Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1865 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-09, 20:01   #55921
agatron77
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez iga9 Pokaż wiadomość
A i pytanie do Poznanianek - wy się tniecie same, czy macie jakoś sprawdzonego fryzjera?
I w jakiej sieci drogerii można dostać Bingo. W moim Tesco nie ma a do Auchana mam daleko - nie wiem, czy tam jest?
Ja i dmka byłyśmy raz u fryzjerki na Ratajczaka - vis a vis wejścia do nowej części Starego Browaru. Mnie ścięła za krótko, ale to moja wina, bo nie zaznaczyłam, że mi zalezy na dlugości. Wybiorę się jednak jeszcze raz tylko nie mam czasu się umówić. Własciwie, to koleżanka chce mnie ciąć, ale sama nie wiem...
BINGO jest w TESCO Solidarności/Wilczak, ja tam kupuję, nigdzie indziej nie widziałam, ale nie szukałam.

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
to znaczy, że to musi być prawda!!!
Wrzucam zdjęcia z dzisiaj w załączniku
1. delikatnie z góry
2. profil
Fajnie jest

Eloe, dzięki Ci ogromne za przepis na wykorzystanie NIVEA FC

A ja dzisiaj użyłam LOTION MARK ANTHONY. Efekt kiepski - włosy przykurzone, loki podzielone, spuszone, częściowo rozprostowane. Jedyny plus taki, że szybko wyschły.

agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 20:08   #55922
iga9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Ja i dmka byłyśmy raz u fryzjerki na Ratajczaka - vis a vis wejścia do nowej części Starego Browaru. Mnie ścięła za krótko, ale to moja wina, bo nie zaznaczyłam, że mi zalezy na dlugości. Wybiorę się jednak jeszcze raz tylko nie mam czasu się umówić. Własciwie, to koleżanka chce mnie ciąć, ale sama nie wiem...
BINGO jest w TESCO Solidarności/Wilczak, ja tam kupuję, nigdzie indziej nie widziałam, ale nie szukałam.
Aaa coś słyszałam - moja koleżanka u niej była ostatnio 2 razy, ale ona proste krótkie włosy ścina. Ja do Monohair idę jutro drugi raz też. Spróbuję namówić na ścięcie na sucho. Boję się bardzo fryzjerów odkąd jeden z 7 lat temu pociachał mnie brzytwą i latami mi odrastało to paskudztwo.

Na szybko - czy z tym żelem lnianym trzeba 12h czekać. Chciałam zaraz wymieszać trochę z aloesowym i nałożyć na włosy za jakaś godzinę a godzinę temu gotowałam.

Edytowane przez iga9
Czas edycji: 2012-02-09 o 20:10
iga9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 20:11   #55923
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Na szybko - czy z tym żelem lnianym trzeba 12h czekać. Chciałam zaraz wymieszać trochę z aloesowym i nałożyć na włosy za jakaś godzinę a godzinę temu gotowałam.
Nie trzeba. Ja nigdy nie czekam.
Stary 2012-02-09, 20:19   #55924
iga9
Raczkowanie

chatul - dzięki
iga9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 20:49   #55925
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Przypadkiem nie próbujesz odgniatać mokrych włosów? jeszcze nie do końca suchych? Tak coś mi się wydaje jakoś...
Nie, czekałam cierpliwe, a te elastyczne strączki w ogóle nie wysychały - i chyba dziś odkryłam winowajcę: byłam przekonana, że to wina żelu, i nie nie nałożyłam go po umyciu, tylko samą Joaśkę czerwoną - i wygląda na to że to ona. Zrobiło się to co zwykle ostatnio, strączki nie do odgniecenia, spłukałam, nałożyłam trochę artiste i jest super.

Zielona Joaśka też mi nie przypasowała - ona z kolei nie współgrała z zadnym żelem, zostawało białe coś na włosach, jak b. dużo nie spłukanej odżywki.
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 20:55   #55926
86Paula
Zakorzenienie

Smile Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści

dzisiaj byly fale po myciu, ale niestety musialam spiac wlosy na 3 godziny, i po rozpuszczeniu zostały tylko krzywe. a wygladały w miare fajnie.
wczoraj bez olejowania i masek umyłam Pottersem ginko i keratyna, jako b/s poszedł groszek nivei i troche zelu isany. a pozniej zgapiony sposob koszulkowania z przeciaganiem przez dekolt (o wiele wygodniej sie wiaze jak dla mnie)
dyfuzor i spanie. rano praktycznie nie było co odgniatac ale fale były
czy to znaczy ze powinnam włosom zafundowac diete jakas?
musze tez wspomniec ze nie było dzis tak zimno- suche powietrze, jak ostatnio.

Ewcia widze, ze perfekcjonistka z ciebie- chciałabyś kazdy włosek tak samo miec, a nie da sie. odpusc, nie warto sie przejmowac takimi rzeczami. i zauwazyłam ze sie straszliwie boisz sls-u. umyj nim czasem wlosy, moze beda sie bardziej unosic

i nic nie pamietam, padam na twarz ostatnio. ciagle czuje sie zmeczona, a dzis dodatkowo wszystko mnie boli.
86Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 21:10   #55927
Fishy279
Raczkowanie

To jezeli mozna ja sie dolacze do Waszego grona Zastanawiam sie, czy ktoras kojarzy to psikadlo z biochemii urody http://www.biochemiaurody.com/sklep/milk-silk.html - zastanawiam sie nad kupnem. Probuje znalezc cos bez silikonow (silikony rozprostowuja... ) do wcierania po umyciu i bede wdzieczna za wszystkie sugestie
Fishy279 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 21:12   #55928
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Eloe- walczę w miare możliwości
Co do farbowania przezucam sie na tonery ew na henne.
Jak na razie zakupilam toner i jak mi sie ta farba troche wyplucze( a wygląda juz paskudnie) to zrobie deko lub kąpiel rozjaśniającą i na to dam toner.
Pozatym walcze z płukanką cytrynową przy każdym myciu i nadal szukam odzywki B/s dla loków..
Nivea widzialam kosztuje 4-5 euro.. hmm troszke duzo za małą buteleczkę.. szukam dalej tańszej
Stary 2012-02-09, 21:55   #55929
pussynka
Raczkowanie

Cytat:

No nic- idę gotować lniany. Dziś wypróbuję to cudo.

A i pytanie do Poznanianek - wy się tniecie same, czy macie jakoś sprawdzonego fryzjera?
I w jakiej sieci drogerii można dostać Bingo. W moim Tesco nie ma a do Auchana mam daleko - nie wiem, czy tam jest?
daj znać jak lniany!
Co do Bingo to ja niestety nigdzie nie znalazłam i zamówiłam ostatnio korzystając z darmowej przesyłki i... czekam

Cytat:
1. delikatnie z góry
2. profil

lnianka (lniana płukanka ) rozprostowała mi trochę lokaski, chyba za dużo gluta na raz poszło
Piękne! ja dzisiaj (po 2 dniach) to już dawno spięte a loczki to tylko w kitce zostały - reszta ledwo falowana...

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Pozatym walcze z płukanką cytrynową przy każdym myciu i nadal szukam odzywki B/s dla loków..
Nivea widzialam kosztuje 4-5 euro.. hmm troszke duzo za małą buteleczkę.. szukam dalej tańszej
Dziewczyny, o jakiej Nivei (FC) cały czas mówicie/ Sorry, ale nie mogę wywnioskować o która chodzi. Dacie jakies kwf albo cuś? Zgodna z cg, tak?

A przy okazji, ktoś ostatnio poszukiwał wody brzozowej - przepraszam, nie pamiętam kto. Widziałam dzis w Rossmanie za jakieś 6zł dużą butlę.

Kurde, zagadałam się i zaczytałam i oleju nadal nie ma na włosach
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 22:18   #55930
AjriszMarta
Zakorzenienie

Eloe - dzięki za pomysł na NIvea FC wsadziłam do odżywki i jest fajnie
Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
No to wstawiam zdjęcia włosy dwudniowe.
Żaden szał
A dla lepszego patrzenia na końcu włosy mokre
Ewcia! No witki mi opadają! Już dawno nie otweram Twoich zdjęć bo mnie dobijają Twoje włosy. Żebym się zesała i zrobiła wszystkie trwałe świata - takich mieć nie będę
A ta marudzi :P
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
ajrisz, właśnie - poleciłam Twój blog koleżance. I natchniona nim postanowiła zakupić shea Niose jej jutro swoje - jak wiesz, u mnei ono nieszczególnie działa, a pięciokrotne mycie szamponem po zastosowaniu doprowadza mnei do szewskiej pasji...
Też na włosy z shea kładę tylko mój krem albo biedronny, do shea żywcem nie ma siły ;P
Niech kobiecie i dzieciakowi shea dobrze służy
Cytat:
Proszę, pamiętaj uzupełnić info o dzieciaku - licze na to, ze się trochę dziewczyna nawróci.
Rozwiń proszę, zwłaszcza z nawracaniem?
Niestety wiem że nie wyleczę dzieciaka, ma taką alergię że my przy nim to cienasy, ale przynajmniej lepiej znosi tutejszą paskudą kranówę (i te wszystkie dobroci które pozwalają mu zjeść dziadkowie ;] ). Dobrze że rodzice nie piorą go uparcie w detergentach tylko w emuljach
Acz jak młody siedział przy mnie jak mieszałam żel i co chwilę pytał czy to krem dla niego to myślałam że padnę Albo jak sobie sam brzuszek smarował kremem (z awokado i oliwą nagietkową; zapycha jak piernik ale to nie dla mnie miało być więc no)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 22:22   #55931
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Dzięks
Oj to chyba była praca wspólna To Chatul kombinowała jak z czegoś naturalnego zrobić żel, Eloe zachwalała komuś KCCC - spojrzałam na analizę a tam pektyna...i przypomniały mi się wszystkie gluty z pektyną, które robiłam na studiach i na koniec wywaliłam do kosza.. możliwe, że ktoś jeszcze w międzyczasie wspomniał dżemix? a LadyMadalena pierwsza spróbowała
Ano, też pamiętałam o pektynach ze względu na zachwalany KCCC, szkoda, że osobiście nie dane było mi go spróbować
O dziwo, dżemo-żelu używam i chwalę sobie. Nie jest bez wad więc następnym razem kupię na allegro same pektyny i będę testować mieszanki.

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 22:38   #55932
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Ano, też pamiętałam o pektynach ze względu na zachwalany KCCC, szkoda, że osobiście nie dane było mi go spróbować
O dziwo, dżemo-żelu używam i chwalę sobie. Nie jest bez wad więc następnym razem kupię na allegro same pektyny i będę testować mieszanki.
Tą Pektowinu, czy jest jeszcze coś, czego nie mogę znaleźć?

Hm, Basiu... powiedzmy, że po prostu im lepiej się układają, tym irytacja mniejsza i da się żyć

Edytowane przez yarrowia
Czas edycji: 2012-02-09 o 22:39
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 05:21   #55933
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Ja akurat mialam na mysli ten balsam
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...jacy-loki.html
Stary 2012-02-10, 07:22   #55934
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Jantar dostępny na DOZ jak coś

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 07:52   #55935
AjriszMarta
Zakorzenienie

My też mamy na myśli ten balsam

Po nocy pierdzielnik nawet lepszy niż wieczorem
Zdjęcia są ale kabla nie ma

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 08:56   #55936
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dzień dobry

Zanim cokolwiek - link z nowymi Pat& Rub. Chyba przy najbliższej okazji pobiegnę do Sephory pooglądać to cudo. Może będzie szampon dla mnie w jakiejś normalniejszej cenie?

Przeszukuję teraz ich stronę, ale nic nie ma

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 09:13   #55937
agatron77
Raczkowanie

Lokaski, wczoraj wpadłam na taki pomysł. Ostatnio skończyła mi się pianka do mycia twarzy z PHARMACERIS i została mi buteleczka z pompką, która zamienia płyn w piankę. Nalałam do buteleczki szamponu, dolałam wody i będę miała już rozcieńczoną mieszankę podaną w piance do mycia włosów - to tak zamiast kubeczkowania. Jeszcze nie wypróbowałam do mycia, ale pianka powstaje fajna.

agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 09:27   #55938
milena798
Rozeznanie

Cześć piękne
Czuje się już dużo lepiej więc wróciłam do was Eleo i ewciu dziękuję . Siedzę teraz i was nadrabiam popijając czerwoną herbatkę

z poprzedniej części....... Eleo dziękuję , że zaoferowałaś się mi pomóc w rozgryzieniu punktu rosy na razie będę próbować sama nie chcę Ci głowy zawracać wiem, że masz nawał pracy na wizażu

a teraz nowa część

Mgiełko cieszę się, że jesteś
Ewcia kupiłaś te bazę odżywkową o,której pisałyśmy na PW ? i nie ścinaj włosków
Eleo gratuluję mieszkania
dmka te drożdże z lewiatanu bierze moja siostra juz 4 opakowanie. Na początku łykała ich 9 3 rano i 3 wieczorem chyba przez pierwsze dwa miesiące potem zeszła do 4 tabletek dziennie Mówi, że sama nie wie czy zauważyła jakiś wpływ na włosy zazwyczaj tyle tych kosmetyków się nakłada na ten łeb, że już nie wiadomo jednego jest pewna, że od tych drozdzy ma tak dużo babyhair
Yarrowia
już dawno miałam się zapytać i ciągle zapominam jak Ci podpasowała ta odżywka garniera, którą wysłałam Ci pocztą?

dobra lece nadrabiać zostały mi tylko 3 strony
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 10:03   #55939
milena798
Rozeznanie

Cytat:
No to wstawiam zdjęcia włosy dwudniowe.
Żaden szał
A dla lepszego patrzenia na końcu włosy mokre
a mi tam się podobają

Cytat:
Nie mogę już tego czytać to je poobcinaj! ewcia no naprawdę strasznie marudzisz a nie masz na co
Miałam coś jeszcze napisać, ale się zdenerwowałam i zapomniałam
to ja juz mniej marudzę

Cytat:
to znaczy, że to musi być prawda!!!
1. delikatnie z góry
2. profil

lnianka (lniana płukanka ) rozprostowała mi trochę lokaski, chyba za dużo gluta na raz poszło
pięknie

Yarrowia pięknie w codzienniku TU mi sie bardzo podoba ta grzywka pasuje do całości
Ag rafko jak zwykle super!

no teraz mi się przypomniało.... miałam pochwalić jeszcze włoski Ajrisz
więc chwalę TU jest świetnie piękny kolor, włoski wygladają na takie mięciutkie aż mam ochotę pomacać
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 11:08   #55940
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ojć
Wyluzowałam nieco ze składami, sięgam po to, czego nei wzięłabym kiedyś, ale widze, ze tu odpuszczac nie wolno!
i
Zaczynam się cieszyć, że mam tylko ten olejek...
A czemu mnie zaniepokoił? Dlatego, że z Tobą rozmawiam. I dlatego, że jakoś ciężko było mim go spłukać wodą pod prysznicem po basenie. Zwykle płuczę 5 cykli (woda sama się wyłącza) i nie ma śladu po kokosie Efavitu, a tu musiałam do odzywki dodać mydła basenowego o nieznanym mi składzie...
Ale ja nie chciałam straszyć ani nic z tych rzeczy Tylko razi mnie swobodne podejście Dabura do produkcji i składów. Niby BHT jest zakazany w tylko kilku krajach i tylko w kosmetykach dla dzieci, ale producenci europejscy jednak go unikają w kosmetykach (przynajmniej się nie spotkałam z nim poza produktami indyjskimi). Z drugiej strony nie ma chyba konserwantu, który nie miałby skutków ubocznych. Tylko co innego złapać podrażnienie/alergię a co innego wyhodować nowotwór
Cytat:
na prawą. Lewa strona głowy, tam, gdzie mam mocniej skręcone włosy, nie przepada za amlą
Po amli dodanej do olejów były odwrotnie skręcone i to nie był jednorazowy efekt.
O kurczę, ale masz loczki wybredne
Cytat:
Bardziej spręzyste, a Ty piszesz, że nie ma różnicy?!
No bo różnica taka minimalna, ja to niestety zawsze oczekuję efektu z przytupem Dzisiaj (druga doba po myciu) jest już dużo wyprostowanych włosów, ale wczoraj do samego wieczora było całkiem nieźle. Myślę, że eksperyment wart jest powtórzenia. W tej chwili właśnie brak sprężystości najbardziej mi doskwiera, choć i tak jest niebo lepiej niż dwa miesiące temu (keratyna czyni cuda).
Cytat:
A co robiłaś, by zmniejszyła się im porowatość?
Nie robiłam nic w tym kierunku. Nawet nie wiem, jak się porowatość zmienia. Tzn na większą to może bym zgadła (farbami, suszarą ). Z upływem tygodni daję włosom coraz mniejsze i lżejsze porcje odżywek a one co rusz wyglądają na przejedzone. W listopadzie jednorazowa dawka joaśki b/s wynosiła 3 solidne porcje na dłoń plus olejek jojoba, w tej chwili wystarcza maleńka porcja wielkości fasolki.
Może systematyczne olejowanie miało wpływ? Zawsze z dodatkiem rycyny? A może keratyna hydrolizowana pozalepiała dziury i tym samym zmniejszyła porowatość?
Cytat:
Moje skutkiem rezygnacji z rozjaśniania zmieniły porowatość. Ale i tak są kapryśne
Moje też kapryszą - zachciało im się odchudzać
Cytat:
za aminokwasy siarkowe!
Będę chyba miała w najbliższym czasie w domu duuuużo serów...
Cytat:
Ale płukałaś pomiędzy? Albo suszyłaś przed nałożeniem drugiej? Czy jedną na drugą?
Na mnie tylko mieszanie albo tylko nakładanie, suszenie, płukanie, nakładanie działają.
Nakładałam pierwszą, trzymałam, spłukiwałam, podsuszałam włosy ręcznikiem, nakładałam drugą, trzymałam, płukałam... obie pod czepkiem.
Stary 2012-02-10, 11:16   #55941
Eloe77

Edit: wywaliło mi post Eiri z superwłosami! Świetne!

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
W watku faktycznie codziennie czlowiek uczy sie czegos nowego, ja np. nie wiedzialam ze white oil=mineral oil
Alko tez ma swoje zastępstwa, ale zabyłam
Cytat:
Pisalyscie cos o odzywkach ds humektantowych... Zadna nie przychodzi mi do glowy (moze procz artiste biorac pod uwage ze keratyna to humektant), moglybyscie prosze podac pare przykladow?
Humektantowe? Ponieważ nie zrobisz odzywki na samych humektantach (musi być woda, emolient i antystatyk - to podstawa, choćby porównajmy Dolivy: tutaj albo tutaj mamy bardziej różnorodne, ale już tutaj niemal same emolienty), to musimy wziąć pod uwagę taką, która jest lekka, a nie która ma dużo humektantów. Nie będzie to jednak miarodajne
Może Mypa aloesowa, która ma wysoko aloes?
Zawsze możesz odzywkę uzupełnić o humektanty: miód, aloes i już masz inny produkt
Co do Artiste, to raczej nazwałabym ją regenerującą ze względu na ilość i jakość protein. Dopiero ich druga funkcją jest działanie regulujące, ale nie będę się upierać
Cytat:
Czy jest duza roznica miedzy olejami rafinowanymi i nierafinowanymi? Np. widze ze na ZSK jest dostepny rafinowany jojoba, a zloty nierafinowany-nie. I jak niedlugo zrobie w koncu zamowienie to nie wiem czy warto czekac na zloty? Jakich olejow Wy uzywacie, ktore bardziej Wam sluza?
Rafinacja to inny niż przez tłoczenie sposób pozyskania oleju prowadzący najczęściej do jego oczyszczenia. Mówi się, że najlepiej, by w efekcie otrzymać olej jak najmniej przetworzony, czyli nierafinowany, ponieważ niektóre oleje mogą tracić właściwości w procesie rafinacji (ta może być prowadzona chemicznie i mechanicznie). Jednak wrażliwcy i alergicy mogą preferować te rafinowane ze względu na ich czystość (jak jest choćby w przypadku parafiny), więc nie da się ocenić, czy ten czy tamten lepszy.
Zależy, czego potrzebujesz
Zwykle biorę nierafinowane, ale kupiłam też rafinowane shea i nie widzę różnicy w porównaniu z nierafinowanym Oblkeja identycznie.

Cytat:
Nabyłam m.in. Jantar. Wiem, że lepiej tego nie psikać na włosy, bo ma alko i może wysuszać
Ale tylko Jantar mgiełka. Jantar odzywka już może być nanoszona na włosy.
Mgiełkę lepiej mieszać, bo stężenia mogą być niewielkie. Dobrać trzeba jednak takie składniki, które będą stabilne w alkoholu - tu sprawdza się ekstrakty.
Możesz przed myciem, możesz po, możesz na noc.
Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Eloe, pytałaś (https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4075), czy próbowałam bardziej wnikających olejów (narzekałam na suche i sztywne włosy na drugi dzień po umyciu)- palmowego jeszcze nie, a kokos tylko na końcówki, i w sesie na skórę głowy - wygląda na to, że mi wysusza lekko włosy
Kokos czysty a Sesa, Vatika i inne to dwie różne sprawy. W tych pozostałych są ziółka hinduskie, które maja moc wysuszającą. Może zatem to nie kokos, ale ziółka z Sesy?
Cytat:
(akurat mnie spuszenie nie przeszkadza, ale taka sztywna miotła się robi, matowa - może to trochę wina żelu?
Może. Zależy jaki żel i na co nałożony. Coś nie gra i albo to pojedynczy produkt, albo zestaw. Prześledzić trzeba całość.
Cytat:
Radziłaś nakładać z olejem Biovax z lecytyną, wypróbuję (jakiś konkretny rodzaj Biovaxa, czy wszystkie są równie dobre?).
Stop. Biowax z olejem lub Biowax z lecytyną. Biowaxy jako takie lecytyny nie zawierają, a ponieważ ma ona zdolność łączenia wody i oleju (emulgator) oraz jest antystatykiem (rozprowadza na włosie substancje, pomaga zmyć i przeciwdziała elektryzowaniu), to warto zakupić solo i mieć w domu.
Biowaxy są dobre, tylko ten niebieski (latte/mleczny) zawiera amodimethicone. Wybierać, przebierać
Cytat:
Pisałaś ,,Jantar usztywnia włosy, więc nadaje się do stylizacji i odświeżenia loków. Trzeba tylko pamiętać, by go odgnieść, gdy już wyschnie. Wówczas strączków nie będzie " - jak Jantar mi usztywni i ustrączkuje - to nie umiem tego odgnieść, za miękkie i giętkie to usztywnienie
A odgniatasz, gdy są zupełnie suche? Muszą być sucharki, całkowite sucharki (czasem wewnątrz sucharka jest jeszcze wilgotno) , by zabrać się za odgniatanie. W przeciwnym razie będzie buba
Cytat:
(ale zwykle się zdarza, że Jantar nie zlepia włosów, tylko ładnie unosi u nasady - może zlepia tylko wtedy, jak spotka się z nałożonym wcześniej za wysoko żelem? jasne, że żelu nie nakładam na skórę głowy, ale przy odgniataniu czy plunkingu ,,przesunie się" wyżej, stąd może być taka reakcja?)
Mało prawdopodobne, by żel się przesunął. Przykleja się i już, dlatego takie ważne jest rozprowadzenie na rękach i równomierne nałożenie na włosy. To nie skóra wokół oczu, by kosmetyk przesuwał się w kierunku gałki.
Cytat:
No właśnie, mam taki problem: często mi się zdarza, że po nałożeniu żelu (wszystko jedno na mokre, czy tylko zwilżone włosy) robią się bardzo ładne falki/niemal loczki, ale rzadko sucharki - te żelowe strączki są na tyle elastyczne, że nie nadają się do odniecenia. Delikatny żel (JMO) udało się nawet ostrożnie rozczesać TT (unikam czesania, do tego na sucho, ale inaczej się w tym przypadku nie dało), ale mocny - zlepia trwale, i nie chce się odgnieść, nie mówiąc o rozczesaniu
Albo odgniatasz na mokro/wilgotno, albo nakładasz za dużo żelu.
Kiedy odgniatasz? Po jakim czasie od mycia?
Bo ja rano a myję wieczorem.
Cytat:
Na drugi dzień zwilżam włosy rękami i dokładam trochę żelu, czasem wcześniej odzywkę i jakiś olej na końcówki (kokos, argan), i ilość pasm nie do odniecenia drastycznie wzrasta. Spróbuję nie nakładać żelu przy reanimacji, ale do tej pory nie udało mi się powstrzymać
Spróbuj. Podczas reanimacji wodą, aktywujesz żel pozostały na włosach. Ja dokładam, bo często wygniatam się w nocy, ale odgniatam dopiero po jakiejś godzinie - wtedy są całkowicie suche.
Może być też tak, ze dołożenie odzywki i oleju pod żel opóźnia jego wyschnięcie.
Cytat:
Pytanie dodatkowe, jakie zadałaś, brzmiało, kiedy ostatnio je podcinałam - w listopadzie, sama, z prostych zrobiłam sobie łagodne ,,u" i taką bardzo nieśmiałą jedną warstwę ,,wierzchnią"
Przy tej długości można zrobić więcej warstw. Na pewno nie nieśmiałych, ale porządnych byle wierzchnia nie za krótko!
Cytat:
Większą różnicę widzę między warstwą wierzchnią a dolną - dolna jakościowo lepsza, i czasem - o cudzie! - bardziej skręcona od wierzchniej. Nie rozumiem moich włosów
to normalne - wierzch jest bardziej narażony na zniszczenia, stąd takie zachowanie.Trzeba zwrócić uwagę w pielęgnacji właśnie na tę część.
Cytat:
Eloe, DMKa - zastanawiałyście się, kiedy będzie JMO w Marionnaud - jest np w Marionnaud w SCC w Katowicach, czyli jest, ale nie w każdej... JMO zamawiałam też tu: matique.pl (warto popatrzeć też tam na kosmetyki do twarzy, fajne składy mają) i ceny takie same, jak w stacjonarnej drogerii
Dziękuję!
Cytat:
Eloe, pisałaś, że chętnie wypróbowałabyś Bardzo mocno utrwalający żel do stylizacji włosów Lavery - no właśnie mam go na włosach pierwszy raz. Koncertowe elastyczne pasma nie do odgniecenia. Utrwala mocno, fakt - pasma są trudne do rozdzielenia nawet palcami, ale odgnieść się nie dają
Wiesz co... tam jest szelak, a mam go też w żelu Alverde. Chyba już wiem, o co chodzi z tym odgniataniem... Jeśli to własnie to, co myślę, to musisz nie tylko ograniczyć ilość żelu, ale też nakładać na nieco bardziej wilgotne włosy. Do odgniatania warto użyć kapki oleju albo odżywki emolientowej (nawet Garniera czy Alterry morelki), bo inaczej nie puści - takie lepiszcze

Cytat:
w codzienniku efekt po dżemie
Słodko Mnnie się bardzo podoba zdjęcie przodu

AgRafko boskie
Cytat:
To jej naturalne podobają mi się
A ja niewiele widzę jej kręconych włosów w tych filmikach - za słabe oswietlenie. Poza tymi prostowanymi, które akurat mnie wybitnie się nie podobają
Cytat:
JAKA ZIMA U NAS! ŚNIEG SYPIE! oczywiście ludzie zaskoczeni, spóźnienia, korki
Pamiętam wczorajsze komentarze w moim radyjku - Poznań sparaliżowany!
Macie jakieś problemy z zimą w stolicy Wielkopolski? W końcu śnieg spadł wszędzie a tylko o Poznaniu było głośno

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
hmmmm nie do końca wiem o co chodzi... ale pewnie ciężko to wytłumaczyć...
Łatwiej zrobić. Pakuj loki i przyjeżdżajcie
Cytat:
zobacz Dmki zdjęcia... tak u siebie robic mniej więcej? te na prostych wlosach..
Moim zdaniem się da, ale trzeba robić na suchych.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-10, 11:26   #55942
usmiech123
Przyczajenie

cześć! : D
jestem tu nowa i poszukuję pomocy, gdyż mam pewien problem z włosami.
moje włosy kiedyś były proste, zaczęły się kręcić w okresie dojrzewania. i tak zostało do tej pory. ogólnie bardzo się z tego cieszę, gdyż zawsze marzyłam o loczkach. ale jest problem. moje włosy po wyschnięciu czy nawet wysuszeniu wyglądają naprawdę fajnie. jednak już po 2/3 godzinach bycia w rozpuszczonych włosach, zwyczajnie 'klapią' i rozprostowują się. i wyglądają ohydnie. używam lakieru, pianek, ale to nic nie daje. co mam zrobić? bo to co mi się robi to tragedia. ni to proste, ni to kręcone. kończy się na ciągłym chodzeniu w spiętych włosach.
nie wiem czy napisałam w dobrym miejscu (?)
usmiech123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 11:32   #55943
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
A ja niewiele widzę jej kręconych włosów w tych filmikach - za słabe oswietlenie. Poza tymi prostowanymi, które akurat mnie wybitnie się nie podobają
Pamiętam wczorajsze komentarze w moim radyjku - Poznań sparaliżowany!
Macie jakieś problemy z zimą w stolicy Wielkopolski? W końcu śnieg spadł wszędzie a tylko o Poznaniu było głośno.
Gdzieś tam jest filmik jak "robi" swoje loki (pianka+ugniatanie+dyfuzo r). U nich (USA) z tym chyba łatwiej ze względu na sporą wilgotność powietrza - pamiętam co mi się tam z włosami działo
Tutaj śniegu spadło naprawdę sporo (z 10cm?). Rozmawiałam wczoraj z mamą (90km stąd) i u nich śniegu prawie nie ma, może 1cm? a jak we Wro?
Naprawdę sypał ostro+ślisko=korki+panika . Dziś za to pięknie, mróz+słoneczko=jutro spacer na wsi znowu piszę bez sensu, jakieś skróty

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:08   #55944
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez usmiech123 Pokaż wiadomość
cześć! : D
jestem tu nowa i poszukuję pomocy, gdyż mam pewien problem z włosami.
moje włosy kiedyś były proste, zaczęły się kręcić w okresie dojrzewania. i tak zostało do tej pory. ogólnie bardzo się z tego cieszę, gdyż zawsze marzyłam o loczkach. ale jest problem. moje włosy po wyschnięciu czy nawet wysuszeniu wyglądają naprawdę fajnie. jednak już po 2/3 godzinach bycia w rozpuszczonych włosach, zwyczajnie 'klapią' i rozprostowują się. i wyglądają ohydnie. używam lakieru, pianek, ale to nic nie daje. co mam zrobić? bo to co mi się robi to tragedia. ni to proste, ni to kręcone. kończy się na ciągłym chodzeniu w spiętych włosach.
nie wiem czy napisałam w dobrym miejscu (?)
myślę, że dobrze trafiłaś
może zacznij od przeczytania FAQ(link w pierwszym poście) i zapoznania się z tutejszą metodą pielęgnacji i poczekaj na odpowiedź kogoś mądrzejszego i bardziej doświadczonego jeżeli chodzi o włosy
Stary 2012-02-10, 12:11   #55945
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Lokaski, wczoraj wpadłam na taki pomysł. Ostatnio skończyła mi się pianka do mycia twarzy z PHARMACERIS i została mi buteleczka z pompką, która zamienia płyn w piankę. Nalałam do buteleczki szamponu, dolałam wody i będę miała już rozcieńczoną mieszankę podaną w piance do mycia włosów - to tak zamiast kubeczkowania. Jeszcze nie wypróbowałam do mycia, ale pianka powstaje fajna.
też o tym kiedyś myślałam, bo mam taką, tylko z Iwostinu, daj znać jak się sprawdzi

Dzięki Dziewczyny za miłe słowa o mych lokaskach
Ja codziennie tylko się dopatruję, czy urosły coś, czy nie hehehehe

Zastanawiam się nad wodą brzozową, nie widziałam w Rossmannie jeszcze, używałyście może?
Stary 2012-02-10, 12:31   #55946
Chatul
ma zielone pojęcie

Czy maska Bingo z glinką Ghassoul nada się do mycia włosów?
Stary 2012-02-10, 12:37   #55947
Eloe77

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
a cięcie kucykowe, to cięcie warstwowe?

Cytat:
Głupio mówić, ale niczym nie zabezpieczam włosów po umyciu Mam straszny problem w wybraniu odżywki b/s
Widziałam - ze względu na łatwość obciążenia.
Są dwa wyjścia:
lekka odzywka - Joaśka Naturia z pokrzywą powinna dać radę,
niedopłukiwanie odzywki d/s.
Cytat:
O Myślałam, ze puszenie najbardziej zachodzi z olejami nasyconymi
MOim zdaniem decydujące znaczenia mają te kwasy tłuszczowe, na które reagujemy.
Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Świetnie! Lubią pielęgnację na własnym, hehe:d A fotki?
nie robiłam - nie ma kto zrobić porządnych Z moich własnoręcznych to widać raptem to, co się dzieje na wierzchu, a spód jak jednolita masa
A do pielęgnacji na własnym przyzwyczajały się chyba ze dwa tygodnie.
Na dodatek wróciłam do olejowania często i to był strzał w 10
Cytat:
przyjrzałam się tym Alverde - miałam wrażenie, że to normalnie kopia Alterry - a jaki wybór!
Odzywki/kuracje morelkową i awokado mogłaś brać w ciemno. Są boskie Uwielbiam. Podobnie jak żel Alverde Tylko lepiszcze straszne, ale dzięki temu wydajne.
Następnym razem jadę z Tobą

Iga_s mam nadzieję, ze lepiej już się czujesz

Cytat:
Kurcze, te PEGi mi się nie podobają w składzie
Dlaczego?

Cytat:
Eloe zachwalała komuś KCCC - spojrzałam na analizę a tam pektyna...[COLOR=Gray]i przypomniały mi się wszystkie gluty z pektyną, które robiłam na studiach i na koniec wywaliłam do kosza..
Swego czasu rozważałyśmy z Małgosią produkcję własnej pektyny z jabłek Alem się jakoś nie skusiła. Chyba ze względu na jakość jabłek... Te działkowe rodziców wolę wewnętrznie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
garnier-odżywka wanilia
skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Quaternium-80, Glyceryl Stearate, Limonene, Linalool, VanillaPlanifolia Extract / Vanilla Planifolia Fruit Extract, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Glycerin, Parfum / Fragrance
ktos uzywał?
U nas jej nie ma, ale miałam odlewkę. Niedawno ją zastosowałam, nie pamiętając nawet skłądu. I mam
Moje włosy nie lubią q-80, które jest silikonem. Wiem, czemu bez sensu się zachowywały - jakieś takie... oblepione były, ale nie ciężkie. Tylko bez życia.
Po prawdzie nie za szczególna.

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
No to super. mam nadzieję, że w końcu wyślą, zwłaszcza, że już zapłaciłam
To zaczynam się denerwować. Ja tez już zapłaciłam.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-10, 12:49   #55948
usmiech123
Przyczajenie

dzięki.
FAQ przeczytałam, ale nie znalazłam interesującej dla mnie wskazówki dot. mojego problemu
usmiech123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:55   #55949
86Paula
Zakorzenienie

i mi po głowie zaczęło chodzić podcięcie chociaż najdłuższej warstwy. ogólnie żałuję, że fryzjerka zrobiła mi zwykłe cieniowanie, bo mam mało włosów, a juz trochę odrosły jednak.
końce mam cienkie, zaczyna mnie to wnerwiać. podejrzewam, że jeszcze dziś złapię za nożyczki, a na noc pojdzie pewnie olej.
86Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 13:11   #55950
edyta07
Zadomowienie

Cytat:
Jedne cieńsze loki, drugie grubsze Nie no, głównie, to nie chciałabym mieć tych ostających włosków i może bardziej odbite od głowy
nie wymyślaj!
masz cudowne te włosy

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Dzięki Dziewczyny
Już stopniowo daję na luz Póki co, to nie myję włosów codziennie, tylko 2 razy w tygodniu
Spokojnie, spokojnie, niedługo całkowicie się wyluzuję
2 razy w tygodniu to ja myłam jak miałam 10 lat...Teraz wątpię żebym do tego doszła

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
1. delikatnie z góry
2. profil

Ładne włoski

Mi też lniana prostowała, ale odkąd gotuję 1,5 szklanki wody na 1.płaską łyżkę "ziarenek" to jest dobrze

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nie trzeba. Ja nigdy nie czekam.
Jak ja nie poczekałam to włosy były sklejone, skręt rozluźniony, nawet po odgnieceniu

udo:
60-58-54 cm

mój blog

Edytowane przez edyta07
Czas edycji: 2012-02-10 o 13:20
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości