|
|
#271 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Mój ostatni nabytek i zarazem ostatnia lektura: "Autoportret reportera" Kapuścińskiego. Uwielbiam ludzi którzy są tak ciekawi świata jak on, jednocześnie przy zachowaniu autentycznej skromości i szacunku do wiedzy. Kapuściński ma też bardzo trzeźwe spojrzenie na współczesne media. Ciekawa lektura dla dziennikarza
Czy ktoś z Was czytał Imperium? Ja niestety nie a chyba powinnam bo nawiązania z Autoportretu zachęcają do lektury.
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Już rozumiem o co chodzi z tą kontynuacją.
Po sukcesie pierwszej części pan Waller najwyraźniej postanowił iść za ciosem i pisać dalsze części, choćby nie miały dotyczyć dalszych losów głównej pary bohaterów tylko ich potomków... Zresztą byłoby to niemożliwe, bo... ale skoro nie czytałaś Ann, to nic nie powiem Choć może już za dużo zdradziłam A Tysiąc polnych dróg opowiada o dalszych perypetiach Franceski (głównej bohaterki). Jak miło, że niemieccy autorzy wracają do łask. Cytat:
Na "Pachnidło" poluję w bibliotece już chyba ze dwa miesiące Ale może uda mi się je zdobyć po niemiecku.
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
dawno mnie tu nie było ale tylko przez kłopoty z internetem, broń boże nie przez zastój na półkach
![]() muszę się konieczenie pochwalić "trzynastą damą" j.c. somozy, którą udało mi się upolować w taniej książce, ostatnia ze starszych pozycji autora której nie przeczytałam, teraz zasadzam się na tegoroczne nowości ![]() poszalałam też ostatnio na allegro ale przez strajk poczty nie mogę się jeszcze cieszyć nowym nabytkami, napiszę o nich jak już trafią w moje ręce
|
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, stypendium wpłynęło
![]() A w konsekwencji właście wyklikałam sobie kolejne zakupy książkowe Merlin.pl: 1) Caroline Graham, 'Wierna do śmierci' 2) Romain Sardou, 'I odpuść nam nasze winy' 3) Romain Sardou, 'Okruchy Boga' 4) Marina Mayoral, 'Smutny to oręż, co nie broni się słowem' 5) Setphane Jougla, 'Portret nieobecnej' Świat Książki: 1) Irving Stone, 'Pasje utajone, czyli życie Zygmunta Freuda', tom 1 2) Irving Stone, 'Pasje utajone, czyli życie Zygmunta Freuda', tom 2 3) Patrick Suskind, 'Historia Pana Sommera' 4) Corinne Hofmann, 'Biała masajka' 5) Souad, 'Spalona żywcem' 6) Hanna Szymanderska, 'Wigilia' Wszystko zamówione internetowo, więc pozostaje mi tylko czekać na te przesyłki. A jak spłyną, będzie fotka ![]() Ze ŚK miałam straszny problem, bo tyle fajnych tytułów upatrzyłam... Ehh... z następnego katalogu ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć jak patrzę na swój bilans na allegro to nie pozostaje daleko w tyle choc ja uważam za swoją książkę którą mam "na macanie" więc na razie nic nie piszę
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
no w końcu dotarły do mnie, moje nowe nabytki
rupert holmes "gdzie leży prawda" kathy reichs " bare bones" szkoda tylko, że nie mam ostatnio czasu na czytanie i rośnie mi sterta książek czekających na lepsze czasy
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Do nas dotarła kolejna porcja fantastyki z merlina
Anahstasia, nie wiedziałam, że Stone napisał biografię Freuda. Lubię Stone'a, więc na pewno ta pozycja jest u mnie na liscie do kupienia
|
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki, dawno mnie tu nie było.Ale już wracam do Waszej rozmowy.
Biografia Freuda wg.Irvinga Stone'a jest niezła, czytałam ja wieki temu ale jeszcze pamiętam co nieco.Zresztą ten Pam pisze naprawde świetne biografie. Z moich ostatnich zakupów ksiązkowych to: - "Czarownice i dzieje procesów o czary"- Kurt Baschwitz -"Kwietniowa czarownica"- Majgull Axellson (jestem zachwycona "Domem Augusty", wiec to na pewno też mi się spodoba) -"Historia zadziwiającej miłości" Carl-Johan Vallgren No i czekam na Święta, bo zamówiłam sporo "prezentów książkowych" u rodzinki, więc moze coś z tego znajdę pod choinką;-)
|
#279 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ŚK wydał jeszcze biografię Michała Anioła autorstwa Stone'a Też się do jej zakupów przymierzam ![]() Olu, super zakupy! ![]() A w załączniku obiecane zdjęciaeksiążek (dopiero dziś wreszcie przyszła paczka z ŚK ![]() Buziaki! Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2006-12-14 o 07:48 |
||
|
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
W czasach szkolnyxh i na studiach bylam stalym bywalcem bibliotek i nie wydawalam na książki ani grosza. Odkąd znalazlam pacę zaczelam kupowac książki
Moje ostatnie nabytki z merlina (niestety jeszcze nie przeczytane - brak czasu ):- Filary ziemi - Ken Follett - Słońce Scortów - Laurent Gaude - Dom Augusty - Majgull Axelsson - Kolor magii - Terry Pratchett - Kapelusz pelen nieba - Terry Pratchett - Wydzial spraw zamkniętych - Michael Connelly - Klub Dantego - Matthew Pearl - Trzynasta opowieść - Diane Setterfield Dobrze, ze święta za pasem bedzie czas na czytanie.
|
|
|
|
#281 |
|
Wtajemniczenie
|
jak na studentke przystalo poczynilam zakup w zawrotnej cenie 3 pln - Joe Alex - Cichym ścigałam go lotem
przez sentyment, lecz ani do ksiazki, ani do autora, tylko do czytelnika ;P a zaraz ide do ksiegarni kupic prezent Cejrowski - Gringo wśród dzikich...
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to kiedy już przeczytasz 'Trzynastą opowieść' bardzo proszę podziel się recenzją Mam właśnie tę książkę na oku, jak też 'Miasto Śniących Książek' i byłabym bardzo ciekawa opinii na jej temat ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#283 |
|
Raczkowanie
|
Anahstasia książki na razie czekaja na mnie w domu rodziców. W przyszlym tygodniu jade do nich więc dopiero wtedy zacznę czytac. Z chęcia podzielę sie wrażeniami
Pozdrawiam
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Blackcurrant - będę zatem czekać
![]() A moje palce znów wykonały dziś o jeden klik więcej, aniżeli powinny Dostałam genialną specjalną ofertę z Wydawnictwa Literackiego (cytat z maila: dla Bibliotek, Szkół i ich Pracowników. Być może trafi także do tych z Państwa, którzy zaznaczyli, że intersują się wszystkimi naszymi tytułami - więc taki bonus z naszej strony.) No i jak tu było nie złożyć zamówienia na poniższe tytuły, kiedy ich cena jest taka a nie inna? 1) Gustaw Herling-Grudziński "Wędrowiec cmentarny", 16,89 zł. 2) Orhan Pamuk "Śnieg" (oprawa miękka), 24,70 zł. 3) James Goodwin "Drzewo janczarów", 19,49 zł. 4) Joel Egloff "Zamroczenie", 16,24 zł. 5) Leonid Józefowicz "Kostium Arlekina", 17,55 zł. Mam nadzieję, że nie okaże się to pomyłką i za tydzień, dwa będę cieszyć się nowymi książkami Pozdrawiam! |
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
ekhem
też dzis weszłam w posiadanie tejże![]() poza tym kontrolny wypad do 'taniej książki' i na półce pojawiły mi się dwa tomy przygód sędziego di: 'parawan z laki' i 'chiński gwóźdź'.
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli nasze gusta czytelnicze nadal się pokrywają ![]() A powiedz mi proszę, czy ta 'Tania Książka' jest w K-kowie? I ile zapłaciłaś za Gulika? Bo powieści wyszło już 6, chętnie bym sobie kupiła zestaw, ale póki co wolnych ~150 zł. nie mam ![]() Na razie pełna nadziei oczekuję poniedziałku i ewentualnej odpowiedzi w sprawie zamówienia. Fajnie by było, gdyby to wypaliło, bo wszystkie pięć książek chciałam mieć, a tu jeszcze po takich upustach Fingers crossed! |
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zostały juz tylko dwa tomy 'parawanu z laki'
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
O, dziękuję
To może się tam w poniedziałek wybiorę. Te nowe tomy to już 22 zł. za sztukę, a w sumie książka taka, że się ją pochłonie w jeden wieczór, więc tak nieco żal ![]() Maja, a czytałaś już 'Cień Poego'? ![]() |
|
|
|
#289 |
|
Raczkowanie
|
Pare dni temu odebrałam nową dostawe
"Mój lęk mój koszmar", "Oddaj mi dzieci", Wstrząsające wyznania Kathy" "moja afykańska miłość", "Biała masajka" "Kwiat nieśmiertelności", "Zło konieczne", "Dotyk zła", "Granice szaleństwa", "Pielgrzym", "Anioły i demony" |
|
|
|
#290 |
|
po prostu Em :)
|
od pół roku próbuję zorganizować pieniądze na te dwie książki i mi się nie udaje
a tak strasznie chciałabym je w końcu przeczytać koniecznie opisz swoje wrażenia po przeczytaniu
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'poe' na razie powędrował do koleżanki, cierpię ostatnio na syndrom "osiołkowi w żłobie dano..." i czytam książki z biblioteki, głupio to brzmi ale tylko tak na razie radzę sobie z impasem decyzyjnym
|
|
|
|
|
#292 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że autorka odcina kupony od pierwszej książki, wydając kolejne. Ale z niezwykle mnie ciekawią dalsze losy Corinne. Ponoć wyszła jeszcze jedna książka, opisująca powrót Corinne do Kenii i spotkanie z Lketingą przy okazji kręcenia filmu pt. 'Biała masajka'. Może czytałyście? ![]() Cytat:
Postaram się tam jutro wybrać ![]() Ten problem z selekcją znam bardzo dobrze z obdukcji Więcej kupuję niż czytam, ale systematycznie odkreślam książki z listy 'NIEPRZECZYTANE' |
||
|
|
|
#293 | |
|
|
Cytat:
ja chcę wszystkie trzy oglądałaś film?
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#295 | |
|
|
Cytat:
, że jesteś z Krakowa, ale jeśli tak, to "Biała masajka" w styczniu będzie w repertuarze kina ARS (Sztuka). Bilet 5 zł Ja na pewno obejrzę kolejny raz.
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda okres mało sprzyjający, bopocząwszy od 9 stycznia mam co 3 dni egzaminy, ale może uda mi się wybrać W sumie, tak całkowicie offtopicowo, styczeń się zapowiada fajnie pod kątem premier kinowych: 'Apocalypto', 'Holiday', 'Pachnidło' |
|
|
|
|
#297 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gorąco polecam, wsaniała lektura na zimowe wieczory potrafi rozgrzać umysł i serce.Walka Corinne z przeciwnościami, trudami życia i zawiłościami charakteru męża była wręcz niewiarygodna. Życie to wzloty i upadki, cierpienie i szczęście co w tej książce doskonale widać.
|
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że rozmowa zeszła na afrykańskie tematy, więc i ja dodam coś od siebie. Wymienionych przez Was książek nie czytałam, bo taka tematyka mnie raczej nie interesuje, ale w zeszłym roku (przez zboczenie zawodowe
) sięgnęłam po Nigdzie w Afryce Stefanie Zweig. Nie jest to powieść opisująca brutalne afrykańskie obyczaje czy pozycję społeczną białej kobiety w afrykańskich plemionach. Para głównych bohaterów ucieka do Afryki przed nazistami i usiłuje zorganizować sobie życie na obcym kontynencie. Z wielkim trudem dobrnęłam do połowy Jeśli czytałyście tą książkę, to powiedzcie, czy Wy też odebrałyście ją jako kiepskie romansidło z dużą ilością bohaterów i wątków? Ja po obejrzeniu filmu Caroline Link nakręconego właśnie na podstawie tej powieści byłam zachwycona i to właśnie film skłonił mnie do przeczytania książki. Trochę się zdziwiłam, że wydało ją wyd. Amber, które kojarzy mi się tylko z Norą Roberts, Michael Fern itp., bo spodziewałam się naprawdę interesującego opisu zmagań białych emigrantów na czarnym kontynencie, a dostałam jakiś bełkot z uczuciowymi zawirowaniami z Afryką w tle. Czy Wy też tak odebrałyście tą opowieść (autobiograficzną podobno )?
|
#299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#300 | |
|
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

Po sukcesie pierwszej części pan Waller najwyraźniej postanowił iść za ciosem i pisać dalsze części, choćby nie miały dotyczyć dalszych losów głównej pary bohaterów tylko ich potomków... Zresztą byłoby to niemożliwe, bo... ale skoro nie czytałaś Ann, to nic nie powiem
Choć może już za dużo zdradziłam
A Tysiąc polnych dróg opowiada o dalszych perypetiach Franceski (głównej bohaterki). 
Ale może uda mi się je zdobyć po niemiecku.

więc na razie nic nie piszę

, że jesteś z Krakowa, ale jeśli tak, to "Biała masajka" w styczniu będzie w repertuarze kina ARS (Sztuka). Bilet 5 zł