama nie robiłam.
Była to pieczarka bez nóżki zawinięta w pakunek z ciasta francuskiego, upieczonego na rumiano.
Myślę, że należałoby jakoś odparować wodę z pieczarek, żeby nie wsiąknęła w ciasto podczas pieczenia.

No to jeśli nie zupa to może coś, co można przygotować wcześniej a w dzień imprezy tylko dokończyć?
Stary 2012-02-09, 11:47   #3315
hania811
Zakorzenienie

Cytat:

aha..no chyba że tak. Każda ciężarna ma prawo do swojego bzika

Skoro mąż nie lubi to faktycznie zupa odpada
Stary 2012-02-09, 11:50   #3316
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:

ja najczesciej jem salatki, albo serki/jogurty+platki owsiane i nie mam okreslonej godziny ale czesto jem jak Maja usnie czyli kolo 21 z tym ze chodze spac o 1 no chyba ze Tz jest wieczorem w domu to zdarza sie mi zjesc o 19:30 czyli po kolacji Mlodej

Cytat:
padlam

Cytat:
moja bratowa robi teraz w weekend roczek na 23 osoby na cieplo beda paszteciki drozdzowe i barszczyk czerwony, salatka z kuskusem i jeszcze jakas jedna, wedliny, sery, warzywa

Cytat:
Nie no u mnie chyba nie będzie takiej niespodzianki. Na ostatnim USG lekarz pokazywał mi "hamburgera" Jak w mordę strzelił cipka
hahahahah hamburger hahahaha

Butter ostatnio zrobilam na impreze "grzyby jak ryby" i rozeszly sie zanim wrocilam z kuchni no i zostaly wpisane jako staly element do naszego imprezowego menu tak jak pomidory na twarogu z sosem pietruszkowo czosnkowym, pomidory z sosem czosnkowym i koreczki

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 12:06   #3317
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotekk81 Pokaż wiadomość

hahahahah hamburger hahahaha
też mnie rozwaliło to porównanie Lekarz mówi "widzi Pani mamy tu charakterystycznego dla dziewczynek hamburgera- buleczka mięsko i bułeczka" a ja na to w taki śmiech że nie dało rady USG robić
Stary 2012-02-09, 12:23   #3318
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:

Jak na dużą liczbę gości, to najwygodniej zrobić jakieś sałatki, których dużo wychodzi, nie ma potem też problemu z podawaniem. Z zimnych przekąsek to jakieś tortille pokrojone na małe kawałki, u mnie obowiązkowo są zawsze muszle makaronowe z nadzieniami różnymi (bo tż polubił i nauczył się robić, więc robi).
Ja jednogarnkowców nie robię zbytnio, ale można też coś na zasadzie jakiegoś curry, czy chińszczyzny - ludzie raczej lubią takie rzeczy, do tego fura ryżu czy noodli na stół i wszyscy będą zadowoleni. Nie musisz chyba każdemu nakładać, tylko na stole postawić.

Ja o kasie z wami nie mówię, bo nie mam kredytu, zarabiam chyba dość dużo, a i tak nie oszczędzam nic. Bo jak jest lepszy miesiąc, to wydaję więcej, jak mam mniej kasy, to wydaje mniej, ale potrafię przepuścić wszystko praktycznie Żadne argumenty odnośnie oszczędzania nie są mnie w stanie ostatecznie do tego przekonać, bo przecież lepiej korzystać z życia póki nie mam dzieci, nie mam kredytu i póki za stara nie jestem.

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Miśku, na katar polecam Cirrus lub Sudafed, ale ja wolę ten pierwszy specyfik.

zapiszę sobie nazwy na następny raz, bo wczoraj nie wytrzymałam i poszłam kupić - mam jakieś wstrętne i tłuste krople, bo jak mi przypadkiem do gardła wejdą, to aż mnie odrzuca, ale pomagają, już mi troszkę lepiej.

Wczoraj zużyłam w pracy pudło chusteczek i w domu kolejne całe (czyli razem prawie 200 poszło), nos mam zdarty na amen

Kolację jem najczęściej między 19 i 20, a spać idę ok. 23. No i z kolacjami niestety mam ogromny problem. Czasem jak zjem później posiłek obiadowy, to nie jestem jeszcze głodna w porze kolacji, ale za to potem koło 22 już nie mogę i muszę coś zjeść, a z kolei nie lubię się kłaść z pełnym brzuchem.
Najczęściej jem jakąś sałątkę, albo niestety kanapkę. Posiłki białkowe mi wchodzą na śniadanie, a na kolację mam ochotę na coś porządnego. Jakoś nie mogę się przestawić
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 12:24   #3319
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
Żadne argumenty odnośnie oszczędzania nie są mnie w stanie ostatecznie do tego przekonać, bo przecież lepiej korzystać z życia póki nie mam dzieci, nie mam kredytu i póki za stara nie jestem.
kredyt i dziecko też do oszczędzania nie skłaniają Ja tym bardziej wydaję..bo skoro mam kredyt i dziecko, a kasa na wydatki jest i do tego zostaje to muszę sobie za to co zostaje życie umilić. Przecież nie będę tylko daltego że mam dziecko szarym mydłem pachnieć A i do restauracji trzeba wyjść bo ilez można w domu siedzieć
Stary 2012-02-09, 12:28   #3320
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja o kasie z wami nie mówię, bo nie mam kredytu, zarabiam chyba dość dużo, a i tak nie oszczędzam nic. Bo jak jest lepszy miesiąc, to wydaję więcej, jak mam mniej kasy, to wydaje mniej, ale potrafię przepuścić wszystko praktycznie Żadne argumenty odnośnie oszczędzania nie są mnie w stanie ostatecznie do tego przekonać, bo przecież lepiej korzystać z życia póki nie mam dzieci, nie mam kredytu i póki za stara nie jestem.

-

Po prostu lubisz robić zakupy, masz na nie czas i lubisz dobre rzeczy
A czemu nie

Ja np. głównie wydaję pieniądze na jedzenie i kulturę <ostatnio zaszaleliśmy i kupiliśmy sobie bilety na Pink Martini do sali kongresowej>.
Zakupy ciuchowo-kosmetyczne robię zwykle raz na dwa miesiące (oprócz bieżących pielęgnacyjnych potrzeb), wtedy wydaję sporo, ale nie jest to tak dotkliwe.

Znalazłaś jakieś fotki z dodatkami?
Stary 2012-02-09, 12:41   #3321
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
kredyt i dziecko też do oszczędzania nie skłaniają Ja tym bardziej wydaję..bo skoro mam kredyt i dziecko, a kasa na wydatki jest i do tego zostaje to muszę sobie za to co zostaje życie umilić. Przecież nie będę tylko daltego że mam dziecko szarym mydłem pachnieć A i do restauracji trzeba wyjść bo ilez można w domu siedzieć
wiem, że nie skłaniają, ale mając kredyt i dziecko są chyba inne priorytety niż ja mam teraz. Po prostu mam wrażenie, że kiedy jak nie teraz mam na siebie wydawać i inwestować w siebie? Potem będzie mniej kasy i że tak powiem więcej chętnych do podziału

Cytat:
Po prostu lubisz robić zakupy, masz na nie czas i lubisz dobre rzeczy
A czemu nie

Ja np. głównie wydaję pieniądze na jedzenie i kulturę <ostatnio zaszaleliśmy i kupiliśmy sobie bilety na Pink Martini do sali kongresowej>.
Zakupy ciuchowo-kosmetyczne robię zwykle raz na dwa miesiące (oprócz bieżących pielęgnacyjnych potrzeb), wtedy wydaję sporo, ale nie jest to tak dotkliwe.

Znalazłaś jakieś fotki z dodatkami?
Zakupy zakupami, wydaję dużo na wyjazdy, knajpy i naukę.

