|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
Już nawet mam pomysł jak ją zrobić
|
|
#2012 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
Dziś znów lał w majtki a kupa do wanny... Już wolałabym do pieluchy, na szczęście tz sprząta![]() Cytat:
Zawzięłam się i sprzątam całymi dniami... U nas sypało cały dzień. Dziś z Michałem ulepiliśmy bałwana w ogródku
Pojawiłeś się niespodziewanie w kwietniowy poranek i wywróciłeś nasz świat do góry nogami Michaś Edytowane przez lindsley Czas edycji: 2012-02-15 o 19:40 |
||
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Drcorn fajny ten wieszak
Moj maly zrobil siku do nocnika haha , ale czad. Tz chlopakow kapal, maly po wytarciu latal jeszcze na golasa. W pewnej chwili mosi SI , to mowie do niego, lec po nocnik . Wzial, pomoglam mu siasc , wstal z dwa razy a z trzecim troche sie wysikal , lekko chyba ustami dotknal ale zdarzylam nocnik mu wyrwac . Wniosek taki , ze chyba juz wie ze mu sie chce siku i chyba zaczne cos z tym robic, szkoda to przeoczyc . Jutro moze na zakupy pojade i kupie jakies tanie majciory w ilosci hurtowej, zaloze stare raty na dupie , ogrzewania nie wyloncze i moze bedzie latal az zalapie, albo ja nie skapituluje po setnym razie mycia podlog i przebierania go . Haha ale sie ciesze .---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
Nie wiem co ci doradzic, nie poddawaj sie??? ja chyba tez zaczne jutro , wiec jeszcze nie radze, a raczej bede sie radzic |
|
|
|
|
#2014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja Ci mogę poradzić - kup dużo majtek Ja mam ze 20 to dobrze że teraz można na kaloryferze suszyć
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
Izazula moja Jula też nie chce nosic, czasem sama od siebie zaloży opaskę, ale ja szyję z nadzieja, ze wiosną będzie nosiła
tak samo robie jej spineczki kolorowe
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie zprniem najgorzej, ja mam tylko jedna suszarke,plus 3 grzejniki na dole, no 4 ale w wc przeciez nie powiesze hehe. U mnie codziennie cos wisi i schnie. Musimy poczekac do wiosnyto dojdzie ogrodek , wezme moze biale dla dziewczynek haha
|
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak zwykle fot wkleic nie moge...;/
|
|
#2018 | ||
|
Zakorzenienie
|
monka bez TV i netu jest naprawdę fajnie i bardzo duzo czasu
![]() Cytat:
Teściowie odcięci od świata Cytat:
. Teraz to nawet zdjęcia nie potrafię zrobić
|
|
#2019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2020 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny... ja miałam ponad 2 dniowe zaległości co wynosiło ok 7 stron!! ale szalejecie
![]() ehh nam sie wypad do Wisły nie udał... wyjechaliśmy w poniedziałek ok 13 a we wtorek ok 11 byliśmy już w domu;/ kala cały poniedziałek psikała a wieczorem zaczeła nam wymiotować jak nigdy! kataru dostała takiego ze w nocy co niecałe 2 godz sie budziła i ryczała... az sie dziwiłam że nas sasiedzi nie zamurowali... bo pewnie też nie spali... stwierdziliśmy że nie ma co się męczyć i tak za dużo nie pochodzilibyśmy po wisle więc spakowaliśmy się i wrócili do domu... teraz ja siedze psikam i głowa mi pęka! marcin zabrał małą na góre bo już z nią nie umieliśmy wytrzymać ciągle jęczała i płakała ale zasnąć pieron nie chciał... ;/ dziś ma tylko kaszel... gorączki nie ma.. nie poszliśmy z nia do lekarza... nie chciałam jej narażać na jakąś gorszą chorobę która złapałaby w poczekalni.. tak jeszcze wrócę do dyskusji o szkole.. ja jeszcze o tym nie myślałam... tzn owszem myślałam do której szkoły ja poślemy bo wszędzie daleko.. ale nie myślałam w jakim wieku... my już i tak wielkiego wyboru mieć nie będziemy.. najgorsze jest to że u nas wszystkie zmieny nie dotyczące tylko szkolnictwa wprowadzają z dnia na dzień.. zamiast np ustalić coś i dać 2-3 lata na wprowadzenie tych zmian... no i wszystkie reformy chcą na raz robić zamiast jakoś po kolei jedna wprowadzić do końca i dopiero brać sie za następną... ja od zawsze mówiłam że na ten cyrk na wiejskiej trzeba bombę spuścić! i zacząć wszytko od początku... bao- dziewczyno głupoty piszesz!! ja siedzę z małą w domu 24h na dobę (teoretycznie) w tyg i myślisz ze mi się chce tak codziennie z nią coś robić wierszyki piosenki i inne takie?? ja też muszę ugotować coś posprzątać czy choćby sobie posiedzieć na dupie... może i jestem matką która źle wychowuje dziecko... bo co prawda mówi dużo ale nie robi na nocnik.. i woła siku albo kupa jak ja ide do ubikacji... daj Kubusiowi czas.. kuzynki synek jest równo pół roku starszy od kali i zaczął mówić później niż ona... miał ok 2ch lat.. chłopcy widocznie tak mają.. nie ma co się martwić.. a do września to jak już ci któraś napisała Kuba sam się będzie ubierać!! to naprawdę dużo czasu jeszcze a wiesz ze nasze dzieci niektóre rzeczy z dnia na dzień łapią... trochę luzu i wiary we własne dziecko! a co do tv to czasem jest włączony cały dzień a czasami w ogóle.. tyle że kala rano sie obudzi i woła MIKI na duzim! albo malym (dużyto TV a mały komputer)... i ogląda 2 odcinki myszki miki a jak powiem że koniec z mikim to 1 pepe zobaczy i się bawi zabawkami... wieczorem też zobaczy z 2 odcinki... chyba że jest u dziadków to dziadek jej ciągle coś puszcza... kala tam ma swój 'tuter' a dziadek jej włączy co tylko zechce i pamięta z tych bajek dużo... zaczęłam to pisać po 18... w miedzy czasie wrócili i w ramach wyrzutów sumienia że jej nie wychowuje za dobrze zaczęłam jej czytać bajkę... ale po 2 linijkach zaczęła mi przewracać strony więc już nie czytam:P jakie te nasze dziewczynki mają długaśne włosy!! oj kala jeszcze długo takich nie będzie miała.. ale za to ma kręcone
|
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Iza domyslam sie , ja nie siedze caly dzien przed tv,zeby nie bylo haha, ale wieczorem zasiade, jak prasuje to ogladam, jak gotuje to musi cos grac. Nie lubie jak jest cicho w domu. ooo jak cwiczze na rowerku albo orbiterku to tez przed tv . Ja mieszkajac w UK , mam latwiejszy kontakt z rodzina i znajomymi z PL. , takze net tutaj to podstawa .Maly padl jak zabity, bez jekow uffff oby do rana hehe jeszcze strszego musze wygonic na gore, bedzie zaraz liczyl do 100 to moze szybko padnie hehe Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-02-15 o 20:51 |
|
|
|
|
#2022 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tak chciałam ją na sankach powozić może jutro będzie lepiej ![]() zgadzam się ) i tz nie miał cierpliwości czekać 5 minut aż mu się strona załaduje. Normalnie całą chatę mi wysprzątał, w szafie poukładał i jaki był z siebie dumy, że coś pożytecznego zrobił Cytat:
u nas identycznie wygląda czytanie ja czasem nawet na siłę próbuję, ale wtedy krzyczy "MAMA NIE!!" jesli już księzniczka sobie życzy to obraca kartki i albo ja pytam gdzie co jest, albo ona pokazuje palcem a ja mówię jak się co nazywa
|
|
#2023 |
|
Wtajemniczenie
|
catro dziękuję że wspomniałaś o mnie - matce wychodzącej do pracy 8:10 i wracającej 17:40
![]() Mój syn też jest sto lat za mudżinami w porównaniu do dzieci tutaj jeśli chodzi o mówienie, ale za to umie grać w piłkę jak nikt inny na placyku. Nie ma równolatka który tak precyzyjnie umie kopnąć piłkę do kogoś lub do bramki ![]() O jego gadaniu też nie piszę, bo ja np wczoraj jarała się tym że ze swojego pokoju wołał "choć" (chodź!) i tak zagarniał rękę do siebie bo tatę wołał ![]() Albo dzisiaj chodził i powtarzał po mnie "okej okej" Nie mniej jednak nie odbieram tego jako klęski matki pracującej. Rozumie absolutnie wszystko co mówię, wie co mi przynieść, podać, posprzątać, więc wiem że kwestią czasu jest jak sam zacznie mówić. Aktualnie jak np chce żebym wzięła go na ręce to mówi "e, e" i podnosi ręce to góry Ot, taki zdolniacha
|
#2024 |
|
Wtajemniczenie
|
kurczę nie pocytowało mi się
Catro u nas TV prawie cały czas włączony, ale w ciągu dnia ani ona ani ja nic nie oglądamy. Najczęściej jak pisałam leci Viva i mała sobie tańczy. Nie mamy żadnych kanałów bajowych, więc ogląda na yt "Świat małej księżniczki" jeden odcinek trwa 11minut, na ogół ogląda dwa. Po drugim włącza jeszcze raz, ale już robi coś innego. Żadnych innych bajek nie ogląda, no czasem Pepe, ale jak coś to woli piosenki. Za dużo jej nie włączam, bo wolę, żeby robiła coś innego. Sidorcia mała pije mleko, ja najpierw filtruję a potem gotuję. Wcześniej nie miałam filtra to tylko gotowałam. więcej nie pamiętam co miałam napisać ![]() gdzie P0P??
|
#2025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja tak jeszcze zanim się Zosia urodziła to lubiałam sobie obejrzeć jakiś filmik, serialik i inny dupslik ale jak nie miałam TV to miałam radio. Seriale nie były mi potrzebne i miałam dużo czasu na książki, prasę. Oczywiście jak wracałam z pracy. Jak kto mieszka w londynowie albo innym miejscu to wiadomo neta musi mieć Ale mnie ubawił Twój Tż
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Zdjęcia dzieci superaśne ![]() Sidorcia dam mamie dane do 1%,bo my niestety mamy 0 pit. Drcron kurcze ty chyba masz w kontrakcie takie przygody dobrze żeście całe i nic się nie stało Bao wyluzuj mój czasem woła a czasem nie a mówi po indochińsku bez tłumacza(czyli mnie ) nie rozbieriosz i jest starszy od TwojegoAsiulek ja nie kupuje rowerka biegowego ,napaliłam się na początku ale uważam że to bez sensu , młodszy syn sie uczył od razu na normalnym i doskonale sobie poradził,więc Miko tez dostanie zwykły. Nie wiem co tu ma do rzeczy waga rowerka przecież dziecko go nie będzie nosić ![]() U nas z sikaniem jest że raz woła a nie raz leje jak koń cały dzień ale nigdy więcej niż 7 par nie zasikał suszę też na grzejnikach ,zresztą przy małym dziecku chyba normalne ,nie mam stery ubrań żeby mogło sobie to doschnąć na suszarce. Kupę robi na nocnik zawsze rano po śniadaniu i trzymam go do tąd póki nie zrobi bo nie mam zamiaru skrobac później z gaci Nie raz ryczy bo już nie chce siedzieć ale nie pozwalam mu wstać. Uważam że to jest ostatni moment na uczenie dziecko robienia na nocnik ,później będzie coraz trudniej ,nie przekonuje mnie tłumaczenie że to jeszcze nie pora.Po prostu trzeba ściągnąć pampka i pilnować wysadzać najpierw często a później wydlużać czas.No nie raz też jeszcze nastąpi nawrót do lania jak już pisałam ale w końcu nawyki się utrwalą. Pogoda u nas dzisiaj taka jak wszędzie ,wieje okropnie i pada śnieg tylko patrzę przez okno jak się ciągają jeden drugiego (samochody) czy ludzie się nigdy nie nauczą A widziałyście tego tira co w dom wjechał ,masakra ,oglądasz sobie tv a tu ci tir parkuje na chacie
|
|
|
|
#2027 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a jak jest to przedszkole gdzie jest masa różnych zajęć nie dziwne że nie chcą dzieciaków z pieluchAMI . U Olki jest podział i osobne panie do starszych i młodszych dzieci rano , po południu już dzieciaki są razem Cytat:
![]() Cytat:
Ja nie wiem czemu tak postępujesz , Szymek zaczął mówić jak miał 2.5 roku i żadna tragedia . Ola już gada . chłopaki " słaba płeć " gadają później , później dojrzewają i masę innych rzeczy robią później . Trzeba się z tym pogodzić i tyle ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja wracam 16: 30 do domu . Nasypało białego syfu przejechac dziś nie było nigdzie można , zero odśnieżania . lampka od ABS to mi sie na stałe w aucie paliła , śmiałam się że się żarówka przepali . No ale z kaśdym dniem bliżej do wiosny .
|
|
#2028 |
|
Zakorzenienie
|
A dla mnie tv może nie istnieć , czasem coś obejrzę ale zazwyczaj to go w ogóle nie włanczam , Miko sobie włączy na baję i posiedzi max 10 minut bo juz mu się nudzi.
Nie raz latem jak w salonie wyłączymy przed burzą z prądu to i z 2 tyg nikt go nie włączy póki tż na urlop nie przyjedzie ![]() Ale jak nie ma internetu to szlag mnie trafia chociaz siedze tylko wieczorem ,czasem po południu ,no i jak tż pojedzie to dla nas jest to tez kontakt Z czytaniem bajek u nas to samo nie ma szans żeby przeczytać więcej niż 2 linijki bo zaraz kartki przewraca albo w ogóle nie słucha. |
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
Monka majtki prasujesz?
Ja nic nie prasuje. Jak Misiek zacznie do przedszkola chodzić to może i będę mu prasować, latek koszulki też przeprasuje, ale majtek to nawet bym nie zdążyła pewnei bo ledwo do szuflady wkładam to za chwilę na pupę młodemu...
|
#2030 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak apropo czy Wasze dzieci mają preferencje co do używania jednej ręki? Mój młody pięknie sam je zarówno prawą jak i lewą ręką. Łyżkę kładę Mu na środku - nie narzucam strony którą weźmie łyżkę, ale zwykle biegle w trakcie jedzenia przekłada i jedną jak i drugą jest równie precyzyjny. Ostatnio kolega moich rodziców (leworęczny) opowiadał, że najbardziej z dzieciństwa pamięta wiązanie lub przytrzymywanie Mu lewej ręki z tyłu pleców żeby jadł, rysował, pisał itp prawą
Masakryczny zaścian.Kupiłam dzisiaj młodemu majtki w piłki i podkoszulki z early days - poczynimy próby sikania na nocnik. Dwie spełzły na niczym, bo lał gdzie popadnie po tysiąc razy dziennie. Kupę robi już z pół roku na nocnik i woła na nią również "ee" Brak pampka na noc to dla nas abstrakcja - po nocy pęka w szwach
|
#2031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to dopiero wyrodna idę sobie strzelić w łeb
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
za wzm-ki.. za rozliczenie faktur za remont...
bo częśc faktur było na tate część na mnie.. i dlatego tak duzo bo ja płace za oby dwa rozliczenia 250 za moje i 230 za rodziców.. a ksa idzie dla nas... to od ilości faktur tez licza.. wiec musielismy znów pozyczac a oddamy jak urzad przeleje. za zwykły PIT nie wiem ile bo rozliczam się sama.
|
|
#2033 |
|
Zakorzenienie
|
k samo wyglada,konczymy na opowiadaniu co gdzie itp,po 2 minutach juz jej sie nudzi.
Dzisiaj miala full wypas,sluchajcie my doslownie ledwo widzielismy na oczy,ja nawet dobrze nie wiem co ona gdzies do 11 robila w domu,ale jakbyscie zobaczyly ten sajgon! w koncu z tz na4 sprzatalismy na koniec dnia przyszla tesciowa,z☠☠☠ala nam dzien i poszla;/
|
|
#2034 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pieluch to wg mnie to nie jest ostatnia pora, takie cos mozna mowic jak dziecko ma 3 lata i dalej sika i kupy swiadomie wali w pampka. Kazde dziecko jest inne , jedne czuja szybciej ze chca siku a inne troche pozniej. Moj dzis dopiero powiedzial ze chce si i dopiero bedziemy probowac, jak do miesiaca nie zalapie i bedzie wiecej sikania w majtki niz w nocnik to robie przerwe widac nie jego pora. Cytat:
, zrobilam sobie detox od prasowania, bo prasowalam doslownie wszystko. Chodzilo mi o gacie- spodnie hehe i dlatego wole rajtki kupic bo ich nie bede prasowac. Kalsony tez kiedys prasowalam. Za duzo mialam prasowania wiec zrobilam przelicznik, co trzeba a co nie i tylko zewnetrzna warstwe ubioru prasuje, czyli spodnie, biuzy ,bluzki z dlugim rekame, zero pizam, kalesonow, majtek, koszulek. AA starszemu prasuje biale podkoszuli tylko zeby w szkole nie byl wymietolony ![]() Ania hahaha aaaaaaaa juz kumam hehehe ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
Grymelka u nas prawa sam sie okresil
|
|||
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Monka a niby czemu gorzej sie pedałuje na cięższym rowerze? Jeździsz na rowerze?
Waga ma znaczenie jeśli rower trzeba nosić po schodach na przykład czy wkładać do bagażnika samochodu itp. uważam że to nie ma aż takiego znaczenia. To samo z wózkiem waga ma znaczenie jeśli trzeba go wnosić ,znosić. Co do odpampersiania to nie zmienię zdania ,im starsze dziecko tym trudniej je oduczyć i co z tego że ono wie że siku czy kupę się robi do kibelka czy nocnika skoro ono jest nauczone robić w pampka i tak mu wygodniej. ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Gmyrelka u nas używa obu ale bardziej chyba prawa,w każdym razie noga zdecydowanie prawa |
|
|
|
#2036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
Się postaram
![]() A co do reki- to zdecydowanie prawa, ale noga TYLKO lewa. Kopie piłkę tylko lewą nogą.
|
#2038 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Gabrysia jak wiadomo zasuwa zdaniami, ale z pieluchami się nie rozstaje. Nie mam zamiaru wyliczanki robić co robi, a czego nie, ale zostawię Ci tylko dwa przykłady: zęby rosną jej duuuuużo wolniej niż większości dzieci na tym forum i jakoś nie robimy z tego powodu tragedii, a ponadto (i przede wszystkim) ona nie przesypia NIGDY calej nocy-rozumiesz, NIGDY! TO jest powazny problem: dziecko niedosypia, ma niedosyt snu (fizycznie, choc psychicznie w ciagu dnia funkcjonuje normalnie zupelnie). My chodzimy po scianach, ona spi albo ze mna albo z tz (jak latwo sie domyslec nie spimy razem od paru miesiecy, bo po prostu ktos kiedys musi sie wysypiac chociaz w 50%) Ona przebudza sie CO NOC co najmniej kilka razy. Kiedy zacznie sie to odbijac na jej zdrowiu, odpornosci? Czy zacznie miec since pod oczami? Nie wiem. Wiem, ze probowalismy juz wielu rzeczy i nadal nie znamy przyczyny takiego stanu rzeczy. TO jest problem,bo rzutuje na zdrowie dziecka. A niemowienie i sikanie do pieluchy w wieku 2 lat (!) nie rzutuje. Bao, nauczycielka jestes, widzisz, ze dzieci sa od siebie bardzo rozne, a czepiasz sie tego Kubusia jak cholera. Chcialabys byc w jego skorze kiedy mama ciagle jest z niego niezadowolona? Wez faktycznie zrob sobie przerwe od forum i wroc jak sie troche opanujesz. Az mnie ponioslo Cytat:
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2012-02-15 o 21:44 |
||
|
|
|
#2039 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mojego tatę oduczyli jak był mały i umie pisac jedn i drugą Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
Też myślę że dzieciom budzenie nocne nie zaszkodzi ale za to rodzicom juz tak
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.

Dziś znów lał w majtki a kupa do wanny... Już wolałabym do pieluchy, na szczęście tz sprząta
)
, lekko chyba ustami dotknal ale zdarzylam nocnik mu wyrwac
. Wniosek taki , ze chyba juz wie ze mu sie chce siku i chyba zaczne cos z tym robic, szkoda to przeoczyc
. Jutro moze na zakupy pojade i kupie jakies tanie majciory w ilosci hurtowej, zaloze stare raty na dupie , ogrzewania nie wyloncze i moze bedzie latal az zalapie, albo ja nie skapituluje po setnym razie mycia podlog i przebierania go 

Mogę mieć pretensje tylko do siebie... mój ojciec go tego nie uczył, bo i po co... a ja powinnam siedzieć w domu to dziecko już by coś mówiło i lało tam gdzie trzeba
Ja nic nie prasuje. Jak Misiek zacznie do przedszkola chodzić to może i będę mu prasować, latek koszulki też przeprasuje, ale majtek to nawet bym nie zdążyła pewnei bo ledwo do szuflady wkładam to za chwilę na pupę młodemu...
Masakryczny zaścian.