Żonki 2009 cz. XXXII - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-10, 17:12   #1771
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)
Dot.: Żonki 2009 cz. XXXII

Iwka - to zeby troche dozowa ci slodkosci dzis dostaniesz duuuzy kawalek prince polo i reszte ciast bede konczyc jutro-wiec jutro reszta slodyczy.
aaa mi do kawy mleko i lyzeczke cukru poprosze

jestem znow miszczem-zrobilam 3 serie cwiczen na miesnie brzucha, 2dzien a6w i spalajace tluszczyk czuje sie mlody big sory bogini
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:12   #1772
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
baw sie dobrze!

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
aż polecę i sobie kupię któregoś dnia bo mi smaka narobiłyście
ja zawsze jak jestem w lidlu kupuje kilka i uzupełniam potem zapasy - tak samo robie z puszkami bo mają tanie i makaronami

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
jestem znow miszczem-zrobilam 3 serie cwiczen na miesnie brzucha, 2dzien a6w i spalajace tluszczyk czuje sie mlody big sory bogini
BOGU!
Stary 2012-02-10, 17:13   #1773
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
milej imprezki!
Stary 2012-02-10, 17:29   #1774
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwka28 Pokaż wiadomość
India - trzymam kciuki! Przyszły próbki materiałów na roletę? I co robisz z przedpokojem?

Mona - ja dzisiaj znalazłam dwie igły z mojej choinki wyniesionej z miesiąc temu - nie mam pojęcia jak się jeszcze uchowały, odkurzane było już parę razy.

Dziewczyny - ja kurzu nie ścieram, ja go odkurzam odkurzaczem, zakłądam tylko taką szczotkę z miękkim włosiem i jadę po półkach. Od czasu do czasu przetrę na mokro i jest gites (ale ja mam meble białe więc może nie widać tego kurzu po prostu). Nie używam żadnych nasączanych ściereczek ani innych specyfików bo pozbywam się stopniowo chemii z domu, raz na jakiś czas używam Pronto ale tylko do ławy i do stołu.

Sprzątanie w czwartki rządzi - nie dość że człowiekowi jakoś to szybciej idzie to jeszcze w weekend spokój
mój TŻ też odkurzaczem próbował ale po dniu kurz z powrotem osiadał

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Iwka zgadzam się też nie wiem jak to działa ale im więcej czasu masz zajętego tym bardziej się organizujesz i nie marnujesz wolnego na pierdoły
super że przyjeżdżasz do kraju, a nie chcesz na stałe już wracać?

anuulaa no likier ten twój z krówką - karmelowy ala baileys a ktosibu - bo ktosia wrzuciła przepis na malibu i nam posmakował i stwierdziłyśmy że to ktosibu

Madzialenka ja pesto lidlowe czerwone właśnie uwielbiam, jeszcze posypane dużą ilością bazylii i serem, mogę jeść non stop pycha!
Cytat:
Treść usunięta
Cytat:
aż polecę i sobie kupię któregoś dnia bo mi smaka narobiłyście
Cytat:
baw sie dobrze!

ja zawsze jak jestem w lidlu kupuje kilka i uzupełniam potem zapasy - tak samo robie z puszkami bo mają tanie i makaronami

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

BOGU!
aż kupię te pesto jak będę w lidlu

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:51   #1775
mona_ja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
no zauważyłam że tutaj wszystko droższe

dobrze że weszłam na tą stronkę najedzona

też je widziałam ale na cenę nie patrzyłam, ale za to przyszłam teraz z warzywniaka a tam były 27zł za kilo
w biedrze były coś ok 5zł za 250gr

Cytat:
zapraszam
bedzie prince polo, bounty, z rumem i czekoladowe z coca cola
pyszności

Cytat:
Iwka - to zeby troche dozowa ci slodkosci dzis dostaniesz duuuzy kawalek prince polo i reszte ciast bede konczyc jutro-wiec jutro reszta slodyczy.

bogini, podziwiam za zapał, ja mam tydzień wolnego od ćwiczeń ze względu na staranka, muszę czekać do @ (albo i nie)

Rossi tak jak dziewczyny mówią 300zł będzie ok

Anula witaj

no więc byłam u tego fryzjera(a raczej fryzjerki), delikatnie podcięła mi włosy, jak umyję i wymodeluję to zobacze czy jest ok ale na pierwszy rzut oka jest dobrze. Kupiłam też prezent na chrzest, dwa bodziaki ze smyka, zawieszkę krówe do leżaczka i oillan, do tego damy kase.
A dla siebie kupiłam spódniczke mini w reserved i termometr elektroniczny za śmieszną cene 3,99.

Nasz Ślub 30.05.2009
mona_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:08   #1776
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mona_ja Pokaż wiadomość

pyszności

bogini, podziwiam za zapał, ja mam tydzień wolnego od ćwiczeń ze względu na staranka, muszę czekać do @ (albo i nie)

Anula witaj

no więc byłam u tego fryzjera(a raczej fryzjerki), delikatnie podcięła mi włosy, jak umyję i wymodeluję to zobacze czy jest ok ale na pierwszy rzut oka jest dobrze. Kupiłam też prezent na chrzest, dwa bodziaki ze smyka, zawieszkę krówe do leżaczka i oillan, do tego damy kase.
A dla siebie kupiłam spódniczke mini w reserved i termometr elektroniczny za śmieszną cene 3,99.
to byłaś w Turawiance?

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:16   #1777
mona_ja
Wtajemniczenie

Cytat:
to byłaś w Turawiance?
nawet nie zdażyłam po wszystkich sklepach pochodzić, tż mnie siłą do auta ciągnął ale podoba mi się tam że mało ludzi a ten smyk ogromny!

Nasz Ślub 30.05.2009
mona_ja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-10, 18:59   #1778
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
super. Na długo??
Może się uda na dwa tygodnie Mam nadzieję, że pogoda będzie ładna i złapię trochę słońca.

Cytat:
Iwka zgadzam się też nie wiem jak to działa ale im więcej czasu masz zajętego tym bardziej się organizujesz i nie marnujesz wolnego na pierdoły
super że przyjeżdżasz do kraju, a nie chcesz na stałe już wracać?

anuulaa no likier ten twój z krówką - karmelowy ala baileys a ktosibu - bo ktosia wrzuciła przepis na malibu i nam posmakował i stwierdziłyśmy że to ktosibu

Madzialenka ja pesto lidlowe czerwone właśnie uwielbiam, jeszcze posypane dużą ilością bazylii i serem, mogę jeść non stop pycha!
Raczej nie ... dobrze nam tutaj ... pewnie, że są minusy ale jakoś do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja .

Cytat:
Treść usunięta
a więc jednak
Fajnie by było jakby coś podpowiedzieli, zawsze to pamiątka by była od Was a tak kasa się rozejdzie. Jest u Was zwyczaj pytania wprost co by chcieli? Wśród naszych przyjaciół tak robimy, po prostu pytamy i dostajemy kilka propozycji. Potem kupujemy to na co jest kasa

Cytat:
Cytat:

Nie wiem jak Ci moja kawa odpowiada, ale powiem, że to moje pierwsze internetowe jedzenia ciacha i jest pyszne Jesteś MISZCZEM

Cytat:
mój TŻ też odkurzaczem próbował ale po dniu kurz z powrotem osiadał

aż kupię te pesto jak będę w lidlu
Wiesz mnie też może z powrotem osiada, ale ja go nie widzę przez białe meble

Cytat:

pyszności

Anula witaj

Rzeczywiście niezła cena.

Never regret something that once made you smile
iwka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:08   #1779
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
Też się cieszę! Przynajmniej odpocznę od pracy
Likier powiadasz?? I ktosibu?? hehe fajna nazwa, ciekawa jestem jaka była jej geneza powstania

Jak wejdę raz na jakiś czas to potrzebuje kilka godzin, żeby być w temacie, a często niestety nie mam aż tyle czasu. Po 8 godzinach w pracy przy kompie już mi się tak nie chce

Nie kuś, nie kuś, bo jutro je zrobię i na tym zwolnieniu przytyję ze 3 kilo. Ostatnio robiłam zapomnianą przeze mnie karpatkę. Niedługo wrzucę na bloga.

Hehe nawet mam gdzieś tą gazetkę, a z niej nigdy nie skorzystałam, poza popularnym 3bitem
hehe kochana musiałabyś przewertować wątek i k. bo to przy okazji którejś imprezy na wątku zostało nazwane ktosibu
Stary 2012-02-10, 19:18   #1780
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczynki, wreszcie Was odwiedzam. Od dzisiaj leżę sobie w łóżeczku z zapaleniem oskrzeli. Jestem na chorobowym do środy, więc będę miała dużo czasu na wizaż, bo niestety Was zaniedbałam.

No i ... właściwie to nic nie wiem co się u Was dzieje, totalnie nie jestem w temacie, ale może jakoś się wkręcę w rozmowę
Cześć Anulko! aż chciałoby się powiedzieć, że dobrze z tą chorobą i zwolnieniem... ale nie będę taka kuruj się kochana...
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:19   #1781
Zakorzenienie

Cytat:
Może się uda na dwa tygodnie Mam nadzieję, że pogoda będzie ładna i złapię trochę słońca.

Raczej nie ... dobrze nam tutaj ... pewnie, że są minusy ale jakoś do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja .

a więc jednak
Fajnie by było jakby coś podpowiedzieli, zawsze to pamiątka by była od Was a tak kasa się rozejdzie. Jest u Was zwyczaj pytania wprost co by chcieli? Wśród naszych przyjaciół tak robimy, po prostu pytamy i dostajemy kilka propozycji. Potem kupujemy to na co jest kasa
[B]

Nie wiem jak Ci moja kawa odpowiada, ale powiem, że to moje pierwsze internetowe jedzenia ciacha i jest pyszne Jesteś MISZCZEM

Wiesz mnie też może z powrotem osiada, ale ja go nie widzę przez białe meble

Rzeczywiście niezła cena.
kawa byla wybornie smakowita
internetowe cicha najsmaczniejsze a co najwazniejsze nie ida w boczki

Leci gdzies jakis fajny film?bo mm duuuzo prasowania.
Zapodajcie cos ciekawego bo inaczej bede ogladac Agenta XXL, Pepek swiata albo Ojciec panny mlodej - bo na razie tylko to znalazlam

Edytowane przez Katunia:)
Czas edycji: 2012-02-10 o 19:22

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-10, 19:55   #1782
india83
Zakorzenienie

Dot.: Żonki 2009 cz.

[Guciu poszło dobrze to było spotkanie ok. 30 min dla 50 osób na temat bezpieczeństwa. Fajna z nich młodzież, przyjeli mnie bardzo serdecznie... z przyjemnoscia do nich wróce

Cytat:
Treść usunięta
Rosi kociak jest niemozliwy ... i pilnuje zebyscie nie zasiusiali łożek

Cytat:
India - trzymam kciuki! Przyszły próbki materiałów na roletę? I co robisz z przedpokojem?

..
iwka przysłali próbki, a raczej ścinki ale spoko widac co to za kolor i rodzaj materiału, wiec na cos sie zdecyduje, ale dzis nie miałam do tego głowy. Ale na pewno od nich zamówie, bo wyjdzie mi ok. 350-400zł, a w sklepie wycenili mi na 750 zł /(nie wiem skad takie ceny)

na korytarz zdecydujemy sję na srebrna pufe, ale jeszcze tez nie wiem w jakim rozmiarze

dziś mam doła... mojej kolezanki z pracy nagle zmarł tata. byłam na chwile u niej, biedna, płakałam razem z nia
india83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:58   #1783
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
Super! Też kiedyś byłam na tej diecie, czułam się super, efekty były fajne bo 6 kg w 2 tyg poszło. Potem tylko jest kłopot w drugiej fazie by zbyt gwałtownie nie wprowadzać węglowodanów, bo wszystko wróci z nawiązką.
Podziel się jadłospisem w k., jak ja swój stary wyszperam to też wrzucę

Dzień dobry!
Wiem wiem, mam pomoc merytoryczną dziewzyny z mamusiowgo, będę zaczynać od jednej porcji węgli dziennie Potem i tak chudnie się 1-1,5 kg tygodniowo czyli tak jak trzeba Ja się nie waże, ale czuje się znacznie lepiej
Napisze w k.

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość

BRAWO!!! Jesteś niesamowita!

Witajcie,

Piątek, piątek, piątek! Dzisiaj mam spotkanie z moją Trójcą i już się nie mogę doczekać! Wczoraj z Danielitem kupiliśmy prezent. Troszkę przekroczyliśmy nasz zaplanowany budżet, ale 2 e-papierosy kupione, piękne bordowe, także bardzo się cieszę. Mam nadzieje, że jej się spodobają

Jedno co to wczoraj z TŻ obcinaliśmy kota i jak zwykle się przy tym pokłóciliśmy . Nie potrafimy współpracować w takich sytuacjach. Ja się denerwuje, on się denerwuje i nie wiele nam trzeba. Aż wczoraj zaczęłam myśleć, że jak kiedyś bedziemy mieli dziecko i będzie to mniej bądź bardziej ekstremalna sytuacja to nie wiem czy damy sobie razem radę . Ech!
Dzięki.
My jesteśmy tacy sami

Cytat:
Treść usunięta

Cytat:
ja ćwiczyłam a6w ale doszłam tylko do 12 dnia, strasznie mnie kręgosłup bolał, nie dawałam rady robić tyle powtórzeń
szoda że impreza odwołana.

scio a na czym polega twoja dieta? skąd bierzesz przepisy?

śliweńka byłaś może w Lovely Look w Turawa park? Bo mam zniżkę 20% i chyba tam dziś pojadę na strzeżenie ale nie wiem czy warto
Dieta south beach polega na tym, ze przezpierwsze 2 tygodnie nie jesz węglowodanów (słodyczy, mąki, ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu) po dwóch tygodniach wprowadzasz węgle.Ogólnie jest lista zakazanych produktów, ale nie jest to jakaś wykańczająca, wyrzeczeniowa dieta A przepisy z różnych blogów, np. wczoraj na kolcje i dziś do szkoły miałam coś takiego: klik
tutaj są tez przepisy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196551 http://blog.polskiesouthbeach.pl/201...ty-i-mity.html
http://kuchnianaplazy.blox.pl/html TU EKSTRA PRZEPIS NA GRANOLE (niedietetyczną )
http://sniadanienaplazy.blogspot.com/

pełno tego w necie

Cytat:
Potwierdzam pesto z LIdla jest super Ja najbardziej czerwone lubię
A w Lidlu jest zielone pesto? Bo ostatnio widziałam tylko czerowne

I na koniec chwalę się piątką z mojego wczorajszego konspektu

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 20:13   #1784
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Scio gratulacje

A czy jest teraz zielone to nie wiem, ale jeszcze jakiś czas temu je widziałam. W Holandii jak byłam to były chyba nawet 3 czy 4 rodzaje tego pesto w Lidlu ale i tak czerowne było najlepsze.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 21:04   #1785
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
A w Lidlu jest zielone pesto? Bo ostatnio widziałam tylko czerowne

I na koniec chwalę się piątką z mojego wczorajszego konspektu
jest! ale nie za dobre, czerwone lepsze
GRATULUJE PIĄTKI ZDOLNIACHO!!!!
Stary 2012-02-11, 07:54   #1786
india83
Zakorzenienie

Scio również gratuluję

Cholerka podwyzszyli opłaty za prąd Będe płacić ok. 30zł wiecej, świetnie Teraz to już będziemy przejraczac 500zł na 2 miesiące
india83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 08:28   #1787
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cześć

India współczuję.

Stary 2012-02-11, 08:29   #1788
baja_86
Zakorzenienie

Cześć
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 09:08   #1789
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-11, 09:42   #1790
anuulaa
Wtajemniczenie

Cześć
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 09:47   #1791
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2012-02-11, 10:44   #1792
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
[Guciu poszło dobrze to było spotkanie ok. 30 min dla 50 osób na temat bezpieczeństwa. Fajna z nich młodzież, przyjeli mnie bardzo serdecznie... z przyjemnoscia do nich wróce

Rosi kociak jest niemozliwy ... i pilnuje zebyscie nie zasiusiali łożek

iwka przysłali próbki, a raczej ścinki ale spoko widac co to za kolor i rodzaj materiału, wiec na cos sie zdecyduje, ale dzis nie miałam do tego głowy. Ale na pewno od nich zamówie, bo wyjdzie mi ok. 350-400zł, a w sklepie wycenili mi na 750 zł /(nie wiem skad takie ceny)

na korytarz zdecydujemy sję na srebrna pufe, ale jeszcze tez nie wiem w jakim rozmiarze

dziś mam doła... mojej kolezanki z pracy nagle zmarł tata. byłam na chwile u niej, biedna, płakałam razem z nia
Piękne mają przebicie nie ma co! Przykro mi z powodu koleżanki - na takie rzeczy człowiek nigdy nie jest przygotowany.

Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
Scio również gratuluję

Cholerka podwyzszyli opłaty za prąd Będe płacić ok. 30zł wiecej, świetnie Teraz to już będziemy przejraczac 500zł na 2 miesiące
Tak sobie pomyślałam - Ty płacisz za rzeczywiste zużycie czy to są prognozy? I może u innego dostawcy byłoby taniej?
U nas jest taka specjalna strona gdzie wpisujesz kod pocztowy oraz jakie masz zużycie roczne gazu i prądu - wyszukiwarka wyszukuje nam firmy dostarczające media do tej lokalizacji, zazwyczaj jest ich z 10 albo więcej. Wyszukiwarka podaje też wysokość opłaty. U mnie różnica pomiędzy najtańszą a najdroższą ofertą wynosiła ok 1000 Euro/rok. Za zmianę dostawcy nic nie płacisz, a nowy załatwia za Ciebie wszystko.

Cytat:
Treść usunięta
Spryciula

Stary 2012-02-11, 10:57   #1793
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Iwka wow.. niezła różnica w cenie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-11, 11:02   #1794
Zakorzenienie

czesc czesc
dzis nadaje z kuchni
wlasnie mocze petitki w rumie i co chwile jakos mi palce bo buzi wskakuja haha
Stary 2012-02-11, 11:03   #1795
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
czesc czesc
dzis nadaje z kuchni
ja od rana się zasłodziłam Rafaelo więc masz szczęście bo bym już leciała do ciebie na te ciasta

Stary 2012-02-11, 11:10   #1796
Zakorzenienie

Cytat:
ja od rana się zasłodziłam Rafaelo więc masz szczęście bo bym już leciała do ciebie na te ciasta
mimo wszystko zapraszam, ale rumowego nie dostaniesz bo jeszcze by malutka fikala za duze koziolki haha
Stary 2012-02-11, 11:11   #1797
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
mimo wszystko zapraszam, ale rumowego nie dostaniesz bo jeszcze by malutka fikala za duze koziolki haha
hehe spoko, już się pakuję i śmigam

Kurde.. nie wiem czy mąz dziś wraca czy jutro

Stary 2012-02-11, 11:13   #1798
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2012-02-11, 11:31   #1799
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
Iwka wow.. niezła różnica w cenie.
No niezła - ja osobiście znam przynajmniej parę sposobów jak wydać te pieniądze lepiej Ale szczerze mówiąc nie spodziewałam się aż tak wielkich różnic w cenie, teraz co roku sprawdzam, tak na wszelki wypadek ... bo jak nie widać różnicy to po co przepłacać

Cytat:
czesc czesc
dzis nadaje z kuchni
Ja pieję kawę, dostanę ciasto

Cytat:
Treść usunięta
Sprawdź sprawdź, może coś się zaoszczędzi.

Widziałyście zdjęcia z World Press Foto? Patrząc na nie mam wrażenie, że tylko śmierć i zadymy się sprzedają ...

U mnie dzisiaj piękne słońce!!! Niestety odwołano imprezę na którą się wybierałam - wyścig po kanałach dookoła 11 miast (trasa 200 km). Mróz odpuścił, a że było zapisanych 16000 osób to organizatorzy się bali, że lód się załamie. Szkoda - ostatni był tu 15 lat temu i wszyscy strasznie się napalili.

Edytowane przez iwka28
Czas edycji: 2012-02-11 o 11:34
Stary 2012-02-11, 11:32   #1800
kliwia
Zakorzenienie

ja kawe wypilam, zjadlam TWIXa, i szukam przepisu na te paczki.
chyba upieke jakies z mojewypieki. nie powinnam sie zawiesc
ciekawia mnie te kokardki faworkowe na piwie tez moze podolam hihihih
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości