|
|
#2251 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2012
Cytat:
![]() Dzieki za odpowiedzi dotyczące badań dalej jestem głupia czy opłaca mi się iść do gunekologa państwowego po skierowanie ale chyba nie będę robić zamieszania i pojde prywatnie tak tak miałam zamiar.
|
|
#2252 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież 24 lata, to już nie takie młode mamusie, nie przesadzajmy Ja się cieszę, że ciąża nas tak zaskoczyła, bo gdybym miała znaleźć odpowiedni czas na dziecko, to pewnie do końca życia bym się nie zdecydowała A tak to, studia skończę w przyszłym roku i mogę dziecko do żłobka i na podyplomowe+praca. ![]() Cytat:
Cytat:
Tak czy siak czekam na wieści od Ciebie |
|||
|
|
|
#2253 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A w ogóle wiecie co? Ja zmieniłam lekarza, bo zawsze, jeszcze przed ciążą jeździłam do miasteczka obok prywatnie, a teraz gdy jestem w ciąży chciałam mieć ginekologa na miejscu i żeby pracował w szpitalu w którym bede robić. A więc ten lekarz do którego teraz chodzę pracuje i w szpitalu i przyjmuje w przychodni na NFZ i przyjmuje prywatnie. Dostałam ostatnio od niego znów skierowanie na nastepne badania i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie musze za nie płacić gdyż na skierowaniu jest pieczatka przychodni. Nie wiem czy to legalne a tak mój robi i mnie to akurat cieszy, gdyż nie płace za badania. Dziewczyny a wiecie może czy badanie przezierności karkowej robi się wszystkim kobieta w ciąży? To jest standardowe badanie? Bo mój mi nic o tym nie mówił. ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2254 |
|
Konto usunięte
|
Z tym niby młodym macierzyństwem to zgadzam się z gda.
Ja czuje sie może nie stara ale na pewno dojrzalsza.U mnie na uczelni roczniki 92 jak grzyby po deszczu zachodzą w ciąże i ciągle na około mnie 20,22 latki słysze że są w ciąży wiec przy nich to ja jestem inne pokolenie choć dzieli nas drobna różnica wieku. Ja się na tą ciąże przygotowywałam psychicznie i mentalnie i jest to doskonały moment.Za nie długi czas zacznie się praca w szpitalu i pacjenci a że profesje sobie wybrałam trudną i stesująca to nie wiem czy później bym sie zdecydowała,pewnie bym tą decyzję odkładała ile się da ![]() Także taką młodą mamusią to ja już nie jestem Martarynka badanie przeziernośći karkowej robi się wszystkim kobietą w ciąży jest standardowe Edytowane przez 0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 Czas edycji: 2012-02-13 o 18:44 |
|
|
|
#2255 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny.
Nie wiem co znowu sie dzieje ![]() Tydzień temu miałam rózowe plamienia, po wizycie u lekarza zmieniono mi leki z duphastonu na dopochwową luteine 2x dziennie. Zanim zaczęłam pierwszą tabl. plamienia ustały. Przed chwilą po skorzystaniu z wc znowu widze te plamienia tak jakby sie zaczynała miesiączka i znowu mam stres. Wzięłam teraz tabletke ostatnią na dzisiaj i szybko się położyłam. Kurde czym to może być spowodowane?? Dodam że troche dzisiaj odkurzałam w domu, czy może to być przesilenie?? Już odchodze od zmysłów ;( |
|
|
|
#2256 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
strasznie pędzicie z pisaniem Powiem wam, że dalej nie mogę dojść do siebie, mąż chyba dalej w szoku staraliśmy się, nic nie wychodziło, a tu bum ! ![]() Byłam dziś na beta hCG. Powiedzcie mi moje drogie, słyszałam że powinnam powtórzyć betę po 2 dniach żeby zbadać przyrost? czy wystarczy zrobić raz? Wizytę u gin mam dopiero za 2 tygodnie - nie wiem czy nie za późno ?? A najlepsze jest to, że nie pamiętam z dokładnością co do dnia kiedy ostatni raz zaczął mi się okres (chyba 6.1?), ani kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia :/ No i nie wiem w którym tygodniu ciąży jestem i czy nie powinnam pójść szybciej do gin? To był pierwszy wolny termin
|
|
|
|
#2257 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2258 |
|
Konto usunięte
|
Iwoncia81 ja by pojechała do szpitala i absolutnie już bym nie ruszała nawet małym palcem,leżała i odpoczywała.mam nadzieje że taka twoja uroda po prostu.Moja mama plamiła do 3 miesiąca w ciąży z moja siostrą i te plamienie były takie większe jak miesiączka i przez to nawet nie pomyślała że w ciąży jest.
lourose poczekaj te dwa tyg już więcej będzie gin widzieć,założy Ci karte ciąży,zleci badania.Teraz dużo się nie dowiesz jak pójdziesz |
|
|
|
#2259 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;32280592]Iwoncia81 ja by pojechała do szpitala i absolutnie już bym nie ruszała nawet małym palcem,leżała i odpoczywała.mam nadzieje że taka twoja uroda po prostu.Moja mama plamiła do 3 miesiąca w ciąży z moja siostrą i te plamienie były takie większe jak miesiączka i przez to nawet nie pomyślała że w ciąży jest.
lourose poczekaj te dwa tyg już więcej będzie gin widzieć,założy Ci karte ciąży,zleci badania.Teraz dużo się nie dowiesz jak pójdziesz[/QUOTE] A na usg już wyjdzie robaczek ? nie mogę się doczekać!
|
|
|
|
#2260 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;32280270]
Martarynka badanie przeziernośći karkowej robi się wszystkim kobietą w ciąży jest standardowe[/QUOTE] Dzięki za odpowiedz. Ale już troszke się martwie, bo ostatnio kupiłam m jak mama i tu jest napisane, że USG "genetyczne" czyli to gdzie wykonuje się badanie przezierności fałdu karkowego robi się w okresie od 11 do 14 tygodnia. Jak byłam ostatnio u lekarza w 11 tc i 2 dni (tak wyszło z usg) to nic mi o tym nie mówił i kazał przyjść za 4 tyg. wiec juz za późno, jak wynika z artykułu w gazecie. Nic już nie wiem. Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja podziwiam i jednocześnie dziwię się dziewczynom, które już w wieku 20 lat chcą mieć dziecko i są tego pewne w 100%.
Nawet teraz, kiedy wiem że jestem w ciąży nie dociera to do mnie i wiem, że będę tęsknić za życiem "przed". Nie miałam silnego instynktu macierzyńskiego, jak to się mówi parcia na dziecko. Uznaliśmy z mężem, że to już pora, i zaczniemy starania. |
|
|
|
#2262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że na pewno lekarz ją sprawdził, może po prostu nic Ci nie wspomniał bo wszystko jest ok. w pierwszej ciąży lekarz też nic nie mówił podczas badania, dopiero kiedy dostałam wydruk opisu USG zapytałam co to jest to NT 1,4 i wtedy dopiero lekarz mi wytłumaczył
|
|
#2263 |
|
Konto usunięte
|
Martarynka to może zadzwoń i się dopytaj bo to badanie specjalnie robi się właśnie w tym okresie ciąży bo potem dzidzi rośnie i juz te wyniki nie są tak miarodajne,chyba że później się robi to bardziej inwazyjne jak amniopunkcja
|
|
|
|
#2264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz mi zmienił leki bo mówił że luteina dopochwowa działa szybciej i bezpośrednio tam. A dawkuje tak samo jak duphaston. Niby nic mnie nie boli jakoś mocno, tylko tak jak zwykle od czasu do czasu zakłuje a to rzadko nawet. Kurde ja na zawał zejde w końcu jak tak dalej pójdzie. Już sie boje do łazienki chodzić
|
|
|
|
|
#2267 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2268 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Widziałam moją Kruszynkę. Jest czynność serduszka. Pięknie bije. Jestem taka szczęśliwa, że szok. Pan dr powiedział, że wygląda to pięknie i oby tak dalej.
|
|
|
|
#2269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja na wizytę czekam od 25 stycznia...idę w poniedziałek następny dopiero i betę robiłam chyba 29 i 31 stycznia, i teraz w minioną środę i dzisiaj - wyniki dopiero w czwartek, ale póki czekam na wizytę jest to jedyny sposób, żebym była pewna, że ciążą się rozwija... Cytat:
|
|
#2270 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny,
jestem nowa na tym forum ale mam dosyć sporo pytań i cichą nadzieję że natrafię tu na kilka mądrych i doświadczonych głów Jestem w pierwszej długo wyczekiwanej ciąży, byłam dziś u lekarza i stwierdził około 5/6 tydzień ale nie założył mi karty ciąży bo stwierdził iż zarodek jest jeszcze za mały czy to normalne? Kazał mi przyjść za dwa tygodnie ale się strasznie boję że coś może być nie tak, od dwóch dni boli mnie podbrzusze tak jak na @ i nie wiem czy czy mam się martwić, miała tak któraś z Was???Może panikuje ale wierzcie mi kilka lat starań o dzidzie sprawiło że zaczynam wariować. Jest tu ktoś w podobnej sytuacji jak ja? Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i gratuluje
Edytowane przez anusia1808 Czas edycji: 2012-02-13 o 19:55 |
|
|
|
#2271 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() z bólami podbrzusza jak na @ jesteśmy wszystkie w takiej samej sytuacji i to jest normalne ![]() co do karty ciąży- również się nie denerwuj, ja np byłam na pierwszej wizycie w 8tc i też karty nie miałam zakładanej. W pierwszej ciąży lekarz założył dopiero w 23 tygodniu!!! (bo miałam takiego sklerotyka a w nerwach na wizytach sama zapominałam się dopominać, choć zawsze mi mówił żebym mu następnym razem przypomniała :P i oczywiście gratulacje tak długo wyczekanego maleństwa
|
|
#2272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie podbrzusze boli dalej a jestem w 9 tygodniu to jest normlane bo macica sie przygotowywuje do nwej roli czyli sie powieksza. Nie martw sie... te klucia mi minely w pierwszej ciazy w okolo 4 miesieacu |
|
|
|
|
#2273 |
|
Konto usunięte
|
anusia1808 nie martw się,jak byłąm na pierwszej wizycie to gin też nie zakładał mi karty ciąży bo powiedział że jak przyjde za 2 tyg to już bedzie widać serduszko i wtedy założymy.To normalne więc don't worry
![]() Bóle podbrzusza też miałam,teraz jestem w 10 tyg i już ich nie mam.Czasem tylko takie ciągnięcia od prawego do lewego jajnika.Nie martw się,wszystko jest ok |
|
|
|
#2274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak dostałam antybiotyk na pęcherz bez czekania na posiew bo prawie zemdlałam przy sikaniu. Jak nie pomoże to do szpitala, bo może kamienie mi idą. Ale nie wydaje mi się, bo to inny ból. |
|
|
|
|
#2275 |
|
Konto usunięte
|
tamlin111 a Ty masz jakieś problemy z nerkami?
|
|
|
|
#2276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2277 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zaproponuje pomoc, to na pewno skorzystam. No i poza tym tatuś zaoferował swoją pomoc, żebym na luzie mogła skończyć studia ![]() Cytat:
Właśnie! Odpowiedni facet i sytuacja materialna - myślę, że to są te najważniejsze warunki, żeby chcieć i móc mieć dziecko. ![]() Ja się nie wypowiem, bo u mnie nieplanowane. Chociaż na wakacjach w grudniu ze znajomymi (wszyscy z dziećmi), doszliśmy do wniosku, że może za rok już się zdecydujemy. Zwłaszcza, że mój chłopak jak to mówi "nie chce być starym ojcem", a kończy 30 lat teraz. Wróciliśmy z wakacji, a tu niespodzianka, chyba tą rozmową mnie zapłodnił ![]() Cytat:
Jedyne czego jestem pewna, to że kocham swojego faceta nad życie, a do tak pięknej miłości jaką mamy, dziecko jest naturalnym dopełnieniem ![]() Cytat:
Gratulacje! ![]() Ja dziś nie wytrzymałam i pojechałam zjeść frytki i cheeseburgera w maku...
|
||||
|
|
|
#2278 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje troszkę podniosłyście mnie na duchu.
|
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;32282557]tamlin111 a Ty masz jakieś problemy z nerkami?[/QUOTE]
Mam wrodzoną wadę nerek - są ruchome i lewa ma dodatkowe naczynie które uciska i powoduje problemy z odpływem moczu. Poza tym atak kamicy nerkowej miałam 1,5 roku temu, a w marcu zeszłego roku ból taki mnie dopadł że karetką do szpitala jechałam - przyczyna nie znana tego bólu. Tyle czasu byl spokój i znowu coś z nimi |
|
|
|
#2280 |
|
Konto usunięte
|
te pierwsze tygodnie są strasznie stresujące,już bym chciała być po usg genetycznym a mam dopiero w pierwszym tyg marca:/
tamlin to możemy sobie przybić piątke bo ja też mam wrodzoną wade nerek tyle że mam torbiele w nerkach,najgorzej w lewej bo jest większa od prawej także znam ten ból i tez kiedys przez niego wylądowałam w szpitalu.A chodzisz do nefrologa,kontrolujesz je teraz bardziej bo ja co 2 tyg do mojej nefrolożki teraz łaże bo mi kazała Edytowane przez 0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 Czas edycji: 2012-02-13 o 20:12 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

dalej jestem głupia czy opłaca mi się iść do gunekologa państwowego po skierowanie ale chyba nie będę robić zamieszania i pojde prywatnie tak tak miałam zamiar.

A tak to, studia skończę w przyszłym roku i mogę dziecko do żłobka i na podyplomowe+praca.
pomyślałam że może wspólne tematy z Wami będą mi bliższe