Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII-VIII - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. 1 2,00%
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! 6 12,00%
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki 1 2,00%
Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! 1 2,00%
RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. 10 20,00%
Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. 0 0%
Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. 14 28,00%
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy 1 2,00%
W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. 16 32,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-24, 13:06   #1651
kalinkap13
Rozeznanie

Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII

adrji świetny!!! spryciula z niego

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
dzisiaj w DDtvn mowili o wozkach, pani ibisz polecala wozki za 4000 zeta ale tez mowila, ze jak kogos nie stac, to oczywiscie proponuje emmaljungi czy teutonie. to nic, ze one chyba po 2000 kosztuja.

no i jeszcze sie poparzylam. glupek dotknal czajnika.
ogladalam taaa, oczywiście, każdego przecież stać na wózek za 2000 zł
na poparzenia polecam aloes w zelu. bol znika od razu

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
jak najbardziej korzystam i to już od listopada chyba nawet, jak dla mnie jest super (jedo) ale jak idę sama z małym teraz jak jest cieplej to biorę walkera-mniej składania a walker tak jak pisałam ma ściągane kółka i wtedy naprawdę jest mały,my mamy pewnie taki sam bagażnik jak Wy o ile nie mniejszy bo jeździmy matizem . Wprawdzie stelaż jedo z kołami się mieści bez problemu do bagażnika to i tak chciałam coś lżejszego. Wczoraj schodziłam z 4 piętra z Szymkiem w walkerze i powiem że bez problemu dałam radę ,aż byłam zaskoczona więc dla mnie to ułatwienie bo jak mąż brał auto to z jedo z domu nie wyszłam a z walkerem dam radę (brak windy)
a no matiza bagażnik kojarze bo kilka lat temu mama go miała
kusisz kusisz tym walkerem... tym bardziej, że od początku mi sie podobał. albo Sprint. musze jeszcze na zywo zobaczyć i podjąć wtedy decyzje-leciutka parasolka czy Walker/Sprint
jeszcze raz dzięki za opinię

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
ja dlatego nie pożyczam aut od innych i swojego też nie daję
niestety, taka jest przewrotność losu, najszybciej coś zepsuć, uszkodzić, zniszczyć jak się ma pożyczone
(kilka lat temu brat tz pożyczył od nas samochód, po kilku kilometrach dachował na krawędzi potoku, nic mu się nie stało ale auto do remontu, kosztowało to kilka tysięcy, które wyłożył mój tz, bo brat studiował i kasy nie miał
to auto było moje, serce mnie bolało, bo auto było kupione jako nowe, serwisowane, ja bardzo dbam o auta, jego wygląd i stan techniczny przede wszystkim i tu taka sytuacja
od tamtego czasu nikomu auta nie daję, jeśli ktoś ma potrzebę gdzieś jechać, sama zawożę)
też nigdy nie miałam zwyczaju pożyczać auta, baaardzo nie lubię tego.ale dziś średnio miałam wyjscie musiałam załatwić to rano, bo juz po 9 miała być Wiki którą właśnie pilnuję. jak pech to pech.i jeszcze dobra stówka do tyłu jak nie więcej..
i doskonale Cię rozumiem po takiej sytuacji to człowiek w ogóle ma dystans do pożyczania etc

brumek paskudnie zaczął..ale mam nadzieję że się pozytywnie skończy
taaa..juz coś wiem na temat systematyczności najgorzej wypaść z obiegu :/

nasze dwa szczęścia - Filipek i Fabianek

Edytowane przez kalinkap13
Czas edycji: 2012-02-24 o 13:08
kalinkap13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 13:16   #1652
Kolina
Zadomowienie

Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII

Cytat:
Napisane przez kalinkap13 Pokaż wiadomość
też nigdy nie miałam zwyczaju pożyczać auta, baaardzo nie lubię tego.ale dziś średnio miałam wyjscie musiałam załatwić to rano, bo juz po 9 miała być Wiki którą właśnie pilnuję. jak pech to pech.i jeszcze dobra stówka do tyłu jak nie więcej..
i doskonale Cię rozumiem po takiej sytuacji to człowiek w ogóle ma dystans do pożyczania etc

...
no właśnie, a licho czyha żeby nas kopnać w najmniej oczekiwanym momencie
wspólczuję, bo kłopot jest, stres i wydatek
Stary 2012-02-24, 13:43   #1653
mamad1
Zadomowienie

Witam.
Przyznaję się, że czytam, ale odpisywać nie mam jak. Mały spał dziś 2 razy po pół godziny i jeszcze koleżanka dzwoniła i jedno pól godziny mi umknęło...
Gratuluję pięknych wag i wzrostów! Nie wymieniam, bo pewnie kogoś bym ominęła.
Dzisiejszym jubilatom gratuluję i ślę buziaki!

Znalazłam jakieś artykuły o żywieniu dzieci dawniej i dziś. Może kogoś zainteresują:
http://dzieci.pl/chgid,13160411,titl...puticaid=6dfa6
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...karmienia.html
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 13:44   #1654
jacieeeee
Wtajemniczenie

Brumku możliwe, choć ja bardziej obstawiam przesilenie wiosenne, wiatry i ciśnienie. Ale jak nie przejdzie przy zmianie pogody to pomyślę o lekarzu

Przyszła paczka z all.
Podsumowując:
- smoczek od 6 do 18 m-cy jest wielki i Dominik go wypluwa
- kubek niekapek nie nadaje się do picia (na razie )
- Nuby gryzak to jest to ! Już 15 minut wcina jabłko, a ja mam spokój Nie martwię się, że się zadławi, a i Dominik zadowolony

Poza tym przyszła większa kurtka i moje Dziecię będzie wystrojone na chrzciny jak szczur na otwarcie kanału.
Pani pomierzyła i wysłała jednak 80, no i dobrze, bo jest w sam raz.

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 14:03   #1655
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ale ja jestem zakręcona na punkcie karmienia UU, więc trochę przesadzam
Gdybym zostałą matką 30lat temu i tak pilnie studiowała książki na temat karmienia UU i stosowała się do zaleceń, to... nie karmiłabym w ogóle. Oto, co między innymi znalazłąm w książce na temat macierzyństwa z roku 1986:
“ŻYWIENIE DZIECI OD PIERWSZEGO TYGODNIA ŻYCIA
*Karmienie piersią
Technika karmienia piersią jest bardzo prosta. Przede wszystkim karmić trzeba koniecznie na przemian raz jedną, to znów drugą piersią. Nigdy nie dawać z drugiej piersi, gdy wydaje się, iż dziecko za mało wyssało z pierwszej. Jeśli tak jest w istocie, dziecko musi byc dokarmione. Podawanie obu piersi przy jednym karmieniu zagraża:
a) przekarmieniem dziecka i
b) szybkim zanikiemczynności gruczołów mlecznych.
Matka dobrze słyszy, jak dziecko przełyka pokarm. Pozostawienie goprzy piersi z brodawką w buzi, którą to brodawkę trzyma ono tylko dla zabawy, prowadzi do szkodliwego namięknięcia jej naskórka, a przez to do uszkodzeń mogących się zmienić nawet w stan ropny. (...)
Noworodka przystawiamy dopiersi po raz pierwszy w 12-24 godzin po urodzeniu, podając mu przez ten czas bardzo lekko osłodzoną, przegotowaną wodę lub rumianek, najlepiej łyżeczką, w ilości około 20g na jedną porcję (4 łyżeczki),w przerwach 3-godzinnych. Noworodki silne, donoszone, należy karmić piersią 6 razy na dobę, w odstępach 3,5-godzinnych, z sześciogodzinną przerwą nocną. Każde karmienie trwa od 15 do 20 minut, przy czym należy pamiętać, że noworodek wysysa najwięcej pokarmu w ciągu pierwszych pięciu minut. Dzieci niedonoszone lub słabe karmi się niekiedy częściej, ale o tym powinien zadecydować lekarz.”

Jest dużo jeszcze, dziś śmiesznych, rad na temat karmienia i rozszerzania diety. Jęsli znajdę chwilę, to jeszcze przepiszę Wam (Niestety nie umiem obsługiwać skanera)
za to ta http://jedliska.blogspot.com/2010/02/dbaj-o-siebie.html ksiazka tez jest dobra, szczegolnie rozdzial o higienie

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Stan na godzinę 17.51:

-Dominik ma 38,7 gorączki. Dostał czopek.
- Gorączka albo po szczepieniu, albo od zębów, albo na złość rodzicielce.
- Pani doktor kazała ćwiczyć z Dominikiem podciąganie się na rączkach, bo leń z niego i nie chce współpracować. O siadaniu na razie nie ma mowy, a ma już prawie 7 miechów
- żelazo skończyliśmy dziś brać (Dominik też je uwielbiał i śmiał się jak butelkę widział) i w przyszłym tygodniu jedziemy na krew
- Mamę dalej boli głowa. Może i przez niskie ciśnienie Shirko
- Nie mam siły nic robić, a w domu armagedon
- Nie odniosę sie do Waszych postów, bo nie.

pogrubione - prawdziwa rasowa kobieta tak mowi!!!

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
1. Dajesz mu tak w łapkę? Nie mogę się tego doczekać
No chyba że Tymuś wrodzi się we mnie i nie będzie lubił bananów
2. Teraz nie boli, ale w tym tygodniu dwa razy już bolała
Dzięki za pamięć

Dla mnie to jesteście wysocy

Masz rację

Wreszcie się udało Dzielny chłopak i jaki duży!
ostatnio kinga sama sobie wziela banana i czesc zjadla, czesc wtarla w siebie i we mnie ale jej smakowalo

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 14:11   #1656
karolinee1983
Zadomowienie

Agni Sto lat!!!

Cytat:
Napisane przez adrji Pokaż wiadomość
ja też chyba wrzucę Jasia zdjęcie nie mogę się powstrzymać
bo cięzko tak wytłumaczyć jak wczoraj opisałam
jak nasz synek w pakiecie aportuje

co by zabawy nie tracić jak rączki zajęte
No niezły skubaniec

Cytat:

dzisiaj w DDtvn mowili o wozkach, pani ibisz polecala wozki za 4000 zeta ale tez mowila, ze jak kogos nie stac, to oczywiscie proponuje emmaljungi czy teutonie. to nic, ze one chyba po 2000 kosztuja.
Taaa... też to widziałam

Cytat:
Napisane przez piwnooka77 Pokaż wiadomość
A zapomniałam się wczoraj pochwalić jak wielka jest moja kruszyna - a więc - 8625g i 71cm
No ładne wymiary

Cytat:
- Nuby gryzak to jest to ! Już 15 minut wcina jabłko, a ja mam spokój Nie martwię się, że się zadławi, a i Dominik zadowolony
15 minut spokoju, powiadasz?!? To już go wpisuję na moją listę MUST HAVE

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 14:16   #1657
JustPi
Rozeznanie

Witajcie
wstaję rano (5.45 dzieć głodny) i oczywiście słyszę, że pada i wieje ale postanowiłam pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych odprowadzić dziecia do przedszkola, a co tam
poubierałam szczelnie, folia na gondole, czapki, kaptury, starszej nawet pelerynkę od deszczu na kurtkę zarzuciłam, bo z parasolką to już rady bym nie dała, wyszłyśmy z klatki, a tu nie pada

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Spóźnione życzenia również dla Tymka, Julki, Blanki i Hani!

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Mamad, Dziubek, Naataaszkaa, Patik, JustPi, Piwnooka, Brumek, Aania, Natka dziekujemy za kciuki!

Szczepienie w koncu sie odbylo! Bo moj dziec zdrowy, nic nie charcz, nic nie zalega. Antos wazy 8045 g i ma 71 cm Maly zaplakal przy wkluciu, ale zaraz potem poslal szeroki usmiech pielegniarce, tak jakby jej wybaczal, to co zrobila.
Syndromu "bialego fartucha" nie ma, zawsze sle usmiech badajacym i ciagnie za stetoskop.

JustPi eee tam od razu z motyka na slonce... z trojka dzieci nie jest tak zle, owszem bywaja chwile, ze mam dosyc, ale to glownie wtedy jak choruja. Teraz dobiegaja konca ferie i nie mam dziewczyn w domu i powiem Ci, ze strasznie juz za nimi tesknie.
za szczepienie. "zdrowy dzieć" brzmi pięknie i oby jak najdłużej (moje znowu z początkiem kataru
co do motyki i słońca dobrze usłyszeć Twoje zdanie, w końcu wiesz najlepiej jak to jest
Przy pierwszym nie mogłam się tak w pełni świadomie zdecydować, że już chcę, z drugim wiedziałam, że chcę na 100% tylko mój organizm się lekko opierał, a z trzecim to bym bardzo chiała, ale niestety trochę "ale" się znajduje. Na szczęście nie muszę się dziś decydować.

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
U nas z nowości medycznych
*zakończyliśmy rehabilitacje (Sara tak pędzi ze wszystkim że w poniedziałek na kontroli p.doktor była w szoku )
*na sobotnim usg wymiary miedniczek nerkowych OK, kamienia nie było widać!!!!!!!!
*jeszcze tydzień podajemy Fe i sprawdzamy krew
suuuper !

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
dziekujemy dziewczynki za wszystkie zyczenia,zaniedbujemy was ostatnio,ale obiecuje sie poprawic,niedlugo wroce do was na "stale"jutro mamy szczepienie.

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
DOMINIK PRZED CHWILKĄ WSTAŁ SAM W ŁÓŻECZKU!!!
Teraz cały czas to robi, bo mu się spodobało, a jaki przy tym śmiech!
zdolny chłopak
Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
aaa dowiedzialam sie dzisiaj, ze Klara w zlobku mowi o mnie MOJA KOBITA (zamiast mama)

agni 100lat 4 dni szybko zlecą a teściówka to tak zawsze ma z pomocą? jakbyś nie szykowała to sami by rady nie dali?

Cytat:

Jasiu boski i za nowe umiejętności

Cytat:
Jestem już w domu.
Dominik ma jeszcze stan podgorączkowy i TŻ się trochę przestraszył więc wróciłam.
W ogóle to od czwartku wracam już do pracy na 8h
Kajool też się męczę z bólem głowy. 3 dzień
super, że gorączki Dominik już nie ma - zdrówka
8h i bólu głowy - współczuję

wszystkiego najlepszego dla Kingi i Zuzi

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

Cytat:
Poza tym przyszła większa kurtka i moje Dziecię będzie wystrojone na chrzciny jak szczur na otwarcie kanału.
.
JustPi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 14:40   #1658
83monia
Zakorzenienie

Cytat:

pamietam jak artur tak robil. to chyba dlatego ze nie ma jak zabawki przeniesc skoro chodzi sie na rekach i nogach...

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

nadrobilam od wczoraj. bo od wczoraj jestem na opiekunczym na kinge. bo jestesmy pociagajaco-zasmarkane. znaczy sie ja nie. tylko kinga, troche artur (wiec siedzi tez z nami w domu). kinga dodatkowo kaszle i charczy jak ratlerek, artur ma minibiegunke i zerowy apetyt, pokłada sie co chwile, bo niby zmęczony... wesolutko jest!

Stary 2012-02-24, 14:42   #1659
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
ostatnio kinga sama sobie wziela banana i czesc zjadla, czesc wtarla w siebie i we mnie ale jej smakowalo
Maseczka z banana? Ponoć dobra na odżywienie cery

Cytat:
Znalazłam jakieś artykuły o żywieniu dzieci dawniej i dziś. Może kogoś zainteresują:
Ale lektura
To mnie rozwaliło:
"Autorka jednego z przedwojennych poradników stawiała sprawę jasno: "dziecko powinno spać i jest to złym przyzwyczajeniem i krzywdą dla dziecka, gdy matka ulega krzykom małego tyrana i przerywa jemu i sobie sen".

Cytat:
Stary 2012-02-24, 14:47   #1660
83monia
Zakorzenienie

Od urodzenia należy przyzwyczajać niemowlę do regularnego przyjmowania pokarmów w stałych odstępach czasu oraz do zachowania przerwy nocnej. W związku z tym w pierwszym miesiącu życia niemowlę karmimy w godzinach: 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, i zachowujemy 6-godzinną przerwę nocną". "Małe dziecko" (PZWL, 1969)
cytuje z http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...karmienia.html - moje dziecko w sumie ma takie pory karmienia, tylko w nocy sie wylamuje i czasem budzi o 5 albo o 3...

Stary 2012-02-24, 15:04   #1661
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
Brumku możliwe, choć ja bardziej obstawiam przesilenie wiosenne, wiatry i ciśnienie. Ale jak nie przejdzie przy zmianie pogody to pomyślę o lekarzu

Przyszła paczka z all.
Podsumowując:
- smoczek od 6 do 18 m-cy jest wielki i Dominik go wypluwa
- kubek niekapek nie nadaje się do picia (na razie )

Pani pomierzyła i wysłała jednak 80, no i dobrze, bo jest w sam raz.
kiedyś miałam pytać o wymianę smoczków na większe, my nadal na takim do 6mcy, te 6+ strasznie duże się wydają
czy są jakieś wskazania np ortodontyczne że smoczek trzeba zmieniać wraz z wiekiem?

pokaż kurtke? pewnie już ją pokazywałaś, ale ja nei jestem na bieżąco i mi umknęło
a kiedy chrzest?
my dopiero 9.04, w święta
chcialam wcześniej ale nie wyszło, chrzestna za granicą, teraz teściowa wyjechała do drugiego syna.. u nas chrzty raz w miesiącu, nie udało się zgrać terminu tak, by wsyzstkim pasowało
a najbliższa rodzina to zaledwie 10osób, więc jakby kogoś zabrakło to już nas malutko zostaje, chciałam tak ułożyć by wszystkim pasowało

ale dziś ponury dzień

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

tak jeszcze w temacie chrztu, kupiłam szatkę i inne akcesoria już jakiś czas temu
chciałam na szatce wyhaftować imię i datę ale nie znam nikogo kto potrafi
czasu jeszcze sporo, zdązyło by się
Stary 2012-02-24, 15:14   #1662
adrji
Raczkowanie

Natka marzena agni82 nataszka marina karoline kalinkap eveewe zaneta jacieeee brumek kolina agadus justipi

dziękujemy wszystkim nowo zdobytym ciocią za miłe słowa w strone mojego Jasia
jeśli kogoś przypadkiem pominęłam prosze się nie gniewać

no taki wariatuńcio wlaśnie z niego, ma czasami chłopak fantazje
adrji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 15:16   #1663
Natka_
Zakorzenienie

Hurtowo dziękujemy za brawa dla Dominika bo pewnie połowy mi niezacytowało

Adrij świetny Jasiek! A jaki zdolny
Cytat:
Napisane przez Naataaszkaa Pokaż wiadomość
Właśnie moja Hania też się ostatnio łapie za ucho.. ale tylko jedno.. i nie wiem od czego to.. żadnych innych dolegliwości nie zauważyłam we wtorek idziemy do pediatry po zaświadczenie do żłobka to się zapytam co to może oznaczać..
A mój oba

Cytat:
u nas tez to samo ostatnio częściej pytane pediatry-
podobno to popularny objaw na zęby
dziecko jak przeszkadza boli w tym przypadku dziąsła to podobno promieniuje dlatego jakoś tak się łapią za te uszy
Hmm póki co nie widzę ząbków

Cytat:
Moja też się łapie za uszka. Ja gdzieś czytałam, że to jedna z oznak zmęczenia, senności (wiem, że u Was Natko to nie to bo nic nie piszesz na ten temat) i u Nas to się sprawdza - Maja jak jest zmęczona, senna, poddenerwowana to też się za uszka szarpie...
No właśnie on nie ze zmęczenia tylko przez sen...

Cytat:
w boćku byłam . Do viki jeszcze nie trafiłam powiem szczerze
Ja własnie wczoraj byłam w Boćku, a przedwczoraj w Viki i chyba Bociek ma więcej do zaoferowania.

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Natka to mogą być objawy na zęby. Agata tez namiętnie ciągnie się za uszka. Zapalenia ucha nie ma, bo jak się ucisnie na to wejscie do ucha to ją nie boli.
Myślisz?
Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Natka u mnie Emilie notorycznie drapie się za uszy, aż do krwi. Ja obstawiam zęby, bo u mnie po jakimś czasie się pokazały.
Będę go obserwowała

AGNI WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO KOCHANA
Cytat:
A zapomniałam się wczoraj pochwalić jak wielka jest moja kruszyna - a więc - 8625g i 71cm .

Cytat:
Dużo rodziców się na to skarży, z tego co zauważyłam. A przyczyn wymieniają kilka: od senności i zdenerwowania, przez
Gorączki nie ma, zachwouje sie normlanie, więc wykluczam zapalenie ucha, ale mimo wszystko chyba pokażę sie w poniedziałek pediatrze.

Ja pakuję nas na wyjazd, najwięcej rzeczy Dominika: łóżeczko, lezaczek, mata, zabawki...
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 15:23   #1664
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Ja pakuję nas na wyjazd, najwięcej rzeczy Dominika: łóżeczko, lezaczek, mata, zabawki...
A co Wy znowu na narty?
Stary 2012-02-24, 15:42   #1665
83monia
Zakorzenienie

uwaga, drastyczne, o kobietach http://zdrowie.onet.pl/zycie-i-zdrow...4,artykul.html

Stary 2012-02-24, 15:44   #1666
adrji
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
piekny Jasio i jaki usmiechniety. I widze, ze macie taki sam muzyczny ogrodek. Ale moja Marys nie jest zainteresowana tym poki co, natomiast mojej kolezanki dwuletni syn bardzo
ten przyrząd gimnastyczny muzyczny myslałam, że nic z tego nie będzie,
Jaś dostał za późno na pół roku więc wcale przy nim juz nie uleżał, etap siedzenia ominął no i na rzecz stania teraz i powiem szczerze
JEST TERAZ SZAŁ!!!
stoi przy tym dlugo bawi się wszystkie przyciski są jego
jak widac na zdjęciu ciężko mu się oderwać od zabawy na rzecz innej
a powiem Ci że i jak przychodzi 4letnia siostrzenica to też się tym bawi więc jeszcze ma on szanse u naszych dzieci długo

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Adrij śliczny ! Ile on już ma ?! Taki duży !
zanetaa pozwolisz że akurat dziś nie odpowiem na to pytanie:P
no bo nie ze ja ale sama zadałaś
bo on z 24
aleee nie ma nas na pasku żadnych życzeń

Cytat:
pamietam jak artur tak robil. to chyba dlatego ze nie ma jak zabawki przeniesc skoro chodzi sie na rekach i nogach...
no na pewno pomysłowość już nawet takich małych dzieci nie ma granic trzeba sobie jakoś w życiu radzić
najlepsza jest wersja z bączkiem przed sobą - 'bączek pchacz'

Cytat:
wiesz u mnie jest problem tego typu,że mały jadł każdą kaszkę tylko raz, na drugi dzień mu nie smakowała-żaden smak. Aż trafiłam na kaszkę z bananami (mam ograniczony wybór bo mieliśmy podejrzenie skazy i jemy tylko kaszki ryżowe) . Robię mu tą kaszkę na mm i dodatkowo daję mu do mleczka herbatniki z hippa one się trochę rozpuszczają ale nie całkiem i zostaja takie fajne kawałki. Smak kaszki obłędny sama i tż też mu ją podjadamy

a widzisz a mój uwielbia te zabawki, hitem nr 1 jest garnuszek klocuszek a jego przeznaczenie to :kula do losowania szczęśliwych klocków -prawie jak totolotek Szymek uwielbia siedzieć z nim między nóżkami i grzebać hałasując jednocześnie

a miejsce 2 Ex aequo to cd player i zegarek (z którego namiętnie wyrywa kukułkę )

witamy piątkowo

Kingusia, Zuzia sto lat solenizantki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
dzięki za info o kaszkach trzeba być kreatywnymi przy tych łobuzach

a garnuszek fajnie opisałaś, kurcze mój lubi kombinować może kupie

jeszcze tylko co do zabawek fp to u nas się bardzo sprawdzają zresztą widać na zdjęciach
żyrafka fp
little people fp jak widać są narazie bardzo smaczne
fajna jest też na ten wiek książeczka rymowanka (choć i 4letnia siostrzenica oddawała Jasiowi bez przekonania )
byłam sceptycznie nastawiona do tej zabawki bo niby tylko 3 strony 6 piosenek (i kosztowna)
ale na prawde interesująca fajna no i te piosenki same wpadają w ucho
czyj to zielony grzbiet wynurza się spod fal... często gęsto z mężem od rana sami nucimy
ogładałam na all że są też inne innych firm i w lepszej cenie moze tez fajne ciekawe

i dołączam sie do życzeń dla dziewczynek!!

Cytat:

adrji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 16:03   #1667
aania_20
Zakorzenienie

jestem. Miałam siedzieć dzisiaj w domu to musiałam na uczelnię jechać i dopiero wróciłam :/

Agni, wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!

Zuzia i Kinga, wszystkiego najlepszego kobiety!!

Cytat:
nie jest zły , pewnie zwrotny i fajnie się prowadzi ale waga jednak już spora i chyba raczej nie z tych mniejszych

Aniaa jak tam zabieg??
no nie za lekki
Zabieg we wtorek, o ile (tfu tfu) stan zdrowia pozwoli.

Cytat:

słodziak!
Cytat:
Napisane przez kalinkap13 Pokaż wiadomość
a nie przeszkadza Ci ciężar jedo?
wózek fajny,ale ja jakoś nie jestem przekonana do trójkołowców, nie wiem czemu
nie przeszkadza bo go po piętrach nie muszę nosić
Cytat:
jasne......2000... kupiłabym ale nie mam drobnych :/
Cytat:
Witam.
Przyznaję się, że czytam, ale odpisywać nie mam jak. Mały spał dziś 2 razy po pół godziny i jeszcze koleżanka dzwoniła i jedno pól godziny mi umknęło...
Gratuluję pięknych wag i wzrostów! Nie wymieniam, bo pewnie kogoś bym ominęła.
Dzisiejszym jubilatom gratuluję i ślę buziaki!

Cytat:
To mnie rozwaliło:
"Autorka jednego z przedwojennych poradników stawiała sprawę jasno: "dziecko powinno spać i jest to złym przyzwyczajeniem i krzywdą dla dziecka, gdy matka ulega krzykom małego tyrana i przerywa jemu i sobie sen".
oj tak, niezłe

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 16:14   #1668
Kolina
Zadomowienie

anegdota:
w środę na wizycie zapytałam pediatrę o gluten (ot tak, by poznac jej opinię, bo ma ciekawe zdanie na różne tematy)
jednocześnie przegladając moje dziecko odpowiedziała: no podawać, nie przejmować się, nie wygląda mi na takie które może mieć problem z glutenem

więc kochane, po co próby/ekspozycje? jak można iść do specjalistki która na oko wydaje opinię
Stary 2012-02-24, 16:14   #1669
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:
t
zanetaa pozwolisz że akurat dziś nie odpowiem na to pytanie:P
no bo nie ze ja ale sama zadałaś
bo on z 24
Oj tam, oj tam Sto lat! Sto lat! Sto lat!

Cytat:
To mnie rozwaliło:

MAJA 06.08.2011 r.

Stary 2012-02-24, 16:24   #1670
83monia
Zakorzenienie

ania - ze mnie a nie matka, zapomnialam o miesiecznicy mojej corki... podwójna wogole to cale 30 sekund zastanawialam sie ktore dziecko na wątku to kinga... poza moja oczywiscie

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2012-02-24 o 16:25
Stary 2012-02-24, 16:28   #1671
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
ania - ze mnie a nie matka, zapomnialam o miesiecznicy mojej corki... podwójna wogole to cale 30 sekund zastanawialam sie ktore dziecko na wątku to kinga... poza moja oczywiscie
dobre

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 16:29   #1672
ellika
Rozeznanie

Karolcia zaczęła raczkować
jednak ruszyła do przodu - miesiąc po tym jak podniosła się na czworaki
ellika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 16:30   #1673
83monia
Zakorzenienie

jeszcze chwila i bedziemy tu widywac takie http://www.photoblog.pl/artur2008/36612959 zdjecia

Stary 2012-02-24, 17:02   #1674
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:

pogrubione - prawdziwa rasowa kobieta tak mowi!!!
A jak!

Cytat:

nadrobilam od wczoraj. bo od wczoraj jestem na opiekunczym na kinge. bo jestesmy pociagajaco-zasmarkane. znaczy sie ja nie. tylko kinga, troche artur (wiec siedzi tez z nami w domu). kinga dodatkowo kaszle i charczy jak ratlerek, artur ma minibiegunke i zerowy apetyt, pokłada sie co chwile, bo niby zmęczony... wesolutko jest!
no to zdrówka

Cytat:
kiedyś miałam pytać o wymianę smoczków na większe, my nadal na takim do 6mcy, te 6+ strasznie duże się wydają
czy są jakieś wskazania np ortodontyczne że smoczek trzeba zmieniać wraz z wiekiem?

pokaż kurtke? pewnie już ją pokazywałaś, ale ja nei jestem na bieżąco i mi umknęło
a kiedy chrzest?
my dopiero 9.04, w święta
chcialam wcześniej ale nie wyszło, chrzestna za granicą, teraz teściowa wyjechała do drugiego syna.. u nas chrzty raz w miesiącu, nie udało się zgrać terminu tak, by wsyzstkim pasowało
a najbliższa rodzina to zaledwie 10osób, więc jakby kogoś zabrakło to już nas malutko zostaje, chciałam tak ułożyć by wszystkim pasowało

ale dziś ponury dzień

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

tak jeszcze w temacie chrztu, kupiłam szatkę i inne akcesoria już jakiś czas temu
Nie mam pojęcia jak to z tymi smoczkami. Kupiłam przy okazji zakupów na allegro ale Dominik odmawia współpracy z nowym "przyjacielem", więc pewnie dostanie starego z powrotem.

Ubranko takie:
http://allegro.pl/7-cz-komplet-do-ch...118116627.html

A chrzcimy 4 marca, w przyszłą niedzielę. Dobrze, że mi o szatce przypomniałaś. I jeszcze świeca

Cytat:

Cytat:
Napisane przez ellika Pokaż wiadomość

Adrij no to dla Was również i za miesięcznicę. Co się nie przyznajesz?
Agni sto lat

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 17:19   #1675
zanetaa88
Zakorzenienie

Adrij dla przystojniaka ! a z którego miesiąca?

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 17:20   #1676
zapałeczka
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
jeszcze chwila i bedziemy tu widywac takie http://www.photoblog.pl/artur2008/36612959 zdjecia
Haha super to zdjęcie

Cytat:
Nuby gryzak to jest to ! Już 15 minut wcina jabłko, a ja mam spokój Nie martwię się, że się zadławi, a i Dominik zadowolony
Chyba też zainwestuję w ten gryzak jak ma takie pochlebne opinie

Cytat:
Oglądałam to... Nie każdego stać na wózek nawet za 2k, nie mówiąc już o tych droższych... Powinni zrobić zestawienie wózków drogich z tańszymi, a nie pokazują te z najwyższej półki i się zachwycają jakie to one fantastyczne....

Cytat:
Dzień dobry

U nas nocka jak zwykle czyli budzenie średnio co 2 godziny na jedzonko, o 6.00 dwugodzinna przerwa na rozrabianie a potem jeszcze prawie 3 godzinne drzemanie (razem z mamą - bo ja śpioch jestem )
O matko, podziwiam za wstawanie co 2 godz w nocy.... Niewyobrażalne dla mnie wręcz....
Stary 2012-02-24, 17:25   #1677
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Oliweczko jak Wasze wargi? U nas na razie ok.
Moje ok( sory nie mogłam się powstrzymac) Julci tez ok, ale codziennie tam zaglądam.

IGI JAŚ śliczne z Was chłopaczki.

Natka moja Julka też często łapie się za uszy jakby coś ja swędziało, ale nie mam pojęcia o co chodzi? We wtorek mamy szczepienia, to dopytam.

W poniedziałek idę do pracy:pro si:

Dzisiaj się dowiedziałam, że chyba moi rodzice wrócą wcześniej z zagranicy i jestem wniebowzięta

Byłam rano zrobic krew-morfo i TSH-ciekawe jak wyniki-mąż miał odebrac, ale wróci dopiero wieczorem.

Wczoraj JUlka powiedziała tak WYRAŹNIE TATA na jego widok wcześniej tak podgadywała tata, a wczoraj było tak wyraźnie. Mama mówi niewyraźnie i tylko w placzu i jak jest jej bardzo źle

to tyle u nas

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
słodziak

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
SUPER

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
anegdota:
w środę na wizycie zapytałam pediatrę o gluten (ot tak, by poznac jej opinię, bo ma ciekawe zdanie na różne tematy)
jednocześnie przegladając moje dziecko odpowiedziała: no podawać, nie przejmować się, nie wygląda mi na takie które może mieć problem z glutenem

więc kochane, po co próby/ekspozycje? jak można iść do specjalistki która na oko wydaje opinię
W końcu nie od parady ma tytuł specjalisty

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 17:50   #1678
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Igoś rześki z rana godz 5. 30...

hheheh zregenerowany jak po 12 h nieprzerwanego snu.
Wiem, wiem, Tobie nie jest do śmiechu.
Mi też nie, bo Sara kolejny dzień o 6..

Cytat:

ja jestem tak zmęczona i chronicznie niewyspana, że mi się płakać chce energię mam zerową, co odbija się na Karolci....chyba deprechę łapię...
nie jesteś sama, wiesz o tym Damy radę. Pogoda dodatkowo tak na nas wpływa. Przyjdzie wiosna i inaczej się poczujemy.

Cytat:

fajny jest. I dużo potrafi... no stoi...
za miesięcznicę.
Sara leniwa nic z tych rzeczy jeszcze

Cytat:
.
zauważyłam że w programach tego typu zazwyczaj promują rzeczy z górnej półki. Bo wszystkich przecież na to stać!

Cytat:

żłobek daje znać o sobie?
Monia nie zastanawiasz się nad rzuceniem w cholere tej pracy jak Kinga będzie często chorować? pisałaś że pracujesz na żłobek i przedszkole..

Cytat:

dzisiaj właśnie kupiłam smoczek 6-18mcy. Duży przedział.
Wcześniejsze smoczki były 0-3, 3-6...

Na all widziałam szatki i świece takie gdzie haftują imię itp.

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
jasne......2000... kupiłabym ale nie mam drobnych :/

Cytat:
anegdota:

powiedziała co wiedziała

Cytat:

Najlepszego dla KINGUSI I ZUZUSI

Agni dla Ciebie też

Oliweczka kto zostaje z Julką jak wracasz o pracy?

Wróciłam. Dzień na wariackich papierach i nerwowy. Facet mi zaliczył ten egz, ale nie obyło się bez nerwów.
Stary 2012-02-24, 17:51   #1679
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
klask i:

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Wczoraj JUlka powiedziała tak WYRAŹNIE TATA na jego widok wcześniej tak podgadywała tata, a wczoraj było tak wyraźnie. Mama mówi niewyraźnie i tylko w placzu i jak jest jej bardzo źle

MAJA 06.08.2011 r.

Stary 2012-02-24, 18:09   #1680
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
żłobek daje znać o sobie?
Monia nie zastanawiasz się nad rzuceniem w cholere tej pracy jak Kinga będzie często chorować? pisałaś że pracujesz na żłobek i przedszkole..
jestes kolejna osoba ktora mnie o to pyta i czasem mnie kusi, ale niepracowanie ma swoje minusy. dokladnie dwa: artur nie bedzie chodzil do przedszkola bo zwyczajnie nas wtedy na nie nie bedzie stac no i bedzie trzeba wszystkich utrzymac z jednej pensji odbiegajacej od sredniej krajowej... trzeci, pomniejszy problem: nie bedzie wtedy zadnych szans na przedszkole jesli bede chciala skladac (chociaz i tak są niewielkie), jako matka niesamotna i niepracujaca jestem praktycznie bez szans. no i nie wiem czy po wychowawczym byloby do czego wracac. moja praca o tyle dobra ze moge chorobowe brac ile chce, nikt nie placze, nikt nie marudzi (zbytnio). artur chorowal mocno (co 2 tygodnie antybiotyk) z pół roku, moze krócej i potem szybko doszedl do siebie. teraz moge kinge inhalowac artura lekami (mam pozwolenie pediatry) wiec mysle ze bedzie latwiej niz z arturem, moze bez antybiotykow sie obejdzie. on od razu po dniu kataru mial zapalenie oskrzeli, kinga sie trzyma. no i niedlugo wiosna i lato, bedzie mniej mikrobów.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości