|
|
#1321 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV
Cytat:
Ostatnio oglądałam: Dziewczyna z tatuażem - książki nie czytałam, ale zabiorę się za całą trylogię, film ok, ale bez większej rewelacji 7/10 Trzynastka - Film opowiadający o nastolatkach borykających się z problemami egzystencjalnymi. Film ogólnie ok, ale widziałam juz mnóstwo filmów o zbliżonej fabule. 6/10 From Prada to Nada 0 film lekki, niewymagający głębszego zaangażowania, prosty i przewidywalny. Podobał mi się nawet 6/10Ilu miałaś facetów? bardzo mi się podobał, śmieszny i lekki, w sam raz na zrelaksowanie mózgu! 7/10
|
|
|
#1322 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
#1323 |
|
Zakorzenienie
|
"Tramwaj zwany pożądaniem"- 7,5/10. Zaskakująca końcówka, zupełnie się nie spodziewałam, że Blanche nie jest tylko zwyczajną kłamczuchą i kobietą z mrocznymi tajemnicami ale także chorą psychicznie kobietą. Scena z przyjazdem psychiatry mocnym akcentem filmu, chociaż już pod koniec można było wywnioskować chorobę z zachowań Blanche.
Edytowane przez szakal165 Czas edycji: 2012-02-14 o 13:28 |
|
|
|
#1324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#1325 |
|
Wtajemniczenie
|
Och, Karol II - 3/10
Cóż, zima jest a na filmie piękne lato, ładne sukienki i ładne aktorki.
|
|
|
|
#1326 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś byłam z chłopakiem na filmie "Róża". Wprawdzie ostatnio byliśmy na "Sztosie" i z koleżanką na "Mój tydzień z Marylin", więc trochę kasy rodzicom przepuściłam, ale postanowiliśmy, że pójdziemy na ten film. No i tak, dla mnie rewelacyjny bez dwóch zdań. Zasługuje na nagrody
. Wgniótł mnie w fotel. Chłopak uparł się i kupi popcorn, ale niewiele go jadłam. Po prostu ten film miał za zadanie szokować, skłonić do refleksji. Dorociński i Kulesza- wg mnie idealni dobrani do swoich ról . Jest dużo brutalności, film przejmował, pokazywał wszystko tak realistycznie. Pokazał nam piękną, lecz trudną miłość. Historycznie wg mnie pokazany bardzo dobrze. Serdecznie polecam.
|
|
|
|
#1327 |
|
Zakorzenienie
|
Adwokat diabła - bezbłędny Al Pacino, 8 /10
|
|
|
|
#1328 |
|
Konto usunięte
|
Welcome to the Rileys (2010) - warto, ale "rozkręca się" po jakichś 20 minutach. Kristen Steward powiedzmy, że poradziła sobie z rolą nieźle, ale bez fajerwerków, plus to jej denerwujące stękające "yyyyy" i takie tam - to nadal ona, niestety, ale jest szansa, że z czasem dojrzeje jako aktorka. Za to James Gandolfini i Melissa Leo - to się nazywa aktorstwo na wysokim poziomie, po prostu klasa.
|
|
|
|
#1329 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dzisiaj idę do kina na Artystę - jutro złożę raport.
|
|
|
|
|
#1331 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio oglądałam "Pożegnalny walc", melodramat dziejący się podczas II wojny światowej, a sam film pochodzi z 1940 roku
|
|
|
|
#1332 |
|
Zakorzenienie
|
masz rację, chciałam napisać, że jest w nim motyw pewnej stałej- to co się wydarzyło, nie odstanie się, jest nieodwracalne, zmienia bieg życia, a czynów się nie da wymazać.(Początkowa i końcowa fraza w filmie "Czas wszystko niszczy")
|
|
|
|
#1333 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnio bylam na maratonie walentynkowym w Heliosie.
1 lecial Big love- polecam.. 10/10 polski film bez tandetnej fabuly,z dobra muzyka i gra aktorska. wciagajacy do samego konca. Polecam na walentynki chodz nie jest on slodki ![]() O polnocy w Paryzu.. 3/10 Nuuda.. Oprocz ladnych widokow i klimatu nic wiecej.. Czekalam az sie skonczy.. Ilu mialas facetow? Slodki.. przewidywalny ale bardzo zabawny -6/10
|
|
#1334 |
|
Zakorzenienie
|
"Mój przyjaciel Hakicho"- 9/10. Wzruszyłam się, a pies Hakicho miał rozbrajający wygląd i mądrą minę
|
|
|
|
#1335 |
|
Wtajemniczenie
|
"Żelazna dama" opowieść o życiu Margaret Thatcher w formie jej własnych wspomnień. Gra Meryl Streep to klasa sama w sobie, Oscar za tę rolę jak nic! Polecam 9/10
|
|
|
|
#1336 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawde, jak ktos kiedys wspominal, zastanawiam sie, czy ogladalysmy ten sam film, bo rola Meryl dla mnie nie byla niczym fascynujacym, w co bym sie wczula. Do tego nie spodobalo mi sie ukazanie jej jako znidoleznialej staruszki, ale moze nie zrozumialam idei filmu?
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
#1337 |
|
Zadomowienie
|
Podobno pani Thatcher się obraziła za ten film
|
|
|
|
#1338 |
|
BAN stały
|
Artysta - 10/10, wszystko w tym filmie jest dobre, dobrze grają aktorzy naśladując ekspresję gwiazd kina niemego, świetna scenografia, muzyka buduje nastrój, z resztą jest wzorowana na tej z lat 30, czyli klasyce jazzu. Historia wciąga i wzrusza. A w psie się zakochałam.
Jeśli ktoś się boi, że czarno-biały, niemy film może go nie zainteresować to nic z tego, bo wciągnie się od razu. To nie jest taki film tylko dla koneserów i wielbicieli, to po prostu bajka. |
|
|
|
#1339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze sie bardzo wzruszylam, tym bardziej ze mam ta rase psa - i jest taki sam jak filmowy
|
|
#1340 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Choć wszyscy dotąd chwalili grę aktorską. A ja ostatnio widziałąm w kinie Mój tydzień z Marilyn ![]() Świetny, sympatyczny, uroczy , sentymentalny, Michelle Williams doskonała... |
|
|
|
|
#1341 |
|
Raczkowanie
|
Lincz - obejrzany niedawno, któryś raz z kolei. Polecam gorąco, jeden z najlepszych polskich filmow.
|
|
#1342 |
|
Zakorzenienie
|
"Drabina Jakubowa"- 8,5/10 Ten klimat
! Poza tym wciągnął mnie, zaintrygował. Nic nie było takie, jakim się wydawało. Nie sądziłam, że tak naprawdę facet umarł w Wietnamie a większość wydarzeń w filmie było projekcją umierającego, trzymającego się kurczowo życia umysłu.
|
|
|
|
#1343 |
|
BAN stały
|
Ostatnio zdecydowanie oglądam więcej seriali niż filmów, ale jeśli chodzi o filmy, to ostatnio widziałam bodajże "V jak Vendetta" - nie wiem, dlaczego nie widziałam tego nigdy wcześniej. Bardzo dobry film.
ale tak, "Drabina Jakubowa" to też bylo coś... |
|
|
|
#1344 |
|
Raczkowanie
|
Welcome to the Rileys.
Od razu mówię, że zobaczyłam ze względu na Kristen Stewart. Byłam ciekawa jak będzie grała rolę kompletnie innej dziewczyny niż w zmierzchu. No i pozytywnie. Ja ogólnie bardzo ją lubię ale muszę przyznać, że ona dużo daje od siebie, w takim sensie, że widać jakby jej zachowania typowe dla niej. Nie wiem czy to wynika z tego, że się naoglądałam wywiadów z nią i td a potem dopiero filmów i widzę te jej zachowania w grze. No ale jak to ludzie mówią aktorka jednej miny to chyba tylko w zmierzchu. W Rileys mi się bardzo podobała. Zresztą ona bardzo pasuje do takich niechlujnych dziewczyn Co do filmu to dramat - jako gatunek. Ja takie uwielbiam. Historia małżeństwa, które straciło córkę w wypadku samochodowym. Dowiadujemy się tych faktów w trakcie fabuły, co jest bardzo fajne bo do połowy filmu nie do końca wiemy co i jak się stało. Nie jest wszystko wywalone w 5 pierwszych minutach filmu. Główny bohater na delegacji poznaje młodą striptizerkę (właśnie Kristen) w której zauważa ogromne podobieństwo do utraconej córki. Nawiązuje z nią relację i poprzez ten kontakt czuje się jakby odzyskał córkę. A zakończenie, o którego szczegółach pisać nie będę powiem jedynie, że jest super. Niebanalne ale pocieszające. Zakończenie na miarę dramatu. Bardzo szybko mi zleciał czas przy tym filmie, fajna historia, fajnie zagrana. Podobają mi się takie filmy. W skrócie epizod z życia starego małżeństwa, które nie radzi sobie po utracie córki, a spotkanie przez nich młodej dziewczyny, która jest bardzo podobna do ich córki uświadamia im, że odzyskanie córki jest niemożliwe i pomaga jakoś się z tym uporać.
