Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom! - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-23, 14:27   #1561
anna3101
Raczkowanie

Dot.: Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom!

Dziękuję wszystkim za zachęcenie, od dnia dzisiejszego próbuję

Tutaj mój (przyszły) blog:

http://anna3101.blogspot.com

A co do żelek, polecam Bioplanet. Mmmm dobre:
http://wiem-jem.pl/produkty/przetwor...atyny-bio/3795

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 18:32   #1562
meg22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość

W Stanach też widziałam jakieś, ale te Ci chyba niepotrzebne
a wysyłają do Polski?
Stary 2012-02-23, 20:04   #1563
Poli Mana
Raczkowanie

Witajcie
Szukam jakiejś grupy na Wizazu aby mieć gdzie podyskutować o zdrowym odzywianiu.
Podczytałam z pierwszego postu, że tutaj też o tym można?
Nie chcę Wam rozwalać wątku, wiec jakby co pogońcie mnie.
Gdybyście znały jakis aktywny watek o zdrowym odżywianiu to proszę o linka.
W sumie wkręciłam sie od jakiegoś czasu w naturalną pielegnacje, wiec nie tylko kwestia odzywania i podejscia do zycia jest dla mnie ważna.
Jestem też wrażliwa i wykazuję dużą empatię związaną z zwierzetami.
Nie jestem wegetarianką choć zastanawiam się nad tym, ale mało jem mięsa.

Cytat:
Napisane przez anna3101 Pokaż wiadomość

Aniu czytałam Twojego posta o Made in China.
Nie mam konta jakie aktywują się na blogu, wiec nie mogę zostawić Ci tam komentarza.
Nigdy nie zastanawiałam się glębiej nad wpływem takich produktów na ekologię, system itd.
Bardzo dobrze, że poruszyłaś ten temat na swoim blogu. Trzymam kciuki i na pewno będę go podczytywać.
Darowałam sobie linki (na razie), jestem zbyt wrażliwa na takie sceny.
Wiadomo świata nie zmienimy, ale najważniejsze to nasza świadomość i choćby mówienie o tym czy nasze jednostkowe odrzucenie takich produktów jest cenne i wartościowe.
Możesz cos napisać, jak w praktyce wychodzi Ci szukanie produktów nie "made in china"?
Pozdrawiam

Edytowane przez Poli Mana
Czas edycji: 2012-02-23 o 20:07
Poli Mana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 21:36   #1564
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:

zrobię mały OT wyczytałam na blogu, że pochodzisz z Rosji
studiuję filologię rosyjską i marzy mi się podróż do Petersburga
:

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 21:50   #1565
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Poli Mana Pokaż wiadomość
Witajcie
Szukam jakiejś grupy na Wizazu aby mieć gdzie podyskutować o zdrowym odzywianiu.
W sumie wkręciłam sie od jakiegoś czasu w naturalną pielegnacje, wiec nie tylko kwestia odzywania i podejscia do zycia jest dla mnie ważna.
Cześć! To jest zdecydowanie dobre miejsce na dyskusje tego typu! Każda z nas interesuje się po trochu zdrowym odżywianiem, ekologią, nierzadko naturalną pielęgnacją Spora część z nas jest wegetariankami, ale nie wszystkie. Natomiast łączy nas to, że chcemy żyć zdrowo, ekologicznie i jak najmniej szkodzić - zwierzętom, środowisku itp.

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2012-02-23 o 21:51
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 22:06   #1566
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

właśnie jakieś mistrzynie gotowania mogłyby wklejać jakieś swoje przepisy bo ja to jestem noga z gotowania a coś bym popróbowała
Stary 2012-02-24, 14:56   #1567
anna3101
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie
Aniu czytałam Twojego posta o Made in China.
Nie mam konta jakie aktywują się na blogu, wiec nie mogę zostawić Ci tam komentarza.
Nigdy nie zastanawiałam się glębiej nad wpływem takich produktów na ekologię, system itd.
Bardzo dobrze, że poruszyłaś ten temat na swoim blogu. Trzymam kciuki i na pewno będę go podczytywać.
Darowałam sobie linki (na razie), jestem zbyt wrażliwa na takie sceny.
Wiadomo świata nie zmienimy, ale najważniejsze to nasza świadomość i choćby mówienie o tym czy nasze jednostkowe odrzucenie takich produktów jest cenne i wartościowe.
Możesz cos napisać, jak w praktyce wychodzi Ci szukanie produktów nie "made in china"?
Pozdrawiam
Witamy Cię na wątku, rozmawiamy jak najbardziej o zdrowym odżywianiu też Ja już włączyłam opcje, żeby każdy mógł dodawać komentarze. Na pewno napiszę jeszcze o tym, jak mi idzie z poszukiwaniem rzeczy niechińskim. W sumie nie tak źle, drażni mnie tylko strasznie podejście do klienta niektórych ludzi na allegro i nawet w niby "cywilizowanych" sklepach... "A po co to Pani?", "Co Pani sama nie wie, skąd teraz wszystko jest?", "Po co Pani zadaje takie głupie pytania?" lub po prostu ignor...

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
zrobię mały OT wyczytałam na blogu, że pochodzisz z Rosji
studiuję filologię rosyjską i marzy mi się podróż do Petersburga
:
O, to możemy po rosyjsku pogadać Mi czasami trochę brakuje osoby, z której mogłabym swój rodzimy język poćwiczyć A sama byłam w Petersburgu tylko raz w życiu

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 23:41   #1568
Poli Mana
Raczkowanie

Aniu to ja Cie zapytam w takiej małej sprawie
http://spragnieninatury.pl/naturalny...jacy-p962.html
http://spragnieninatury.pl/organiczn...lat-p1091.html
Kojarzysz tego producenta? PIERWOJE RESHENIE
Ten sklep prowadzi produkty rosyjskie i maja bardzo fajne składy, ale nie mam zielonego pojęcia o tej firmie. Slyszałas o niej, miałas z nią stycznosc? Bo ciekawi mnie jaką one mają opinie wsrod konsumentów rosyjskich. Czy to popularna marka czy jakis za przeproszeniem badziew który sie nigdzie nie sprzedaje i wciskają na nasz rynek.

Ja od jakiegoś czasu eksperymentuje w kuchni, czasem polegam na jakims przepisie ale zmieniam składniki i przekształcam go na własną modlę
Nie mam kuchenki mikrofalowej ani piekarnika, pichce jedynie w piekarniku małym elektrycznym wolnostojącym. To jezeli chodzi o powazniejsze wypieki
Odkad interesuje sie tym co jem, szukam i probuje nowych skladników, produktów, smaków itd.
Mówie NIE: białej mące, białemu cukrowi, sztucznym dodatkom. Staram się aby to co jem było WARTOSCIOWE I NATURALNE.

Sylvi To w koncu watek plotkowy.. tu chyba nic nie może być off top No chyba, ze sie mylę w koncu jestem tu nowa

Czas edycji: 2012-02-24 o 23:43
Stary 2012-02-25, 00:28   #1569
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Witamy Cię na wątku, rozmawiamy jak najbardziej o zdrowym odżywianiu też Ja już włączyłam opcje, żeby każdy mógł dodawać komentarze. Na pewno napiszę jeszcze o tym, jak mi idzie z poszukiwaniem rzeczy niechińskim. W sumie nie tak źle, drażni mnie tylko strasznie podejście do klienta niektórych ludzi na allegro i nawet w niby "cywilizowanych" sklepach... "A po co to Pani?", "Co Pani sama nie wie, skąd teraz wszystko jest?", "Po co Pani zadaje takie głupie pytania?" lub po prostu ignor...
Matko, a co to kogo obchodzi dlaczego Ty zadajesz takie pytania Kazdy ma prawo do pytan, a klient chyba nasz Pan. W USA to by nie przeszlo. Moze dlatego, ze jest tuaj tak wiele kultur. Moze cos sie nie zgadzac z Twoim stylem zycia, przekonaniami czy religia. Masz prawo do pytan, a oni musza Ci odpowiedziec.
Pamietam jak moj kuzyn z USA poszedl do sklepu w PL z lazienkowymi rzeczami, a gosciu wylazl do niego zza sciany i w te slowa" no czego chce..."

Cytat:
Aniu to ja Cie zapytam w takiej małej sprawie
http://spragnieninatury.pl/naturalny...jacy-p962.html
http://spragnieninatury.pl/organiczn...lat-p1091.html
Kojarzysz tego producenta? PIERWOJE RESHENIE
Ten sklep prowadzi produkty rosyjskie i maja bardzo fajne składy, ale nie mam zielonego pojęcia o tej firmie. Slyszałas o niej, miałas z nią stycznosc? Bo ciekawi mnie jaką one mają opinie wsrod konsumentów rosyjskich. Czy to popularna marka czy jakis za przeproszeniem badziew który sie nigdzie nie sprzedaje i wciskają na nasz rynek.
znam ten sklep,ale nigdy nic z niego nie kupilam niestety do mnie nie wysylaja. Tez mnie te rzeczy rosyjskie interesuja. Ja za to znalazlam te super ekologiczne herbatki Dary Natury u mnie tutaj w PL skelpie
Super sa.

Ja uzywam bialej maki i mieszam ja z brazowa. Tak naprawde biala maka nie jest biala tzn. jest biala bo jest wybielana sztucznie. Ja kupuje zawsze make nie wybielana i ona jest ciemna

Moja galeria pazurkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611423
Samantha7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 00:55   #1570
Poli Mana
Raczkowanie

Samantha Miałam na myśli pszenną biłą Po prostu nie kupuje tych bardzo oczyszczonych.
Jezeli chodzi o makarony to kupuje pelnoziarniste, razowe lub jak uda mi sie orkiszowe.
Gdy sama piekę ciasta, nalesniki itp. to używam razowej a ostatnio staram sie wszystko robic na orkiszowej. Czytam o orkiszu i coraz bardziej sie do niego przekonuje.
Lubie tez mąke kukurydzianą, sojową, ryżową a ostatnio dorwałam mąke z cieciorki
Ja tam eksperymentuje w kuchni na co moja mama się czasem krzywi hehe

O, jestes w USA Od dawna?
Ykym, ja się kiedys fascynowałam (nadal w sumie hehe) kultura i sztuką Indian Ameryki Północnej Nawet pisałam prace dyplomową o nich haha
Masz w poblizu jakies ich ośrodki kulturalne?
Nie wiem na jakiej zasadzie kultura regionalna działa w Stanach, czy oni wogli wyparli ludność Indianska z kultury masowej? Udają, ze ta kultura i ludnosc nie istnieje i jest piętnowana?
Czy jest jej jakis przejaw tak jak u nas w Polsce kultury góralskiej czy kaszubksiej, ktora badz co badz czasem pojawia się w sztuce czy popkulturze masowej?
Przepraszam, ze tak pytam ale ciekawi mnie jak to wyglada tak realnie a nie jak piszą w ksązkach.

Czas edycji: 2012-02-25 o 00:58
Stary 2012-02-25, 01:47   #1571
Samantha7
Zakorzenienie

Poli tez mam make ryzowa,ale jeszcze jej do niczego nie uzylam. Zastanawiam sie nad nalesnikami z tej maki. Ja jak zawsze cos kupie to boje sie, ze zmarnuje bo nie cierpie marnowac :/
Jakis dobry przepis z jej uzyciem musze dorwac.

W Stanach jestem na stale 5lat.
Co do Indian to nie wiem dokladnie jak to jest. Jak przyszla cywilizacja to oni sie chyba w tym nie za bardzo odnalezli. Nie docieralo do nich, ze trzeba isc do pracy zeby zarobic.
Napewno nie sa wypierani, kazdy z nich zyje jak chce i nie sa dyskryminowani etc.
Jak z nimi jest w moim stanie to nie wiem,ale zwiedzilam juz prawie cala Ameryke ( w 2 stanach tylko nie bylam, a tak to mam na koncie 48 gwiazdek ) i mialam z nimi do czynienia . To bardzo mili ludzie. Glownie zajmuja sie teraz sprzedaza swoich wlasnych recznych wyrobow roznej masci, hodowla zwierzat,ale najwiecej z nich zajmuje sie prowadzeniem kasyn i hoteli. Sa zwolnieni z podatkow i nie musza wcale zyc w rezerwatach. Rezerwaty to nie sa jakies zamkniete miejsca gdzie bialy ni emoze postawic swojej nogi. Sa ta poprostu takie miasteczka, w ktorych zyja jedynie Indianie w zaleznosci jakie to jest plemie, a czasem sa zmieszani.
Jesli pojedzie sie do Grand Canyon Arizona to mozna poczuc tego ducha indianskiego i zobaczyc swoja wyobraznia te plemiona jak to bylo kiedys
Maja oni swoje strony internetowe, gdzie zapraszaja do udzialu bialych ludzi zeby wiecej poznali ich kulture, szczegolnie dzieci.
Wiem, ze w stanie Michigan sa tacy prawdziwi Indianie, ktorzy zadko dopuszczaja do siebie bialych ludzi i nie chca zdradzac swoich tajnikow np. uzdrawiania. Dokladnie Ci nie powiem gdzie co i jak bo te info to z zaslyszenia. Znajoma sie interesuje uzdrawianie inaczej i chciala do nich dotrzec,ale sie nie dalo.W Ariozna jest ich duzo, South/North Dakota i Utah.
Mozesz sobie w googlach ich poszukac np. tutaj cos jest o indianach Utah http://www.utetribe.com/ a tutaj o Sioux Indian http://www.rosebudsiouxtribe-nsn.gov/

Kazde plemie ma swoj odzielny rzad z tego co ja zrozumialam

Edytowane przez Samantha7
Czas edycji: 2012-02-25 o 01:49
Stary 2012-02-25, 10:31   #1572
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

O, to możemy po rosyjsku pogadać Mi czasami trochę brakuje osoby, z której mogłabym swój rodzimy język poćwiczyć A sama byłam w Petersburgu tylko raz w życiu
toć możem będziesz poprawiać moje błędy językowe hehe
Cytat:

Sylvi To w koncu watek plotkowy.. tu chyba nic nie może być off top No chyba, ze sie mylę w koncu jestem tu nowa
no tak masz rację wkręciło mi się, że to jest wątek o nie testowanych kosmetykach

Zapraszam na bloga!!!!

Stary 2012-02-25, 11:04   #1573
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cześć czołem
Cytat:

http://anna3101.blogspot.com]
fajny blog. O wielu rzeczach n.t. Chin nie wiedziałam

Cytat:
Witajcie
Witaj
Pewnie, ze rozmawiamy tutaj o zdrowych odzywianiu, a ja wciaz licze na jakies nowe kulinarne inspiracje.
Linus probowalam Twojego przepisu i
Gzie w Pl kupujecie mąkę ryżową gdzieś w sklepach stacjonarnych? ja używalam mąki dyniowej i migdałowej ta ostatnia super!
Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość
Poli tez mam make ryzowa,ale jeszcze jej do niczego nie uzylam. Zastanawiam sie nad nalesnikami z tej maki. Ja jak zawsze cos kupie to boje sie, ze zmarnuje bo nie cierpie marnowac :/
Jakis dobry przepis z jej uzyciem musze dorwac.

W Stanach jestem na stale 5lat.
Co do Indian to nie wiem dokladnie jak to jest. Jak przyszla cywilizacja to oni sie chyba w tym nie za bardzo odnalezli. Nie docieralo do nich, ze trzeba isc do pracy zeby zarobic.
Napewno nie sa wypierani, kazdy z nich zyje jak chce i nie sa dyskryminowani etc.
Jak z nimi jest w moim stanie to nie wiem,ale zwiedzilam juz prawie cala Ameryke ( w 2 stanach tylko nie bylam, a tak to mam na koncie 48 gwiazdek ) i mialam z nimi do czynienia . To bardzo mili ludzie. Glownie zajmuja sie teraz sprzedaza swoich wlasnych recznych wyrobow roznej masci, hodowla zwierzat,ale najwiecej z nich zajmuje sie prowadzeniem kasyn i hoteli. Sa zwolnieni z podatkow i nie musza wcale zyc w rezerwatach. Rezerwaty to nie sa jakies zamkniete miejsca gdzie bialy ni emoze postawic swojej nogi. Sa ta poprostu takie miasteczka, w ktorych zyja jedynie Indianie w zaleznosci jakie to jest plemie, a czasem sa zmieszani.
Jesli pojedzie sie do Grand Canyon Arizona to mozna poczuc tego ducha indianskiego i zobaczyc swoja wyobraznia te plemiona jak to bylo kiedys
Maja oni swoje strony internetowe, gdzie zapraszaja do udzialu bialych ludzi zeby wiecej poznali ich kulture, szczegolnie dzieci.
Wiem, ze w stanie Michigan sa tacy prawdziwi Indianie, ktorzy zadko dopuszczaja do siebie bialych ludzi i nie chca zdradzac swoich tajnikow np. uzdrawiania. Dokladnie Ci nie powiem gdzie co i jak bo te info to z zaslyszenia. Znajoma sie interesuje uzdrawianie inaczej i chciala do nich dotrzec,ale sie nie dalo.W Ariozna jest ich duzo, South/North Dakota i Utah.
Mozesz sobie w googlach ich poszukac np. tutaj cos jest o indianach Utah http://www.utetribe.com/ a tutaj o Sioux Indian http://www.rosebudsiouxtribe-nsn.gov/

Kazde plemie ma swoj odzielny rzad z tego co ja zrozumialam
(Ogladalam ost. fajny film m.in o indianach "tambien la lluvia"ale nie o terazniejszych tylko o kolonizacji,a o terazniejszej Boliwii). To tak nawiasem, nigdy nie słyszałam o tym, ze czesto zajmuja sie prowadzeniem hoteli i kasyn, no ale też nie interesowałam się wspólczesnymi indianami.Wow.

Widziałyście
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=gXxuSx7K9h0
EmilkaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 11:52   #1574
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
Ciekawy film. Cala prawda (troche dziwni ebrzmi jak ktos mowi, ze jest PL patriota i zaczyna po ENG gadac, smieszne , ale to btw )
Mam nadzieje, ze w PL ta eko zywnosc jest naprawde w przystepnej cenie, bo u nas w USA jest podwojnie czasem drozsza. Strasznie mnie to denerwuje, ze tez powtal taki supermarket ze zdrowa zywnoscia,ale tylko dla bogatych bo idziesz tam 6 rzeczy kupisz i $80 jestes lzejszy.
Taka zywnosc powinna byc ogolnodostepna dla wszystkich.

Ludzi swiadomosc sie zwieksza co raz to bardziej,ale wiem, ze energie Ziemi tez sie zmieniaja i wielu ludzi tej presji i wszystkiego nie wytrzyma. Duzo ludzi zeswiruje na powaznie, beda widziec rzeczy i istoty, ktorych ludzki mozg nie obejmuje.
Powiem Wam, ze nie szkoda mi ludzi, ze jedza te smieci bo sami jestesmy sobie winni jako gatunek. Najbardziej mi szkoda tych niewinnych istot, ktorym zrujnowalismy zycie nie majac do tego zadnego prawa. Ja wierze, ze jest jakas sprawiedliwosc i sad jest bliski- jakby to nie brzmialo.

Stary 2012-02-25, 12:10   #1575
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość
Ciekawy film. Cala prawda (troche dziwni ebrzmi jak ktos mowi, ze jest PL patriota i zaczyna po ENG gadac, smieszne , ale to btw )
Mam nadzieje, ze w PL ta eko zywnosc jest naprawde w przystepnej cenie, bo u nas w USA jest podwojnie czasem drozsza. Strasznie mnie to denerwuje, ze tez powtal taki supermarket ze zdrowa zywnoscia,ale tylko dla bogatych bo idziesz tam 6 rzeczy kupisz i $80 jestes lzejszy.
Taka zywnosc powinna byc ogolnodostepna dla wszystkich.

Ludzi swiadomosc sie zwieksza co raz to bardziej,ale wiem, ze energie Ziemi tez sie zmieniaja i wielu ludzi tej presji i wszystkiego nie wytrzyma. Duzo ludzi zeswiruje na powaznie, beda widziec rzeczy i istoty, ktorych ludzki mozg nie obejmuje.
Powiem Wam, ze nie szkoda mi ludzi, ze jedza te smieci bo sami jestesmy sobie winni jako gatunek. Najbardziej mi szkoda tych niewinnych istot, ktorym zrujnowalismy zycie nie majac do tego zadnego prawa. Ja wierze, ze jest jakas sprawiedliwosc i sad jest bliski- jakby to nie brzmialo.
zgadzam się. Też się śmiałam jak usłyszałam polski patriota hehehe, ale jak usłyszałam o pieczywie to się przeraziłam bo nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Mi jest troche żal ludzi, bo widzę, że do wielu nie dociera to wszystko. To, że to szkodzi bo ufają innym ludziom, że każdy dookoła robi to co dla większości najlepsze. Niestety wydaje mi się, że supermakety będą miały się bardzo dobrze, ja też często- zwłaszcza w zimie -kupuje warzywa i owoce w biedronce:/ i chociaż wiem, że to źle to i tak dalej to robię. I dlatego tak dobrze działaja te sieci - bo większość tam kupuje...a i tak ile tych warzyw sie psuje, ale oni i ta je wyczyszcza i znowu na polki trafia dlatego będę sobie ogladala ten film raz w miesiacu i moze przestawie sie na warzywa od rolnika(jak znajde jakiegos fajnego), i na te z ogrodka:/
A co do zwierzat jeszcze to wiadomo wykorzystywanie i złe traktowanie jest najgorsze, ale jest jeszcze jedna kwestia taka, że ta cała przetworzona żywność ląduje w brzuchach pupili i dzikich zwierząt:/ i do tego dochodzi jeszcze zatrucie środowiska no i WODA. Dlatego wydaje mi sie, ze słowa" zrujnowalismy im zycie " doskonale pasuja i to sie tyczy nie tylko zwierzat hodowlanych, wykorzystywanych przez mode, urode, sport, rozrywke.
Tak jak piszesz, ja też wierze w sprawiedliwość gdybym nie wierzyła to na 100% bym sie tu nie udzielała bo bym chyba stała się złym człowiekiem albo wcześniej zwariowała oglądając to całe cierpienie.
Stary 2012-02-25, 16:35   #1576
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

co do żywności eko tudzież z hodowli zwierząt z humanitarnym przewozem i ubojem ceny są wysokie w PL, dodatkowo ludzie jak to ludzie często oszukują np. na jajkach wstawiają 0 a prowadzą chów klatkowy dlatego trzeba się mocno namęczyć zanim się znajdzie dobre źródło, w wielkich miastach są specjalne sklepy ale cenowo np. kilo kurczaka (udka np.) kosztują ok 50 zł (gdzie wiadomo jaka jest cena w zwykłym mięsnym takiego z hodowli przemysłowej), wołowina (ponad 100 zł za kilogram), warzywa są w miare podobnej cenie jak te w marketach. Zwykłe jajka nawet te normalne tam 3 zeta-4 te z 0 ponad 7. Dla osoby, która zarabia najniższą krajową jest to koszt nie do przejścia. Ja mam ten plus, że mieszkam jeszcze z rodzicami i jakoś tam te wydatki się zmniejszają przez podział, tylko to lekko uwłaczające, że sie pracuje, normalnie te 8h w tygodniu a zarabiasz tyle, że nie stać Cię nawet na własne mieszkanie :/ czy nawet na kupno lepszego jedzenia. Dlatego też zbliża się czaj mojej emigracji
Stary 2012-02-25, 18:40   #1577
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:

O, jestes w USA Od dawna?
Ykym, ja się kiedys fascynowałam (nadal w sumie hehe) kultura i sztuką Indian Ameryki Północnej Nawet pisałam prace dyplomową o nich haha
Masz w poblizu jakies ich ośrodki kulturalne?
Nie wiem na jakiej zasadzie kultura regionalna działa w Stanach, czy oni wogli wyparli ludność Indianska z kultury masowej? Udają, ze ta kultura i ludnosc nie istnieje i jest piętnowana?
Czy jest jej jakis przejaw tak jak u nas w Polsce kultury góralskiej czy kaszubksiej, ktora badz co badz czasem pojawia się w sztuce czy popkulturze masowej?
Przepraszam, ze tak pytam ale ciekawi mnie jak to wyglada tak realnie a nie jak piszą w ksązkach.
Hehe, ja nie Sam, ale ja też mieszkam na stałe w Stanach i dość sporo podróżowałam po rezerwatach indiańskich, to się może wypowiem Indianie pozostali na rezerwatach (ci, którzy chcieli). Rezerwaty są objęte prawem indiańskim (poszczególnych plemion, do których rezerwat należy), a nie amerykańskim. Dlatego np. w stanach, w których kasyna są nielegalne są one prowadzone na rezerwatach i rządowi nic do tego. Podobnie indianie nie płacą podatków. Mają prawo do używania własnego języka i mają wybór jak chcą żyć. Wielu z nich prowadzi kasyna, stacje benzynowe (brak opłat i ceł dla rządu), robią biżuterię bądź ceramikę indiańską. Ci, którzy chcą, mogąopuścić rezerwat bez problemu is tarać się zasymilować. Są jedyną mniejszaścią, której bez pytań przysługuje darmowa edukacja wyższa (studia). Ogromnym problemem Indian jest szerzący się alkoholizm. Spora część nie potrafiła się przystosować do nowego życia ani za bardzo żyć w starym. W obecnym stanie prawnym indianie są traktowani w USA bardzo dobrze - czyli przysługują im prawa obywateli USA, ale nie mają tych samych obowiązków. Nigdy nie spotkałam się z prześladowaniami ani nawet mówieniem źle o Indianach. Wielu Amerykaów, z którymi rozmawiałam, czuje się w pewien sposówb winna za traktowanie Indian w historii. Oczywiście nie jest to ich wina, ale w sensie że źle się z tym czują. bardzo ciekawie wygląda pod tym względem Nowy Meksyk - jest to swoista mieszanka 3 kultur - tzw. hispanic (hispanistycznej), Native American (właśnie indiańskiej) i właśnie amerykańskiej. Mają dość ciekawą mieszankę etniczną i kulturową, mieszane grupy przyjaciół i nawet domy. Bardzo interesujące miejsce.

Czas edycji: 2012-02-25 o 18:41
Stary 2012-02-25, 21:56   #1578
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
zgadzam się. Też się śmiałam jak usłyszałam polski patriota hehehe, ale jak usłyszałam o pieczywie to się przeraziłam bo nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Mi jest troche żal ludzi, bo widzę, że do wielu nie dociera to wszystko. To, że to szkodzi bo ufają innym ludziom, że każdy dookoła robi to co dla większości najlepsze. Niestety wydaje mi się, że supermakety będą miały się bardzo dobrze, ja też często- zwłaszcza w zimie -kupuje warzywa i owoce w biedronce:/ i chociaż wiem, że to źle to i tak dalej to robię. I dlatego tak dobrze działaja te sieci - bo większość tam kupuje...a i tak ile tych warzyw sie psuje, ale oni i ta je wyczyszcza i znowu na polki trafia dlatego będę sobie ogladala ten film raz w miesiacu i moze przestawie sie na warzywa od rolnika(jak znajde jakiegos fajnego), i na te z ogrodka:/
A co do zwierzat jeszcze to wiadomo wykorzystywanie i złe traktowanie jest najgorsze, ale jest jeszcze jedna kwestia taka, że ta cała przetworzona żywność ląduje w brzuchach pupili i dzikich zwierząt:/ i do tego dochodzi jeszcze zatrucie środowiska no i WODA. Dlatego wydaje mi sie, ze słowa" zrujnowalismy im zycie " doskonale pasuja i to sie tyczy nie tylko zwierzat hodowlanych, wykorzystywanych przez mode, urode, sport, rozrywke.
Tak jak piszesz, ja też wierze w sprawiedliwość gdybym nie wierzyła to na 100% bym sie tu nie udzielała bo bym chyba stała się złym człowiekiem albo wcześniej zwariowała oglądając to całe cierpienie.
tylko kurde gdzie w zime znalezc np. pomidory w PL Bo ja to tutaj moge znalezc.Wiekszosc warzyw i owocow jest z Kalifornii bo tamjest cieplo. No,ale powiedzenie swieze owoce czy warzywa tez sie mija z celem bo taki transport do Kalifornii i powrot trwa 5dni <zonk>

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
co do żywności eko tudzież z hodowli zwierząt z humanitarnym przewozem i ubojem ceny są wysokie w PL, dodatkowo ludzie jak to ludzie często oszukują np. na jajkach wstawiają 0 a prowadzą chów klatkowy dlatego trzeba się mocno namęczyć zanim się znajdzie dobre źródło, w wielkich miastach są specjalne sklepy ale cenowo np. kilo kurczaka (udka np.) kosztują ok 50 zł (gdzie wiadomo jaka jest cena w zwykłym mięsnym takiego z hodowli przemysłowej), wołowina (ponad 100 zł za kilogram), warzywa są w miare podobnej cenie jak te w marketach. Zwykłe jajka nawet te normalne tam 3 zeta-4 te z 0 ponad 7. Dla osoby, która zarabia najniższą krajową jest to koszt nie do przejścia. Ja mam ten plus, że mieszkam jeszcze z rodzicami i jakoś tam te wydatki się zmniejszają przez podział, tylko to lekko uwłaczające, że sie pracuje, normalnie te 8h w tygodniu a zarabiasz tyle, że nie stać Cię nawet na własne mieszkanie :/ czy nawet na kupno lepszego jedzenia. Dlatego też zbliża się czaj mojej emigracji
No dokladnie. I jak ludzie maja sie przekonac do zdrowej zywnosci i lepszego traktowania zwierzat, braku GMO etc. jak tu na kazdym kroku tylko biznes i biznes. Tak naprawde nikomu nie zalezy na zdrowiu czy humanitarnym traktowaniu zwierzat tylko na tym, ze znow mozna na takich ludziach zrobic dobra kase
Kolo sie zamyka.

Cytat:
Hehe, ja nie Sam, ale ja też mieszkam na stałe w Stanach i dość sporo podróżowałam po rezerwatach indiańskich, to się może wypowiem Indianie pozostali na rezerwatach (ci, którzy chcieli). Rezerwaty są objęte prawem indiańskim (poszczególnych plemion, do których rezerwat należy), a nie amerykańskim. Dlatego np. w stanach, w których kasyna są nielegalne są one prowadzone na rezerwatach i rządowi nic do tego. Podobnie indianie nie płacą podatków. Mają prawo do używania własnego języka i mają wybór jak chcą żyć. Wielu z nich prowadzi kasyna, stacje benzynowe (brak opłat i ceł dla rządu), robią biżuterię bądź ceramikę indiańską. Ci, którzy chcą, mogąopuścić rezerwat bez problemu is tarać się zasymilować. Są jedyną mniejszaścią, której bez pytań przysługuje darmowa edukacja wyższa (studia). Ogromnym problemem Indian jest szerzący się alkoholizm. Spora część nie potrafiła się przystosować do nowego życia ani za bardzo żyć w starym. W obecnym stanie prawnym indianie są traktowani w USA bardzo dobrze - czyli przysługują im prawa obywateli USA, ale nie mają tych samych obowiązków. Nigdy nie spotkałam się z prześladowaniami ani nawet mówieniem źle o Indianach. Wielu Amerykaów, z którymi rozmawiałam, czuje się w pewien sposówb winna za traktowanie Indian w historii. Oczywiście nie jest to ich wina, ale w sensie że źle się z tym czują. bardzo ciekawie wygląda pod tym względem Nowy Meksyk - jest to swoista mieszanka 3 kultur - tzw. hispanic (hispanistycznej), Native American (właśnie indiańskiej) i właśnie amerykańskiej. Mają dość ciekawą mieszankę etniczną i kulturową, mieszane grupy przyjaciół i nawet domy. Bardzo interesujące miejsce.
W Nowym Meksyku jest duzo hispanic bo w czasach wojen z Indianami Hiszpanie i Meksyk napadli wlasnie ten rejon Ameryki i przez nich 2/3 populacji Navajo zostalo roproszonych lub zabitych.
Jednak Navajo wciaz sa najsilniejsi jako plemie w USA.
Co do tego alkoholu to niestety sie zgadza,ale w ogole ludzie na zachodzie maja z ta woda ognista bardzo duzy problem :/

Stary 2012-02-25, 23:55   #1579
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

kiedyś był taki pomysł (i sądzę, że to powinien być wymóg), żeby fundusze z Unii szły tylko (albo w głównej mierze) na małe lokalne przedsiębiorstwa a nie na molochy przemysłowe wtedy może te ceny wyglądałby bardziej przystępnie.
Stary 2012-02-26, 00:42   #1580
Naleeen
Raczkowanie

Cytat:
Niestety u nas jeszcze długo tak będzie, że za DOBRE, EKO, NATURALNE itd. trzeba będzie płacić więcej. Ja od ponad 4 lat kupuję jajka "O" albo "1". Ale w sumie pewności mieć nie mogę, że to wolny wybieg. Ostatnio mama kupiła jajka w P&P do placka, więc "3" i jak rozbiłam to myślałam, że zwymiotuje. Zamiast białka - krew. Czasami rodzice kupują mięso z hodowli eko i wiecie, że od razu da się to wyczuć? Na widok działu mięsnego w P&P robi mi się niedobrze :/
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

kosmetyki nietestowane na zwierzetach
Naleeen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 11:02   #1581
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
niestety to prawda:/
Ale slyszalam, ze teraz maja poprawic jakos zycia kur i jajek 2,3 ma juz nie byc. Jajka rzadko kupuje, miesa w ogole. Ale owoce, warzywa, lepsze maki, lepsze herbaty wszystko jest drozsze. Ale odkad przeszlam na kosmetyki wolne od okrucienstwa i w duzym stopniu naturalne to troche zaoszczedzilam na kosmetykach. Odgracilam sie mam kilka szamponow, roznych odzywek itd. ale robie przemyslane zakupy i wole wydac pieniadze na lepsze jedzenie niz na kolejna odzywke cud, albo niepotrzebna pianke do wlosow(albo co gorsza maseczki do twarzy i pilingi - nowosci, moja skora nie toleruje zwyklych marketowych maseczek)

Cytat:
Napisane przez Naleeen Pokaż wiadomość
Niestety u nas jeszcze długo tak będzie, że za DOBRE, EKO, NATURALNE itd. trzeba będzie płacić więcej. Ja od ponad 4 lat kupuję jajka "O" albo "1". Ale w sumie pewności mieć nie mogę, że to wolny wybieg. Ostatnio mama kupiła jajka w P&P do placka, więc "3" i jak rozbiłam to myślałam, że zwymiotuje. Zamiast białka - krew. Czasami rodzice kupują mięso z hodowli eko i wiecie, że od razu da się to wyczuć? Na widok działu mięsnego w P&P robi mi się niedobrze :/
Cooo?? jak to krew?? rany nigdy czegos takiego nie widziałam
Stary 2012-02-26, 13:53   #1582
Chatul
ma zielone pojęcie

1. Gdzie kupujecie jajka 0? Bo ja nie widziałam nigdzie jajek 0, które nie należałyby do producenta, który ma też 2 i 3 Chociaż ostatnio mnie po prostu odrzuca od jajek, nie wiem o co chodzi
2. U Was też są takie ohydne pomidory? Ja od kilku lat nie mogę kupić dobrych... Wszystkie z hodowli na wacie. Czerwone z zewnątrz i twarde białe w środku
3. Zaczęłam jeść pestki słonecznika. Są pyszne! W kolejce czekają jeszcze pestki dyni i żytnie otręby. Tu pojawia się kolejne pytanie...
4. Jak jeść żytnie otręby? One są prawie tak drobno mełte (mielone) jak mąka...
Stary 2012-02-26, 14:00   #1583
l4lena
Rozeznanie

Dzień dobry Mogę się przyłączyć? Wydaje mi się, że wątek tematycznie idealny dla mnie (jestem wege (co za tym idzie popieram wszystkie akcje chroniące zwierzęta, nie tylko w kwestii żywienia) i zdecydowanie jestem pro-eko i pro-zdrowe odżywianie. I cieszę się, że trafiłam na ten wątek, bo w swoim otoczeniu mam niestety niewiele osób, które dzieliłyby ze mną mój punkt patrzenia na tego typu rzeczy.
l4lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 14:23   #1584
Chatul
ma zielone pojęcie

l4lena, witamy Wątek zdecydowanie jest odpowiedni dla Ciebie
Stary 2012-02-26, 15:55   #1585
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Naleeen Pokaż wiadomość
A P&P ma i tak chyba najlepszy dział mięsny jaki widziałam w okolicy...

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
1. Gdzie kupujecie jajka 0? Bo ja nie widziałam nigdzie jajek 0, które nie należałyby do producenta, który ma też 2 i 3 Chociaż ostatnio mnie po prostu odrzuca od jajek, nie wiem o co chodzi
2. U Was też są takie ohydne pomidory? Ja od kilku lat nie mogę kupić dobrych... Wszystkie z hodowli na wacie. Czerwone z zewnątrz i twarde białe w środku
3. Zaczęłam jeść pestki słonecznika. Są pyszne! W kolejce czekają jeszcze pestki dyni i żytnie otręby. Tu pojawia się kolejne pytanie...
Co do pomidorów to się całkowicie zgadzam. Jeść się tego nie da Najlepsze z działki od dziadka

Z otrębów robię naleśniki. Albo mieszam z mąką albo nawet używam mieszanki otrębów zamiast mąki. Smakują inaczej, ale też ciekawie

Cytat:
Napisane przez l4lena Pokaż wiadomość
Dzień dobry Mogę się przyłączyć? Wydaje mi się, że wątek tematycznie idealny dla mnie (jestem wege (co za tym idzie popieram wszystkie akcje chroniące zwierzęta, nie tylko w kwestii żywienia) i zdecydowanie jestem pro-eko i pro-zdrowe odżywianie. I cieszę się, że trafiłam na ten wątek, bo w swoim otoczeniu mam niestety niewiele osób, które dzieliłyby ze mną mój punkt patrzenia na tego typu rzeczy.
Cześć i czołem! Wątek chyba stworzony dla Ciebie, zresztą my w ogóle lubimy przyjmować nowych ludzi do naszego grona, acz niestety nie wszyscy są zainteresowani Za to lubimy sobie pomarudzić na znieczulicę, więc zapraszamy

Czas edycji: 2012-02-26 o 15:56
Stary 2012-02-26, 16:19   #1586
l4lena
Rozeznanie

Cytat:
A P&P ma i tak chyba najlepszy dział mięsny jaki widziałam w okolicy...

Co do pomidorów to się całkowicie zgadzam. Jeść się tego nie da Najlepsze z działki od dziadka

Z otrębów robię naleśniki. Albo mieszam z mąką albo nawet używam mieszanki otrębów zamiast mąki. Smakują inaczej, ale też ciekawie

Cześć i czołem! Wątek chyba stworzony dla Ciebie, zresztą my w ogóle lubimy przyjmować nowych ludzi do naszego grona, acz niestety nie wszyscy są zainteresowani Za to lubimy sobie pomarudzić na znieczulicę, więc zapraszamy
Co do otrębów to ja też dodawałam kiedyś do jogurtów/serków, do omletów/naleśników no i można ich też używać jak bułkę tartą (to szczególnie jest dobre dla osób odchudzających się).

Oj tak, odczuwam tę znieczulicę dookoła. I choć staram się swoich znajomych (szczególnie tych najbliższych) uświadamiać i nawracać jak tylko mogę, to działa najczęściej na chwilę i tylko bardzo drastyczne fakty. Ale to jest baaaardzo chwilowe. A później i tak robią swoje. Tego właśnie nie rozumiem - w momencie, gdy człowiek zostaje uświadomiony o pewnych faktach i rzeczach, jak może NIE próbować im przeciwdziałać?
Nie działać zgodnie ze swoją świadomością tego czy innego faktu? No nie zrozumiem tego nigdy.
l4lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 17:02   #1587
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

a propos poprawy życia kur w chowie klatkowym, faktycznie klatki miały być większe ale... http://wiadomosci.ekologia.pl/srodow...jka,16596.html widać w Polsce zawsze musi być na odwrót, może jak stracą kasę z UE to się nauczą

ja jajka kupuję albo na wsi u sprawdzonej osoby albo w sklepie ze zdrową żywnością, mają tylko 0 z firmy nie wiem jakiej, sprawdzę potem w lodówce o ile je jeszcze mam

dzisiaj kupiłam sobie otręby i owsiankę otręby takie bardziej pozlepiane bo po operacji nadal mam problemy z jedzeniem i tę mączne sprawiają, że się duszę. A otręby jak wspomniane wyżej: naleśniki, jogurty - mój tata mięsożerca używał też do panierki do mielonych.
Stary 2012-02-26, 18:22   #1588
Naleeen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Otręby możesz dodać sobie np. do jogurtu Ja ostatnio wkurzyłam się i nie kupowałam w ogóle pomidorów takie były paskudne. Wiosną i latem kupują na ryneczku. Jajka "0" i "1" ja kupuję w Piotrze i Pawle, w Almie też są albo na wsi u babci kupuję... bez porównania. W P&P są np. jajka zielononóżki kuropatwianej (chyba "1"). Mnie też ostatnio odrzuca od jaj... i mięsa :/
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

kosmetyki nietestowane na zwierzetach
Naleeen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 18:57   #1589
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez l4lena Pokaż wiadomość
Oj tak, odczuwam tę znieczulicę dookoła. I choć staram się swoich znajomych (szczególnie tych najbliższych) uświadamiać i nawracać jak tylko mogę, to działa najczęściej na chwilę i tylko bardzo drastyczne fakty. Ale to jest baaaardzo chwilowe. A później i tak robią swoje. Tego właśnie nie rozumiem - w momencie, gdy człowiek zostaje uświadomiony o pewnych faktach i rzeczach, jak może NIE próbować im przeciwdziałać?
Nie działać zgodnie ze swoją świadomością tego czy innego faktu? No nie zrozumiem tego nigdy.
Ja też nigdy tego nie pojmę. Jak pierwszy raz zauważyłam znaczek cruelty - free to co prawda minęło parę tygodni zanim się tym tak na serio zainteresowałam, ale się zainteresowałam i od ponad roku jestem zupełnie innym człowiekiem. Ale że ludzie słyszą i chcą sobie żyć jak wcześniej... hmm. Niewrażliwi po prostu no.

Cytat:
dzisiaj kupiłam sobie otręby i owsiankę otręby takie bardziej pozlepiane bo po operacji nadal mam problemy z jedzeniem i tę mączne sprawiają, że się duszę. A otręby jak wspomniane wyżej: naleśniki, jogurty - mój tata mięsożerca używał też do panierki do mielonych.
Jeju, Girl, ja mam teraz problem z mamą. Jest po poważnej opercji wycięcia sporej części języka i przecięcia żuchwy, schudła już strasznie i jeszcze stale kaprysi. Czego ja już nie wymyślałam Dziewczny, to pojęcia nie macie. Jest wegetarianką z ogromną ilością ograniczeń w jedzeniu (nie za wiele owoców, kwasowach warzyw, niektóre przyprawy muszę omijać, nie może soji jeść, nie za dużo tłuszczu bo ją wątroba boli) a teraz jeszcze papki musi jeść... No i musi koniecznie przytyć, waży chyba 52kg Codziennie gotuję parę razy dziennie zupy: pomidorówka, wegetariańskie chili (acz tu muszę z przyprawami uważać), grochowa, grzybowa, z soczewicy, z czerwonej soczewicy, czarnej fasoli, czerwonej fasoli, ciecierzycy, curry, normalnie się tak wyrobię, że z osoby, która nigdy nic nie gotowała, zostanę kuchennym guru! Nawet się wprawiłam w mieszankach świeżo wyciśniętych soków, sorbetów (sorry Sorbecik ), koktajli, napojów kakakowo-owocowych, warzywnych, mlecznych, no mówię wam. Ale niestety mama jeść za dużo nie chce, a jak je, to bardzo rozwodnione. Pomysły mi się kończą, a na takim jedzeniu to ona za wiele nie przytyje, chociaż pcham zmiksowane pestki i orzechy, a także zmiksowaną gorzką czekoladę czy nawet chałwę gdzie się da. Masz może jakieś pomysły? W zamian oferuję opublikowanie paru przepisów

Czas edycji: 2012-02-26 o 19:00
Stary 2012-02-26, 19:20   #1590
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nigdy tego nie pojmę. Jak pierwszy raz zauważyłam znaczek cruelty - free to co prawda minęło parę tygodni zanim się tym tak na serio zainteresowałam, ale się zainteresowałam i od ponad roku jestem zupełnie innym człowiekiem. Ale że ludzie słyszą i chcą sobie żyć jak wcześniej... hmm. Niewrażliwi po prostu no.

na tym świecie panuje znieczulica....

dziewczyny jakich podkładów używacie? tzn z jakich firm?
ja mam obecnie Revlona

Zapraszam na bloga!!!!

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości