|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
gucia kciuki trzymam
monika_krk myślę, że tak zawsze można z tego zrezygnować jak Ci nie będzie odpowiadało i na allegro sprzedać, ja mam wszystkie używane kupione, a wyglądają jak nowe Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-02-16 o 14:50 |
|
|
|
#2912 |
|
Rozeznanie
|
idę robić obiadek, bo zaraz mężuś się obudzi po nocce.
Potem jadę na szkołe rodzenia..przedostatnie zajęcia, temat - poród ![]() ciekawe jak tam Ivonka może jak wrócę, będą od niej jakieś wieści do wieczora dziewczyny!
|
#2913 |
|
Zadomowienie
|
![]() ![]() a ja chyba przegięłam... bo wysprzątałam łazienkę, sypialnię, zrobiłam dwa prania, ugotowałam ogórkową i przygotowałam ciasto drożdżowe na rogaliki (bo na pączki się boję, a rogaliki pewniejsze) i zaczęłam ogarniać duży pokój... no i poległam.... normalnie zgiąć się nie mogę Edytowane przez gkatarzynka Czas edycji: 2012-02-16 o 14:58 |
|
|
|
#2914 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na tym spotkaniu z położną, pogadałyśmy o porodzie, jak sobie "ulżyć" wodą i ćwiczeniami (już mogę zacząć ćwiczyć, bo gimnastyka pomoże też na bolący krzyż). Zmierzyła mi brzuch, pomacała dokładnie, zmierzyła puls maluszka (wszystko idealnie).
Śmiała się troszkę, że już widać przygotowaną miednicę i spojenie, że poród niedługo. Może wielu nowości się nie dowiedziałam, ale jest mi nieco lżej. Za tydzień będzie KTG, poćwiczę pod okiem położnej jak trzymać dziecko do kąpania, przewijania i przebierania ![]() A, i powiedziała mi ciekawostkę odnośnie czopa śluzowego. Nie pamiętam czy to Cottonpuma była, ale chodzi o to, że nie zawsze jest tak jak w przypadku Ivonki, że widać jednoznacznie, że to ten czop, nieraz może być własnie tak, jakby chlupnęły wody. Jedyna różnica jest taka, że brak skurczy. Powiedziała mi również, że po odejściu wód nie wstawać gwałtownie ani nic, tylko na chwilę się położyć, aby panujące wewnątrz macicy ciśnienie pozwoliło się dziecku prawidłowo ułożyć w kanale rodnym itp.
|
#2915 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:
|
|
|
|
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca a jakie ćwiczenia ci poleciła?
A mówiła coś ile czasu po odejściu wód trzeba jechać do szpitala? |
|
|
|
#2917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak odejdą wody a skurcze się nie pojawiają lub ich wcześniej nie było, to trzeba jechać w przeciągu około 30 minut najlepiej aby zbadać tętno dziecka i zrobić KTG. Jeśli wszystko jest ok a skurczy nie ma, to mogą jeszcze odesłać do domu na kilka godzin lub przyjąc na oddział i czekać i ewentualnie podać oksytocynę. Ale nie muszą (!) Podobnie jest jak są skurcze regularne. Najlepiej jechać jak są co 5 minut i trwają średnio po 40 sekund. Jak skurcze trwają po 10 minut przez minimum godzinę, warto wziąć kąpiel lub prysznic (prysznic skierować na brzuch i krzyż). Powinno to przyspieszyć poród i dać jednoznaczną odpowiedź czy to JUŻ czy jeszcze nie ![]() Lecę po pączki i do siostrzeńca się nim poopiekować trochę
|
|
#2918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam położna na SR mówiła, że jeżeli wody odejdą i nie są zielonkawe (czy krwawe) to na spokojnie w ciągu max. 2 godzin dojechać do szpitala w międzyczasie tak jak pisała Karolca można spokojnie wziąć prysznic a jeżeli wody odejdą zielone czy z jasnoczerwona krwią w większej ilości to na przysłowiowej jednej nodze do szpitala |
|
|
|
|
#2919 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
Jeszcze mam kulinarne pytanie: czy ma któraś sprawdzony przepis na tiramisu? |
|
|
|
#2920 | |
|
Zakorzenienie
|
Zobaczycie ze bedziecie wiedzialy ze to juz
![]() Tak jak ja przy pierwszym porodzie, czulam ze to ten dzien ![]() Cytat:
![]() A co do tego nie ruszania sie po odejsciu wod, to ja niestety musialam szybciutko zapylac na porodowke z IP nie pozwolono mi lezec ![]() Ale na porodowce juz nie pozwolono wstawac Jednak ta polozna z IP powinna mnie po odejsciu wod zawiesc na wozku
|
|
#2921 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzien doberek, ale pędzcie, trudno Was nadgonić
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja myślałam że nie usiedzę ze względu na kręgosłup, ale były bardzo wygodne fotele i dałam radę ![]() poza tym tak się śmiałam non stop że brzuszkiem zrobiłam sobie masaż kręgosłupa, hehe ![]() Asika współczuję dolegliwości, ale mam nadzieję, że już przeszło i czujesz się lepiej? gucia, rybka kciuki za wizytę! Ciekawe jak tam ivonka? gosica kuruj się kobitko, życzę powrotu do zdrówka, zajęcia sobie na razie odpuść! kumkura trzymamy kciuki!!! ![]() karo89 zdrówka życzę!!! |
||
|
|
|
#2922 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#2923 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Ivonka trzymam kciukasy!!!!!!!!!!!!!!! U mnie dziś mega leniwy dzień i do tego jeszcze doła mam... no ale nic to ![]() Mam straszną chęć na pączki i nie mogę ich zjeść - m a s a k r a ![]() Kurcze, dziewczyny, poród coraz bliżej, a ja mam do szpitala ponad 60 km!!! i niby wiem, że poród trwa długo, ale boje się, że się nie wyrobię czy coś... jeśli nie urodzę do terminu to mi poród wywołają, więc nie będę miała tego stresa, ale z drugiej strony wiem, że wywoływany poród bardziej boli dobrze, że natura za mnie wybierze![]() Przyszedł mi dziś fotelik, więc wyprakę "MUST HAVE" uważam za zamkniętą oprócz tego przygotowałam ubranka dla małej na wyjście, będzie ubrana od stóp do głów na różowo hhyyhyhy
|
|
|
|
#2924 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tak: zamiast śpiochów (o których mowa na stronie) można wziąć body i pajace.Poza tym położne polecały jeszcze wziąć ze sobą butelkę do karmienia - w razie czego. Choć ja mam nadzieję, że nie będzie potrzebna, ale wezmę.---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
u mnie nic takiego nie ma, albo przynajmniej nie wiem, a to chyba fajna sprawa z tego co piszesz.. |
||
|
|
|
#2925 | ||
|
Gang Iren
|
A ja znowu wolne.Mialam isc na popoludniu,ale znowu zadzwonili,ze nie ma pracy i mam zostac w domu.Tak teraz robia,zima ciezki okres.Ale od przyszlego tyg juz macierzynski,wiec przynajmniej bedzie pewny pieniadz,bo tak jak teraz jest to nigdy nie wiem ile zarobie.No i druga sprawa,ze juz mi w pracy ciezko.
Cytat:
Dla mnie dziecko pierwsze tez bylo zaskoczeniem,nie bylo zaplanowane.Jednak moje przerazenie bylo polaczone ze szczesciem,ze rozwija sie we mnie nowe zycie,no i z kims kogo kocham.Ale zalamana nie bylam ani przez chwile.Szkoda mi takich dzieci. Cytat:
Ciekawe co z Ivonka? Normalnie czuje taki dreszczyk emocji
|
|
#2926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- evvcia, Cytrynka, tynka śliczne brzuszki ![]() w ogóle nie widać po Was wagi, ja mam już 10 kg do przodu i mam wrażenie że jestem kulka a to dopiero 31 tydzień!![]() Ale coś mi się zdaje że woda mi się zatrzymuje bo jem ostatnio sporo mniej - jakoś apetyt nie dopisuje i chyba macica uciska na żołądek. Staram się nadrabiać owocami i nabiałem, żeby mała miała dostęp do witaminek
|
|
|
|
|
#2927 | ||
|
Raczkowanie
|
jako maniak TV informuję, że na TVN w Rozmowach w Toku dziś odcinek o tytule "na porodówkę nie idę bez tipsów" czy coś takiego
Ja pozwoliłam sobie napisać do Ivonki zwłaszcza, że miałyśmy się zgadać czy idziemy dziś na jakieś tam warsztaty o ciąży i nie odpisała od 12 także chyba sprawa jest ewidentna mam nadzieję, że jej nie przeszkodziłam i nie będzie zła![]() Cytat:
![]() Cytat:
obasad super i zaangażowanie widowni też. Byłam z koleżanką i żal mi było, że bez męża (chory był) i nawet myślałam, że można by iść drugi raz, bo może akurat kogo innego by wybrali na winnego i by się inaczej losy potoczyły
|
|
#2928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas obsada też rewelacja, widownia zaangażowana i tez myslałam żeby jeszcze kiedyś pójść
|
|
|
|
|
#2929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#2930 |
|
Zakorzenienie
|
za Ivonkę
|
|
|
|
#2931 |
|
Zadomowienie
|
Hej laseczki, widze ze atmosfera sie podgrzewa i duzo z nas myslami jest dzis z Ivonka
Kumkura, ty tez juz na wylocie jestes prawie ![]() Ja w mojej wiosce na koncu swiata moge dzis poczytac tlyko o tlustoczwartkowych paczkach ale za to kupilam nutelle i wyjadam ze swiezym chlebem ![]() Rano mialam zajecia fizjo w mojej szkole rodzenia, dzis byly opowiesci o przebiegu porodu i naturalnych metodach walki z bolem (aktywnosc, kapiele, oddychanie). Za tydzien bedzie o gazie, epiduralu i calej reszcie, oraz o parciu. Zapytalam babke ile procent pierworodek bierze w moim szpitalu epidural - 62%!!! Nie powiem, troche mnie to podlamala wiedza ze znajac wszystkie mozliwe skutki uboczne az 2/3 mam sie decyduje na to. To jak mam byc dzielna i wierzyc ze dam rade naturalnie i bez zbednych interwencji ?Dzis popoludniu dlugo oczekiwany moment - zwiedzanie porodowki |
|
|
|
#2932 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Dzisiaj byłam na badaniach siuśki i krew oddałam i teraz czekam na wyniki Ivonka tyle czasu Cie nie ma więc chyba jesteś w szpitalu i rodzisz Ale tyle czasu już niechaj tam sprawnie idzie Kumkura Ty już też niebawem z maleńką będziesz skoro czop odszedł to poród się zbliża A ja nalatałam się po mieście, później zrobiłam faworki i nogi mi tak spuchły, że musiałam się położyć... Na szczęście już jest lepiej i mogę swobodnie chodzić
|
|
#2933 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja obstawiam jak dziewczyny, że do niedzieli będzie Agatka na świecie Kciuki zaciskam ![]() Cytat:
Cytat:
Właśnie tak się zastanawiałam czy to u mnie tylko tak się rozciągnęła czy to normalne Cytat:
Paranoja.Ja leżę i czekam na TŻ. Zrobiłam sobie popołudniową drzemkę - 2 godziny i nic dziś absolutnie nie zrobiłam. Nie ma obiadu, ani nic. Zjemy pizzę chyba na tych kręglach. No i będę ciągle myśleć co z Ivonką! Jak urodzi i da znać to napisałaby mi któraś z Was smsa? Jest mój numer na mejlu
|
|
#2934 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej,
ja już w domu, cieszę się Niną, wcinam pączki, teraz zjadłam loda i tak sobie leniuchuję, oszczędzam się,żeby nic wcześniej nie rozkręcić , bo wolę jechać na luzie a nie popylać w nerwach w te śniegi. Śmiejemy się z tż, że na środę to chyba traktor załatwimy na drogę , heheheh. Ivonka powodzenia, a może już powinnam gratulować , czekam na wieści ![]() Kumkura obstawiam niedzielę ![]() jako dzień zero ![]() Karolca nie zrozumiałam tego fragmentu o odejściu czopa , ze różni się tym ,że nie ma skurczy? od odejścia wód ? czy co?objaśnij mi to , bo ja ani przy czopie ani przy wodach skurczy nie miałam i tak się zastanawiam o co chodzi Która z Was bierze terdyferon? Jak to jest z tym jedzeniem przed po i piciem , bo nie dopytałam w szpitalu, a wiem że coś tu skrobałyście o tym .Przepraszam ,ze tak wybiórczo tylko piszę , ale dzisiaj mam taki dzień rozbity nie tak jak wczoraj ale jednak hihihi
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-02-16 o 16:31 |
|
|
|
#2935 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Kobietki dorwałam sie w koncu do internetu, T.pracuje z domu i niestety zabrał jedyny dostęp:/. Takze podczytuje z doskoku i widzę, że tu już atmosfera się podrzewa...kurcze Ivonka trzymaj sie tam!!!! mocno trzymam kciuki ,żeby poszlo szybko i łatwo Uszz ale Wam zazdroszcze u nas jeszcze troche czekania..termin z USG na 12marca, z OM na 18..ciekawe jaka date wybierze Robert ![]() Konia niezle przeboje z dojazdem Twojego TZ do szpitala, ale najwazniejsze, ze w szpitalu takie ludzkie podejscie i choć tym sie nie musiałaś denerwowac. Lenka kurcze tak zachwalasz te sztuke, ze chyba wyciagne T, tylko musze sprawdzić jak to z dostepnością biletów mam nadzieję,że jeszcze zdąrzymy.Co do pakowania torby ,bo widze,ze temat wiecznie zywy..my mamy spis ze szpitala, takze taktyka jest taka, ze jak skompletuje wszystkie gadzety to bede myslala czy zaladuje sie w jedna czy w dwie. Sek w tym,aby zabrac to co naprawde potrzebne. Dziś tłusty czwartek wiec zjadlam...lody z truskawkami i jednego paczka(jakis ochydny sie trafil)...obiadowo dojadamy żurek i kalafiorową, a wczoraj były pierogi leniwe ![]() cottonpuma mam nadzieje,ze lepiej sie czujesz i staraj sie odciąć od tych złych wiesci szpitalnych, choc domyślam się ,że jak otaczają z każdej strony to ciężko. Trzeba jednak myśleć pozytywnie. dzwoniła dzisiaj pani,że jutro powinien być nasz fotelik samochodowy i dojechało moje zamówienie apteczne. Także można rzecz ,że stan "mam tylko ubranka" zmienia sie na stan" zaczynam mieć coś więcej niż ubranka" .Swoja drogą dzis T.pyta mnie "i co tam u dziewczyn na forum slychac?" ,wiec mowie z wyrzutem,że nie wiem, bo mi internet przecież zabrał ..(oczywiscie żartem)...To grzecznie oddał iPlusa abym coś mogła naskrobać. Ściskam Was mocno i jade na turnee do Leroy Merlin zakupić małe wieszaki do małej szafy ps. ladne brzuchatki na mailu tak trzymać dziewczyny!
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#2936 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem co mnie tak naszło na te okna Konia to dobrze, że już w domku jesteście Evvcia bodajże któraś dziewczyna pisała eska do Ivonki, bo obilo mi się to o oczy
|
#2937 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oglądam Rozmowy w toku i się załamuję tymi kobietami |
|
|
|
|
#2938 |
|
Rozeznanie
|
dziewczynki, dzięki za kciuki, kochane jesteście
|
|
#2939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- ja mam tylko jeden rożek, śpiworek też jeden ale taki większy od 6msc dopiero ![]() nie wiem czy nie kupić jeszcze jednego rożka? Kocyk mam jeden gruby milusi taki, drugi cienki, trzeci taki średni chyba styknie mi? |
|
|
|
|
#2940 |
|
Rozeznanie
|
Kochane!po hardkorowych 12h. SN małej spadlo tetno i ostatecznie o11:55 CC przyszla na świat Ewa
2900g. 9 pkt. Jest po prostu niesamowita cuca sobie cycusia a ja jestem na prochach i zachwycam sie tym cudem!!! Pozdrawiam goraco
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.

może jak wrócę, będą od niej jakieś wieści 

klask i:

a potem w niedzielę jeszcze..A gdyby nic nie ruszyło, to we wtorek na oddział
Taki mam scenariusz...Lekarka zrobiła mi przecudny

i jednego paczka(jakis ochydny sie trafil)...obiadowo dojadamy żurek i kalafiorową, a wczoraj były pierogi leniwe