Edytowane przez ajeva Czas edycji: 2012-02-16 o 16:02 |
|
|
|
#1345 |
|
Zakorzenienie
|
Porąbani- przesmieszna czarna komedia
dwoch facetow jedzie na ryby nad jezioro...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#1346 |
|
BAN stały
|
Odrobina Nieba :
8/10 film absolutnie nie na walentynki, rocznice czy którąś z pierwszych randek.. ale mimo to - polecam, mimo że cały ogólnie bardzo smutny, są też momenty bardzo śmieszne, taki hmm słodko - gorzki..warto zobaczyć. SPOJLER : jedyne co, to do połowy filmu łudziłam się, że ona jednak wyjdzie z tej choroby..Ok, może i to by było mega przewidywalne zakończenie, ale jednak..moim zdaniem głupio, że nie przeżyła.. I że Cię nie opuszczę: 10/10 Jeden z lepszych jaki w życiu widzialam, a widziałam wiele. POLECAM MEGA! ZWŁASZCZA na randke ale nie tylko..Kocham ten film.. SPOJLER: niektórzy uważaja zakończenie za głupie i za smutne, że nie wrociła jej pamięć już.. moim zdaniem to własnie super, przynajmniej film nie jest przewidywalny, a przecież i tak zakochała sie w nim na nowo, tak samo..i wlasnie to w calym filmie jest naj naj piekniejsze. ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- też ostatnio widziałam, w tv ![]() moja aktualna ocena taka jak Twoja, ale dlatego ze widzialam go chyba 3 raz, za pierwszym dałabym 10/10 ;p Edytowane przez SweetDreamer Czas edycji: 2012-02-16 o 16:52 |
|
|
|
#1347 |
|
Wtajemniczenie
|
A co tu jest do zastanawiania? Jednym się podoba, innym nie. W przeciwnym razie w całej kulturze panowałaby nuda. Zniedołężniała staruszka mi nie przeszkadza, przez to bohaterka jest bardziej realna.
|
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
"Blue valentine"- 7/10, podobny do "drogi do zatracenia", tak samo ukazany rozpad związku. Chwilami irytowała mnie główna bohaterka.
|
|
|
|
#1349 |
|
Zakorzenienie
|
Big love.
Pierwszy polski film, który nie tylko mi się spodobał, ale i także wywarł ogromne wrażenie. Po wyjściu z kina nie wiedziałam, co powiedzieć. Minęły dwa dni, odkąd go widziałam, a nadal analizuję sceny, emocje... Strasznie wjechał mi na psychikę. Jednak uwaga- bo czytam w internecie pretensje, że ludzie wybrali się do kina w Walentynki, bo mieli nadzieję, że to romantyczny film o miłości. Jest to dramat (EROTYCZNY!- tu też ludzie mają pretensje, że jest za dużo scen erotycznych), ale także i psychologiczny. Ukazuje historię pary, która trwa w toksycznym związku i ta miłość ich wyniszcza. Trzeba się trochę skupic, na pewno nie jest to prosty i lekki film na odstresowanie. Ja w każdym razie z całego serca polecam
|
#1350 |
|
BAN stały
|
"Dziewczyna z tatuażem" wersja amerykańska - 9/10, widziałam wersję szwedzką i naprawdę nie wiem, którą wolę. Amerykańska ma lepszy klimat, ale sama fabuła bardziej podoba mi się w szwedzkiej. Nie powinni odbierać części zasług Lisbeth, żeby zrobić z Craiga Davida większego macho.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.

6/10
ale pomijając to, dla mnie film przereklamowany
.
. Jest dużo brutalności, film przejmował, pokazywał wszystko tak realistycznie. Pokazał nam piękną, lecz trudną miłość. Historycznie wg mnie pokazany bardzo dobrze. Serdecznie polecam.