|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
|
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
|
|
|
|
#1233 |
|
Wtajemniczenie
|
dobrze, że się nie drapiesz
|
#1234 |
|
Wtajemniczenie
|
Robicie na jutro pączki? faworki? Ja sobie właśnie przypomniałam, że jutro tłusty czwartek
|
|
|
|
#1235 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny.
ja też miałam dzisiaj do lekarza iść ( i liczyłam na usg, bo zaczął się 30 tydzień), ale niestety dzwoniła do mnie moja gin i odwołała, bo jest chora... Trochę tylko do dupy, bo do dzisiaj mam zwolnienie. I jutro muszę iść do rodzinnego (bo na dzisiaj oczywiście nie było numerków). Mam nadzieję, że nie będą robić problemów. No i kurczę wycofują z ikei całkowicie serię leksvik (czyli m.in. moją upatrzoną komodę z przewijakiem...) A co do masażu krocza - ja słyszałam, że dobry jest olej ze słodkich migdałów. A na wzmocnienie mięśni poleca się też kulki gejszy. Fajna rzecz, jak się komuś nie chce ćwiczyć "na pusto" Kulki wystarczy sobie włożyć i np spacerować, wtedy mięśnie same ćwiczą
|
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zjemy je dzień przed tłustym czwartkiem ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- na szczęście nie mam takiej potrzeby |
|
|
|
|
#1237 |
|
Zakorzenienie
|
Tak się zastanawiałam dzisiaj... czy da się jakoś odczuć pod symptomach, że skraca się szyjka macicy? Pytam, bo w tym kraju nikomu nie przyszło jeszcze do głowy wysłać mnie na jakiekolwiek badania ginekologiczne
|
|
|
|
#1238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie drapiesz się?
|
|
|
#1241 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1242 |
|
Rozeznanie
|
hej mamuski. u mnie biust w mega duzym rozmiarze. co najgorsze zauwazylam ze chyba robia mi sie rozstepy, takie male biale kreseczki pod spodem - zauwazalne tylko jak przyloze lusterko
wiec lacze sie w bolu ze wszystkimi pracujacymi mamuskami, choc nie ma nas duzo..nowe lokum juz prawie doprowadzone do stanu uzywalnosci, dzis zakupy w ikei. rzuce tez okiem na lozeczka ![]() trzymam kciuki za mamuski co wyladowaly w szpitalu! bedzie dobrze, wracajcie szybciutko |
|
|
|
#1243 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem. Dobrnęłam do końca nieprzeczytanych wiadomości, a to tylko wczoraj pół i dzisiaj pół dnia. Ja po glukozie
Nie było najgorsze w smaku. Taki cukier puder rozpuszczony w wodzie. Chciałam szybko wypić, a kazali mi pić wolno Najgorsza była ta godzina czekania bez picia i jedzenia. Gorąco tam było, musiałam na korytarz wyjść, bo myślałam że zejdę. Przetrwałam I oby wynik był dobry. Miałam iść po wyniki, ale w związku z brakiem prądu dopiero teraz jem obiad, i chyba wybiorę się po nie jutro. Dziś pizza....trochę wyschnięta ale pizza Co do pączków, to mam w planach, ale nie mam jakiegoś parcia na słodkie, i nie wiem czy w ogóle się nimi przejmować. Zobaczę jutro. Wracając do walentynek...z mężem widzieliśmy się wczoraj dopiero o 20!! On był w pracy, ja u mamy. Fajne walentynki Ale będzie rekompensata Jutro nie gotuję, bo zabiera mnie na obiad
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-02-15 o 14:56 |
|
|
|
#1244 |
|
Zakorzenienie
|
No to będę musiała spytać lekarza rodzinnego o skierowanie do ginekologa, tak na wszelki wypadek. I tak muszę wziąć skierowanie na badania krwi, które muszę zrobić przed 30 tc. Położną widzę na początku marca. W zasadzie nie wiem kogo będę widzieć wcześniej
, ale stawiam na położną. Chociaż ona nie robi mi nic innego prócz macania dziecka, bo teraz ciśnienie i wagę sprawdza mi jakaś pielęgniara. Nie chcę panikować, ale czasem mnie napada takie uczucie, że niefajnie, że tutaj nie ma normalnych wizyt u ginekologa chociaż raz na sto lat, tylko w patologicznych przypadkach edit. Bóli jakiś tam specjalnych nie mam, tylko czasem jakieś lekkie kłucie, ale to pewnie dlatego, że Młoda rośnie. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-15 o 14:57 |
|
|
|
#1245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tak na normalne wizyty chodzisz do rodzinnego a nie do ginekologa?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#1246 | |
|
La Moderatoiure
|
Cytat:
Filmik instruktażowy masażu krocza: http://www.mamazone.pl/tv/film,24679...d-porodem.aspx |
|
|
|
|
#1247 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie, bo zaraz będzie mnie łatwiej przeskoczyć niż obejść...Cytat:
ciężki dzień... |
||
|
|
|
#1248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kism, dodasz do pierwszego postu?
|
|
|
#1249 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajny filmik, przynajmniej już coś wiem.
Oj, ja tyję szybko, a jakbym jeszcze tyle słodkiego jadła, oj było by źle.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#1250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalne wizyty mam u położnej. Wygląda to tak, że przychodzę, ona się pyta co u mnie, bada pozycję dziecka, bicie serca i ewentualnie robi usg. Potem pielęniara mi bada ciśnienie i wagę i wpisują w kartę i do widzenia. Lekarz rodzinny (huisarts), to taka instytucja, do której się chodzi po skierowania na badania, albo do specjalistów lekarzy. Nikt nie robił mi badania ginekologicznego, a jestem w 24tc Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-15 o 15:19 |
|
|
|
|
#1251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1252 |
|
Wtajemniczenie
|
To takie dziwne.
Ja rozumiem, że nie są przewrażliwieni na punkcie ciąży, ale od wielkiego dzwonu powinni Cię zbadać. Chociaż raz na dwa miesiące. Przecież można mieć np jakieś zapalenie, którego się nie odczuwa, a nie jest bez znaczenia dla dzidziusia. Ja już np dwa razy miałam jakieś czopki przeciwzapalne, a dolegliwości nie czułam żadnych Z drugiej strony, skoro wszystkie kobitki tam tak przechodzą ciążę i nie ma jakiś dramatycznych skutków np. zwiększonej ilości chorób genetycznych u dzieci, to po co panikować. Trzeba przyjąć to za normę i tyle. My po prostu jesteśmy przyzwyczajone do innego systemu, ale nikt nie powiedział, że lepszego Wczoraj moja ginka powiedziała mi na temat przyjmowania leków w ciąży, że tak na prawdę to nie jest udowodnione, że jakieś leki przyjmowane przez matkę w ciąży jakoś szczególnie wpływają na dziecko. Po prostu nikt nie decyduje się na robienie testów leków na ciężarnych, bo to nie humanitarne (zrozumiałe) i dlatego wszyscy podchodzą do tego ostrożnie. Jednak tak jak piszę, nie ma żadnych badań które by potwierdzały wady u dziecka powstałe na skutek przyjmowania jakichś leków przez matkę w ciąży. Ale się rozpisałam ![]() Ja na razie mam zamiar robić i faworki i pączki. Chce mi się je jeść, ale średnio chce mi się je robić Zobaczę co z tego wyjdzie
|
|
|
|
#1253 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak oglądałam ten filmik o masażu krocza i się zastanawiałam ile ten gość musiał mieć prób zanim to nagrał, bo jednak czytać o masażu krocza musiało być zabawne (albo tylko ja mam takie chore poczucie humoru )
|
|
|
|
|
#1254 |
|
Rozeznanie
|
o a u mnie całkiem inaczej usg miałam 2 i 1 prywatnie, za to na każdej wizycie jestem na fotelu, a przed badaniem położna waży, mierzy ciśnienie i słucha serduszka dziecka
wizyty co 4-5tyg... teraz na początku marca mam iść, ale nie wiem czy w przychodni się zarejestruję, czy uda mi się kogoś wysłać.. bo sama od godz.6 rano nie pójdę, nie ma mowy a prosić się o przyjęcie nie będę jak braknie numerków, bo zbywają ludzi i mnie to denerwuje a stres nie jest wskazany, najwyżej pójdę prywatnie ale dodzwonić się do lekarza to też sztuka Wreszcie zebrałam się i wysyłam te zdjęcia na album ślubny trafiła się fajna okazja i zyskałam 0,40zł na każdym zdjęciu.. a jest ich 100 więc jakiś fajny zysk jest... a różnica w 2 dniach Zapominam się i mówię do brzuszka jakbym wiedziała, że jest tam synek, a nie wiem...i się karcę i poprawiam, bo jak dziewczynka to może się na mnie gniewać Pan w sklepie mnie pożałował, że musiałam wychodzić w taką pogodę na zakupy taki sympatyczny gość, zawsze u niego kupujemy więc bywam tam z rodzicami, teraz z mężem i dziś sama a on do mnie mówi, że Oni Boga w sercu nie mają, że mnie wysłali na taką zimę z domu. no to mu przytaknęłam
|
|
|
|
#1255 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kurcze dziewczyny ale u mnie śnieżyca, śnieg wali i końca tego nie ma. Ledwo doszłam do przychodni i wróciłam....po tych zaspach nie da się chodzić, teraz wszystko mnie boli. Byłam u internisty, robili mi ekg i mierzyli ciśnienie, ogólnie pani dr chyba powiedziała mi więcej w czasie jednej wizyty niż mój ginekolog przez te wszystkie razy. Sama zwróciła uwagę na moje szybkie tętno, mówiła że tak do 100 uderzeń/min. jeszcze jest w miarę w porządku ale powinno być niższe. Jak jej powiedziałam, że w niedzielę miałam 120 to mówiła że to nienormalne i że jeśli takie coś będzie się powtarzać trzeba będzie podawać lekarstwo. Wspomniałam, że niektórzy mają takie skoki pulsu ze względu na chorą tarczycę, ale ja nie wiem czy mam chorą czy zdrową, bo nigdy nie miałam jej badanej... i tu nie kryła swojego zdziwienia a powiem nawet, że była trochę oburzona, że mój ginekolog nie zlecił takiego badania, więc sama dała mi skierowanie... ale mówiła, że to już trochę po ptakach bo tarczyca powinna być zbadana na początku ciąży...ehh |
||||
|
|
|
#1256 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie.
Ja dzsiaj mialam pracowity dzień. Byłam na badaniach i glukozie. Zobaczymy czy mam dobre wyniki. I byłam u dermatologa z tym moim łuszczącycm się czołem. Dała mi jakąs maść i zostawiłam w aptece 70zł. Szok. Ja jutro na pewno kupię pączki z nadzieniem śłiwkowym. Moje ul,ubione. Czy Wy też tak macie, że budzicie się np. o 3 i już nie możecie zasnąć do np. 5-6 rano?? Ja ostatnio tak mam cały czas.
|
#1257 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam, dzisiaj od 6 na nogach, chyba zaraz utnę sobie drzemkę
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32306500]A mnie mąż tak zaskoczył dzisiaj... Pytałam się go tydzień temu, czy robimy coś na walentynki, to mnie wyśmiał A dzisiaj kazał mi siedzieć w domu, bo kurier przyniesie jakieś papiery z jego pracy jeszcze (2 miesiące temu zmieniał i podpisywał jakieś ubezpieczenia, więc mu uwierzyłam). Jakie było moje zdziwienie, gdy po 16 zapukał pan z bukietem kwiatów A naprawdę nigdy nie obchodziliśmy walentynek. Ja upiekłam ciasto w formie serduszka i sobie siedzimy [/QUOTE]Cudowne zaskoczenie, mnie tak kiedyś zaskoczył kurier z bukietem w pracy a wczoraj tż przyniósł torcik w kształcie serca [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32306974] I też był to mój pierwszy raz w szpitalu, a byłam nieprzygotowana, bo trafiłam tam z ulicy - ubrania przywiozła mi z mojego mieszkania mama (do dziś zastanawiam się, czy w poszukiwaniu ich zajrzała do "takiej jednej szafki" czy nie - oby nie :P)[/QUOTE] ![]() Zgadzam się Cytat:
ja też nie, dlatego cieszę się że mój mały jest w sam raz do tc ![]() Cytat:
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-02-15 o 16:18 |
|||
|
|
|
#1258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1260 | ||||
|
Konto usunięte
|
Jestem.
Byłam na IP i oczywiście potraktowali mnie jak śmiecia, ale nie spodziewam się niczego innego po państwowej służbie zdrowia. Oczywiście usłyszałam 15 razy, że to nie przychodnia i że następnym razem to mnie na pewno zatrzymają w szpitalu. Przepisał mi Nospę Forte. Zrobił mi badanie, oczywiście bolało jak nie wiem, a on się ze mnie śmiał, że on mi wkłada tylko palec, jak ja urodzę takie duże dziecko... No super, mi do śmiechu nie było. Potem za to byłam u dentysty i poczułam się, jakbym szła do kolegi, serio. Pogadaliśmy znowu o dzieciach, jego żona ma termin na marzec, pytał o imię, itd. Ja wiem, że płacę mu grubą kasę, ale przecież lekarze w szpitalach też nie pracują charytatywnie, a mają zwykle po 5 etatów. Ja wiem, że panikuję, ale mam te twardnienia, a jak same dziewczyny piszą, jak się coś dzieje z szyjką, to nie czuć - wolę sto razy zrobić z siebie głupka niż raz coś przeoczyć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiem, że twardnienia mogą się zdarzyć, ale to coś dziwnego, że chcę się upewnić, że z szyjką jest wszystko OK? Denerwuje mnie ta służba zdrowia :/ |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.

wiec lacze sie w bolu ze wszystkimi pracujacymi mamuskami, choc nie ma nas duzo..
Najgorsza była ta godzina czekania bez picia i jedzenia. Gorąco tam było, musiałam na korytarz wyjść, bo myślałam że zejdę. Przetrwałam

A dzisiaj kazał mi siedzieć w domu, bo kurier przyniesie jakieś papiery z jego pracy jeszcze (2 miesiące temu zmieniał i podpisywał jakieś ubezpieczenia, więc mu uwierzyłam). Jakie było moje zdziwienie, gdy po 16 zapukał pan z bukietem kwiatów 
ja też nie, dlatego cieszę się że mój mały jest w sam raz do tc