Fotek nie znalazłam, bo dziś też jestem przy kompie dorywczo. Jutro powinnam mieć normalny luźny dzień i będę siedzieć w biurze, to chętnie czegoś poszukam
Stary 2012-02-09, 12:47   #3322
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, że nie skłaniają, ale mając kredyt i dziecko są chyba inne priorytety niż ja mam teraz. Po prostu mam wrażenie, że kiedy jak nie teraz mam na siebie wydawać i inwestować w siebie? Potem będzie mniej kasy i że tak powiem więcej chętnych do podziału
no co prawda to prawda.

Ja własnie zła byłam o ten cholerny fotelik - bo 500 zł poszło, a mogło być na perfumy i pandorę

Stary 2012-02-09, 12:52   #3323
miskowa
Zakorzenienie

Emilko, chodziłoby mi o coś tego typu - to tak na szybko.

Tu masz akurat białe meble i zdecydowany kolor dodatków (czerwień, niebieski czy zielony), mi się to podoba, ale dodatki muszą być spójne. Czyli np. jakieś ładne naczynia, roleta w oknie, może jakieś plastiki kuchenne czy pojemniki na przyprawy w danym kolorze. Generalnie to, co trzymasz na wierzchu. Ja oglądam sporo zdjęć, bo do architekta u nas w pracy przychodzą różne czasopisma branżowe i wydaje mi się, że tam się musiałam tego naoglądać, bo w necie faktycznie nie tak łatwo teraz tak na już coś wyszukać. Te zdjęcia też nie do końca oddają wszystko, o co mi chodzi, ale to taki kierunek jest.
Jeśli podoba ci się bakłażan, jak pisałaś, to mógłby to być taki kolor właśnie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bia_e_kuchnie_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg (56,7 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg biala-kuchnia.jpg (27,7 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg biala-kuchnia-2.jpg (48,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg biala-kuchnia-5.jpg (49,4 KB, 13 załadowań)
Stary 2012-02-09, 12:57   #3324
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
no co prawda to prawda.

Ja własnie zła byłam o ten cholerny fotelik - bo 500 zł poszło, a mogło być na perfumy i pandorę

no właśnie o taką sytuację chodzi. Fotelik musiałaś kupić, no i wiadomo, że nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie dziecka.

Ja dokładnie w ten sposób teraz wydaję, a to bransoletka czy jakieś inne ("niezbędne") pierdoły, albo drugie EMU w innym kolorze (mimo że te pierwsze są całe i zdrowe) albo jakieś inne tego typu wydatki nie cierpiące zwłoki
Stary 2012-02-09, 12:58   #3325
asiuk
Zakorzenienie

Miśku, a na jaką naukę kasę wydajesz (przepraszam, że pytam, jakoś nie zakodowałam, czy coś pisałaś wcześniej)?

Fajne fotki.

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2012-02-09, 13:02   #3326
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie o taką sytuację chodzi. Fotelik musiałaś kupić, no i wiadomo, że nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie dziecka.

Ja dokładnie w ten sposób teraz wydaję, a to bransoletka czy jakieś inne ("niezbędne") pierdoły, albo drugie EMU w innym kolorze (mimo że te pierwsze są całe i zdrowe) albo jakieś inne tego typu wydatki nie cierpiące zwłoki
właśnie emu(( przedwczoraj dostałam maila z markafoni i jest akcja na Emku właśnie. Prawie kliknęłam beżowe- ostatkami zdrowego rozsądku się powstrzymałam
Stary 2012-02-09, 13:20   #3327
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Emilko, chodziłoby mi o coś tego typu - to tak na szybko.

Tu masz akurat białe meble i zdecydowany kolor dodatków (czerwień, niebieski czy zielony), mi się to podoba, ale dodatki muszą być spójne. Czyli np. jakieś ładne naczynia, roleta w oknie, może jakieś plastiki kuchenne czy pojemniki na przyprawy w danym kolorze. Generalnie to, co trzymasz na wierzchu. Ja oglądam sporo zdjęć, bo do architekta u nas w pracy przychodzą różne czasopisma branżowe i wydaje mi się, że tam się musiałam tego naoglądać, bo w necie faktycznie nie tak łatwo teraz tak na już coś wyszukać. Te zdjęcia też nie do końca oddają wszystko, o co mi chodzi, ale to taki kierunek jest.
Jeśli podoba ci się bakłażan, jak pisałaś, to mógłby to być taki kolor właśnie.
Dzięki Miśku, złapałam ideę, ale chciałam sobie popatrzeć na fajne zdjęcia

Ja ogólnie nie jestem zwolenniczką zbyt wielu rzeczy na wierzchu, obecnie mamy ekspres do kawy, czajnik, chlebak plus ręczniki papierowe, na parapecie rynienkę na zioła... no i niestety suszarkę, która po wymianie mebli zniknie.

Pewnie więc to jednak okno będzie robiło kolor.

Cytat:
Cytat:
właśnie emu(( przedwczoraj dostałam maila z markafoni i jest akcja na Emku właśnie. Prawie kliknęłam beżowe- ostatkami zdrowego rozsądku się powstrzymałam
Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że jestem wybitnie niebabska.

Albo raczej po prostu nie mam czasu na szperanie i stąd mniej pokus zakupowych. Robię przegląd tylko wtedy, gdy w najbliższej perspektywie planuję zakup....

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Może też tak mam, bo w pobliżu nie mam żadnych sklepów, do których mogłabym wejść przy okazji. Zakupy=wyprawa. A jak już jestem to nie chce mi się chodzić po sklepach, wchodzę tylko z określonym celem...
Stary 2012-02-09, 13:22   #3328
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
aha..no chyba że tak. Każda ciężarna ma prawo do swojego bzika

Skoro mąż nie lubi to faktycznie zupa odpada
Dokładnie tak
Też bym chciała, żeby znajomi brali pod uwagę moje kaprysiki, jak będę w ciąży

Dzięki dziewczyny za wszystkie podpowiedzi Na pewno coś wykorzystam Wstępnie ustaliłam już menu na obydwa dni - teraz czeka na zatwierdzenie solenizanta

Hania

Stary 2012-02-09, 13:32   #3329
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie tak
Też bym chciała, żeby znajomi brali pod uwagę moje kaprysiki, jak będę w ciąży

Dzięki dziewczyny za wszystkie podpowiedzi Na pewno coś wykorzystam Wstępnie ustaliłam już menu na obydwa dni - teraz czeka na zatwierdzenie solenizanta

Napisz co wymyśliłaś
Stary 2012-02-09, 13:41   #3330
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisz co wymyśliłaś
Hehe..ok
na słodko:
ciasto (TŻ musi wybrać, jakie chce, myślę, że sernik, który polecałam Hani, albo marchewkowe), słodkie muffiny

na słono:
słone muffiny (TŻ wybiera nadzienie), małe kiełbaski w cieści, tartletki z chleba, roladki z tortilli z łososiem, klopsiki w sosie pomidorowym, sałatka z avocado, sałatka z makaronu z pomidorami suszonymi i brokułem, talerz z oliwkami itp, chlebek pieczony w maszynie z oliwkami, pieczarki w cieście może
na ciepło:
saszłyczki małe z kurczaka z papryką, pomidorkiem małym, pieczarką
do tego sosy: czosnkowy, musztardowy, pomidorowy, albo serowy
placuszki ziemniaczano-cukiniowe z piekarnika
To menu dla znajomych, a dla rodziny:

na słodko:
tort
ciasto (tak samo, jak wyżej)

na kolację:
ciepła:
roladki z kurczaka z szparagami w szynce parmenskiej, placuszki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowe, sałatka lub jakieś ciepłe warzywa, sos musztardowy

zimna płyta:
bułeczki kukurydziano-dyniowe, jajka faszerowane, moga być 2 rodzaje, mini kiełbaski, talerz z oliwkami itp, roladki z cukinii zapiekane z kozim serem, sałatka ziemniaczana, schab pieczony ze śliwką, chleb pieczony domowy, pieczarki zapiekane z szynką i kaparami, pasztet, tatar, pasta rybna, barszczyk

Przeklejałam z maila dla TŻ

Ja teraz na to patrzę, to mi się wydaje, że za dużo

Hania

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości