|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
Cytat:
![]() siostra pisała jeszcze ze wczoraj wysłała do nas jakiś długaśny e-mail , ale on do mnie nie dotarł i przygotowuje następny!
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-09 o 08:38 |
|
|
|
|
#392 |
|
Rozeznanie
|
Świetne wiadomości MAMO
|
|
|
|
#393 |
|
Wtajemniczenie
|
MAMA zapakowalas ta maszynke z balonami???Jestes niewzylke pomyslowa!!!! To super ze siostra ma teraz internet w domu i nie musi jezdzic nigdzie daleko!!!Ja wczoraj zrobilam mala paczuszke a duza zrobie po swietach tam pojada ciuchy po moim dziecku do akcji dolacza sie moja kolezanka z Afryki ktora mieszka we Francji, obiecala mi dac tez ciuchy po swoich dzieciach, wiec moj wyjazd nie bedzie taki bezuzyteczny.Acha bardzo sie ciesze ze ten lekarz bedzie tam budowal szpital dla pielegniarek to super ,dobrze ze sa ludzie ktorzy moga cos zrobic i robia.Ciesze sie z tego bardzo.
|
|
|
|
#394 |
|
Zadomowienie
|
dlaczego coraz mniej ludzików tu zagląda?
Ejjj, jesteście jeszcze prawda??
|
|
|
|
#395 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jestem.W miare mozliwosci zawsze tu zagladam co nowego jest.
|
|
|
|
#396 | ||
|
Zakorzenienie
|
mimi - cieszę się razem z Wami , siostrami i dzieciaczkami
Cytat:
i przyszło mi cos takiego do głowy . Pani na poczcie i wszyscy klienci tez nieźle się zdziwili bo paczke stawiałam na wadze otwartą, i dobrze bo okazało się że jest 17 dkg za duzo, jak wyjęłam nasionka to było dokładnie 600 dkg . Paczka moze byc otwierana na urzędzie celnym w Warszawie, mam nadzieję ze robia to losowao a nie nagminnie, ale nawet jak otworzą to balony będą świadczyły że to raczej nie jest przemyt - mogłam napisać jeszcze list do szanownych celników ale nie miałam pojęcia że paczka moze byc otwierana żeby tlko ja dolkładnie pozaklejali później![]() Cytat:
gdyby tak można przypiąć ten wątek nie tylko na forum plotkowym ale na kazdym, ale to chyba może tylko Aga Z zrobić, Złosliwiec albo moderatorzy? edit: myślę ze siostra Franciszka nie obrazi się jak wkleję e-mail jaki od niej dzisiaj dostałam zamiast tłumaczyć co i jak ![]() wlasnie "weszlam" do wizaz,przeczytalam wiele listow-jestem pod wlk wrazeniem!!!!!!!!!!!!!! ale male korekty ;w adresie do banku dolarowego -winno byc BRANCH,nie brabch=n zamiast b co do listu ALLY:na paczkach wielokilog nie pisac imienia S JOZEFY tylko adres szpitala,wyraznie zreszta,ale do srodka dac kartke ze dla sierot od s Jozefy,bo jesli jest imie obok adresu szpitala,to sa duze oplaty tam na poczcie w Zambi,plus czesto kontrol zawartosci paczki/moze i cos z tego wezmie "za pozwoleniem" pracownik poczty/ POZDRAWIAM WSZYSTKICH" PORUSZONYCH" SPRAWAMI MISJI ZAMBII Sr Franciszka ten wyraz juz poprawiłam mam nadzieję ze wszędzie! ps. Czy wy odróżniacie kto to jest s. Franciszka a kto s. Józefa?
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-09 o 16:10 Powód: e-mail od s. Franciszki :) |
||
|
|
|
#397 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja odrozniam.Siostra Jozefa jest w Zambii a Siostra Franciszka jest w polsce ale kiedys byla tez w Zambii.Mam nadzieje ze dobrze napisalam.
|
|
|
|
#398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o ile pamiętam ty chciałas wysyłać ubranka po córci - to teraz już wiesz jak adresować
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
najbezpieczniej tak właśnie będzie a w środku list do kogo to ma być, tam i tak po pocztę to przeważnie s. Józefa jeździ.
Zapytam czy moge podać na forum e-mail do siostry to będziesz mogła napisać jej ze idzie do niej paczka, to będzie wiedziała. Zobaczymy jeszcze jak sprawdzi się ta karteczka - potwierdzenie odbioru? to tez warto wykupić - 3 zł, zwiększa pewność dotarcia, bo jednak ktoś musi to podpisać prawda?
|
#401 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#402 |
|
Raczkowanie
|
witam serdecznie
spadla mi Mama z nieba .Nad adopcja serca zastanawiam sie od paru lat , ten temat wraca do mnie co jakis czas i nie daje mi spokoju.Jak tu juz kiedys ktos napisal to wielka odpowiedzialnosc.A wiadomo jak jest w naszym kraju , wieczna niepewnosc jutra ,i to tego sie najbardziej obawialam ze przyjdzie dzien ,miesiac ,rok kiedy nie moglabym wyslac tych pieniedzy .Na tym forum pokazaliscie wiele ciekawych alternatyw ,paczki , zbieranie wspolnie pieniedzy .Czuje ze te pare zupek , nasionek ,witaminek niby tak niewiele a jednak bardzo duzo .I kontakt z siostrami mysle ze to bardzo duzo przede wszystkim dla niedowiarkow .Ach wzruszylam sie bardzo czytajac to forum , ciesze sie ze tu trafilam Juz nie obawiam sie tak jutra poniewaz nie mieszkam juz w Polsce ,postaram sie zadzialac tutaj ,ale o tym pozniej musze wszystko sobie poukladac .Kazda nastepna paczka-koperta to bedzie nasz sukces . Tymczasem trzymajcie sie cieplutko pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
#403 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
mushka witam i bardz osię cieszę z każdej nowej osoby, tym bardziej że będziesz dalej te ziarna rozsiewać
|
#405 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
codziennie nowe osoby to Wy mi przywracacie wiarę w ludzi zyczę miłej niedzieli i każdego kolejnego dnia
|
|
#407 |
|
Rozeznanie
|
No prosze
Codziennie ktoś nowy Witamy na forum |
|
|
|
#408 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
Animator
Bardzo Ci dziękuję że podzieliłeś się z nami swoim doświadczeniem. 14-cioro dzieciaczków dzięki tobie ma co jeść, w co się ubrać i zapewne chodzą do szkoły niezłe osiagnięcieReszczcie forumowiczów jestem winna wyjaśnienie że z Animatorem znam się już od kilku miesięcy, choc nigdy nie mieliśmy okazji się spotkać osobićcie, kontaktujemy się e-mailem. To on wspierał mnie na duchu kiedy byłam juz zrezygnowana i chciałam się poddać. Jest to wyjatkowo zapracowany Pan, choć jest juz na zasłuzonej emeryturze to poświęca swój wolny czas pomaganiu wszystkim, którzy tej pomocy potrzebują. Nawet uczy się obsługi komputera i jak widzicie na forum też nieźle sobie radzi a wszystko to po to żeby jak najwięcej zrobić dla innych. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam i czekamy na kolejne wpisy od Animatora ps. dołączam się do jego apelu odnośnie wnuczków katechety
|
#410 |
|
Raczkowanie
|
witam cioteczki
Spedzam dzionek na przeszukiwaniu internetu spisalam pare adresow ,stron organizacji koscielnych jak i osob prwyatnych i wysylam maile No dobra musze zajac sie sprawami przyziemnymi czyli prasowaniem ,gotowaniem i nakarmieniem moich kotow ktore sa glodne i jesli jeszcze chwile posiedze to grozi to rozpoczeciem nwego watk typu:glodujace koty-prosze pomoc hi hi hi pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
#411 |
|
Rozeznanie
|
Może się bliżej przedstawię. ąnimator, to taki, który ożywia,budzi. A zaczęło się to 5 dni po przejściu na emeryturę. Pewnego pięknego poranka przyszła mi do głowy myśl,"przecież nie będziesz za darmo brał pieniędzy co miesiąc" Załóż w parafii koło misyjne by pomóc tym, którzy są w potrzebie. Rozglądnąłem się i znalazłem adres i nr tel. Papieskich Dzieł Misyjnych. Zadzwoniłem, posłali materiały, zgłosiłem proboszczowi, uzyskałem zgodę no a potem pojechałem do stolicy na kurs animatorów misyjnych no i co mi wolno i co się nauczyłem to robię. Zasadniczo rolą animatora misyjnego jest budzenie świadomości wszystkich ochrzczonych, że na mocy Chrztu św.jest się zobligowanym do troski o rozwój Kościoła. To tak ogólnie. Nie chcę się rozpisywac bo napiszę książkę. Ponieważ jednak misjonarze zajmują się całym człowiekiem, dlatego zaistniała koniecznośc pomocy materialnej . To jest m.inn. ta adopcja. Dalej: do animacji potrzebne są też środki materialne, które czerpię ze sprzedaży surowców wtórnych dostarczanych na moją posesję przez znajomych albo po nie jeżdżę np ; do przedszkola czy szkoły katolickiej czy innych instytucji . To by było na razie wszystko. bo czeka mnie jeszcze sporo innej pracy pomimo niedzieli. Jak ktoś by chciał się coś więcej dowiedziec to służę
pozdrawiam animator. |
|
|
|
#412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i oczywiście nie mozna dopuścic aby kotki na tym ucierpiały - powodzenia !!! moze tobie się uda, bo na moje e-maile obcy nie odpowiadają ![]() Animator- jestem pod wrażeniem, a nie mówiłam że to pracowity człowiek ![]() pracował całe życie i teraz mówi na zasłuzona emeryturę że "nie będzie brał pieniędzy za darmo" - pierwszy raz z czymś takim sie spotykam, żeby było więcej takich ludzi dobrega mam nauczyciela prawda
|
|
#413 |
|
Rozeznanie
|
Jestem pełna podziwu i nie mam słów
![]() Jeśli ktoś jeszcze z Warszawy jest chetny pomóc to prosze pisac na Spotkaniach wizażanek,tam kompletujemy paczuche dla dzieci Animator 14-ka wnuczków robi wrazenie ![]() Mushka walenie na oślep to tez jakiś plan
|
|
|
|
#414 |
|
Zakorzenienie
|
jakoś pusto tutaj ostatnimi czasy
![]() kto pierwszy wysyłał paczuszkę? pewnie minęło juz jakieś 10 dni no ot jest już w Zambii a może nawet w Lusace? - na pewno w Lusace przecież to stolica to muszą mieć lotnisko a to przecież lotnicza pocztą priorytety sa przekazywane.S. Franciszka chciała dzisiaj w nocy dodać kolejne komentarze do albumu ale pomyliły jej sie okienka i nie wyszło, moze jutro się uda dziesiaj o ile pamietam też jest włączany generator u siostry Józefy to moze też wyśle jakiś e-mail? oczywiście od razu wam go skopiuję ![]() czekam na informacje o dziecku do adopcji przez szkołę
|
#415 |
|
Rozeznanie
|
Mama- o ile pamiętam, to poczta lotnicza "idzie " do Zambii 10 dni, a s. Józefa jedzie do stolicy czyli do Lusaki gdzie jest na pewno lotnisko co dwa tygodnie. Ma tam skrzynkę pocztową. Jeżdziłaby częściej ale to jest ok 200 km od Mpanshyi gdzie pracuje a tam jest roboty co niemiara.
Przy okazji: refleksja dotycząca misji. Missio z łaciny /tej oryginalnej/ to znaczy posłanie. Każdy chrześcijanin jest posłany by swoim życiem świadczyc o Chrystusie i Jego miłości przez Jego naśladowanie. Oraz by pomóc tym, którzy są posłani przez biskupa do głoszenia Ewangelii. Chrystus przecież posłał Kościól przez słowa"Idżcie i nauczajcie wszystkie narody". Kościół zaś to społecznośc wierzących, a więc posłał i fachowców od spraw wiary a wiadomo , że każdy fachowiec potrzebuje pomocników więc i laikat jest zobowiązany do pomocy misjonarzom poprzez codzienną modlitwę za nich, ofiarę życia w ich intencji i w intencji tych, do których są posłani, oraz do pomocy materialnej, bo przecież człowiek to nie tylko dusza, ale i ciało, a i Chrystus też powiedział: :"cokolwiek uczyniliście jednemu z tych moich najmniejszych,mnieście uczynili" To tyle na razie. Pozdrawienia dla wszystkich animator |
|
|
|
#416 |
|
Rozeznanie
|
Cieszę się Mushka, że też chcesz pomóc w adopcji. Podpowiadam, że jeżeli nie jesteś pewna jutra a chcesz się podzielic tym co masz, to nie ma sprawy. Przecież te zadeklarowane przez rodziny adopcyjne ok.100 dolców to przecież nie jest wielki majątek, a więc jak chcesz wpłacasz na konto sióstr w Mikołowie kwotę, na którą cię stac a u dołu piszesz adopcja- Zambia rezerwa i ciesz się, że adoptowane dzieci będą się miały ciut lepiej. Może i starczy nie tylko na zupkę ale i na cukierki. Pozdrawiam
animator |
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Animator witam, właśnie wróciłam ze spotkania z rodzicami - taka wywiadówka z religii
ogladaliśmy na końcu spotkania film o sytuacji dzieci w Afryce, katechetka wspomniała o możliwości adopcji serca, ale niestety nikt chętny na razie się nie znalazł, mam nadzieję że poprostu potrzebuja czasu. Moja przygoda z misją zaczęła sie rok temu właśnie po takim spotkaniu. O ile pamiętam kilka misjonarek miało dzisiaj wysyłać paczuszki, pochwalcie się proszę co udało wam się kupić i czy zmieściłyście sie w 1 czy więcej kopertek, bo rekordzistka to się na 3 zatrzymała pozdrawiam
|
#418 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Ja też mam nadzieję, że te paczki niedługo dotrą do Zambii.
![]() Animatorze gorąco Cię witamy na tym forum. |
|
|
|
#419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siostra przez 2 lata marzyła o maszynce do robienia waty cukrowej a Ty pozwoliłś spełnic to marzenie nie mogę doczekać się tych zdjęć, które siostra nam obiecała tym razem te dzieci bedą uśmiechnięte i szczęśliwe, nie takie jak z mojego albumu
|
|
#420 |
|
Raczkowanie
|
witam serdecznie .
Wlasnie napisalam dlugiego posta i mi go wcielo chyba sie rozplacze .Postaram sie napisac jutro bo brak mi dzis sil .Pozdrawiam serdecznie |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.

i przygotowuje następny!

i przyszło mi cos takiego do głowy
. Pani na poczcie i wszyscy klienci tez nieźle się zdziwili bo paczke stawiałam na wadze otwartą, i dobrze bo okazało się że jest 17 dkg za duzo, jak wyjęłam nasionka to było dokładnie 600 dkg
żeby tlko ja dolkładnie pozaklejali później

Codziennie ktoś nowy