|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
to ponad moje siły...
|
|
|
|
|
#1622 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Ehh dziewczyny co za dzień. Normalnie nie pracuję, a i tak mnie potrafią wkurzyć z pracy. Buuuu. Dobrze, że chociaż wyniki badań mam ok. Hemoglobina trochę niska, ale cukier na czczo 84, a po 2 godzinach po 75g glukozy 96. Nie ma niestety norm więc nie wiem czy ok, ale lepiej niski niz za wysoki.
|
#1623 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wózek jak chcę wiem, łóżeczko też... ale jak materacyk to już nie ja w marcu planuje się za to wszystko konkretnie zabrać, póki co buszuje na necie i nic nie mam poza 3 ubrankami
|
|
#1625 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba nie tyle obowiązek, co są takie zalecenia... oo takie coś znalazłam: Rekomendacja Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego : 33-37 tydzień ciąży badanie zalecane: posiew w kierunku paciorkowców ß-hemolizujących(GBS) ! przy okazji miałyście cytologię robioną w ciązy? ja raz trafiłam do innego niż swój lekarza i on mi mówił, że mam mieć zrobione i dziwił się że mi lekarz tego nie mówił. A mój słowem o tym nie wspomina, a ja się nie upominam bo boje sie gmerania przy szyjce... Z resztą ja HPV nie mam (bo caly pakiet robiłam chlamydia, mycoplasma, ureoplasma i tam było dodatkowo na HPV) a to HPV jest w głównej mierze ponoć odpowiedzialny za zmiany na szyjce.
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" Wiktor Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-02-17 o 16:00 |
|
|
|
|
#1627 |
|
Wtajemniczenie
|
Leki pomogą i nie będzie trzeba nacinać- tego się trzymaj
![]() Mnie w czasie ciąży już wyszła chora nerka i guzy w pochwie Mam nadzieję, że to już koniec złych wiadomości. Ja się cieszę, że z dzidziulką wszystko dobrze i to mnie trzyma w pionie
|
|
|
|
#1628 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwyżej potem dokupię... materacyk kupuję sprężynowy - bo łóżko mam rosnące i ma starczyć na długo.... w marcu to ja muszę mieć to już wszystko w domu, bo w kwietniu to ja mogę już urodzić![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1630 |
|
Zakorzenienie
|
Mi nadżerke wypalano laserem bez żadnego znieczulenia... myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok
. Mała dziś nie dość, że koziołki ćwiczy, to jeszcze płucka, bo brzuch mi kica i kica . Zaraz chyba sobie jakąś pizzę wstawię, bo to moja godzina jedzenia się zbliża
|
|
|
|
#1631 | ||
|
Zadomowienie
|
Bry
Dzisiaj wyszłam ze szpitala. Z takim samym bólem jak tam przyszłam. Dziewczyny ja już mam dość, od kilku dni tylko ryczę, bo nie daję rady z tego bólu. Powoli uznaję go za coś, co już wiecznie ze mną będzie. Generalnie wypisali mnie, bo nie są nic w tym stanie mi pomóc. Jedyną opcją w przypadku zastoju w nerce jest założenie cewnika, który to zakładają naprawdę w ostateczności, bo jak o nim poczytałam to powoduje często zakażenia, infekcje, zresztą jest to obce ciało, więc organizm może chcieć się go pozbyć, czesto się gorączkuje, poza tym osoby z cewnikiem mają parcie na pęcherz i stale im się wydaje, że chcą siku. Mnie nawet te wszystkie argumenty nie zniechęciły w obliczu tego bólu, no ale wg urologów póki co nie kwalifikuje się do cewnika. Nie było sensu siedzieć w szpitalu, bo dostawałam tam tylko nospę, furaginum, witaminę C oraz żelazo. Przez pierwsze 3 dni brałam kroplówkę, potem zauwazyłam, że ona mi pomaga tylko na czas trwania, potem ból powracał...co ja gadam, on cały czas jest, tylko nasila się lub słabnie, Biorę 3 razy dziennie po 2 nospy forte, przeciwbólowe tabletki i ZERO EFEKTU. Naprawdę nikomu nie życzę takiego bólu. Przykładam sobie teraz do nerki termofor taki lekki, z tyłu, do pleców, mam nadzieję, ze to nie szkodzi. Wczesniej lekarka nie pozwalała mi termoforu używać, no ale miałam złe badania moczu, więc twierdziła, ze przy ociepleniu mnożą się bakterie, no ale teraz badania są ok, więc ogrzewam. Do brzucha też nie dotykam, bo może łożysko się odkleić od temperatury.To jest jedyna rzecz, która przynosi mi jakąkolwiek ulgę. Pocieszające jest to, że nie ma na to lekarstwa i równie dobrze mogę mieć tak do końca ciąży czego sobie nie wyobrażam. To wegetacja... Zapytałam ordynatora dzisiaj czy jest szansa, że macica jakoś zmieni swoje położenie i przestanie uciskać, ale powiedział, że to loteria i miejmy nadzieję, że za miesiąc czy dwa jakoś inaczej się tam wszystko wewnątrz ułoży i przestanie boleć. Na dziecko ten ból nie działa, zresztą widzę, że bardzo żwawy jest. No i zmieniam lekarza prowadzącego. Zmieniam na ordynatora tego szpitala gdzie byłam. Ma dobre opinie, poza tym w szpitalu naprawdę poświęcił mi dużo czasu, wszystko wyjaśniał, dopytywał jak się czuję. Ten mój zaniedbał moje wyniki badań, miałam 500 leukocytów a on nic mi nie dał... Był wczoraj w szpitalu, bo miał dyżur, powiedział tylko "braliśmy taką opcję pod uwagę..." chodziło mu o przyjście do szpitala. To było podczas obchodu, potem nawet nie zajrzał, nie zainteresował się zupełnie. Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1632 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja właśnie robię spaghetti tak mnie jakoś naszło
|
|||
|
|
|
#1633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też mam takie bóle ale krzyża i bioder że płakać mi się chce rano jak ledwo z łóżka wstaje
|
|
#1634 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jak mi znieczulenie puściło, to wydawało miałam wrażenie, że wszystko ze środka mi ktoś wyrywa Ale to już było... MonikaFaustyna, a dlaczego nie dali Ci znieczulenia? |
||
|
|
|
#1635 |
|
Zakorzenienie
|
pisze ostatniego posta, nadrobilam wszysciutkie posty, no ale mam pamiec jak golab i nie wiem co napisac
ja musze byc na biezaco. Bateria w laptopie mi sie konczy, takze pewnie zaraz zdechnie.Wyjde pewnie we wt, tak ogolnie to nie wiem jakie mialam najwyzsze tetno takie mierzone w mega spokoju bylo 120-140, tych najnowszxych wynikow z holtera nie znam ![]() ok odezwe sie moze jutro, pojutrze dzieki za wsparcie psychiczne ;]
|
#1636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymaj się dzielnie ![]()
|
|
#1637 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1639 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, strasznie współczuję Wam tego bólu i pobytu w szpitalu
Trzymam kciuki, aby się to dobrze pokończyło - żeby ból minął...
|
|
|
|
#1640 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kl aski:Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Kapukat widzę że jest SzmaragdowyKotek ona zna się bardziej na tarczycy,więc na pewno ci odpowie. ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Relacja od gina bo mnie przyjęli Szyjka miękka ale zamknięta ) do tego bakterie w posiewie z pochwy i to może powodować taki ból.Bakterie te mogą powodować przedwczesny poród Czyli wychodzi na to że trzeba wszystkie ulotki czytać![]() Dostałam antybiotyk który powinien mi pomóc,czopki i luteine dalej brać.Lecz jak mi nie przejdzie do szpitala.Mam soboie jeszcze zrobić próby wątrobowe bo mnie strasznie brzuch swędzi-koszt 10 zł więc dla świętego spokoju zrobię. Wiadomość od Kism U nas wszystko dobrze,wyjechaliśmy do Warszawy i nawet nie zdążyłam dać Wam znać,może dziś wieczorem zajrzę
|
|||||||
|
|
|
#1641 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dostaniesz po prostu większą dawkę Euthyroxu (Letroxu) - TSH na początku ciąży powinno być w okolicach 1 - 1,5 to absolutne maximum - tak powinno być utrzymywane przez całą ciążę i karmienie. Oczywiście w ciąży, zwłaszcza w II i II trym. są fizjologiczne wahania, dlatego jest cały czas potrzebny monitoring co mniej więcej 6 tygodni TSH może być jeszcze niższe - ja mam np. utrzymywane specjalnie (ze względu na samopoczucie i skłonności do tycia) w stanie tzw. kontrolowanej nadczynności polekowej - teraz mam 0,25. Jest to znacznie lepszy wynik dla dziecka niż zbyt wysokie TSH, więc trzeba to szybko zbić. O ile TSH powinno być zawsze w ciązy w dolnej granicy, nawet możesz mieć dopisek z laboratorium LOW, to fT4 powinno być najbliższe tej górnej granicy. Ale suplementacja Euthyroxem/Letroxem działa tak, że jak spada TSH to automatycznie podnosi się fT4 czyli tyroksyna wolna - której ilość również jest bardzo ważna dla rozwoju dziecka. Tak więc dostaniesz po prostu Euthyrox - jeśli go nie bierzesz, lub będziesz miała zwiększoną dawkę. E. bierze się codziennie rano na czczo na przynajmniej pół godziny przed śniadaniem - ja ze względu na wymioty w I trym. brałam w nocy przy którymś siusianiu, tylko żeby było mniej więcej o podobnej godzinie. I jak idziesz na badanie TSH i fT4 to na czczo i nie bierzesz rano tabletki - weź dopiero po pobraniu krwi.Bierz koniecznie suplementy dla kobiet w ciąży, żeby był w nich jod, bo jest on niezbędny zarówno Twojej tarczycy, jak i dla rozwoju mózgu dziecka - te 150-200mg jest w każdym suplemencie dla ciężarnych. Tylko gdybyś dostała od lekarza na receptę Jodid, to wtedy już go nie bierz, żebyś razem z suplementem nie jadła podwójnej dawki ![]() Przy niedoczynności nie mozesz też zapominać o tym jodzie w okresie karmienia, nawet jak masz Hashimoto. Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-17 o 18:09 |
|
|
|
|
#1642 |
|
Raczkowanie
|
Tacca ale Słodziak
zakrył buźkę rączkamibegie13 Gratulacje ![]() rinco to o czym piszesz, że masz takie skurcze to właśnie te Braxtona, a te jak na okres to też tak czasem mam-jak np. lepię pierogi i długo stoję to wtedy boli brzuch jak na okres. Mój gin twierdzi, że nic złego się nie dzieje jeśli jest to ciągły ból i po jakimś czasie ustaje (u mnie np jak się położę i odpocznę), a źle się dzieje jak jest skurcz-przestaje-znowu skurcz-przestaje itd. Dla pewności zbadał szyjkę i jest ok. Tak więc to, że wypycha Ci brzuszek, potem wraca i nie boli to nie masz się co niepokoić ![]() agatka661 leżysz i nudzisz się na oddziale ale to dla dobra Twojego i Dzieciątka, więc niech tż nazwozi Ci komputerów, gazet i czego tam jeszcze i leż dopóki Cię nie zdiagnozują. Tydzień w szpitalu to jeszcze nie długo, pomyśl o kobietach, które pół ciąży muszą leżeć głowa do góry i wracaj szybko do zdrowia8ewus8 uważaj z tym termoforem, niech będzie na tyle ciepły żeby choć troszkę zminimalizował ból ale nie całkiem go uśmierzył, bo w jakimś stopniu na pewno go wytrzymasz. i dobrze, że zmieniłaś lekarza. Dziewczyny z tym paciorkowcem to nawet jeśli lekarz Wam nie zleci to róbcie na własną rękę, odpłatnie. I jak coś jest nie tak to walić z wynikami drzwiami i oknami do swojego gin. Z tym nie ma żartów. Dziewczyny kupiłam w Lidlu ten podkład na materacyk, zobaczymy jak w praktyce ale na pierwszy rzut oka wydaję się być o niebo lepsze od tych cerat do łóżeczka, które powodują odparzenia. Miłe to w dotyku i można prać. Ma rozm. chyba 70x90. wylałam troszkę wody dla sprawdzenia czy kropelki "trzymają się na powierzchni" i na początku się trzymały, potem wsiąkły ale nic nie przemokło ![]() ps. dopiero w lipcu chyba nadrobię to wszystko co piszecie jak każda z Was będzie miała Maluchy przy cycu i brak czasu na wizaz
|
|
|
|
#1643 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja się już boję Ja ma tak samo, ale ostatnio musiałam przystopować ze słodyczami, gdyż walczyła z zaparciami .... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wszytko na pewno się ułoży, trzymam kciuki <tuli>Dziewczyny nadrobiłam Was Wróciłam z Kato byłam po Pit-a, później opisze jak tydzień ze szwagrem Tak mi zajął czas, że nie miałam czasu do was pisać
|
|||||
|
|
|
#1644 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, żółtaczką się nie martwcie, bo ma ją ok. bodajże 70% noworodków, więc to w zasadzie normalne. Rzadko się zdarzają jakieś megadługie pobyty w szpitalu z tego powodu. U nas pobyt w szpitalu wydłużył się tylko o jedną dobę, chociaż synek był żółty jak wielkanocny kurczak
dziecko leży pod lampką w okularach w samej pieluszce, jak po kilku badaniach poziom bilirubiny systematycznie spada - wychodzicie do domu z takim lekko żółtym dzieckiem w domu się odżółci do końca![]() Begie - ale masz klopsika! Gratuluję! ![]() Strasznie Wam współczuję pobytu w szpitalu, dziewczyny wychodźcie do domku najszybciej, jak się da... poziom tekstów i "opieki" medycznej poniżej wszelkiej krytyki ...
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-17 o 18:39 |
|
|
|
#1645 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie, że ten test na obecność bakterii jest wykonywany dopiero w 35 tc. Skoro te bakterie mogą być odpowiedzialne za przedwczesny poród, to chyba taka trochę musztarda po obiedzie w takich wypadkach
Zapytam się lekarza o to na następnej wizycie. Ile kosztuje taki test, jeśli robicie go prywatnie? I jeśli któraś miałaby ochotę napisać - jak wygląda? Bo widziałam to w spisie badań przy laboratorium, a wydawało mi się, że to ginekolog robi takie badanie... |
|
|
|
#1646 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32375320]Dziwi mnie, że ten test na obecność bakterii jest wykonywany dopiero w 35 tc. Skoro te bakterie mogą być odpowiedzialne za przedwczesny poród, to chyba taka trochę musztarda po obiedzie w takich wypadkach
Zapytam się lekarza o to na następnej wizycie. Ile kosztuje taki test, jeśli robicie go prywatnie? I jeśli któraś miałaby ochotę napisać - jak wygląda? Bo widziałam to w spisie badań przy laboratorium, a wydawało mi się, że to ginekolog robi takie badanie...[/QUOTE] u mnie patrzyłam w labo 30zł
|
#1647 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurna znowu mam jakies krosty na brzuchu i swędzi,zaraz sie zadrapie
|
|
|
|
#1648 |
|
Zakorzenienie
|
Robi się go dopiero w 35 tygodniu - przed porodem (oczywiście nie zakładając wcześniejszego porodu) bo ten wynik jest ważny tylko kilko tygodni. Jak ktoś się boi wcześniejszego porodu to może ten wymaz zrobić sobie wcześniej, ale jak pisze - jak minie te kilka tygodni (chyba 5 jak dobrze pamiętam) to trzeba by było zrobić znów.
|
|
#1649 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedzi! No to w takim razie zdam się na gina
|
|
|
|
|
#1650 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32375320]Dziwi mnie, że ten test na obecność bakterii jest wykonywany dopiero w 35 tc. Skoro te bakterie mogą być odpowiedzialne za przedwczesny poród, to chyba taka trochę musztarda po obiedzie w takich wypadkach
Zapytam się lekarza o to na następnej wizycie. Ile kosztuje taki test, jeśli robicie go prywatnie? I jeśli któraś miałaby ochotę napisać - jak wygląda? Bo widziałam to w spisie badań przy laboratorium, a wydawało mi się, że to ginekolog robi takie badanie...[/QUOTE] Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

Straszne to było, jak wypalali mi nadżerkę laserowo, a przed zabiegiem dostałam cztery zastrzyki tam do środka...to bolało 
to ponad moje siły...

Powodzenia

ide powolutku nadrabiac posty
. 

Ale to już było... 

kl aski:
) do tego bakterie w posiewie z pochwy i to może powodować taki ból.Bakterie te mogą powodować przedwczesny poród