Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-13, 11:25   #2101
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012

Cytrynka ślicznie wyglądasz

mam takie sny porąbane, że szkoda słów

dziś pakuje torbę

jutro jakieś zakupy może...

a TŻ znowu ma na nocki po 12h a było tak fajnie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A ty znowu o wadze

A z drugiej strony,to skoro nie jesz duzo,a ponoc tyjesz za duzo,to moze masz za malo ruchu?Diet w ciazy sie nie robi,trzeba odpowiednio sie odzywiac.Ale ruch dziala dobrze,a do tego spalasz kalorie.Wiec moze spacerek?
Ja tylko powiedziałam, że skacze mi do góry bo taka prawda wczoraj miałam już 75kg co wychodzi, że nawet tydzień nie minął, a ja przytyłam ponad 1kg ?? - dziwne
więc pewnie spokojnie dobije do +20kg

Mało ruchu? To zależy czasem mało, a czasem aż za dużo - w piątek to przesadziłam tak mnie brzuch bolał ale twardo maszerowałam

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:26   #2102
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
A ja weszlam na profil ania20m i nie widzialam zeby napisala ze urodzila....Osta tniego posta pisala na naszym wątku 8 lutego ze kupila wózek.Chyba ze czegos nie widze....Ale tak czy inaczej GRATULACJE!!

Dziwne to.Tez weszlam na jej profil i nic takiego nie widze.Ostatnia wiadomosc z 8 lutego.A jak to jakas pomylka

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Gosia, ale zanim ubezpieczalnia wypłaci pieniądze to możemy już być we trójkę
A mąż potrzebuje wolnego z pracy aby móc cokolwiek zdziałać.
Zobaczymy, czy remont zrobimy od razu czy poczekamy do wiosny/lata
Niezbyt uśmiecha się nam grzebać z mrozem za oknem albo podczas odwilży. Z kolei nie wiadomo jakie będzie lato. A kasa na planowany remont będzie dopiero w okolicy czerwca właśnie.
A no to kiepsko faktycznie.No,ale nic nie zrobisz,to sa zdarzenia losowe.

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Lena hop hop odezwij sie
dzien dobry Dziewczyny
A ty Konia do kiedy w szpitalu?I jak samopoczucie?

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość

Przynoszę wiadomość od Gizmiatko

Iga urodziła się 12 lutego o godzinie 3:40 (SN), na przełomie 35/36 tc.
3530 g i 52 cm
Gratulacje!!
A jaki duza,mimo ze wczesniej.Super.
Zaczyna sie robic mega ciekawie na watku!

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość

no to też pocisnęli... niby czemu miałabyś się dokładać na ich samochód? butelki niech sprzeda, za kaucję będzie miał kasę. Ja rozumiem pomóc w ciężkiej sytuacji życiowej, ale samochód?
Czyli u was jest przeświadczenie, że jesteście sknerami.
U mnie inaczej. Moja matka dobrze wie, że mojej siostrze, której się pracować nie chce, daje na życie na studiach tyle, ile my mamy na dwoje (a niedługo na troje) i że jesteśmy w bardzo ciężkiej sytuacji finansowej. Sama będąc młodą mężatką, a potem i matką była całkowicie utrzymywana przez swoją matkę, a moją babcię, mimo, że tata zarabiał (a jedynaczką mama nie jest). Teraz jakoś wydaje się tego nie pamiętać, a dzwoni do mnie wiedząc, że dobrze wiem, że kasy ma jak lodu (rok temu sprzedała mieszkanie, które dostała w prezencie ślubnym od babci, tata dostał odprawę przy przejściu na emeryturę - pewnie wsadziła na lokatę dla ukochanej średniej córki i udaje, że ta kasa nie istnieje) i narzeka, jak ma ciężko.
Zwisa mi co robi ze swoimi pieniędzmi, nie ma obowiązku pomagać, bo od tego jest niby MOPS, ale boli mnie, kiedy udaje biedniejszą ode mnie i żali mi się, a żyje jak królowa.
Dodam jeszcze, że większość moich chorób i problemów z ciążą wynika z zaniedbania zdrowia, bo gdy byłam na jej utrzymaniu i czułam się po prostu źle odmówiła mi pomocy finansowej (kasa na lekarza prywatnie, bo państwowo terminy roczne, dwuletnie) argumentując, że leczy już jedną córkę a na leczenie drugiej jej nie stać. Po czym zakupili z ojcem nowy samochód.
Nie wiem, dlaczego odbieram od niej telefony, może się łudzę, że pewnego dnia oprzytomnieje i przeprosi za wpędzenie w choróbska albo chociaż przyzna, że w porównaniu z moim, to ma bajeczne życie. Głupia ja.
Pewnie i mysla,ze my sknery.A wynika to z tego,ze duzo osob sadzi,ze jak mieszka sie i pracuje poza krajem,to ma sie pieniedzy duzo.No a tak nie jest.Tzn pewnie niektorzy maja,ale my akurat pracujemy praktycznie za najnizsze stawki i to wystarcza na normalne zycie,bez szalenstw.
Przez wiele lat w Polsce klepalismy biede.Nie stac nas bylo na nic.Tesciowa tez w sumie z biedniejszych,jednak stac ja bylo na wiecej niz nas.Chocby dlatego,ze mieszkanie ma swoje,a my placilismy za wynajem.I jeszcze glupio dogadywala,ze nie wie jak to mozliwe,ze nam nie starcza.A mielismy dochodu na trzy osoby 1400(jak mielismy male dziecko,potem dochod byl wiekszy,ale bralismy kredyty,zeby dokladac do zycia,wiec na jedno wyszlo,bo trzeba bylo je splacac),a oplat za wynajmowana kawalerke ok 1000.Pamietam jak bylo i ze potrafila jeszcze przykrosc zrobic.
Wiesz gdyby ktos bliski potrzebowal pomocy(a bliscy sa mi ludzie,ktorzy nie sa rodzina)nie zawahalabym sie i dala ostatni pieniadz.Ale w tej sytuacji nie ma mowy.
Stary 2012-02-13, 11:29   #2103
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość

karolca czytałam, że ktoś Was zalał, my mieliśmy to samo parę miesięcy temu, współczuję, mam nadzieję, że ten kogo wina poczuje się do opowiedzialności, bo u nas niestety tak nie było, a administracja też się wypięła.
Już pan inspektor chodził, robił zdjęcia, powiedział, że jak mam swoje to mogę mailem wysłać. Mam ich duuuużo.
Gdzieś ponoć zapchana jest rura (lub była). Część wody normalnie spływa a część wybija w górę i znajduje gdzieś ujście i leci. A że my nie mamy płytek po sam sufit, to od razu widać, że leci woda. Na drugim piętrze sąsiad musiał skuć kafle aby zobaczyć co się dzieje.

Ale mnie mała dziś kopie mocno.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:29   #2104
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:

3530 g i 52 cm
Aż mi łzy stanęły w oczach chyba ze szczęścia

Jestem w szoku Kolejna urodziła

Gratuluje !!

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-02-13, 11:32   #2105
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
\
No to już całkiem rewelacja
A co do pokarmu - u mnie od kilku dni plamki mokre (30 tc dopiero? o co chodzi?), same chusteczki na razie wystarczają, ale muszę dość często zmieniać. Ciekawe, czy po porodzie będę mieć, czy nie.
ooo siostrooo Ty też 30 tc
nie jestem sama
podczytuje ten wątek ale coraz rzadziej, bo łapie mnie jakaś depresja czy nie wiem co
ja generalnie chciałabym już 38 tc i poród i normalnie skręca mnie z zazdrości jak tu dziewczyny piszą, że mają już termin albo mają 2-3 tygodnie do niego...

staram się zająć głowę czymś innym, nie myśleć o tym, że jeszcze 10 tygodni przede mną i czekać cierpliwie w obwodzie brzucha mam już 113 cm...
nieustannie tyje 1 kg na tydzień czy to się pilnuje czy też nie ... mam już jakieś 19 kg na +...
Jest mi ciężko, czuje się brzydka i w ogóle do niczego... i tylko zdrowie mojego maleństwa mnie jeszcze jakoś trzyma w kupie, że zwieram nogi i mówię do niego siedź jeszcze i rośnij
Stary 2012-02-13, 11:32   #2106
emigra
Zakorzenienie

Gosia, doskonale Cie rozumiem. U nas na poczatku tez wszyscy dogadywali ze niewiadomo jak nam sie powodzi, ale pewnego dnia sie wkurzylam i wyliczylam ile mamy na miesiac a ile nas same oplaty wynosza, ile jedzenie i ze to ze nam zostaje to nie sa kokosy i nie znaczy ze zamiast oszczedzac na czarna godzine to mamy sponsorowac kogos od tamtej pory mamy spokoj
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:33   #2107
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asika21 Pokaż wiadomość
No mój mężulo stwierdza, że to kompletnie na opryszczkę nie wygląda i żebym poczekała dzień czy 2 czy nadal to będzie czy nie, ale wolę się upewnić niż potem może zaszkodzić maleństwu.
ze tak glupio zapytam, jakie masz objawy?

Cottonpuma... faktem jest, ze ta opryszczka na ustach to inny typ wirusa niz ten co na genitaliach... jednak jest tez bardzo mozliwe, ze na wargach i na genitaliach mozna zarazic sie tym samym typem opryszczki... co widocznie zdarzylo sie tobie... co sie moze zdarzyc po seksie oralnym

Emigra, nie boj sie przenoszenia i nie stresuj sie... to moze tylko przyniesc frustracje... wiem, ze to czekanie po terminie jest denerwujace, ale jak maluszek nie chce wyjsc wczesniej, to nie ma co go wczesniej wypychac... zreszta nawet w DE nikt ci nie da skierowania na wczesniejsze wywolywanie porodu lub na cc przed terminem, jesli nie ma ku temu wskazan

poza tym, dobrze by bylo, zeby ciaza byla donoszona, czyli skonczony 38 tc... takze cierpliwosci, bedzie dobrze
Stary 2012-02-13, 11:36   #2108
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość

Cottonpuma... faktem jest, ze ta opryszczka na ustach to inny typ wirusa niz ten co na genitaliach... jednak jest tez bardzo mozliwe, ze na wargach i na genitaliach mozna zarazic sie tym samym typem opryszczki... co widocznie zdarzylo sie tobie... co sie moze zdarzyc po seksie oralnym

Emigra, nie boj sie przenoszenia i nie stresuj sie... to moze tylko przyniesc frustracje... wiem, ze to czekanie po terminie jest denerwujace, ale jak maluszek nie chce wyjsc wczesniej, to nie ma co go wczesniej wypychac... zreszta nawet w DE nikt ci nie da skierowania na wczesniejsze wywolywanie porodu lub na cc przed terminem, jesli nie ma ku temu wskazan

poza tym, dobrze by bylo, zeby ciaza byla donoszona, czyli skonczony 38 tc... takze cierpliwosci, bedzie dobrze
wiem kochana wiem ... w moim szpitalu kaza sie stawiac dopiero tydzien po terminie na wywolywanie, jesli nic sie nie dzieje, wczesniej tez nic nie robia, moga ew. ctg zrobic kontrolnie i tyle....
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:36   #2109
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
nie jestem sama
podczytuje ten wątek ale coraz rzadziej, bo łapie mnie jakaś depresja czy nie wiem co
ja generalnie chciałabym już 38 tc i poród i normalnie skręca mnie z zazdrości jak tu dziewczyny piszą, że mają już termin albo mają 2-3 tygodnie do niego...

staram się zająć głowę czymś innym, nie myśleć o tym, że jeszcze 10 tygodni przede mną i czekać cierpliwie w obwodzie brzucha mam już 113 cm...
nieustannie tyje 1 kg na tydzień czy to się pilnuje czy też nie ... mam już jakieś 19 kg na +...
Jest mi ciężko, czuje się brzydka i w ogóle do niczego... i tylko zdrowie mojego maleństwa mnie jeszcze jakoś trzyma w kupie, że zwieram nogi i mówię do niego siedź jeszcze i rośnij
i ja też dopiero 30 tydzień..

Mała super, że wróciłaś już do domku, dbaj o siebie i synka!

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-02-13 o 11:46
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:44   #2110
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Witam

No ja dziś już wyszłam do domku...i leżę w końcu na własnej kanapie
Super,ze jestes juz w domku!Trzymaj sie i odpoczywaj,zebys juz nie musiala isc do szpitala wczesniej jak pojdziesz rodzic!

Cytat:
mają się dobrze Gizmiatko zmęczona bo od 48 h spała może ze 3h, mała zdrowa (dostała sterydy na płucka), chętnie ssie tylko mama jeszcze nie ma pokarmu, ale to tak zawsze... rozkręci się w 3 dobie
Super,ze wszystko dobrze

Cytat:
O widzisz, może to zapalenie mieszka włosowego!

No to już całkiem rewelacja
A co do pokarmu - u mnie od kilku dni plamki mokre (30 tc dopiero? o co chodzi?), same chusteczki na razie wystarczają, ale muszę dość często zmieniać. Ciekawe, czy po porodzie będę mieć, czy nie.
Ja w pierwszej ciazy tez mialam wczesnie wycieki,a teraz nie mam jeszcze.No ale wierze,ze wszystko jest normalne i ta sytuacja i ta.

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

Dziewczyny ja nie wiem jak ja urodze - zadnych skurczy przepowiadajacych nie mam, nie twardnieje mi brzuch, nie stawia sie, czasem mnie na dole poboli jak na @ i tyle ciekawe co mi jutro ginek powie....
Wiesz moze ja cie pociesze,ale tez w pierwszej ciazy nie mialam skurczy przepowiadajacych,ani twardnien,nic doslownie.Urodzilam 2 tyg przed terminem.Pierwsze skurcze jakie czulam to byly te porodowe.Wiec widocznie roznie to bywa i moze u ciebie bedzie tak jak u mnie.

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

Ja tylko powiedziałam, że skacze mi do góry bo taka prawda wczoraj miałam już 75kg co wychodzi, że nawet tydzień nie minął, a ja przytyłam ponad 1kg ?? - dziwne

Mało ruchu? To zależy czasem mało, a czasem aż za dużo - w piątek to przesadziłam tak mnie brzuch bolał ale twardo maszerowałam
Jolka ale dopiero pisalas,ze masz +9 kg i juz 3/4 ciazy za soba,to jak ty mozesz mysec,ze dobijesz do +20??Nie rozumiem twojego myslenia.No a tyc musisz,to normalne,dziecko rosnie,macica sie powieksza,woda zatrzymuje w organizmie,piersi rosna.
A o ruchu pisalam,bo kiedys wspominalas,ze nie masz go za duzo,ze nie czesto wychodzisz z domu.A to nie musza byc biegi na przelaj,tylko zwyczajny spacer.Masz caly dzien wolny,wiec mozesz robic kilka krotkich spacerow.A swieze powietrze i ruch robi dobrze.Mysle tez,ze porod jest latwiejszy jak czlowiek nie jest taki zasiedziany.

Cytat:
Gosia, doskonale Cie rozumiem. U nas na poczatku tez wszyscy dogadywali ze niewiadomo jak nam sie powodzi, ale pewnego dnia sie wkurzylam i wyliczylam ile mamy na miesiac a ile nas same oplaty wynosza, ile jedzenie i ze to ze nam zostaje to nie sa kokosy i nie znaczy ze zamiast oszczedzac na czarna godzine to mamy sponsorowac kogos od tamtej pory mamy spokoj
No tez bede musiala jakos ostro odpowiedziec,bo cos czuje ze temat powroci.
Stary 2012-02-13, 11:47   #2111
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
wiem kochana wiem ... w moim szpitalu kaza sie stawiac dopiero tydzien po terminie na wywolywanie, jesli nic sie nie dzieje, wczesniej tez nic nie robia, moga ew. ctg zrobic kontrolnie i tyle....
po terminie robia ctg co 2 dni
Stary 2012-02-13, 11:49   #2112
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:

3530 g i 52 cm
O rety!
Jaka rewelacja
Gratuluje bardzo serdecznie cudownej coreczki, fajnie miec to juz za soba!

Cottonpuma, z tego ca ja czytalam i slyszalam to opryszczka na ustach oraz opryszczka na narzadach plciowych to dwie rozne sprawy :
http://www.opryszczka.net/rodzaje-opryszczki.html

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:49   #2113
monika_krk
Raczkowanie

Jezuuuuuu właśnie wchodzę na forum po weekendowej nieobecności komentując do męża z żartem, że muszę sprawdzić czy jakaś koleżanka nie urodziła, a tu taka niespodzianka!!!

Gratulacje dla Ani i Gizmiątka no i dzieciaczków oczywiście klask i:

mam nadzieję, że u dziewczyn i maluszków wszystko ok, idę pod prysznic i wracam w podnieceniu nadrabiać zaległości

monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:51   #2114
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

lena_mi, cottonpuma ... Wy też macie tak jak ja? Czy tylko mi się to udziela?
Stary 2012-02-13, 11:52   #2115
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
i ja też dopiero 30 tydzień..

Mała super, że wróciłaś już do domku, dbaj o siebie i synka!
Konia i jak ? urodzila kolezanka z lozka obok?

adaikaka oby humor sie poprawil.

gosia oj tak to prawda ze ludziom czesto sie wydaje ze jak ktos za granica to na pieniadzach spi. u nas tez tak nie ma, ze oplywamy w luksusach. fakt ze my za dom nie placimy (tylko olej opalowy nas kosztuje) bo firma nam zapewnia dom, ale pensji tez nie mamy za wysokich przez to. a wydatki i tak sa (jedzenie,samochod, kredyt, pies i teraz dziecko w drodze).
a Tz ciotka tez miala raz tupet(remontowala dom i mowi do Tz: mialbys 3 tys zl? bo kurcze ten remont to jeszcze tyle pochlonie kasy(oczywiscie na wieczne oddanie bo to nie jest pozyczenie), a ze to dom rodzinny to Tz ok - i co ciocia kupila niezbednego przy remoncie?? stol do jadalni i 6 krzesel!!! tak jakby stol to byl najpowazniejsza rzecz przy remoncie, a stol oczywiscie miala i tak.
i wczoraj przez telefon mowi, no to ja neidlugo do was przylece, jak znajdziecie jakis tani bilet (za ktory oczywiscie zaplacimy pewnie....ale tym razem co najwyzej moge jej kupic miotle i niech na niej sobie leci, bo ja naprawde nie chce aby przyjezdzala, bo to osoba typu: ''Ty - zrob mi herbate''.....a sama sobie rusz dupe i zrob, skoro siedzisz przez tydzien u nas i nic nie robisz a ja wlasnie wrocilam z pracy. nie cierpie takich gosci.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:52   #2116
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Hej Dziewczyny, nie było mnie troszkę, więc medluję się, z domu także spokojnie nie zdążyłam nadrobic wszystkiego, ale..
U mnie straszne bóle kręgosłupa, w odcinku piersiowym także wysiedziec nie bardzo mogę przed komputerem, staram się cwiczyc, żeby porozciągac mięsnie międzyżebrowe, mąż robi mi masaże, ale na razie nie przynosi to większego skutku na dłuższą metę
Przez to wszystko humor mam straszny, płakac chce mi się non stop, bo ból jest naprawdę okropnie dokuczliwy, w nagrodę pocieszenia dostałam nawet tulipanki od męża a to On powinien dostac jakąś nagrodę za to że tak dzielnie wytrzymuje moje marudzenie.. A jeszcze przed nami ponad 2 miesiące..
Malutka w brzuszku jakoś mniej się ostatnio rusza, chyba zmieniła pozycję i kopie "do środka". Trochę się jednak martwię i zastanawiam się czy nie wybrac się na jakieś USG..

Na razie obserwuje i liczę ruchy, jakie macie sposoby takiego liczenia? po jedzeniu? rano i wieczorem? szukam właśnie informacji na ten temat w sieci..
Leeeenka!
dobrze, że jesteś i wszystko ok
z zaznaczonym fragmentem tekstu zgadzam się w 100%, w dodatku stałam się żywieniową marudą, nie dość, że podaje mi na gotowe, to narzekam, że nie lubię, że nie takie, ale sama do tej lodowatej kuchni (12 stopni) nie wejdę

Mniejszą ilością ruchów się nie martw, mój ostatni szpital właśnie zaowocował tym, że dostałam kartę ruchów i liczyłam, pierwszego dnia po 40, drugiego po 20, 3 po 10... Położna uspokoiła, że nie dość, że dziecko może mieć leniwy dzień, to po prostu robi się ciaśniej i nie ma gdzie wierzgać za bardzo.
a liczyć kazali tak: 3 razy dziennie, niekoniecznie w stałych godzinach (ja zaczynałam liczyć jak mała zaczynała kopać) i kazali mi liczyć przez godzinę, ale niektóre laski wspominały, że one miały np 40 minut czy np do 10 kopnięcia (ale nie dłużej niż godzinę)
martwić należy się, gdy ruchów jest mniej niż 4 na godzinę i mniej niż 10 w drugiej godiznie, gdy dotykamy brzucha (czyli np. od 8 rano do 9 masz 3 ruchy, od 9-10 głaskasz i jest mniej niż 10)
Plus, liczyć miałam same kopniaki, a nie ruchy z boku na bok czy obroty.

Cytat:
Pewnie i mysla,ze my sknery.A wynika to z tego,ze duzo osob sadzi,ze jak mieszka sie i pracuje poza krajem,to ma sie pieniedzy duzo.No a tak nie jest.Tzn pewnie niektorzy maja,ale my akurat pracujemy praktycznie za najnizsze stawki i to wystarcza na normalne zycie,bez szalenstw.
Przez wiele lat w Polsce klepalismy biede.Nie stac nas bylo na nic.Tesciowa tez w sumie z biedniejszych,jednak stac ja bylo na wiecej niz nas.Chocby dlatego,ze mieszkanie ma swoje,a my placilismy za wynajem.I jeszcze glupio dogadywala,ze nie wie jak to mozliwe,ze nam nie starcza.A mielismy dochodu na trzy osoby 1400(jak mielismy male dziecko,potem dochod byl wiekszy,ale bralismy kredyty,zeby dokladac do zycia,wiec na jedno wyszlo,bo trzeba bylo je splacac),a oplat za wynajmowana kawalerke ok 1000.Pamietam jak bylo i ze potrafila jeszcze przykrosc zrobic.
Wiesz gdyby ktos bliski potrzebowal pomocy(a bliscy sa mi ludzie,ktorzy nie sa rodzina)nie zawahalabym sie i dala ostatni pieniadz.Ale w tej sytuacji nie ma mowy.
no to my właśnie przerabiamy ten najgorszy okres, na takich samych warunkach jak mieliście wy...
plus mszczą się na nas rzeczy, na których się oszczędzało - nieoryginalne częsci do auta, meble z ikea, a w domu tesciow - 40 lat zycia bez remontów (zamieszkali z dziadkami w 10-letnim domu, nigdy nie włożyli w dom więcej niż tyle, co za farbę na ściany, instalacje powoli padają, podłogi odpadają, okna wypadają, no i teraz oni oczywiście liczą, że pomieszkali bez żadnych kosztów 40 lat a my na starcie się dołożymy, by pokryć ich zaniedbania, no ale z czego? widoków na lepszą pracę nie ma, a kredyt przy takich dochodach i perspektywach wydatków to samobójstwo...

Nie podoba mi się ogólnie ta sytuacja, bo oczywiście sama planowałam coś sobie tu odremontować, upiększyć itp, ale wymagać od nas na starcie życia wspólnego, żebyśmy z jednej marnej pensji inwestowali i ich dom, w którym nie planujemy mieszkać dłużej, niż to konieczne, kiedy oni mają pensji 2, to lekka przesada. tym bardziej, że wymagają zrzutki na rzeczy ewidentnie od lat przez nich zaniedbane, jak instalacje, stolarka itp.

inaczej bym potraktowała zapytanie czy prośbę o pomoc, a inaczej reaguję na "jak chcecie mieć dobrze to sobie sami zapłaćcie" szczególnie w kwestii sprawiedliwości: dziadkowie dom postawili, teściowie 40 lat nie zainwestowali w nic poza farbami, teraz niecały rok mieszkamy my i mamy im wyremontować. ja nie wiem, czy oni chcą całe życie mieszkać w świetnych warunkach i nic nie zainwestować w wygody tylko za każdym razem szukać łosia, który im to opłaci? i dlaczego swojej córki nie poproszą o pomoc, a jest to tak samo jej dom jak nasz, bo właścicielami są tylko teściowie, ona tu swoj pokoj ma tak jak i my, ale tez ona stoi w lepszej sytuacji finansowej.

to samo z moją matką, wymądrza mi się na temat mieszkania, sama dostała od rodziców, ale dla mnie nie ma nic poza mądrościami.
w tym jej mieszkanku pomieszkaliśmy 3 lata, na początku kasa była, więc 30letnią ruinę wyremontowaliśmy na cacy (panele, gładzie, kafelki, armatura, drzwi) - a ona nie pamięta nic poza tym, że musiała za nas czynsz 800zł uregulować. sprzedała to mieszkanie, i nawet nie zaoferowała, że zwróci nam za remont, który kosztował nas kilka tysięcy, a podniósł wartość mieszkania o 20tys!

najłatwiej im powiedzieć "wtedy były inne czasy" ale ja uważam, że inne, w znaczeniu łatwiejsze. nikt głodny nie chodził, kasa była, a nie było produktu. teraz jest na odwrót, ale ona uważa, że mamy "malinowo".
durna, durna baba.
Stary 2012-02-13, 11:54   #2117
Asika21
Rozeznanie

Cytat:

To wygląda jak krostka, taka napuchnięta skóra - jak przy opryszczce na ustach. Jak na razie nic oprócz tej krostki, lekkiego zaczerwienienia i delikatnego swędzenia nie ma. Dla mnie to wygląda jak krostka z zimna po prostu.

http://zuziulek.blogspot.com/
Asika21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:54   #2118
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
sorki dziewczyny
tak to jest jak sie z telefonu czyta i odpisuje
staram sie nadal duzo polegiwac, bo wtedy mam spokojny brzus a 2 tyg. dzidzia musi jeszcze w brzuszku posiedziec
nic sie nie przejmuj zdarza się
odpoczywaj spokojnie

Cytat:
Siateczkowe majtki to wydaje mi sie,ze sa tylko jednorazowe.Ja mam 2 opakowania po 7 szt,czyli 14 i paczke 5 szt zwyklych bawelnianych,tez z przeznaczeniem na wyrzucenie.Jak przypomne sobie jak sie ze mnie lalo...to wole miec wiecej.Tak samo z tymi poporodowymi podpaskami,mam 3 opakowania,no i jeszcze kupie zwykle duze podpaski na pozniej.
no właśnie na allegro mi się rzuciły w oczy jakieś wielorazowe, dlatego zapytałam

Cytat:
Dzisiaj przykra wiadomosc.Moja kolezanka z pracy miala zawal.Ma dopiero 35 lat!Dziewczyna okaz zdrowia,jednego dnia wszystko ok,drugiego wzywaja pogotowie i okazuje sie,ze zawal.Mowi,ze nie dociera to do niej,nie wierzy.
A przy okazji pisalam z ta kolezanka i bardzo chwalila opieke szpitalna w Anglii(byla 2 dni),ze wszyscy mili,troskliwi,jedzenie dobre,mogla wybrac co chce.Pogotowie bylo w minute od telefonu,w domu zrobili ekg,dzialali bardzo szybko i sprawnie.
jej... młoda kobieta zdrowia dla Niej dużo!!!

Cytat:

3530 g i 52 cm
o jej! Gratulacje

Mała super, że już w domku odpoczywaj kochana

dzień dobry.

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:56   #2119
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
ja dostaje kopniaki w zebra i to bez różnicy czy siedzę czy lezę czy śpię czy nie
mam to samo

Cytat:

3530 g i 52 cm
Juuuuuupi To mamy już pierwszą wątkową parę poza brzuszkiem Gratulacje!

Cytat:
Ja jestem w 33tc, ale odczucia mam identyczne

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 12:02   #2120
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
adaikaka a moze jakies cwiczenia relaksacyjne i muzyke relaksacyjna sobie zafunduj na odprezenie

na mnie dziala to (odprezajaco):

http://www.youtube.com/watch?v=SCjAE...eature=related

http://terapie-naturalne.info/sposob...-porodowy.html

ale nie wszyscy musza byc zwolennikami takich technik oczywiscie.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

gosia pytalas o link do pilki:

http://www.ebay.co.uk/itm/65cm-Exerc...#ht_1994wt_982

i do apteki(znalazlam tam wszystko o co mi chodzilo, w innych aptekach nie moglam znalezc tych wszystkich rzeczy ktore mnie interesowaly, ale jeszcze nie zrobilam zamowienia, zrobie w tym tygodniu)

http://www.aptekaleki.co.uk/login.aspx

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 12:03   #2121
Asika21
Rozeznanie

Cytat:
nie jestem sama

Nie martw się ja w 34 tyg. miałam 21kg na + Każda z nas czuję się podobnie jak Ty, ale wspieramy się nawzajem, bo przecież po porodzie szybciutko z nas zleci ponad połowa z tego co przybrałyśmy, a przy bieganiu przy maluszkach druga połowa spadnie i wrócimy do naszych wspaniałych figur Mi minął już 36 tydzień i kilka dni i pewnie kolejne kg na +, ale już nawet staram się nie wchodzić na wagę, po co mam się martwić takimi głupotami teraz martwi mnie bardziej poród i wszystko co z nim związane

Stary 2012-02-13, 12:04   #2122
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
nie jestem sama

Nie wiem, jak Lenka, ale ja mam dokładnie to samo. Widzę, że wszystkie 3 jesteśmy jakoś podatne na deprechę... Może to depresja 30tygodnia?

Cytat:

ooo, żeby jeszcze...
no u mnie ewidentnie przeniosłam z góry na dół podczas mycia...
wiem, że ta dolna to inny typ, ale o ile na górze pojawia się tylko jeden, to na dole mogą obydwa, a w ciąży to raczej pewne, że osłabienie flory, odporności itp, i witamy.
dolna opryszczka to typowa wenera, a jeżeli nie ma możliwości złapania od kogoś, to musi być przeniesiona górna.a wtedy luzik, bo organizm już zna ten typ i ma przeciwciała

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Cottonpuma, z tego ca ja czytalam i slyszalam to opryszczka na ustach oraz opryszczka na narzadach plciowych to dwie rozne sprawy :
Ja cytuję ginekologa
górna (hsv1)może się przenieść na dół, dolna (hsv2) bierze się tylko z ryzykownego seksu i nie wędruje na górę.

Cytat:
maaaaamy...

chyba muszę się iśc wypłakać.
Stary 2012-02-13, 12:05   #2123
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
O
owszem, jesli obie te sprawy pojawiaja sie niezaleznie od siebie... jesli jednak ktos ma opryszczke na wargach i po chwili "wykwita" takiemu delikwentowi cos gdzie indziej, to jest duze prawdopodobienstwo, ze to jest jednak przeniesienie typu okoloustnego na narzadly plciowe

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
, bo to osoba typu: ''Ty - zrob mi herbate''.....a sama sobie rusz dupe i zrob, skoro siedzisz przez tydzien u nas i nic nie robisz a ja wlasnie wrocilam z pracy. nie cierpie takich gosci.
masakra
i to pewnie jeszcze taki typ co "prosze" i " dziekuje" nie uznaje, bo jej "sie nalezy"... taki zgorzknialy typ starszych pan, ktore zazdroszcza mlodszym pokoleniom, tego, ze maja wiecej mozliwosci, ale zrozumiec nie chca, ze wcale nie jest im latwiej...

zycze wytrwalosci z ciotka, zwlaszcza w odpieraniu jej humorow
Stary 2012-02-13, 12:06   #2124
rumiankowa
Zadomowienie

to już na dobre zaczęłyśmy rozpakowanie
gratulacje dla Ani i Kubusia oraz dla Gizmiątka i Igi
rumiankowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 12:07   #2125
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka ale dopiero pisalas,ze masz +9 kg i juz 3/4 ciazy za soba,to jak ty mozesz mysec,ze dobijesz do +20??Nie rozumiem twojego myslenia.No a tyc musisz,to normalne,dziecko rosnie,macica sie powieksza,woda zatrzymuje w organizmie,piersi rosna.
A o ruchu pisalam,bo kiedys wspominalas,ze nie masz go za duzo,ze nie czesto wychodzisz z domu.A to nie musza byc biegi na przelaj,tylko zwyczajny spacer.Masz caly dzien wolny,wiec mozesz robic kilka krotkich spacerow.A swieze powietrze i ruch robi dobrze.Mysle tez,ze porod jest latwiejszy jak czlowiek nie jest taki zasiedziany.
+10kg spacerować by się chciało, ale nie ma z kim niestety...

i powiedziałam, że kg znowu idą w górę tak tylko o a nie z jakimś żalem czy coś więc nie rozumiem po co znowu mi wbijacie ?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-02-13, 12:08   #2126
ewcisz
Raczkowanie

Witam po weekendzie!
Ale miałam dziś sen, śniło mi się że urodziłam już córeczkę lekarz daje mi ją na ręce, możemy już iść do domu a tu czuje że mi w brzuchu nadal coś wierzga wiec pytam lekarza co jest? A on na to że to nić i mam się nie martwić

ewcisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 12:11   #2127
Asika21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

Jolkaaa po prostu woda zaczęła Ci się odkładać w organizmie. ja też zauważyłam, że ostatnio jem mniej a jednak w lusterku widzę że przytyłam. Także ta końcówka jest najgorsza. Jedne z nas chudną na koniec ciąży, inne stają się bardziej pełne Ja pod oczami ostatnio takie sińce mam, jakby mnie mąż napierdzielał w nocy Hehe ... Ostatnio koleżanka przyjechała do mnie w odwiedziny i od progu krzyczy: " A Ty co tak schudłaś?!", potem patrzy na brzuch i mówi, że tylko brzuch jakiś taki większy, a na buzi wychudzona jestem jakbym się głodziła Ale tak wychodzą bezsenne noce :/

Stary 2012-02-13, 12:11   #2128
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
To wygląda jak krostka, taka napuchnięta skóra - jak przy opryszczce na ustach. Jak na razie nic oprócz tej krostki, lekkiego zaczerwienienia i delikatnego swędzenia nie ma. Dla mnie to wygląda jak krostka z zimna po prostu.
heh... to moze jednak tylko jakies zapalenie mieszka wlosowego... ale jak nie przejdzie, to wiadomo trzeba sprawdzic

u mnie jest troche gorzej, bo mam kilka takich twardych malych pecherzykow/krostek, ktore bola, pieka, swedza i ogolnie daja nieprzyjemne uczucie dyskomportu... grrr...

a juz najbardziej mnie denerwuje to, ze przeciez ani ja ani maz nie jestesmy zadnymi brudasami, a tu jednak jakies badziewie sie przyplatalo

Cytat:
ooo, żeby jeszcze...
no u mnie ewidentnie przeniosłam z góry na dół podczas mycia...
ehh, no paskuda

wiem, że ta dolna to inny typ, ale o ile na górze pojawia się tylko jeden, to na dole mogą obydwa, a w ciąży to raczej pewne, że osłabienie flory, odporności itp, i witamy.
dolna opryszczka to typowa wenera, a jeżeli nie ma możliwości złapania od kogoś, to musi być przeniesiona górna.a wtedy luzik, bo organizm już zna ten typ i ma przeciwciała

Ja cytuję ginekologa
górna (hsv1)może się przenieść na dół, dolna (hsv2) bierze się tylko z ryzykownego seksu i nie wędruje na górę.
.[/QUOTE]
dokladnie

ale mimo wszystko... byle do jutra wtedy moze sie cos wyjasni
Stary 2012-02-13, 12:13   #2129
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolkaaa po prostu woda zaczęła Ci się odkładać w organizmie. ja też zauważyłam, że ostatnio jem mniej a jednak w lusterku widzę że przytyłam. Także ta końcówka jest najgorsza. Jedne z nas chudną na koniec ciąży, inne stają się bardziej pełne Ja pod oczami ostatnio takie sińce mam, jakby mnie mąż napierdzielał w nocy Hehe ... Ostatnio koleżanka przyjechała do mnie w odwiedziny i od progu krzyczy: " A Ty co tak schudłaś?!", potem patrzy na brzuch i mówi, że tylko brzuch jakiś taki większy, a na buzi wychudzona jestem jakbym się głodziła Ale tak wychodzą bezsenne noce :/
Może i woda, a może i nie... jakoś to zniosę bo muszę

A co do sińców pod oczami, to również mam takie jak bym co noc wpierdziel dostawała

Dziś muszę jechać sama na zakupy ale to po 17stej.
Będę je targać do domu na 2 albo 3 razy

I nie wiem co kupić TŻ na Walentynki

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-02-13, 12:13   #2130
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez ewcisz Pokaż wiadomość
Witam po weekendzie!
Ale miałam dziś sen, śniło mi się że urodziłam już córeczkę lekarz daje mi ją na ręce, możemy już iść do domu a tu czuje że mi w brzuchu nadal coś wierzga wiec pytam lekarza co jest? A on na to że to nić i mam się nie martwić
Pewnie Ty sobie smacznie spałaś, a dzidzia szalała w brzuszku i stąd takie odczucia
A mi się dziś śniło też, że urodziłam i leżałam na sali razem z Zia ale ona jeszcze nie rodziła tylko rozkręcała się akcja i we śnie rodziłam równiutko w terminie he he

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości