Żonki 2009 cz. XXXII - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-22, 17:09   #2431
cucciola79
Wtajemniczenie

Dot.: Żonki 2009 cz. XXXII

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
gdzie wygrałaś?

włsnie nie wiadomo, nawet nie pamieta kiedy ostatnio ją zakładał- którego dnia dokładnie. Podejrzewam, ze zdejmując rękawiczkę mogła mu sie zsunąć. Mówił też że bawił się obrączką na palcu jak był u kolegi, ale kolega twierdzi ze nie znalazł mam nadal cichą nadzieję ze gdzieś leży

a wczoraj kupiłam sobioe kalosze wiecie od dawna mi się podobały i już je chciałam kupić pół roku temu, ale lato i wogóle ostatnio szukałam i ani w sklepach ani na All nie było mojego rozmiaru, a inne rozmiary - za ponad 100 wczoraj wracając do domu weszłam do takiego malutkiego sklepiku. Patrzę, są! mój rozmiar, przymierza i bosko cena 99zł. Mówię, ze je biorę a pani mówi poproszę 50 zł Myślałam że się przesłyszałam. Patrzę na na szybkie wielki napis tptalna wyprzedarz -50% no czad, wracałam do domu z takim bananem.
takie http://szafa.pl/c6862457-kalosze-cza...-37-38-39.html
superowe kaloszkiu nas tez takie w modzie
cucciola79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 17:15   #2432
iwka28
Wtajemniczenie

Hello!

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Bzyczko ja też zrobię raczej bez orzechów bo jak mam chociaż spróbować tego sernika to musi być czysty A nie daj Boże znalazłabym tam rodzynkę!

Rossi o dziękuję, że mówisz.Muszę zobaczyć jakie mają w biedronie te serniki, ale tego na pewno nie wezmę. Hmm... dobrze, że mam do Ciebie numer, bo jak coś to będę Cię męczyć w sobotę smsami Masz tak aktywny weekend, że możesz nie mieć czasu do nas zawitać
Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Oj u mnie też rodzynki odpadają
Sernik bez rodzynek???? Bluźnicie Za to jak kokos lubię to na serniku jest dla mnie bleeee

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Rosi, o nie, jak sernik ma jeść mój tż to niestety musi być bez kokosa. On nie lubi, a ja żyłam w nieświadomości i robiłam rafaello dopiero niedawno się przyznał znosił to dzielnie
dobre, no co - zakochany bez pamięci
Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Cześć

mrrr sernik

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

A ja ostatnio troszkę stresów miałam. Nie wiem czy wam pisałam, ale tydzień temu mój mąż miał szczepionkę przeciwko grypie. Teściowa go szczepiła. Nie było tej co zawsze dostaje i wzięła z innej firmy. Mąz niestety dostał od niej uczulenia. Wieczorem nagle ręka mu spuchła, zrobiła mu się czerwona do tego zdrętwiała że jej nie czuł ech... Całej nocy prawie nie spałam bo się bałam.

A teraz w czwartek mój brat był na komisji wojskowej. Tylko cos im się tam nie podobało i dostał skierowanie do kardiologa. Myślałam, ze to jakas norma, ale z całej swojej klasy tylko on dostał. Dziś był na wizycie. Dzowni do niego rano, a ten że coś im się nie podoba i będą mu jeszcze dodatkowe badania robili. Oczywiście się w pracy już w ogóle na niczym skupić nie mogłam. Poszedł do dobrego specjalisty (mój dziadek sie u niego prywatnie leczy) i miał robione echo serca, ale kardiolog powiedział, ze wszystko jest dobrze. Więc kamień z serca.
Magda - dobrze, że i z Tż i z bratem wszystko ok.

Cytat:
gdzie wygrałaś?

włsnie nie wiadomo, nawet nie pamieta kiedy ostatnio ją zakładał- którego dnia dokładnie. Podejrzewam, ze zdejmując rękawiczkę mogła mu sie zsunąć. Mówił też że bawił się obrączką na palcu jak był u kolegi, ale kolega twierdzi ze nie znalazł mam nadal cichą nadzieję ze gdzieś leży

a wczoraj kupiłam sobioe kalosze wiecie od dawna mi się podobały i już je chciałam kupić pół roku temu, ale lato i wogóle ostatnio szukałam i ani w sklepach ani na All nie było mojego rozmiaru, a inne rozmiary - za ponad 100 wczoraj wracając do domu weszłam do takiego malutkiego sklepiku. Patrzę, są! mój rozmiar, przymierza i bosko cena 99zł. Mówię, ze je biorę a pani mówi poproszę 50 zł Myślałam że się przesłyszałam. Patrzę na na szybkie wielki napis tptalna wyprzedarz -50% no czad, wracałam do domu z takim bananem.
Uwielbiam takie niespodzianki, a 5 dych piechotą nie chodzi - wydaj na coś dla siebie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
kochana ty wiesz!! najlepszego!
a nie da sie starej odnaleźć?

miałam dziś rozmowę z ową mamą od "gazety" i powiedziałam jej wszystko co myślę łącznie z tym że jakby poczekała aż jej syn wejdzie do sali to by zobaczyła że gazeta jest odłożona, powiedziała że przeprasza za zamieszanie i wyszła, była zmieszana i w biegu mi to mówiła, dyra się śmiała że szkoda że czasu nie miała dziecka rozebrać a łazić skarżyć już tak...
no i dziewczyna rytmiczka zaprosiła mnie na zdjęcia, bo wydaje książkę ze swoimi piosenkami i standardowo autorki testy będą w książce wymienione ale będą też nasze fotki.. więc miło
Dobra jesteś, dobrze że z nią pogadałaś, może następnym razem się zastanowi zanim zacznie ludzi oczerniać.

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
kurcze to moze powinnas wspomniec?

A u nas "Klanu"nie ma i nie ogladne
Żabcia - specjalnie dla Ciebie: http://www.joemonster.org/filmy/4221...Rysia_z_Klanu_

Never regret something that once made you smile
iwka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 17:22   #2433
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwka28 Pokaż wiadomość
Dobra jesteś, dobrze że z nią pogadałaś, może następnym razem się zastanowi zanim zacznie ludzi oczerniać.
no otóż to...

i stało sie
Rysiu Lubicz nie żyje...
Stary 2012-02-22, 17:37   #2434
śliweńka
Zakorzenienie

no i zmarło się Rysiowi

dopisek
jaki komentarz na necie

"AAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!

i co teraz ?????????!!!!!!!!!!!!!!!

KONIEC TELEWIZJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!"

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png

Edytowane przez śliweńka
Czas edycji: 2012-02-22 o 17:39
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 17:49   #2435
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
no otóż to...

i stało sie
Rysiu Lubicz nie żyje...
nieeeeeeeeeeeeeeeeee a jednak to prawda i kto teraz zapyta "umyliście rączki?"

Stary 2012-02-22, 17:50   #2436
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

posmarkałam sie...
Stary 2012-02-22, 18:03   #2437
iwka28
Wtajemniczenie

Stary 2012-02-22, 18:39   #2438
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje

Hahaha tak jak sie spodziewalam smierc podobna do Hanki

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 18:58   #2439
Ana***
Zakorzenienie

Cześć! Nadrobiłam
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 19:04   #2440
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
A cała grupa z niemieckiego się wybiera na te ostatki? Bo jak tak to może zajęcia przełożycie?
nie niecala ale niemiecki przezylam i nawet nie najgorzej w pracy bylo... a wczoraj bawilysmy sie fajnie

jutro Was ponadrabiam bo dzisiaj juz mi sie spac chce... musze sobie zrobic salatke do pracy i ide lulac

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Była któraś z was na Majorce w miejscowości S'illot?
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 19:16   #2441
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Drogie Marty wszystkiego naj naj, wiosny w sercu i dużo miłości
Jejciu jejciu to dziś?

Martusie moje drogie życzę Wam dużo miłości, uśmiechu i aby Wasi mężowie codziennie kochali Was bardziej

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
no i zmarło się Rysiowi

dopisek
jaki komentarz na necie

"AAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!

i co teraz ?????????!!!!!!!!!!!!!!!

KONIEC TELEWIZJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!"
Hanka nie żyje, Rysio umarł.... mnie też jakoś słabo

Ale scena upadku Rysia nonono na miarę kartonów

Byłam z Marcelusią w kościele, śpiewała i modliła sie ze wszystkimi Najbardziej jej sie podobało posypanie głowy Ale ewidentnie nie lubi naszego kościoła parafialnego, w każdym innym jest spokojna (a bywała w wielu) a u nas za każdym razem marudzi. Jak mnie ksiądz następnym razem spyta czemu nie chodzimy tu do kościoła, to mu powiem, że dziecko go nie trawi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-22, 19:23   #2442
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

dziewczyny toż to jak MATRIX Reaktywacja

MArtulki wszyskiego naj naj naj

KTosiu moja sie darła jak była w wózku jak na rekach to w miare spokoj ale i tak musiałam z nia chodzic:/ po posypaniu poszlismy do domu

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...

Edytowane przez anika222
Czas edycji: 2012-02-22 o 19:26
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 19:49   #2443
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celi25 Pokaż wiadomość
Hej
Wczoraj ustawiłam sobie przypomnienie na zrobienie zdjęć - no i sięgam po aparat, chcę włączyć a tu d..pa Bateria rozładowana- tak więc zdjęcia dopiero dzisiaj zrobię

Wygrałam dwie książki kucharskie łatwe ciasta i na zimno
gratulacje

Cytat:
Cześć

mrrr sernik

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

A ja ostatnio troszkę stresów miałam. Nie wiem czy wam pisałam, ale tydzień temu mój mąż miał szczepionkę przeciwko grypie. Teściowa go szczepiła. Nie było tej co zawsze dostaje i wzięła z innej firmy. Mąz niestety dostał od niej uczulenia. Wieczorem nagle ręka mu spuchła, zrobiła mu się czerwona do tego zdrętwiała że jej nie czuł ech... Całej nocy prawie nie spałam bo się bałam.

A teraz w czwartek mój brat był na komisji wojskowej. Tylko cos im się tam nie podobało i dostał skierowanie do kardiologa. Myślałam, ze to jakas norma, ale z całej swojej klasy tylko on dostał. Dziś był na wizycie. Dzowni do niego rano, a ten że coś im się nie podoba i będą mu jeszcze dodatkowe badania robili. Oczywiście się w pracy już w ogóle na niczym skupić nie mogłam. Poszedł do dobrego specjalisty (mój dziadek sie u niego prywatnie leczy) i miał robione echo serca, ale kardiolog powiedział, ze wszystko jest dobrze. Więc kamień z serca.
nieźle z tym uczuleniem, dobrze, że przeszło. i najwazniesze, ze sprawa brata wyjasniona

Cytat:
gdzie wygrałaś?

ja kaloszy nie lubie, ale te sa super

Cytat:
kochana ty wiesz!! najlepszego!

a nie da sie starej odnaleźć?

miałam dziś rozmowę z ową mamą od "gazety" i powiedziałam jej wszystko co myślę łącznie z tym że jakby poczekała aż jej syn wejdzie do sali to by zobaczyła że gazeta jest odłożona, powiedziała że przeprasza za zamieszanie i wyszła, była zmieszana i w biegu mi to mówiła, dyra się śmiała że szkoda że czasu nie miała dziecka rozebrać a łazić skarżyć już tak...

no i dziewczyna rytmiczka zaprosiła mnie na zdjęcia, bo wydaje książkę ze swoimi piosenkami i standardowo autorki testy będą w książce wymienione ale będą też nasze fotki.. więc miło
fajnie

a ja dalej zmagam sie z przeziębieniem... bleee...
a jutro idę z dzieciakmi do kina na film Piekna i Bestia tak [pracowac to ja moge hihi
india83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:16   #2444
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
Jejciu jejciu to dziś?

Martusie moje drogie życzę Wam dużo miłości, uśmiechu i aby Wasi mężowie codziennie kochali Was bardziej

Hanka nie żyje, Rysio umarł.... mnie też jakoś słabo

Ale scena upadku Rysia nonono na miarę kartonów

Byłam z Marcelusią w kościele, śpiewała i modliła sie ze wszystkimi Najbardziej jej sie podobało posypanie głowy Ale ewidentnie nie lubi naszego kościoła parafialnego, w każdym innym jest spokojna (a bywała w wielu) a u nas za każdym razem marudzi. Jak mnie ksiądz następnym razem spyta czemu nie chodzimy tu do kościoła, to mu powiem, że dziecko go nie trawi
aż brzuch ze śmiechu mnie rozbolał

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-02-22, 20:27   #2445
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:

Magda - dobrze, że i z Tż i z bratem wszystko ok.
Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
nieźle z tym uczuleniem, dobrze, że przeszło. i najwazniesze, ze sprawa brata wyjasniona
Dobrze, że w obu przypadkach już sie wszystko wyjaśniło.

Śliweńko to gdzie zdjęcia, skoro juz stoi??

A ja mam już pokój dla małej pomalowany, mąz posprzątał i jutro przywozi mi meble dla córci

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:28   #2446
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Jejuu dzis cala Polska zyje smiercia Rysia

My dzis z Tomem w pracy bylismy i nie mialam potem okazji do was zagladnac i ponadrabiac, a jako ze dzis mamy z tz 10 rocznice zwiazku to jakies niespodzianki trzeba bylo zrobic-kupilam mu 10ulubionych slodyczy bylo slodko
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:31   #2447
Ana***
Zakorzenienie

http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,142...wiadomosc.html

czyż to nieurocze
Stary 2012-02-22, 20:31   #2448
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
aż brzuch ze śmiechu mnie rozbolał
To poczekaj, teraz podobno poszła fala po serialach i z Leśnej Góry też ma odejść pewna dwójka bohaterów - ciekawe co tu wymyślą

Stary 2012-02-22, 21:34   #2449
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, że w obu przypadkach już sie wszystko wyjaśniło.

Śliweńko to gdzie zdjęcia, skoro juz stoi??

A ja mam już pokój dla małej pomalowany, mąz posprzątał i jutro przywozi mi meble dla córci
nie ma
brak
nie dawałam bo dopiero cokolik TŻ zamontował

Cytat:
To poczekaj, teraz podobno poszła fala po serialach i z Leśnej Góry też ma odejść pewna dwójka bohaterów - ciekawe co tu wymyślą

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-02-23, 04:26   #2450
india83
Zakorzenienie

Ale ulewa musze znalezc parasol

miłego dnia
india83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 07:58   #2451
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:04   #2452
Ana***
Zakorzenienie

SESJA ZDANAAAA!!!!! aaaaaaaa ale się cieszę bo myślałam, że jeden egzamin obleje

Pijemyyy
Stary 2012-02-23, 08:11   #2453
Gucia0987
Zakorzenienie

Witajcie,

Martusie moje drogie, spóźnione, ale wszystkiego naj naj naj! Wybaczcie, jestem beznadziejna jeśli chodzi o imieniny. Nawet nie wiem kiedy mój mąż ma

India współczuję deszczu! Ale strasznie zazdroszczę "Pięknej i Bestii"! Daj znać jak Ci się podobała, bo ja też chcę się wybrać

Martucha haha, nieźle z tą kobietą...

Ana gratuluję zdanej sesji!

My wczoraj poszliśmy do znajomych na obiad. I oni taką pyszną zapiekankę jedli, a ja się tylko smakiem obeszłam, bo oczywiście z mięskiem Ale to nic, za to dostałam pyszne zapiekanki ze szpinakiem i camembertem. Aż dzisiaj będę robić na kolacje, bo moja sis do nas przychodzi

A ja jutro mam wolne!

a dzisiaj jak na złość mam alergię. To znaczy ja mam raz w roku coś takiego, że oczy mi łzawią, psikam jak opętana i zawsze to było marzec-maj a teraz w lutym. Masakra! Muszę się jakoś ogarnąć!

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Edytowane przez Gucia0987
Czas edycji: 2012-02-23 o 08:13
Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:13   #2454
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
SESJA ZDANAAAA!!!!! aaaaaaaa ale się cieszę bo myślałam, że jeden egzamin obleje

Pijemyyy

chętnie ale po pracy

a sesji gratuluje to teraz ferie

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:14   #2455
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość

Pijemyyy
gratuluję

Cytat:
Witajcie,

Martusie moje drogie, spóźnione, ale wszystkiego naj naj naj! Wybaczcie, jestem beznadziejna jeśli chodzi o imieniny. Nawet nie wiem kiedy mój mąż ma

India współczuję deszczu! Ale strasznie zazdroszczę "Pięknej i Bestii"! Daj znać jak Ci się podobała, bo ja też chcę się wybrać

Martucha haha, nieźle z tą kobietą...

My wczoraj poszliśmy do znajomych na obiad. I oni taką pyszną zapiekankę jedli, a ja się tylko smakiem obeszłam, bo oczywiście z mięskiem Ale to nic, za to dostałam pyszne zapiekanki ze szpinakiem i camembertem. Aż dzisiaj będę robić na kolacje, bo moja sis do nas przychodzi

A ja jutro mam wolne!

a dzisiaj jak na złość mam alergię. To znaczy ja mam raz w roku coś takiego, że oczy mi łzawią, psikam jak opętana i zawsze to było marzec-maj a teraz w lutym. Masakra! Muszę się jakoś ogarnąć!

a wiadomo na co tak psikasz?

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-02-23, 08:20   #2456
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
a wiadomo na co tak psikasz?
no właśnie nie wiem. Wychodzi na to że na pylenie olchy chyba

Czas edycji: 2012-02-23 o 08:29
Stary 2012-02-23, 08:27   #2457
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:42   #2458
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie nie wiem. Wychodzi na to że na pylenie olchy chyba
już pyli
mój TŻ chyba był odczulany na olchę i mu wróciło :/
mówiłam to alergolog jak byłam na ostatnim szczepieniu a ta do mnie że po polskich szczepionkach tak się dzieje ale na pyłki drzew to strasznie jest, widziałam po moim TŻ bez chusteczek z domu ani rusz

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-02-23, 08:46   #2459
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez anika222 Pokaż wiadomość
chętnie ale po pracy

a sesji gratuluje to teraz ferie
ta ferie... chciałoby się od tego weekendu nowy semestr... czyli na odpoczynek umysłowy mam dwa dni z dzisiejszym

Cytat:
gratuluję

Ojjj poleję z chęcią! Musze przygotować się na wieczór na imprezkę pijacką czego Wasze gardła pragną???

--
Marty wszystkiego najlepszego z okazji wczoraj! ja mam podobny problem jak Gucia kompletny brak pamięci jeżeli chodzi o imieniny

Edytowane przez Ana***
Czas edycji: 2012-02-23 o 08:48
Stary 2012-02-23, 08:48   #2460
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
już pyli
mój TŻ chyba był odczulany na olchę i mu wróciło :/
mówiłam to alergolog jak byłam na ostatnim szczepieniu a ta do mnie że po polskich szczepionkach tak się dzieje ale na pyłki drzew to strasznie jest, widziałam po moim TŻ bez chusteczek z domu ani rusz
Wiesz, u mnie to jest na razie mało uciążliwe bo trwa 1 dzień. Mam nadzieje, że w tym roku będzie podobnie. Ale chusteczki dzisiaj to podstawa. Wypiłam już wapno i jakby nieco lepiej. Siedzę w pracy z pozamykanymi oknami to może będzie ok

Teraz wyczytałam, że luty to właśnie olsza w wysokim zapyleniu i jeszcze leszczyna w średnim. Także coś z tego musi mi ewidentnie przeszkadzać.

A TWojemu TŻ współczuję, straszne są te alergie!

Czas edycji: 2012-02-23 o 08:50
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości