|
|
#1531 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
R
śniadanie: owsianka z 2,5 łyżek, cały banan, mleko, słonecznik, otręby 2 śniadanie: kromka chleba miodowego z polędwicą z indyczki, ogórek kiszony, kawa obiad: surówka z marchwii i jabłka, filet z indyczki czy kurczaka (bardzo delikatne w smaku, więc wg mnie indyczka) potreningowe: kasza gryczana + sos (jogurt naturalny, po łyżce majonezu i musztardy, przyprawy) + fasola czerwona z puszki -> wszystko podgrzane na patelni, jami. kolacja: chleb miodowy (muszę go wykończyć) z tofu (tylko nie wiem jak je przyrządzić) Drogie dziewczyny, co zmienić? Edytowane przez Vinga21 Czas edycji: 2012-02-21 o 17:09 |
|
|
|
#1532 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U :
Ś: owsianka z 3 łyżek (w niej już orzechy), pół batonika malinowego, wiórki kokoswe O: pieczone ziemniaki z cebulą i przyprawami, maźnięte cebulą..surówka P: deser z musu jabłkowego, i jogurtu nat, do tego truskawka wielka wkrojona, posypane łyżką musli. K: tuńczyk z pomidorem |
|
|
|
#1533 |
|
Zadomowienie
|
Cześć.
Proszę o ocene mojej redukcji ![]() Na początek postanowiłam zrezygnować zupełnie z pepsi (piłam kilka razy w tygodniu), jedzenia w macu ( dotychczas min raz w tyg), koniec z pizza, zupkami chińskimi, które były na porządku dziennym, serem żółtym który jadłam w ilościach minimum 4 plastry dziennie, plus co tydzien zapiekanka serowa gdzie szło ok 30 dag sera. Rezygnuje z pieczonego boczku, kiełbasy, chipsów, popcornu i czekolad. Do tej pory jadłam ok 2 czekolad tygodniowe i ok paczke chipsów tygodniowo. RRR Śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych na mleku 2% ( wiem, że lepiej z serkiem wiejskim, ale ja muszę z mlekiem), do tego łyżeczka miodu. II Śniadanie: ryż brązowy z kurczakiem lub grahamka z pastą rybną ( makrela lub tuńczyk + jajka+ser biały połtłusty), lub grahamka z chudą szynką, pomidorem, ogórkiem, lub makaron brązowy z kurczakiem, lub ryż z kurczakiem i warzywami Muszę tutaj mieć coś pożywnego gdyż spędzam na uczelni całe dnie. Do tego jakieś jabłko, mandarynki lub banan. Obiad: Kurczak z warzywami na patelnie, makaron z kurczakiem, kurczak z mieszanką sałat i pomidorem, serkiem feta. Mogę dorzucić oliwki czy kategorycznie odpadają? Kurczak z sosem śmietanowo szpinakowym, lub kurczak w sosie śmietanowo ziołowym. Nie wiem czy te sosy śmietanowe mogą być czy też nie? Podwieczorek: jakieś orzechy z jogurtem naturalnym ewentualnie jakaś marchewka, jogurt naturalny z jakimś owocem. Kolacja: Grahamka z pastą rybną lub jajeczną lub sałata z pomidorami i fetą, lub warzywa na patelnie, lub omlet, lub grahamka z jajami. Do każdego posiłku staram się dorzucać trochę otrębów pszennych. |
|
|
|
#1534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1536 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#1537 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w 4 posiłkach trzeba tym bardizej pomyśleć co zjeść, jak i ile, zeby sobie dostarczyc wszystkiego co niezbedne---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- stokrotkamm mogę dodać mój jadłospis do oceny r: Jako że do 16 jestem w pracy to pierwsze trzy posiłki jem w pracy : I : 5 łyżek płatków owsianych + jogurt naturalny 3 łyżki + pestki dyni lub słonecznika + 1/2 jabłka lub 1/2 babana lub mandarynka lub kiwi <bialkoo ![]() ii : 2 kromki razowego z szynką lub serem żółtym lub jajkiem + papryka, ogórek lub rzodkiewka, ogórek <ser zolty raz na jakis czas ok, ale nie ma tu bialka iii : Marchewka + jabłko lub pomarańcza + 2 kromki chlebka ryżowego <to nie posilek, tylko taka skromna przekaska iv : Ryż + pierś z kurczaka + surówka z marchewki z porem i papryką / ryż + ryba / ryba z warzywami /placek owsiany z dżemem , potem kawa z mlekiem <placek owsiany niet, kurczaki i ryby spoko po ok. 1 1/2 godzinie trening : 40 minut rowerek + rozciagające + brzuszki lub skakanka 20 minut + rozciaganie i brzuszki + stepper 20 minut <dobrze ze jest ruch, ale brzuszki to akurat slaby trening v : Od razu po teningu 1/2 banana, potem pół kostki twarogu z miodem lub serek wiejski <nabial po treningu to srednio, slabe zrodlo bialka, moglabys go zjesc np wczesniej a tu wrzucic rybke lub miesko ![]() jw, dorzuc tluszcze fajniejestfajnie mój plan na jutro: R I śniadanie: musli truskawkowe z jogurtem naturalnym light, kromka/2 kromki pieczywa razowego z polędwicą z indyka a na to szczypiorek <po co jogurt naturalny light? moze byc zwykly, ale w ogole to nie moze byc bo nie ma tu bialka w ogole, musli truskawkowe wyrzuc bo to masa cukru, zjedz np owsianke z orzechami i twarogiem/ do tych kromek to dorzuc ze dwa jajka II śniadanie: kanapka z polędwicą z kurczaka, jogurt pitny Twist <nie ma bialka, ten jogurt to duzo cukru, wyrzuc Obiad: 5 albo więcej pierogów z kapustą i mięsem - przyrządzone przez mame, ugotowane - nie smażone <pierogi (o ile to nie jakis razowy wymysł) to raczej NIE na redukcje Podwieczorek: jabłko, może coś jeszcze ale nie wiem <no nawet na pewno, jabłko to nie posilek Kolacja wiejski ze szczypiorkiem, 2 kromki pieczywa razowego (może z wędliną tą co rano) <ok ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- omg ale sie zapedzilam... nie chce mi sie uczyc matmy to tu siedze moje dzisiejsze R:I. kluseczki gotowane z sera bialego poltlustego, jajka, otrab owsianych, lyzki maki kukurydzianej, cynamonu, troszke cukru II. pomarancza, piers z kurczaka smazona na oliwie, z lyzeczka musztardy, sosu czosnkowego(na jogurcie naturalnym), ryz brazowy zapieczony z jablkiem i cynamonem, troche masła trening silowy III. znow pomarancza i znow piers, do tego makaron razowy z dwoma lyzkami jogobelli truskawkowej + troche tosta z bialego chleba ![]() IV. mam ochote na coś z jajkiem, tylko jeszcze nie wiem co! moze grahamke z warzywami i jajem na twardo, i zjem jakas salatke bo wlasnie sie zorientowalam ze tu w ogole nie ma warzyw
|
|
#1538 |
|
Raczkowanie
|
riddle92: wielkie dzięki! myślałam, że musli nadaje się, ale już go nie ruszę. Zaraz pójdę do sklepu po jakieś orzechy, owsiankę
jeszcze jedno pytanie: ryby można jeść? takie na parze z warzywami np. przejrzałam wasze jadłospisy, ale nie znalazla nigdzie ;/ [albo źle patrzyłam..]
|
|
|
|
#1539 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, mam do Was pytanko
Otóż nie mam pojęcia ile ok kcal powinnam jeść mając w perspektywie PRZYNAJMNIEJ 1 tydzień w łóżku, a może to przeciągnąć się i do 2-3 tyg i jakie powinno być mniej-więcej BWT? Dodam, że jestem dosyć wyczerpana po szpitalu, w którym jadłam malutko i mało wartościowo, ale wiadomo, człowiek na mocnych lekach przeciwbólowych nie ma ochoty na jedzenie i ledwo co mu "wchodzi". Jedyna aktywność obecnie to przemieszczanie się na kulach do łazienki, ew ze 2x dziennie spacer schodami w dół na obiad i powrót do pokoju. Jak będę w stanie siedzieć na spokojnie to zamierzam ćwiczyć z hantelkami i robić brzuszki itp, ale obecnie jestem na to za słaba i sam spacer o kulach jeszcze mnie wyczerpuje. Chciałabym utrzymać wagę, bo nie widzi mi się późniejsze gubienie kg załapanych przez własną głupotę.Mój wzrost - 171 cm Waga: 59kg Pomożecie?
|
|
|
|
#1540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- [1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;32455297]Dziewczyny, mam do Was pytanko Otóż nie mam pojęcia ile ok kcal powinnam jeść mając w perspektywie PRZYNAJMNIEJ 1 tydzień w łóżku, a może to przeciągnąć się i do 2-3 tyg i jakie powinno być mniej-więcej BWT? Dodam, że jestem dosyć wyczerpana po szpitalu, w którym jadłam malutko i mało wartościowo, ale wiadomo, człowiek na mocnych lekach przeciwbólowych nie ma ochoty na jedzenie i ledwo co mu "wchodzi". Jedyna aktywność obecnie to przemieszczanie się na kulach do łazienki, ew ze 2x dziennie spacer schodami w dół na obiad i powrót do pokoju. Jak będę w stanie siedzieć na spokojnie to zamierzam ćwiczyć z hantelkami i robić brzuszki itp, ale obecnie jestem na to za słaba i sam spacer o kulach jeszcze mnie wyczerpuje. Chciałabym utrzymać wagę, bo nie widzi mi się późniejsze gubienie kg załapanych przez własną głupotę.Mój wzrost - 171 cm Waga: 59kg Pomożecie? [/QUOTE]biedactwo ![]() odpusc sobie trenowanie, zostaw organizmowi sile na regeneracje jedzenie powinno byc lekkostrawne z tego samego powodu.. mysle ze najlepiej bedzie jesc zgodnie z zapotrzebowaniem (takim podstawowym, bez aktywnosci fizycznej), ale przede wszystkim to sie nie przejmuj az tak, przez 3 tygodnie nie utyjesz znaczaco
|
|
#1541 |
|
Rozeznanie
|
Riddle, dzieki
![]() Dzisiejsze, spokojniejsze juz U :d I owsianka na szklance mleka 2% z 4 łyżek płatków (owsiane i orkiszowe)i łyżki otrąb; z kiwi, domowymi suszonymi bananami, musem z jabłka, posypana kakao naturalnym II grahamka na pół - obie części z hummusem i prażonym sezamem + ostra papryczka na jednej ![]() III kasza gryczana z sosem pomidorowym, kukurydzą i wędzonym trewalem zapieczonym z camembertem deser: trochę migdałów IV losoś w pikantnym kremie z krojonych pomidorów i pieczonymi warzywami Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-02-21 o 18:58 |
|
|
|
#1542 |
|
Raczkowanie
|
Poproszę o ocenę/wskazówki
![]() U w stronę R ![]() 1) owsianka: 6 łyżek płatków na szklance tłustego mleka, kawa z mlekiem 2)duża bułka żytnia z żółtym serem, białym serem i papryką, salatka grecka (2 pomidory, ogorek, papryka, oliwki, feta, oliwa, rzodkiewki, sałata) 3)kawa z mlekiem 4)talerz makaronu z sosem z pomidorów z puszki, oliwek, pomidorów suszonych w oliwie, dużo fety, kawa z mlekiem 5)bułka z dynią (pszenna) z masłem, pomidorem i serem białym Edytowane przez jenna2202 Czas edycji: 2012-02-21 o 19:53 |
|
|
|
#1543 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia! też wstawię moje U: I. porcja pieczonej owsianki z jabłkiem, rodzynkami, migdałami i cynamonem, podana z twarożkiem i miodem II. grahamka z masłem, cykorią, polędwicą, ogórkiem III gruby plaster mocno czekoladowego ciasta z polewą IV. miska grochówki, z pietruszką, marchewką V. grahamka z masłem, cykorią, pieczoną piersią z kurczaka, cebulą, ketchupem; ogórki kiszone i papryka |
|
|
|
|
#1544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fajne super podoba mi się i takie luźne .Jesz węgle do kolacji i chudniesz?Ja też na eR na razie nie wrzucam, jestem krótko ale wziełam się na porządnie ( do tej pory próbowałam bardzo długo, ale samą dietą z ćwiczeniami 1 lub dwa razy w tygodniu, zero rezultatów, teraz jest dieta+ ćwiczenia ) P.S. Dużo Ci zostało? |
|
|
|
|
#1545 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
takze jajeczko z lyzka majonezu i kawa z mlekiem ostatecznie wyszly... ale spoko, jak jem 3 h przed snem to w ogole nie ma problemu ;dno wlasnie zostalo mi niewiele, ale sie leniłam, i teraz robie to co Ty - tzn spiełam się ;d jem normalnie ale cwicze ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
|
|
#1546 |
|
Raczkowanie
|
Czyli generalnie oceniasz, że jest ok?
O dziwo, kiedy jem w ten sposób dłużej, to lekko chudnę. Zwykle co kilka dni zdarzaja sie odstępstwa (ciasteczko na podwieczorek i tego typu).
|
|
|
|
#1547 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jesli mam ocenic dokladnie, to przecietnie, bo:-nie masz 2 malutkich posilkow, pojawia sie ser, owsianka, mleko, porzadny obiad, wiec jest ok, ale: -strasznie monotonnie : mleko(raz w owsiance, 3 razy w kawie), feta, feta, ser bialy dwa razy, zadnego jajka, mięska, rybki... -brakuje mi jakis ziarenek, choc fajnie ze jest oliwa -w strone U to raczej obcieta kalorycznosc, anizeli skład 1) owsianka: 6 łyżek płatków na szklance tłustego mleka, kawa z mlekiem <na U ok,na R brak bialka 2)duża bułka żytnia z żółtym serem, białym serem i papryką, salatka grecka (2 pomidory, ogorek, papryka, oliwki, feta, oliwa, rzodkiewki, sałata) <na U i na R moze byc, choc troche malo jak na posilek, chyba ze w tej bułce jest naprawde sporo bialego sera 3)kawa z mlekiem <to nie posilek, swoja droga... trzy kawy to niemalo 4)talerz makaronu z sosem z pomidorów z puszki, oliwek, pomidorów suszonych w oliwie, dużo fety, kawa z mlekiem <nie ma bialka 5)bułka z dynią (pszenna) z masłem, pomidorem i serem białym <moze byc na U, na R raczej zwykla bulka nie
|
|
#1548 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- Cytat:
|
|
#1549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuję
|
|
|
|
|
#1550 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje R
I: kanapka z żytniego razowego z polędwicą (wstaję o 6, łapię kawę i kanapkę, wracam do łóżka, jem i piję a potem dosypiam tak gdzies do 11 )II: pankejki z wiesniaka z gruszką III: krem pomidorowy IV: kurczak duszony z warzywami, pol woreczka kaszy gryczanej V: sałatka: pekinka, pomidor, ogórek, oliwki, papryka, oliwa, kurczak, wiesniak Edytowane przez hauuu Czas edycji: 2012-02-22 o 09:40 |
|
|
|
#1551 |
|
Raczkowanie
|
stokrotkamm mogę dodać mój jadłospis do oceny r: Jako że do 16 jestem w pracy to pierwsze trzy posiłki jem w pracy : I : 5 łyżek płatków owsianych + jogurt naturalny 3 łyżki + pestki dyni lub słonecznika + 1/2 jabłka lub 1/2 babana lub mandarynka lub kiwi <bialkoo ![]() ii : 2 kromki razowego z szynką lub serem żółtym lub jajkiem + papryka, ogórek lub rzodkiewka, ogórek <ser zolty raz na jakis czas ok, ale nie ma tu bialka iii : Marchewka + jabłko lub pomarańcza + 2 kromki chlebka ryżowego <to nie posilek, tylko taka skromna przekaska iv : Ryż + pierś z kurczaka + surówka z marchewki z porem i papryką / ryż + ryba / ryba z warzywami /placek owsiany z dżemem , potem kawa z mlekiem <placek owsiany niet, kurczaki i ryby spoko po ok. 1 1/2 godzinie trening : 40 minut rowerek + rozciagające + brzuszki lub skakanka 20 minut + rozciaganie i brzuszki + stepper 20 minut <dobrze ze jest ruch, ale brzuszki to akurat slaby trening v : Od razu po teningu 1/2 banana, potem pół kostki twarogu z miodem lub serek wiejski <nabial po treningu to srednio, slabe zrodlo bialka, moglabys go zjesc np wczesniej a tu wrzucic rybke lub miesko ![]() jw, dorzuc tluszcze Dzięki za odpowiedź. Ale ja bardzo dlugo nie jadałam kolacji, więc wciśnięcie tego twarogu lub wiejskiego wieczorem ok. 20-tej to i tak dla mnie wyczyn....a co dopiero mięsko-chyba że może to być np. malutki kawałek ? Co do pierwszego śniadania, to mogłabym dodać np. wiejski lub jajko i byłoby OK ? Pestki dyni lub orzechy lub słonecznik dorzucam zawsze do I i III posiłku oraz do IV posiłku dodaję do surówki olej z oliwek, ale np. nie wiem czy dodanie pestek lub orzechów do ostatniego posiłku może być ??? Co do treningu to nie są same brzuszki tylko tak jak napisałam Skakanka 20 minut, rozciągające + brzuszki, skłony 20 minut + stepper 20 minut czyli jednego dnia 1 godzina ćwiczeń. |
|
|
|
#1552 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje wczorajsze U/ pt." Cały dzień poza domem":
I: serek robiony ze śmietaną i rzodkiewką, łyżka oleju lnianego, II: devolay, frytki, brokuły w jogurcie naturalnym, biała kapusta( bardzo duża porcja), batonik kokosowy, ciastko z Mc Donald's, III: "Wieś mac", piwo, drink ,jabłko. |
|
|
|
#1553 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ps. po co kawę do snu?
|
|
#1554 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1555 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za spojrzenie, dziewczyny.
Ogólnie wstaję dośc późno, więc jak jem śnidanie ok. 12 to nie jestem głodna przez jakieś 3 godziny, obiad zazwyczaj, kiedy wszyscy w domu, czyli ok 17, wcześniej te owoce, a jogurt mam taki z przewagą białka, niż węgli. Postaram się zwiększyć ilość jedzenia, jak wrócę do szkoły.
|
|
#1556 |
|
Zadomowienie
|
Wklejam swój plan R na jutro, bo dzisiejszego nie ma sensu wklejać - robię sobie odwyk za wczorajszy wieczór...
![]() Ś: owsianka (3 łyżki płatkow owsianych, 2 łyżki otrębów, łyżka siemienia lnianego zalane wieczorem wodą) z twarożkiem chudym ze słodzikiem, połową startego jabłka, garścią żurawiny, odrobiną ziaren slonecznika, cynamonem; zielona herbata) IIŚ: serek wiejski + 1 lub 2 kromi chleba razowego; zielona/czerwona herbata O: kasza jęczmienna + warzywa chińskie z kurczakiem ; zielona/czerwona herbataTrening siłowy i pół godziny biegania P: tuńczyk wsw + ogórek konserwowy, znów herbata K: jajko na twardo/ jajecznica/ omlet, j.w. herbata Oczywiście w ciągu dnia woooooooooooda ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
#1557 |
|
Raczkowanie
|
2 czerwone herbaty na dzień to nie za dużo? Pytam z ciekawości, bo sama piję, ale kilka razy na tydzień. :P
|
|
#1558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moooje R dzisiejsze: I. ser bialy poltlusty mielony (na szybko, z miseczki) + 50 g słonecznika łuskanego (niestety solony, co zauwazylam po zakupie ), ogolnie to chrupałam go od wyjscia z domu co jakis czas troszke, bo przeciagnal mi sie czas do II posilku...II. dwa jajka na twardo, niby w sosie koperkowym, ale tak naprawde to zjadlam go moze pol lyzki,byl bardzo wodnisty (kocham bary mleczne ;d), talerzyk surowek III. makaron razowy z twarogiem, maslem i cukrem(po trochu, dla smaku) + piers z kurczaka z patelni z warzywami + oliwa, truskawki i grapefruit będzie: HIIT IV. pewnie powtorka z III po treningu V. tunczyk z puszki lub serek wiejski, jeszcze nie wiem na co bedzie ochota + w ciagu dnia herbata zielona miętowa (pycha), woda, i taka woda "beauty", rózówawa (wiem, że sztuczny syf ;d)
|
|
#1559 |
|
Raczkowanie
|
I śniadanie: serek wiejski z ziarnami słonecznika, ale nie cały, o 6 rano nie dałam rany, aż zaczęło mnie mdlić, to tego kromka razowego pieczywa (gruba) z masłem! i plastrem sera zółtego (miała być szynka z indyka, ale dziś post..) plus kawałek ogórka
![]() II śniadanie: maca z masłem, wiem mało Obiad: ugotowane brokuły i marchewka z pieczoną rybką ![]() Podwieczorek: Reszta tego serka ze śniadania plus ogórek Kolacja: 2 jajka na twardo lub półmiękko, z warzywkami z obiadu codziennie pije czerwoną herbatę ![]() i niestety, podjadłam trochę czekolady..
Edytowane przez fajniejestfajnie Czas edycji: 2012-02-22 o 17:01 |
|
|
|
#1560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jadłospis pt. "Jak nie jeść"
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:42.

-71-69-67-65-63-61-59-57
:confus ed:
a dodam , że obliczyłam swoje zapotrzebowanie i wynosi ono ok. 2700kcal- jem tyle, czy nie ?
moje dzisiejsze R:

Ogólnie wstaję dośc późno, więc jak jem śnidanie ok. 12 to nie jestem głodna przez jakieś 3 godziny, obiad zazwyczaj, kiedy wszyscy w domu, czyli ok 17, wcześniej te owoce, a jogurt mam taki z przewagą białka, niż węgli. Postaram się zwiększyć ilość jedzenia, jak wrócę do szkoły.