|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
mimi
Dodaj proszę jeszcze wyprawkę dla niemowlaka: -buteleczki,smoczki, puderki, maści, pieluszki tetrowe, ubranka juz były, więcej nie pamiętam -środki higieny: pasta do zębów, szczoteczki, szare mydło,szampon, gąbka kąpielowa -opłatek i ozdoby na choinkę to chyba juz nie będą do zrealizowania na te święta ![]() reszta jest ok i bardzo pomocna, jak dostane list obiecany od s. Józefy to będzie wiadomo dokładnie, ale jedno jest pewne że wszystko co byscie nie wysłali przyda się komuś. i chyba jeszcze nikt nie kupił barwników spożywczych do watek cukrowych acha ! - list oczywiście należy siostrom wysłać i swoje zdjęcie miłe słowo
|
#362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#363 |
|
Rozeznanie
|
Poprawione,dopisane
|
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
mimi -
ja właśnie skończyłam ciekawą pracę rozpruwałam torebki z nasionkami.Z 59 torebek zrobiłam 8 zaoszczędziłam trochę na wadze i miejscu, niestety okazało się że to co przygotowałam żeby dołożyc do maszynki do waty wazy 1,20 kg, teraz zależy ile waży maszynka, czekam na nią z niecierpliwościąedit: przed chwila rozmawiałam z siostra Franciszką i okazało się ze s. Józefa ma pewnie internet radiowy w Mpanshya, niedawno miał być tam wdrażany projekt Japończyków i chyba się udało A doszłysmy do tego wniosku bo: -s. Franciszka powiedziałą że w Lusace nie wyłączają prądu -to ja wyciągnęłam takie wnioski-po drugie, s. Józefa z podejrzana częstotliwością (tzn. dość często) odpisuje na e-maile, a do Lusaki ma 200 km -po trzecie to w Mpanshya jak właczą generator to po 4 godzinach (jak pisała siostra - zaraz wyłączą światło) muszą go wyłączyć (kiedyś było 2) i wtedy możliwe jest połaczenie internetowe -po czwart kiedyś jak siostra Józefa była w Polsce to dostała od kogoś laptopa więc metodą dedukcji doszłyśmy do takich wniosków mam nadzieję że prawdziwych Jeżeli to prawda to moze siostra Józefa znajdzie kiedyś na tyle czasu (i pradu) aby zarejestrować się na wizaż i napisać coś do nas na forum Natomiast s. Franciszka dzisiaj wieczorem jak sie uda od zaprzyjaźnionej osoby doda komentarze do zdjęć na fotosiku Popatrzcie tylko jak wszystko się ładnie układa to nie przypadek
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-07 o 15:05 |
|
|
|
#365 |
|
Rozeznanie
|
dzis przegrzebałam apteczke i znalazłam sporo niepotrzebnych mi maści,czopki(są nawet antybiotyki na recepte
),spisuje na kartke nazwy i jutro zapytam w aptece czy to wszystko przezyje przesyłke,bo na wszystkim napisano do 25C Znalazłam również z 10 opakowanek wojskowych opatrunków,mąż kiedys od znajopmego przyniosił...tylko tam data produkcji chyba 78r ,ot i mysle czy to mozna wysyłac?w sumie kiedys otwierałam takie jedno opakowanie,bo niezle sie skleczyłam w noge i nic mi nie było,zyje Dopisuje do choinkowych ozdóbek Ognie Zimne ![]() EDIT:Oj MAMO to dopiero dobre wiadomości |
|
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
No to jest mi bardzo milo
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie się zastanawiam
Mam nasiona pasternaku i kalarepy i nie wiem czy je włożyć w paczuszkę
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawiałam z P. Dyrektorem szkoły mojej córki i dowiedziałam się że zostałą podjęta decyzja o adopcji serca dziecka od sr. Józefy Dziękuję Dyrekcji, pedagogom i uczniom
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
Siostra Józefa musi się bardzo cieszyć! mam zaprzyjaźnioną aptekę więc się tam szeroko uśmiechnę
|
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to byłoby piękne gdyby kolejne spotkanie mogło wydać owoc w postaci paczuszki ![]() moze dodasz nasz link do podpisu ![]()
|
|
#371 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, wielki szacun dla Was za to, co robicie. A największy dla MAMY
![]() Jakkolwiek pompatycznie by to nie zabrzmiało, to przywracacie mi wiarę w ludzi... W dobrych ludzi. Fajnie widzieć, że tyle jest osób, dla których nabycie nowego ciucha czy kosmetyku nie stanowi jedynej i najważniejszej treści życia. Cytat:
i wspieramy 7-letniego Jeana Jest to adopcja serca prowadzona przez Ruch Maitri.Zrzucamy się co miesiąc po 10 zł. Wcześniej w ten sam sposób przez kilka lat naszą adopcyjną "córeczką" była hinduska dziewczynka z ośrodka Jeevodaya, której oboje rodzice chorują na trąd. Obecnie skończyła już szkołę. Pozdrawiam Was wszystkie
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
Voila!
Przyszła mi jeszcze na myśl Polska Akcja Humanitarna...może mogliby te paczki zabierać...nie wiem czy jeżdżą akurat w te rejony, ale sprawdzę u nich na stronie... Jeśliby oni umieścili u siebie na stronie informację o tej misji to jeszcze więcej ludzi mogłoby się o tym dowiedzieć |
|
|
|
#373 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak sie wyrwe w ludzi,to taka opcja byłaby do rozpatrzenia A kazdego kto sie zdecydował podziwiam za odwage i potrzebe pomagania |
|
|
|
|
#374 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sama się mogłam domyślić po Twoim avatarku...
|
|
#376 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzieci są bardzo wrazliwe i jest to też edukacja, bardzo wazna bo życiowa i o życiu Cytat:
jeszcze raz proszę wszystkich czytajacych, którzy uważaja ze temat jest ważny, dodać link tego forum do swojego podpisu
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
cieszę się że podejmujecie często własne inicjatywy, oprócz osobistej pomocy staracie sie wciagnąć innych i o to chodzi
ładny podpis
|
#379 |
|
Rozeznanie
|
Na podforum ciuszkowym chęc pomocy wyraziła Emka210,kolejna paczuszka poleci do Afryki
![]() Jeszcze raz dzięki Emko
|
|
|
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie słuchałam radio Zet i rzeczywiście Beata Pawlikowska zajmuje się tą akcją "tu kasa tam biba", sporo ludzi leci do Afryki dobrze sie bawić, moze zajęli by się przy okazji sprawą tamtejszej ludności i nie chodzi mi tylko o misję sióstr boromeuszek. Ktoś zaproponował żeby tam wysyłać e-maile, każdy choc po jednym, moze zwrócimy tak swoją uwagę. Ja jeszcze nie dostałąm odpowiedzi napiszę jeszcze raz.
|
|
#381 |
|
Raczkowanie
|
Mamo, nie jest łatwo zainteresować media akcją charytatywną. Ja również napisałam do kilku stacji i bez skutku... może do radia Maryja? Skoro Rydzyka stać na kupno najdroższego samochodu świata (maybach, czy jakoś tak sie pisze), to może i oni dozuca kilka groszy... mam nadzieję, ze nikt mnie nie zlinczuje za te odrobine ironii...
Tymczasem ja paczkę wysyłam w poniedziałek. Ekonomiczna, nie priorytetem, bo dzieci powinny miec i po swiętach odrobinę radości. Dopisuję leki do listy: -czopki dla niemowlaków P/goraczkowe ip/bólowe np.: efferalgan -taninal i laremid (p/biegunce) -dermacol: zółta zasypka na trudno gojące się rany -węgiel na biegunkę -wapno (dzieci pewnie mają słabe kości i łatwo się łamią) -witaminy, multivitaminy: B,A: sa dobre na oczy! -bandaże, plastry, gaza -igły i strzykawki -smoczki(wydaje mi się , ze najważniejsze są te do butelek) i butelki -linomag -alantan -pentacrem(na pieluszkowe zapal. skórty, odpażenia,odleżyny, oparzeenia słoneczne) no i zabawki: -kredki, papier kolorowy, nożyczki -misiaki i in. pluszaki -ubranka dla maluszków - |
|
|
|
#382 |
|
Wtajemniczenie
|
Ach , no wlasnie nie jest tak latwo zainteresowac media jakimis akcjami charytytawnymi (niewiem czy dobrze napisalam) w kazdym razie ja tez pisalam do gazety i Brytyjskiego Czerwonego Krzyza i do Brytyjskiej fundacji Serca i narazie nic, wiem ze Brytyjski Krzyz zajmuje sie tez Afryka.Kolo mnie jest sklep Brytyjskie Serce (to wlasnie sklep wyzej wspomnianej fundacji) sprzedaja tam rozne rzeczy nie chce od nich pieniedzy tylko moze poprostu dac im jakies rzeczy na sprzedaz niepotrzebne ktore wala mi sie w domu, moze ktos kupi (czasem maja tam fajne rzeczy, kupilam tam kiedys fajna figurke) a pieniadze ktore sie w ten sposob uzyska moze pojda na konto siostr.Mam tylko nadzieje ze ta fundacja zajmuje sie tez takimi sprawami a nie tylko chorobami serca (bo kiedys zbierali pieniadze dla ludzi z Czeczeni a wiem ze ta fundacja zajmuje sie zdrowiem, no ale moze tez pomogliby dzieciaczkom).Zrobie to jak wroce za tydzien.
|
|
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwszy sukces juz za nami! Przeciez jest artykuł na głównej str. wizaż no i jeszcze wy wszyscy! imponująca lista niezbędznych rzeczy - dziękuję !!!
|
|
#384 |
|
Rozeznanie
|
Trafiłam tutaj także dzięki opisowi u jednej z Wizażanek..Aż mi się serce kraje gdy widzę te smutne czarne buźki
.Gdzie jest ta sprawiedliwość na swiecie się pytam..Jedni mają aż nadto..a oni.. Po niedzieli szykuję paczuszkę...jeszcze nie wiem co do niej włożę,ale naprawdę chcę wywołać na twarzach tych biednych dzieci uśmiech radości..bo dzieciom naprawdę niewiele do szczęścia potrzeba..Jestem też pewna,że kiedyś zdobędę się też na adopcję serca..Na razie nie jestem jeszcze na to gotowa ale to ziarno powoli we mnie dojrzewa..Trzymam z Wami..I naprawdę cudownie ,że taki temat powstał,bo radością trzeba się dzielić Link do watku zamieściłam w moim opisie na gg-mam nadzieję,że dotrze do duzego grona ludzi..I Wam też polecam |
|
|
|
#385 |
|
Rozeznanie
|
W aptece dziś zapytałam czy jest sens wysyłac masci i czy "przezyją" podróż.
.Także mozna wysyłac smiało wszystko co nie trzeba trzymac w lodówce Opatrunki moje tez nadaja sie o ile nie były przetrzymywane w wilgoci,a nie były Kupiłam w promocji probiotyki Trilac i dostałam karte stałego klienta na kazdy zakup -5% ![]() Eternity |
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
maszynka do robienia waty cukrowej już jest w drodze! musiałam zastosować najnowsze osiagnięcia techniki w celu zabezpieczenia przesyłki pocztowej od uszkodzeń w wyniku ewentualnego zgniatania tutaj można zobaczyć zauważyłam też że sr. Franciszka dodała komentarz na fotosiku komentarz do zdjecia które jest na moim avatarku, w miarę mozliwości ma dodawać komentarze do pozostałych zdjęć - bo większość z nich siostra robiła własnoręcznie Kochana siostrzyczko, jeżeli to czytasz to bardzo Ci dziękujemy Paczka wazyła 600 dkg - dokładnie i musiałam nasionka osobno w bąbelkowej do 350g musiałam takze wyjać 2 paczki patyczków do waty , które ważyłu 1,3 kg wyśle je ekonomiczną albo zapytam siostry czy mozna u nich takie kupić, bo sami wiecie ile kosztuje wysyłak priorytet takiej wagi ETERNITY - witaj mimi dzięki za cenne informacje edit: oczywiście jedna taką paczke patyczków włozyłam no bo jakby miały to dzieciaczki jeść, a Pan który sprzedał nam maszynke dał 3 paczki - ale niestety bardzo ciężkie, jednak będą u mnie czekały, moze poproszę o wysyłkę grupe misyjna albo dzieci ze szkoły, albo sama poprostu wysle ekonomiczną ale to po świętachedit2: zapłaciłam jeszcze za potwierdzenie odbioru (tylko 3 zł) bo poleconej paczki takiej duzej nie mozna zrobić
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-08 o 18:21 |
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo sie ciesze
Ja dzisiaj szykuje mala przesylke z przyborow do szycia, szczoteczek do zebow i przypraw . Przez kolezanke w Polsce wplacilam tez troche pieniedzy na konto siostr Boremeuszek. Pozdrawiam wszystkie wizazowe mikolajki Przypominam adresy Napisane przez Luba I żeby nie trzeba było daleko w wątku szukac przypominam, ze paczki wysyłamy raczej niezbyt duze (w bąbelkowych kopertach), zeby nie były bardzo drogie i zeby nie kusiły złodzieja ![]() Paczki wysyłamy na adres: S.M. Józefa Słaba St. Luke’s Mission Hospital Mpanshya P.O. Box 32 789 Lusaka ZAMBIA – Centr. Afryka A jesli ktoś chce wysłać przekaz pienięzny to podaje raz jeszcze numer konta: Zgromadzenie Sióstr Boromeuszek, ul. Okrzei 27, 43-190 Mikołów Bank PeKaO S.A. I O/Katowice Nr 39 1240 1330 1787 0000 2315 4683 Z dopiskiem : Siostra Józefa Słaba - Zambia Czasami lepiej wpłacic pieniądze i mozna nawet napisac Siostrze Józefie na jaki cel ma przeznaczyć pieniadze, na srodki czystosci czy na ubrania. A można tez wpłacic i zostawić wszystko w rekach Siostry ![]() |
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
siostra zdązyła dzisiaj tylko 2 komentarze napisać, ale jutro ma dyzur to resztę uzupełni
podzękowania dla dyrektora szpitala w którym pracuje siostra Franciszka
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit: kolejny e-mail od s. Józefy! Szczesc Boze! Dziekuje za dobre wiesci,wybierzemy dla waszej szkoly jedno dziecko-wlasnie jutro mamy duze przedswiateczne spotkanie z dziecmi a potem z opiekunami i napisze wieczorem dane dziecka.Do internetu mam teraz dostep w domu 4 razy w tygodniu,wieczorem od godz.18:00-22:00 gdyz wtedy idzie duzy generator,Sa to dni:pon.sroda,piatek,sobo ta.W lutym przyjezdza do nas lekarz ze Szwajcarii z zona-juz teraz zalozyli internet zebysmy mialy kontakt ze swiatem.Wspaniali ludzie ,chca tez zaczac budowe szkoly pielegniarskiej,Cieszymy sie na ich przyjazd.Do uslyszenia wkrotce. Pozdrawiam goraco.S.Jozefa
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-08 o 18:55 Powód: e-mail od s. Józefy ! |
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.

miłe słowo 

-to ja wyciągnęłam takie wnioski
to nie przypadek
),spisuje na kartke nazwy i jutro zapytam w aptece czy to wszystko przezyje przesyłke,bo na wszystkim napisano do 25C
Znalazłam również z 10 opakowanek wojskowych opatrunków,mąż kiedys od znajopmego przyniosił...tylko tam data produkcji chyba 78r
,ot i mysle czy to mozna wysyłac?w sumie kiedys otwierałam takie jedno opakowanie,bo niezle sie skleczyłam w noge i nic mi nie było,zyje

mam zaprzyjaźnioną aptekę więc się tam szeroko uśmiechnę