Panny Młode z Krakowa!!! - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-30, 13:02   #2251
iwonajen
Przyczajenie

Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

Byłam w Srebrnej Górze na weselu kilka lat temu, dzieki za podpowiedz. Szukalismy miejsca, gdzie położymy wszystkich gości, no i końcowo jest to hotel Novum w Niepołomicach
iwonajen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 23:29   #2252
iwonajen
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Były suknie Madonny?
Ani jednej!

(albo ja ślepawa... )
Stary 2012-02-01, 07:28   #2253
Viollet87
Zakorzenienie

W listopadzie też nie było, a poszłam na te targi tylko po to, żeby je pooglądać nie chcę iść do salonu, bo boję się, że mnie pokusi i zacznę mierzyć, zakocham się, zachoruję ciężko na którąś... a na zakup jeszcze zdecydowanie za wcześnie, ślub dopiero w sierpniu 2013

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 21:05   #2254
viki_26
Przyczajenie

Witam
Ja mam ślub w sierpniu, mamy już prawie wszystko Sala w Nowym Brzesku - Hotel Maria - mają przystępne ceny, duże menu, extra obsługa, duża sala ;] fotograf, kamerzysta, orkiestra też już są, a ostatnio zamówiłam suknie na Długiej 22 na 1 piętrze - salon Belcanto - panie naprawdę super miłe i pomocne, zależy jaka suknie, ale w granicach 2000zł spokojnie można znaleźć (nie uważam żeby było to dużo zważywszy na to, że suknia jest szyta na miarę od podstaw, w innych salonach w tej cenie ciężko znaleźć, a jak się znajdzie to tylko suknie z wystawy), ponadto w komplecie dają welon i etolę, a suknie są naprawdę ładne i można je w cenie modyfikować według własnego upodobania
Nie wiem tylko gdzie się wybrać do fryzjera :[ zna może któraś jakiegoś dobrego fryzjera, co fajnie uczesze w jakiejś przystępnej cenie?

Pozdrawiam
viki_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-05, 21:11   #2255
Madzionella
Rozeznanie

Dziewczyny, mam pytanie. Czy znacie tradycje ślubne rodem z Krakowa?

Pytam, bo ostatnio wywiazała sie dyskusja miedzy mną a moją mamą. Dotyczyła ono kotylionów a raczej związanej z nimi tradycji, wg której druchna przypina gościom kotyliony i jednocześnie zbiera do koszyczka "dobrowolną opłatę". Ja zrobiłam wielkie oczy, bo pierwsze o tym słysze. A znowu kuzynka-świadkowa stwierdziła, ze faktycznie cos takiego sie w krakowskiem praktykuje. Więc proszę Was drogie dziewczyny o podanie wszystkich Wam znanych tradycji charakterystycznych dla naszego miejsca zamieszkania.

21 lipca 2012 godz. 16

16 marca 2015 "nie widzę akcji serca" 10 tc

1 sierpnia 2016 godz. 18. Nasza Asieńka
Madzionella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-05, 22:07   #2256
iwonajen
Przyczajenie

O, niestety nie pomogę. Więcej moglabym napisac o tradycjach Kaszubskich, np pulter (czyli bicie szkła pod domem panny mlodej na dzien przed weselem, na szczęscie. Młodzi musza sami te szkła posprzątac, a "gosci" poczęstowac wódeczką i czym tam jeszcze uważają. Przychodzi się wtedy bez zaproszenia, i sa to wszyscy dalsi znajomi, krewni, prawie obcy - każda ilosc szczęścia mile widziana ).
A co do opisanej przez Ciebie tradycji to ja jestem przeciwna wszelkim zabawom polegającym na wyciąganiu dodatkowej kasy od gości, typu zbieranie kaski do welonu za taniec z młodymi podczas oczepin.
Stary 2012-02-05, 22:19   #2257
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzionella Pokaż wiadomość

Pytam, bo ostatnio wywiazała sie dyskusja miedzy mną a moją mamą. Dotyczyła ono kotylionów a raczej związanej z nimi tradycji, wg której druchna przypina gościom kotyliony i jednocześnie zbiera do koszyczka "dobrowolną opłatę". Ja zrobiłam wielkie oczy, bo pierwsze o tym słysze. A znowu kuzynka-świadkowa stwierdziła, ze faktycznie cos takiego sie w krakowskiem praktykuje. Więc proszę Was drogie dziewczyny o podanie wszystkich Wam znanych tradycji charakterystycznych dla naszego miejsca zamieszkania.
Nie ma ma takiej tradycji krakowskiej - po wsiach tak. Powiem tak jako krakus nigdy się nie spotkałem z specjalnym tradycjami ślubnymi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-05, 22:25   #2258
ladystar
Zakorzenienie

Cytat:

baaardzo tego duzo, ale chyba wiekszosc odchodzi w zapomnienie, te kotyliony rzeczywiscie kiedys (podobno) byly, ale zmodyfikowaly sie tylko do samego przypinania kotylionow bez zbierania pieniedzy. Z takich tradycyjnych elementow to sa: robienie bramy panu mlodemu przez sasiadow i znajomych mlodej w drodze do PM, pan mlody musi zostawic na bramie kilka, czasem kilkanascie butelek wodki, pozniej przyspiewki druhen pod domem i w domu, powitanie chlebem i sola mlodych przez rodzicow w sali (kiedys w domu) po slubie, tradycyjne ocepiny - gdzie druhny spiewaja przyspiewki gosciom i druzbom i panu mlodemu... i pewnie wiele wiele innych my raczej nie skorzystamy z wiekszosci choc przez chwile marzylo mi sie takie tradycyjne wesele z elementami nowoczesnosci tzw. "folk design" ale w koncu bedzie tak zwyczajnie

ladystar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-05, 23:04   #2259
Madzionella
Rozeznanie

Emir, szczerze mówiąc ja tez uwazam że wyciąganie z gości dodatkowej kasy typu - zbieranie na wózek i takie tam jest co najmniej nietaktem. Ale zapytałam raczej w kontekście tego, czy jest coś charakterystycznego dla Krakowa, jak te przytoczone przeze mnie kotyliony, które swoją drogą i tak wszyscy goście gubią.

21 lipca 2012 godz. 16

Stary 2012-02-06, 01:06   #2260
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladystar Pokaż wiadomość
baaardzo tego duzo, ale chyba wiekszosc odchodzi w zapomnienie, te kotyliony rzeczywiscie kiedys (podobno) byly, ale zmodyfikowaly sie tylko do samego przypinania kotylionow bez zbierania pieniedzy. Z takich tradycyjnych elementow to sa: robienie bramy panu mlodemu przez sasiadow i znajomych mlodej w drodze do PM, pan mlody musi zostawic na bramie kilka, czasem kilkanascie butelek wodki, pozniej przyspiewki druhen pod domem i w domu, powitanie chlebem i sola mlodych przez rodzicow w sali (kiedys w domu) po slubie, tradycyjne ocepiny - gdzie druhny spiewaja przyspiewki gosciom i druzbom i panu mlodemu... i pewnie wiele wiele innych my raczej nie skorzystamy z wiekszosci choc przez chwile marzylo mi sie takie tradycyjne wesele z elementami nowoczesnosci tzw. "folk design" ale w koncu bedzie tak zwyczajnie
Gdzie w Krakowie? Może w NH, gdzie większość ludzi to ludzie pochodzący ze wsi. Mam 36 lat i nigdy nie spotkałem się z bramami czy rozdawaniem wódki. Od 6 lat mieszkam w Tarnowie i tutaj owszem są bramy, przyśpiewki, rozdawanie wódki ale też bardziej po za miastem. Stąd moja żona pochodzi(ze wsi kilkadziesiąt km od Tarnowa) i straszne boje staczałem, z teściami aby na naszym weselu tego nie było.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2012-02-06 o 01:10
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 08:06   #2261
Viollet87
Zakorzenienie

Też nie kojarzę typowo krakowskich tradycji weselnych Kotyliony rzeczywiście się przypina, ale bez zbierania kasy. A bramy są fajne! Zwłaszcza te zrobione "z jajem"

310813
Stary 2012-02-06, 09:02   #2262
ladystar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Gdzie w Krakowie? Może w NH, gdzie większość ludzi to ludzie pochodzący ze wsi. Mam 36 lat i nigdy nie spotkałem się z bramami czy rozdawaniem wódki. Od 6 lat mieszkam w Tarnowie i tutaj owszem są bramy, przyśpiewki, rozdawanie wódki ale też bardziej po za miastem. Stąd moja żona pochodzi(ze wsi kilkadziesiąt km od Tarnowa) i straszne boje staczałem, z teściami aby na naszym weselu tego nie było.
Nie jestem specjalista od historii urbanistyki ale chyba od XVIII wieku do Krakowa przylaczane sa kolejne wsie poczynajac od Kleparza, Kazimierza konczac na Wegrzynowicach w 1986... Tak wiec Krakow tak naprawde to jedna wielka wies Dlatego tez wiele tradycji w kolejnych czesciach Krakowa zachowalo sie z wsi, ktorymi poszczegolne czesci kiedys byly. I moze rzeczywiscie w samym rynku (choc tak naprawde w to nie wierze) nie bylo zadnych tradycji weselnych to w calej reszcie sa... mniej lub bardziej kultywowane. Z reszta coraz trudniej robic bramy mlodemu jesli panna mloda mieszka w bloku, ale na osiedlach domow jednorodzinnych to sie zdarza, szczegolnie gdy mieszkancy sa ze soba zzyci.
Ale i z tym sasiedzi sobie radza, bylam ostatnio na weselu na Azorach i mieszkancy bloku zrobili brame mlodemu na klatce, ozdobili ja w kwiaty, krzaczki itp wiec zeby wejsc do budynku musial dac kilka butelek. Tak wiec wydaje mi sie ze to wszystko zalezy od otoczenia, przestrzegania tradycji przez dane osoby itp.

Stary 2012-02-06, 22:16   #2263
Madzionella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Oj, Emir obudziłeś we mnie bestię lokalnego patriotyzmu. Mieszkam w NH od urodzenia i nie zgadzam się, że większość ludzi tu mieszkająca pochodzi ze wsi. Owszem, starsi mieszkańcy być może tak, ale na pewno nie młodzi ludzie, którzy tu się urodzili i wychowali. A bramy z tego co wiem, to robi się wszędzie, to w sumie zalezy tak naprawdę od fantazji i chęci znajomych czy sąsiadów. Heh, no równie dobrze można powiedzieć, że Warszawa to też jedna wielka wiocha, jak każde chyba miasto. Kraków też sie rozwijał i myślę, że dobrze, bo każdy kolejny jego fragment wnosił coś nowego do tradycji miasta.

21 lipca 2012 godz. 16

Stary 2012-02-06, 23:09   #2264
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, Emir obudziłeś we mnie bestię lokalnego patriotyzmu. Mieszkam w NH od urodzenia i nie zgadzam się, że większość ludzi tu mieszkająca pochodzi ze wsi. Owszem, starsi mieszkańcy być może tak, ale na pewno nie młodzi ludzie, którzy tu się urodzili i wychowali. A bramy z tego co wiem, to robi się wszędzie, to w sumie zalezy tak naprawdę od fantazji i chęci znajomych czy sąsiadów. Heh, no równie dobrze można powiedzieć, że Warszawa to też jedna wielka wiocha, jak każde chyba miasto. Kraków też sie rozwijał i myślę, że dobrze, bo każdy kolejny jego fragment wnosił coś nowego do tradycji miasta.
To bardzo dobrze ;-) patriotyzm zawsze mile widziany. Moi najlepsi kumple mieszkają w NH. Mój pierwszy raz był w NH ten fotograficzny oczywiście
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ps26.jpg (58,0 KB, 35 załadowań)
Stary 2012-02-07, 17:18   #2265
Grzesiowa
Raczkowanie

GG do Grzesiowa

Cytat:
Mieszkam w NH od urodzenia i nie zgadzam się, że większość ludzi tu mieszkająca pochodzi ze wsi.
ale nawet jeśli, to co w tym złego?

ja mieszkam kilka kilometrów pod Krakowem na północ i u nas żadnego sprzedawania panny młodej za wódkę nie ma, bram też próżno szukać bo sąsiadom się nie chce robić Natomiast rzeczywiście druhna przypina kotyliony każdemu mężczyźnie, każdy przy tym rzuca ok 10zł. Byłam też na wielu weselach podczas których w trakcie oczepin śpiewane są przyśpiewki każdemu gościowi - wywołani muszą rzucić na welon położony na kolanach Młodej pare groszy Nie uważam tego za nietaktowne wyłudzanie. Wesele jest tylko raz, i tak się idzie ze stratą i tak, przyśpiewki zawsze są żartobliwe i pomysłowe. Jak się bawić to się bawić, trudno - 10 -20zł mnie już nie zbawi, a za cały ten trud włożony przez Państwa Młodych i gospodarzy żebym się dobrze bawiła - należy się im

Edytowane przez Grzesiowa
Czas edycji: 2012-02-07 o 17:28
Grzesiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:36   #2266
iwonajen
Przyczajenie

A fryzjer na południu Krakowa?

Dziewczęta, czy możecie polecic jakiegoś fryzjera, który fajnie czesze długie włosy, najlepiej na południu Krakowa (Ruczaj)? Myślę, że już pora sie umawiac, wszak Big Day już 30.06
Stary 2012-02-19, 20:09   #2267
Rangiku
Raczkowanie

Znacie może jakiś sklep/salon z dużym wyborem dodatków - buty ślubne, welony etc.? Na Długiej są same sukienki:/
Rangiku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 06:35   #2268
extassy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rangiku Pokaż wiadomość
Znacie może jakiś sklep/salon z dużym wyborem dodatków - buty ślubne, welony etc.? Na Długiej są same sukienki:/
sama chetnie sie dowiem gdzie dostane dodatki wiem ze z butami bede miala najwiekszy problem.

mam propozycje. wpisujcie salony slubne z sukienkami i dodatkami.
warto przejsc ulice DŁUGĄ I FILIPA
polecam tez dwa salony na ul ZWIERZYNIECKIEJ
UWAGA!
NA ZWIERZYNIECKIEJ MOZNA ROBIC ZDJECIA!!!

madonna Rynek Główny 9

jesli macie jakies info co gdzie i gdzie mozna robic zdjecia dajcie znac

Edytowane przez extassy
Czas edycji: 2012-02-20 o 07:05
extassy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 08:28   #2269
iceflower
Przyjaciółka KWC

Ja polecam poza ulicą Długą:

Nabla ul. Rzeczna
Coco & Pedro ul. Szlak
Anna Kara ul. Dietla

w żadnym nie można robić zdjęć.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-20, 16:27   #2270
Rangiku
Raczkowanie

Smile Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

Apropos butów, właśnie dzisiaj kupiłam w końcu w Ryłko Klasyczne czółenka ze skóry na obcasie, więc przy odpowiedniej stylizacji będę mogła je założyć nie tylko na ślub Zresztą panie w sklepie powiedziały mi, że da się takie buty jak coś potem przefarbować Są śliczne i bardzo wygodne jak na buty na obcasach. Gdyby ktoś był zainteresowany to kolekcja ślubna Ryłki jest tylko w salonach na Floriańskiej i podobno też w Bonarce.
Jeśli chodzi o buty to Galerię Krakowską możecie sobie odpuścić - zeszłam całą i jedyną białopodobną parę znalazłam w Humanic..
Zostały mi do znalezienia jeszcze tylko welon, kopertówka i pierdoły typu podwiązka.. I biżuteria
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ryłki.jpg (28,1 KB, 43 załadowań)
Rangiku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 21:27   #2271
Viollet87
Zakorzenienie

Bardzo ładne te buty A co do kopertówki... serio? ale po co? przecież jako PM i tak nie będziesz jej nosić - tak przynajmniej zakładam ja poupycham swoje rzeczy do torebek mamy, teściowej i świadkowej

310813
Stary 2012-02-21, 07:32   #2272
JoJo_86
Przyczajenie

też myślałam o jakiejś małej torebce a buty widziałam bardzo fajne na allegro więc być może tam kupię coś ładnego.
Stary 2012-02-21, 08:20   #2273
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne te buty A co do kopertówki... serio? ale po co? przecież jako PM i tak nie będziesz jej nosić - tak przynajmniej zakładam ja poupycham swoje rzeczy do torebek mamy, teściowej i świadkowej
Ja zaniosę swoje rzeczy (a raczej kogoś z nimi wyślę do apartamentu) a niezbędnik będzie u świadkowej.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-21, 14:47   #2274
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Ja zaniosę swoje rzeczy (a raczej kogoś z nimi wyślę do apartamentu) a niezbędnik będzie u świadkowej.
No u mnie się to podobnie skończy Ślubne torebeczki są urocze, ale umówmy się - raczej nie ma kiedy z nimi paradować, bo nosi się bukiet

310813
Stary 2012-02-22, 08:17   #2275
extassy
Zakorzenienie

tez uwazam ze nie ma sensu kupowac sluben torebeczki. nosi sie bukiet.
czym zameirzacie rzucac bukietem czy welonem??
ostatnio wyczylatałam ze w krk istnieje tradycja oddawania zaproszen na weselu wraz z prezentem?!
Stary 2012-02-22, 08:31   #2276
iceflower
Przyjaciółka KWC

Ja rzucam bukietem i w życiu nie słyszałam o takiej tradycji jak oddawanie zaproszeń.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
Stary 2012-02-22, 09:03   #2277
extassy
Zakorzenienie

mnie tez to zdziwilo. osobiscie zawsze do koperty daje kartke z zyczeniami. zawsze to zostaje mlodym
ja sie jeszcze zastanawiam czym rzucac ale mam jeszcze troche czasu zeby sie zastanowic.
Stary 2012-02-22, 09:15   #2278
ladystar
Zakorzenienie

Czesc Dziewczyny,
z tego co pamietam to kilka z Was mialo nauki u Dominikanow, planuje dzis wybrac sie na te czterotygodniowe i w zwiazku z tym mam pytania:
- czy jest taka mozliwosc ze jak przyjde na nauki to nie bedzie dla mnie miejsca?
- przeczytalam ze zapisywac sie mozna od ok. godz. 18, czy trzeba przyjsc wczesniej, aby ustawic sie w jakiejs kolejce do zapisow?
- czy zapisuje sie tylko raz, czy przed kazdymi kolejnymi zajeciami?

bede wdzieczna za pomoc

Stary 2012-02-22, 09:23   #2279
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladystar Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny,
z tego co pamietam to kilka z Was mialo nauki u Dominikanow, planuje dzis wybrac sie na te czterotygodniowe i w zwiazku z tym mam pytania:
- czy jest taka mozliwosc ze jak przyjde na nauki to nie bedzie dla mnie miejsca?
- przeczytalam ze zapisywac sie mozna od ok. godz. 18, czy trzeba przyjsc wczesniej, aby ustawic sie w jakiejs kolejce do zapisow?
- czy zapisuje sie tylko raz, czy przed kazdymi kolejnymi zajeciami?

bede wdzieczna za pomoc
Jeśli chodzi o piątki to wygląda to tak.
Zapisujesz się tylko raz, wtedy dostajesz kartkę na której musisz zgromadzić cztery wpisy o obecności a potem zostało tylko chodzić.
Fajne jest to, że można robić na raty my z żoną ten kurs zrobiliśmy na przestrzeni 3 mc.
Stary 2012-02-22, 10:02   #2280
szyrek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez extassy Pokaż wiadomość
tez uwazam ze nie ma sensu kupowac sluben torebeczki. nosi sie bukiet.
czym zameirzacie rzucac bukietem czy welonem??
ostatnio wyczylatałam ze w krk istnieje tradycja oddawania zaproszen na weselu wraz z prezentem?!
Nie maiłam welonu, rzucałam bukietem
Też pierwsze słyszę o oddawaniu zaproszenia.

szyrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości